VALI NEWS

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 258.

2016. szeptember 1., csüt.

01:09

Napi olvasóm a júliusi 288-ról augusztusra 618-ra nőtt, nahát. Alighanem a Facebooktól.

01:45
Létrám is
festőállvány, csak ez képnézegetésre szánva. Üreges fokaiba gömbacél rudak képtartónak, kivéve, amikor a létrát létrának használom. De két oldalán nem egyforma magasan a fokai, a vízszint létrejöttéhez a baloldalon négy centivel emelni kell. Sokkal komplikáltabb szerkezetekből jutottam idáig; esti sétánk közben találódott ki; meg lehetett volna csinálni derékszögű-mérnökibbre is, ez kissé pajkos. Fenyőléc, szemescsavar, barna cipőpertli és Katától egy lyukas tengerkavics. De csomópontjai tiszták, lehető egyszerű és nem romlékony. Egy mozdulattal át lehet tenni az alsó rúdra, a 90 centis képekhez.
Beszámozva a dizájnhoz, megérdemli: G/2016/11.

11:33
44 - 45-ös irattartó
doboz, a C. napló az OSZK Kézirattárába, a Várba. Autóval nem lehet bemenni. Sűrűsödöm, ez éppen egy év anyaga.19:12

Deske, a honlapod forgalma tényleg a FB-tól lett nagyobb, csak nem úgy ahogy gondolod. 
Az történt ugyanis, hogy te tizennégy éve kitettél egy névtelen levelet a NEWS-ra, amiben Esterházy Pétert gyalázza valaki, illetve az apjáról állít (szerintem) nyilvánvaló valótlanságokat. 
Ennek a névtelen levélnek, jelenleg te vagy az egyetlen forrása és közreadója, és ezt a levelet most hogy-hogynem megosztotta Bencsik András a saját FB oldalán:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1338194572872307&id=407232962635144
most tehát ezt a levelet olvassák rengetegen a honlapodon és közben teli torokból gyalázzák hozzá kórusban EP-t ők is. 
Olvasd el miket írnak róla, ha hányni akarsz.
Innen a forgalomnövekedés. E.

Köszi az infót, értem.
Az a benyomásom, nem a helyén értékeled a forrást. A levelet anno azért nem közölte le két vezető napilapunk, mert névtelennek tekintették a páter J. aláírást. Nem névtelen levél, ha azt mondja magáról hogy ő Esterházy M. gyóntatója. Az általa  közölt tényeket elhiszem, és fontosnak tartom. Hitelességét megerősíti számomra mondata, hogy rendfőnöki engedélyt kért a levélhez. (Szerintem érdektelen, az magánügye, páter J. hogyan vélekedik E.P-ről.)
Rögtön hívtam Pétert, hogy megvan a harmadik apakötet témája. Végül Ő nem engedte napilapnak publikálni.
ölel: d.
21:33
Ez a kérdés,
hogy egy 1959-es fotó megvan-e eredetiben, másfél napi kutakodást jelentett Kata feneketlen dobozában ezer összezsúfolt fotó között. 14-et beszkenneltem. Itt György Peti nézegeti Vojnich nálam festett képeit. Két felvétel összecsalva.
Ablaktáblán (fotólabor is) a felirat:

A MUNKAIDŐ
AZ MUNKAIDŐ
MERT AZ
MUNKAIDŐ
UGYANIS
                  fotó: F/1990/10

 

 

2016. szeptember 2., péntek

 

22:04
Miki fiam átküldött
egy linket, kiderült, már jó néhány kisfilmjük a neten. A pécsi zenekarossal 92 pályamű közül első díjat kaptak. Ő elsősorban rendezi, de forgat, vág és (angolul) interjúzik is. Ő az Oberyn.

https://vimeo.com/pilvaxandoberyn/videos (CTRL+klikk)

A munkája számomra nem (csak) a felszínén, hanem a legmélyén kulturált.
És egy interjú vele:
http://librarius.hu/2016/09/02/a-pannon-filharmonikusok-kulfold-fele-veszi-az-iranyt/

 

2016. szeptember 3., szombat


06:19
Deske, hogy 2002-ben kitetted páter J. levelét, azt - téged ismerve - az elveidből logikusan következőnek tartom.
Azt is, hogy most is kiállsz ennek a helyessége mellett. 
(Más kérdés, hogy miért fogadod el tényként - méghozzá aláhúzva a szót - az abban szereplő állításokat - de te nyilván olyat is tudsz vagy tudni vélsz, amit más, pl. maga E. P., nem tudott.)
Ez tehát rendben van - még akkor is, ha most, eléggé váratlanul, egy olyan morális senki csinált ebből szenzációt, mint Bencsik András. [Csak azt nem értem...]
H.

Szia! Hogy kitettem 2002-ben... Nem tettem ki... mindenem, teljes levelezésem (EP-vel is) fönt van; naplóm, irattáram. [16.105 gépoldal :-))) ]
Amúgy: semmivel nem tudok többet a levél hátteréről, mint a benne leírtak. És a benne foglaltak igazáról sem. Csak elképzelhetetlennek tartom, hogy egy gyóntató ilyen helyzetben ne a számára vélt teljes igazságot írja le. A tényeket szót azért emeltem ki, hogy megkülönböztessem a pap vélekedéseitől minderről, mert avval nem foglalkozom.
Az indulatokkal nem, a vitákkal egyetértek. Tisztulhat tőle a közgondolkodás. Ez a történet sem EP-ről szól.
ölel: d.

Jóhiszemű jogcím nélküli festő vagyok.

 

13:28
Illetékes
válaszolt; a pannonhalmi főoltár helye:

Kedves Dezső, jó darabig bizonyára üresen marad: „eszkatologikus tér”. Felmerült egy trónus, ami mindig üresen marad: Krisztus újra eljövetelét várva. De a forma, a kialakítás részletei (és az engedélyeztetés várható bonyodalmai) megakasztották a gondolkodást…
PAX! Cirill [OSB.]

 

13:30
Érdekes, erről
nem tudok, hogy valakinek föltűnt volna, a mennynek mennyire más a szerkezete, egyszerre hárommillióan tudunk beszélgetni Máriával. De akkor nyilván Kossuthtal is, az apámmal. Mekkora winchester.


13:48

Tán hónapja fogyási okokból
eltett mákos rétes befőttem
szépen érik,
lassan fogyasztható lesz.
legalábbis olyan értelemben,
hogy fogyni lehet tőle,
nem hizlal.

Leülepedett, aminek kellett,
de a vize nem tisztul.
Nem tudom, miért.

És evvel a történet be is fejeződött.
Este kinyitottam, nem volt szaga.

 

 

14:05
Mail fiamnak,
ma éppen Svájcba. Most küldte el új filmje (tegnapi link) elérhetőségét. Díjat is kaptak rá.

