2008.6.25.   fájl: konyvek/html/deske-hu-konyv/deske-hu-hangos.htm       C.

 

A deske.hu kötet hangos melléklete, válogatta Bognár Róbert.
Beolvastam  2008. 6. 23-24-én. A felvételt vezette Zoltán Gábor.

 

 

01. Tizennyolc év, eddig százötvenhat levél. J. a nyolcvanas évek végén települt át Franciaországba. 90-től kezdtem havi beszámolókat írni neki: Levelek Le Meux-be. Nemigen válaszolt, maradt a monológ.
2000. június, honlap, rajta minden munkám. /A levelek netre fogalmazva: VÁLINEWS.
A net előtti időkben nyakamban csipeszen lógó jegyzetfüzetbe gyűjtöttem a mesélendőt; azóta naponta megírom.
Ez a  CD a deske.hu kötet melléklete, szövegének egytizede, az összes levél egy százaléka.

 

02. Telefon, uszodából hazafelé:
– Miért húztad ki a bevezető első mondatát, hogy: Kedveltük egymást ?! 
– Ha szeretnéd, nyugodtan hagyd benne.
– Kizárólag a minőség érdekel. És elhiszem neked. Csak nem értem.
– Mert álságos. Azt kéne írni, hogy: Szerettük egymást, de nem lehet, mert félreérthető.
– Igaz!
– Azt beletehetnéd, hogy: Barátok voltunk.
– Annak a mondatnak nincs zenéje.
– Akkor jó így. Az elhallgatás sokszor többet fejez ki a kimondásnál.

 

 

1993. január 12.
03. A Trabantom totálkáros lett. Én nem sérültem. Volt neki egy fura hibája, ravasz módon csak olykor: fékje igencsak egy oldalra húzott. De hát mindig rendbejött, a javító messze van, hol pénzem, hol időm nem volt. Hát, blokkolt előttem egy japán kocsi, a Belgrád rakparton a Szabadság hídnál. Nem kellett volna tennie... A motorháztetőm úgy fölgyűrődött, hogy fölállva rá, két lábbal ugrálva hajlítottam annyira vissza, hogy egyáltalán kilássak a kocsiból. Motorja működött, csak iszonytató erős zajjal. Na most, a szükség nagy úr. Valamit muszáj volt elintéznem, másnap így mentem át a Körtérre. Kicsit (nagyon) szégyenkezve, az alsó rakparton. Mit mondjak, sikerem volt. Egy munkásokkal teli mikrobusz lelkesen integetett, s kerülgetett, előre-hátra. Hálából egy piros lámpánál ráléptem a gázra (kuplunggal, vagyis álló helyzetben), mire földübörgött, mint egy repülőgép...

A biztosító tizenkettőt fizetett, és ötért eladtam a roncsot. A megmaradt elakadásjelző háromszögemhez a roncstelepen vettem még egyet, s többnapi munkával összecsukható vakuállványt csináltam belőlük.

 

 

1993. július 3-4.

04. Két hete az Őrségben dekkoltam egy hetet. Ceruzát vittem, de leginkább csak aludtam, ott is. Végül vendéglátóm szerzett diófapácot a szomszéd faluból, és adott csodálatos barna színű papírt (szerkesztőségi boríték) – nem lehetett nem rajzolni egy kicsit, mellettem ült. Amit egyébként szeretek. Rajzolok egyet, kettőt, ami van előttem, domb, meg két fa, na jó, elég lesz, megvolt. Ráírom a számukat, ahogy szoktam, s megdermedek. Tragédia: 23 után 32-t írtam. Nincs mese. Meg kell rajzolni a közte lévő sorszámokat. Ezt hívják civilben ihletnek?

 

1994. április 29.   

05. Komputeráradás levonulóban. Lassan visszavedlik szerszámmá. Reggel bekapcsolom, hogy ha telefonszám, egyéb miatt kell, ne kelljen várakozni a beindulására. A múltkor a liftben tévedésből a hatodik emeleti gombot kétszer nyomtam meg, ahogy itt kell a dupla klikkeket.

Írtam neked, mik azok a fraktálok?! Egy kiránduláson mesélték a múltkor, fantasztikus. Ha nem igaz, akkor is gyönyörű. Szóval, vannak ezek a periodikus végeredményű, végtelen osztások. No most betápláltak egy ilyen osztást számítógépbe, s mondjuk, a tízezredik tizedes jegy vagy mi hirtelen kitér a rend alól, érted?! Szóval az osztás eredménye 1,262626...26 és ez egyszer csak megváltozik. Őrület. A modern katasztrófaelméletek kezdenek a dologgal komolyan foglalkozni, hogy talán ez egy ősok. Másrészt amit én teljesen kívülállóként is meghallok a dologból, hogy e tény jelzi, a számok is csak közelítő körülírásai a valóságnak. Nem abszolút igazak.

 

1994. július 26.

06. Kékkút. Izgalom a székem körül. A gyerekek a szőnyegpadlón hasalva vitatják, mi legyen a sorsa az imént fogott kölyökegérnek. Rájuk bíztam, döntsenek. Szempontjaik: a háziegér nem védett. A kisegér még nem gonosz. Folytonosan rágnia kell, a fogai miatt. Ha a szomszédba dobjuk, ott tesz kárt. Nem hiszem, hogy lenne lelkierejük megölni. Majd meglátjuk.

Most vitatják a jéghalál, a fulladásos és a bárdhalál közti különbségeket. Megbeszélik, keresztre is lehetne feszíteni, persze fejjel lefelé.
„És a gerinckiszedést hogy is kell?” Most bíróságot alakítottak, 27 egérben állapítják meg a váltságdíjat. Közben:
„Ne pöcköld, szegényt!”
„Apu, fullasszuk bele ebbe az üvegbe?” Mondom, sajnos az szenvedéssel jár. Öljük meg egyáltalán? Kegyetlenül rájuk hárítok mindenféle döntést. „De vért nem akarok látni.” „Mégiscsak a megfulladás lenne az igazi.” „És nekünk se kell sokáig nézni, amíg szenved.” „És ha egércsapdát tennénk be neki, evvel esélyt is adnánk neki.” – ez Miki bölcs ötlete, amivel a közvetlen gyilkolászást sikerülne elkerülniük. Most sajtot keresnek a csapdához. „Te nem undorodsz az olyan vértől, amikor meg is hal valaki?” Most meredten nézik a csapda körül rágcsálót. A rugó nem kattan. Türelmetlenül ütögetik az üveget, történjen már valami. „Jaj, Pépör (ez én vagyok), mit csináljunk?” „Szép lassan fölöntjük vízzel?!” „Maguk döntsenek, én elmondtam szempontjaimat.” „A stratégia jó volt, csak nem az egéren csattant a fogó! Szegény egér, mit sem sejtve rágcsál, miközben öt perc múlva, jujj! Valószínűleg eltörte a fogó az egyik lábát, ezt nem akartam! Bár akkor nem eszegetne. Próbáljuk még egyszer. Azt akarom, hogy a testét kettévágja, most például csak az orra van benne!” Végre kattan a fogó, a feje benne. „Él? Még mozog! Rázzuk meg az üveget! Öntsük föl vízzel, akkor hamarabb vége! Emeld ki a fogóval együtt! Fujj, te ezt megfogod? Most meg lehet nézni a fogait! Hova lehet rakni egy ilyen egeret? Temessük el? Klórmeszet is lehetne rá tenni! Jé, mennyi tetű van rajta! Megnézzük nagyítóval? Ez már egy szabályos hulla.”

