108. levél J.-nek, Le-MeuxváliNEWS

2004. MÁRCIUS                                                                                                                                      

 

MÁRCIUS: KECSKEMÉT, ALKOTÓHÁZBAN

 

Márc. 3., szerda

1200 méter, a Lukács-szisztéma, egy mell után két gyors; 28:40.88, tehát otthon is 30 alatt van, elvben.

G. e-mailje, tiltakozik, hogy a közösségnek faladatul szabtam naponta imádkozni kormányunkért. Hogy ez megosztja a tagokat, ez politikai téma, maradjon alternatív feladat. Gyors SMS G.-nek:

Pál: könyörögjetek a királyokért.

 

És az esti e-mail:

 

Ez a feladat jó, fontos és kellemetlen. Ha tudsz jobbat, fontosabbat és kellemetlenebbet, változtass. Most te vagy a főnök. Az egyház hierarchikus.

 

Érdeklődöm a gondnoknál az állatkert újjáépítése felől: Gondok vannak a medveház építési engedélyével. Jó mondat, nem?!

Este: József.

 

márc. 5. péntek

Szűz Mária jelenése naponta 17.40-kor Medjugorében. Érdekes lenne megtudni, mennyire pontos?! Percre? Másodpercre? Az égi gondolkodásból valami kiszivárogna.

Reggel 1000 m. gyors. Csak 47 mp-el rosszabb idő, mint a megcélzott 20 perc.

 

márc 6. szombat.

Várady Szabolcs: Szellemhangok a rádióból / festés közben, CD-ről. Véletlenül találtam a masinán egy gombot; így végtelenítve.

 

márc. 7. vasárnap

Nincs mise a ferenceseknél fél 9-kor. Húsz év után. Nem szeretem. Át a piaristákhoz. Utána a szokásos presszó, múzeumnyitásig, egyedül. Autó elakadva, betolják, nem lehet múzeumba menni. A gyógyszermúzeum lett volna, a Bozsó Gyűjtemény. A Cifra Palota idén zárva. Du. tv. atlétikai bajnokság, a rajt előtti gyönyörű koncentrált arcok. Harangozó Teri, Mari Zsuzsi, és főleg Kovács Katival esti TV-műsor, régi emlékek.

 

márc. 8. hétfő

Háromkor arra ébredtem, hogy kitaláltam honlapom adatbázis szerkezetét. Fölkelve PC-be.

Sanders: Amit tudni kell az imádságról, a könyv vége megint érdekes:

 

...mi csak a szem előtt lévő bűnöket látjuk, Isten pedig a szíveket vizsgálja. A Biblia meghatározása szerint ami nem hitből van, bűn az. (Róm.14,23) Tehát a félelmek, a hitetlenség, a kétség, a megnembocsátás, az aggodalmaskodás is bűn...

 

Autó nem indul, uszoda elmarad. Helyette Patriciával hajnali séta, beszélgetés a mély hóban, a réten. Szerelőhöz. Dán Kulturális Intézet, megnyitó. A művésznő véleményt kér tőlem fotógrammjairól. Kap.

 

Márc. 9. kedd

Az adatbázis alá készülő rendszert okosítom reggel, elküldve Gy.-nek továbbgondolásra. Miktől SMS-ben kérem a fényképezőgépet, de csak holnapra tudja lehozni. Félő, elolvad ez a gyönyörű hó. Autó délután kész, öröm, 40 ezer. Újságstand: álomszép félakt a címoldalon. Ezt nem lehet megunni, tíz perc tragédia.

SMS Szütsnek Krakkóba:

 

Kértem az autószerelőtől egy kis golyóscsapágyat, de sajnos négyet adott.

 

Ma este lezárult a vali.hu domainnév vadászatom. Pedig nagyon igyekeztem:

 

Kedves B. úr!

 

Valahogy így képzelem magát: őszülő halánték, hatalmas szál ember, kis pocak, sárga selyemsál, időnként lassú mozdulattal, messzerévedő tekintettel lepöccenti szivarja hamuját. Hetente befogat, s könnyű kocsijában, oldalán porköpenyes kislányával kihajtat a birtokára. Az intéző, nevezzük mondjuk Monsieur Dobainak, széles mosollyal fogadja, lesegíti a bricskáról, s beszámol a gazdaság eredményeiről. Hogy mennyi a szaporulat; ismét néhány szép, egészséges kis domain született, minden remény fölnevelésükre...

