VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX‒be / 342

2023. szeptember 24., vasárnap

06:40


2023.09.                                html-2023/naptar.htm                                      21754 - 755

LEVÉL A FERENCES TARTOMÁNYNAK

2022. november 28.

              Levél a kolostorba; már akiknek tudom a mail-címét:

Kedves Bence, kedves Atyák!
Szerencsétlen dolog. 2020-ban az akkor megjelent Ferences Zsebnaptár dolgában levelet írtam a kolostornak, miért nem bízzák szakemberre a borító tervezését. A vizuális kultúra teljes hiánya, és hogy egy címlap nem információ-ömlesztésre való.
Ellenreklám.
És javult a helyzet. A tervező-, Kis Kornél OFM. megértette. A 2021... 2022-es már kifejezetten szép, elegáns volt. És most tőle megint itt ez a szerencsétlen idei, a 2023-as. Mikroszkóppal, nagyítóval, szívekkel, kötéldarabkával, buborékokkal, apróka ferences szavakkal, sajnálatos színekkel, betűtípusokkal.
Egy ilyen megnyilvánulás az egész közösséget érinti. Egy évig sokan nézik majd. Vizuális kultúrájukat nem fogja emelni.
Mondjam, hogy két telefonnal grafikust lehetne keresni, aki akár szívességből is megcsinálja?
Jelenits atya egy régi Népszabadság-cikkem kapcsán mondta nekem: egyházunkon belül is minden hibát, hanyagságot, bűnt meg kell mondani...
Sajnálom...
vd.

2023. szeptember 24. 

Kedves Atyák!
Hamarosan itt az új naptárkészítés ideje. Ötlet: javasoljuk (konzultáltam grafikusokkal), tegyék állandóvá Kornél atya 2022-es nagyon sikerült borítóját, csak az évszám módosul.
A nagyon eltalált ferences háttérszín se változzék.
Szeretettel:
vd.

 

--------------------

11:57
Tizenegykor adtam
át (két példányban) a fentieket a Tartományfőnök atyának. Érdemi válasza, Kornél atya jelezte, többé nem csinálja, és hogy a jubileumi év kapcsán majd minden kiadvány annak szellemében, és egy grafikust bíztak meg evvel.
Vittem könyveimből is, iskolakönyvtáraiknak.

 

14:14
Kedves Váli Dezső!
Bocsásson meg, h ismeretlenül irok Önnek!   Maga korabeli nyelvtanár, outsider képzőművész vagyok. 
Nagy érdeklődéssel kezdtem nézni a Szabó T. Annával készült beszélgetésről szóló filmet, de őszintén szólva már az elején sokkolt az állandóan elutasitó megjegyzéseivel,  ahelyett, h érdemben először is válaszolt volna a feltett kérdésekre, állandóan háritott, mondván, nem tudom, nincs véleményem, ezen még nem gondolkoztam....Ha valaki ennyire bizonytalan a világ és a maga dolgaival kapcsolatban, akkor megkérdezném, miért vállal el egy ilyen műsorban való közszereplést, ahol beszélgetésre kérték fel? De akkor hozott ki igazán a sodromból és hagytam abba a műsor nézését,amikor odáig ragadtatta magát, h a saját gyengeségéből kiindulva általános negativ kritikát fogalmazott meg az egész emberiség magatartására vonatkozóan: "első körben mindig mindenki hazudik!".   Engedje meg, h kifejezzem tiltakozásomat, nemcsak az emberiség, de a magam nevében is! Én nem szoktam hazudni, ki szoktam fejezni a legnagyobb őszinteséggel akár a pozitiv, akár a negativ véleményemet embertársaimmal kapcsolatban, akármilyen hihetetlenül is hangzik ez az Ön számára! Azt elismerem, h igy az itthoni művész világban nem is tudok érvényesülni- külföldön tudtam- mert itthon a művészek az ajnározáson kivül a kritikát nem viselik el, csak  a dicséret, tömjénezés divat- lásd a művészeti alkotásokról szóló kritikákat. Nem nagyon olvasni épitő, negativumokról szóló kritkai irást. 
Az biztos, h az én hozzáállásommal itthon nem lehet érvényesülni, ami nekem jelenleg nem is célom.Csak szerettem volna felhivni a figyelmét arra, h legközelebb, ha ilyen beszélgetést elvállal, készüljön rá!!! Konzultáljon előzőleg a részvevőkkel, h ne érje a helyszinen meglepetés, mert ez a készületlenség nagyon rossz fényt vet az egész világhoz való hozzáállására, esetleg a művészete hitelességét is aláássa.
Köszönöm, h meghallgatott. Üdvözlettel
N.
ps. bocsánat, de nincs hosszú i a számitógépemen
     nem szoktam senkinek ilyen irásokat küldözgetni, maga az első.... kizárólag azért tettem, h az állitását megcáfoljam.... és tulajdonképpen azért is, mert most sokaltam be attól, h a férfiak ma Magyarországon bármit mondhatnak, bármilyen sértőn viselkedhetnek egymással, embertársaikkal, a nőkkel, annak soha sehol semmilyen következménye nincsen... azért hagytam ki a nőket, mert rájuk nem jellemző mások nyilvános sértegetése....legalább is nem olyan nagy számban...

