1986.06.kb.            html-2012/level-korhazba.htm        C.11322-25


Beszámolóleveleim a gyerekekről Katának, aki kórházban
1986? nyara, valószínű

(TT., Tojtoj = Miki, 4 éves Zs. = Zsófi, 11 éves)

 

B1 oldal

szerda folyt.:
Közi. [imaközösség] négyen jöttek. TT-al elkülönítettem magam a műterembe. Tamás gyönyörű lelkigyakorlatát hallgatják. Becker Kati letette a záróvizsgáit, pezsgőt iszunk rá.

csüt. Reggel [OFM. Marik] Tamás beszédét hallgatom, kölcsönadták. Zs. iskolába, gyógyszerét bevette. TT elképesztően bájos: 3/4 9-kor ébredt. Klári telefonál, hogy ő nem igazán hívő, de együtt imádkoztak érted, hogy ugye, meghallgatja az Úr. Reggel 6-kor minden fehérszerű dolgot betettem a mosógépbe. Juditot fölhívtam, hogy van: nyomorultul.
Konyhai virág szerencsére elhervadt, terítőt is le: tisztántartható lesz a konyhaasztal.
TT prüntyög és dalol  a másik szobában, 9 óra: öltözik, egyedül.10.10.p. TT-al levittük a szemetet, most az erkélyen Ezeregy éjszakát olvastat velem, te valószínűen még a műtőben vagy.
TT. ebédnél, /békésen hármasban, "ki ki magának szed": van egy ügyibevaló kis eprem-". Utána nehezen lehet kicselezni, hogy a lábosokat is el ne mossa.
Zs. legálisan ellógott a délelőtt közepén a tanításból, pincetakarítás jutalmaként.
 

B2

d.u. TT ébreszt, meséli: "én a bejárati ajtónál aludtam a szőnyegen, nagyon kellemes volt" "és most nem ébrednénk föl?!" /délelőtt is elaludtam, d.u. 3 órát/
Zs. barátnőnél délután, majd szegény kis majom másfél órát vár a Moszkva téren Puchner Jutkára, hogy elmennek együtt gyöngyöt venni. Közben J. ugyanonnan telefonál, hogy mért nem jön a Zs. Nem is találkoztak, este 6-kor újra nekiindul, most már térkép alapján a lakására.
Közben TT szomjas, nekiindulnuk szörpért. Előtte külön elmegy Túró Rudit vásárolni, a zebra innenső oldalán várom. Utána együtt visszamegyünk a tejboltba, mondják, szakszerű volt.
Kelemen Kati érdeklődik telefonon, szerinte ez így jó, ennyivel megúszni.[operáció].
Démon [szomszéd] szerint az ember /te/ így is teljes értékű.
Az operáló orvosoddal 11-kor beszéltem telefonon, készséges volt. Klári ötlete, nekem nem jutott volna eszembe.
Ma postán váratlanul megküldték a családfámat: "Valitsek Antal született 1775. Szabadka."
Meghalt Rozs János Munkácsy díjas festő. Soha nem hallottat, fura.
TT most a folyosón ordítoz: "Nekem mumszom lett reggel és mostanra már el is múlt! A mumsz olyan, amikor bedagad az ember  nyaka és lázas!!! De nem ezen a reggelen kezdődött, hanem egy másikon!!!"
Most fél 7, Mányi hívott, hogy fél 4-kor volt bent nálad, aludtál, szobatársaid szerint ez jó jel.
- Most várom Marik Jóskát az egyházközségi vezetővel.
Az ötleten kapva, d.u. többször próbáltam az osztályt hívni, mindig mással beszélt / a kórház/
-Egész jó így naplót írni, be van fűzve a gépbe a papír, és mindig melléülök egy-két mondatra.
Zs. lemondóan nyilatkozza: "Ezek a szervezések nekem valahogy soha nem sikerülnek." Kérdem tőle, mért nem pontosan ott álltál, ahol szoktunk? Mert ott cigányok álltak, meg rendőrök igazoltattak, és nekem már egyszer nem hitték el, hogy nincs személyi igazolványom. /
Szóval pontos okrendszere van./
- lehet, hogy annak a tévének is meg kellene javulnia?! Ma már nem nagyon hiányolják. Úgy szeretném, ha nem használnák, olyan jó lenne!
- végre valami gyönyörű: édességes szórt fehér - délutáni fény a műteremben: nyári délután. " a hold ma oly kerek"
- kurva koszos: megadóan rázok kicsit az előszobaszőnyegen.
Ma semmi tnem csináltam. Félálom.
TT most kérdezi: Papa, bábozhatok most neked a színpadon?!
- Lássuk.
Most meg idejött: Tudna nekem valami tejbegrizecskét főzni, vagy valami ilyesmit?! Jön velem kézenfogva, másik kezében a nagy bőrönddel a konyhába - ez a boldogság.
- Zsófiva most csináltunk egy elektr. hosszabbítót az íróasztalára, Mikica a kádban dalol.
Kamilla beszélt az altató-nővéreddel, véletlen szomszédja: minden rendben ment, objektív forrás.
Érdeklődött nagyapa, Mányi, Somogyi Tamás, Kelemen, Kamilla, mindenki.
Na, kiveszem a vízből, mondom neki: Kedves kis villásdugó, tessék kijönni  a vízből. - "Igenis, kijövök a konnektorból! Itt van a két villám" - mutat a két lábszárára. Frotírba burkolom viszem a szobába, meztelen, csak a nagy bőrönd lóg ki a csomagból.