Öreg, kétszer megnéztük még este együtt a filmedet, s aztán – kiderült  - még négyet. Nagyon jó.
Nem úgy kulturált a munkád, hogy kulturált, hanem a legmélyén.
Ennél erősebb dicséretet még nem mondtam neked.
d

 

2016. szeptember 4., vasárnap

04:56
Eleink rettenetesen
tudtak rajzolni. Vagy mégis fotó lenne?, hihetetlen. Csinálom Gábor újabb fejezetét a Vasárnapi Újságból. Egy illusztráció, 1887. Ez a tudás is elpusztult. Hogy nincs rá szükség. Lehet. Mint a medailonra, a damaszkuszi kardpengére, a Mostar-hídra se.

 

 

05:18
Börtönlelkészként
az életfogytosok között én valahogy így kezdeném:

- Mit akar tőlem.
- Én magát boldog emberré szeretném tenni. Kezdjük az elején. Meséljen a gyerekkoráról.

 

05:38
Ez is
Vasárnapi Újság 1898:
FRIGYES FŐHERCEG LEÁNYAI. 1. Mária Krisztina (szül. 1879). 2. Mária Anna (szül. 1882.). 3. Henriette (szül. 1883). 4. Natália Mária Terézia (szül. 1884 megh. 1898 márc. 23.). 5. Gabriele (szül. 1887.) 6 Izabella (szül. 1888). 7. Mária Alice (szül. 1893).

 

 


2016. szeptember 5., hétfő


07:32
Reggelim beláthatatlan
évek óta müzli. Van benne mazsola, szárított banán, -füge, -datolya, -sárgabarack, sült molylepke. Ez utóbbi csak most, nem tudom, szintén gyári kiszerelés-e. Figyelemelterelő, ha reggelim mozog, hát az egész zacskó tartalmát a forgó-melegítő micsodába.

07:56
Tegnap
filmvetítéses útibeszámoló a Vigadóban, magyar művészcsoport Oszétiában. Gyönyörű, nagyon más világ. Az öreg férfiakat megvetik, sőt olykor- Mert rég meg illett volna halniuk, csatában.


08:18

Kedves új papunk, kedves Zsombor atya!


08:34
Műtermem vendégszékében
ülve meséli. Fiatalabb korában több ezer óra levegőben, egy-két kilométer magasban, egy hátizsákból kihajtogatható banánformájú selyemernyővel. Egyedül, csönd. Alkalmanként több óra, néha több száz kilométer táv. Leírhatatlan. Kinéz maga fölött egy felhőt, most affölé kerülök, hogy egy további emelő légmozgást elkapjak. Indulás előtt útinapló, pld. az Alpokban mely hegycsúcsok körülrepülésével, hova kíván eljutni. Kérdem, az irányítás mennyi pontos. Centikre. Előzetes infók a helybeli profiktól, mely völgyek fölött ma milyen lesz a légmozgás. Tudják. Amúgy azóta már létezik sebesség- és távolságmérő, barométer, szélsebesség mérő egy műszerben, nagy segítség. Kis fotelfélébe kötve, fogja a zsinórokat, mozgatásukhoz nem kell erő. Mentőernyő a háton. Használatát élőben tó fölött gyakorolták. Motorcsónak.

[20:26]
Jut eszembe, talán a sivatagi remete atyák élhettek át valami hasonlót.

09:49

Hajnali zsolozsma.
Húgom hívta rá föl a figyelmemet,
fele az Ószövetségből.


http://zsolozsma.katolikus.huMa ünnepe, tőle is van szöveg:

szegényeinknek és betegeinknek
nem csupán "valamire" van szükségük,
hanem sokkal inkább "Valakire",
akit mi tudunk nyújtani nekik
      Kalkuttai (tegnaptól:) szent Teréz anya

fotó: F/2016/155

2016. szeptember 6., kedd

06:35
Honfitársaim régi,
kedvelt múlatsága(sic) mindig az aktuálisat szidni. Tessék Mikszáthot olvasni. Vagy Habakuk prófétát:

Csupa fosztogatást, csupa rablást látok magam előtt; a vádaskodás és civakodás egyre fokozódik. Csorbát szenved a törvény, a jog nem érvényesül. Üldözi a gonosz az igazat, a jogot kicsavarják.12:47
A Bp. II. ker
Önkormányzat kétoldalas levele dr. Tas Krisztián vezérigazgató szignójával, miszerint a lakbéregyenlegem 60 HUF túlfizetés, valamint 40 HUF késedelmi kamat (nem késtem), amit a mellékelt csekken szíveskedjek rendezni. Szíveskedtem. Befizettem.

2016. szeptember 7., szerda

05:16

Nem kell valakinek egy Hasselblad H2D (digitális)?

Cserébe föl kéne súrolni a műtermemet (48 m²).


07:17
Ma Szent Márk, István és Menyhért
áldozópapok, kassai vértanúk ünnepe.
Szent X. Piusz pápa iratából, amellyel őket 1905-ben a boldogok közé iktatja:

Krisztus bajnokai nagy buzgalommal végezték szent szolgálatukat, történt, hogy Bethlen Gábor vezére, Rákóczi György protestáns hajdúival Kassa alá érkezett, és követelte a város átadását a császáriaktól. Rákóczi letartóztatta, és házi őrizetben tartotta a három katolikus papot, és a városi tanácstól kikényszerítette halálos ítéletüket.

Így tehát 1619. szeptember 6-ról 7-re virradó éjjel a kiküldött fegyveres csoport először az ajtót nyitó Pongrácz István atyát ütötte le vasbuzogánnyal, majd mindhármukat ökölcsapásokkal, rúgásokkal, arculcsapásokkal és gyötrelmes sebekkel illették, míg azok csupán Jézus és Mária nevét sóhajtozták. Körösi Márknak Rákóczi nevében szabadulást ígértek, ha elhagyja a katolikus hitet, de ő az ajánlatot állhatatosan visszautasította. Amikor megfosztották ruháitól, kezénél fogva a szoba gerendájára akasztották, és égő fáklyákkal sütögették, bárdokkal vagdosták, úgyhogy megpörkölt bordái között szabadon lehetett látni belső részeit. Mivel már megvirradt, Körösi Márkot és Grodecz Menyhértet a gerendáról levéve lefejezték, Pongrácz Istvánt két kardütéssel a nyakán megsebesítették, majd halottnak vélvén két társával együtt a szennygödörbe dobták. Azonban még élt, és több mint 20 óra múlva sebekkel és szennyel elborítva, Jézus és Mária nevét sóhajtozva, szeptember 8-án hajnalban nyerte el az égi koronát.


09:17
Hogy ugyebár
Neil Armstrong Hasselbladdal a Holdon.
Ehhez ez a kis régi anekdota. // FILMTÁR M/F/2004/01
10:50

Félárbócon néhány napja,
a sánta klubtárs patikusasszonytól
gyógyszer, három óránként,
úszni nem merek;
hát erre alkalmas idő:
szeptemberi évkezdéshez körülnézés-lenullázás kívül-belül,
amennyire ez lehetséges.
Kidobtam egy zsák ruhámat, a tabletet,
fölös szerszámokat és két mákos rétest.
Facsavarok nagyság-, és derékbőség szerinti sorrendbe.