[Négy napja kaptam, nem mertem rá válaszolni, ebbe belebonyolódni. Bizarr, én az egészet már rég elfelejtettem, s most NÉGY nap után megint foglalkozik vele valaki, ezúttal más frekvencián.]

a beszélgetés, nekem hanggal van meg

itt film, hirtelenjében mekkkülték

https://youtu.be/8s-lndpSsKo?si=68U_2kyxg1Ojtwu3 CTRL+ klikk a kékre = fejlécben följön

Lám, nézem, itt meg mi, a film alatt: comment.

Váli 3/3 as ügynök volt, gimnaziumi osztálytarsait is besugta- legalább bevallotta par éve...


Igaz, de pontosítok.

Nem három per három, nem ügynök és nem "is". Megírtam: érettségi előtt, 1960 tavasza, BM. megkeresett, be voltam tojva, reakciós osztálytársaim érdekelték őket. Kerestem egy okos öregurat, segítsen; két jelentést írtunk meg arról a fiúról, akiről tudtam, hogy nem akar egyetemre menni. Meg egyszer megkocsikáztattak. Kérdezz-felelek. Semmire nem emlékszem belőle. Utána jelezték, hogy nem vagyok érdekes számukra, ejtettek. És ezt meg is tudom érteni, annyira nem volt osztálytársaimmal kapcsolatom, csakugyan nem ismertem őket.

Legközelebb akkor találkoztam velük, mikor melyik? bohókás barátom ötletére egy vagy két festményem a belügyminiszter szobájába került. Forintvetülete a dolognak nem volt. Vagy volt? Tényleg, mi lehet azokkal képekkel. Visszakaptam?

Na, nézzük, szereplésnapló. Kereső: BELÜGY.

kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1974/29 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak Kuncze Gábor miniszter szobájában 94.11.22..
kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1994/44 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak Kuncze Gábor tárgyalójában 94.11.22..
kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1993/04 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak Gyekiczky András szobájában 94.11.22..
kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1993/18 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak (azóta megsemmisítve) 94.11.22..


Tényleg, egyszer becsengetett két szürkezakós fiatalember, hogy ők a BM-től, és jöttek faxot szerelni...
Aztán mennyit hülyéskedtünk avval, Esterházy épp Berlinben élt...


Akkor még egy komoly szó a besúgásról. Nem azért, mert eszembe jutott Esterházy könyve, apjáról. Illetve akár az is. Soha, a leghalványabban sem mernék megítélni valakit ilyesmiért. A hátteret csak Isten tudja. Vagy akár az Esterházy papa, akinek néhány napra eltűnt a kisfia...


Szüts mesélte egy telefonbeszélgetését egy gazember üzletfelével. Aki: ja, ha keménykedünk, a maga két kislánya a ...úti iskolába jár. Elütheti őket véletlen egy autó...