 

Kedves B. úr! Kérem, ajándékozza már nekem azt a kis vali.hu-t! A hónap közepén úgyis nagyon szomorú leszek, megsúgták, ismét föl vagyok terjesztve Kossuth-díjra, de amilyen az élet, nem fogom megkapni.

 

Én pedig önnek ajándékoznám egy festményemet, választhat: vali.c3.hu / dokumentáció / képek hol. Ez a lista egyben gyűjtőim névjegyzéke is, Esterházy Pétertől Kuncze Gáborig. Ha pedig nem vonzzák a képek, még mindig maradó érték, vagy értékesíthető. Nem állítom, hogy azonnal, aukciós áron, 1- 2 millióért - én a képeimet műteremből 4-700 ezerért adom - de ha más nem, pár éven belül csak megkapom azt a kitüntetést, akkor áraim megugranak...

Tudom, az üzleti élet játékszabályai szerint úgy kellene viselkednem, mintha nem is várnám nagyon a válaszát...

 

Domaintelen szíves üdvözlettel:

 

Erre se válaszoltak már második napja. Nézem a neten:a deske.hu március 6-ától az enyém; regisztrálva. Akkor ez lesz. Még bíztatnak is erre, hogy átlépve a nyakkendős világot, lazán... Lemondólevél vali.hu-éknak.

Délelőttönként kék (gyümölcsízű , de teines), délután piros tea (csipkebogyó, ártalmatlan).

 

Márc. 10. szerda

Az öregedés ajándéka? Érdektelen képek nap mint nap, de mindenféle korábbi szenvedések nélkül.

Csak a mély fáradtság, az rég megszokott.

 

Márc. 11 csüt.

SMS Szütsnek

 

Ma 20:17.24, sietni kellett, lángos volt reggelire

 

Rádió: két fájdalmas Tardi Sándor novella: az intézetből éppen kiengedett lány, és a munkát kereső ügyeskedő melós tragédiája. (Keverem, vagy Tardi volt Kenedi János besúgója?) (Nem, Tar Sándor 2004. 07.)

Spanyolországi vonatrobbantás, el ne felejtsünk imádkozni a gyilkosokért.

 

Márc. 12. péntek

A szeretet olyan mint a T-dugó. Osztod, és nem fogyatkozik. De sőt!

Kata kínzó fejfájása. Visszahívom, együtt egy Üdvözlégy.

 

Márc. 12. péntek

Fáradt, csak 900 méter. Edző korrektúrája: a gyorsnál a tempóm túl rövid, és jobban előre kell nyúlni. Amitől nagyobb a billegés.

A mai kép viszont más és jó. Este izgalom, az eltemetett vali.hu-s jelentkezett. Hogy neki csak a levelezés lehetőség kell, a domaint átadná. Talán mégis volt eredménye a három hátraszaltónak. Hátha.

Esténként József; most Jákob halála és temetése. Mann még itt is hülyéskedik, nagyon jó:

 

Jákob nem akarta halottak országában nyugodni... ehhez hosszú szállításra volt szükség ... tartósítani kellett a holttestet, besózni és bebalzsamozni, és ha a megboldogult elutasítaná ezt a gondolatot, akkor ne kötötte volna lelkükre, hogy hazaszállítsák... ebből következett, hogy egyiptomi módra temessék el, díszesen kitömve... [Józsefnek örömére szolgált, hogy] az ország legválasztékosabb tiszteletadó szokásai szerint és a legmagasabb költségelőirányzat ráfordításával juttassa maradandósághoz... múmiatechnikusokat küldött... [akik munkájukat] a mesterség örömével hajtották végre... és örömük telt benne, hogy íme egy ember testének belseje ezután mennyivel tisztább és kívánatosabb, mint mikor lélek volt benne...