Eltelt a délelőtt. A rádióban delet harangoznak. Kata lent krumplit hámoz. A gyerekek leszaladnak beszámolni.

 

 

1995. március 13., Kecskemét
07. J., te riherongy!
Te kótyomfitty, pernahajder, te labancbérenc! Te harapófogó, te balesetvédelmi oktatás, te ázalag, te jogi keret, te Balmazújváros, te ukrán vízügyi tanácsadó!

Hát kerülő úton és véletlen kell megtudnom, hogy elköltöztél?! Francia szállásadónődnek küldözhettem volna tovább leveleimet, gyanútlanul, éveken át?! És amíg címeteket kinyomoztam! Pfűű!

Jó lenne tudni, mi ez a költözés. Jobb vagy olcsóbb hely? Kirúgtak? Munka? Csapat? Kert? És a bébi mit szól hozzá?

  


1996. február eleje

08. Múltkor elküldtem neked nyílt levelemet Makoveczhez a Népszabadságban, ha jól emlékszem. 1000 ember előtt harsogta, hogy „verőlegény gyerekével nem fogok kezet”. Azt írtam neki, hogy ennek a mondatnak Európában nincs helye. Na, kaptam néhány kemény telefont. Az utolsó, egy magát hívőnek és érettségizettnek mondó, nem kulturálatlanul fogalmazó középkorú asszony volt. Hogy én merem támadni a Makoveczet, aki kedvéért sok ezer ember bármikor fölkerekednék, ezt a szent embert, aki meg akarja tisztítani a magyarságot ezektől a rohadt zsidóktól, és hogy ő imádkozni fog, hogy öljék meg a gyerekemet, és majd megnézi, akkor hogy gyakorlom a megbocsátást.

Kata szerint el kellene ezt mesélni Makovecznek, látod, ide vezet...

 

 

1996. május 21.

09. A lépcsőházi gondolatok. Múlt héten jutott eszembe, de marha vagyok, megnézhettem volna a legénységi szállást. 81-ben, Norvégiában, háromnapos hajóút észak felé, a stewardess félénken bekopogott első osztályú, tehát egyszemélyes kabinomba, hogy náluk van a konyhán egy magyar asszonyka, hét éve, azóta nem találkozott magyarral, fölhozhatná-e?! Elbeszélgettünk, aztán népdalokat furulyáztam neki. Mivel kezdetben hányós volt a tengeren, nem engedték utasokat kiszolgálni, a konyhán ragadt. Egyedül él, nyugdíjas korára majd hazaköltözik Dorogra. Volvóját hazaviszi, otthon a pénzéből jobban kijön. Még néhány év.

Ez is egy élet. Egy ilyen hajóút Bergenből Nordkappig és vissza: 12 nap. Élettered a konyha, a kajütöd, és bizonyára van valami tévénéző társalgóféle. Ha messzire akarsz nézni, a kerek hajóablak. Olykor távoli hófedte szirtek, szigetcsoportok. A hajó, amíg lehet, védett fjordok között halad. A nyílt tenger háborgását – a hajóorvossal társalogtam – egy hónap alatt lehet megszokni. Megszokták.
 

Megszokták? – Meg tudtad te szokni
– (volt benne részed) – a kapát?
Emlékszel? Emlékezz apádra!
mit szokott ő meg? A halált!
Sorsa derekán mit szokik meg
mind-mind – (hisz tudod) – a szegény?

Kínlódva jártam föl-alá már

a hajó lüktető födélzetén.

– Bolond vagy – sziszegtem magamban.

– Áruló! az vagy, semmi más!

csattan egy másik hang szívemben

s tagolta egyre rá a dohogás.

– Áruló! Hazug! Nyomorult vagy!

Lapuló bérenc!...  – Ha megint
alul kerülnél, a fűtőkhöz :

megszoknád azt a fojtást, azt a kínt?...

 

...tudassék be Illyésnek, hogy ezeket a sorokat leírta magáról. Időnként rémülten nézem a koszos, sebes, rongyokra vackolt, fekvő vagy guggoló koldusokat. Hátukon házuk: iszonyatos, öreg nejlonszatyrok kenyérdarabokkal, kukából halászott, tán még valakinek eladható valamikkel.
A minap leparkoltam egy zsibvásár közelében, porszívónk feje szétmállott, egy 50 forintos alkatrész miatt kell majd hamarosan kidobni, pedig nincs pénz másikra. Végignéztem a választékot. Elektromos alkatrészek, kopott könyvek, amik nem kellenek az antikváriusnak, ruhák, cipők, lakberendezési hulladékok, vagy negyven pokrócon egymás mellett. Batthyány tér.

 

 

1996. november 4.                

10. Miklós kezdi komputerbe ütni önjellemzését, a gimnáziumi felvételihez kell mellékelni.
 

Először kamikaze pilótának készültem, de aztán összeszedtem a bátorságomat a piarista gimnáziumhoz.
 

11. Egy szívfacsaró látvány. Sosem járok nappal a Moszkva téren. Éppen öt óra volt. Száz csavargó szép kettes sorokban – koszos nejlonzacskók, borzas fejek, szakadt kabátok –, fegyelmezetten várakoznak. Autó, belőle kinyitható asztal, kondér. Fekete tányérsapkás testes férfi teli torokból valami zsoltárt kezd énekelni, majd tört! magyar nyelven rövid buzdító prédikáció. Üdvhadsereg. A csavargók köréből válaszul néhány ernyedt alleluja.

Torokszorító érzés, félelem is, lehetnék köztük. Véletlenszerűen szakosodtunk.

 

  

1997. január 7.

12. Hiába január, a visszaszámlálás megkezdődött. Fogok kínlódni a műteremházban. De a megérkezés! A megérkezés megint, egy év múltával! A fölcipekedés, íróasztal a bal sarokba, festőállvány a fal elé, mögé a nyersvászon háttér miatt fehér lepedő, rajzszögekkel. Fogkefe és szájzuhany a mosdó fölé, pizsama a párna alá, nagypokróc az ágyra. A gurítható óriás reflektor burájára kék fólia. S mindez ebédig, mert fél egyre (kolomphang) már rend van, harci rend.