 

14:34
Vasárnap,
rövidtáv, Tóth Árpád sétány. ÍME A FÉRFI, mint olyan, lehető pontos leábrázolása. Meztelenül, rohamsisakban.
Vagy az a lóra való tekintettel csak bukósisak?

 
17:29
-- Deske, azért gyakran megkönnyezem a K. naplót. s.

-- köszi----- d.

[ két nap múlva]

Meg nevetek is s.

 

17:36
Hallgatom
a Petőfi Múzeum interjút. Ehhez tartozna:

2017.02.10..       html-2017/ars-poeticam.htm                C.16339 

ARS POETICA
Hittel vallom, hogy munkásságom végső célja egy keretbe illeszthető, közepes méretű kép létrehozása. Az alkotás óráiban ehhez alkalmas segédeszközöm a spirituális csönd, mely befogadja a prézlivel panírozott terek asszociációit, valamint segít ebben a halfilés emóciók meditatív világa is.
Egy tudatalatti lágytojás.
Egy rakott krumpli vasárnap délben.
– Abból még kérnék egy kicsit, ha lehet.
– Tartsd ide a tányérodat. De közelebb, mert lecsöpög.
2017. február
2023. szeptember 25., hétfő

06:21
Az Úr szózatot intézett hozzám: „Emberfia, nézd, elveszem tőled hirtelen szemed gyönyörűségét. De ne keseredj el és ne sírj, könnyeid ne folyjanak! Sóhajts halkan, ne tarts halotti gyászt; turbánodat tedd föl a fejedre, sarud legyen a lábadon, ne takard el szakálladat, és ne edd az emberek kenyerét!” Reggel szóltam a néphez, s este meghalt a feleségem. Másnap reggel a kapott utasítás szerint jártam el. 
Ez 24.


09:43
Egy régi
mondatomat ma uszodából jövet kineveztem versnek.

2023.09. // C.21756

CSENDÉLET

az életem a csendéletem

 

09:45
Nem írtam neki
jó régen, azóta. Most ő írt rövid életbeszámolót.
Válaszoltam:

Zsófi, köszönöm a beszámolódat. Megvagyunk, semmi különös nem történt.
Bevallom, nagyon meg vagyok bántva, hogy egyetlen sort se írtál, mióta (azonnal) megkaptad, a K. naplóról. Az nekem fontos történet, a nyáron dolgoztam vele. d.

Mesélem levelemet reggelinél Katának.
Füzet: "Írta, szerinte a magánszférába tartozik, amit írsz..."
… felelem neki, de tudod, mit válaszoltam (tudja),
hogy az egész szerelmi líra magánszféra,
és hogy erre azt válaszoltad, hogy az valahogy más…
mondtam (vagy gondoltam), de hát akkor nincs miről beszéljünk…
fáradtságról, időjárásról…09:56
Ez is
ma reggel
F/2023/134

 

10:44
-- Deske, ez hol szerepel, hogy Esterházy apa fiát elrabolták? Ez nem szerepel a Javított kiadásban. G.

-- Utánakerestem. Itt a forrás. d.

 

1955-ben ismertem meg Esterházy Mátyást.
1956-ban kátrányba mártott kötéllel verték.
1957-ben gyermekeivel zsarolták, kényszerítve őt, tegyen ''jelentéseket'' emberekről, közhangulatról, nem állt rá.
1957 februárjában egyik kisgyermeke másfél napra eltűnt, nem tudta megmondani, kik és hová vitték.
Felesége egyre határozottabb követelésre végül igent mondott.

A teljes szöveg 2002-ből.11:58
Sanyi úszómester
tegnap megkért, ha van, tegyek ki fotót is róla.

 


12:16
Ez is ma.
Egy okos plakát. SZERETNÉK MÁR EGY HELYET, AHOL...13:22
Kata nevetve
-búsan panaszkodik, gyönyörű zöld lebegő kötényruháját csirkefőzés közben lelocsolta étolajjal.
Mondom, a megoldás: az egészet olajozd be. [aztán mosd ki].
18:34
Elég munka
nekem világosságomban maradni. Erre a gyönyörűen megírt sötétben-bolyongásra, köszönöm, nincs szükségem.
Elbúcsúztam Rakovszky Zsuzsától.21:34
Egy homília/prédikáció
tartalma lehetne; meséli, fogcsikorgatós hálaadása. Nincsen ebben ellentmondás. Az ember létérzései rétegeltek. A hívő megéli, hogy biztos talajon áll, akár egy fölfordult pillanatban.

