2019.08.   szakmai dokumentáció // html-2019/terror-haza.htm      C.18467
 

Terror Háza Igazgató / Kedves Schmidt Mária!

Most beszéltem a Pintér Galériával, megjegyezték, hogy a Terror Háza kapcsolatba lépett Jancsek Adriennel.
Ezért ez a levél.
2018.októberben a Műcsarnok 56-os elég gyenge kiállításán láttam néhány Jancsek gyorsgrafikát, nagyszerűek. Fölkutattam a kölcsönadót, kezelője a Pintér Galéria, s rajtuk keresztül sok lépcsőben sikerült két nagyon erős rajzot megvásárolnom Belgiumból (?), (ha jól emlékszem 300 euróért). Mutatom: Ady mozi, és Szabad Nép székháza. Kizárólag azért, hogy  Magyarországon maradjanak. És hogy nyilvánosságra. Ezért odaajándékoztam őket az Alkotmánybíróságnak, avval, hogy látható helyre tegyék. De mivel ajándékkezelés ügyben rossz tapasztalataim, ezért személyesen a főtitkár úrnak .(dr. Bitskey Botond)

Próbálkoztam J. Adriennél, hogy még két rajzot adjon az Alkotmánybíróságnak tartós letétbe, netán ajándékba... erre egyelőre nem kaptam választ. Gondolom, kiállításügyben keresték őt. Ez a két nagyszerű rajz is ott mindenesetre elérhető.
És amiért reménykedem, hátha maguknak lehetőségük lenne ezt a sorozatot megszerezni, megvásárolni. Nagyon örülnék, ha nyilvános helyre kerülne, itthon.

Annyit tudok, és ez fontos, hogy J. Adrien is örülne valami efféle megoldásnak, nem annyira a pénz érdekli.
Kérnék két válaszlevelet szeretnék majd Magától kapni
1. hogy ezt a levelet megkapta,
2. ha netán valami érdemi történt... köszönöm!
szívélyes üdvözlettel: vd.
----------------
[...]válasz: Bertáné, Varga Judittól
----------------
Kedves Asszonyom, köszönöm a gyors válaszát. Csodálkozom indignálódott hangvételű levelén. Egyetlen cél mozgatott és mozgat, hogy ezek a remek rajzok Magyarországon maradjanak. Az Alkotmánybíróság több volt a nullánál. Levelemet személyesen a Főigazgató Asszonynak szántam. Kérem neki továbbítani.
 Köszönöm. vd.
----------------
Kedves Váli Dezső! Főigazgató asszony bízott meg a válasszal, mivel én intézem az ügyet munkakörömből kifolyólag.
----------------

Ha lenne rá pénzem, megvásárolnám a maguk számára azt a sorozatot. Nemzeti érték. vd.

----------------

 válasza: hogy a probléma az, hogy a tulajdonos nem akarja egyben eladni, holott együtt kéne maradniuk, egy múzeum számára úgy lenne érték J.

----------------

Ha sikerülne maguknak megvenni, próbálhatnék lépéseket tenni, hogy az Alkotmánybíróságból is magukhoz kerüljön, így lenne valóban kerek a történet. vd.
----------------

Igen, köszönjük, az szép lenne, lehetne… J.