Elővettem az Illyés válogatott verseket, elandalít, hazaérkeztem.

No, búcsúzóul valamit, neked.
 

Ahogy Pest felől bedohog,
naponta több homályt hoz
a hat negyvenes gyorsított
az állomáshoz.

Két hete még, négy hete még
vakító fényözönbe
víz-inni vágyó fürge nép
dőlt ki belőle.

Naponta most mind súlyosabb
sötét marad utána,
minthogyha már az volna csak
a rakománya.

Ahogy fölsípol s elsiet
békétlenül pöfögve
naponta több csönd és hideg
marad mögötte.

Onnan a völgyi állomás
felől nyomul a sáros
szőllőhegyre az elmúlás
az őszi házhoz.]

 

Szervusztok, kedveseim.

  

 

1997. július 4-13.

13. Az új Káldi-biblia csalódás, első nekifutásra. Talán túlteszem magam rajta, talán nem.

Este van, negyed nyolc, nem bírtam ki, átbicikliztem a plébániára, de ő a református kollégájához utalt, nincs Károli-bibliája. Közben vacsora, káposztaleves főtt kolbásszal, utána banános linzertészta, a feneke kormos, evvel együtt nagyon jó. És akkor most: Káldi kontra Károli. Még reménykedem. Nézzük a 91-est, amit annyira szeretek:


Aki a Fölségesnek oltalmában lakik, a Mindenható árnyékában nyugszik,

azt mondja az Úrnak: Te vagy az én oltalmazóm

 

és erősségem, Istenem, akiben bizakodom.

és Károli mester, ezt tudom kívülről is:

 

Aki a Felségesnek rejtekében lakozik,

a Mindenhatónak árnyékában nyugoszik az.

Azt mondom az Úrnak: Én oltalmam, váram, Istenem, ő benne bízom!

 

Káldi, ismét:
 

Mert ő megment engem a vadászok tőrétől, a súlyos veszélytől.

Szárnyával árnyékot borít rád és tollai alatt menedékre találsz...

 

Károli:


Mert ő szabadít meg téged a madarásznak tőréből, a veszedelmes dögvésztől. Tollaival fedez be téged, és szárnyai alatt lészen oltalmad;

 

pássz, vége. Mintha szándékkal ritmustalanítva lenne a katolikus fordítás.

Káldi kivégezve. Hopeless. Magyarul reménytelen.

Na még valamit Ezékielből, a múlt vasárnapi szövegből:

 

Te pedig emberfia, hallgass mindarra, amit én majd neked mondok

Te pedig, embernek fia, halld meg, amit én néked szólok

 

 

Abbahagyom, biztos elég volt neked. Mára elég is. Holnap visszaviszem a kölcsön Károlit.

Fél tíz. Bringázzak az elhagyott, töksötét országúton? Megnézem. Szia.

Tényleg sötét volt, kissé féltem, visszafordultam a falu végénél. Be ismeretlen mellékutcákba, ahova gyalogosan soha. Édes, friss kenyérszag, a házon tábla: Pékség. Ilyenkor sütik?

 

 

1997. november – december 
14. Verseket csak pár éve olvasok, ma már nyaralás elképzelhetetlen Szabó Lőrinc nélkül. Ezt a versét 49-ben írta.

 

A FÖLDVÁRI MÓLÓN

Partra döng a tó: nagyitóüveg-

húsa alatt ingó terméskövek

dagadnak-fogynak, ahogy éleik

szöge a híg kristályban megtörik,

szűkűl vagy tágúl: a dirib-darab

roncsok együtt emelik hátukat,

torz teknősbékák, a vízzel, amely

szabályosan lüktetve futja el

mohos lapjukat, aztán lecsorog

s fél vagy negyed ütemkésés konok

játékával kontrázgatja saját

lélegzetének nyugodt ritmusát.

Nyíló recék kereszthálózata

borzong egymáson át ide-oda,

s lent, a napsütött fenékhomokon,

hol halak húznak, lehelletfinom

árnyuk együtt fut s együtt tűnik el

a fénytörés színörvényeivel,

mert máris uj hullám nő és üveg-

húsa alatt a torz terméskövek

megint dagadnak-fogynak: tizenöt

másodperc telt el, s két hullám között,

mely jött s elomlott, most megint csorog

a sok kis csurgó, fecseg és locsog,

s megint árnyat húz a fenékre a

felszín futó recehálózata, –

s mindez folyton így ismétli magát,

így, e játék, az örökléten át,

így, e léhaság, s túlél minket is

és túléli ellenségünket is,

túl, ez a semmi, ez a tünde kép,

túl a királyok, hősök és a nép

minden jövőjét: jelentéktelen,

mégis másod, rettentő Végtelen!

 

15. Kiállításom bezárt, eladtam kb. hat képet (még mozog a piac), 71 monográfiát és 28 darab C. Naplót. 3500 látogató volt, állítólag ritka csúcs.

Igyekezetem és dedikálógépem nem volt hiába, jelentkezett egy igazi versenyző, hogy ő megtanít a bukófordulóra. Addigra ugyan a nehezén már túl voltam, vagyis az első 3000 próbálkozáson, de mindig áhítottam az igazi profizmust. Emberemre akadtam! Tíz leckét fog adni, mondhatom, érti a dolgát. Egyébként 30 év körüli, hídmérnök, doktorátusa van, és bankszakember.
 

16. SZÜTS!

DRÁMAI FORDULAT

bukóforduló ügyben, mert egy triatlonos tanít, aki gyerekeket is oktat, és ilyen szavakat mond magyarázat közben, mint oxigénbőség, rotáció, terimpex.

csak azt mondja, ne kapkodjam el, ezt honnét tudja, biztos a Kata árulkodott,

és ez semmi, mert a gyorsra is meg fog tanítani, és nem akarsz triatlonozni?

Mindenféle segédgyakorlatokat ír elő, házi faladatot ad, lelkesen fuldoklom utasításaira. Hogy a könyökömet hátrébb, hogy lazábban – nahiszen.

 

 

 

 

1998. május 30.

17. Egy álmom még Pilismarótról: Folyóparton oltárépítmény, szabadtéri misére készülődés. Meztelenre vetkőzöm, mintha ez természetes volna. Majd mégis kezd feszélyezni, a sekrestyeépület sarkába húzódom fölöltözni. Közben a viharkabátom zsebébe nyúlva egy kis fényes fekete hátú, skorpiószerű állat megfogja a kisujjam. Akkor egész testével rászívja magát, szopogatja, anyai érzéseim, megkedvelem. Majd véletlen ráülök, amitől szétesik, elkezdek sírni, fontolgatva, hogy ezt néha férfinak is szabad. Majd kabátzsebemből egy darabokban lévő tartalék skorpiót veszek elő, végtagjait helyükre illesztem, összeszerelem.