Bár eddig is úgy voltak.
Azok is.

Csupasz műterem - F/2016/156


11:46
Ha a Lét (
a paletta) csak egyetlen szegmensét nézzük. (Már ott sincs káosz) (kosz). F/2016/157

 


13:19

 

A magam számára (is) előzetesen
tisztáznom kellett a leendő
tárgyalási alapot.

F/2016/158

(Számomra ez fotó a
mai nap fő eredménye)

13:27

És mindeközben ez a földrengéses furcsaság
A/2016/42

 

17:09
Itt alattunk most
nagyon beindult a bontás, a ma kezdett árok talán már a mélygarázs építés kezedete.

 


 

2016. szeptember 8., csütörtök


09:50
Kisfiú
a házból 

... első nap, hogy oviba;
hátizsákban a maci,
mint erről ő is beszámolt nekem.
Ebből lett a fönti F/2016/159

17:18
Tegnap barátom
munkájához egy fotót kért tőlem, mondta a helyszínt. Álló formátumot kért. Vittem virágot. Tűző napfényben. F/2016/160 - 1622016. szeptember 9., péntek

09:59

Négy éve szemezgetek vele,
Singer varrógép a pince roncsai között.
Ma lomtalanítás, részemről pedig döntés.
Gyalupadnak jó merev.
De aztán: fontosabb a fűrészgép alatt.
A gépfejet felexszel vágtam ki belőle.
Annyival is könnyebb.
Lesz, ha nem válik be, és kidobom.

A reggel második hozadéka,
hogy a kamillásgőzben elmagyarázták,
ez semmit nem ér az utána hidegvízben elmerülés nélkül.
Mert az összehúzza vagyis megtornáztatja a kitágult ereket.
Meg is csináltam két fordulóban.
Aztán hazatántorogtam.
Na ja, ez a vírusos micsoda.

10:31

Följött ez rajzom a képernyőkímélő 11 ezer képe között,
amit a gépbe valaha beletettem.
Print Screen billentyű a tasztaturán.
Hát fölidézem újra,
fölmértem egy matematikán kiművelt gondolkodás előnyeit.
Persze amúgy is eszesebb nálam; Esterházy.
Én mindenfélével,
végül valami folyamat?ábrával próbálkoztam megérteni;
hogyan is megy ez a festés nálam.

Ő valahogy így mondta,
alkotás közben törvények mentén haladunk,
de azonban ezek munka közben folyton változnak.

20:47

Délután - a biciklis két évtized után
először gyalogosan - a kedves Margitszigeten.
Ezt az okos-buta
Életem Picassóval-t folytattam, két óra hosszan,
aztán bódult-lassú séta régi szokott padom felé,
a Nagyrét szélére.
Csak a hiánya,
idén, hogy nem voltam,
átépítették azt a sétautat.

Hazafelé egy igen kicsi kölyök,
- újabban megnyílt ezekre a szemem -,
inkább fiúnak gondolnám,
látható vitában anyjával.
A helyzet báját nem tudtam lefényképezni;
halvány emléke.

Kata szerint nem vitás,
melyikük akarata érvényesült.

eredetileg

2016. szeptember 10., szombat

05:35
Gondolja meg, uram,
csak üzenet lehet,
hívó hang, jeladás:
hét éve minden éjszaka
fölébreszt az a patkócsattogás:
teherautók, villamosok dörgésén
áthallom én, ha közeleg, ha el-
halkul,
         aztán úgy szikráznak a percek
szobámban, mint a patkóvert kövek.

És tegnap éjszaka - - - [...]

ezt hallottam tegnap éjfél után,

Hát persze hogy ruhám magamra kapva,
öt emelet lépcsőn leszaladva,
kaput nyitottam -
                             Hogy mondjam tovább?
mondjam, hogy senkit, semmit nem találtam,
mikor az első őszi éjszakát? [...]
   [Zelk: Patkócsattogás]

09:34

Uszoda helyett reggel kép tovább,
nyáron kezdett
A/2016/48


22:15
Black out,
legyintettem értelmezve a helyzetet, és belenyugodva, mikor nem és nem találtam a kétméteres mérőszalagot.
Az irodadobozban öt centivel volt arrébb, jól láthatóan. A maga nemében rekord.

 

2016. szeptember 11., vasárnap


14:02

Ahogy jobb szélen a szemescsavarhoz tartozó
lyukacskák mutatják,
könyvtáram most éppen fogyóban.
De ennek semmi elvi jelentősége.
Majd.

F/2016/163


17:15
Hátha ok és hiábavalóság
ez a kiskanálnyi cukor a napi 4-5x fél liter teákhoz. Anélkül meg minek.
Visszatérek, amihez - életegyszerűsítendő - pályakezdéskor hozzászoktattam magam: bojlerből meleg/forró víz. Azonnali. Megpróbálom.
u.i. na jó, citromlevet bele.


17:33

Készült itt egy édes kis kép,
harminc centi az egész.

Ha két hét múltán is ennyire fogom szeretni.

Assy műterem - A/2016/46


18:15
Ép ésszel nehéz
megérteni ezt az embert. Ember volt-e egyáltalán. Mostanában csak a bronzkecskéjét szeretem. F. Gilot Életem Picassóval.

Pablo és a gyerekek súlyos légcsőhurutot kaptak. Minthogy Pablo amúgy sem tűrt volna meg maga körül ápolót, én gondoztam mindhármukat, és végül úgy legyengültem, hogy többször összeestem és elájultam. Pablonak három óránként friss borogatást kellett kapnia, de csak akkor volt erre hajlandó, ha én is borogatást rakok a mellemre.

21:01
Kilenc új képet
lefotóztam, már megnézhetőek a 2016-os festményeknél, sorszámuk 36-tal kezdődően. A címadás tortúrája. Assy műterem, Zegzugos m., Túlvilág, Egzakt, Egyenes, Szemérmes, Kedvelt, Homályos, Hirtelen m.
Gyenge vagyok, csak kettőt dobtam ki.

2016. szeptember 15., csütörtök

01:44
Miki magával vitt
Bécsbe. Interjút készített filmjéhez egy csellistával.
Reggel először a múzeumba. F/2016/164Miki könyveket böngész a múzeumshopban; mintegy Schiele-pózban.

Miki eszközt lop a fotótáskámból. F/1984/07-08-092016. szeptember 17., szombat

13:14

Hát itt az ősz.
A csudás Lukács uszoda kertjében.


15:19

Számos bukfencen
és egy körbevágáson átesett,
az immár csak negyven centis kép
tegnap esti állapota
A/2016/48

Három óra munkával
egyedi keretet kellett neki csinálni.
A derékszöghöz ezúttal elég közeli állapotok.

