Berszán Gábor publikációi
NYOMTATOTT
KIADVÁNYOK
A/
Szakkönyv
1.
Berszán G. /társszerző/, /1973/ Lőrincz-Lencsepeti:
Húsipari kézikönyv, Mezőgazdasági Kiadó
2.
Berszán G. /társszerző/ /1986/ Kirsch
J.: A magyar élelmiszer-ipar története, Mezőgazdasági Kiadó
3.
Berszán G.: / 1996/ Kisüzemi
húsipari gépek, Agroinform
4.
Berszán G./társszerző/: / 1999/ Szenesné: Élelmiszer-ipari kisüzemi
gépek. Cser Kiadó
5.
Berszán G. – Várszegi T. szerk. /és szerző/ /2000/ Agrárgazdasági
élelmiszer-előállító üzem, Agroinform
B/
Tankönyv
6.
Berszán G.-Tringer L /1965/:
Húsipari ágazati gépek I. Műszaki Kiadó
7.
Berszán G. /1966/ Húsipari gépek II. Műszaki Kiadó
8.
Berszán G. /1978/ Húsipari
gépek Mezőgazdasági Kiadó
9.
Berszán G. /1982/ Masinű mjasznoj promüslennosztyi,
Moszkva
10.
Berszán G. /1982, 1984/ Húsipari gépek I.,
II., III. Mezőgazdasági Kiadó
11.
Berszán G. /1884/ Maschinen
der Fleischindustrie,
Leipzig
12.
Berszán G. /1989/ Húsipari géptani gyakorlat Mezőgazdasági
Kiadó
13.
Berszán G. /1989/ Húsipari szakgéptan, KÉE jegyzet
14.
Berszán G.-Kerényi J /1994/
Tartósító és húsipari gépek szerkezettana I., II., III. Dinasztia Kiadó
15.
Berszán G. /1994/ Húsipari gépek Dinasztia Kiadó
16.
Berszán G.-Bohdány N. /1998/
Munkavédelem és higiénia, Agrár-szakoktatási Intézet
17.
Berszán G. /1999/ Hús- és baromfiipari gépek I-, II.
Agrár-szakoktatási Intézet
18.
Berszán G /2000/ Húsipari géptani gyakorlat Agrár-szakoktatási Intézet
C/
Oktatási segédletek és meg nem jelent kéziratok
Készítettem több oktatási célú kiadványt, ilyen a Korszerű húsipari technológiák / 1979/ a
MÉM Mérnöktovábbképző Intézet megbízásából.
Két könyv-kéziratom nem jelent meg, mind a kettőt
kifizették. Az egyik a Sebestyénnel közösen írt Hús-baromfi géptani gyakorlat /Ezt Sebestyén halála után egyedül
írtam meg kissé más formában/. A megbízó meggondolta a kiadást. A másik: a Húsipari kézikönyv II. kiadása. Nem
készült el mindegyik társ-szerző /köztük Incze, szerkesztőtársam/ a kézirattal.
D/
Tanulmány
A tröszti és intézeti belső irományokat /fejlesztési
terv, értékelés, előterjesztés, jelentés/ nem tekintve 6 OMFB- és több mint 10 Prodinform-tanulmányt készítettem. Az utóbbiak átfogják a
teljes ágazat technológiáját és gépészetét, ábrákat is tartalmaznak. Az
OMFB-tanulmányok munkatársa, a Prodinformnál szerkesztő
és munkatárs voltam. Készült tanulmányom a robottechnika tárgyában. A témát
később beillesztettem oktatási programomba. A Prodinform,
majd Agroinform információs cégnél sok új
dokumentumot gyűjtöttem össze. Ezeket a további könyvírásnál és az oktatásban
hasznosítottam. A cég többször utaztatott szakvásárra, mert ez olcsóbb volt,
mint a szakfolyóiratokra előfizetni.
1990-ben készítettem egy nem túl terjedelmes tanulmányt
a húsipar versenyképességéről, egy belvárosban lévő új kiscég megbízásából.
Addigi legnagyobb honoráriumot, 40 ezer Ft-ot kaptam érte.
D/ Szakcikk
Az első cikkem 1960-ban jelent meg abban a HÚSIPAR-ban, aminek később társszerkesztője és megszűnéséig
/ 1990-ig/ felelős szerkesztője voltam. Több mint 20 nagyobb és 100-nál több
kisebb írásom, referátumom jelent meg.. A műszaki
színvonalról szóló németül is megjelent a Fleisch keletnémet lap 1979. 12.
számában.
Kisebb-nagyobb írásom jelent meg az Élelmezési Ipar, a Vágóállat és hústermelés,
Konzervipar kiadványokban.
1980-90 között párhuzamosan szerkesztettem a Húsipart és a Húsipari gépészet
referáló kiadványt. 1990-2000 között már csak az utóbbit. A
szerkesztés mellett mindkét kiadványba számtalan referátumot helyeztem el.
Előbb csak franciát, majd következett a német, olasz és a spanyol. Az ábra és
szótár segítségével a téma megírható volt.
A NÉMET SZAIRODALOMBAN
Bonni antikvárium honlapján találtam. /Kelet/németre fordított
könyvemet 34,5 €-ért
kínálják. A könyv 2. kiadás! Egy rangos szakkönyv pedig hivatkozik rá.
Titel: |
Maschinen der Fleischindustrie. Ein Lehrbuch für die Aus- und Weiterbildung. |
|||
Artikel Nummer:
|
43092A |
|||
Autor:
|
Berszan, Gabor |
|||
Versandkosten:
|
Individualpreis |
|||
Beschreibung:
|
2. Auflage, 8°,
252 S. mit 210 teils farbigen
Bildern, Original-Pappband
(Hardcover), gutes Exemplar, |
|||
Sachgebiet:
|
Technik - Maschinenbau |
|||
Ort/Verlag:
|
VEB Fachbuchverlag,
Leipzig 1986. |
|||
Schlagworte:
|
Fleisch; Fleischerei; Maschinenbau; Technik |
|||
Auflage:
|
2. Auflage, |
|||
Bestand:
|
1 |
|||
Medium:
|
BUCH |
|||
MwSt.: |
7.0% |
|||
|
|
|
Ez a rangos élelmiszer-gépészeti
kézikönyv többször hivatkozik németre fordított könyvemre, nevem
említésével. A könyv több fejezete olvasható a Google-ban.
Handbook of Food Processing Equipment
Series: Food Engineering
Series Saravacos,
George D., Kostaropoulos, Athanasios E.
2002, 710 p., Hardcover ISBN:
978-0-306-47276-3
ELEKTRONIKUS IRODALOM
A honlapon található
Berszan Gabor találatok a Google-on, 2010. 03. 03-án
Hentes és mészáros mestervizsga szakmai követelményei
A) Ajánlott tankönyvek
É-377/I. Berszán
Gábor: Húsipari gépek I., II., III.
Dinasztia Kft., Budapest, 1991.
B) Ajánlott szakirodalom
Lőrincz Ferenc dr. - Lencsepeti Jenő dr.:
Húsipari kézikönyv. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1973.
Berszán Gábor:
Húsipari enciklopédia
Húsipari újdonságok
Húsipari gépészet
AGROINFORM Kiadó és Nyomda Kft., Budapest, 1994.
- [ Oldal lefordítása ]
Find the best prices
on books by Gabor Berszan,
Husipari Gepek. AllBookstores.com compares book prices at more than 30 online
bookstores.
.allbookstores.com/author/Gabor_Berszan.html - Egyesült
Államok
Maschinen der Fleischindustrie : Technik ... 39,00 zł 25d 9h