K-63 SAJÓSZENTPÉTER, MALOM-TÁRLAT

Virágzás napjai '15 - Pünkösdhöz kötődő évenkénti rendezvény

Váli Dezső "Koldus keresztút"
önálló kiállítás 2015.5.22-25.
 

Rendezi és nyitja: Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója

 

Hittanóra a keresztútról - B/1990/23A      
   

Párás Műterem - A/2003/04, olaj, farost

 

Belakott műterem - A/999/15, olaj, farost

 

Műterem a Margit körúton - A/1990/33 olaj, farost

 

Műterem fényben - A/2004/14, olaj, farost

 

Műterem lecsúszott állvánnyal - A/2008/44, 60x60 cm, olaj, farost

 

Csak egy műterem - A/2007/43, olaj, farost

 

Első műtermes képem - A/1987/12, olaj,farost

 

Műtermem  1992

P/2012/92/15 digitális nyomat

 

Műtermasztal hengerrel P/5/1988/02 digitális nyomat

 

Ravatalos műterem

P/5/1980/02 zselatinos ezüst, papír

 

Üres műterem egy képpel

P/ 5/1994/02 zselatinos ezüst, papír

 

Műteremtotál, plakáthoz

P/3/2001/12 digitális nyomat

 

Műterem a szlovák kiállítás válogatásakor
P/4/1996/01 digitális nyomat

 

 

 

   
     

Szabó Perpetua fotói:

Simon Attila fotográfus:

 

 

 


A megnyitóbeszéd:

„VÉGRENDELET 

Én, alulírott Váli Dezső, ép elmével, világos tudattal és szabad elhatározásomból úgy rendelkezem, hogy halálom esetén nem kell csinálni semmit. Képeim szétszórva. Neten és CD-n minden munkám megnézhető. Minden jó helyen van ott, ahol van.

Budapest, 2000. november 3.”

 

Váli Dezső képzőművész www.deske.hu elérhetőségű gazdagon dokumentált honlapja e sorokkal kezdi a bemutatkozást az alkotói munkásságát online felfedezni vágyó művészetbarátok számára.

E végrendeltnek, amelyet egyfajta művészeti manifesztumnak is tekinthetünk, az utolsó mondata „Minden jó helyen van ott, ahol van.” intézményünk a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum számára is fontos kijelentés. Képzőművészeti gyűjteményünk magyar anyagában jelentős helyet foglal el Váli Dezső adománya, aki saját és művészbarátainak alkotásaival gazdagította kortárs kollekciónkat. Felajánlásai révén gyűjteményünk időről-időre gazdagodott és nem várt pillanatokban továbbra is gazdagodik.

Fotógráfiai alkotásai, vegyes technikával készült művei mellett műterem tematikájú festményeivel egyaránt megtalálhatók múzeumunkban. Ezek közül kiemelkedik Hittanóra a keresztútról elnevezésű stáció-sorozata (opusz száma: B/90/23/A), amely  győri Nemzetközi Művésztelepen készült, valamint a zsidótemető tematika után készült,  1987 fő műve Váli Dezső első műtermes festménye, amely Margit körúti műteremét megörökítő sorozatának legelső darabja.

Váli Dezső a saját pecséttel rendelkező festőművész legfőbb „alkotói terepe” a műterem, amely életében és munkásságában a permanens rutinszerű alkotás elvégezendő feladata sorának „abszolút helyszíne”. A valós probléma keresése eltávolodik valóság dimenzióitól, hogy a megoldás valóságra kivetülő hatása a szemlélő, a befogadó számára formák és színek révén pozitív értelemben „közhelyesen közvetlenné” váljon.

 

Kérem, fogadják szeretettel a Váli Dezső képzőművész alkotásait, amelyek a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből kerülnek bemutatásra!

 

Grászli Bernadett, múzeumigazgató