2016.11.10.     html-2016/trump-1.htm                           C.16177

forrás: origo.hu


Görgényi Tamás, a Századvég politikai tanácsadó
Trump akár még nagy elnök is lehet. Mi van, ha mégsem pojáca?

 

Ronald Reagan...hogy egy kivénhedt színész, annak is ripacs, aki a politikában olyan, mint elefánt a porcelánboltban. Egy báb lesz.. mindkét ciklusát kitöltötte végig páratlan népszerűségnek örvendve, de azóta immár történelmi tény, hogy Ronald Reagan megváltoztatta a világot. Némileg leegyszerűsítve: véget vetett a hidegháborúnak és a kétpólusú világrendnek, a fegyverkezési versenyben legyőzte a Szovjetuniót, ezzel nagyban hozzájárult kommunista rendszerek bukásához... Európa egyesüléséhez. Mindössze ennyit vitt véghez a „ripacs". Az elmúlt 50 év legjelentősebb amerikai elnöke lett...

Van valami hasonló ma is a levegőben. Nem akarom jósolni, hogy Donald Trump feltétlenül nagy elnök lesz. De ki tudja?  A történelmi helyzet adott hozzá.  A kampányban fenegyerek figurát és egy manapság divatos „bunkóságot" jelenített meg, önmagában csak annyit mutat, hogy jól hallja az idők szavát. Jól érzékeli, hogy a nyugati világban az embereknek egyre inkább tele van a hócipője a képmutató, cukiságba csomagolt, de valójában ellentmondást nem tűrő véleménydiktatúrával, a politikai korrektség nevű beteges arroganciával, meg úgy általában az egész liberális elittel.

Ezt az elitellenes közhangulatot Trump kiválóan érzékeli. Az is lehet, hogy ennél nincs is több benne. De már ez is valami... Egy érzékelhető... éppen a mai elitek keserves toporzékolásából és nyüszítéséből is: sem az Egyesült Államok, sem a Nyugat nem marad változatlan. Trump győzelme egy korszak végét és egy új korszak kezdetét jelenti. A szellem kiszabadult a palackból...

Reagan színrelépése a kommunista rendszer és utópia összeomlásához vezetett, sok jel mutat arra, hogy Trumpé a liberális véleménymonopólium összeomlásának kezdetét jelentheti, egyben a mai nyugati elit leváltásának kezdetét.
Persze, bárki is az elnök, a FED ugyanaz marad, az adminisztráció is, ahogy ugyanúgy maradnak a pénzügyi körök is, marad az általuk tulajdonolt és működtetett média és más ügynökségek, szolgálatok. Ezzel inkább előbb, mint utóbb minden új elnöknek szembesülnie kell.
Arra sem árt emlékeznünk, hogy Reagan ellen hivatalba lépése után szinte azonnal merényletet kíséreltek meg. Bármit is mondanak, nehezen hihető, hogy valóban csak egy magányos őrült akciója volt.
Rosszabb elnök biztos nem lesz, mint az előző három amerikai elnök volt, vagy mint szegény Mrs. Clinton lenne.
Félreértés ne essék, számomra Donald Trump személye teljesen közömbös. Lehet, hogy épp olyan pojáca, amilyennek mutatja magát. Én nem neki drukkolok. Magunknak, meg a világnak.