dátum:  2010.03.       fájl:   html-2010/matematikus                C. 10371

 

Grigorij Perelman zseniális, különc orosz matematikusnak ítélte első Millennium-díját és a vele járó egymillió dollárt a bostoni Clay Matematikai Intézet a Poincaré-sejtés bizonyításáért. A tudós korábban azt mondta, nem fogadja el a díjat.

 

Grigorij Perelman

A Clay Intézet hét matematikai probléma megoldásának elismerésére alapította a Millennium-díjat, amely mellé egymillió dollárt ajánlott fel azzal a két feltétellel, hogy a munkát tudományos folyóiratban kell közzétenni és két éven belül ne tudják megcáfolni.

Perelman csupán annak a feltételnek felel meg, hogy megoldását nem sikerült megcáfolni, ugyanis munkáját nem egy tekintélyes folyóiratban, hanem az interneten tette közzé 2002-ben. Egyes források szerint éppen ezért húzódott mostanáig a díj odaítélése. A tekintélyes intézet viszont olyan nagyra értékelte a teljesítményt, hogy megváltoztatta a szabályokat.

Grigorij Jakovlevics Perelman 1966-ban született Leningrádban. 1982-ben maximális pontszámmal nyerte meg a budapesti matematikai diákolimpiát. Az Orosz Tudományos Akadémián dolgozott, majd Amerikában töltött néhány évet. 1995-ben tért vissza a Sztyeklov Intézetbe, de állását később otthagyta, majd visszavonult, emailcímét is megszüntette. Lakása üresen áll, ő átköltözött édesanyjához, aki annyit mondott egyszer a fiáról, hogy "Grisa szereti a zenét, a kását meg a rántottát, de nem szívesen érintkezik emberekkel”.

Perelman nem fogadta el 2006-ban a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-érmet sem, pedig akkor maga John M. Ball, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke kereste fel Szentpéterváron, hogy személyesen próbálja rábírni a díj átvételére, de tíz órányi vita után feladta. “A díj teljesen irreleváns számomra. Ha a bizonyítás helyes, nincs szükség külön elismerésre" – mondta Perelman.

A Poincaré-sejtés bizonyítását az év legjelentősebb tudományos eredményének minősítették 2006 végén, egy tekintélyes amerikai intézet pedig a világ tíz legzseniálisabb tudósa közé sorolta Perelmant. Már akkor felmerült, hogy a megoldással kiérdemelheti a Millennium-díjat, de Pereman közölte, hogy azt sem fogadja el.

Azon ritka alkalmak egyikén, amikor a tudós egyáltalán hajlandó volt szóba állni újságírókkal, 2006-ban a Komszomolszkaja Pravda című lapnak kijelentette: "Nem tetszik, hogy beleegyezésem nélkül írnak rólam. Nem tartom nagy hőstettnek, hogy visszautasítottam a díjat. Sem a munkámban, sem a személyemben nincs semmi érdekes. Azok, akik a felhajtást csinálják, nem a barátaim".