VÁLINEWS 181. levél J.-nek, Le Meux-be / 2010. április

2010. ápilis 3., szombat

Pest (Buda), első napok, kicsi sűrű. És összedűlt a galérián lévő kerettartó állványom. Azt kellett. Meg az új képek ideiglenesen keretbe, előválogatáshoz, hátha van köztük, ami mehet a májusi kiállításra. F/2010/082

2010. ápilis 4., vasárnap

Postaládámban Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölttől egy prospektus. Fejezetenként:

APA, TÁRS, VEZETŐ

INDULÁS. ...nehéz szülés voltam... besárgultam és teljes vérátömlesztést kellett kapnom, mert a vércsoportunk nem egyezett. Az orvosok hetekig küzdöttek... az élet legeslegelső napján olyan szoros szövetséget kovácsolt közénk [anyámmal], melyet más talán el sem tud képzelni... már az óvodában belevágtam az angoltanulásba, később egy paptól franciául...

MINDEN SIKERES FÉRFI MÖGÖTT OTT ÁLL EGY NŐ "Én elsősorban Mesterházy Attila feleségének érzem magam, aki biztos társ és családapa..."

LENDÜLET. FIATAL, DE VILÁGLÁTOTT. A jellegzetes szakállam is a spanyolországi időszak emléke volt...

VEZÉREGYÉNISÉG. Megvan bennem az a bátorság, erő...

TISZTELET ...azt mondta bányász nagyapám... mérhetetlenül tisztelem, de szeretem is az idősebb embereket... nagyon sok idős emberől kapok leveleket, akik arra bíztatnak.

Délelőtt az édes Normafa, ahol az utóbbi években hétvégeken anyácskámmal, majd Katával, gyakran.Természetesen rétegvonal mentén.
Ma egyedül; nosztalgiaút, meredeken lefelé, negyven éve sokat síeltem az Nagyegyetemi-lejtő alatti "Csőben", lezuhanva a Harangvölgybe, ugyanis ott kanyarodni nem volt hely. Bajnokságok helyszíne is volt.

Ma már erre senki, benőtte a bozót.

Fotó: Normafalejtő, F/2010/084
És még egy, ugyanott:
A pad - F/2010/083

 

2010. ápilis 5., hétfő

Húsvéti szertartás, utána néprajzi ihletésű sonka, majd ezt kompenzálandó kedvemre valóan fínom, de sajátos - merthogy először készített - brassói aprópecsenye. Nevezzük brassókörnyékinek. Ünnep ez is, fiúnk asztalunknál. Végül nem is olyan rengeteg mosogatnivaló. Bár én már a krumpli-, és fokfagymaroncsolásban is derekasan kivettem a részem. Meg a piac, a kigúvadt szemű asszonyok. Mindenki mindig enni akar. Én is. És a legrémesebb, hogy már nem is utálok mosogatni. Bizonyos edények fölötti gonosz diadalérzet. (Méjlélelektani megfigyelés)

Immár tűrhetetlen kuszaságban honlapom háttér-infomációi, ma hajnaltól rendebb.

Mindig dátumokról beszélek. Igen, a legmélyebb nekem ez: az időélmény, bármely megjelenésében. Csinálom Patríciával közös képünk AX/10/33 keretét. S rajta kipróbáltam a most vett vízbázisú trinát UNITOP festéket. A boltos magyarázta, uniós tendencia lecserélni a káros vegyszereket. Már az autókarosszériát is vizes festékkel! Tehát e keret feketére, működik. Tökéletesen helyettesíti a negyven évig használt ORKÁN-t; sajnos oldószerének - én ugyan szerettem, de -, de Kata számára elviselhetetlenül erős szaga volt. Most tettem le a szűz kilós dobozt, oldószerével együtt a harmadik emeleti mindenes-ember ajtaja elé. A többit a szemétbe, mert hát hova is.

A mai szentlecke ApCsel 2, 23; Péter prédikálja a tömegnek a feltámadás után:

Ezt a férfit [Krisztust] Isten elhatározott rendelése és előretudása kiszolgáltatta nektek /Békés-Dallos 1955/

[megöltétek], miután Isten elhatározott terve és előretudása szerint átadatott /Káldi - Neovulgáta 1997/

... hát akkor vajon nem Isten elhatározott terve az is, hogy a zsidó nép a föltámadást nem hitte el a mai napig, stb, stb...? Nem, ez lehetetlen Isten jóakarata szerint. Az akarta és az engedte közötti határ emberésszel megfoghatatlan, sajna misztérium. Tudjuk, az alapdilemma, miért engedte Isten még az ember megjelenése előtt a Sátánangyalt rakoncátlankodni, ha tudta előre, ez mi bajjal jár. Például szokásosan Indiában 64 utasával szakadékba zuhan az autóbusz.

Hogy a húsvét örömhír. Mise után a sekrestyében J. atyával egyeztettem, stimmel, az öröm sem feltétlen érzelem kérdése, akárcsak a szeretet. Alig bírtam a napokban a földről feltápászkodni, ezért elkezdem guggolni, karórám óránként csipog egyet. Csütörtökön ötkor közös képválogatás. Amit tudok, addig megcsinálok, befejezek, a harmadik festménynél tartok. Rögtön hozzászínezve a keretét is. Szütsnél olvasom, kiutálták a szakemberek a Szépművészeti átalakítását. Nagyon szomorú. Még este eszembe jutott, hogy az OSZK Elektronikus Könyvtárában, és Képarchívumában lévő dolgaimnak is a háttérinfók közt a helye. (html, word, rtf, pdf, lit, DjVu, és ZIP verziók) A tételek elé helyes kis pöttyök.

2010. ápilis 6., kedd

Lukács-kert reggel.
Lombok még nincsenek, de ezek már hullnak a cseresznye? körte? szömörce? -fáról.

