2016.01.04. - 05.                            html-2017/idegenlegio.htm                    C16574 - 575

A túszszabadító különítményes
lejegyeztem

Szürkehályos műtét után egy órás fekvés a kórházi szobában, ahol a mellettem fekvő műtött sorstárs is; beszéltettem. Belemelegedett; elmesélte, hogy vágta el gondolkodás nélkül egy 14 éves néger kislány torkát. Másik kezével annak kezét fogva le, aki ujját a géppisztoly ravaszán tartva állt őrséget a német turistaházaspárt fogva tartó kunyhó előtt. Túszszabadításra specializálódott francia idegenlégiós volt négy és fél évig. Akkor leszerelték, mert kocsmában egy nővita kapcsán hasba szúrta bajtársát. Főleg Dél-Afrikában szolgált, de szabadított Ecuadorban is, Indiában. A helyszín közelében dobták le őket, volt hogy a két kilométert a dzsungelen keresztül három nap alatt tudták megtenni.

-- Tökéletes érzéketlenségre, kíméletlenségre dresszírozva, addig aláztak meg minket napról napra, míg végül mindenkit gyűlöltünk. Bajtársiasság nem volt köztük. Sebesültjeiket hátrahagyták, volt akit csak kígyó mart meg. Menekültükben aknákat telepítettek maguk mögé, damilszál két bokor között, azt nem lehetett észrevenni. Egyik akciójukban egy néger bajtársuk tűzparancs előtt lőni kezdett erősen bedrogozott állapotban, emiatt tűzharc keletkezett, csak négyen maradtak életben, de az senkit nem érdekelt, ott nem számított. A harmincfős egységében hatan voltak magyarok. A drogozást egyébként nem ellenőrizték.

-- Legtöbbször a hangtompítós eszközöket sem lehetett használni, ilyenkor nyíllal, csúzlival és késsel öltek. A csúzlin irányzék volt, skálával, golyóscsapágy golyót tettek bele. Például egy fa tetején lévő megfigyelőt csak evvel lehetett leszedni. Akciókra szállításuk közben az egyébként is borotvaéles késeiket, machetéjüket köszörülték. Egyszer egy mesterlövész likvidálását bízták rá, ő három napig feküdt mozdulatlanul, maga alá vizelt, míg az egyszer kidugta a fedezék mögül a homlokát. Volt, hogy több órát lógott húsz méter magasan egy fa tetején, ejtőernyősen, míg ki tudta magát szabadítani. Erre is kitanították. Először másfél éves rettenetesen kemény kiképzés, avval, hogyha belehal, rendben van, hiszen akkor akcióban is meghalna. Minden otthoni idejükben gyakorlatoztatták őket. Nevük nem volt, csak számuk, a temetőjükben is csak szám a fejfán. Zsoldosok voltak, rengeteget kerestek, el se tudták költeni, csak italra, drogra és nőre. Neki is volt partnere, szinte meg is szerettem.
És hogy került oda. A 68-as cseh bevonulásra katonaként kivitték, ott megszökött.

-- Menetszerelésük 70 kiló volt. Ha ejtőernyővel dobták le őket, akkor is. Nagy része töltény. Ő az előírtnál többet vitt, ezt lehetett. Három napi élelem. Volt, hogy két hétig a dzsungelben rejtőztek. Akkor kígyó és majomhús, nyersen, amit nyílpuskával elértek, tüzet gyújtani nem lehetett. Mi volt még. Lefóliázott lószar. Az mindig volt velük. Egyszer az mentette meg. Akcióban fűruhában álcázva feküdt, és két néger katona jött vele szemben, harcra idomított kutyákkal. A kettőt hatástalanítani tudtam volna, de mi a van a kutyákkal. Az arc, kéz bekenése lószarral ezen segít, a két kutya kétfelől kikerülte, azt a szagot nem bírják.

-- Egyszer de Gaulle tüntette ki, személyesen, a mellére, akkor nyolc túszt hoztak ki valahonnan, s azért volt ez a nagy fölhajtás, mert egyikük egy milliárdos fia volt.
A vezénylési szavakat megtanulták franciául, több nem is igen kellett. Sok nemzetiség, egymás nyelvét nem tudták. De aki százötven együtt, egymásról azért tudták, ki miért itt, hányszoros gyilkos. A másik százötven az ő váltócsapatuk volt, de előfordult szükségből párhuzamos akció is.
Hogy ne keltsenek senkiben feltűnést, mindig az adott ország egyenruhájában és az ottaniak fegyverzetével utaztak. Ezért minden ország fegyverét megtanulták kezelni. Saját állandójuk csak a hangtompítós pisztoly, a kés és a machete. Annak cseresznyefa nyelébe az ujjak helye belemarva. Fabábukon tanították az ütés - vágástípusokat, a bábukon találatjelző. Soha szabadidejük, mindig gyakoroltatták őket.

-- Minden jármű, légijármű kezelését tudták, elő is fordult, hogy a kilőtték a pilótájukat. Kihúztuk a testet, beült helyére más. Gallérjukban méregfiola, gyógykészletükben méreginjekció, de az ölésre szánva, ellenség nyakába. Nem tudja, hány embert ölt meg, sokat. Őt az első félév után választották ki, több százból. Testsúly és magassági határok, szemüveges nem lehet, megfelelő fizikum, és képességek. Evvel együtt is nem számított, közülük ki hal meg, csáklyával elhúzták, otthagyták. A terepen aztán általában a vadállatok ették meg.

-- Nevetett, hogy ezek a magyar TEK-esek semmit nem tudnak hozzájuk képest. Az oroszok, azok igen. Ott a téli kiképzés is. Bele a fagyos folyóba, utána tovább, amíg rájuk szárad a ruha.
Hét év a szolgálati idő, de van, aki bennmarad. Például aki gestapós volt, tudja, nem mehet innét sehova. De aki hét év után leszerel is, nemigen normális ember már.