A bécsi túra óta még mindig nagyon fáradt
(a délutáni alvástalanságok),
nem volt lelkierőm,
1,3-as szorzóval energiában és időben
rögtön két keretet kellett volna. Vagy hármat.

15:51

Mail Svédországba.

Rég hallottam felőled, kedves N!
Látom, a Facebookon olykor belém nézel.

Máig elmosolyodom, ha eszembe jut,
ahogy észrevettem egymásra-pillantástokat
itt a műteremben, ahogy néhány éve
a teát kettőtöknek élére fordított ládámon szervíroztam.

És visszaemlékeztem arra a gyönyörű fotóra,
amit ünnepi vacsorátokról küldtél -,
ha jól emlékszem, ezt a készletet
még otthonról mentettétek át.

Hát volt különbség---
ölel:
d.

18:16
És szép
alázatosan visszatértem a forróvízről, vissza a teára.

2016. szeptember 18., vasárnap

17:29
A rettenet
csöndje. Félek. Zelk. Begépelem az egészet. Közepén a szünetet ő rendelte el.

FÖLKÉL A PERC
Eresz alá eső elől --
behúzódtam az ősz elől
ebbe a régimódi cukrászdába,
hol délelőtt is este van,
s nemcsak azért, mert ég a villanylámpa,
de valahogy az asztalok, a székek,
a tapéta, a falakon a képek,
s a vastaglábú pincérlány, aki,
mert könnyű vállát lehúzzák a percek,
hátát a falnak vetve áll,
s mert kilenc üres asztal közt magam,
s mert a csöndnek visszhangja van --
hát este van, hát nagyon este van.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kisasszony, rajtam kívül senki vendég,
s lehet, hogy nem is jön be senki már,
lehet, hogy többé nem nyílik az ajtó,
lehet, hogy nincs is utca túl az ajtón,
ugye, ide ülhet az asztalomhoz,
ugye, meghallgat, kinek mondjam el,
hogy jártam én már itt, akkor is este,
fölkél a hold, fölkél a perc és rásüt
az ezüstkanálra Irén kezében --

emlékszem, eperfagylaltot evett.

20:22

Vasárnap. Pihenő órák.
Pihenésnek rendrakás.
Több ipari festék, keretkészítéshez, nitrohigítós.
Azok helyett már rég vízbázisúak. Szagtalanok.
Az üres konzervdobozok fölhalmozódtak.
Azokat mindig parttalanul gyűjtöttem.
Ezüst(alu)porból sem lesz már szükségem több dobozzal.
Meg a hosszú polc is, tömve sokféle kézlegyintéses
ennekazértvalakibiztosörülne képpel. Csak én nem.
21 darab (most 42).
Köszi, Zelk.

A/2014/11,
A/2015/13,18,32,
A/2016/29,30,32,37,38,39,41,42,45,47,51,52,53,54,56,57,58.


És a hülye öndokumentálás: F/2016/165

2016. szeptember 19., hétfő

 

13:55
- Kedves Deske! Valóságos vérfürdőt rendeztél. Óhatatlanul Kukorica Jancsi és a török basa dialógusa jut az ember eszébe: atyafi, te úgy is sok vagy egy legénynek; megállj, én majd kettőt csinálok belőled.
Egy idő óta foglalkoztat a gondolat: Nyugati képtárak bizonyára vennének Tőled, ha felajánlanád a lehetőséget angol nyelvű levélben nekik.
Bocs. A.
- Kedves A., nincs pénzem postabélyegre :))) d.


13:13
Egy interjúmból
, 1993. aug. 19. / C.040081

Nem vagyok lázadó [a művészetben]. Lássunk tisztán, ez munkamegosztás kérdése. A forradalmak alatt, mondjuk a Nagy Októberi Szocialista Forradalom alatt a villamosok nem jártak, de a szabók szabtak.

Pontosabb lett volna, hogy az asszonyok közben ebédet főztek.

 

14:24
Tacepao vitánk
a félemeleti cserebere-ablakmélyedés ügyében.

KEDVES LAKÓTÁRS!
Ezt a cserebere módot
a házunkban szerencsésen kialakult
kölcsönös szívélyesség
egyik igen kedves jelének tartom.
Magam is tettem ide könyveket, hanglemezeket,
akik elvitték, nyilván örültek is neki.
Én is hoztam el innét egyet-s mást.

Talán annyit, csináljuk úgy,
hogy rendezett látvány maradjon.
Szívélyes üdvözlettel:

Váli Dezső
dísztárgykészítő
 

 


19:13
Vagy másfél hónapja
hatalmas zajjal verik szét a szemközti minisztérium vasbeton üledékét; csakugyan elkezdődött a mélygarázs-projekt. Örülök neki, sőt, a hangját is szeretem. Alighanem egyedül a környéken. // 1 perc  //   21. FILMTÁR: M/B/2016/11
És akinek még film: egy jókedvű kis majom megőrjít két tigrist, huzigálja a fülüket, farkukat...három percben.
CTRL+klikk..., a fejlécben jelenik meg az oldal.

http://drive.google.com/file/d/0B_HOVESXc16nNFNUV2haVGdobzQ/view?usp=sharin


21:34
- Tisztelt Művész Úr! Ma olvastam, a szeptember 7.-én tett ajánlatát a műterem felsúrolásért Hasselblad fényképező... Érdeklődnék, van e még aktualitása? Tisztelettel: A. (négygyerekes anyuka)
- Sajna, aznap elvitték, köv. két nap alatt fölsúrolták... d.

 

2016. szeptember 20., kedd

 

05:27
Ismerős, nevezzük
Péternek. Annyiszor hallott szomorú történet. Hogy egy buta/bűnös, stb. pap, és hogy ő azóta nem...
Nehéz nem sopánkodni az ilyen aránytévesztéseken. Hogy nem a prédikáció minősége, nem a Vatikán tévedései, a böjtök rendje; az mind-mind harmadlagos és ötödleges.
Hanem hogy fölötted-benned Valaki,
akinek nagyon fontos vagy,
aki szerint nem lenne teljes a világ nélküled,
aki téged minden hülyeségeddel nagyon szeret,
és mindig fölveszi a telefont...

 

08:58
Lecseréltem
a tegnapi kis filmet a negatív építkezésről, áttekinthetőbb, hogy totálplánnal kezd.

 

10:28
Az párizsi kék olajfesték
olyan, mint Szent Péter. Zavaróan impulzív, extrovert, viszont igen sérülékeny más színnel találkozva.

 

11:01
Itt aztán semmit nem
lehet sutyiban.

- Deske, egy kérdés (kíváncsiskodás):
Az "Új piros képek - F/2016/084" fotón még látszik
az A/2016/26 számú kép,
azonban a 2016-os festmények között már nem,
viszont nem látom a most áldozatul esett
képek listájában sem.
Már korábban megsemmisült?
M.

- Kikeresem… adatbázishoz föl kell mennem a szerverre...
// Szálfa műterem - A/2016/26 //  készült: 2016.03,05,08. //
// kidobtam 2016.08. //
Volt benne egy rossz forma,
amit nem tudtam megoldani.
d.

