2022.02.27.                   html-2022/erzsebet.htm                                                         C.20598


 

Halála alkalmából Pannonhalmáról Asztrik atya kérdezett húgomról, szeretne curriculumot összeállítani.

 

1944.01.04. született Váli Erzsébet / Ancilla OSB. Bp.
Apja V. Dezső (1900-1946) hivatalnok, háborúban katona, Orosz hadifogságban halt meg. Talán nem is látta lányát.
Anyja V. Dezsőné kormánykitüntetéses tanítónő, tankönyvíró (1919-2008)
Budán éltünk végig hármasban, amíg el nem hagytuk anyánkat, néhány hónap különbséggel 1968.
1949.10.02. igen fiatalon egyszerre elsőáldozók, hitben éltünk
E. kertészeti technikumot végzett, amit utált. Anyám félt, hogy nem bír kettőnket fölnevelni, ellátni, hamar akart kenyeret adni a kezébe. E. viszont ennek köszönhette, hogy Salzburgban megkapta az állampolgárságot, mint végzett kertész szakember.
Főiskola: tanítóképző, tanítónő végzettség. Ott találkozott először okos tanárokkal, akiket követve tán két évre elhagyta a kat. hitét. Sokkal később mondta anyám, hogy akkor csendben helyette vasárnap két misét hallgatott. Hogyan tért vissza, nem tudom.
A BP. II. ker Váli utcai iskolában tanított néhány évig, úgy tudom, szerették.
Egy nyáron kiutazott Kelet-Németországba, már tájékozódni,  egy vagy több kolostorban töltött el időt.
Tovább tájékozódott, ezt is titokban. Olyan osztrák kolostorba szeretett volna menni (talán volt ilyen) ahonnét Magyarországra átlátni. Nagy hazafi volt.
1968 egy este bejelentette közös vacsoránknál, hogy disszidál, holnap Salzburg kolostorba. Rákérdeztem, mért nem szólt előbb. Mondta, félt, hogy lebeszélem. (Sokáig fájt, hogy ennyire félreismert.) Leszaladtam egy üveg pezsgőért (Soha nem ittunk semmit)
Úgy emlékszem, Salzburgban az első években a beteg öregeket gondozta. Később? volt szerepe kertészeti szakismertének is. Talán három-négyszer látogattam, egyszer? célzottan őt, családdal. Utolsó években anyám többször volt kint nála.
1972.08.06. kolostori beöltözése
1978.01.08. örökfogadalom
1990.08.21 19 év után Salzburgból haza, mondta, főnöknői egymásnak átadták a titkos megállapodást, ha szerzetesként hazajöhet, akkor ő mehet. Ez az ügye Vatikánban is megfordult.
Itthon több helyen keresett kolostorhelyet, kettőről én is tudtam, 1. A Hármashatár-hegy lábánál lévő román kápolnácska mellé, 2. Bélapátfalván a templom mellé (amit megkapott volna a püspöktől),  oda építészeti terv is készült. Végül egy közelben éjszaka is zajos kőüzem miatt ott nem.
Kaposzentbenedekre kamionok hozták Svédországból lapokban a kolostor épületét. Németországból pártfogolták anyagilag. Egy VW-t is küldtek neki.
Többször volt egy-egy novíciája, évekig. Egyszer Romániából jöttek lányok hozzá, de azok esténként le szerettek volna menni a faluba táncolni. A határig visszakísérte őket.
Egy őt ismerő mondta, E. nem volt kolostorvezetőnek alkalmas alkatú. Csendben panaszkodott az egyedüllétére.
2008 anyám betegen több hónapig nála, ott is halt meg.
E. egy hajnalban átment a szomszéd orvosnőhöz, hogy akkor most a nyakoperációt. Az vitte be Pannonhalmára sürgősen. Nekem mondta, már 10 éve látta betegsége indulását.