Levelek Le Meux-be / 67

 

1990 óta írom ezeket a leveleket, válasz nemigen érkezik.

2000  júniustól küldöm web-en, immár képekkel.

Talán egyszer könyv lesz belőle.

 

2000. szeptember

 

Szia, kedves J!

 

Nehezen indult ez az év eleje. Illetve hogy nagyon is elindult, kapaszkodnom kellett. Egyszerre romlott el a két fényképezőgép, a vaku; a fotótáska elszakadt. A többi - kétoldalas lista - elintéznivalót itt most nem...

Kata hívott pár napra pihenni. A hajnali zsolozsmán olykor az ébrenlét környékez ugyan, de most nem aktuális a Balaton...

 

De ami a főhír, egy szépen formált levél, szeptember hatodikán kaptam:

 

Kedves Deske!

 

Először: Köszönöm a képeket. (1 db fénykép, 2 db festmény) A jövőben ezek fogják dimenzionálni a vizualitásomat. (Hogy őszinte legyek, csak sejtem, hogy ez mit jelent, de megpróbáltam utánozni az Ön stílusát.)

Másodszor: Zsófival össze szeretnénk házasodni. Az illendőség diktálja, hogy kitudakoljam a gusztusát erről - természetesen Kata asszonyt is beleértve -, ha úgy tetszik: megkérem a lánya kezét.

Pár szót magamról: Vagyoni helyzetem: egy db lakás: Bp. Bölcső u. 10., 50 nm, panel, édesanyám haszonélvezeti jogával terhelve. Kocsi: 15 éves Opel Corsa. Százezer ft. forg. érték feletti vagyontárgyaim: egy 10 éves japán, rózsafa nyakú Fender Stratocaster elektromos gitár, egy 1 éves Marsall Valvestate 286 sztereó kombó gitárerősítő, egy egyedi készítésű (Nagy Nándor mester kettőt készített belőle) juhar, jávor, rózsa és mahagóni részekből álló koboz, továbbá két darab Váli Dezső-festmény, egy hét darabos Horváth Ferenc grafika sorozat. Diplomám: alakulóban. Munkahelyem: alakulóban. Célom: török-magyar népzenei párhuzamok kutatása.

Amennyiben az atyai szigor nem gördít akadályt két ifjú szív és a természet szava elé, annak rendje és módja szerint 2001 januárjában egybe is kelnénk. A sértődések elkerülése végett jelezném hogy elképzelhető egy zártkörű, 4 azaz négy fős verzió (fiatalok + 1-1 tanú). További részletek, esetleges anyagi vonzatok Zsófiától szóban. Amennyiben viszont elutasító választ kapnék, kénytelen leszek a leányszöktetés nemes intézményét feleleveníteni. (A nyugati kultúrantropológus szakirodalom ezt a jelenséget a revival terminussal jelöli.)

2000. augusztus 29.

Válaszát írásban a következő címre várom:...

 

Köszönettel:

Hoppál Mihály 

 

A levél nyilvános, világhálóképes.

 

 

Másnap reggel egy csokor virág tőlem az Alsóviziváros legszebb fenekű anyósának. Miki a gitárok leírását tanulmányozta. Válaszomat két napig fogalmaztam:

 

Átadok 1 azaz egy darab kisasszonyt  életfogyt. megőrzésre.

100.000 forint fölötti vagyona: a lelke.

2000.9.8.

szívélyesen:

 

.                                                                                                        

Valamit kerestem, ezt leltem közben egy régi katalógusban:    C.4253

1994. Győr, XXVI. Nemzetközi Művésztelep kiállítás   

 

1942-ben születtem Budapesten, ott is élek.                                                      

felszerelés nélkül nem hagyom el a lakásomat                                       

    lakáskulcs

    autókulcs

    OTP-kártya

    jegyzetfüzet

    rózsafüzér

    nagyító

    antineuralgica

    zsebkendô

mindenre föl vagyok készülve.

otthon viszont védtelen vagyok.

otthon dolgozom

 

                          Váli Dezső

 

                   ...jut eszembe, a régit még láthattad; azóta csináltam bicikliláncból egy tartalék rózsafüzért is:

 


 


(A világ legmegbízhatóbb mobiltelefonja. Üzembiztos, BÁR automatikusan a mellékállomásra kapcsol,

Szűz Máriához.)

 

szept.10.

Decemberben össznemzeti festészeti kiállítás lesz a Műcsarnokban, nehezen választottam ki ezt a három képet, mind idei: A/00/17, A/00/34, A/00/28 ):

 


 

 


szeptember 10.