B3A

este 1/4 11-kor még Marik Jóska Erzsivel itt, kórusból hazafelé jövet. Őszi találkozónk ügye + Erzsi figyelmeztet, hogy ilyenkor sok nőnek kisebbrendűségi érzése lesz, olyan is van, aki ezért titkon fekszik be, na.
Zs. megszervezte: holnap egész délelőtt kapus lesz, kosztot kell vinni "Ott az ember unalmában is eszik." "Olyan jókat lehet dumálni." "Be kéne vinni titokban egy táskarádiót."
Még mindig hajlik arra, hogy  használt poharat csak úgy letegyen a  konyhaasztalra. Nem hagyom.
Ja, Jóska mondta, hogy én nem fertőzhetek a kórházban [TT. mumsz], tehát akkor mehetek be. Úgyis volt ebben valami következetlenség, hiszen Zsófi járt már bent.

péntek

Zsófi 6-kor kelteti magát, lemegy a Tejboltba munícióért, nagymennyiségű kiflik és zsömlék a kapussághoz. Mert úgy beszélték meg, hogy a kollegának is ő visz kaját, az meg az italt hozza, na.
Én reggel bódultan visszaalszom, Zs. telefonja ébreszt: vigyek be 200 ft-ot tankönyvre. TT-al autón bevisszük. Dél: a nagy hír ajánlott levélben: amerikai repülőjegyedet fizetik! Még eddig senki nem hívott vissza, hogy milyen volt a mai délelőttöd, TT ismét bábszínházazik. Survived. Zsófi hazaszalad csak átöltözni, az ebéd nem érdekli. Vesz virágot az izé néninek, utolsó iskolanap. Gyümölcsleves ebéd; TT: apu, ez a legfinomabb étel. Utána mosogat. A koffer mellette. Délelőtt kaputól egyedül: Túró Rudit vesz. Viszont nem tartotta megállapodásunkat, hogy megkér valakit a zebránál, kísérje át. Titokban néztem. Bevallotta.
 

B3B hallotta. Viszont 7-kor elgyűrötten visszafeküdtem, ő valamivel utána kelt, és eltűnt a szobájában.
Nagy bevásárlás hétvégére, 4 lencse

 

folyt.
Zsófival egyeztetjük, hogy előbb ő vigyáz TT-ra, én megyek be hozzád. Még bódult vagy, remélem a jó hírt megjegyezted. Este TT-al egy vevőmnek elvisszük az új keretet, tanácsok, közben TT Tobleront fogyaszt.
Haza. Itt Zs. sámlin a folyosón: nem szeret egyedül lenni a lakásban /még napsütés/

szombat
Zs. mellettem aludt a földön, vekkert a párnám alá tettem, nem

konzerv, meg méz is stb. Zs. valami önveszejtő módon fölveti, hogy takarítani kéne. TT lesz először kész: magától a fürdőszobapolcot lemosta. Én a konyhát sterilizálom. Elindulnánk állatkertbe, de végül ők mennek le a Mártírok játszótérre: a házfelügyelő megkért, itt hagyta a lift gépházkulcsot mára. Ha valaki beszorul, csak én tudom kihalászni. Ügyelek. Nyavalyások egy nap alatt a fél málnaszörp esszenciát lelegelték. Most engedélyhez kötöm.
Zsófi ajtajára egy nagy cédula:
MORÉYNÁT
SÁZAYGÁ
TÉMEZS
MIÁHUR
merthogy bánatosan tűnődött, mi van még hátra /visszafelé olvasandó/

Tegnap este TT. előszö nyűgös: lábfejét 5 percig masszíroztam. Aztán elaludt. Délután Zs. eltűnik Etuékhoz, senki /Szüts/ part-