 

2023. szeptember 26., kedd

08:46
Nekem erre
van napi szükségem.

PÁRBESZÉD
[...]
menjünk velük,

a hegyre mennek…
– Lesz háboru?
– …tegnap egy ösvény
megszólitott,
mint ismerősét…
Kis ösvény volt,
épphogy csak látszik,
de fölkisért
a hegy csúcsáig!
– Lesz háboru?
– …alján a hegynek
gida szökellt,
tehén merengett.
Be szép is a
tőgyek zenéje,
sajtárban a
tej dobverése!
[...]

ZELK


11:32
Random
följött. Szerettem B/1995/05/6

 

 

19:39
Fiam fikázta,
igaza van, jav. Most nem tud beleszólni, Amszterdamban forgat egy hétig.

 


21:21
-- [kerestem levélben, eltűnt] ...Mester, meghalt a nővérem... szomorúság.. ..egyedüli rokon... ügyintézések... majd jelentkezem... F.

-- Mi a keresztneve? Felhatalmazásom van rá*, elmondanám érte holnap estére a teljes búcsút, hitem szerint evvel minden bűnétől megszabadul, és boldogító Istenlátás. d

-- Köszönöm, Zsuzsanna.

*Indulgentianum doctrina konstitúcó, 1967. június 15., VI. Pál pápa.
21:35
Kövágóörsi
Hatósági Közjegyző megbízásából a Hatósági Ügyintézőtől kaptam egy másfél oldalas szigorú levelet,
hogy a kékkúti házszámokat ellenőrzik. A levélből:

--...kormányrendelet alapján házszámok felülvizsgálatával kapcsolatos eljárást indítok... a hatóság az illetékességi területén hivatalból megindítja az eljárást, ha ezt az egyéb jogszabály előírja...
...a bekezdés szerint a hivatalbóli eljárás az első eljárási cselekmény elvégzésének napján kezdődik... vagy az eljárást megszünteti, honvédelmi, nemzetbiztonsági okból törvény kizárja...

 

...Az ügyfelet a hatósági eljárásban megilleti a törvény előtti egyenlőség, a tisztességes ügyintézés, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog... megilleti a eljárás során a nemzetiségi nyelv használatának joga... tolmácsolási költség előlegezése és viselése mellett... az ügyfél köteles az eljárás során jóhiszeműen közreműködni...
.. az ügyintézés megindításának napja... az ügyintézés határideje 60 nap... az ügyintézésbe be nem számítható időtartamokat...

 

...Az ügyfél köteles a hatóság felhívására nyilatkozatot tenni, adatot szolgáltatni, az ügy szempontjából jelentős adat valótlan állítása...
Címzetes Főjegyző megbízásából N. hatósági ügyintéző

 

-- Drága Csillagom! Megkaptam rettentő komoly kétoldalas levelét házszámrevízió ügyben. Egy a baj, Kékkúthoz 10 vagy 15 éve semmi közünk. Szívélyes üdvözlettel: vd

[Az nem mondtam meg, ma ki a tulajdonos. A lányom. Keressék meg az aktát.]

2023. szeptember 27., szerda

13:19
Az imént a konyhában
leejtettem a kanalat, és egészen fantasztikus dolog történt. Le bírtam guggolni. Rögtön még négyszer.

 

13:41
-- Kedves Deske! 
Elnézést a késői válaszért, és a hosszú hallgatásért. Nem volt éppen egy üde tangózás az élet az elmúlt pár évben. Amikor elkaptam a covidot, minden bizonnyal szövődményként lelőtte a szerotonin termelést az agyamban (ez találgatás, de az amúgy is erős depresszióm teljes lejtmenetben kezdett száguldani, és igen hamar a teljes elviselhetetlenségig zuhant). 
Tavaly májusban megjártam a toxikológiát és a pszichiátriát egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után. Az azóta eltelt út nagyon kemény és hosszú volt, de most éppen az egyéves teljes absztinenciát fogom elérni [...] A.

