KÖZKINCSÜNK
DÁVID KATA (99)
imádkozik, sokat telefonál, Mórát olvas

 

Kedves Deske!
Köszönöm szépen előre is, hogy a lukácsos közösséget informálod édesanyámról.
Máté 

Édesanya jobban van, mint 2-3 évvel ezelőtt. Kérdezed, hogy mivel telnek a napjai. Először is, imával. Naponta egyszer mindenképpen, de van hogy kétszer elmondja a rózsafüzért. Általában a Szent II. János Pál pápa által írt titkokat mondja! Az Úrangyalát is mindig elmondja, és általában is gyakran találom imádkozásba merülve, a kezében olvasóval vagy Krisztus-képpel. Minden nap magához veszi az Eucharisztiát.
Telefonon beszél — nem keveset. Barátnő, húga Szegedről stb. Ilyenkor a számomra megmagyarázhatatlan derűjével felvidítja azt, akivel éppen beszél. A kacagását kihallom a szobából. (Nekem) megmagyarázhatatlan és érthetetlen, mert a 100. évében járva nagyon sok fizikai nehézségtől és krónikus betegségtől szenved. A helyében én depressziós lennék és csak panaszkodni tudnék a fájdalmakra meg mindenre.
Olvasmányok.
Mostanában, már jó ideje, Móra publicisztikái. Megvan nekem az összes kötet. Nem is tudom, hányszor olvasta már végig a könyveket. Elölről kezdi. Azt mondja, nincsen Móra Ferencnél jobb. Lehet hogy valamilyen öreg korára előjött „szegediség" van az egész mögött. Anyukám Szegeden született és ott járt egyetemre. Bálint Sándor, Kerényi Károly, Sík Sándor tanították. Intellektuális értelemben (nem vallásilag!) a szegedi jezsuiták nevelték. Lehet hogy ez mind oda vezetett, hogy öreg korában a Móra-publicisztikák a kedvencei? =