2022.08.14.                  html-2022/miki-40.htm                                         C.21096 - 099

 

Váli Zsófi testvére születésnapjára:

Miklósom 40

 

40 év negyven emlékét szedtem össze. Többsége szép emlék, van vicces, rémisztő, ijesztő, de mind egytől egyig veled köt össze Mikikém.

1. Letapadt hajacska. A Jánosban mikor születtél a Klári Boriékkal mentünk reggel be, és egy ablakon át megmutattak téged s nekem ez volt a legmegdöbbentőbb, hogy még nedves volt a hajacskád. Kis puklikban volt a fejedre tapadva.

2. Vendégségbe cipelés. Ha mentünk valakikhez látogatóba, nagyon szerettelek én bevinni az ajtón, de nagyon nehéz voltál, csak valamiért úgy éreztelek hozzám tartozónak.

3. Első rád vigyázás, majd a traumatológia. Anyuék a Május 1 moziba le akartak ugrani egy filmre, de még a liftből vissza fordítottam őket, mert a kádban ültél és egy lavórral csúszdáztál, mikor az álladat felszántotta a lavór. Rohantam és ordítottam, így a földszintről visszafordulta s mentünk a traumára.

4. Sétánk a cukrosbácsihoz és a szomszédnéni kutyája. Nagyon hisztiztél valami csokiért, nem akartál hazajönni, és a földszinti gonosz néni a hatalmas óriás snaucerével odajött, hogy segítsen-e, s te egyből tudtad, hogy mi a teendőd.

5. Keresztelőd a Jelenits atyával. Otthon volt és én tudtam, hogy ő valami nagyon nagy ember, és kellemesen meghatóan jól viselkedtem és téged abajgattalak csak csendesen.

6. Répáshutai családi síelés. Valami hatalmas ágyon rengeteget birkóztunk, majd a Mátrai Erikkel síeltünk hármasban sokat külön.

7. Apó 50. szülinapja a 2 malac. Adott nekünk Apó pénzt, hogy ajándékozzuk egymást is meg a nemes alkalomból és én két tengerimalacot vettem neked önzetlenül.

8. Az én 40. szülinapom. Sose feledem azt a fantasztikus síelést és együttlétet.

9. Baktatás szombatonként fel a hegyre síedzésre. Csak arra emlékszem, hogy nagyon letargikus együttérzésben sétáltunk egymás mellett néma csendben.

10. Az egyetlen verekedésünk. Már nem tudom miért, de neki löktelek nagy dühhel a fürdőszoba ajtajának és mire felálltál onnan egy akkora dudor lett a halántékodon, hogy majdnem elájultam a rémülettől. Neked nem fájt, csak valami eret ütött meg a kilincs, de tudom, hogy percekig rettegtem, hogy valami nagyon nagy bajod lett.

11. Petárdázás a műteremben. Iszonyat hangja volt. Haza állítottál egy nagy doboz petárdával és Apó közölte, hogy ötöt feldurranthatsz de a többit ki kell dobni.

12. Amikor bevittek hozzád elbúcsúzni a kórházba. Olyan 5 éves voltál. És én kb, 25 év után jöttem rá, hogy miért is voltam én ott. Apó kezében mint egy szürke leporelló feküdtél, én meg néztelek és csak szerettelek.

13. Amikor most 3 éve nyakmasszírozásra hívtál a kórházba sírva. Talán akkor éreztem életemben előszőr felőled, hogy szükséged van rám, és szeretsz. Futottam is egyből.

14. Boti keresztelője. Úgy éreztem, nagyon komolyan örülsz a felkérésnek.

15.  Nanó peg-műtétjekor a kórházban. Ott is az erős összetartozást éreztem, amit ritkán, hogy „mi” együtt ott vigyázunk Rá.

16. Apót a háziorvos infarktus gyanújával bevitette. Telefon, és melóból szaladva mentünk Anyuért, majd be Apó cuccaival a Jánosba. Az is nekem egy fontos csapatmunka volt.

17. Csírke-fotózás. Amikor elvittél, majd hazahoztál két pipit tőlünk.

18. Pletyka és Gizi összeverekedése. Borzasztó nagy lelki és fizikai segítség volt, hogy éppen ott voltál nálunk. Akkor lett a Pletyka epilepsziás és kellett aztán elaltatni sajnos.

19. Borival soppingolás. Egyszer csak elvittetek plázákba, ahol én kb. még alig jártam, mert kicsik voltak a gyerekek.

20. Szobacsere. Laktam tán egy évig a te szobádban, de okát nem tudom már. Szerettem nagyon.

21. Esküvőmön zongoráztál. Nem sok mindenre emlékszem belőle, de egyszercsak a Borival énekeltetek és te zongiztál. Lazított az egész este szorongásain egy nagyot.