-- Örülök, hogy él. Maga kivételes tehetség, annak minden terhével együtt (a híres-neves Jelenits atya mondta nekem, anno osztályában a nagyon gyenge és a nagyon tehetséges gyerekekkel kellett nagyon gyengéden bánnia, az utóbbiaknak is nehezebb a sorsuk.)
Restancia: fogalmam sincs; ha van, felejtsük el.
Hát terhes évei voltak. Drogzott vagy ital?
Én, mint hívő, ezt  a tanítást használom szt. Páltól: mindenért hálát adni, igen, a terhekért is, Isten így látta jónak engem tovább vezetni.
Isten útjai kiszámíthatatlanok. Két és fél éve diagnosztizálták, megmondták: feleségem gyógyíthatatlan beteg, izomsorvadás, 3-5 éve van hátra. Beszélni és nyelni nem tud, azóta gyomrából kijövő csövön át táplálom két óránként. És soha-nem-volt-harmóniában** élünk azóta, két és fél éve [...]
Azon túl, hogy tehetséges, igen érdekes ember is maga. Örülni fogok, ha találkozunk. Megtisztelne, és örülnek neki, ha időnként írna magáról, most például, hogy hol, milyen körülmények között… Minek tud örülni mostanában… ? d.


** [Persze ebben benne az is, hogy ő nem tud beszélni :-)), nagyon lelassult a kommunikációnk.]13:50
Egy régi kép,
2019, házass. évf. reggele, előszoba, uszodából hazaérve.

14:35
Ma
folytattam, talán kész is. A/2023/38 60x60, visszatérve e mérethez.


 

2023. szeptember 28., csütörtök

00:45
Boldog napok
voltak. Tíz nap? Két hét? Tudtam, este két másodperc késéssel fog lábam felől pokrócom alá bújni.
Tudtam, hogy nem szabad folytatni.
01:23
Most éjjel közepén
jutott eszembe, megtaláltam a helyét a begépelt beszélgetőfüzet-részletnek, 2023. április-május.
Hamarjában be linknek, ahol először a szó megjelenik, '23.03., be a K. NAPLÓBA    [CTRL+klikk a szövegre = fejlécben megjelenik]

A beszélgetőfüzetek. Minden szobában egy. Tűnődtem értékén. Komponálatlan, sokszor értelmezhetetlen, de a legtisztább valóságtöredék. Nem gyűjtöm, de mintának ezt a néhány oldalt begépeltem belőle.


09:11
-- Ma végre leülhettem és elovastam a K. napló jó részét.
Az ellenérzéseim csökkenő félben, gyönyörű az egész, köszönöm.
Azt, hogy most ez a könyv nyilvánosságot kapott... hát, annak az igazságáról nem vagyok meggyőződve.
Igazából Kata betegsége "hozott össze" Benneteket- ez derült ki belőle. zs.

-- Köszi, így van. Tisztelem a tapintatérzékenységedet, irodalmat csinálni nem lehet tapintatosan. d.

[Kata annyit kifogásolt, hogy rossz-frizurás fotója is :-)) Tökéletes.]17:28Deske, gyorsan javítsd, a kiállításod HÉTFŐN ZÁRVA; kedd-szombat lesz nyitva!!!

 

 

2023. szeptember 29., péntek

09:13
Kijavított mondat.

Kata kifogása: egy rendetlen frizurás fotója is a könyvben. :-))
Tökéletes.13:43
Katával
a Lukács-parkban. F/2023/135
Érzékelte életzavaromat, nagyon nem tudtam magammal mit kezdeni a délelőtti alvából kelve-, hívtam, velem jött. Az asszonyka kérte reggel, hát vittem a Boltocskába a kávét-pogácsát osztogató Andinak egy sárga lapra nyomtatott Zelk/Gesztenye-verset. A honlapomon látta. Hogy evvel is történik valami.
Akkor fordulatot vett a séta, mutattam a harminchárom év alatt sokat változott Duna-parti parkot, amit annyira szeretek.
Ott üldögéltünk.