 

14:24
Egy ruhabolt
kirakatában láttam ma délelőtt.

 16:45
Mail mindkét
utódaimnak.

Kiskutyáim, szülnapomat Katáéval együtt. Az valamikor a hét végén?
Egy  – lehetőleg nem túl hosszú – versszakot kérek, mint mindig, tisztelettel :))
apó


2016. szeptember 21., szerda

10:40

Úgy tűnik, váratlanul
és szerencsésen befejeztem
egy technikai véletlen folytán
ezt a tegnap kezdett képet.
60x60.

A/2016/59

És akkor most mi a túrót
csináljak estig.

 

08:50

Reggel uszodai öltözködés közben
ránéztem erre a fürdőlepedő-gyűjtőre,
és elbizonytalanodtam,
nincs-e evvel valami dolgom.
Hogy tölteni valamit, tabletet, ja, az nincs már; okostelefont.

Valaha írtam kedvenc tévedéseimet, mikor
- Kata karját óvatosan érintettem,
mert Assy, a bernáthegyim aznap kapott oltást,
- kutya nélkül elgondolkozva álltam meg az utcasarkon,
hogy itt valami elintézni való,
- újságban Nixont Nikonnak olvastam,
- kétszer nyomtam meg a liftgombot, ahogy klikkelésnél...


09:04

Kis (60 lakásos) házunkban átvettem az irányítást.
Mára már csak az én tacepaóm* van kint,
az első emeleti ablakmélyedésben
és irányít sokakat.
A házbéli cserebere-hely súlyos kérdéséről van szó.

* Ma - nem tudom, legalábbis néhány évtizede
népi kínai szokás volt,
kirajzszögezett papírok nyilvános üzenettel,
éltették a kormányt, a valakit, valamit,
vagy az ellenkezője.

11:57

Egy 40 gigás honlap nem egy ember munkája.

Egy derék munkatársam - segítőm
prémiuma, amit mutatok,
vele egyeztetve tegnap vettem.

Tíz évvel ezelőtti ötlet,
a dinamikus adatbázist írták akkor nekem,
hogy többletajándékként nem pénzt kell adni,
az reménytelenül elvész a Zélet tengerében.

Férfiak voltak,
azoknak svájci Viktorinox, 36 ezer HUF,
bicskaszerű, de tul.képp egy nem amatőr szintű útiszerszám-széria.
Kaptam visszajelzést, hogy bevált, utólag is.
Magánál hordja, már másnap az autóját avval bírta kinyitni.

17:11
És a maradék
eddigi egész napom elment avval, hogy megtudjam, mért lett a mobilszámlám hatezerrel magasabb. Net - mindenféle belépési próbálkozások, telekom-fiók létrehozása - chat-kapcsolat a telekom ügyfélszolgálattal, sok tanácsot kaptam, de - alvás helyett a Mammutba, személyesen - újra a PC-n és a laptopon.
Megtudtam. Két sztrádadíj. És nyolc parkolás.

2016. szeptember 22., csütörtök

04:57
SZÓLÍT A LÁMPAFÉNY
Szólít a lámpafény, a kályha lángja,
a plüss divány, a vízfoltos falak,
apám, anyám kezük tördelve állnak
az ablakban:
                "Mikor jön már haza?
Lemállott válláról az ifjúság, le-
rongyolódott róla a férfikor,
mi dolga még a sürgő városokban,
mi útja még a földi utakon,
kinek ágyában, kinek mellén alszik,
szívén emlékek jégcsapja vacog?
s mi minden reggel begyújtjuk a kályhát,
kitakarítjuk ezt a csillagot..."
  Zelk05:30

Csak egy objektív-teszt fotó,
de végül megtartom.

F/2016/166


06:04
...mindig a Teremtőhöz való viszonyában nézi az eseményeket, az embereket, a döntéseket. A prófétai állapot azt jelenti, hogy az Istenhez fűződő kapcsolatot úgy vállalja, hogy az meg is látszódik egész életén.

Nem az a próféta, aki megjósolja, hogy mi lesz holnap, hanem aki a mostani valóságot a legmélyebb gyökereihez, az Istenhez való viszonyában látja. És mivel látja, sokszor a politikusnál, közgazdásznál, szociológusnál is jobban tudja, miből mi lesz, mi nem lesz, mert a dolgok leglényegét ragadja meg.

A prófétai állapot azt is jelenti, hogy a végső valóság jelenlétére hívja fel a figyelmet mások életében is.
         in: Barsi Balázs (ugyan csak a szerzetességről beszél): Énekemmé lettek igazságaid

06:35
Az ősgeg,
hogy Isten emberré lett.


09:14
Micsoda
reggel. A Zelk-vers. Csináltam egy jó mondatot. Két amperrel - ez új - egy óra alatt full a telefon. Hosszú nyár után mára a 68-as mezőben. Egy hónap nyavalygás után 1200 futás és úszás is. Az öltözőben tőlem kértek tanácsot profi-futócipő ügyben. Hazafelé ízlett a szárazkifli, pedig annak tényleg semmi íze sincs. Ilyenkor dukálna lemenni minimum Szentendrére.


10:47

Az érdemi munka előtti utolsó pillanatban,
aláfestve,
így néz ki a megkezdett
A/2016/60-as.

(Kata szerint nem is szörnyű.
Remélem, csak mert feladatának hitte,
bekukkantva,
hogy engem most bíztatni kell.
Mert amúgy van ízlése neki.
Régi motoros. 73. )

Egyébként Szőnyi is így kezdett képet.

11:36

Még mindig nincs fogalmam,
merre akar a kép menni,
de már kezd emberformája lenni.

20:42

Mail jött, egy rég szem elől tűnt képem:

Virág Judit Galéria
53) Őszi aukció
2016. okt. 08., szombat 18h
Váli Dezső (1942- ): Műterem tél végén - A/2002/21
Olaj, farost 60x60 cm Jelezve jobbra lent: Váli D. 02. 07.,
Jelezve hátoldalon: A/02/21 1613 EUR
kikiáltási ár: 500 000 HUF
becsérték: 900 000 - 1 200 000 HUF

A képről az első S. (szereplés)napló bejegyzés:
Kizsűrizve,
a kép nem a témáról szól.
Magyar Festők Társasága
HAJÓ c. kiáll. 2002.12.19.- 2003.1.12.,
kurátor: S. Nagy Kata
(Bálint Endrétől tanultam,
hogy kiállításcímmel nem törődünk.)

És az utolsó (közben kiállítások):
Virág Judit aukción vásárlás
(akkor már rég nem az enyém volt)
magántul.
2007.12.20.