B4

nert nem talál, nagyon fészkelődik, hogy szeretne valakivel programot. TT. rövidet alszik állítólag, utána lemezjátszózik, mikor ébredek, a szobádban Tesz-vesz Várost néz békésen üldögélve, ölében a nagy könyvvel. Akkor még egy órát ebből meséltet magának. Tejbegrízt kér, de most hagymás rántottát csinálunk mégis, végül nem ízlik neki. Gyanítom, megint mézes kenyeret csinált magának, zugban. Most telefonál Etu a kórházból: fájsz, hasmenésed, erőtlenséged. Kispárnát kérsz. Doktornőt most hívom, hogy Mikica szerintem 4 napja tök egészséges, rohangászna. Ragaszkodik hozzá, hogy a mumsz min. 10 napos, hétfőtől föloldja a karantént, mondom neki, fölviszem, megmutatom, mert fogalmam sincs, szerintem nincs bedagadva, igaz, azt se láttam, amikor be- volt; szóval hogy nézze meg, de nem nézi. Közben Gabi néni érdeklődik irántad, TT tárgyal vele: "Apu telefonál, nem hoznál nekem valamit? Puszilom az unokáidat"
Zsófival a gangon sámlin, növényeiről beszél. Este TT figyelmeztet, hogy lábtornásznia kell: "Így, megfogom a golyót, evvel valami gyógymódszer belemegy a lábamba"

B5

folyt.
reggel
vasárnap. Zs. nyolcas misére, utána engem küld: Maradhatsz a Katánál hosszan, megvárunk. Visszaérek, már Dorka itt, Zs-val eltűnnek: Etu meghívta egész napra.
Liftház kulcsot Méry Lacinak adom délelőttre, TT-al állatkertbe, minden szárnyast /2x/ megnézünk. Kánikula. Hiába, nekem ez az igazi forma; bárkivel; kettesben. Konzumálást megússzuk egy nyalókával. Gorilla aki a fejét ütögeti a nézők felé, hogy hülyék vagytok!, és megfordul, a fenekét mutatja, amikor nem kap kaját. Mikica boldog.
dél lefkszem /lencsefőzelék/
ébredek, TT. a te szobádban a földön ül a hangszóró alatt, mint mondja, már a harmadik meselemezt hallgatja. Ölében a Tesz-vesz szótár., szabályosan lapozza. Nagyszerű ötlet volt megszerezni, csakugyan. TT-al sátrat építünk ezúttal létrából, mert én közben ugyanevvel kipróbálom, hogy nem lehetne-e róla fejjel lefelé lógaszkodni. Állítólag a lehető legegészségesebb. Lehet, csak komplikált. 3/4 6 mire idő van pizsamából fölöltözni, közben bújócskázunk is. Tegnap fél 12-ig éjjel Ország-világokat néztem én is, most mondja
TT: Apa, jó lenne valami tejbegrízfélét enni...

este Zs. Etu hibájából nem érkezik időre haza, mégis vinnem kell így Mikicát misére. Megígértetem vele, hogy nem mászkál. Hősiesen tartja. Igaz, hogy mellékoltár lépcsőjén ülök, főleg ölemben van. Zs + Dorka várnak itthon, nem engedem, hogy holnap itt aludjon, többletteher most. Zsófiból /egyébként esténként/ ömlik a mesélnivaló, Dorkával nagyon összejöttek "lehet vele ruhát, meg mindent cserélni, most a hátizsákot."

hétfő
délelőtt /TT. mától egészséges/ újra játszótéren, Zsófi közben S. Nagy kutyáját sétáltatja, utána meg Szüts lányokhoz délig. Próbálom megszervezni, de nem sikerül, végül én viszem Zs-t a sebészhez, rémes időben: 3-ra. Tartom a haját, amíg kiveszik a füléből a varratokat /Délutánra Kamilla kolleganőd TT-t magához veszi estig. 1/2 5-re Zs. évnyitóra[zeneisk.?, mi ez?], így két órát végre magamra maradok. Ágyon heverészem, kánikula. Közben telefonok. Nem bírok semmit csinálni. Meghívnak egy frankfurti karizmatikus kongresszusra, szeptemberre. Részletes tájékoztatásért átszaladok György atyához: - nem megyek. TT-ért Kamillához, két gyönyörű lánykája. Zs. este jön, elfelejtette megmondani

B6

hogy délután Etuékhoz átmegy, s onnét be, hozzád.
Kánikula / itt is./

kedd

Tegnap kicsit Grahem Greene Hatalom és dicsőségét olvastam [angolul], lelkierőt adott. Ma szerencsére szél, borús idő, talán vége a kánikulának.
kedd délután TT-al Rózsadombon pénzkereső fotózás.

Itt már csak összevonva, emlékzetből, röviden.
szerda Győrbe fotómunka délelőtt, addig Zs. TT-al és Dorkával locsolókannát /kíválót!/ vásárolnak. Zs. délután Dorkával eltűnik, amíg alszom TT. hanglemezezik, szokásosan magának.
este közi: szentségimádás, közben fektetek.
Holnap kb. 9-re hozzád, 10-re Mamihoz kell menjek lefolyócső dugulás miatt lakásügyelet. Mami péntek este jön Salzburgból. Még Etuval meg kel beszélni, mikor megyünk Kékkútra.