Tehát üldögéltünk a félárnyékban.
És leírt egy régi történetet. Erre hirtelenjében írásban is válaszoltam. Aztán régi, nagymarosi alkotóházi történetek, volt ott festő, akit ő is nagyon szeretett. Hazafelé mutattam az Irgalmas kórház-építkezést, a bicikliutat a Margit hídhoz, majd a hídnál a stabil koldusomat. Aki most is integetve jött felém.- ÉN FEKÜDTEM ITT A NAPPALI KÓRHÁZBAN, NEM TUDOM MIÉRT. KIOLVASTAM A KÖNYVTÁRUKAT. ESTE HAZALÁTOGATTAM, DE AZT MONDTAD, HOGY NE, CSAK MEGZAVAROM A TI 2 SZEMÉLYES ÉLETETEKET. AKKOR SÍRVA MENTEM VISSZA A KÓRHÁZBA.
- NE HARAGUDJ! [...KETTESBEN?]
- MIKIVEL [VOLTÁL]. ZSÓFI TÁN VALAKINÉL ALUDT.15:02
Máté most átküldte.17:32
Még egy
délelőtti fotót érdemes eltennem. F/2023/13717:59
Kedves Deske, megrendítő a K. NAPLÓ... nem tartalmilag - nekem legalábbis, hiszen naponta olvasom a newst..., sűrítve Kata egész lénye. Némaságba burkolózva létrehozta a harmóniát, a talán örökké remélt békét. és még most is van ereje, h másokra odafigyeljen. Különleges asszony. Gondolom most érvényét veszti a C. Naplóban megírt mondat "házasságom egy tévedés volt". S.20:49
Bekapcs;
egy kisebb zenekar Vivaldit játszik. Hegedűket hallok. És nem a zenét. Nem zenét.

 

 

2023. szeptember 30., szombat

13:25
Hát elbúcsúzunk
ettől a szeptembertől, nem tér vissza. Valószínüleg nagyon szép idő volt. Kerestem az összes-NEWS-ban, megírtam-e a türjei tragédiát valaha. Keresőbe ETUS NÉNI, gyerekkorunk bejárónője, iskolából jövet ebéddel várt. Több emlékem van, hát legyen meg, így együtt.

---------------------------------------------------------------------------------------

1996. november.  J-43-44
hír: amikor Apponyi gróf Trianonban a magyar határokért küzd, a térképet fölmutatva, Clemenceau közbekiabál: és Orgovány hol van? Ott is zsidókat öltek, a véres Tanácsköztársaságra válaszul, megtorlásként. Aminek az az előzménye, amit gyerekkori szakácsnőnk-mindenesünk, Etus néni mesélt, Tűrje, dunántúli kis faluja, 1919 március. A Lenin-fiúk házról házra járnak, hogy népgyűlés, -mindenkit a falu főterére zavarnak, fegyverrel. Teherautókkal lezárják a kivezető utakat, s falu vezetőit, jegyző, tanító- fölakasztják. Van, aki a helyszínen megőrül, stb.

2009. augusztus 26.
12 évesen, 1954. április elsején fedeztem fel a rendet. Etus néni mindenesünknek, tréfaként, iskolába indulás előtt rendbe raktam a szobámat. Másnap rádupláztam. És azóta egész életemben, reggeltől estig. A táblázatokat is ezért kedvelem, biztonság. Másoknál nehezen tolerálom a rendetlenségeket, szenvedek tőle, például szegény húgom ilyen. Pedig apáca: tartós fegyelmezetlenség kizárva. Most olvasom Németh Lászlónál, csomagonként veszem a zsilettpengét, ebből soha még kettőnél többet nem használtam föl. És hogy az ősei, meg a családja. Biológiai adottságként kezeli. Ígyekszem majd ennek a farvízén, munka lesz.