Virágszirmok - F/2010/085

Délután fotók az új képekről:

Műterem, egyedül - A/10/12
Szálkás műterem - A/10/14
Barátságos műterem - A/10/25
Tiszta műterem - A/10/26
Érzelmes műterem - A/10/28
Sivatag műterem - A/10/30

 

2010. ápilis 7., szerda

A tizennyolc kötetes saját- mellett az előszobában tárolt szatellit féltulajdonú könyvtárban van Illyés kétkötetes esszégyűjteménye - Iránytűvel -, kétévente előveszem. Kecskeméten velem volt. Mindig nagy kedvet csinál Szabó Lőrinchez, akinek olyan fergeteges előszót írt 1955-ben egy kötetéhez, - Szabó Lőrinc, vagy boncoljuk-e magunkat elevenen? - amit csak halott hallhatatlanokhoz szoktak.
A Lóci-versek is, Tücsökzene, sok minden, persze, aztán most A VÉGE:

[...]
Múlik a nyár, s mindennek az a vége,
hogy épül már benned a temető,
s minden úrnál nagyobb úr a gyomorsav,
a vérnyomás, a vese, a tüdő,
az élő mindenségből egyre jobban
kis életedre szűkül a világ,
szívedre szűkül és lassan kihűti
a vég s a vég előtti árvaság.
   De addig izegsz és mozogsz
   s nevetsz a véneken
   és szíved üteme szerint
   dobog a végtelen,
   múlik a nyár és azt hiszed,
   te vagy a végtelen,
   a földi Tízezer Dolog
   s az örök végtelen.

A vége... vége... - Eh, de már elég volt!
Ha nem használsz, mit károgsz, rémület?
Múlik a nyár, múlik... De még ma itt van!
lobog a lomb, a fecske csicsereg!...     a teljes vers
[...]

Nem hívő ember megrendítő, gyönyörű gyűrkőzése. 
(A kissé szubjektív VERSTÁR-ba is betettem, a többi mellé.)
 

Húsvéti ajándékom az volt, hogy aznap váratlan könnyen bírtam az 1200-at, húsvéthétfői pedig, hogy (reggel) zárva volt az uszoda, megúsztam.

2010. ápilis 8., csütörtök

Unokák egy napra nálunk.
Ez még az anyjuk, 77-ből, F/77/30
És a itt a köv. generáció.
Fotós, fotóállvány, helyszín maradtak.
Botond, F/2010/086

2010. ápilis 9., péntek

02:25h (Nem csak) Sugár Gyuszi mesterem bölcs tanácsa, fordítsd a falnak a képet, és hagyd ott; megfesti magát. Találtam még négy befejezettnek tekintett (ezt mindig óvatosan mondom) munkát az új-, Kecskemétről hazahozottak között. Többnapos előkészítésem után tegnap a Belvedere-kiállításom új anyagának közös kiválasztása a műtermemben, 25 kép, ami el is adható. Beárazás.
És a falnak fordított képek közül kettő be is került az anyagba.

Csíkos műterem - A/10/08

Kopogós műterem - A/10/24

Műterem, egyenesben - A/10/31

Műterem, egy nehéz nap - A/10/34

Egyúttal kis módosítás a LÁTHATATLAN VÁLI KÉPEK KÖZGYŰJTEMÉNYEKBŐL-kiállításon szereplők listáján. A Szentendrei Ferenczy Múzeum ugyanis a két, 1991. október 3.-án nekik ajándékozott képemért valami 110 ezer forint bérleti díjat kért. Volna. Ez érdekes.

Városi Művészeti Múzeum, Győr
Tornyai Múzeum, Hódmezővásárhely
Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár
Nógrád Múzeum, Salgótarján
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Megyei Képtár, Székesfehérvár
Magyar Nemzeti Galéria
Kortárs Művészeti Múzeum, Bp.
Kiscelli Múzeum, Bp.
Kecskeméti Képtár, Cifra Palota
Janus Pannonius Múzeum, Pécs
Herman Ottó Múzeum, Miskolc
Déri Múzeum, Debrecen
Derkovits Múzeum, Szombathely
Damjanich Múzeum, Szolnok
Artchivum Intézet, Bp.
Antal-Lusztig Gyűjtemény
és: ÚJ KÉPEK

Nem kértem be a sárospataki egyházi-, békéscsabai, esztergomi, várpalotai képtárakból; a T-ART gyűjteményéből, és a Hadtörténeti Múzeum Könyvtárából. És persze külföldről.

Délelőtt Zsófinál látogatóban Dunakeszin. A gyerekszobai szerteszét-tárgyak elhelyezkedéséből is látni, szépen élnek. Épülő kutyakozmetika-műhelyébe bekerült a kád. Zománcfestékkel humanizálta. F/2010/088 és F/2010/089
Délután ismerősöm fölhozott egy most vásárolt hamis-Válit, a dolog érdekessége, hogy ő ezt eleve tudta, fölvállalta. Karton, tempera, 40x30 cm. A dőlt kerítésből látszik, konkrét előképei voltak, azt a kerítést én még Farkas Istvántól loptam. Most opuszszáma is lett a műnek: A/3000/07.

Ez is épp ma délután:

Kedves  Deske, nagy örömmel  fedeztem  föl  az egyik  festményének  poszterjét, a  MŰTEREM  KONTRASZT  NÉLKÜL - A/96/55-t. A  link  alatt alulról  a  4. nyomat: http://www.posztergaleria.hu/?p=termek&group=57&fogroup=57&kateg=1&tol=41&db=40 Ugye  tud  erről?  Rendeltem belőle, és  ma  meg  is  érkezett. F.

Dehogy tudtam róla, hogy 500 forintért árulnak. Copyright nálam nincs, csak Creative Commons, minden rendben, joguk van hozzá.

2010. ápilis 10., szombat

Illetve nem. Creative Commons /2 tétel: Ne add el! — Ezt a művet nem használhatod fel kereskedelmi célokra. Nem baj. Sőt. Amúgy is, mennyi 500 forint 5%-a. Eladnak hármat.

dátum:  2010.04.       fájl: html-2010/szentendre-1.htm        C.10400

titkarsag@pmmi.hu
Ferenczy Múzeum, Szentendre
dr. Darkó Zsolt igazgató

Tisztelt Igazgató Úr!

Május 15.-én nyílik kiállításom a Belvedere Galériában, ezúttal a közgyűjteményekben lévő táblaképeimet mutatom meg. 17 múzeum szerepel, az MNG-től a Tornyai Múzeumig, már begyűjtve vagy 140 kép. Most kaptam az információt, hogy a Ferenczy Múzeum kimaradt, mert ők kb. százezer forint kölcsönzési díjat számítanának föl a két képért. Amiket 1991. október 3.-án ajándékoztam a Múzeumnak.
Szíves válaszát várom, hogyan értelmezi ezt a helyzetet.
2010.4.10.
Üdvözlettel:


HELYESBÍTÉS. A Belvedere-kiállításra képkölcsönzéshez az előzetes helyszíni bejárást (páratartalom méréssel) nem az MNG, hanem a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum három munkatársa végezte.