Jöhetne József, a látnok, értelmezni.
 

18. Az évad igazi szenzációja számomra mégiscsak az új Oravecz-verseskötet, ami rohadt drága volt, de ahogy megjelent, rohantam érte Pestre, nem várva a szerző ígért (és elfelejtett) tiszteletpéldányára...

...450 oldal, kb. 240 hosszú vers! Vagy hét éve várom, a'tájt olvastam az Élet és Irodalomban különös, előzmények nélküli sorait: telepesek társzekereken eljutnak egy kis völgybe, és lemálháznak, körülvizsgálódnak, alkalmas-e a vidék.
 

AZ ELSŐ NAP

Kend meg kend meg kend fejszét fog,

oszt fát dőt oszlopnak meg gerendának.

Kentek, ketten kicsapják ezeket a szederbokrokat,

hogy ne legyenek útba, a helyiket meg kipucolják...
 

Nyolcvanéves anyácskám már ritkábban hív komputerprobléma ügyben, de mindennap használja. Kellett venni egy lapadagolós nyomtatót, baj volt a régivel, ki is nőtte... Kértem, s most írja élete történetét, az első printet negyven oldalban már átküldte.

 

 

1999. január 3.

19. Kitettem egy táblát a műteremben:
ENGEM CSENDES TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉS ÖVEZ

Némely látogatóm pislogott, nem tudta, vihoghat-e.

 

20. Föllázadtam, túl kicsik a kanalaink, nincs nekem annyi időm étkezésre. Előhalásztam egy jó nagyot, made in CCCP, tankacélból készülhetett, mert két fúróm beletört, mire lukat fúrtam a nyelébe. Fölakasztottam egy szögre, étkezőhelyem mellé.
 

21. Lakik a szomszéd házban egy kövér öreg cigány, nagy családdal. Széles ívben köszöntjük egymást, néha megáll, mesél, beszélgetünk. Két trafikja van, egy a Körúton, egy itt, a Széna téren. Fiait láttam egy vasárnap az Állatkertnél összecsukható asztalról (gondolom hamisított) magnókazettákat árulni.

Újabban egy pici habosfehér pincsit sétáltat hosszú pórázon, fantasztikusak együtt. A Moszkva téri képeslapárusnak besegít, gondolom, mert ott szokott napközben álldogálni. Választékosan öltözködik. Irhabunda, prémes usankával, nyáron terepszínű katonai kezeslábas, franciás kommandós barettel, de október 23-án szovjet tiszti sapka volt rajta, valami nagy címerrel a közepén, talán tűzoltójelvény. Aznap botján nemzetiszínű csíkok voltak, s mellén három sor kitüntetés.

Ez talán összefügg avval, hogy tavaly megkérdezte, lehetne-e valami juttatást kapni, mert ő 56-ban részt vett a Széna téri harcokban.

Múltkor megállít az utcán, s elmeséli, elhagyta az asszony (akit szintén hatvanévesnek saccolok) egy 130 kilós hentessel. Taglalta szerelmi életük lehetséges módozatait. Közben könnyes a szeme. S hogy ő nem fogadja vissza. (Most láttam együtt őket.) – Kértek tőlem a fiaim egymilliót. Ehhez kellett, ni – mutat a fehér Mercedesre.
 

 1999. augusztus 13., Kékkút

22. A Fioretti közösségről valamit, emlékszel, András. Bőven és gyönyörűen imádkozik. Múltkor, mikor egymásért, belelendült, hogy sokat tanult Deskétől, ahogy az tud nemet mondani, ahogy szakmai idejét óvja, és hogy
 

hullanak körülötte az emberek, mint a legyek.
 

Ezt a mondatát aztán zavartan kijavította. Többen elmosolyodtunk.

 

 

2000. augusztus 21.

23. Haza. A nyaralás nekem mindig nehéz ügy. Az elején egy szomorú vita, sokéves sérelmeink. Aztán ebből kilábaltunk. Kis piros bicskám elveszett. A házból nem nagyon jártam ki, a Balaton egy műszaki tévedés. Az idén nem volt szúnyog. A káoszelméletet megismertem, 13 lyukat befoltoztam a bádogtetőn, a kapu kijavítva, és a budi is meglett. Meg ez a szöveg.

Köszönöm.

 

 

2000. november 2.

24. Megjött Esterházy CD-hez írt előszava. Hogy narcisztikus vagyok, ezt ő is mondja, mások is, mindenki, én is. Pedig nem igaz, én exhibicionista vagyok. Nárcisz önmagát szerette, én azt, amit csinálok. Na ja, azt mutatom, dicsekedni szokok, persze. De ezen túl pedagógiából beszélek annyit, talán megspórolnak egy kerülőutat. Az életet pedig úgy élem meg, mint szegény hülye Németh László, akiről Petri egyszer azt mondta, ha kiment a vécére szarni, az egy nagy magyar szarási kísérlet volt...

 

25. Akkor összegezzünk.

– Két gyereket fölneveltem. (Bár inkább Kata.)

– Tavasszal 26:58.08-ra úsztam az 1200 métert.

– Elrugaszkodás + három és egynegyed tempóval átúsztam a Lukácsot (28,55 méter, lemértem), ez már nem lesz jobb.

– Minden képem, a leggyengébb is, CD-ROM-on és weben. Most még gyűjtőim címeit is rátettem a lemezre (fájl: cimlista.xls), kötelezően titkosítva; a jelszót fiamnak megadtam, és majd a múzeumoknak is megsúgom. Gyűjteményes emlékkiállításnak nem lesz akadálya. Tehát most

 

26. VÉGRENDELET 

Én, alulírott Váli Dezső ép elmével, világos tudattal
és szabad elhatározásomból úgy rendelkezem,
hogy halálom esetén nem kell csinálni semmit.
Képeim szétszórva. Neten és CD-n minden munkám megnézhető.
Minden jó helyen van ott, ahol van.

 

2001. január 25.

27. Egy hete gyorsúszásnál a bal oldali levegővétel szebb fejtartását gyakorlom. Közben próbálom megfogalmazni, hogyan módosul naponta erőnlétem, és miegyéb következtében mozgásom. Van egy nagyvilági-dandys vízfogás, olykor van henye billegés, rámenős kéz előrevitel vagy beletörődős. Van optimista, van túlélős.

 

A mellettem úszó hetven fölötti E. asszony, reggel hat és nyolc között a szélső, rövidebb sáv tulajdonosa, valamikori kézilabdás, odaintett, Dezső, szóljon, ha kész az úszással. Tudtam, ez mit jelent. Megjött az ígért sütemény. Az átadás alatt kicsit elpirulva mentegetőzött, receptről magyarázott, mint mindig minden asszony. A szeme éppúgy rebbent, mint mikor valaha egy lány először vetkőzött előttem.