[Mindez József akarata szerint történt,] de ez így helyes, ha az ilyesmi annak érzelmei szerint történik, akinek még testében vannak eleven belsőrészei...

 

 

Márc.13. vas.

Károlyi Zsiga kölcsönadta: I.K.E.M.XX. -című 50 példányos könyve, a Fotográfiai Múzeum kiadványa, 2003.

Olvasom szövegeit:

 

A tudomány sugallta naiv optimizmus ellentétébe fordul a TV toleranciája és virtuális totalitása által, egyetemes mítoszként működik. A kutató értelmiség is csak a TV népszerűsítésén át tekint saját területén túlra. A maga gyakorlatából tudja: diszciplínája egyre többet tud, egyre kevesebb részterületről, tehát a trend vége: mindent fogunk tudni a semmiről.

 

Swedenborg, Heidegger mellett Hajas Tibortól idéz:

 

Milyen létfokkal rendelkezik egy üres lakásban bekapcsolva felejtett televíziókép?

 

Stb. Lenyűgöző szellemi apparátus, és műveltség (irigylem); gondolatmenetek nekem alig követhetően bonyolult szépségei. Érték. És ami ebből a kiállítótérben materializálódik - koncept - a falon egymástól fél méterre függőlegesen felszögelt egyforma lécek. És ez persze a katalógusfotón unalmas lenne. Így hát az montírozva, árnyékkal zavarva; esztétizálása a sovány látványnak. Ami keserves önellentmondás, alighanem.

Azt mondja, már élőben, az ebédlőben, annyi hazugság után valami tisztát egyszerűt akartunk mondani, mint az etalon méterrúd.

Ez egyébként érthető.

 

Kecskemét egy év után. A Nagytemplom mögül elterelték az autóforgalmat. A műteremben új fotel, szobám kimeszelve, a korábban nyersszínű vászon falburkolat is hófehér. Az ebédlő kisebb ablakokat kapott, a vérfolt-mintás függönyök már tavaly eltűntek. Apróság, de nagyon kedves: a vaslemez szekrénykéknek görgőláb, megszűnt a rettenetes csikorgás, ahogy tologattuk. Az ebédlőhomlokzat klinker burkolatát felújították, de csak lábazati magasságig, fölötte új fehér meszelés. Érdekes, így még jobban harmonizál a főépülettel.

 

Ferenceseknél mise, ezúttal fél nyolckor. Egy év múltán megint az a félgiccs szent Rita portré a szentélyben, amiről se Szüts, se én nem tudom, miért szeretem annyira. Talán az a világosbarna félhomály, a fátyol önárnyéka a nyak oldalán. A két aranyozott szentet levették az oltárról és az áldozórács két oldalára állították, furcsa. Utána haza, a kakaó-kalácsos reggelire. Délelőtt Fotográfiai Múzeum: Vadas Ernő, szeretem. Mikinek szokásosan egy képet választok, ezúttal nem repró, hanem eredeti fotó, készítette Carl Pietzner műterme, K.u.K. Hof.-u Kammer Photograph.

Szüts mégse látogat le, rövid szabadidejében festeni akar.

 

Délután Fényes Adolf megnyitó a Bozsó-házban, váratlanul egy igazi remekmű is, Téli kikötő, jelentéktelen téma, pár iszonyúan pontos színfolt. Gépet tanulandó a megnyitót fotóztam is. Hogy kell munka közben válltáskából objektívet cserélni, vaku, whitebalance állítás, automata állításnál blende módosítás.

Este a gép egyik kijelzője megvakul. Nem lepődöm meg. Mennyi idő lesz, amíg a szervizből visszakapom?

 

Márc. 15. hétfő

Indokolatlanul fáradt, azt hittem, nem fogom bírni az 1200-at. Kétharmad hossznál az ég megkönyörül rajtam, és küld egy versenyző csajt, aki a partról figyeli a tempóvételemet - hallhatott rólam a fiúktól. Az előbb még mellettem, a szomszéd sávban úszott. Ó, azok a víztől csillogó gömbölyű vállak.

Ettől aztán az öregember kissé fölélénkül.

