2018.04.25.            html-2018/valasz.htm        C.17283 - 284

honlap informatikusom:

Kedves Dezső! 

Amikor eredetileg elvállaltam a website újraírását "OSZK-konform" módra, voltak információim a website működéséről, de a teljes működést és az adatbázis felépítését teljes egészében nem láttam át.  Látatlanban azt gondoltam, hogy ha megcsinálom a festmények oldalt, akkor a többi már gyorsan megy, mert egy kaptafára elkészíthetőek.  A festmények oldal alapján meg is született az elmélet és konkrétan a festményekre a megoldás is, hogy hogyan fog nálunk dinamikusan, OSZK-nál statikusan működni ugyanaz a website, kész van az ehhez szükséges adatbázis kapcsolat, megvannak az egyéb szerveroldali funkciók, illetve a kliens oldal is alapvetően működik.  Ehhez képest viszont az van, hogy az elmélet ugyan a többi oldalra (menüpontra) is működik, részben meg is van már máshol is, de igazából nincs két egyforma oldal.  Van olyan, ami egész más, és van, amiről még most sem tudom, hogy tulajdonképpen hogyan is működik. Pontosabban, hogy hogyan működik, azt látom, csak azt nem tudom, mi a pontosan folyamata annak, ahogy a tartalom előáll, pl. hogy Ön otthon szerkeszt egy excel vagy word fájlt, azt elmenti html-ként, és arra valahogy rákerül a design, vagy eleve van valami sablon, és abban szerkeszt.  Szóval ezeket még együtt át kéne néznünk. 

Ez az oka, hogy lassan megy, mert pár napig haladok, aztán muszáj felfüggesztenem és elővennem más munkát. Az OSZK partner felé nem nagyon van mit egyeztetni.  Az már kiderült, hogy a tükrözésre nem a Heritrix lesz a megoldás. Ehelyett egy egyszerűbb megoldás lesz, amit Vitéz Gáborral már korábban egyeztettem, és ennek a teszteléséhez nincs szükség az OSZK-ra, mert csinálok egy saját tükröt, ami pont olyan lesz, mint a majdani OSZK-s, így egyszerűen tudom tesztelni saját magam, hogy jól működik-e minden, és a kész megoldást csak oda kell adni az OSZK-nak.  A megoldás konkrétan pedig csak kb. egyetlen parancs, amit az OSZK-ból fognak futtatni és esetleg néhány webszerver beállítási paraméter, ezzel semmilyen plusz teendő nincs.

A felajánlott összeg valóban magasabb, mint a munkám értéke, és nem tudom, mennyire alkudjam le :)  Amit viszont tudok, hogy ha elkészült a website, akkor két dolgot még meg lehetne tenni, ami lehet, hogy érdekes lenne, és növelné a munkám értékét.  Egyrészt lehetne csinálni egy CD-t/DVD-t, ami offline módon ugyanúgy nézegethető, mint a website, másrészt lehetne csinálni egy mobiltelefonos alkalmazást is, ami szintén ugyanazt a tartalmat tudná szolgáltatni, mint a website.  Ezeket az ötleteket arra mondom, hogy ha érdekesek, akkor ezeket értelmezhetjük a website feladat részeként.  De akár igen, akár nem, mindenképpen úgy gondolom, hogy a legfontosabb a website határidőre való befejezése, ezeket csak utána. Ami a határidőt illeti, határozzuk meg.

____

Köszönöm, korrekt levél. Valószínű, nem gondolt bele, mekkora teher volt ez az informáltság nélküli, - "fogalmam sincs meddig tart"- várakozás; ami magának az egyik munka, nekem életművem archíválása.
Határidő legyen: a munka az OSZK-szerverén 2018 :-)  július 1-én,  egymillió, tartom. Ha ez magának nem reális, beszéljünk, más határidő, más összeg. 

Sok mindent egyszerűsíthetnék, egységesítenék, ha ez segít.
1./ A műfajok: a festmény az alapséma, a többi nem fontos, lehetne akár pontosan ilyenre. Kivéve a fotó.

2./ A táblázatok:  készen kapom az adatbázisból, azon túl htm frontpage ill. dreamweaver alapúak (excelt, wordot soha nem használok.)  De pld. valami egységesítés ott is, szóljon.

3./ Ami az esetleges további 2 ötlet, köszi a fölvetést. Lehet, hogy félreértettem, a maga új rendszere nem responzív automatikusan? A telefonra alkalmazás akkor mit jelent? (amúgy a VÁLINEWS most is jól olvasható mobilon, a többi meg úgyis csak PC-n látható megfelelően.)  Jól látom a dolgot?

4./ A DVD-változat azért kérdéses, hiszen az naponta elavul.  Hogy lenne ez lehetséges, hiszen ha a képek nyomdai változatát lehagynánk róla, akkor is 16 giga?

Mikor találkozzunk, hogy a működéseket megmutassam?
köszi: d