Holnap szavazás. Nem tud véletlen valaki egy jó pártot? Ohó, április 11., a Költészet Napja. És nekem is ünnep. 1965., első ölelés. Előtte, délelőtt osztályunkban, tervrajzolás közben a Főiskolán, átszóltam neki: szeretném, ha egészen az enyém lennél. Egymás mellett a két rajzasztal. Rémlik, azt kérdezte vissza: Miért? Éve jártunk együtt, három éve figyeltem rá. Cs. Zs. Sok nagy szenvedések. Szerelem.

Lukácsos kolléga, hidegmedencés, nyugdíjas műszaki fordító, Futó László:

Különleges feladatot kaptam. A Költészet napja alkalmából rendezendő VERS ÉS FOTÓ kiállításra fotókat kell készíteni Weöres Sándor verseire.
Ezt találtam:

 

Gyöngyszőnyeg - 141

Vízcsepp mely az ág puha íve alatt van
csillog didereg, könyörögve tudatlan.
És nincs pihenő és nincs hova szálljon
levegő söpör át a kerek világon

Micsoda vers.

2010. ápilis 11., vasárnap

Kértek tőlem néhány sort az Alkotóházról a MAK művészeti hivatal periodikájába.

Kecskemét szerelem. Nem. Házasság. Először 1971-ben, a műterem lakója akkor előttem Kondor Béla volt. 1980-tól pedig minden évben március 2. d.e. 10h kezdem évi első képemet az ötös számú "Konecsnyi"-műteremben, a feladat napi egy kép elkezdése, amit aztán majd egész évben továbbkapirgálhatok. A hajnali uszoda után nemigen mozdulok a házból, pihenésnek a kert látványa az ablakból. Elnézem azt a 84-ben egy zsidótemetős képembe beemelt vadcseresznye? fát, aminek a törzse az évtizedek folyamán hatalmasan megvastagodott. Vasárnap nem dolgozunk, vasárnap a múzeumoké. Évente körbejárom őket. Egy aranyos kápolna is épült a házzal szemben.
Szeretem ezt a várost, ezt a helyet.
2010. április

 

Székesfehérvár, a Városi Képtár / Deák Gyűjteményben Czimra kiállítás. 12:38; most jövök onnét. Nagyon meg kell nézni. Oskola u. 10, a centrumban. És időt kell rá hagyni, mert van ott Farkas István, Egry, Gulácsy is.

21:01 Kata a válaszásokat a tévén, én Czóbelt a szobámban, amikor. E percben kaptam a levelet Tamástól. Fantasztikus, megcsinálta. Meg tudta csinálni. Ami két éve kollágájának teljesen nem sikerült. Most a honlap fejlécen a KERES-be beírom pld. hogy PILINSZKY, és az összes szövegben is megtalálja. Minden NEWS-fájlban, levélben, a fotók között, stb. Eddig csak címekben, fájlnevekben tudott keresni. "Még az ő és az ű betűkkel van baj, de dolgozom az ügyön".
Akkor hármasünnep ez a mai.
Sőt. Valamelyik párt éppen most győz. Az ország állaga nemigen változik. Mindszenty azt mondta, nem féltem ezt az országat, ha egymillió imádkozó magyar-
Remélem, okker-sötétet továbbra is kapni.

2010. ápilis 12., hétfő

Nem igénylem a változatosságot. Szombaton, mint általában mindig, a Hármashatár-hegyre, a hűvösvölgyi vitorlázó-reptér is.

Robi lejegyzése, két kisunokája, Emma és Boldi legózik, Weöres-stílusban:

E:        Milyen színű legyen a víz?
B:        Lehet piros is, mert a Mózes.
E:        Jó, akkor a bálna meg legyen kék, mert kék bálna.
B:        Igen, legyen kék, mert sima bálna nem is létezik, és nem is olyan veszélyes, mint a kék.
E:        A kék bálna a legveszélyesebb állat a Földön.
B:        A tengerben. Akkora, mint egy dínó.
E:        Nem, Hússzor akkora. Milliószor.
B:        Mint ez a ház. Hússzor akkora. Nemde? És hol lesz az, ahol kifújja magából?
E:        A mit?
B:        Hát azt. Tudod!
E:        Lehetek a picinyével?
B:        Nem, mert ez a sima bálna.
-----
E:        Rozmár úr! Meg tudja gyógyítani?
B:        Letarolta a papáját.
E:        Megvannak a testrészei.
B:        És már halott.
E:        Én macska vagyok, szeretem a húst.
B:        Meghalt a papája. És csak egy nagy ALAPLAP maradt belőle. A bálna alaplapja.
E:        Vissza lehet őt csinálni?
B:        Nem, tökre meg van halva.       

G1. barátom találmánya pedig:

Írók jövedelme 1971-ben (Irányított irodalom, Írók pórázon, 1992. c.   dokumentumgyűjteményből) 

A tíz legjobban kereső    ezer forint/év
1.     Berkesi András               1 727
2.     Németh László                1 027
3.     Illyés Gyula                        955
4.     Passuth László                 829
5.     Juhász Ferenc                 621
6.     Lukács György                 508
7.     Déry Tibor                        482
8.     Örkény István                  470
9.     Moldova György             325
10.  Csurka István                  314

280 – 118 ezer ft/év között keresnek: Bárány T., Boldizsár I., Devecseri G. /280/, Hernády Gy.,  Illés Endre /196/, Karinthy Ferenc /255/, Kolozsvári G.E, Mándy i., Mészöly D., Somlyó Gy., Szabó M., Tabi L., Tandori D., Ungvári T., Vas I., Weöres /197/, Zelk /118/

Összehasonlításképpen: G1. gépészmérnök, vezető beosztásban bruttó /fizetés, prémium, mellékes/ kb. 100 ezer ft.