 

A rádió ünnepel. Egy ausztrál riporternő az ottani sajtószabadság gyakori megsértéséről beszél. Ó, Istenem. Délután a Kossuthon egy perdöntő mondat a sok locsogásban: Görgey aradi szállásadónőjének emlékirata. A magyar és az orosz tábornok az ő ebédlőasztalán írta alá a kapitulációt, négyszemközt. Távozóban Görgey az asszonynak: Az ország most három hétig gyűlöl, aztán majd kezet csókol. Vagyis biztosan nem tudott a hamaros kivégzésekről.

 

Hencze kapott Kossuth-díjat, én nem; illene csöndben maradnom. De ennek kapcsán egy érdekes kérdés:

1. Ha a Múzeum keresztmetszet, kordokumentum-tár, Hencze oda való, hogy ilyen is volt, egy szín a palettán.

2., Ha a Múzeum a fontos dolgok helye, akkor nem, mert amit mond, üres és érdektelen.

 

Márc.16. kedd

Bodor Ádám novellájában a katona porcelángombbal és fémdobozzal csihol tüzet. Megkértem Szütsöt, tudakolja már meg ezt pontosabban, mert ez ötven éves gondom. Az ember eltéved egy őserdőben, ilyesmi, bármikor előfordulhat. A felszabadító szovjet katonák pufajkájukból vattaszálakat húztak ki, és azt csizmatalpuk alatt sodorva csiholták a tüzet a cigarettához. Gyerekként az erkélyen tárolt szánkó oldalába többször sikerült foltot égetnem nagyítóüveggel, taplót is sokat gyűjtöttem erre a célra. De tüzet, igazi tüzet gyújtani soha nem sikerült.

 

Mai Népszabadság:

Részegen karambolozott autóval egy traktorral száguldó lengyel apáca. A 45 éves Benedek-rendi nővér...

 

Március 17. szerda / BUDAPEST

Váratlanul szükség volt rám itthon, hirtelen Pestre, néhány napra, minden bizonytalan.

Facér időben, Reggel háromkor észrevettem, hogy hiszen ébren vagyok és intenzíven tervezek, fejben, és már majdnem megtaláltam a megoldást. Fölkeltem, ötre kész is lett ez az új web-főoldal. Kedves J.! Na, hogy tetszik?

Miki tervezte - bár más betűkkel -, tetszett, de először megrémültem, mint minden újdonságtól. Kis türelmi időt kértem tőle. Egy gubanc volt, FLASH programot kellett volna használnom, (ott a betűk a helyükre ugranak, meg ilyesmi) amit én még nem ismerek, és nem is vonz. Így, most hogy a magam programjával csináltam meg. Úgyhogy az ő terve, az én trabantos technikámhoz igazítva. A kopirájt kérdéses, de egyeztetni nem tudok vele, Franciaországban síel. Én meg várni nem szoktam.

 

Volt az Őrült nők ketrecében egy zseniális jelenet, nagyszerű alakítás. Az ugyebár férfi-férfi színésznek, homokos szerepben, valami zűr okán el kell játszania egy igazi, macsós férfit. Így vagyok most itthon, az üres műtermemben, idegen. A csupasz tér. Hogy ne maradjon ki nap, délben elkezdtem egy nyolcvan centis képet. Fura helyzet, minden szerszám Kecskeméten. A hazahívó telefon egy nagykőrösi fotóboltban ért.

Még szerencse, hogy József és testvéreiből itthon is van, kettő is.

Harminc éve olvasom?

 

 

Márc. 18., csütörtök / BUDAPEST

Van Móricz Virág: Tíz év c. könyvében egy szívfacsaró jelenet. Apja szélütést kap a lányfalusi házban, a verandán fekszik, és tudja, hogy meg fog halni. Fölnyúl a polcra, s mellére húzza, lerángatja kedvenc könyveit, Adyt, Aranyt.

Valahogy így vagyok én is ezekkel a nagyon jó barátaimmal. Torday Teri a lukácsos interjúban emlegeti a Zelk Zoli bácsit, aki mindig olyan kedvesen integetett neki. (El tudom képzelni.) Már a név hallatán átmelegedik a szívem. Alig pár perc talán, ami egy napból rájuk jut: Déry, Illyés, Thomas Mann, Petri. Újabban Rakovszky, Várady. Levittem Kecskemétre is párat közülük, alig olvasom, de EGYÁLTALÁN NEM MINDEGY, HÁNY MÉTERRE VANNAK TŐLEM.