Egy szemoperáció ötlete megint fölmerült, lézerrel egy perc alatt két-három dioptriát javítanának. Most meg tudnám fizetni. Két ismeretlen faktor: (két évig alig mozdult), megáll-e a szemem romlása, és hogy meddig élek. Talán belevágok. Olvasószemüvegnél 5¼ dioptriánál tartok. Jó lenne az uszodában az órát látni stb.

 

A nagy tiszai ciánfertőzésről talán hallottál. Romániából jött, az édes Nagybánya környékéről. Több tonna döglött hal megsemmisítése; néhol a cigányok beleettek. Hogy évtizedekre kipusztult minden élet, újratelepítési erőfeszítések.

Olvasom a Népszabadságban: múlt héten volt a szezonja, soha nem látott méretű kérészrajzás volt a Tiszán. Vagy ez is valami szocialista huncutság? 

 

Szüts kislányától egy régi vicc.

Megy a ruhat az erdőben, szembejön vele egy róka, azt hamm, bekapja. A következő áldozata egy farkas. Találkozik egy emberrel, az viszont őt kapja be.

Mi ebből a tanulság?

Hogy nem a ruhateszi az embert.

 

A CD-ROM-om sorsa megint fordult egyet. A kiadó-Istvánt elhívtam magamhoz, két óra alatt átnéztük, rengeteg jó ötletet adott megint. Tetszik neki. Próbál pályázati pénzt szerezni hozzá, de karácsonyra mindenképpen kihozza. Megint reggelente négykor-fél ötkor gépnél ülök. (Nem tudok aludni.) Nagyon jó munka.

 

Vasárnap este, most abbahagyom, szia, majd folytatom....

 

szeptember 15.

Kata interurbán: két napot marad Kékkúton, Miki ruháit viszont ki kéne mosni, jön a hét végén Esztergomból. Tehát nekem. Hogy melyik a gyapjú, egy vendégem válogatta ki. Hogy a gyapjúval mit kell csinálni, két öregasszonnyal konzultáltam a Lukácsban, a vízben. Ők boldogan részletezték, én addig pihentem (a harmadik nagykör közepe tája a kritikus). Sikerült megalkudnom velük, hogy nem veszek speciális mosóport, sőt egyáltalán nem is fogom mosni, majd hosszabban áztatom azt a pulóvert. Igen, kifacsarni nem szabad, attól kicsi lesz! Nem facsartam, csak kifektettem, nagy lett.

 

Kedden telefonáltam a magánklinikára, szerdán már vizsgáltak, másfél órát. Közben csöpögtetés, pupillatágítás, alig láttam. (Hazafelé egy fehér autó mögé álltam be.)  Alkalmas vagyok a lézeres kezelésre, utcára nem kell majd szemüveg. Bekéredzkedtem a másnapi operálandók közé. Hazafelé vettem egy darab talpbőrt, ha csak olvasószemüveg lesz, kell csinálni a derékszíjamra egy tokot. Körfűrésszel levágtam hozzá egy szemüvegtok végét. (Szegény fűrész, közben derült ki, alumíniumot vágott.) Este kérem Robit telefonon, hogy  családtagjaim vidéken, kísérne haza, a műtét után nem fogok látni. Égnek állt a haja, aztán fél óra múlva visszahívott, hogy hét embert kérdezett meg, az istenért, ne. Legalább halasszam el. Este kilenckor csakugyan lemondtam, érdekes, fölvették a telefont. Másnap lukácsos protekcióval úszásból egyenesen a szomszédos (újra) Irgalmasok Kórházába. Alkalmas vagyok a műtétre, de fölösleges, ha a szemüveg nem zavar. (Sőt kedvelem. Mivel multifokális, kényelmes is, mindent látok, és nem kell váltogatni.) Megmarad egy kalap pénz (170 ezer forint). Viszont az uszodában továbbra se látom az órát. Most vettem egy kis fémfűrészt, kivágom az úszószemüveg közepét, dioptriásra fogom átalakítani, ha sikerül.

 

Még valami fontos történt. Néhány évi fejtörés után egy szemétvödröt csináltam a konyhába, a kapható lábítósak kicsik, és le kell hajolni hozzájuk. Feltétel volt, hogy kéz nélkül nyíljék, az tele van, ugyebár. Ennek a fedelét ha térddel meglököm, kissé hátracsúszik, s akkor a súlyeloszlása miatt hátrabillen. (A fedőn hátul nehezék.) De nem esik le, mert felkötöttem az asztallap alsó síkjához. Úgy tűnik, beválik.