2010. ápilis 13., kedd

Említettem, második elemista Piroska unokám bejelentette, kedvenc megmérgezett macskájáról könyvet ír. Most anyja titokban megmutatta, tényleg írja. Iskolafüzet, oldalanként két- három mondatos történetek, alatta lerajzolva. Majd, ha összejön, mutatom faximilében. De nem ez, ami elképeszt. Hanem a szöveg egyik utolsó oldalán lévő két mondat. Ennek a kis csajnak felnőttnyi világnézete van. Csupa fájdalom az elvesztett kedvenc fölött, és akkor:

Anyira sajnálom. az a jó legalább láttam. ojan jó volt vele aludni.

Képes tragédiában is a jót észrevenni.

2010. ápilis 14., szerda

Kedves Művész úr! Ha van egy kis ideje, legyen szíves beírni honlapján a KERES-be: P. Szűcs Juli. Ebből látni, hogy a szóközök is működnek az ő és ű betűk mellett. Jó éjszakát,
Tamás

Kedves Tamás, beírtam, hogy "HaRasztű Tamás zseniii" és csak egy találat jött ki?! Szívem szerint (tényleg) megint nyaraltatnám egy hetet magukat Máltán. De ez most sajna nem megy. Kérem, írjon egy összeget amit nem szégyell, helyesbítek, amit már egy kicsit szégyell. Sajnos én az ilyen dolgoknak tudok a legjobban örülni, amit most tett velem. Meg a zseblámpáknak, bicskáknak. Ki is dobtam már néhányat.
Köszi,
d

2010. ápilis 15., csütörtök

Rémültem kaptam észbe, hogy nincs Vaszkó-kép a múzeumomban.
Vaszkó Erzsébet (1902-1986) Kompozíció, 25x24 cm, pasztell. dátum nincs.
Ezt Székesfehérváron láttam a Deák Gyűjtményben, ahol a Czimra-kiállítás is.

2010. ápilis 16., péntek

Eszterházy születésnap. Hallom, ünnepség is volt. Hajnali mailem, (válaszolt: 8:05):

60. Reggeli imámba foglaltalak. Éljél.
ölel
d

Most, hogy megvan a kereső, azonnal megtaláltam a naplóban: GILGAMES [életemben négyszer írtam le ezt a szót] <<miért szántad nyugtalanságra fiamat, Gilgamest, s miért adtál oly szívet neki, mely békéről mit se tud? (1980)>> A másik a bibliámban is: <<Ellene mondok a búsulás és szomorúság démonának, a rezignáltságnak Jézus Krisztus nevében, és megköszönöm melankolikus lelkialkatomat. 1989.10.23.>> (Dátum egybeesés.)

Hóközépi gyónás, beszélgettünk is, erről is. Hogy apám a fronton, anyám végigsírta terhességét, ezek szerepe. Alkatom, bár teher is, de kaptam, tehát személyes ajándék, hála érte.
- Ajándék, ami másoknak is az. De ebből ők mit kapnak?!
- Nekik is ajándék, bárha olykor kellemetlen. Nekem pedig-; gondolom, ezért is festek.
- Miért festesz?
- Korunkban nincs vázlatolás, élesben kezdjük csinálni. Öt másodperc alatt történhet csoda. És történik.
- Nem tudsz örülni a feltámadásnak?
- Nem. Üdvözülésem elintézett dolog. És én feladatokban élek. Rafting, hegyipatak kajak. Sziklák rohannak feléd.

Penitencia, hogy válasszam egy rossz - és jótulajdonságomat, arra figyeljek. Evvel bajban vagyok, nincsen jó- és rossz-, csak tulajdonságaim vannak. Hogy hebrencs vagyok. Hogy önző. Szorgalmas. Jó vagy rossz, az szerint, hogyan használom őket.


Nagy-nagy izgalom, elromlott az állandóra-fotógép, egyébként kiderült, szériahiba. Fél éves, öt forduló, mire visszaadták a hetvenezret. Közben kihoztak egy 14 megás gépet, 250-mm-nek! megfelelő (10x) telével, őrület. Igaz, tízezerrel olcsóbban. Igaz, nem fér el a derékszíjon-tokban, böhöm két és fél centi vastag. (Sony DSC-H55) Életátszervezés, ingzsebbe, nyakba akasztott zsinóron. Mi lesz az ott hordott notesszel. Hamarosan kezdek majd nagyon örülni neki, úgy tűnik, működik. Ma reggeli próbafelvétel, F/2010/093

Meg az előszoba, félsötétben F/2010/094
Hát, nem olyan baromira éles felvételek.

Délelőtt a Belvedere-ben, kiállításügyek. A fotósuk képernyőn mutatja a katalógusomba kerülő felvételeit, mondja, Hasselblad-szetje, Linhofja (életem vágya volt), Bronicaja hat objektívvel: ipari hulladék. Még őrzi. "Majd unokáim eljátszhatnak ezekkel".
Egy ideig csöndben nézzük tovább a monitort. Duplakihuzatú 9x12-es Voigländeremre gondolok.

2010. ápilis 17., szombat

A tegnapi gyónás-szöveg; kiegészítettem: << - Nem tudsz örülni a feltámadásnak?
- Nem. Üdvözülésem elintézett dolog.
És én feladatokban élek. Rafting, hegyipatak kajakozás. Sziklák rohannak feléd.>>

Öltözőben reggel. Panaszkodik, hogy unja a politikát a televízióban.
- Akkor miért nézed?
- Érdekes intrikák, hazugságok.
- Olvasd Shakespearet, ott ugyanaz.

A/10/29, hát ebből alig látni valamit. Lehet, hogy ennyire pocsék az új Sony-objektív.

Az alkotáslélektan rejtelmeit számomra két jókedvű novella teljeskörűen megrajzolja. Majd megpróbálom megkeresni őket.
1. Karel Capek. / Részeg költő egy baleset egyetlen szemtanúja, beidézik. Semmire nem emlékszik, de akkor írt egy verset, előveszi. Van benne három furcsa szó is, hattyúnyak, stb. Amikről végül ő maga megfejti, hogy három szám rajzára utalnak. És ezek valóban kiadják a vétkes autó rendszámát.
2. Örkény. / A nagy festőt jutalomból föllövik a világűrbe, visszaérkeztekor sajtófogadás. Ahol ő teljesen közömbös, figyelmetlen, egy ujságírót néz, aki épp narancsot hámoz. És ekkor keződött a festő legérettebb, úgynevezett narancsos korszaka.