 

 

Márc. 19., péntek / BUDAPEST

Valószínű, ma este vissza Kecskemétre.

 

Minden használatos hitbéli könyvem lent van, így tegnap sok év után elővettem Kempis Tamás (15. század) Krisztus követését.

Kempisről van egy nehezen földolgozható szörnyű élményem. Állítólag a szentté avatási eljárása ott akadt el, hogy vélelmezték, utolsó perceiben kétségbeesett. Hogy fölnyitották a koporsóját és a karja össze volt harapdálva, élve temették el, tévedésből.

Lénárd Sándor is elmesél egy ilyet a brazil falujából, ott a sírásó halálos ágyán bevallotta, hogy temetés, egy kislányt földelt el, s az lent elkezdett dörömbölni, hogy hova zártatok be engem. Mire ő azt mormogta, ha már ott vagy, maradj is ott...

Igen. Egy régiségkereskedésben mutattak egy tűt, amivel a halott szívét volt szokás átszúrni.

         Csak avval tudom kúrálni magam, hogy félni is bűn.

 

Visszatérve, ezt a Kempis könyvecskét tiszteltem, abból látom, hogy egy Poliakoff reprót ragasztottam rá. A drága Jelenits atya fordította, gyönyörűen. Mondom, a könyvet nagyon tiszteltem, de nem szerettem, a hangja karcos, sötéttónusú, kemény, és sajnos fontos, fontos.

Tulajdonképpen ugyanazt találtam benne (II. könyv 12. fejezet), ami a bibliai próféták tanítása, hogy a legbiztosabb út a lélek csiszolódására a szenvedés. Meg Chambers gondolata, hogy vigyázz, mit csinálsz, ne akard buta jóindulatból (túlbuzgóságból) más válláról leráncigálni azt a keresztet, amit Isten neki szánt, ne játssz amatőr Szentlelket... Baromi fontos.

 

Kempis ezt úgy mondja, hogy Isten ajándéka számodra a szenvedésed, ha valami jobban szolgálná az ember üdvösségét, mint a szenvedés, Krisztus megmutatta volna...

 

Sokan keménynek találják ezt a szót: vedd föl keresztedet...

Nincs más út az igaz életre... a mindennapos önmegtagadás...

 

...csak azt találod, hogy tűrnöd is kell,

ha tetszik, ha nem;

s így a keresztet mindig fölleled...

A kereszt tehát mindig készen van,

mert akárhová vetődöl, magadat le nem rakhatod...

 

Ha örömest hordozod a keresztet,

ő hordoz téged... ha kedvetlenül hordozod, terhedre lesz...

 

Maga a mi Urunk Jézus Krisztus sem volt

egyetlen órányit sem szenvedés meg fájdalom nélkül...

 

Ha magadra nézel,

magadtól képtelen vagy erre...

Nincs más orvosság, amely a gonosz zaklatástól

és a fájdalomtól megszabadíthat, csak az, hogy elfogadd önmagad.

 

...ha jó néven veszed és kedvesnek érzed,

hidd el, akkor már rátaláltál a földi paradicsomra

 

Első hallásra nem az a mindigboldogvagyok karizmatikus hang, amit megszoktunk, és ami oly vidám-vonzó.

Persze, végül is ugyanaz. Szép.

 

 

Márc. 21. vasárnap, már Kecskemét, újra.

A hét elején egy mobilhívás, a nagykőrösi fotóboltból egyenesen Pestre. Szerencsére a fontos dolgaim mindig a zsebemben. Kecskeméti szobámat szokásosan úgy hagytam, hogy rendben találják, ha meghalnék. Csak a vekkert hallhatták 5:23-kor naponta, igen hosszan, sajnos.

György atya mesélte, hogy mikor az egyik öreg páter halálakor fölnyitották szobáját, minden fiókja üres volt.

