dátum: 1993.08.Kékkút       címzett:       fájl: c-fajlok/c4079.htm                    C.4079-80 

 

K. J-nek.

szia, Judit!

Patetikusnak nevezett leveledre peripatetikus válasz

na jó, kezdem elölről.
reggel érkezett levelekre délig válaszolni szokok. Talán mert a tiéd is három hónapot feküdt a fiókban megírva...

kösz.
válaszokat kértél. tehát.

a naplóm végére... megtanultam szeretni. - mondod.
Vagy csak begyakoroltam? mondom én.

"a mai Te bizonyára ugyanolyan hiú és karrierista"
hiúnak - igen
bármilyen kényelmes lenne, a karrierista jelzőnek ellen kell mondanom. Többször közlök a naplóban festői szakmai sorrendet előttem, mellettem, - mosolyognak is rajta - mégis, mégis. Amennyire belelátok magamba, soha nem vezérelt versenyszellem, azt hiszem ilyen értelemben sem figyeltem soha nagyon másokra. A tegnapi magamnál valamivel jobb képet... az igen.
Pontosítani kellene, persze azt a karrierista szót. Mi van még benne. Kiprovokált előny? Kiprovokált tisztességtelen előny?! Valami ilyesmi...
nem, nem azt hiszem nem
                    azt hiszem nem.

    másnap este
de hosszú volt megint ez a nap. Kékkut kánikula. Reggel a Miki osztálytársát a révfülöpi megállóhoz, vonatra. Aztán Tapolca csodálatos furdancsomhoz csodálatos csavarhúzó fejeket vásárolni csavaros tetejű dobozban. Autójavítás, immár harmadik forduló, vasárnap elég rondán karamboloztunk, a belémjövő Ford totálkáros lett. Épp Tapolcára vittük vendéggyerekünket ügyeletes orvoshoz. Senki nem sérült, káromat a mester 40.000 ért vállalta volna. stb. gondok. Végül elvittem az Örségbe, barátomhoz, így 6-7 ezerből meg fogom úszni. Reggelente egy órát Shakespeare-t olvasok. Most ismerkedem vele. Jó.

Megnézem, mit is kérdeztél még.

Befejezve még az előzőeket, ma egész nap Tapolcán autó mellett álldogálva, este a tetőre akartam kimászni lyukat tömni, de félbehagyva: darázsfészek. Kifüstöltem. Ujjamon ecetes borogatással kopogok.

A derű és a szeretet hiánya. Nem akaródzik belemélyedni és őszintézni, de ha már kérdezted, próbáljuk. Ecetes ujjam fölfelé mered a billentyűk fölött. Pilinszky megint és még mindig. Azt mondja, ma is: eljuthatunk a derűig. Várom. És a szeretet. Ennek legnagyobb része észrevétlenül működik, mint a levegő, be kell látnunk. Egy másik része úgy működik, hogy színvak vagyok rá. Egy harmadik automatikusan, vagy mondjuk így, a szívemből kiszakadva, ösztönösen. Van egy része, ami napi kemény munka. A mazsolás cukros habot pedig az egyszerűség kedvéért eltemettem, mint vágyat. Az előttünk álló félóra az életterünk, figyeljünk rá. ennyi.

Ennyire nem ismered magad?

Te irigykedsz? Aki szétolvadsz mások szolgálatában? Én hideg fejjel, és számolva szolgálok, és nem szoktam rosszul számolni. Te mértéktelenül és szétajándékozva magad. Amúgy ezt ma már eszem ágában sincs minősíteni. Isten és a te közös dolgotok. Ha hőstett, számon van tartva, ha nemet mondani nem-tudás, a te életed vérzik el benne. Egyébként mindegy. Élet. Utak.

A spontánságo/da/t a szeretetben mindig becsültem. Képzeld, hogy ízlik az az alma, amit három másodperc gondolkodás után nyújtok csak át. A szeretet legszebb megközelítése a szovjet pionírok jelmondata. A magyar cserkészeké nem annyira pontos: légy résen. Az orosz: bugy gatóv, vszigdá gátóv - légy kész, mindig kész. Vagy légy készen, mindig készen, inkább így. Tökéletes.

Itt van aláhúzva még magad által, amit írtál. Hogy ez így mennyit ér. Elmondtam. Nem tudom. Egyébként kinek? Milyen mércével? Fegyelmezett órádban egyébként nyilván te is tudod: a lelkiismeret pontos műszer.

Nem is nagyon lüktet az ujjam. Egy pózna végére újságpapír tekercset kötöztem, azt gyújtottam meg.
     a napokban találtam valami fantasztikus és homályos pár sort a Vízkereszt, vagy ami akartok - ban. Ja, leírtam a nyaki-füzetembe, várj előveszem. (fölálltam a padláson lévő három méteres asztalomtól, a kutya, Zsófi árva kutyája álmosan fölemelte a fejét, számontart.)

II. felvonás 4 jelenet,
Bohóc: "Nos hát a mélabú istene vezéreljen téged.... Ilyen állhatatosságú embereket küldenék ki én a tengerekre, ahol a minden lenne dolguk, s céljuk a folytonos változás, mert ez varázsol jó utat a semmiből.

szegény hülye maradék darazsak. Hol fognak aludni ma éjjel.

van egy centis gyönyörű acélgolyóm. A szétforgácsolódott Ford Sierra előtt volt a földön, egyéb törmelékek között. Elloptam. Itt van a ceruzásdobozomban.

szia!                                    Deske

93.8.13. Kékkut