22. Ahogy a Gizit szeretgetted a kanapén. Tán egyik első olyan alkalom volt, mikor téged egy állattal gyöngédnek láttalak. Addig nem is tudtam, hogy szereted őket.

23. Amikor levittél Kékkútra a három gyerekkel az aznapos jogsimmal, majd becipeltük a bútorokat meg a linóleumot letettük kettesben.

24. Minden esti imám abszolút természetességgel, hogy „és szeretnék egy kistestvért” köszönöm, Amen.

25. A csíkos pizsid, ami veled együtt nőtt. De tényleg. Anyuval folyamat figyeltük és nevettünk rajta.

26, Amikor táskarádióval a kezedben sétáltál haza. Anyuval épp boltba mentünk, mikor szembejöttél. Eléggé viccesen néztél ki. Volt ott még tornazsák, meg valami rajzcucc is talán.

27. A közös Vaude kabátunk. Egy hiper-szuper síkabátot kaptunk, amit aztán bent felejtettél a suliban, s lábakélt.

28. Anyu műtétje utáni kávézásunk. Tavaly a Millenárisban a padokon. Nekem annyira szívmelengető volt.

29. Az állatkerti bentléted és meghatottságod. Meglepő és jó volt, hogy tényleg érdekelt az én világom.

30. A Hanna iránti érzelmeid. Nem tudom, miért éreztem mindig, hogy te semmilyen érzelmeket nem táplálsz az állatok irányában, de sokszor még most is meglep.

31. Amikor Szepit ellopták és meglett, te is velünk jöttél. Nagyon akartál és úgy örültél te is neki, mikor egy folyosó végén megláttuk.

32. Amikor P. Jutkával sétáltunk és a Margitsziget korlátja közt kitetted a fejed. Mai napig emlékszem ahogy döbbenten egymásra nézünk Jutkával, és kezén fogunk s nem engedtük el egy percre sem. Olyan megáll az ütő bennem pillanat volt.

33. Egy kirándulás, ahol csirkecombbal a kezedben tértél vissza. Mindenki rajongott érted, aki csak meglátott és agyba-főbe nyomták neked a kekszet, cukorkát, aztán egyszer a csirkecombot.

34. Apó 70. szülinapja Ó-Budán. Csak arra emlékszem, hogy a gyerekek körül sokat segítettél, és jó volt nagyon.

35. Egonban strandolás egy meglátogatásodkor. Ott a helyi termálfürdőben dőzsöltünk lángossal, kólával, fagyival, sültkrumplival. Talán ott voltunk együtt utoljára a kamaszkorunkban.

36. Ballagásod, abban a komoly öltönyben tudom teljesen meglepődtem rajtad, hogy milyen komoly ember lettél.

37. Két hónaposan a sérvműtétedkor, nagyon sajgott a szívem, mikor anyu mesélte, milyen volt és nagyon óvatosan bántunk veled utána, míg egy nagy sötétzöld kence volt a sebeden varratszedésig. Annyira nagyon picurka voltál még a kórházosdihoz.

38. Amikor bevittünk a kórházba dec 31.-én, nagyon elcsigázott, megtört voltál és megint csak jó volt picit segíteni, meg veled lenni abban a nehéz időben.

39. Diplomamunkád. Hát az a képed ledöbbentett, mert a Jávor Ádámmal való utolsó találkozásomkori arca köszönt vissza. Tetszett is az egész, és közben borzasztott.

40. Amikor Alízról először meséltél, hogy raccsol, selypít, pösze, és van egy háromlábú kutyája, de imádod! ( Bocs Alíz, remélem érted a lényegét 😊)

Bizonyára van még számtalan közös emlékünk, de most ezeket szedtem össze, melyek mérvadóak és épp negyvenen vannak! Sok sok ölelés!

Mindenki, minden születésnapján ez a vers motoszkál bennem vagy 10 éve, pontosan nem is tudom miért, hát álljon itt ez is. 

 

Mécs Imre

A királyfi három bánata


Csak az anyám tudta, hogy királyfi vagyok.
De anyám úgy rakta rám a pólyarongyot,
Maga adta nékem édessége teljét,
Hogy egyszer földnek bennem kedve teljék.
Aranyos palástot vállamra terített,
Ma is úgy foltozza ingemet, ruhámat,
Mint királyi ember királyi urának.
Mert az édesanyám izent a köveknek,
Amíg Ő van, vígan élném a világom,
Három bánat teszi boldogtalanságom.
Egymást a sok ember, a sok-sok királyfi,
A másik bánatom: hogyha Ő majd holtan
Senki se tudja majd, hogy királyfi voltam.
Minden tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:
Hogyha minden folyó lelkemen átfolyna
Az én köszönetem így is kevés volna.
Az ő édességét meg nem hálálhatom,

 

Boldog Születésnapot!

2022. 08. 14.