A Cifra Palota idén zárva, de volt egy sajtóhírem egy ásványkiállításról, a Református Kollégium épületében. Kiderült, a RádayMúzeumot is ide költöztették,

kiegészítették festményekkel, és egy óratörténeti kiállítás is. Meg volt mentve a vasárnap. Gyönyörűen színes kristályok, sokféle ametiszt, többcentis piritkocka. Az egyházi edények köré olyan vitrinek, ami magában is műtárgy.

 

Próbálom a kecskemét-fílinget megfotózni.

 

Délután pedig a rend kedvéért a pénteki elmaradt festésnap pótolása. Az újabb képek: mintha kezdenék megtalálni valamit.

 

Márc. 22., hétfő

Rossz időket úszom, nehezen megy. Pedig, érdekes, most pár hónapig váratlanul, minden indok nélkül, könnyen vettem az 1200- métert.

 

Délelőtt 11-kor muszáj elkezdenem egy második képet (A/04/21), kényszerhelyzet. Teljesen félholt vagyok, de ebéd előtt ilyen rövid időre már lehetetlen lefeküdni.

 

Este boldog beszélgetés új (fotós) ismerősömmel, műtermében. Profi a digitalizálás és a net terén is. VALAHOGY erre terelődik a szó, megjegyzi, hogy a vali.hu is becenévnek hat, és nem is egyértelmű. Ott a műtermében, a notebookján azonnal megrendelem a validezso.hu-t, telefonon kifizetem, majd Mikinek kompjuterbe diktálom a honlapon kijavítandókat. Miki kérdőhangsúlya kétségeket ébreszt bennem (nem először), úgyhogy fél óra multán az egész sztornó, újabb telefon, majd e-mail a C3 rendszergazdának, s evvel eldöntve: mégis deske.hu. Tehát talonba minden, ami eddig megszerzve: a vali nem jó, a validezso ronda, a váli.hu és a vali.eu még nem bejárt.

Bizonytalankodásom, kapkodásom, a hülyeségem.

Hülye vagyok.

Hülye vagyok.

Ctr + C.

A vali.hu-t tegnap már bejegyezve. Ezt vissza kellett csinálni. Először hazudni akartam valamit, de aztán megtaláltam. Hír: Vészi Endre özvegye a veszi.hu domain nevet a Széchenyi Könyvtárnak ajándékozta, elsőként a könyvtár történetében. Elfogadták. (Ugyanis egy domaint gondozni is kell.)

Hoppá. Akkor én is. S ehhez csakugyan kétséges egy ilyen zavaros státusú név, a vali.hu, ahol csak a használatot kaptam meg.

És ami még hetek óta izgat, hogyan jelezzem az új nevet a bélyegzőmön stb., www. nélkül, hiszen az a változat lenne az elegánsabb.

http:\\deske.hu - elég közérthető?

internet: deske.hu

honlap: deske.hu

web: deske.hu?

 

Márc. 23., kedd

Új Művészet márciusi szám. Benne legkedvesebb tavalyi képem, az A/03/06. És egy hír: A brüsszeli Szépművészeti Múzeumban Fernand Khnopff kiállítás május ötödikéig. (Végre megjegyzem a nevét.) Elmerengek, ha meg lehetne nézni. Egyetlen képét ismerem, egy csupazöld, lombokkal boltozott patakocska az itteni Szépművészetiben, boldogságom, szívem közepe. Telefon Pestre barátomnak, hogy lehetne utánanézni a neten.

 

Uszodából hazafelé szívességfuvar, kollegát a művészboltba. Magamnak egy Koh-i-noor monopolradír, teljesen fölöslegesen, 150 forintért. Amikor utoljára, tán tízbe került. A fehér doboza. A kerek lyuk az alján. A szaga.

 

Márc. 24., szerda

Egy osztálytársam keresett telefonon 48 év után, hogy látott a Népszabadságban, Veres Péter oldalán a Petőfi szobor lábánál. Én ugyan úgy emlékszem, hogy 56 október 23-án csak a Bem szobornál voltam, meg a Parlamentnél, de a fotó mást mutat. Jobb középen. Kata is azt mondja, biztos te vagy.

