2013.7.21.            html-2013/isten-kopenye.htm        C.12218-219

 

[2016.12.01.
Egy remekmű villámvillanás idejére megmutatja Isten köpenye szegélyét. ]

 

A remekmű egy villám fényénél megmutatja Isten köpenye szegélyét.
2013. 07.18.
leginkább ez?! minden esetleges logikátlansága ellenére a villámot szeretném belevenni, azonnal drámai-kozmikus dimenzióba emeli a történetet.

Egy remekmű villámvillanás-időre megmutatja Isten köpenye szegélyét.

Egy remekmű villanásnyi időre megmutatja Isten köpenye szegélyét.

 

2013.július 12.

d: Arra ébredtem, javítandó ez a rég leírt mondatom. Hogy ez a szó kell bele: remekmű. Tehát.
A remekmű egy villámfény-villanás idejére megmutatja Isten köpenye szegélyét.
Most jó.
Vagy elég lenne ...egy villámfény-idejére?
Talán?: Egy remekmű villámfény-villanás idejére...

Deske, a villanás önmagában hordozza az időt, és a fényt is. A villámfény abban esetben helytálló, ha többféle fény szerepel egy adott időben és helyen. Egyébként villám...
talán elég ha egy villanásra.
Felvillan Isten köpönyege szegélye... remekmű... A.Köszi, egyszer tényleg szeretném már véglegesre, vagyis pontosan.
A villanás lehet rövidzárlat és vaku is,
szerintem egy villám idejére valahogy nem jó,
szóval a villám amúgy kell, annak kulturális stb. súlya van, az égre is utal.
A villanásra tul.képp. tényleg elég, de. Lásd fenn.
felvillan Isten köpenye szegélye --- de nem az villan fel, az csak látszik…
Legyen ez:

A remekmű egy villám fényénél megmutatja Isten köpenye szegélyét.

Kanonizálható? Közmegelégedés? He? d
 

2013.július 13.
 
...egy villámlásnyira... F.
- Köszi! Nem szép szó, sajnos. d.

A remekmű egy villám fényénél megmutatja Isten köpenye szegélyét. Deske, azért tetszik, mert ebben a (z egyébként jelenlévő) sötétség is benne van. Ölel: L.

2013.július 17.

- 04:52. Kedves Deske! Én szerettem a "villanásnyira"-t (értsd: a pillanat tört részére) "A remekmű egy villám fényénél..." a magyar nyelv szabályai szerint azt jelenti, hogy nem elég a remekmű, még kell hozzá egy villám is. Na, de azt meg honnan, kitől, mikor? (Nekem hangzásilag is döcög) Barátsággal: sj.


- 05:36 Köszi! Ez bizony meggondolandó. És én meg is fogom. De kell a "nyi"? Talán mégis, avval az időrövidségre kerül a hangsúly. De nem olyan szép. A villanásra kétértelmű: villanás következtében – villanás idejére. De talán ezen a zavaron átlép a figyelem. Szóval:
A remekmű egy villanásra/villanásnyira megmutatja Isten köpenye szegélyét.
Bizony lehet.
Őrségi mentorom, van vélemény?
d.- 06:10 Deske, itt az ősrégi mentorod: Jól van az úgy. Így is meg úgy is. Nem kell tökéletesre csiszolni, mert az rossz lesz, steril. Mert ha minden sallangot, zökkenést, terpeszkedő toldalékot kinyesel belőle, leszigorítod a (nyelvi) lényegre, ez lesz belőle: felvillantja. Na? Ez jobb neked? Szerbusz és jó munkát: R


- 06:15 Asszem, ez tényleg. Vagy?! A megmutatja szerintem fontos. d.

- 08:39 Igen, nekem pont ez a "nyi" hozza be az "esemény" (időbeli) töredékességét. (Egyébként a kb 4 éve veled készült HVG-interjúban is így szerepelt :) sj.

- 08:50 Deske, végül is majdnem mindegy-, magát a majdnem tökéletes képeiről kanonizálják, nem a definíciói okán:). Megnéztem a világ legszebb filmjét... nem nagyon értem... nekem túl bonyolult... B.10:18. OK. Ha kell a nyi, akkor legyen így:
A remekmű egy villanásnyi időre megmutatja Isten köpenye szegélyét.
Nem. Sőt.
Egy remekmű villanásnyi időre megmutatja Isten köpenye szegélyét.

 

A "villanás NYI" az egy jó hangulatkeltő szó, de a "villámfénynél", arról mindenkinek beugrik a villám, ahogy a sötétségbe hasít

 

2013.július 18.

 

07:18 mégis leginkább ez?!, minden esetleges logikátlansága ellenére a villámot szeretném belevenni, azonnal drámai-kozmikus dimenzióba emeli a történetet.

A remekmű egy villám fényénél megmutatja Isten köpenye szegélyét.

 

15:47 Deske, Nekem továbbra is ott marad a kérdés, hogy a villám fénye honnan jön. Ez a mondat számomra azt állítja, hogy a villámfényt (és lényeget: a köpenyszegély-látást) nem a remekmű „remeksége” váltja ki. A mű – legyen bármilyen tökéletes – ebben az olvasatban önmagában kevés: kell még valami, azon kívül álló dolog, ok, esemény, kegyelmi állapot stb., hogy általa megláthassuk ama szegélyt.
Persze, ha úgy értelmezem, hogy a remekmű csak egy ablak, vagy tükör, akkor ahhoz valóban szükséges, hogy legyen fény is, illetve valaki elé is álljon az üvegnek, akit megpillanthatunk … Na, már én is teljesen belebonyolódtam. L.

Mondjuk úgy, hogy szembesülés egy remekművel: villámcsapás-pillanat… Valahogy így képzelem. Bocs, kezdek biztos lenni a dolgomban.
Ja, egyébként, kérdésed: a villám fénye az égből jön... :-))  d.

 

Én is így képzelem, csak a mondat még mindig nem ezt fejezi ki. L.

 

Deske, a remekmű egy villám fényénél megmutatja stb.. ez tartalmilag azt jelenti, hogy meg kell várni, míg villámlik.. a lényeg pedig Isten köpönyege szegélye látványának érzete.. egy villanásra.. ha ez így van akkor arra helyezném a hangsúlyt.. valahogy így
a remekmű felvillantja Isten köpönyege szegélyét...


2013.június 19.

villámcsapás pillanat..az nem egy pozítív élmény mennydörgéssel párosulva pláne.. a távoli villámlás.. mikor a sötétben valami új dimenzió jön létre .. az igen.. ebben az összefüggésben, részben az időtöredéket, részben a felismerést szeretné közös nevező alá hozni.. és az égieket.. a belsőbe hasító felismerést sokszor munka előzi meg - lásd József és testvérei pl.- ha maga hoz létre egy ilyen összefüggést abból mindenki elsősorban a vizuális élményre gondol..
én azt gondolom, hogy
a remekműnél egy pillanatra felvillan Isten köpönyege szegélye..
ebben benne van szerintem minden.. és nem magyaráz, hogy az a remekmű stb..

 

Deske, mit szólsz ehhez a variációhoz?
"A remekmű egy villám fényénél mutatja Isten köpenye szélét."
-------------------------------------------------------------------------------