2016. szeptember 23., péntek

09:47

Képernyőkímélőben följött a kép, hát előkerestem.
Egy öt év előtti, máig fájdalmas látvány.
Svábhegy, a kisfiú igen tartózkodó,
vélhetően vasárnapi apukája próbál
kapcsolatot teremteni vele,
számára tüzet gyújtani aktatáskájából elővett
parketta (keményfa) darabokkal.
Bizarr látvány, kapcsolatteremtésre nagyon jó ötlet.
Hát ez nem valószínű, hogy sikerülni fog.

Valahogy másnap visszatértünk arrafelé, hát odaszaladtam.
A tűzrakó helyen hamu és félig égett fadarabok.
A történetnek legalábbis ez része sikerült.
Kívánom nekik, hogy a többi is.
F/2011/269

Miért fájdalmas. Pld. mert sorstárs. Ha éppen az ő történetét kihagytam is. Lehetnék ő. Mindössze munkamegosztás; mások a bűneim.


11:18

A tegnapi 2016/60-as.
Megpróbáltam színesíteni.
Na, ezt meghagyom az édes Uccellonak;
a koloristáknak.

Mosom le.
Mosom kezeimet.

11:43

Hát én ettől jobbat nem tudok.
És féltem ezt a kis, nehezen létrejött egyensúlyt.

Legalábbis ma.

11:55

Felebarátom, Szüts, a mai Népszabadságban,
Alföldi demonstrációján, a jobb szélen.
Együtt is szoktak szülnapozni,
Erzsébet - meséli - ilyenkor csodálatosakat főz.
A fotón ő is ott, Miklós mellett.

20:18

Rászántam magam - mindig kis izgalom -
öt nagyobb lemezt lealapoztam délután.
Tudatában, hogy -,
hogy milyen csodálatosan korszerűtlen (vagyok).
Mégis, ötszáz éves recept.
Hegyikréta, súlypát, csontenyv, lenolaj.
Hozzá víz.
Csak a fúró(keverő)gép, ami-

Csak néhányat, hát bírtam is energiával.

Hogy vízbázisú, ezek holnap estére csiszolhatók.

20:56

Mail, PPS-ben kaptam; meghökkentő szobrok"-at.

Köszi, Öreg, szellemesek. Csak a műfaj nem tűri. Egy vicc harmadszorra, ötödszörre... d.

2016. szeptember 24., szombat

09:52

Hogy az öreg atomfizikussal beszélgettem a zuhany alatt,
megint előkerült ez a régi történet.
A fáraó saruját megosztja nejével.
Ismét kerestem kibúvókat, olyan abszurd.
Az ellenérv az volt, lehetetlen,
hogy fáraóábrázolásba hiba csússzon.
Ha nem is a szerelem,
de az összetartozás jele kellett hogy legyen.
Mindig belebotlom,
a régieket kevésbé bonyolult embereknek hiszem.

A másik történet a szintén öreg pannonhalmi nyomdászól,
hogy a bencések az Alföldön megvették
az olcsó borokat és megcsinálták Tramontininek.
Az időpontokat már keverni szokta,
szerinte a Kádár-időszak.
Próbáltam visszakérdezni, hátha a két háború közi idő,
vagy a Rákosi-korszak.
Lehetett ennek nem huncutság-,
hanem hiteles módja is,
egy borász szakember tudná megmondani.

11:20
Miután összekaptam az előszobát, Katával a piacra. Meglátogatta hajléktalanját, megkapta az általa kitalált és megrendelt három csíkos repülőt. A pasi ötletes, nagy a választék. Mesélte, havi tízezerért most remek szállása az Üdvhadseregnél. Két évig lehet maradni, a konyhában is kulcsos helye mindenkinek.
Csak ülni nem bír sokáig, fáj a lába, akkor fölkapja a holmiját a párkányról, és tesz két kőrt, mielőtt visszatelepedne. Ezért nem bírja a vagyonőr posztot se, pedig ott lenne helye. Mutatta, vett egy új tornacipőt, havonta egy meccsre is telik, vigyáz a pénzére.

fotók: dugo-3.jpg / Katával ketten - F/2016/168 / dugo.jpg


18:57
A visszavonuló német
vasúti szerelvények maguk mögött egy eszközt húztak, ami a talpfákat kettévágta, és a síneket széttolta.
Szörnyű.

20:52
Kedves Művész úr! A Bibliában, Ruth könyvében az alábbi sorokat találtam: "Régente Izráelben úgy erősítettek meg minden rokoni kötelezettséggel vagy cserével kapcsolatos ügyet, hogy az egyik fél lehúzta a saruját, és odaadta a másiknak. Ez volt a hitelesítés módja Izráelben." Ruth 4,7
Mivel Izrael sokáig élt Egyiptomban talán innen őrződött meg ez a szokás, ami reflektál az Ön elképzelésére is, a fáraó és nejével kapcsolatban. H.

 

20:59

Tényleg megszáradtak a tegnapi
kilencven centis alapozások.
El is kezdtem egyet délután,
lámpafénynél fejeztem be.
Életben jobb: A/2016/61
Nincs mese. Nagyon jó kép.
Ennek kivételesen volt közvetlen vázlata,
az előző napi munka.
Figyelmezve Szüts valahai mondatára,
minél nagyobb a kép, annál kevesebb rajta.

A +8 után éppen két hónap munkája: tíz dekát híznom kell :)).

Sikerült. Megünnepelni. Böjttel. Délben család, (elsősorban) Kata ünnepi szülnapi tortája.
Úgyis elég kicsit vettem.

 

2016. szeptember 25., vasárnap

09:01
Mailt kaptam
, TE MIT TENNÉL? - kezdéssel.

"Megrázó adatok Magyarország jövőjére.
A következő 45 évben 2 millió fővel csökkenhet a népességszám, minden harmadik ember 65 évnél idősebb lesz, a gyermekvállalás halasztása mögött ijesztő folyamatok húzódnak meg - "


- Én már semmit, idén tavasz óta. d.

09:05
- Kedves Deske! " Katával a piacra. Meglátogatta hajléktalanját, megkapta az általa kitalált és megrendelt három csíkos repülőt. A pasi ötletes, nagy a választék." Kérem, írja meg, HOL árul? Én is szeretnék venni tőle, és reklámozni. S.

- A Széll Kálmán tértől 30 méterre, a Fény utcai piac arrafelé eső sarkánál. (Dékán utcácska). Szombat 10h. d.

09:30
Tegnaptól
már újra bírok lábujjhegyen futni (kocogni). Most megyek uborkát hámozni.

10:31
05h-től várom a
pillanatot, hogy kiderüljön, milyen nappali fényben az új kép. A sárgákra (és a lilákra) nagyon érzékeny a helyzet. Aztán most jutottam hozzá. (Nem igaz. Most jutott eszembe.) (Kicseréltem nappali fotóra.)
A kép működik.

10:52
Katával
összeszólalkoztunk. Én a hatodik és hetedik fokhagymát kissé hiányosan pucoltam aprítás előtt. Ő ezt csendben kijavította. Én ezen fölháborodtam: Csak Allah tökéletes.
Kinek van igaza.