De mért mentem oda föl a talpazatra?

 

Egy hetes vívódás után Nagykőrösön vettem egy használt Nikon vázat, igen előnyösen. Nem viselem el, hogy ez az új, rettenetesen drága objektívcsalád kizárólag a digitális váztól függjön. Ami egyszer már el is romlott.

 

Márc. 25., csütörtök

Váratlanul jó idő 1200-on. Várady megint fölhívta figyelmemet az édes-édes Zelkre. Szerencsére itt van a három kötetből összeragasztott Összese.

 

EGYEDÜL

Sivatag délután.

Bejárhatatlan napszak.

S az alkony hűse? és az éjszaka?

Kinek nyit ajtót borzas

szolgálód, özvegy árnyad?

 

emlékeid gyülevész hadának.

 

Lehetetlen nem a három év kórház és a Sirály felől olvasni őt. És hogy szerette presszókban a lányok térdét nézni.

 

Itt, Kecskeméten, végig a mindent elborító nyugtalanság. Bár közben zavartalanul a napi képek.

Szóval négy dilemma, megkínlódva:

1. - Az adatbázis rendszerre áttérés. Nehezen szerveződik. Lehet, hogy elmarad, túllihegés. (Hogy mindent így is lehessen keresni: 1987, vagy: megjelent a Népszabadságban, stb.)

2. - A Miki tervezte web-főoldal, már megformáltam, de ő egy új programmal akarja vezérelni.

3. - Tartalékváz választás az új géphez, kell-e egyáltalán. De a Nikon egy harminc év után beteljesült szerelem. Talán új fotókorszak kezdődik.

4. - Az új domainek vadászata, majd a kiválasztás bukfencei.

 

Tegnap délután háromkor szentmise az ebédlőben, először a történelemben: a Templomépítő Egylet megalakulása kapcsán. Elnöke gondnokunk, Laci, kezdetben pap, később két gyermek apja, pártmunkás, most városi képviselő.

Chambers: Gyakran láthatod, Krisztus zátonyra futtat egy életet, mielőtt megmentené. (Máté 10, 34.)

 

SMS Várady Szabolcsnak.

Délelőttönként munka közben a Szellemhangok a rádióból-t hallgatom,

végtelenítve. Kösz. Váli

 

Sokhúrú vers, így lehet mondani.

 

Este. Na végre! Meglett a deske.hu, kipróbáltam.

 

Márc. 27., szombat

Az ügyet lezáró e-mail, éjszaka fogalmaztam:

 

Tisztelt B. úr!

Honlapom teljes munkásságom dokumentációja. Halálom után egy közintézmény fogja kezelni. Most fölmerült, hogy az örökül adásban a vali.hu domain nem teljes körű birtoklása jogi problémát okozhat. Ezért sajnálattal, de visszavonom kérésemet, és lemondok róla.

Szívélyes üdvözlettel:

 

Gyanúsan jó idő 1200-ra, 26:11, bár igen igyekeztem. Elszámoltam volna a hosszokat?

A/04/26, már csak 60 centis lemezeim vannak. Délutánra mintha kész.

 

És ha ez lenne a bélyegzőn, na?:

www.deske.hu

 

Márc. 28., vasárnap

A mennyországban nem lesz szünetmentesítő a kompjuterhez.

 

Don Péter - Pogány Gábor: Aukciós magyar festők és grafikusok szignótára. Geszta Könyvkiadó 2001.

Az ötből a fölső kettő hamisítvány. Ipszilonnal, röhej. És az Á betűt soha nem vontam össze az L-lel. Ki csinálhatta. V betűvel időnként tényleg jelöltem rajzaimat.

 

Vasárnapi séta, Kata meglátogatott. Főtér, Zsinagóga / Technika Házán óriásplakát: III. Országos Kémény Konferencia 2004. március 25-26.

Át a Művházba; Kecskeméti Tavaszi Tárlat. Majoros Gyula két (jó) absztrakt elektrografikája:

Átfolyások a Zsinór utcánál.

Átfolyások a Rigó utcánál.

Karakas András (kínapapír, tus): Éljenek a kecskeméti Lányok! Asszonyok!

