dátum:2007.5.        címzett:       fájl: html-2006/szolnok-kiall-02.htm                    C. 

 

Váli Dezső 35 alkotása az Artchivum® gyűjteményéből 

Váli Dezső kiállítása, Aba-Novák Kulturális Központ, Szolnok 

2007. május 31-től július 15-ig 

Példamutató kezdeményezést indított útjára a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ, amikor kiállítási programjának kialakításába bevonta az Artchivum® művészettörténeti kutató intézetet, amelynek nyolcadik éve magánerőből folyamatosan bővülő és fejlődő rendszere mára már Magyarország legnagyobb művészeti adatbázisává nőtte ki magát. A világ első dinamikus rendszerű kulturális adatbázis az Artchivum® létrehozója, Bélai György, nemcsak szellemi és műszaki fejlesztésekkel látja el, hanem az intézet részére jelentős, közel 150 000 darabos könyvtárat halmozott fel, valamint az Artchivum® tulajdonába, kezelésébe helyezte kortárs kollekcióját is. Ennek anyagából nyílik immár a második tárlat Szolnokon, Marosán Gyula művei után Váli Dezső a gyűjteményben őrzött 35 alkotását láthatja a közönség. A kiállítás-sorozat része az Artchivum® kutatási és oktatási programjának, amelyben a komputer rendszer és adatbázis építése mellett a vizuális kultúra oktatásának előmozdítására törekszik, gyakorlat lehetőségét biztosítva majd a kezdődő kurátori program résztvevőinek. 

Az Artchivum® gyűjteményének Váli képei az absztrakció jegyében született korai alkotásai mellett a művész két jellegzetes témáját, a fotókon is számtalanszor megörökített zsidó temetőket, és a zárt belső térben mindig újabb és újabb érdekes részletet találó műterem ábrázolásokat mutatják. Váli enteriőrjei, vizsgálódásra, elmélyülésre késztető képek, a közvetlenül körülöttünk lévő világ felfedezésére sarkallnak, úgy, hogy jelképrendszerében az európai festői és történelmi hagyomány legjelentősebbjeit ötvözi és mutatja fel. Komoly következetesség és formai játékosság egyszerre van jelen a műveken, amely jellemvonások adják Váli festészetének markánsan felismerhető karakterét. 

Az Artchivum® és az Aba-Novák Kulturális Központ közös program sorozatának következő kiállító művésze Záborszky Gábor lesz.