Ez már megvan. Élmény és művészet. / Egyperces novellák.

T. Viktort, a festőt fölrepítették a világűrbe. Nem ő volt az első utas, de ő volt az első művész az űrben. Hat napot volt oda. Félúton járva megkérdezték tőle, mit akar inkább látni: a Saturnus gyűrűit-e vagy a Nap foltjait.
Neki nagyjából mindegy, mondta T. [...] Visszaérkezés után unott arccal, konok hallgatásba merülve ült az ujságírók között [...] Néhány hét múlva azonban jelentős változás mutatkozott festői látásmódjában. Híres olajbogyó és biliárdgolyó csendéletein (az volt az ő úgynevezett "olajzöld" korszaka) megjelentek az első narancsok. [...] Öregkorában ... a narancs egyetlen képéről sem hiányzott.
Ekkor lett nagy festő belőle.

Capek. A költő. / Elbeszélések kötetből.

Közönséges rendőri eset volt: egy autó reggel négykor a Zetna utcában elütött egy részeg öregasszonyt, és továbbhajtott. Dr. Mejzliknek, a fiatal rendőrfogalmazónak ki kellett derítenie, hogy melyik autó volt az. Ilyen fiatal fogalmazó komolyan szokta venni a kötelességét [...] Én ugyanis semmire nem emlékszem; éjszaka kicsit be voltam... - Rúgva - segített a rendőr megértően. Uram, én sok költőt ismerek. [...] Lelkesen tágra nyitotta szemét, és a hosszú szótagokat éneklő hangon elhúzva szavalni kezett: [...]
megállj, megállj, a gép repül
nagy szerelmünk a porban fekszik
a leány letört virág
hattyúnyak, kebel, dob és cintányér [...]
Kérem szépen - kérdezte dr. Mejzlik -, mi legyen ez?
- Hát az autóbaleset - csodálkozott a kérdésen a költő. [...] Dob és cintányér... ez talán az ötös lesz, ugye? [...] Biztos benne, hogy annak az autónak a rendszáma 235 volt? - Én nem figyeltem meg semmiféle számot...

2010. ápilis 18., vasárnap

Vagy ha bővebben; talán így?!: <<Életem rafting, hegyipatak kajakozás. Feszített erővel, sodor a víz. Sziklák rohannak feléd. Igaz, oldalt pillantva, erdők rétek virágok.>> Szerinted, kedves olvasóm, elég lenne ennyi?: <<Sziklák rohannak feléd. Kerülgeted.>> Vagy még ez is sokkk. Hogy ne nyafogjak.

Tegnap unokáknál. De míg a többiek a Duna-parton, nekem muszáj volt lefeküdnöm, ruhástul. Zsófi levele: <<Botond (7): "Az Apóék háza szaga lett a paplanom! Annyira szeretem ezt a szagot" Most feküdt le és akkor állapította ezt meg. Aranyosan ragyogott az arca... Jó éjt! Zs.>>

A Belvedere raktárában 162 kép, múzeumokból. Egy cédulácskát kell rájuk ragasztanom, majd amikor hozzáférek. A katalógusban is eltévesztették,  át kellett íratni:

Képcímeimbe 2006. nov. beemeltem a kép hátára írt opusz-számot.
Kérném átvezetni, így: "KIS RONDA MŰTEREM – A/06/52"
Köszönöm!

A Fúga mai hírlevele: <<Az izlandi vulkánkitörés miatt Lajos Tamás professzor külföldről nem érkezett haza. A program elmarad.>>

A mai sétáról egyetlen fotó: Járda Zuglóban - F/2010/095


2010. ápilis 19., hétfő

Próbálkozom az új géppel.
Fiam röhögött a 14,1 megán,
hogy ennek mindenki bedől.
Tegnap levettem 10-re,
a mai templomi próbafotó szerint
csakugyan javult. F/2010/093.

Hiszen ez ekkora méretben szinte nem látható.
Nem baj, most már fönt hagyom.

Bár még most is...,
az 5,4 megás kép 100%-on
így néz (lásd részlet) - tragédia.
Hoppá.
Hiszen ez kézből, 1/8 sec.
Akkor még reménykedhetek,
hogy nem talán olyan rossz ez az gép.)


(Az utcán, több fényben,
a második próbafelvételek
nem automatikával,
hanem rögzített 200 ASA-val,
akkor tényeg jobb.)

13:22 Délelőtt átfestettem A/10/20, A/10/03, A/10/07, A/10/27, de nem folytatom, mert Szüts 13h telefonált, kér 15 régi műteremfotómat az áprilisi 2000 folyóiratába, este már tördelik.

Két matematikus ismerősöm van, Esterházy Péter és Pócs Ádám. Vajon mennyi a matematikai valószínűtlensége annak, ami velem történt. Tizennegyedszer is a jobb cipőfűzőm oldódott ki reggeli kocogás közben. Holott egyformák stb.

Helyesbítek: kocogások. Több hét alatt jött össze. De nem különös?


Krajcsovics Éva megnyitója az Aulich Galériában. Nagyon jó.
Ez a kép vagy negyven centi. De van többméteres is. Bírja.

2010. ápilis 20., kedd

Express és tértivevényes válasz levelemre. Kérdeztem volt, ajándék képem kölcsönzéséért miért kérnének 100 ezret.

Ferenczy Múzeum
2000. Szentendre Pf.: 49.

Tisztelt Váli Dezső Úr!

Engedje meg, bár akkori hivatali elődöm bizonyára maga is megtette - megköszönjem, hogy 18 évvel ezelőtt két művének ajándékozásával gyarapította gyűjteményünket.

Az elmúlt 18 év a múzeumok életében is sok változást hozott. Míg akkoriban az állami újraeloszás keretében kapott összegek nyagyjából fedezték a múzeumok működését, ma már sokszor a túlélésért és a magyar kultúra tárgyi emlékeinek jó állapotú továbbörökítéséért kell küzdenünk. Ebben a helyzetben a múzeumok iránt az az elvárás, hogy a központi keretből egyre kisebb támogatást kelljen nyújtani, és az intézények egyre több bevételt a szolgáltatási tevékenységükből szerezzenek meg. Ez roppant fegyelmezett gazdálkodásra szorítja múzeumunkat, kiváltképp mióta közintézetté vált elsőként a megyei múzeumok között.