Deske, tudja: Katának. Ő nem tanúsított semmi negatívat: kijavította. Ráadásul csendben. L.

14:57

Vasárnapi sétánk.
A tetovált srácokból
apukák lesznek.

Különös séta,
65 évig én itt csak léccel,
amíg Kata kávázott, (én reggel ittam),
lesétáltam a Kisnorma lejtőn.
Meg vissza. Nehéz volt.
Mikinek adom a sílécet.

15:13

A népszavazás előtti héten
valamilyen politikai mondanivaló
nyilván harcos plakátja.
Mire buzdít, nem tudom,
azt a felét letépték.

Bármire is; remek.

 

Ja, most látom:
"Hülye kérdésre hülye választ!
Szavazz érvénytelenül!
Kétfarkú Kutya Párt "


Nem baj, hogy nem értek vele egyet.

2016. szeptember 26., hétfő

09:44

Családi ebéd, tortával,
a három unoka is
a kettős szülnap alkalmából.
Kingának megtetszett egy polcon lévő kép,
hogy ő a rózsaszínt, meg a lilákat, mostanában.
El is vitte, nem kellett túl sokat rábeszélni.
Csakhogy még reprója sem volt,
hogy elvihető legyen,
ehhez az ebéd közben kellett lefényképeznem,
át a nagy asztal-, mindenki feje fölött.
A nagy zsivaj nem is vették észre,
még a vakuvillanást is alig.
Képakasztó cédula, címadás.

Kinga műterem - A/2016/59
60x60

19:10
Tegnap
délután két vendég. Régi sárospataki diákköszöntő. A török klarinétot 10 év volt igazán behangolni.19:50
A mai nap.
Reggel telefon egy gyűjtőmtől, hogy ő a honlapon neve titkosítását kérte, és bár a képei alatt valóban csak egy ID [identity] szám, de ismerőse gratulált neki, jó ízléssel választott tőlem képeket. Megtalálta a nevét itt: OPUSZJEGYÉK / MŰVEK TULAJDONOSAI ABC-BEN.
Ijedt elnézés kérés, és - most, este fejeztem be -, három táblázat összehasonlítása, javítása, ahol kellett. Az egyik 3830 soros. Tíz hiba.

21:19

Kiraktam őket, merthogy
ezeket is minek őrizzem-;
mindegyikből eltettem egy duplumot is.

Így együtt még soha nem láttam őket.

F/2016/170

A fotóhoz melléjük kellett volna feküdni
szafari öltözékben,
vadászfegyverrel kezem ügyében.

2016. szeptember 27., kedd

05:16

A betegek Isten munkatársai.
A betegek Isten kiválasztott munkatársai.
A betegek lehetősége Isten kiválasztott munkatársaivá válni.
A mondatot tovább lehetne finomítani.
De nem finomítom tovább.

05:21

A tegnapi postával. Ez se kutya.

A 24. CICATÁR-ba vele. CICA-82

05:33
Ez is olyan
füveskönyves:
Ha a teámba kevesebb citromlé, kevesebb a vitamin.
Viszont jobb ízű.
Ilyen az élet.

06:34
Páli Szent Vince
(1581 - 1660), a lazarista rend alapítójának ünnepe:

Ha a hit fényében nézitek a szegényeket, olyanoknak látjátok őket, mint akik Isten Fiának a szerepét töltik be.

09:36
Ma reggel F/2016/171


11:30

Ennél a fotónál viszonylag egyszerűen
beazonosítható, miért - hogyan hat.
Nekem legalábbis a súlyos sötét
rombuszforma a meghatározó.
Pedig nem is érdekes.
Másodlagos a tudati?
tudatalatti? oldal,
hogy ez a hajó mindjárt rám jön.
Végig lehetne elemezni.

Egy festmény is körülbelül így működik.


13:46
Nem olyan
rég volt, mikor még ölelésre vágytam, most töpörtyűre. Kata eszi.


16:19

A ma kezdett, 90x90 cm
A/2016/62
Nem ilyenre akartam volna -

EZ ANNYIRA IGAZ, HOGY 18:26 LE IS MOSTAM.

 

16:31
Hát legyen
meg ez is. Díner Tamás drón-felvétele a Lukácsról. Balról 22 - 26 - 32? fokos medencék. Most speciel négy napig csak a balik üzemel. Féltávok, nagy tempó, jéghegyek, fázások.


 

2016. szeptember 28., szerda

11:23

Tudom, már mi volt a baja. Ez a tegnap kezdett, majd letörölt tábla csak egy KÉPLET volt, nem KÉP. Három fölös betű.

 

14:21

Megvan a rohadék.
Legalábbis ennyi telt tőlem.
Ebből a nyersanyagból
ennyit lehetett / tudtam kihozni.

 

Hogy nagyon megszenvedtem vele,
míg ide eljutottam,
az így, ebéd után,
már engem se érdekel.

 

A versenyagarak állítólag
kizárólag húslevesen élnek.
Hogy oly igyekszem súlytalanságra,
s az ebédet is mellőzöm,
hát Kata azt főzött nekem.
Kiváló.

A/2016/62

16:11
Deske! Hús és a töpörtyű. Ínygyulladásomat elsöpörte a kitartó tepertőevés. Üdv: C.


17:02

Még két nap

17:16
Immár csak 1 dioptria
körül, habár cilinderes. Mától halálomig újra multifokális (progresszív) szemüveg. 42 éves korom óta. Személyiségjeggyé vált? Akkor a mennyben is. Ott változik a dioptria?

 

17:48
Hoztam
oltáriszentséget és egyúttal vettem 1022 gr. libatöpörtyűt.
Kata már eszi. Én holnap.

Most hallom: Érdekes, a nők nem menekülnek Európába a háború elől.
Ez a mondat megint rettenetesen megváltoztat számomra mindent. Igaz, hogy ez is, ezt ismerősöm mondta (12 arab nyelvet tud):
A moszlimok vallási előírásaik miatt sem akarnak, és nem is fognak integrálódni az európai zsidó-keresztény kultúrába. Ezeket lenézik.
És:
Ha idejönnek a fiatal férfiak, ki fogja fölépíteni országukat a háború befejeztével?

Bővítés után újra mérték a fölöttem-Telekom antenna ide sugárzását: 0,6 V/m, többi szoba 0,3. Rendben.

 

2016. szeptember 29., csütörtök

05:24
Most egy
évtizedre elfelejtettem, kihagytam. 69-ben vettem meg a kötetét. Akkor miért?

258.
Fény, fény, fény

Lázadás lettem, égiháború,
tűzvész; nem szelid sugárkoszorú;
fény, fény, fény, szárny, rakéták, zűrzavar!
Villám-agancsait a Zivatar
büszkén hordozta előttem, hiszen
heroldom volt, apám és istenem;
de nem tudtam kótázni a szavát,
vagy csak néha. Már nem fogott a gát,
a babitsi, és erőm parttalan
áradt, hígult. Új formák mágnesét
akartam; s törni a régiekét
(nem lévén uruk); s új izlést, s olyan
új logikát, mely, mint egy zenekar,
saját magának is belerivall
a dallamába: vágyak s mámorok
viharát zengtem Wagner álmodott
lelkével, ifjú, káprázó titán,
dörgő dobokkal és lángtrombitán.

