2020.09.04.                                               html-2020/mma.htm                                   C.19325
vashegyi.gyorgy@mma.hu

 

Vashegyi György úr, MMA Elnök

 


Tisztelt Elnök Úr!

Levelem mailben, nem elegáns, de jobban kezelhetőAz MMA a Műcsarnok gazdája, a Szabadjáték...-  kiállításhoz szólok hozzá.


1.  A KIÁLLÍTÁS TÍPUSÁRÓL
 
Ez a tárlat olyan, mint mikor a násznép gyülekezik, sötét öltönyök, majd a menet elindul, viszik a menyasszonyt. S megérkeznek a templom helyett a strandra. S kérdi a menyasszony: ?? - Igen, ez valóban más. De ha már itt vagyunk, vegyük sorra, itt is mi minden jó. Van napsütés és van árnyék, van homokozó, sör...

...erőteljes félrenavigálás történt; ennek az ötévenkénti tárlatnak országos festészeti kiállításnak kellett volna lenni. Nem valamilyen csoporttárlatnak, mint címe is sugallja, hanem kerek seregszemlének. Itt két fogalom keveredett.
 
2. A KURÁTORI SZISZTÉMA
Csodálkozom az irányítókon, hogy ezt az ötévenkénti csúcskiállítást egyetlen emberre bízzák.
És csodálkozom a kurátoron, aki ezt el meri vállalni; hogy ő majd meghív festőket, és választ műveket. Azokból, akiket ismer. E munkához az ország összes műtermét ismernie kellene.
Ezzel szembeállítva az egyetemes gyakorlat: meghirdetett szabad beadás (max. 3 mű, neten). Tudom, nagy munka. Öttagú zsűri. Tájékozatlanságból vagy valamely személyes koncepció okán nem marad ki senki.  Marad a minőségelvűség.

3. A CÍMADÁSRÓL

Csacska divat lett kiállításoknak fantáziacímet adni. Szabadjáték..., tartalmatlan, üres szó. Populária. Vagy vegyük komolyan? Stop. Sokunknak ez nem játék. Amúgy, ha Fekete Lyuk vagy Fülesbögre c. tárlatra hívnak minket, mindig jelzik, a megadott témát nem kell túl szigorúan értelmezni... Összekacsintás.

E kiállítástípus címe helyesen: Országos Festészeti Kiállítás, vagy régi szép szóval: Tavaszi (Őszi) Tárlat. (Ezek szerintem informatívabbak, minthogy Nemzeti Szalon.)

4. MINDEZ ÖTÉVENKÉNT
Az MMA kialakított egy rendszert
, de a tapasztaltok alapján merjünk továbblépni. Áldemokrácia ez a mostani egyenlősdi. Ötévenkénti kiállítás OK. építészeknél. Az évente készülő sok ezer kép okán festőknél ez bizony kétévente kellene. Őseink a Műcsarnokot amúgy erre építették.

Egy visszajelzést majd majd megköszönnék.
Szívélyes üdvözlettel:


 

Váli Dezső jóhiszemű, jogcím nélküli MMA kültag
vali@deske.hu

 
 

másolat: Szegő György Műcsarnok igazgató
szego.gyorgy@mucsarnok.hu