 

 

2001. április 28.

28. Kata szobájában valami indiánfilm, harci színekre mázolt törzsfőnök néz rettenetes farkasszemet a nagy fehér emberrel. Konfliktus van, itt is, a Vízivárosban. A mellettem úszó idős hölgyek nevében egyikük megdorgált, hogy maga a parton bűbájos, a vízben rúg. A zuhanyozóban csak víziszörnyként emlegetjük.

Pedig tényleg vigyázok, de hát néha csakugyan. A medenceközépen álldogálnak receptet cserélni. Sokéves barátságok. Tisztességesen kerülgettem őket, de most, hogy időt mérek, ha némi rés nyílik, megpróbálok átjutni közöttük. Lábtempóm nincs, hogy rúghatnék?

Olykor teljesen elfalazzák a sávot, szinte fizikai fájdalom tempót váltani.

 

Mindenkinek igaza van. Egy teljes napot kínlódtam. A jóindulat kötelező. Másnap megüzentem a hölgykoszorúnak, hogy megjavulok, lemondok a stopper használatáról, valamint hogy olyan gatyát húztam, ami, ha gyorsan úszom, lejön rólam. És kéretik lehetőleg nem középen...

A gatya csak a hatás kedvéért. Aznap alsónadrágban, otthon felejtettem az igazit.

És: most majd a stílusra fordítok gondot.

 

 

2001. okt. 29.
29. Tegnap éjjel a Duna TV-ben: a Hamu és gyémánt, húsz év után, tán hatodszor. Miki is nézte. Mitől volt megint olyan megrendítő?  Hogy negyven év előtti magamat néztem? Hogy az én évjáratomnak a háború még zsigereiben? Alapfelszerelésként melegzokni, zseblámpa, spárga, bicska, csajka? Hogy minden gondom-búm nevetséges onnét nézve? Hogy látványosabb-egyszerűbb valamiért meghalni, mint valamiért élni? A hetvenes évek elején meg is akartam festeni. Persze absztraktice. Hülye ötlet, csak hát az ember az egyetlen gép, ami rosszul betáplálva is jó eredményt produkálhat. Nálam ugyan nem így történt. 1972-ben írt levelem egy rég meghalt műgyűjtőnek, Dévényi Ivánnak: „...még másfél hónapot  a kecskeméti alkotóházban. Egy ötlettel jöttem le ide, amit elkezdtem azóta, négy 90x140-es vásznon:
1. Maciek akcióban a jeep ellen  /munkaláz/
2. Pálinka a bádogcsajkában  /a múlt/
3. Futás esőben a lánnyal  /remény/
4. Maciek haláltusája  /egyedül/
ezen dolgozom, illetve a fenét dolgozom, csak topogok, mint az öregemberek a napon, nem megy...” Egyik képet sem sikerült megcsinálni. Az utolsó vásznat 11 év után dobtam ki. Igaz, közben megtanultam a Bach h-moll szvitet altfurulyán. Sajátos ritmusokkal, mert nem ismertem a darabot. Mikor aztán egyszer a rádióban... az én változatom sokkal jobb. E korai zenei próbálkozásaim félbemaradtak, mikor bernáthegyim a furulyahangra vonítani kezdett...

 

 

2002. január 29.

30. A 80 éves púpos Irmuska a szívével, kijött a kórházból, nem operálták, ma már levizitelt az uszodában.

A folyosópadon üldögél.

Hallom, megtalálták a bajt! A jobb kamrában alig volt baracklekvár, a szilvalekvár pedig teljesen hiányzott! - mondtam neki.

Képzelheti, mennyire beteg voltam, három hete nem sütöttem semmit! – és nevet.

 

 

2002. február 10.
31. Apránként tanulok meghalni: (
Hogy kellene ezt kevésbé szenvelgően?)

1. Szüts jelezte, valószínű, idén már(?) nem jön velem alkotóházba, Kecskemétre. Nehéz lesz. 1980 óta töltjük ott a márciusokat. „Ha karikás szemmel áttántorgok hozzá, hogy mégis építésznek kellett volna mennem, nem tudom ezt a kurva képet megoldani: irgalmasan megvigasztal.”

Elege van a költözködésekből, most bérelt új műtermet, meg amúgy is, Párizsban is bármikor rendelkezésére áll egy.

2. Ma hajnali mise. A 87 éves Imre atya. Nincsenek érdekes gondolatai, de mosolygó örömmel, hitelesen beszél. Ma a lourdes-i Mária-jelenésekről, mikor nyelve lelassult, nem talált egy szót. Akkor fölálltam, megindultam felé. Későn érkeztem. Kissé széttárt karokkal, merev testtel zuhant hanyatt. Két vérfolt a zöld selyempaláston. Gyorsan kigomboltuk. Egy tapasztaltabb férfi folyamatosan beszélt hozzá. A fejét fogtam. Többször fölhúzták a szemhéját. A fiatal káplán, miközben fölötte guggoltunk, mellékesen és gyorsan föladta neki a betegek szentségét, az „utolsó kenetet”. Kivittük a sekrestyébe. Később a káplán folytatta a misét.

Olyan nyugodt, szép volt az egész, mint egy Bach cselló-szólószonáta; mintha a szertartás része.

 

 

2002. július 10.

32. Át Homokkomáromba. (1360, Pálosok ide, HUMUKCAMAR), Nagykanizsától 13 km. A falu fölött, fák között megbújt öreg kolostor, meg az új épület. Máté szervezte meg nekem, megvan az ellátásom, lehet júliusban rajzolni.


33. Cigánygyerekek
szegődnek mellém, álldogálnak mellettem, beszélgetünk, összeszokunk. Attila, Márk, Dávid, és időnként egy dél-amerikai tévésorozat főhőséről elnevezett kislány, Alinda? Emela? Megkínálnak Negro cukorral, és kapok egy gumilabdát is. Megrajzoltatom őket, s egyik nap Attilát megkérem, hozna otthonról egy zsíros kenyeret. Két meleg szendvicset hoz, s anyukája üzeni, hogy még van. Pár perc múltán húga, egy pohár üdítővel. Hogy ceruzával rajzolok, hoznak színesceruza-készletet. Biciklimanővereket mutatnak be nekem.

Este átnézem a rajzokat, az eddigi 51-ből 19 marad. Így jelentősen javult az összkép.

 

 

2002. szeptember 13.

34. Az aranyos púpos Irmuska néni, hetek óta, mondják, 38 kiló, halálhírét várjuk. Egy másik púpos nénire, akivel még nem vagyok beszélő viszonyban, a napokban rászóltam, hogy hol az a gyönyörű kék fürdőruhája?! Tegnap újra abban jött, sőt kék sapka és kék úszószemüveg, rám mosolygott. Mondom neki, az a lényeg, hogy soha semmi nem mindegy.

