Levelek Le Meux-be / 72

2001. március 1-31., Kecskeméti Alkotóház

1990 óta írom ezeket a leveleket, válasz nemigen érkezik.

2000  júniustól küldöm web-en, immár képekkel.

Talán egyszer könyv lesz belőle.

Szia, kedves J!

 

Óvatosan tényleg négy régi, javítandó képpel kezdtem. A kezdeti kínlódás így kitolódott néhány nappal, ez könnyebb munka.

Aztán egy hétig ágyban, láz: 38.5.

Az előtte-napok gyorsban (1200-ra):

28:24,21

27:03.56

28:02.02

28:42.19

28:54.31

 

március 16.

Szütsnek ágyból SMS üzenet a mobiljára, a szomszéd műterembe: PAKK.

(Megérkezett anyám süteményes csomagja.)

 

március 22.

Még ágyban, ezt a levelezés-kéziratot javítgatom. Szüts két korrekt-kegyetlen szakértő barátjának véleményezésre elküldené, ez érdekel.

 

A gazdagságom. Nehezen szokom. Csak ami itt, körülöttem. A hordozható PC, telefon, teaforraló, Panasonic diktafon, Canon printer, Grundig rádió, József Attila összes.

Érted, fotelben olvasgatok, farzsebemben megszólal a telefon, és mellényzsebembe nyúlok a távkapcsolóért, az Armstrong lemezt lehalkítani...Vagy 20 falut elöntött a Tisza tessék nézni kérem, itt laktunk, mindenünk odaveszett.

Megváltottam magam azzal a templomi ötvenezerrel?

 

Jó dolog, nagyon jó ez a mobil telefon, kezdettől tudom. De drága és semmi szükségem rá. Igaz, most Kecskeméten üzenetet várok, adóügy, sürgős, stb.

Zavarban.

 

Festés:

A szülőszobából nyöszörgés hallik

A szülőszobában nem szoktak interjút adni.

 

március 24.szombat.

A tegnap kezdett 01/09-as végre bíztató, találtam valamit.

Még egy hetem van.

 

Bevásárlás az itteni művészboltban. Hatalmas papírcsipesz, fölöslegesen, valami homályos nosztalgiából. Negyven éve mérhetetlen drágán vettem elődjét, egy órásmestertől. Akkor nagyon kellett, készülő olajképeimet szorította a táblához. Vettem egy bunkót is, tudod, mi az?! Töltőceruza, igen vastag béllel. Ez speciel barna. Ez is negyven éves ügy. A Főiskolán használtam barna ceruzát, és töltőtollat, olyan otthonos volt.

 

március 25., vasárnap.

Beszélgetés Szegeden a Miasszonyunk iskolanővérek növendékeivel. Mi a legkínosabb élménye, amit még soha, senkinek nem mondott el? (Hogy kevés borravalót adtam a taxisnak, esküvőnkről hazafelé.) Hogyan ismerkedett meg a feleségével? Hány szerelmes levelet kapott, és milyeneket? Hazafelé Ópusztaszeren a Feszty-kőrkép. Korrekt, jobb a vártnál. Tompa barnákkal jól összefogott témacsoportok. A kép ide való. A Melocco szobor a parkban, az Aratók. Rossz elhelyezés, a két lehajló figura messziről báránykának hat, nem baj. Húsz éve szeretném látni, akkor Miklósék levittek volna, de munkaidőben.

 

március 28.

Még köhögök. Először uszoda, 300 méter. A/01/14, Szüts szerint üveggel talán jobb lenne. Te jó ég! Délután 30 üvegtábla, amíg szabják, a Cifra Palotában Tóth Menyhért kiállítása. Az igazgatóba botlom, meghívja leendő retrospektív kiállításomat a 2003-as Tavaszi Fesztiválra, nyitóprogramnak. A győri múzeumból épp át lehetne hozni március közepére. Megfontolandó.

 

Néhány új kép egyértelműen jobb üveggel, kipróbáltuk. Akkor hát így. Sokéves kínlódás talán lezárva. Megint megfordult a dolog. Az új szabály: VAN, AMIHEZ BIZTON KELL.

 

Vasúti tömegszerencsétlenség Belgiumban, kilenc halott. A forgalmista ugyan telefonált, hogy rossz pályán halad a vonat, de franciául, nem flamandul, úgyhogy a szomszéd pályaőr nem értette. Ennyit a világbéke esélyeiről.

 

Szüts-csel régóta keressük az okát, harmadik éve rejtély. Ő egyszerűen művésznek tartja az a harkályt, aki itt reggel órákon át a kerti lámpabúrát kalapálja. Őrült? Tetszik neki a zengzetes hang? És hogy nem hal éhen?

Most Zsófi leintett minket, hogy az odasült muslincákat szedegeti.

 

Tanulok gazdagnak lenni. Szütsnek egy zenegép, kinézte magának, de családilag túl drágának találtatott.

Utolsó délután be a városba, néhány CD: Madárénekek a Kárpát medencéből, fantasztikus, munkaháttérnek régtől vágytam. Énekes rigó. Énekére jellemző, hogy minden motívumát (szemben a feketerigóval és léprigóval) egymás után többször ismétli. Ennek az egyednek az énekében többször hallható a fürjkakas "pittypalatty" hangjának az utánzata. A hangfelvétel esőben készült. A háttérben citromsármány szól. Szanticska falu, 1995. 05. 17.

Aztán egy holland rock and roll album fele áron, meg zsinagóga énekek, Kaddish, ahol szólóének, ott nagyon szép.

Egy utcai guruló árusnál Nagy Lajos novellák, Zelk nagyon szépen beszél róla a múlt héten.

 

Utolsó este. Miklós új lakótelep-munkafotóit mutatja kompjuterén, latolgatjuk a lehetőségeket. Aztán fáradtan üldögélünk, tea, képemet nézegetjük, a mait.

Szütsnek nagyon tetszik, szerinte az Úristen egy érzelgős öregúr, hogy mindenek után én ma ezt a képet-

 

március vége.

Egy hónap kínlódás képpel, testemmel, lelkemmel, magammal,

senkit nem fog érdekelni.

Húsz kép, három biztos jó.