(A rajzból kifelejtettem, lábak a tartály alatt, kézmagasságba került. Az én koromban.)

 

 

 

 

szeptember 17.

A közvélemény nagy nyilvánosságához fordulok személyi védelemért. Egy magát megnevezni nem kívánó úr, bizonyos H. szerint a nyári tájképeim jobbak az egész műteremsorozatomnál.

 

A-00-32                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szeptember 24.

 

Ma a Holdvilág-árokban, borult, de alkalmas kirándulóidőben, Vojnichra utalva enyelegve kérdezték tőlem, melyikünk a jobb festő.

Fölösleges kérdés, de lehet válaszolni.

A mércétől függ. Lexikonokban, egyebütt is egy művész gyakran egyetlen művével szerepel, sőt avval azonosítják. Reális mérce. Evvel mérve egyenrangúaknak tartom magunkat. Ő a Kensingstoni könyvtárral, mondjuk, én... mivel is?! Az Igen, szerelem-mel? A Műterem a Margit körúton-nal?

Ha oeuvre-t hasonlítunk, az enyém terjedelmesebb és sokágúbb. Igen ám, de ez minősít-e?!

Tíz éve fölmerült, azóta bizonytalankodom, kevesebb-e Nagy Balogh öt jó képével (két témakörben mindössze), mint Kondor Béla, az ő jóval tágabb horizontjával?! Talán itt is rossz a kérdés.

Vagy mégis: terjedelmesebb zsírfoltot hagy maga után? Több mindenre használható? Ez igaz.

De a fogtömés se használható másra, mégis nélkülözhetetlen.

 

A tudomány területén tiszta a helyzet, ezt megértettem. Sosem tudni, később milyen fontos lesz, ha egy kutató II. Rákóczi Ferenc kesztyűinek szentelte egész életét.

 

Nem látok világosan. Érdekelne mások véleménye.

 

 

szeptember 26.

A dioptriás úszószemüveg sikerült, működik. Semmi szükség rá.

Autóm ma megint három centivel rövidebb lett.

 

 

szeptember 27.

Két levél.

 

Az első egy vevőnek ment, aki a kép előválasztása után harmadik hete nem jelentkezik. A felesége születésnapjára vásárolt volna, de végül nem mert nélküle dönteni, hogy majd együtt. Talán - megtudva - az asszony elszörnyedt a drága ajándékon.

 

Kedves G.!

 

1. Néhány képem tetszett neked, ittjártadkor.

2. Mesélted, hogy érdeklődésed régi keletű, feleségedé hasonlóképp.

 

Semmi okom feltételezni, hogy nem őszintén beszéltél.

Nincs ennyi pénzetek, vagy más ajándékot találtál.

Mindegy.

Nyomjuk meg a BACK gombot, lásd föllebb.

Létérdekem (ezért dolgozom), hogy gondolataim terjedjenek.

Szeretnék a feleségednek ajándékozni egy képet, jó lenne, ha együtt választanátok.

Gesztusomban semmi önzetlenség nincs, érted.

 

Amúgy, például, Pest legdrágább fogorvosa tizedik éve kezeli fiamat,

ingyen, nem az ismeretség okán.

 

 

A képek félre vannak téve, várlak titeket:

 

Dezső

 

 

A másik: kaptam  Kárpátaljáról Antal püspöktől egy képeslapot.

 

Kedves Antal atya!

 

Köszönő soraidat köszönöm, azt a részét biztosan, amit ki tudtam betűzni. Elég rondán írsz.

 

Hanem, ha netán a jövőben is: kérlek, használj következetesen többesszámot. A küldött pénzek nem magánadományom, hanem a FIORETTI közösség egyházi tizede.

Gondolunk rátok,

szeretettel:

 

V.

N. házasságáért böjtölünk. Bajban vannak. 4 gyerek.

Beszállhatnál egy napra.

 

 

 

Tegnap a Lukács öltözőjében megkérdeztem, mennyibe kerülhet egy CD-borító kinyomtatása, 150 grammos papírra, kétszín-nyomással, mondjuk 500 példányban.

A válasz: ha ma megkapom a tervet, kinyomatom ingyen.

Délre kész volt a próbanyomat.

 

A terv előző este készült, még nem látta senki...

 

 

Anzelm hívott interurbán. Állítólag hosszú szakállat növesztett. Meglátogatom a bakonyi remeteségben. Nem üzensz neki valamit?

 

sziasztok:

 

Deske