Egy harmadik asszony a korlát mellett kalimpált a vízben, ijedten néztem. Hadonászott, bár nem gyorsan. Fejét forgatta, aritmikusan. A víz alatt is megnézve, a testét dobálta. Odaúsztam egy közeli asszonyhoz: nem kellene segíteni? Ó, nem, a hölgy Parkinson-kóros, hősiesen mindennap lejár, mi beszélgetünk vele, figyelünk rá.

 

 

2002. október 25.

35. Utaztunkban Kaposvári kiállításomra, orvos barátom mesélte. Pázsitjukat tönkreteszi a vakondok. Elűzendő az állatokat, beszereztek egy karthausi harci macskát. Akit úgy kell elképzelni, hogy dupla méretű, rettenetesen szigorú tekintetű, fekete, mint egy óegyiptomi szobor. Ez hím állat volt, azonban rettenetesen gyáva. Rögtön a szekrény alá szeretett volna bebújni, de ott nem fért el. A vakondokokra nem sikerült ráuszítani, egy lyukat ásott ugyan, de félbehagyta, visszafordult és belepisilt a nagymama foteljébe. Megsimogatták, erre egy nagyot karmolt, majd fölmenekült a diófa tetejébe. Azóta nem látták.

 

 

2003. június 1.

36. Még pénteki, a rendház portájára leadott levelem:

 

Tisztelt Ferences Elöljárók! 

A ma hajnali misén N. atya jelezte, hogy legközelebb nem fog megáldoztatni,

ha rövidnadrágban leszek. Kérem ez ügyben szíves állásfoglalásukat.

Döntésükhöz alkalmazkodni fogok.

Szívélyes üdvözlettel:

 

 2003. június 3.
37. A ferences főnök telefonérdeklődésemre, hogy megbeszélte-e, tehát járhatok-e hajnalonta rövidnadrágban templomba: Most nem tudunk ilyen dolgokkal foglalkozni. Három halottunk van.

Gyönyörű két mondat. Mintha egy teljes dráma.

 

 2003.június 27.
38. A drága öreg hosszúszakállas
 N. atya, aki a múltkor áldozásnál megdorgált rövidnadrágomért, ma pizsamában misézett. Kilátszott neki a karingje alól. A pizsama fehér volt, keskeny piros és kék csíkokkal. Igaz, jobb karja felkötve, eltörhette. 2003. december 15.

39. Várady-versek.
Nem akarnám félrevinni a dolgot, Várady Szabolcs egy komoly! ember, de egy angyali-könnyed-szomorkásat idézek. Egy komolytalan vers: Csigabigámia.

 

Csiga férfi, csiga nő,

búsan az és vigan ő,

rajta csigaviganó,

csigaszép és csigajó.

Szarva ki és szarva be,

ver a csigafi szive,

dübörög a csigavér.
„Odavagyok kegyedér'!” „Nosza, ha csak ez a baj”,

így csacsog a csigacsaj, „oltár elé odamászunk,

s betelhet a csiganászunk.”

Sok szerelmes tapadás:

hül a hév, mi tagadás.

Azt gondolja csigafi: „Mégse ez az igazi.

Ni, ott az a csigabige!

Azt ha kaphatnám telibe!

Ne volnék csak házas csiga!

De aszondom: nem addig a!

Vár az örök csigaéj,

amíg élhetsz, addig élj!

Az nem válik, ez meg prűd?

Veszek még egy jegygyürűt!”

Ilyen felcsigázott csigát

nem tart vissza erkölcsi gát.

Mit bánja, ha esik, ha fú.

Ég haragja? neki smafu

bűnlajstrom és hibalista.

Így lett csigabigamista.

 

 

2004. február 26.

40. Reggel a Margit utcánál előttem egy öregember, koszos télikabát, nagy hátizsák, egy esernyő beleakasztva. A szeméttartóhoz lép, turkál. Odahajolok hozzá. Én most nagyon sok pénzt kaptam, meghívhatom egy reggelire? – és nyitom a pénztárcám. Köszönöm, nem – mondja. Több szó nem esik, indulok tovább.

 

 

2004. március 18., Budapest

41. Van Móricz Virág: Tíz év c. könyvében egy szívfacsaró jelenet. Apja szélütést kap a lányfalusi házban, a verandán fekszik, és tudja, hogy meg fog halni. Fölnyúl a polcra, s mellére húzza, lerángatja kedvenc könyveit, Adyt, Aranyt.

Valahogy így vagyok én is ezekkel a nagyon jó barátaimmal. Tordai Teri a lukácsos interjúban emlegeti a Zelk Zoli bácsit, aki mindig olyan kedvesen integetett neki. (El tudom képzelni.) Már a név hallatán is átmelegszik a szívem. Alig pár perc talán, ami egy napból rájuk jut: Déry, Illyés, Thomas Mann, Petri. Újabban Rakovszky, Várady. Levittem Kecskemétre is párat közülük, alig olvasom, de EGYÁLTALÁN NEM MINDEGY, HÁNY MÉTERRE VANNAK TŐLEM.

 

 

2004. április 12.

42. Megkértek, áldoztassak meg egy elfekvő osztályon lévő mamikát. Elborult elmével semmit nem tud már a világról, olykor egy-egy éneket, imát. Elgondolkoztam rajta, milyen előkészületi imát mondjunk. Ösztönösen mindent minél gyorsabban csinálnék, már a következő munkára sandítok. Bánatimát? Ennek az embernek már semmi bűne nincsen. A fölolvasott szövegeket nem érti. Kinek mondom ezt az imát? Megsimogatom a kezét: áldozunk. Azt feleli: igen. A túlvilággal beszélgetek?

Amit itt csinálunk, időn és értelmen kívüli.

 

 

2004. április 17.
43. A gyerekeket nyaraltattuk Zebegényben. A hazautazás délutánja, feszült légkör, ideges csomagolás, mert késésben voltunk. Ugyanis Pesten még a vasárnap esti misét el kellene érnünk. A cuccok a földön szertehányva, én a szőnyegen guggolva próbálom egy társasjáték sárga és piros fabábuit papírba göngyölni. Időnként vonatok dübörögnek el mellettünk, ijesztő közelségben. Akkor Kata hozzám lép: – Nem tudnál egy kis pénzt adni? Én itt maradok még pár napig. – Fölugrik a vérnyomásom; nem, nem tudok. – Jó, akkor megoldom másképp. – Mégis meddig maradnál el? – Csak pár napra átugrok Prágába, egy kritikai lapot akarok alapítani. Már több emberrel beszéltem...

Erre ébredtem, most, tíz perce. Már a rémálmaim se az igaziak. Szoftrémálom.

Ötven liter teát hozott eddig betegágyamhoz, termoszban. Nem ezt érdemelte tőlem. 

