dátum: 1988.11.18  fájl: c1704.htm     C. 1704


Bán András: Rajz III.
Országos rajzbiennálé Salgótarjánban

Legyen Tavaszi Tárlat a Műcsarnokban? Ez a lényegbevágó kérdés tartja felfokozott izgalomban hetek óta a képzőművész-társadalmat. A heves, izzó eszmecserék kiindulópontja Váli Dezső festő nyílt levele volt a Képzőművészek Szövetségének körlevelében.
Elnézést, kedves Váli Dezső, ha szemernyi irónia érződött az előző bekezdésben! Szimpatikus szavú leveledben azzal érvelsz, hogy meg kell adni a mesterséget csendes következetességgel művelőknek;  a szorgos többségnek a rendszeres megméretés lehetőségét. Nem szükséges a hangzatos felcím, ennyi meg ennyi alkotó év; még a puccos katalógus is mellőzhető. Fehér fal kell, és arra friss művek. Azzal érvelsz, hogy a szakma becsületének helyreállításához nem zajos akciók, hanem ilyen apró lépések kellenek az - általad egyéként megbecsüléssel emlegetett - mai kiállításpolitikában, és ehhez kapcsolódva a - minden művész által bírált, ám vágyott - kritikában.

ELKÉSETT VÁZLAT

Tavaszi tárlatok voltak. Vannak. Nyilván lesznek is. Néha Nemzeti Kiállításnak nevezik, néha Szegedi Festészeti Biennálénak, Vásárhelyi Őszi Tárlatnak, Miskolci Grafikai Biennálénak. A név változik, de a széles körű szakmai szereplés lehetősége jó ideje adott a csendes többség számára, a friss műveknek helyük van. Ha te, érzékeny festőként mégis újabb fórum megteremtését szorgalmazod - nyilván elégedetlen vagy a meglévőkkel. És nagyon is lehet, hogy igazad van: a meglévő formák nem  váltanak ki elegendő figyelmet és tiszteletet a főhatóságokból, a céhtagokból, a lehetséges mecénásokból, a szelíd érdeklődőkből. A kérdés az: vajon egy új forma, egy újabb kiállítássorozat - nevezzük mondjuk Tavaszi Tárlatnak - fog?
A Salgótarjáni Rajzbiennálé egyike a nyílt szereplési lehetőségeknek, a "tavaszi tárlatoknak". Nézzünk körül rajta, hátha okosabbak leszünk, kell-e új, kollektív, nyitott nemzeti kiállítás, kell-e Tavaszi Tárlat!
A III. Salgótarjáni Rajzbiennálé nem rossz kiállítás: Százhuszonhat alkotótól szerepel mű a falakon, a beérkezett anyag egyharmada. Banga Ferencet és Lóránt Jánost kérték fel idén kamarabemutatóra, korábbi díjaik alapján - mindketten új kollekcióval szerepelnek. A rendezés nem a szakmai hierarchia szerint tevékenykedett: kevéssé ismert neveknek is  - műveik alapján - jó hely jutott [...]