A kölcsönzés szolgáltatási tevékenységünk fontos része, mely fenntartónk által jóváhagyott szabályzatunk szerint csak államilag vagy önkormányzatok által finanszírozott múzeumok számára ingyenes, minden más kölcsönző fél térítés ellenében kaphatja használatra műtárgyainkat. Ettől eltérni nem tudok, bár megértem azt, hogy Ön ezt méltánytalannak érzi.

Remélem, hogy a kiállíás rendezőjének, a Belvedere Szalonnak az összeg kifizetése nem fog gondot okozni, és így teljessé válhat a tervezett bemutató. Amennyiben egymás között egyességre jutottak és a Belvedere Szalon továbbra is fenntartja kölcsönzési szándékát, mi kézségesen a kiállítás rendelkezésére bocsátjuk a két kitűnő kvalitású műtárgyat a szerződésben foglaltak szerint.

Várom a Szalon vezetőinek szíves válaszát.

Szentendre, 2010 április 14.

Tisztelettel üdvözli
De. habil Kálnoki-Gyöngyössy Márton
megyei múzeumigazgató

És tervezett válaszom:

Tisztelt Dr. habil Kálnoki-Gyöngyössy Márton!

A sűtőtöksaláta készítési receptje:

Hozzávalók: 1 kg sütőtök (tisztán mérve), 1 adag keménytojásból készült tartármártás, 1 doboz szemeltkukorica-konzerv, 3-4 paradicsom, 2 ecetes uborka, só, kevés ecet, törött bors; 1 csokor snidling.
A meghámozott, kimagvalt tököt kockákra vágjuk, és lobogó sós-ecetes vízbe téve megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, és összekeverjük a tartármártással. Belevágjuk a nagy kockákra szelt paradicsomot, közékeverjük a leszűrt kukoricát, a kockákra vágott uborkát és az apró kockákra vágott - a tartárból kimaradt - tojásfehérjét. Végül meghintjük finomra vágott snidlinggel és jégbe hűtjük. Soha többé nem nyúlunk hozzá, szükségtelen.
Tisztelettel üdvözli:
v.

 

Közben itt dolgozni is kell, A/10/23, úgy tűnik, megyek a giccs felé.

2010. ápilis 21., szerda

Tegnap Esterházyt sz-el írtam, szóltak. Tényleg hülyülök. Lóránt János nevét harminc éve képtelen vagyok megjegyezni. Pedig három Kossuth-díjat érdemelne, most láttam albumát. Ötvenszer annyit tud a szakmáról, mint én.

Kedves Deske, ez a 3 nevű debil az antwerpeni Vajda-kiállítás kapcsán tucatnyi ilyen "vétséget" követett el, majdnem sikerült neki a kiállítást megakadályozni. Bérleti díj ajándékba adott képeidért... a saját maguk által hozott szabályra hivatkozik... remélem, mihamarabb bejárja a világhálót. Híved:
H.

 

Kedves H! A levélre a Belvedere Galéria fog válaszolni: <<A képek kölcsönzésére nem tartunk igényt.>>


9:38 Telefon, Zelkné,
hogy a tévékettőn hamarosan egy ötven perces Zelk-műsor, szaval is. Megpróbáltam a tévé mindhárom OK gombját, de hát én nem tudom, hogy kell ezt bekapcsolni, Kata fogorvosnál. Telefon Zelkné-Erzsébetnek;
- Megyek hozzád, megnézni.
- Sajnos nem alkalmas, még föl se öltöztem.
- Muszáj.
Így most minden félbemarad, és rohanok Őrmezőre.

11:58 Megvolt. Megkönnyeztem.

2010. ápilis 22., csütörtök

Folyatódik a tegnapelőtti. Expressz, ajánlva:

2010.4.22.     html-2010/szentendre-3.htm    C.10405

 

Dr. habil Kálnoki-Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató
Szentendre

 

Igazgató Úr!
Levelében olyan szabályra hivatkozik, amit Ön hozott. Úgy gondolom, ezt fölülírja a Szerzői jogi törvény: "69. § (1) A képzőművészeti alkotás tulajdonosa köteles a művet a szerzői jog gyakorlása végett időlegesen a szerző rendelkezésére bocsátani, ha ez méltányos érdekét nem sérti."
Amennyiben Ön is így gondolja, kérem, szíveskedjék a műveket a Bp. V. Szt. István tér 12. alá beszállíttatni.
Szívélyes üdvözlettel:
VD.

Kedves Deske, K-tól kaptam meg a levelezést, a Ferenczy Múzeummal... hát, röhögök... HIHETETLEN!!!!!!!
Ezért kell inkább gyűjtőknek ajándékozni és nem Muzeumnak))))) ölelem
A.


MILYEN IGAZ! Jöhet, drága Barátom! A kutya is jöhet. Kata tocsnit csinál.
d


Lefotóztam tíz új képet, folyamatosan veszem elő a kecskeméti kezdetteket. Az elmúlt két hétben dolgoztam rajtuk.
Halovány műterem - A/10/21
És:
Pirkadó műterem - A/10/03
Mozgalmas műterem - A/10/04
Billenő műterem - A/10/07
Konok műterem - A/10/09
Harmonikus műterem - A/10/20
Csak egy műterem - A/10/22
Szellemállvány - műterem - A/10/23
Rajzolt műterem - A/10/27
Műterem, tűnődés - A/10/29

Vagy más megfogalmazásban, emígyen
A két fehér rajzszög = fotózandó, de ezen már átlépett az idő.


Szütstől vettem át,
tökéletes:

Az EU üzenete Izlandnak: Dear Friends in Reykjavik, there must be some misunderstanding. We asked cash not ash.

És még két mai fénykép:

Itt alant tavaszodik - F/2010/097

És ez is a tavasz:

 

Megálló - F/2010/098

 

 

 

2010. ápilis 23., péntek

Este tíz után megérkezett a keret. Éjfél után fölébredtem, annyira izgatott a dolog logisztikája. Hogyan lehetne megoldani, állóhelyzetben és jól lássam, egybe az egészet, hozzáférjek hátulról is, a keretekből ki ne potyogjon, és egy mozdulattal ki tudjam venni munka közben. Hát kikötöttem a falhoz, kicsit előredöntve. Fölállítottam, aztán reggel ötig be is fejeztem. (Mindjárt indulok misére.)

