dátum: 92.12.21.       fájl: c-fajlok-2/c03775-1.htm                      C. 03775

 

 

TV-ben a C. Naplóról

a teljes interjú

8.45. TV 1 NAPKÖZI műsor
interjú V. D.-vel, élő adásban


...és akkor folytassuk ismét csak könyvvel. Váli Dezső C. Napló könyvét tartom a kezemben, és természetesen köszöntöm Váli Dezső festőművészt is. Hogyan is született ez a könyv? Én ugyan már belelestem, de azt hiszem, hogy meglehetősen szokatlan, hogy egy festőművész ír, ráadásul C. Naplót?

- Hát ahogy a naplót szokták, valamikor elkezdtem gyerekkoromban, nem a történéseket írtam meg, nem az életemet, hanem ...van erre egy hasonlatom. Van a kisfiúknak egy játéka, hogy videón rohannak velük szemben az autók, s erre nekik válaszolni kell. No most én úgy élem meg az életemet, hogy rohannak velem szemben a kérdések, és erre válaszolnom kell. És vagy sikerül, vagy nem. No most én iszonyúan lassan gondolkodom, ezért írásban csináltam.

- Érdekelhet ez bárkit is, egy festőművész naplója manapság?

- Hát ha jó... Nem annyira festőnapló ez, mint egy átlagemberé, mondta az Esterházy. Ugyanazt írom, amit mindenki más végiggondol, vagy nem gondol végig. Bocsássak-e meg Hitlernek? Aki mellesleg megölte az apámat... Egyek-e sajtot, vagy inkább maradjak éhes? Váltsak-e ma reggel inget? Egy csomó kérdés, és ki kell találni, hogy mi a szerepem, hogy hogyan éljek tovább.

- C. Napló, ez a címe. És rögtön az első oldalon egy meglehetősen korrekt osztályozást látok arról, hogy A, B, C, D, mindegyikhez tartozik valamilyen nagyon fontos témakör, sőt, hogy ha az utolsó oldalt nézem, akkor dátumokhoz kapcsolódnak fontos életfordulók. Születtem 1942-ben, diploma 1967, első kiállítás 1969, díj 10 darab, kitüntetés 1 darab, gyerek 2 darab és ezt a végén összeadja, 6961. Nagyon precíz, nagyon korrekt matematikusi szemléletre vagy lélekre vall, vagy nem tudom, hogyan is mondjam ezt. Szóval egy művészlélektől nagyon messze van, legalábbis a laikus szerint ez a pontos adatgyűjtés.

- Hát lehet, hogy nem vagyok művészlélek. Lehet, hogy hivatalnoknak születtem, csak félresikerült a pályám. Így tudom rendezni az életemet. Azt hiszem, hogy ha csinálok egy dobozt és ráírom: ezt el kellene intéznem, vagy hogy ezt nem tudom elintézni, vagy hogy ez probléma, akkor már egy kicsit közelebb vagyok a megoldáshoz. Játékosság meg bújócska.

- Ennyire fontos az, hogy rendezett legyen a világ Ön körül?!

- Hát, nekem igen. Mint a férfiak nagy része, egyszerre csak egy problémával tudok foglalkozni, és még amellett arra is kellene vigyázni, hogy a gyerekem matekleckéjét átismételjük. Meg, hogy az inggomb leszakadt, akkor ha nem varrom föl, akkor legalább szóljak a feleségemnek, hogy leszakadt.

- Kinek ajánlja ezt a könyvet?

- A feleségemnek, mert úgy a legszebb. De amúgy annak, aki ...hmm - megzavart - bárkinek, aki problémákban is látja az életet, és nem akar átlépni rajta.

- Nagyon szépen köszönöm. Tehát Váli Dezső könyve a karácsonyfa alá kerülhet...

zene