2017.03.01.                    html-2017/kave.htm                C.16387 - 388

forrás: http://m5tv.hu/kulonora/az-eletben-ki-nem-talalnad-hogyan-keszul-a-vilag-legdragabb-kaveja
AZ ÉLETBEN KI NEM TALÁLNÁD, HOGYAN KÉSZÜL A VILÁG LEGDRÁGÁBB KÁVÉJA

2017. FEBRUÁR 28. | SZERZŐ: KOVÁCS LEVENTE

Létezik egy indonéz kávéfajta, aminek kilója nagyjából 600 dollárba (majdnem 175 ezer forintba) kerül. Ezzel a Kopi Luwak méltán viseli a világ legdrágább kávéja címét, ráadásul állítólag tényleg jó íze is van. A bökkenő az, hogy ez a kávé meglehetősen egyedi módon készül: egy indonéz cibetmacskaféle ürülékéből.

flickr/Klaus Stiefel

Szóval, ha a kezdeti sokkon túl vagy, eláruljuk, hogy a Kopi Luwak hogyan készül: Indonéziában él egy cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró, ami előszeretettel fogyaszt kávébabot. A Délkelet-Ázsiában élő cibet elsősorban gyümölcsökkel és bogyókkal táplálkozik, általában éjszaka merészkedik csak elő. Miután ez a fákon élő kis állat megette a kávébabot, annak rendje és módja szerint megemészti, és egy idő után, ahogy bement, úgy ki is jön belőle. Csakhogy a helyi lakosok rájöttek, hogy a cibetmacska nem tudja teljesen megemészteni a kávébabot és a kávémag kimazsolázható az ürülékéből. 

Elképzelni sem tudjuk, hogy vajon kinek jutott az eszébe először a cibet emésztőszervein átutazott kávébabokat leőrölni és megfőzni, de a dolog bejött. Ugyanis a Kopi Luwak ízében van valami jó értelemben furcsa, amiért vásárlói egyszerűen odavannak: nehéz, testes és krémes állagával, a karamellre és a földízre emlékeztető, kellemes savasságával a világ kávéelitjének abszolút favoritnak számít. Állítólag a macska gyomrában lévő speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja meg a Kopi Luwak azt a különleges ízt, amiért világhírre tett szert.

Talán nem is meglepő, hogy rengetegen próbálják hamisítani a Kopi Luwak kávét, egyes becslések szerint a piacon ezen a néven terjesztett kávék akár fele is hamis lehet. Ennél egy fokkal még szomorúbb, hogy szegény cibetmacskák tömegeit tartják fogva azért, hogy kávébabot egyenek, és aztán ürítsenek. Ezeket a cibeteket gyakran borzasztó körülmények között tartják fogva. Mivel Indonéziában az utóbbi évtizedekben hatalmas erdőirtások voltak, hacsak nem történik valami csoda, hamarosan a cibet is a kihalt állatok listájára kerülhet.

Kipróbálnád a Kopi Luwakot? Mennyire zavarna a tudat, hogy a kávé, amit éppen iszol, egy macsek bélcsatornáján keresztül vált a világ legdrágább kávéjává?