Zelk Zoltán kilenc műterme - A/10/35 olaj, farost, 181x181 cm, 50x50 centis kazetták.


08:21 A templomi kuldusunknak
kétezret adtam.
A zuhany alatt mondom Gábornak:
- Éjféltől ötig befejeztem egy kilenc táblás ikonfalat.
- Igen? És olvastad a Márai-cikket Szütsnél?...
08:23 Dragomán Gyuri nagyon melegen gratulált.
Aztán mások is. Sőt, olyan is volt, aki az mondta, egész jó!

Az ikonkép egy gyűjtőm ötlete, aztán együtt terveztük meg,
a keretet is; az ő megrendelésére készült az is.
Sajna, csak ősztől kezdődően fizeti.
Két hete kezdtem, akkor is azt hittem, jó.
Azóta állt és száradt, keretére vártam, profi műhelyben készült.
Aztán ma éjjel. Sokat egyszerűsödött.

2010. ápilis 24., szombat

Le Meux jelentkezett.

Szia Deske, tudom, hogy nem szereted, ha dicsérnek, de ez az ikonfalad GYÖNYÖRÜ! If I were a rich man... üdv: J

Kifejezetten utálom a dícséretet... De őszintén, csak ennyi? Hogy gyönyörű???? d.

Hogy màr vagy ötödször nézem meg, és nem birok megvàlni töle. Probàlom nagyitani is, de nem sikerül. J

Megcsinálom neked nagyban: A/10/35 Az igazán nagy a FESTMÉNY-nél, NYOMDAI MINŐSÉGBEN, az 26 mega ... d.

 

2010. ápilis 25., vasárnap

Mail Várady Szabolcsnak Szellemhangok a rádióból verse kapcsán:

Semmi, semmi, bocs. Szeretem a statisztikákat, ma ránéztem, áprilisban ennyien hallgatták meg  honlapomról a versedet.
24 0.01%  /iras/link/szellemhangok.mp3
ölel d.

Köszönöm. [...] De mi az a 0.01?
ölel: Sz.

Százalék = a többi olvasott fájlomhoz arányítva
d.

 

Kata Kéttúton, vasárnapi séta Zelk özvegyével a Gellérthegyen; verőfény. A vöröskatona szobor helye. Japán turisták. Lent a csillogó város, kupoláival, szigeteivel. És ezt is láttuk, a sétányon feküdt. F/2010/100 (Szia, Földi Peti.) Milyen gyönyörű színei vannak. Zelkné, Erzsébet asszony mondja rá: szegény. Mondom, miért?

2010. ápilis 26., hétfő

A dögnehéz ikonképnek végre sikerült helyet találni - falnak fordítva - ahol nem zavar a munkában, amíg elviszik. Egyetlen üres fal az ágyam fölött, de agyonüt, ha ott le találna szakadni. Nagy nap ez a mai. Hetek óta töredékét eszem a normálisnak, vacsora semmi, mára megvan a négy kiló minusz. Majd meglátjuk, új kormányunk mit tesz ebben a helyzetben. Kata jött a kétharmados hírrel a műterembe; a Belvedere-kiállítás képeinek linkjeit csináltam, hogy nagyban is nézhetőek legyenek.
Cinizmus lenne, hogy fontos dolgaink (SORS = pogány fogalom) ügyében én nem a politikára figyelek?
Például megfestettem ezt a Zelk-ikont.
Pédául Mindszenty azt mondta, nem féltem ezt az országot, ha egymillió imádkozó magyar-


Ez a ma (is) festett: A/10/17, még Kecskeméten kezdve.

2010. ápilis 27., kedd

Sose hallottam róla, csak a zsidóról tudtam. Ki gondolta volna, hogy mindezek vannak. A mi európacentrikus gondolkodásunk... De gyönyörűek például (itt láthatóan) az örmény betűk...

Az 1948-as év - más naptárakban 
[Gergely-naptár 1948]


Ab urbe condita 2701
Örmény naptár 1397
Bahá’í naptár ԹՎ ՌՅՂԷ 104 – 105
Berber naptár 2898
Buddhista naptár 2492
Kínai naptár 4644–4645
Japán naptár 2608
(Jimmu-korszak)
Burmai naptár 1310
Bizánci naptár 7456 – 7457
Kopt naptár 1664 – 1665
Etióp naptár 1940 – 1941
Zsidó naptár 5708 – 5709 (Zsidó év) | 5709
Hindu naptárak 
Vikram Samvat 2003 – 2004
Shaka Samvat 1870 – 1871
Kali juga 5049 – 5050
Holocén naptár 11948
Iráni naptár 1326 – 1327
Muszlim naptár 1367 – 1368
Koreai naptár 4281
Thai szoláris naptár 2491

 

Ha én ezt a macseszoktól eltanulhatnám... Vagy legalább elhinném nekik-
De jó lenne egy állat, itt, a körletemben, akár egy cica. Csak hát én negyven éve kutyabarát, egy időben aktív bernáthegyis. Kicsit olyan, mint amikor kílbót*-túrára invitáltak volna. De hát én az egyszemélyes szkiffhez (19 kiló) voltam szokva, még gimnzista-, versenyzős koromból.

*Mélyre nyúló gerincre épített, gurulóüléseses, kétpárevező + kormányosüléses csónak. (Lassú és dögnehéz.)

 

2010. ápilis 28., szerda

A társadalom tiszteletteljes áhítata - nem köztudottan - csendes tévedésen alapul. Az alkotóművészek semmivel nem különbek (két bé?) embertársaiknál. Legtöbbjüknek még fantáziája is alig-alig. A titok másutt. Az olykor félelmes megfigyelőképességük. Amin egy közönséges szem átsiklik, ott ők... Tegnap is mi történik. Jön fiam harmincezer forintért. Azonnal észreveszem, rögtön feltűnik: - Hogy le vagy sülve! Ó, nem, szabadkozott zavart-szerényen, csak ősz a hajam. És tényleg az volt. A pénz a maszkmesternek kellett. Tervező-grafikusként, ötletére diplomamunkája saját temetésének megszervezése, urnatartóval, sírásó-egyenruhával, maga írta rekviemmel, és öregkori fényképeivel a kiadandó díszkötetben. Még harcsabajszot is csináltak neki a fotózáshoz.

