2014.12.15.         html-2014/hir-tv-2014.htm                         C.14881 - 882

 

Páholy /Hír TV 2014. 15., hétfő,  21:30
Gajdics Ottó és Kálomista Gábor beszélget
 


- ...Teljes mértékben egyetértek veled. Látok azért egy mélyebb, körmönfontabb, aljasabb szándékot is abban a sorozatban, amelyben próbálják a Magyar Művészeti Akadémiát és rajta keresztül, mivel az ő üzemeltetésébe került a Műcsarnokot dehonesztálni, azok, akik  kikerültek abból a bűvkörből, amit maguk köré vontak. Váli Dezsővel, akinek most egy nagy életmű kiállítása van a Műcsarnokban, készült egy interjú. Ahol a Dobszay János, Kelemen Zoltán szerzőpáros a következőt kérdezi tőle:

(HVG, 2014. december 6.)

 

Hívő ember – mármint Váli Dezső - de bizonyos körökben liberálisnak is mondják önt. A zsidótemetős festői korszakába is sokan valamifajta világnézetet látnak bele. Mit kezd az ilyen címkézésekkel?

 

És akkor a következőt válaszolja Váli Dezső:

 

„Katolikus vagyok, élem a hitemet. Vallásosan biciklizek és vallásosan mosok fogat, bizonyára így is dolgozom. Lehetek akár liberális is, ha annak van katolikus változata. De nem ilyen partok mentén mérem a világot. Na, akkor ide ez a kényes kérdés: nem szimpatizálok a zsidósággal. És nincs is vele bajom. Ahogy a pékséggel, népséggel-katonasággal, Hansággal se. Semmiféle -ság, -séggel. Isten szintén nem ismeri a többes számot. Nincs kollektív felelősség.”

 

- Nem ez a baj?, hogy ilyen emberek is kiállítási lehetőséghez jutnak?

 

- De.

 

- Hogy ilyen embereket is megismerhet a magyar és a nemzetközi közönség? Akiket szerintem ők annakidején teljes mértékben negligáltak és nem foglalkoztak velük, nem tartoztak a kánonba szerintük.

 

- Nagyon bölcs szavakat mondtál. Én is azt gondolom, hogy művészet pártfüggetlennek kell hogy legyen, de hát erről is beszélünk szinte minden műsorban. Ő is azt gondolja, hogy bármilyen címkéket akarnak rá akasztani, ő megy a saját útján, és amikor az útja elér abba a pontba, akkor majd lehet, hogy művészettörténészek elmondják róla, hogy hova tartott. De én azt gondolom, hogy nagyon pontosan leírta, hogy mit gondol erről a világról, és miért kéne így gondolkozni sok más embernek, azt hiszem, hogy az nagyon pontosan benne van ezekben a mondatokban...