 

 

2004. április 23.
44. Könyvet kaptam kölcsön: Sárközi Mátyás: Levelek Zugligetből, most adták ki. Molnár Ferenc lánya, a legendás – csakugyan az – Sárközi Márta levelei 56 őszén disszidált fiához, Londonba. Mártát 1960-ban ismertem meg, rögtön kölcsönadta Zugliget-oldali gyümölcsösét, rajta kis fabódéval, festeni. Egyszer dolgoztam ott – bokáig hóban, ó ifjúság –, emlékszem a megfagyott olajfestékre, alig lehetett kinyomni a tubusból.

Nagyon élvezem Márta szabadszájú leveleit.

 

Reggel ágyba hozták a diótortát, aztán elutaztunk Szántódra: elballagtunk a remeteéletet élő Illyéshez, akit előbb halálra rémítettünk avval, hogy pár napra jöttünk, de nem fogunk zavarni, majd megleszünk valahol. Mikor kiderült, hogy mindjárt továbbmegyünk, nagyon kedves lett... megnéztük Borsos házát és kertjét. Bedugtunk egy névjegyet... meglátogattuk Liptákékat, akik olyan műveltek voltak és olyan irodalmárok, hogy majd meghaltunk tőlük. A lakás úgy meg van tömve népi szűrökkel meg szarokkal, mint egy céllövőbódé, és minden tenyérnyi falfelületen képek vannak, hogy Gabusnak szeretettel Bernáth Aurél, Gabusnak hálából Egry József és Gabusnak hódolattal Leonardo da Vinci.

Megnéztem a Műcsarnokban a Tavaszi Tárlatot [1957], rossz, szürke, egyhangú. Az absztraktok olyanok, mint a tapétatervek. Az Ország Lilika nem Picasso és a Vajda Julika se festő azért, mert a férje az volt.

Ezt nem merte leírni (gondolni) senki se, rajta kívül (én sem), pedig igaz.

És a locsogásokon túl rejtjeles üzenetek, hogy letartóztatták, de Révai közbenjárására kiengedték. Hogy Bibó István veszélyben van, majd, hogy életfogytiglanra ítélték, üzenet Cs. Szabónak: foglalkozzon evvel a BBC. 

 

2004. május 2.

45. Fél kézzel gépelek, mert ölemben Kinga, a mókust festi barnára. (Ritka alkalom, nemigen foglalkozom velük. Utolsó műveimet kell megalkotni. Kata gügyög velük, és én akkor szívesebben hallótávolságon kívül.) Azt mondja éppen itt a fán a giliszta, kipofozzuk. Amikor szül a giliszta, akkor nem tud meghalni, akkor még fiatal.

Tehát már világszemléleti alapkoordinátáin dolgozik.

 

 

2004. augusztus 27.

46. Laborba küldtek, vérvételre. A lukácsosok szerint doppingvizsgálatra.

Vissza a körzeti orvoshoz. Laborleletek jók, gyógyszert kapok, maga veszélyeztetett korban van, talán a XXI. századra gondol. Szóval mégsem infarktus előzménye, hanem székelykáposzta utózmánya.

 

Előtte a váróteremben Sárközi Mártától a Menedékház.

 

Németh László is csak azt tudja leírni, hol Bolyai, hol Széchenyi, hol Galilei, hol Gergely pápa örvén, hogy egy igazi férfi, ha elvette a Démusz Ellát a sok pénzével, és csinált neki egy csomó gyereket, egy idő után észreveszi, hogy a Démusz Ella nem érti meg az ő magasröptű gondolatait, és ezért seggbe rúgja, és elvonul remetének vagy népboldogítónak. A legjobb az egészben, hogy ez is csak egy vágyálom maradt: pillanatnyilag az a képlet, hogy Tihanyban a család gyönyörű, villanyvilágításos, garázsos villában lakik, és Laci mellé építtetett magának egy nádfödeles viskót, rossz kis kályhával, ahol petróleumlámpa mellett ül és szenved, ahelyett, hogy átmenne két méterrel odább, a jó meleg, modern villába. Így lesz az emberből vicclapfigura, és az irodalmából szar, a magatartásáról nem is szólva.

 

                2004. október 28.


47. Kedves Tóth Krisztina! 

(Nem biztos, hogy sikerül találkoznunk, és élőszóban el tudom mondani:)

Alighanem legújabb olvasója vagyok, pár hete ismertem meg verseit. Az infó a Lukács uszoda zuhanyozójából jött. Öröm. Azóta több munkáját föltettem a honlapomra. Legutóbbi kötetét megszereztem.

Üzleti ajánlat.

Ha korábbi verseihez valami módon hozzájutok (golyóstoll, piros ceruzával lemásolja, elrontott dedikációjú kötetek, print stb.), egy olajképet választhat műtermemben.

 

 

Porhó

Harminckettő hogy telhetett?
Hogy múltak el napok, hetek?
Letelt,
s hitelt

nemigen ad már a jelen.
Nem voltam benne még jelen,
úgy múlt
a múlt,

annyi idő, hogy szinte sok.
De ért már más is, mint e sokk:
hold is,
nap is


pólyálta hűlő életem,
s amit nem tettem, tervezem

e lét
felét

leélve: őrzöm arcomat,
s eleddig nem zuhant sokat
csecsem
becse,

sőt, egy bocsom is van (de szép!),
beszélni is kezd majd ez év
telén
talán,


de hogy mi történt, mire volt jó
harminckét éven át e porhó,
havam,
hevem

hová gomolygott nyomtalan,
és ugyan hol, ha nyoma van,
szivek,
szavak

mélyén mi ülepszik, mi lesz,
így fog eltelni, élni ez?
Vagy túl
a túl


bonyolult léten, túl ezen

egyszercsak majd megérkezem
s ittlétemet
átlátom ott ?!

 

2005. január 2.

48. E-mail Le Meux-be: 

...Csak remélni tudom, hogy depressziómra csak emlékeid alapján utalsz, és nem újabb információk, vagyis e levelekből. Megdöbbentő élményem, hogy visszaolvasva, mennyire gazdag és szép az életem. Tényleg. És erről kb. ötvenöt évig, míg nem írtam ilyenfajta napi élménynaplót (neked) (is), fogalmam sem volt. Úgy élem meg, rég elmúlt a depresszióközelségem. (Konkrétan sosem volt), kiegyensúlyozott vagyok. Nincsenek problémáim, csak (arányos) terheim, vagyis feladataim.

 

 

2005. január 5.
49. Este hétkor
nálunk imatalálkozó. Épp most húsz éve kezdtük. Ferences orientáltságú lévén, a Fioretti nevet vettük fel, utalva a XIII. századi Szent Ferenc-legendáriumra. (A „rablótestvér” visszahívása, merthogy ebéd minden vendégnek jár.)