Dajuska, hajdani évfolyamtársam mesélte, annó. Irodalomprof édesapja elé perdül, na, hogy tetszik, apuka? Az öregúr igyekvőn szemügyre veszi, s melegen dícséri, új pulóver?! Nagyon szép! A pulóver igen régi volt, a kislány azonban fiúsra vágatta vállíg érő haját.
Daja ma a Százados úti művésztelepen él, s nehezen hordozza özvegyi voltát.

 

Lukács. Rákiáltok a hátúszásban-profasszonyra: Lassabban! A köv. fordulónál megvár; Dezső, én 87 vagyok! - Ne hazudj! - 23-ban születtem, az bizony annyi. - Letagadsz öt évet... Hazafelé Gáborral a kinetikáján tanakodtunk, hogyan borul egy autó; a múlt héten kettőt is látott. Tolóerőt kap ötven centi magasságban. Statisztikailag akkor csak a súrlódás, csúszásnak kellene bekövetkeznie. Feltételezésem szerint a gumi állagától függhet, és az úttest mikrofelszínétől, hogy miért nem ez történik, hanem lesz a gumi érintkező felszine egy kétkarú emelő egyik fele.

 

Kedves  Deske, a  mai  news-bejegyzésben  említett  Miklós-diplomamunka  hány példányban  készül? Merthogy  vevő  lennék  1 példányra...


H.

 

Ritkán szokok, most hazudtam. Könyv tényleg készül, része a diplomának, de abban minden benne lesz a munkájáról, doku, és az egy példány…
bocs d

 


Kedves Deske, a kinetikához egy karambol fotója; egy hirtelen fékezés. Mert mennek, mint az állatok!
GY.Kórház, agyműtét
után, beszélni nem tud, nem látogatható, mai SMS-váltásunk
:

- A hajnali misét érted mondtam. d

- Köszönöm. Ma egy újabb műtéten estem át. Jól vagyok. Talán a hajnali mise miatt. K.

- Ha Isten megtartott, itt van rád szüksége, nyilván. d
- Bízom benne. K.

2010. ápilis 29., csütörtök

02:15 Tegnap Kárpáti Tamás (1949-) könyvbemutatója az Aulich Galériában.
Fölvett egy fehér inget.
Érdekes, figurája megosztja a tágabb szakmát, a gyűjtőket;
én nagyon nagyra becsülöm munkásságát.
Amíg beszéltek róla, csináltam egy (48) portrét
arról a kedves sztarec - homeless figurájáról. (F/2010/102)
Megöregedtünk.

A Zelk-öninterjú jut eszembe róla,
amit 60. szülnapja alkalmából:

- E napra ébredve mit érez uraságod?
- Amit minden neuraszténiás ember érez ébredéskor,
különösen az olyan, aki altatóval alszik.
Agyvérszegénységet, kedvetlenséget,
a világ rendetlenségét,
azt, hogy semmi és senki nincs a helyén,
se a papucs,
se a borotválkozókészülék,
se az ablak,
se az utca,
se én,
se a világ teremtője. [...]   Tükör, 1966. december 20.

Nagyon szép albumot csináltak Tamásnak. Talán túl szépet, nem biztos, hogy bölcs 300 színes lap. Sok. Jobb szisztéma a kemény válogatás. Hogy szöveg is legyen, Trakl-verseket tettek bele. Végre megvan az ok, miért fogyókúrázom: kicsit hasonlítsak Tamásra. Milyen jól járna/járt volna egyházunk, alkalmazva tehetségét. Néhány munkája:

Tél olaj, papír 45x35 cm., 2008 1

Színeváltozás olaj, vászon, 100x110 cm., 2007 2

Fagyöngy olaj, vászon 45x35 cm., 2004 3

Jézus életfával olaj, vászon, 87x64 cm., 2002 4

Utolsó itélet angyala bronz 25 cm., 2004

Rezzenetlenül egyetlen egyszemélyes ösvényen.


És ideszóltak a Belvedere Galériából, mégis lesz utcai plakátom! Éppen a kiállítás nyitásakor ötven éves az első olajképem. Te jó ég.


Hétéves unokám
ölemben ülve emígyen módosította a Zelk-ikonosztázt. Hű, de meg tudnék valami ilyesmit csinálni. Hátterében monokróm kép, foltvillanásokkal.


Postán jött a katalógus, címlapján velem; de már tegnap is szóltak, a május 15.-iki pécsi Képcsarnok-aukcióra megint bekerült egy képem. Hajdani alkalmi homo- és xenofób lótenyésztő hátmasszőröm paraszolvenciája, Fekete műtermek I. - A/93/05

2010. ápilis 30., péntek

03:46 Jut eszembe, a tegnapi szokatlanul szomorkás Zelk-idézet magyarázatául idekívánkozik egy háttéradat. A költő épp atájt vált el szakmai tévedésből elvett alkalmi prostituált ismerőséből feleséggé avanzsált alkoholista Marijától. Aki, lakása nem lévén, visszakéredzkedett a másik szobába. Ahonnan majd később, évek után, keservesen sikerült kiebrudalni. Aki a költő hatvanadik születésnapjára "azt adta, amit másoknak is".

05:35 Megnéztem most a pirkadatot a Karancstetőn. Ez engem mindig elbűvöl. A kép alatt, alul "2 fps"-re állítva látni, ahogy a közeli fák hajladoznak. A PC állóképekként kezeli, de így állítva másodpercenként vagy négy. Ez is egy mailben jött ajándék.
05:45 Ó, ebben a pillanatban előbújt a Napocska is a hegy mögül. Már súrolófény a fák tetején is. A fénysugaraktól láthatatlanná vált a távoli völgyi falu. Erős szél lehet odafönt.
http://karancs-medves.starjan.hu/cgi-bin/guestimage.html


Javult
a helyzet.
Tanulom ezt az új SONY-t,
a képmező kis részlete.
14x optikai zoom.

A mai fölvétel:
templompadra
letámasztott gép,
teljes automatika,
és időkésleltetés.

 

 

2010. ápr. 223495 = 143 látogató/nap

 

oldal teteje