2013.11.24.            htm-2013/petri-konferencia.htm            C.12476-481

 

Petri-70 konferencia / Váli Dezső

Tisztelt közönség, a kérdés, amire válaszolni felkértek, lényegben ez: hogyan értékelem Petri Györgyöt. Erre alkalmatlan vagyok, ehhez nem értek.  Annyit tudok, én őt rendeltetésszerűen használom, nálam működik, akár a teásbögrém. Róla itt csak annyit, hogy ami őt egész életében foglalkoztatta, a szabadság; az engem sohasem, szerintem az nem szögesdrótoktól függ, az belül intéződik el. Bocsánatot kérek, én most is csak magamról tudok beszélni. A DESKE.HU - honlapomra föltettem a naplóm is; a kereső szerint 786-szor szerepel nálam Petri neve. Itt most ezekből a szövegekből következik néhány:

1990. július, napló

Egy valamit tud, mindent tud.

horgodra tűztél, Uram.
huszonhat éve
kunkorgok, tekergek
csábosan, mégsem
feszül ki a zsinór.

Sírnivaló. Nagyon szenved.
 

1992. december, Petri levele

Buda, 1992 december 10.
Kedves Dezső,
Sajnos nem tudtunk a könyvpremieredre eljutni, mert Bécsben voltunk.
A kiállítást a napokban megnézzük és természetesen a Naplót is beszerzem.
Addig is szerény viszonzásképpen a lakásunkat ékítő festményeidért küldöm
az elmúlt két évben íródott verseimet.
Mellesleg: az üvegezésben, illetve az üvegbeni tükröződésben mondottakról
tökéletesen igazad van.

Boldog karácsonyt és elviselhető
Újesztendőt kíván
híved és barátod
Petri György1993. május, levelem Petrinek

Kedves Gyurka, tegnap éjjel (az nálam fél tizenegy) Petrit olvastam, s utána dr. Hontit. Gondoltam, összehozlak kettőtöket. Halljad hát:

''Mocsári teknős hátpáncélja mérsékelten domború s mozgékonyan függ össze a lapos haspáncéllal, mely egymással porcos izülettel egybefűzött két egyenlőtlen félből áll. A hátpáncélt 25 sárkánypajzs szegélyezi. A tarkópajzs s a farokpajzsok között, a gerincvonal mentében öt nagy, hatszögletes középpajzs sorakozik, melyektől jobbra s balra négy-négy szabálytalan sokszögű pajzs foglal helyet. A haspáncélt 12 pajzs borítja. Feje vastagabb, mint nyaka. Arcorra rövidcsúcsú, hegyén kissé lenyesett. Állkapcsai ép szélűek, élesek. A szem ferdén előfelé hasított, csillaga kerek, a mint minden éjjeli állatnál, tetemes összehúzódásra képes. [és így tovább, még húsz sor]
...na, még egy rész: ''A fájdalomnak a legcsekélyebb jelét sem árulják el. A legrettenetesebb megcsonkításokat is érthetetlen közönnyel elviselik és sokszor túl is élik. Megtörtént már, hogy kivették a görögteknős babszem nagyságú agyvelejét és az állat még hat hónapig kóborolt a környéken. Fejük levágása után szívük még 14 napig ver és igyekszik vérrel ellátni a csonka testet. Levágott fejükön még jó félóráig harapdál a szájuk.''
ölel: Deske

 

1994. október, napló

10.6.: levél+fax Kolozsvárynak, Dobszayval beszélgetés, tanításom lejegyez, liftfelügyelet elvállal, dia keretezés, lead, nagy diákat borítékol vasdobozba, Petri-est az Ernstben, hazafelé nagyapának koszt bead Katával...


1996. május, Élet és Irodalom cikkem
a Kortárs Művészeti Múzeum megnyitásával kapcsolatban:

SOK SIKERT, KEDVES NÉRAY
...Európa egyetlen országa vagyunk - voltunk, beleértve Albániát is, ahol az élő képzőművészek munkásságáról az érdeklődő semmi átfogó képet nem kaphatott. Gondoljunk bele! Mintha Németh László, Déry, Pilinszky-, vagy a maiak: Esterházy, és Petri Gyurka halálára kellene várnunk, hogy könyveihez hozzájussunk, s ne csak a folyóiratok alkalmi publikációi.
 

1997. február, levelem Petrinek

Kedves Gyurka!
S. Nagy Kata barátom monográfiát írt rólam, a könyvet a kiadó őszi Ernst múzeumi kiállításomra szeretné piacra dobni. 100 oldal szöveg, 80 szövegközti ábra. S most Szüts barátom jókedvű ötlete, aminek kiadó, szerző, főhős egyaránt örül. Hogy ezt a részt írástudó barátaim, ismerőseim írnák, olyanok, akiknél otthonukban szögön ott lógok a falon. Szeretnélek meg/fölkérni, írnál a borítékban mellékelt képemről...
(Kicsit olcsó dolog, tudom, de) sorolom, akiket fölkértem:

Balassa Péter/ Balla Zsófia/ Bencze György/ Bereményi Géza/ Bognár Róbert/ Csepeli György/ Dávid Kata/ Esterházy Péter/ Finta József/ Földényi F. László/ Frank János/ György Péter/ Hanák Péter/ Heller Ágnes/ Hidvégi Máté/ Jávor Benedek/ Jelenits István/ Karátson Gábor/ Komoróczy Géza/ Konrád György/ Lator László/ Margócsy István/ Mezei Gábor/ Miklós Pál/ Nádas Péter/ Nagy Boldizsár/ P. Szücs Julianna/ Petri György/ Radnóti Sándor/ Rakovszky Zsuzsa/ Simó Sándor/ Spiró György/ Szüts Miklós/ Tomaji Attila/ Váli Zsófia/ Vámos Tíbor/ Závada Pál.

Köszönöm, megvagyok. Gyerekek betegek, jól vannak. Kata Győrben.
Elfelejtettem vacsorázni, pedig mindjárt tíz, indulok biciklizni. Ma a Margitszigetre.
Szeretettel: Deske


1997. május körül, Petri szövege a könyvembe
 

Fehér műterem - A/88/33, olaj, farost, 100x100 cm, 1988-90. Petri György tulajdona.  

 

Kedves Dezső, úgy is mint két - saját kezűleg keretezett és üvegezett - alkotásod boldog birtokosa:

A Te műveidből tanultam meg a szürke szín rendkívüli gazdagságát árnyalatokban és tónusokban. A tanulás itt azt jelenti, hogy a Te munkásságod demonstrálta számomra, hogy mi  mindent lehet „kihozni” a szürkeségből. Mert amúgy nekem is a szürke a kedvenc színem. Szeretem tematikus makacsságodat. A nálam lévő két kép abból a korszakodból való, amikor folyton a saját műtermedet festetted, ami leginkább börtön- vagy szerzetesi cellára emlékeztet. (Mindkettő kiválóan alkalmas az elmélkedésre.)

Még valami. Ha már a szerzetes szó megjelent a szövegben: valaminő meghatározhatatlan értelemben mélyen vallásosnak érzem művészetedet. Nem valamilyen konkrét felekezetre vagy egyházra gondolok. Hanem az alázatra és arra a puritán életszeretetre, ami műveidből sugárzik.

                           

Ezenkívül: valamikor februárban szeretnék egy disznótorost (hurkák, kolbász, sültmalac - ha hozzájutok - készíteni), amire szívesen látnálak Benneteket.

                             (Amennyiben húsnemevő vagy, csinálok zöldségpástétomot.)

                                                                                                                              Pé Gyé

 1997. november, napló

Fölszaladtunk Petrihez. Katát izgatta a zöldségpástétom receptje, s rávette, írja le neki. Mindenesetre unikum, mégis az élő legnagyobb magyar költőnk, a kéziratot őrizzük, hogyaszondja:


ZÖLDSÉGPÁSTÉTOM

Húslevesben főtt leveszöldség: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, kelkáposztacikk (kelbimbó, karfiol, zöldborsó, zöldbab: ezekből csak kevés)

1-2 krumpli, 1 csokor friss petrezselyem megdarálva vagy finomra vágva (vagy petrezselyem helyett ugyanennyi kapor), két-három összezúzott főtt tojás.

FŰSZEREZÉS: 1-1 rész porított feketebors, fehér bors, szegfűbors, babérlevél, szárított citromhéj, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya, borsfű, szerecsendió, szerecsendió virág,
[a teljes recept: DESKE.HU keresőjébe: petri+pástétom]

eredeti levele: OSZK Kézirattár / Váli C. Napló, 16. kötet, oldalszám: C.05205

 

1998. május, levelem Le Meux-be, J.-nek.

Alkotóház: gyengén sikerült. Harmadik éve romlanak a képeim. Most, ágyhoz kötve, gondoltam, kipanaszkodom magam. Hallgató nem lévén erre, neked. De délelőtt megint a Petri-kötet került a kezembe-, s ez tönkretette ezt a lehetőséget.
Szóval Petri. Jézus Mária! Miket mer észrevenni, elgondolni és kimondani. Zsebében a magyar nyelv, meg amit még hozzátesz. Mindig rosszkedvű, sajnos, de neki legalább van mire. Meghalt az a lány. Fényképe most is az asztalán. De minden bűnével együtt megtisztultabb nálam, a „bűntelennél”, aki egyetlen feleségét nyűvi éppen 30 éve; akinek összesen három szeretője volt, s a házasságtörést, ha nem sok híján is, mindeddig elkerülte. Aki nem bánt meg semmit, és úgy gondolja, semmit nem tudott volna jobban csinálni.
Nálam minden rendben van. Életem lajstromozva, beszámozva. Csak új képeim gyengék. Csak önző vagyok, mint egy állat. Csak unom. Csak  fáradtan ébredek és fáj a derekam. S kissé rettegek, hogy ez a mégiscsak-béke el ne vesszék. Egy karambol, egy esemény.
Na, nézzük a verseket, szinte találomra:   

Leginkább az ad hoc félrebaszások,
hézagkitöltés két unalom között,
egymás partnereinek elcsábítása
 

1998. május, levelem Le Meux-be, J.-nek

Én a József  és testvéreiben és a festésben tudnék otthon lenni, érted?, ha összejönne. Még csak nem is kellene hozzá remekmű... Jajj, épp olvastam ezt is, Petrinél: csak akkor élek, ha verset írok... Várj. megkeresem, ezt is jobban mondja a rohadék. A vers tényleg a világ legkoncentráltabb információ-tárolása: 
A versen kívül nincsen életem / A vers vagyok, tehát ritkán vagyok

 

1999. március, napló

A másik nagybetegünk Petri. Gégerák. Írt most pár döbbenetes verset erről. November táján a metróban találkoztunk, beszélt magáról. A keze hideg volt. Kata fölhívta Jelenits atyát, látogatná meg, segíteni kéne neki meghalni (hitetlen). Két héttel később érdeklődtem, azt mondja, nem tudja megtenni. Hogy van egy fél órája az embernek, és bemegy-, azt így nem lehet.


2003. december, napló

Metró-átszállás közben a Deák téri aluljáróban az új PETRI ÖSSZES I., háromezerért. Ez is boldogító találkozás, nagyon szeretem.

 

2004. január, levelem Le Meux-be, J.-nek

A JÖVŐ. Ahhoz meg, bocs, semmi közöd. Csinálj meg mindent érte, és ne törődj vele. Megírta ezt Petri is. Délelőtt hajkurásztam Várady Szabolcsot, aki mégis az elsőszámú szakértő, hogy melyik az a cikizős verse, amiben a pénzkölcsönzés, meg a József Attila...  de fejből ő se tudta a címét. Aztán most végiglapoztam a kötetet: 

  ÁLLJON MEG A MENET
                                Védőszentjeimnek 

„Engem egy pillanat megölhet”?
„Nekem már várni nem szabad”?
Bizti? Nincs az egész egy kicsit
- L. Gy.-vel szólva - felsti-hi-li-lizálva?

 

2004. február, napló 

Uszoda-zuhanyozói házi feladat volt Petri Apokrif-ját elolvasni. 

Zakatol a szentcsalád,
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
                   

 Kissé kajánul kérdezték, hagy na?!, én, mint Petri-rajongó...?
- Nem öröm egy ilyen verset olvasni. Egyébként szerintem gyenge is, mert egysíkú. Az a pár (jó) ötlet sem emeli el. A teológus Jelenitsnek egy idevágó gondolata: Ha apád káromkodik, az már Istenkapcsolat. Illyés meg elmagyarázza, hogy amit leír, az nem az életfilozófiája, hanem azt aznap délután így gondolta. Lábjegyzetben elmagyarázhatná, hogy éppen fájt a foga, és becsapták a boltban, de az akkor már nem vers lenne.

És még egy. Ha Mari néni rettentő dühös, földhöz csap egy tányért. Petri ír egy verset.
Ki tudja, miről beszél tulajdonképpen.
Egyébként, ha ez az egész Mária-dolog nem piszkálná annyira a csőrét, valószínűleg nem harapott volna bele.
A többi Istennel belügye. Olvasd el a Halálomba belebotlok versét, kettéáll a füled.

 

2004. festményeim adatai

Műterem - július 16, meghalt Petri - A/00/47
2000. 7., olaj, farost, 60x60 cm.

Műterem Petri György tiszteletére - A/04/39
2004. 7., olaj, farost, 60x60 cm.
 

2006. június, videointerjú

(kérdés: miért csinált CD-t, honlapot)
mert munkáimat, úgy gondoltam, meg lehet mutatni másoknak is, hogy ennyit csináltam. Egy Petri kötet - ott van mindig a polcomon -, az összes műve, azonnal hozzáférhető számomra és mindenki számára. Rémisztőnek tartottam, hogy képeimnek kilencven százaléka múzeumi raktárakban van, meg magánszemélyeknél, ahol soha senki nem fogja látni, illetve száz ember.

 

2005. DESKE.HU-honlap / VERSTÁR-amban ezek a versei, gondolva a külföldön élőkre is:

A Dunánál / A végén  / Álljon meg a menet! / A világ legnagyobb ünnepe  / Apokríf / Az ilyen fontos beszélgetések / Belebotlom halálomba / Eképp jeleztem / Horatiusnak rossz napja van / Horgodra tűztél / Kapcsolatunk kezd meghitté válni  / Kizsarolt nevetséges életünket / Mondogató / Nagy kérdés / Nagyanyámra / Utálok várni.
 

2005. október, napló

Pedig milyen jól indult ez a hétfő. Fejesugráshoz készültömben hallom, az egyik biztonsági őr odaszól a másiknak, ezt nézd meg -, merthogy kezdetnek víz alatt szoktam átúszni a medencét. Mint Petri is szerette volna, ha a háta mögött...:

A szeretettel nem tudok mit kezdeni ---
Tartsanak el, és hízelegjenek,
de ugyanakkor hagyjanak békén,
küldjenek pénzt postán.

 

2006. november, napló

[Szabó T. Anna:]

legyél a gyertya legyek a lángja
legyél az alvó legyek az álom
legyél a láb és legyek a lábnyom

Ez bizony nagyszerű. Petri nagy halálversének pergése jut eszembe: Belebotlom halálomba.

 

2012. március, napló

[alkotóházba idén] Elképesztően jó könyveket hoztam. Seneca Erköcsi levelek I-II. 50 év után újra, Tíz év - könyv Móricz naplószövegiből, megint a Káoszelmélet, Illyéstől tanulmányok, meg a Hunok Párizsban. Kakuk Marci. És - Gábor szólt - egy februári Holmi, a hagyatékban találtak egy Petri drámatöredéket, megvettem.

- - - - - - -

Ennyi a naplóból. Zárásképpen annyit, hogy halálakor megtettem érte a hitünk szerinti legfontosabbat. Vélelmezve, hogy megkeresztelt katolikus volt, és bízva benne, hogy halála pillanatában Istent választotta; elmondtam érte a teljes búcsú imát, ami azonnali boldog Istenközelséget eszközölt ki számára.

Utóirat két nap után.
Megtudakoltam.
Gyuri szülei katolikus templomban esküdtek Hódságon.
Őt Óbudán, a Zsigmond téren keresztelték. Apai nagyapa zsidó.
Édesanyja hívő katolikus.