TÁBORHEGYI LAPOK

Nyolc Boldogság Katolikus Közösség

2002 Karácsony

 

THL: - Amikor festeni kezd, mi az, ami megragadja?

V.D.: - Nem ő ragad meg engem, hanem én az ecsetet a munkaidő kezdetén, bocs. Előtte a napi lelki és testi gyakorlatok. 84 óta 5.23-kor szól a vekker. Déli egyig festek, akkor elindulok az ételhordóval. Számomra a képkészítés technikai feladat. Évente 4-5 ihletett nap, amikor igazán jól megy, a többi tisztes igyekezet. A végtermék fele selejt, kidobom.

- S fiatal művészként hogyan látott ?

Nem vagyok egy vizuális típus. Sosem volt vízióm a készülő munkáról, előre. Félkész gyenge képem hívja elő a következő lépést.

- Van-e Önben fájdalom amiatt, amit "nem tud" kifejezni ?

Nincs. Ha egy művész valamit ki akar fejezni, akkor rendszerint baj van, vagy szocialista realizmus, esetleg vallási giccs. Ami pedig istenkáromlás, jószándéktól függetlenül. Derkovits nem akart a hitről beszélni, amikor megfestette a Híd télen-t a prolicsaláddal meg a hajókkal, és mégis...

Azt, hogy maguk XII. századi ikonokat használnak, érthető, de a feladat megkerülésének tartom.

- Mi a fontos : Ön és a meglátott Valóság? Vagy Ön és a műve? Melyiket tartja fontosabbnak : azt,  ami a munkára ösztönözte, vagy azt, ami elkészült ?

- Nem biztos, hogy értem a kérdését. Minden fontos, én is fontos vagyok, a valóság is, a kép is, ami egy másik valóság. Az élet elvan művészet nélkül is, csak úgy keservesebb. Azt a hasonlatot szoktam használni, hogy egy jó mű egy villanásnyi időre megmutatja Isten köpenye szegélyét.

- Alkotás közben magányt él-e meg, vagy találkozást?

Ugyanazt, mint egy kalauz. Érdemi döntések egyedül, a szabályzat szem előtt tartásával. Találkozások helyzetekkel, néha váratlan fordulatokkal. Munkafáradság.

- A művészetben is vannak divathullámok. Hidegen hagyja képei fogadtatása?

Vagyishogy tudom-e, hogy nem vagyok trendi? Tudom. Thorma szerint a festő úgy fest, ahogy az egér rág: muszáj neki, mert folyton nől a foga... Csinálni muszáj, aztán meg már hozzá is szoktam...

Képeim fogadtatása?! Szeretem, ha szeretnek, de ez nem olyan fontos. Tudom, hogy munkám az országot építi.

- Istenre találásában ki és mi volt a meghatározó?

Belenőttem, szerencsémre. Fontos volt az első önkielégítés: azonnal heti gyónó-áldozó lettem. És azóta...  már az ószövetségi próféták is tudták, hogy pechünkre a szenvedés a legjobb tanítómester.

-Tanítványai szemében Ön Mester vagy keresztény Művész?

- Mindkettő. Aváli. Pilinszky szerint a szakrális művészet tautológia, szóismétlés. Az nem tud más lenni.