05:32

Ez is egy kapott kedves ajándék,
képes levlap.
Az ember szíve megmelegszik.
Továbbadom.
Azt hittem, a budai Vároldal,
a Kosztolányi - Márai lakások környéke.

Párizs, Montmartre, Brassai, 1936.

06:11
Hogy észrevettem,
erre fölkaptam a fejem. Ha az egyház utasítása, hogy a klerikusok naponta, változtatás nélkül mindig a 94-es zsoltárral kezdjék a napot; nyilván jó ok van rá, fontos. Ellentében az összes többi változatos imaóra tartalommal. "Imádságra hívás". Átvettem tőlük. Okostelefon: zsolozsma.katolikus.hu Ott fönt, a rózsszín sorban választhatók az imaórák.

 

Jöjjetek, örvendezzünk az Úrnak, *
és ujjongjunk üdvünk sziklája előtt!
Lépjünk színe elé háladallal, *
magasztaljuk őt hangos énekszóval!

 

09:50

Ezt mindig le szokom fényképezni.
Kata kiskertje.
Meg a reggeli Nap is hozzáteszi.
Már külön fejezetük is van a FOTÓK-nál:
02. gang

 

F/2016/172

12:50
Meg ezeket is F/2016/173 - 174

12:54

Kisnyugdíjas, különben sem helyénvaló minden nap egy képet megfesteni; fölballagtam a valaha kedvelt öregfás parkba, a fölébe tornyosuló várfal alá, Zelk életével. Tán ez lesz az új elmerengő hely, a gyalogos; a (biciklis) Margitsziget után. És lám, a Mackómuki szobra még áll. De itt, a padom előtt, ahol harminc éve Mikica-, a homokozót elbontották. És a Kodály szobrot is. Távolban, a pesti parton a toronyházak. Bár azokat nemigen nézegettem.

13:21
Emlékek
. F/1986/23 - és a maci, hóna alatt a gaz rókával. Gazdag vagyok.

14:06

Ez a fotó nem szorosan a séta kelléke,
ez a vízvezetékes bolt számára.
Ki se vettem a gépből, úgy mutattam.
Enyhén csöpögni kezdett konyhai bojlerünk,
és nem tudom, milyen tömítés kell
ehhez a csaptelephez.
Adtak, 2 db. gumigyűrű, 60 HUF.

14:09
A konyhásnéni
szerint a töpörtyű nem hízlal, de sőt direkt fogyaszt, na persze kenyér nélkül. Akkor cseszhetem.Viszem vissza zacskóban. Mire lehet az ilyet becserélni. Kínai tust vagy kiflit tartanak?
   - Valaki rákérdezett, hát: bocs, hülyéskedem.

20:56
Nem igazán
jól érzem magam, este, át Kata díványára olvasni, ez egy ilyen nap, ő kompjutere mellett, vittem magammal az édes Zelk-életrajzot. K. kék pokróccal betakart. Nézem rakás kikészített könyvét, legfölül az Esterházy Halálnaplója. Mondom, milyen. Mondta. Fölvettem, aztán a közepén fölütve, végig, elment vele az este. Rendben van. Olvasva, az ember vele beteg. Lehet, hogy csak ez fog megmaradni, kegyetlenül mindent elfelejtek könyvekből, amire nincs szükségem. A négyötöd világirodalmat - mármint amit olvastam belőle.

 

2016. szeptember 30., péntek

09:03

Jó reggelt Deske bácsi!
Nézegettem a vaterán,
hogy mennyi hamis festményt árulnak
és adnak el tízezrekért.
Nem ritka a 100 ezer feletti sem.
Mennyi csaló és hozzá nem értő vásárló
és feleslegesen kidobott pénzek.
Itt van pl ez. Fényes Adolf eredetijéről
másolt hamisítvány Iványi-Grünwaldként szignózva.
http://antik.vatera.hu/festmeny_kep_foto/litografia_rezkarc_szitanyomat/ivanyi_jelzessel_parasztasszony_gyerekkel_2336716871.html


És licitáltak rá.

"Sikeres licit: 19.000 Ft
A festmény magángyüjteményből származik.
Bevizsgáltatva nem volt.
A felső sarokban egy pici lyuksérülés van. Fotóztam."
Elképesztő. Üdv! N.

- Nem felesleges :)))
Mert aki elvitte, örült neki.
Nem olyan nagy baj egy hamisítvány...
d.


10:34
Most újra
használom, olajfesték. Szent Péter és a párizsi kék hasonlósága talán így pontos:
nagyon erős, aktív, mégis igen sérülékeny mindkettő.

 

13:29

A mai. Hát ebből a képernyőn nem sok látszik.

Hatvanhármas műterem - A/2016/63
90x90.

Szerettem a 63-ast.
János kórház - Moszkva tér - Tabán -
Gellért tér, ott átszálltunk, -
Szabadság híd - Kálvin tár - Üllői út -
Nagyvárad tér... 1953.
Egyszer kishúgom oda keveredett,
ellenkező irányba szállt föl.
Fogalma sem volt, hogy jut haza.

 

Még egy emlék a hatvanhármasról. 12-13 évesen levélben - kocsi sorszáma, dátum - följelentettem az egyik villamosvezetőt, mert húgom már fönt, de akkor elindította a villamost, hogy én még az alsó lépcsőn. Holott alatta - elől szálltunk föl. Kivizsgálták az ügyet. Engem mondjuk biológia óráról hívtak be az igazgatói szobába, két bácsi, meghallgatni. Végül még megkérdezték, kívánom-e a vezető megbüntetését. Emlékszem, nem kívántam. Még megjegyzék, hogy így is...

13:50
Második emeleti
cserebere-ablakunkba valaki egy fehér női pantallót tett le. Etikus-e fölhozni festőrongynak.

 

14:15

Szigetelőszalaggal újra kellett kárpitozni
a forgószék karfáját,
illetve csak kicsit rendbehozni.
Sebbenzin.
Elkoszolódott és nagyon elcsúszott
a többéves használatban
az a gyerek-vietnami papucs.

21:28

Délutáni bóklászás, Zelk. Séta is.
Ebből a nézetből a műteremtornyomról
negyven évig nem lehetett volna
felvételt készíteni.
A minisztérium eltakarta.

A jobboldali az enyém.

 

Költözés nélkül lett új lakásunk.

21:31

Hétkor megnyitó,
Szüts nagyszabású kiállítása
a Horánszky utca 5. alatt.
Mondtam neki,
vannak nagyon letisztult lapjai.
Mindenki ott volt.

Ezek az akvarellek kb. 40 centisek.
Vojnich rendezte.

2016. szept. látogató: 381/nap

oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu