2010.10.                        html-2013/videointerju-2010.htm        C.12191

 

Feit Gábor: Video-interjú festés közben / végül megjelent a "Szeretlek Magyarország  - Facebook oldal keretében

 

Én 17 éves koromig nem voltam egy jókedvű gyerek, és fogalmam sem volt, hogy mi leszek, és nem is akartam semmi lenni, körülbelül. Tűrtem a világot. Édesanyámtól kaptam egy fekete fotóalbumot, hogy abba majd ragasztgatom… akkor már fotóztam. És ami meglehetősen jellemző, fehér ceruzával az első oldalra ráírtam gömbölyű betűkkel, hogy „mégis szép az élet?!”, kérdőjel, felkiáltójel. Azokat a dolgokat kezdtem beleragasztani, amik számomra bizonyították, hogy ez az élet mégiscsak szép. Egy emlékezetes villamosjegyet, egy fotót, egy kutyafülét… Most a fotók, hogy azok kicsit érdekesebbek legyenek, színes papírokat ragasztgattam köréjük, és egyszer aztán elmaradt a fotó, és lett egy fekete alapon egy színes valamiből létrejövő… a Móricz Zsigmond körtéren laktam, és annak a fölülről nézett látványa: a Körtér éjjel. Föltaláltam a kollázst magam számára. Nagyon hamar kiderült, hogy van valami itt, ami nagyon érdekel.

 

Egy igazán jó mű egy villanás időre megmutatja Isten köpenye szegélyét. De ez egy személyes találkozás, ezek kiszámíthatatlanok. Nekem annyi a dolgom, hogy meghúzzak egy vonalat, hogy mi az a minőségi határ, ami fölött kiengedek egy képet. Teljesíti-e azt, amit elvárok tőle, illetve melyik az, amit fölfűrészelek. Erre van egy kis szovjet körfűrészem. Eddig 920 képet fűrészeltem föl életemben.

 

Én egy képet 5 másodpercre előre nem látok. Fogalmam sincs, hogy mi lesz. Ez erény is. Tudniillik ezáltal olyan mezőkre kerülök el, ahova tudatosan soha.

 

A művészet egyébként is egy napon pontos határ a véletlen és az akart között.

 

4-5 motívum van, amit variálok 20 éve. Állvány, egy széknek nevezhető valami, vagy [mutatom] egy falon lévő kép volt eredendően ez a forma. Ez is elvben kép, de ez már szegénykém nagyon elabsztrahálta magát.

 

Aki ebből valami atmoszférát, gondolatot, lelki rezdülést kap, csak azt kapja, ami már benne van. Ezért értelemszerűen egyszemélyes és titkos mindenkinek egy képpel való kapcsolata.