dátum: 90.04.   fájl: c2043.htm             C. 2043


Népszabadság 1990.4.29.

V. Domokos György: A kisebbség és a zsarnokság


...[a holokauszt háttér jellegzetes magatartásformákra ösztönzi a zsidóságot...] Nos, ez az, amiről máig nem szabad beszélni.... Ha engem megaláztak és meggyaláztak, ...igazában csak a sorstársaimnak fogok hinni... mindent el fogok követni, hogy mások fölé emelkedjek, mások fölött uralkodjak... Az életem kívánja így! A túlélés egyetlen lehetősége!...Mivel a túlélés érdekében ilyen-olyan hatalom megszerzésére kényszerülök, egyben mindjárt ki is használnám ezt a helyzetet.... Nem engedném például, hogy bárki próbáljon magyarázatot keresni, miért volt a hazai  - és nem hazai - kommunizmus vezérlapjai között annyi zsidó... Antiszemitizmust jelentenék be, mert csak így akadályozhatom meg annak kiderülését... hogy mi valóban uralomra törünk.... Nem engedem [engedném] nyilvánosságra kerülni, hogy a legnagyobb médiánál, a televíziónál, valamint a rádiónál,  a sajtó berkeiben sorstársaimmal mekkora súlyt, milyen arányt képviselünk...
AZ SZDSZ... a: a nyilvánosság hasznos valami, ha nekik szolgál...
Mért olyan veszélyes ez az elfogultság, ez a mások véleményével szemben érzéketlenség? ...mert ahogy a zsidók, úgy a nem zsidók érzékenységének is van tűréshatára. Mert ha zsidó, ha nem zsidó, fél attól, hogy újra fellángol az antiszemitizmus. Épp ezért kellene a zsidóknak is megértésre törekedniük, és saját uralmukra, kizárólagosságra való törekvéseiknek határt szabniuk.
Ezért kellene éppen a zsidóknak vigyázniuk arra, hogy történetesen az egész magyar nemzet jövőjét meghatározó szabad választásról szóló 24 órás(!) tévéműsort ne feltétlenül zsidók vezessék, vezényeljék... így elkerülhető lenne az akaratlan, mégis jól  érzékelhető elfogultság... elkerülhető lenne, hogy nem zsidó írókat bántsanak meg.
...Félek, hogy az eddig elmondottakkal szemben egyre dagad a meg nem értés, az indulat. Tény, hogy sarkosan fogalmaztam.
A zsidóság számomra a leghalványabban sem faji kérdés, zsidónak mindenekelőtt azt tekintem, aki, aki ezt állítja magáról...akik viccesen mondogatják, mi nem szeretjük a gojokat.
Mit takar vajon az, hogy a zsidó identitásúak itt vagy ott nem a súlyuknak megfelelően vannak jelen? ...Politikai, vagyis mások, a többség életét befolyásoló dolgoknál kívánatosnak tartom a számszerű arányok figyelembevételét is... A közelmúlt történelme egyértelműen bebizonyította, milyen veszélyes és kártékony dolog, ha az egyébként szép és igaz eszméket tűzzel-vassal, erőszakkal, fondorlattal (harsánysággal, manipulációval) próbálja  a kisebbség a többségre kényszeríteni. Muszáj szólnom: az antiszemitizmus - egy valamire való reakció. Létezik, létezhet a kisebbségnek is zsarnoksága...