1968.4. //szerda, 8 óra   HTML-2013/C11710.htm         C.11710-712  

Levél Katának balesetvédelmi oktatás közben,
a Közért Karbantartó és Szolgáltató Vállalathoz belépésem után. // az eredeti helyesírással
(a polgári- és az egyházi esküvőnk között)

",,, mindkét nemnél tartós betegség esetén..." no kis kutya, most sok időm lesz rád. 2 óra lesz a balesetvédelmi előadás. A Mester köpcös-bajszos, ötvenes munkaügyi előadó -  rögtön - mint "iparművész": kollegát letegezett - mi - fehérgallérosok. "Ki kell, hogy jelentsem azt" - szentisten húsz év múlva én is így beszélek? "A maguk személyén keresztül a vállalat nyilatkozik meg..." Örültem tegnap szavadnak: - bérlet nélkül is meg fogjuk tudni szervezni a hangverseny-hallgatást... "hallottam még ilyen biztos; jövőt átgondoló szavadat. "Kérem szépen lenolajkencével kell akkor átkenni" Kapkod  a figyelmem, agresszív-hangosan beszél ez a madár.
Tegnap elfelejtettél a sárga - lavírozott rajzokból választani.
Overálos, szemig húzott-svájcisapkás melósok ülnek mellettem, leesett fejjel, nyitott szájjal, csikket szorongatva. Ők is nagyon unják, szegények. Az egyik a MAHART-nál szolgált, a másik meg ott - házgyárból való - ők is új belépők.
Védőruhát rögtön kapni kell... - és ha valakinek azonnal hatállyal simogatásra van szüksége? Kár, hogy tegnap este mindig csináltam valamit melletted. Jó lett volna magamat és téged, mint Rembrandt-képet  kicsit csöndben nézni. Úgy a Pallas-ügyedről is valamivel többet tudhattam volna meg. Még én is szerettem azt a könyvet. Sok éve láttam, lassan jönnek a képek elő: a Kristályoknál (vagy ásványoknál?) a színes képek, a vármegyéknél a szép-grafikus térképek, ja, aztán a Heraldikánál, vagy a Magyarországnál a vármegyék címerei, meg valahol a Maria Antoanett aláírása, szintén betétlapon.

"Biztos láttak már ilyen széles védőövet..." - és ez az ember szintén az Iparon végzett valaha. "A legdrágább kincsünk a szemünk."
Csodálatosan boldog vagyok evvel a 6 órás munkaidővel -  már ezek ösztönös asszociációk is: rendben lévő időszakom volt a 4 gimnáziumi évem -, akkor szoktam  meg szobámnak ezt (a koradélutáni) fényét.
egyébknét az ágyam kevés időtől eltekintve mindig itt volt, ahova tegnap visszatettem. (Mindennek történelme van.)
Várj csak, megpróbálom lerajzolni neked a  gimn.-kori szobámat.


.

Most már a Mester is rájött, hogy nem őt jegyzetelem. (Csilláról nem beszélt.)

Ablak felé nézve:

Menyivel könnyebb, így - veled - unatkozni!
Angyali ez a Beszélő ember, most közbeszúrta, hogy fia egy nagy vállalatnál jogász. Végre egy emberi mondat - "Ez kérlek; mint tervezőt - téged is érint -" ez finom figyelmeztetés nekem, de én nem értettem meg. "Mi egy vándorvállalt vagyunk"
→ stop → Telkibánya → elvarázsolt kert → grafikám → veled voltam →az a lap jól sikerült → jó lenne neked megfesteni azt a grafikát:

 

Pont.
Lassan vége felé érünk - 3/4 10 - kezdem latolgatni az előadót megdicsérő mondataimat - mint "per tu" - kollega; biztosan elvárja, vagy örül neki.
A balesti jegyzőkönyvnél tartunk...
Vagy esetleg kiegészítő kérdéseket teszek fel: "...és tegyük fel, ha vidéki kiszállás közben becsípem az ujjam?..." "Mert a múlt szombaton épp egy festőbrigád..." → hű, akkor most szabad szombatunk lesz! Olyan ez, mintha újoncoktatáson lennék - meszelt falak, csempe padló, tisztára sikált padok, ölbekulcsolt kezek.
- A portás reggel a leblokkolásnál leszépfiúzott - hogy kell ilyenkor viselkedni egy belsőépítésznek? "...A vizsgálaton a szakszervezeti bizalmi is megjelenik..." "Súlyos balesetek: szellemi, csonkulás...""A halálest a súlyos baleseteknek egyik legsúlyosabb válfaja..."
Tegnap 10 perccel utána, hogy hazaértem, jött Lujza a fiújával: yankee-állú szőrös mackó. Nem kellett túl sokat magyaráznom, hogy én alszom a földön-, bár rákérdezett.

Vége felé.
        szervusz lány
                        holnap
                        találkozunk.
A CSÉB(?)-be viszont belépek. 15.000-et kapsz, ha meghalok.
Ez viszont érdekes. Most tűzrendészeti oktatás folyik. Egy haboltó készülék, 10 literes, olyan falon lógó, aktív állapotban 110 liter! habot képes kilövellni magából. A szénsavas készülék pedig havat csinál egészen egyszerűen, úgy olt. Nem lehetne a Nagynormán tüzet csinálni?
Juj juj melegedik a vérem, 1/4 1, mingyár' megyek haza. Ez a rohadt feudalizmus Magyarországon! Búcsúzásnál ez az előadó is engem tegezett; a melósokat meg magázta --

 

[u.i. 2013.1.: a B/68/42 rajzról lehetett szó, és tényleg megfestettem, A/68/14]