 

Szüts interjúja Kazovszkijjal, 2000 folyóirat / március. Ötórás beszélgetésből tömörítette.

(Megvettem a számot, mert úgy mondták, az én fotóim lesznek benne.)

 

...Festés közben lényegében valami akaratomtól független történik. A kép nem belőlem áll, hanem a párbeszédből, amit az univerzummal folytatok. Nem magamat akarom kifejezni. Veszélyes, ha a létrehozót szeretnénk megtalálni a kép mögött.

...A festészet sűríti az időt, a kép időkristály. Abszurd időkonzerv. Az összes többi műfaj időbeli, időben létező.

...Motívumaim leegyszerűsítve raszterek. Ha ezeket be tudnám helyettesíteni háromszögekkel és körökkel, akkor úgy csinálnám...

 

Jó, jó.

 

Márc. 30., kedd

Búcsúzóul 1000 gyors, 20:31. Idén nem sikerült 20 alá menni.

Délután az utolsó kép (A/04/28) mellett bélyegzőterv. A faxot már nem is teszem rá..., hamarosan úgyis tönkremegy. Elavult szegény. Amikor 92-ben egy hét alatt New York-i ösztöndíjat szereztem vele...

 

Váli Dezső

1027 Bp., Margit körút 64/b.

mobil: (06) 20/415-08-04

tel.: 214-80-22

vali@deske.hu

web: deske.hu

 

Csomagolás. A használt petróleumot kiviszem a kertből, s óvatosan egy félreeső helyre öntöm, ahova évek óta. Vége. Uram, add, hogy bátran búcsúzzam. Majd mindig.

 

HAJÓNAPLÓ: úszás / képek

 

 2004. március

 

1200 m. vegyes, kézlapáttal

1200 m. vegyes

1000 m. gyors

 kép

 

 

 

 

 

01. hé

 

Lukács

 

 

02. kd

 

nem mér

 

A/04/03

03. sze

 

28:40.88

 

A/04/04

04. csü

27:33.87

 

 

A/04/05

05. pé

 

 

20:47.23

A/04/06

06. szo

28:10.12

 

 

A/04/07

07. vasárnap

26:39.11

 vasárnap

 

 

08. hé

autóbaj

 

 

A/04/08

09. kd

autóbaj

 

 

A/04/09

10. sze

28:06.61

 

 

A/04/10, A/04/03

11. csü

 

 

20:27.24 este: 20:33.05

A/04/03, A/04/11

12. pé

900 m., fáradt

 

 

A/04/11, A/04/12

13. szo

 

28:51.12

 

A/04/13

14. vasárnap

 vasárnap

29 körül

 

 

15. hé

 

29 körül

 

A/04/14

16. kd

 

28:56.49

 

A/04/15

17. sze

Pest

 

 

A/04/16

18. csü

Pest

 

 

A/04/17

19. pé

Pest

 

 

Normafa Katával

20. szo

700 m 16:21.19

 

 

A/04/18

21. vasárnap

 vasárnap

29:28.80

 

A/04/19 pótlás

22. hé

27:89.61

 

 

A/04/20, A/04/21

23. kd

 

28:57.50

 

A/04/22

24. sze

28:35.56

 

 

A/04/23

25. csü

26:39.50

 

 

A/04/24

26. pé

27:11.55

 

 

A/04/25

27. szo

26:11:67

 

 

A/04/26

28. vasárnap

27:24.55

 vasárnap

 

Kata itt

29. hé

28:31.37

 

 

A/04/27

30. kd

 

 

20:31.55

A/04/28

31. sze

28:55.86

 

 

haza

 

                                                                                                                                            

 

Tehát Kecskemét egyenlege: gyenge időket úsztam, 26 megkezdett kép, (ilyenkor a mennyiségre törekszem), a fene tudja, milyenek lesznek.

Erről se tudom, mennyire kész.

Rőtlivel (vörösesbarna zsírkréta féleség) kezdtem felrajzolni,

s aztán ijedten félbe hagytam.                                                                                                                                                                                      

 

március: valami baj van a számlálóval, látogató: 67