2012. február 2.
Ha a Szentháromság három személy, akkor Ők beszélgetnek egymással? Őrület. -Szép időnk van. -Azok a fiúk ott most atombombát csinálnak...?!
Minusz tíz fok, Etus néni ilyenkor azt mondta, 1952, friss időnk van. A medence acél lépcsőkorlátjához ragad a kezem. Öltözőben: -Voltam Szentpéterváron. Minusz harmincnál hajadonfőtt, kesztyű nélkü mobiloztak. Én a fotógép gombját nem bírtam lenyomni. Este egy zenész az utcasarkon hegedült.
Dávid Kata nagyon szép hitvallása a Hír TV-ben, 24 perces interjú. Reggel a vízben nem is mondta... Ő alapította meg 27 évesen a Művtört. Tud. Kutatóintézet elődjét, pálosokat, jezsuitákat, bencéseket foglalkoztatott - 1950!

2020. április 4.
Memorizálni sohasem tudtam. Hogy reggelente egy óra - négy évig - angoltanulás, ott is belső engedmény, szavakat nem tanulok. Mert nem megy. Három unokáim nevét évekig.
Anyám mesélt erről, a megtanulandó verset bejárónőnk, Etus néni már rég tudta, ahogy tőlem hallotta, én még nem. Annyira nem, anyám pszichológust kérdezett erről. Aki, tán vigasztalásul, érdekeset mondott. Hogy a fiú nem fogad be idegent, annyira a maga világ-, életformálására van beállva az agya.
Ezt a tán legkedvesebb Zelk-verset százszor hallottam, tőle.

----------------------------------------------------------------------------------------


13:59
Tegnapi fotóm,
ahol uszoda után minden nap. Fogom javasolni Kata asszonynak, cseréljen cégtáblát, arial bolddal: BOLTOCSKA.
F/2023/136

 

2023. szept. napi olvasó: 385
FBook követő: 514
VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX‒be / 343

2023. OKTÓBER 1., vasárnap

20:21
Nagyszerű.
Megoldották a lehetetlent. A svábhegyi Anna-kápolna történetét nem ismerem. Ország hívői számára régről számontartott kegyhely, zarándokállomás. Két ember fér el benne és egy Mária kép. Ha zarándokmise, előtte asztaloltár. És sok évtizede várakozás egy méltóbb helyzetre. Körülötte régről: faragott kötömbök, belevésett falunevekkel, hogy majd ők is.., ha végre megépül.
De ide templomot? Sekrestyével, mellékhelységekkel, vécével. Nem lehet, nem szabad.
És az egyházmegye döntött. Nem tudom, ki ötlete lehetett a megoldás. Három hónap alatt el is készül, egyszerű, akár egy sátor. Tiszta formák. Eltűnve a fák között, el a forgalomtól. Ha kitárja kapuit.

 

Tűző nap, de lombtakarás, a kitett tervet alig lehett fotózni.

 


20:25
Szemét,
szemét, szemét, hoppá, egy hevenyészett firka, a művészet csúcsa. Nincs ember, aki meg tudná megfogalmazni, miért.
Napi 20-50-100 képet pörgetek át, Sugár Gyulát keresve.
Ez Czóbel. 30x42 cm., Műgyűjtök Háza aukció, 65e HUF.,
Melle majd a hóna alatt, karja uszony, eggyel több törésponttal

 


20:56
A rég használaton
kívüli kenyértartó doboz mélyén nejlonzacskók alatt eltemetve találtam egy rakás nyomorodott, de tökéletes csokoládés nápolyit. Beosztva fogyasztom, ma séta közben mesélem Katának. Elneveti magát, homlokára csap. Füzetet kér.

HOVA DUGJAM, ADJÁL TANÁCSOT!
mármint előlem
asztalfiókomat javasoltam, biztos hely


2023. OKTÓBER 2., hétfő

06:21
Az özvegyeket
pedig tanítsuk meg, hogy legyenek okosak az Úrban való hitet illetően... Tudják meg, hogy Isten oltárai ők--
Szent Polikárp püspök és vértanú

 

ŐRZŐANGYALOK ÜNNEPE

... Vigasszal látogassanak,
tisztítva jóra intsenek,
tanítva lángra gyújtsanak,
kísértőt messze űzzenek...

[Zsolozsma mai himnuszból]   összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►