Egy lánglelkű, nagyszerű pap indított minket, ma Ausztráliában neveli négy gyermekét. Amiből kettő a sajátja. Talán Isten a túlzott önbizalmából akarta kibillenteni.

 

 
2005.
április 1.
50. Tegnap délelőtt csomagolás közben eltűnődtem egy pillanatra, rendjén van-e, vagy csak rigolya, hogy képeimet duplán tekerem át. Kétannyi ragasztószalag fogy.
Amikor este, Kecskemétről hazatérőben a Déli pályaudvarnál az eloltott autómba a tűzoltók láncot alkotva segítették vissza csomagjaimat, megnyugodtam. Nem rigolya.

Reggel az a szerencse ért, a Margit körúton egy női pizsamanadrág a korlátra dobva, és pamutanyagú! Amiből mindig hiányom van, festéshez kell. Kata szerint dobjam ki, szifiliszes is lehet. Szerintem az a kór nem festés útján terjed.
 

 

 

2005. április 4.
51. A kiégett autóvillamosság százezer körül lesz. Hozzá a többi. Előleget kér anyagra, mondom, csak van annyi tőkéje, ha evvel foglalkozik, és amúgy sem fogok megszökni. Erre zavartan témát vált.
Még nem tudom, hogy fogom kifizetni.2005. június 2.

52. Kedves Ludwig Múzeum!  

A nekem megküldött letéti szerződésük félreértésen alapul.

Én tettem szívességet, hogy kérésükre (nem Műterem - sorozat,

hanem Műterem - ikonfal című) munkámat 1996-ban letétbe kölcsön adtam,

és nem fordítva.

 

1./ Érdekes ezek után a szerződésben rám vonatkozó négy "köteles" szó.

2./ Érdekes, hogy munkámat beleegyezésem nélkül a Múzeum kölcsönadhatja bárkinek.

3./ Különösen szellemes, hogy a művek (haza)szállítása "a letevőt terheli".

És hogy ezt 15 napon belül köteles megtenni.

4./ Még egy apróság. A kilenc kép együttes (biztosítási) értéke csakugyan három millió forint.

De az 1996-os árszinten. Ma ennek kb. a háromszorosa. 

Szívélyes üdvözlettel:

 

 

2005. július 13., Siófok-Töreki

53. Egy 15 x 15 centi keresztmetszetű, kb. kétméteres elszenesedett fenyőgerendára húzódtam vissza az udvarban, illetve ami abból megmaradt.
Ugyanis délben lehozták a három unokát.

Repertoárjuk széles: elvesztik a cipőjüket / bepisilnek / szomjasak / fölmennek a lépcsőn / sikongatnak, nevetnek, örülnek és zokognak / nem találják a pelust / leejtik a párizsis kenyeret / összetolják a foteleket, és ellopják a fürdőszobából a krémes dobozt. Piri azt hajtogatja, én fiú vagyok, és a lábára húzott gyöngysort igazgatja, most meg avval etet, hogy a csúszda azért törött el, mert a kerti csacsi lecsúszott rajta.
Kata boldog.

 

 

2005. augusztus 30.

54. Este szembesítés. A Székely Mihály, 1956-os mono felvétel, és a másik, Nyesztyerenko notebookról, váltakozva hallgattuk. Hát, bizony, Nyesztyerenko sokkal jobb. Ő egy szenvedő férfi. Székely Mihály egy zengzetes sztárénekes, aki tudja, hogy gyönyörű hangja van, és minden feladatot fölényesen meg tud oldani; ezt hallom ki belőle. Obrazcova a férfival hasonló súlyú, shakespearei-, királyi formátumú nagyasszony, Palánkay Klára pedig egy gyenge nő, kevésbé veszélyes ellenfél, bocs. Az oroszok hibás, akcentusos szövegmondása miatt az egész valahogy esendőbb, emberibb. Ahogy a történet sűrűsödik, nem egymás szavára válaszolnak, hanem egymás rejtett gondolataira. Jó, jó. Már kezdem tudni az egészet.

 

 

 

2006 június 7., szerda

55. Mióta megvettem a hajléktalanpiacon az ABBA együttes DVD-jét, sokszor megnéztem – hallgattam, tündéri az a kis csaj. Idei legjobb képem: Műterem Agnetha Fältskognak - A/06/25. Délelőtt fölhívom a svéd követséget, hogy kell kiejteni a nevét. Tegnap nem vették föl, nemzeti ünnepük. Másnap 10.12.: Ánnétá Feltszkug

 

 

2005. szeptember 8.
56. Az üveg mögött, himbálódzó növényektől el-eltakarva két vöröses hátú aranyhal forgolódott előttünk, lomhán. Egy kisebb meg egy nagyobb. – A vizüket nem cserélem, és egyáltalán, az egész biológiai rendszerbe nem nyúlok bele. Időnként csak a fölgyűlt ürüléket, alulról. A farkukat kell néha utána vágnom, meg a kis fülüket, de hát az nemigen nő már – magyarázta vendéglátóm, a házigazda, s mindezt most tíz perce, álmomban.
Most azon tűnődöm, be akart volna csapni? Vagy azoknak, ott, tényleg...?

 

 

 

 

2007. december 9.

57. Megint rálapoztam. Azért ez gyönyörű, nem?!


 
Zelk: ZUZMARA

Mikor az első zuzmara
megül a rózsafákon,
töpreng az ember, mit tegyen,
hogy ami fáj, oly nagyon mégse fájjon.

De tudja, fájni fog soká,
mert büntetlenül nem lehet szeretni,
az ész végülis megadja magát,
ha majd a szív nem s nem akar feledni.

Mert zuzmara a rózsafán,
mert varjuszárnyak árnya hull a hóra. –
A nyári tücsökcirpelés
most ér a csillagokba.

 

2007. december 14.
58. Hónap közepe, tegnap gyónás. Mondom, itt őszintének kell lenni. Nem találok bűnömet. Mindent a lehető legjobban igyekszem csinálni, vagy ha nem, de észreveszem, igyekszem korrigálni. Nem érzem a lehetőségét, hogy bármit jobban csináljak. Bár tudom, ez nem lehet így igaz.
És Józsi atya szépen, tréfálkozva, mosolyogva kézen fogott, és olyan helyekre vezetett el, ami mellett eddig tök elmentem. Lesz mit tenni. Csak ámultam, másodszor jöttem hozzá, jobban ismer engem, mint satöbbi. Nagyszerű.
Lukácsos ismeretség. Egyébként gyorsabban úszom nála.

59. Anyácskám búcsúzik. Fotóit nagy zacskókban átadta nekünk.
 

2007.december 23.

60. Karácsonyi időutazás.
A merengések ideje. Mi lenne, ha most lemennék evezni. Már ritkán álmodom vele. Indulás négy óra tízkor, a leckék már készen. A Marx tértől a hármas vagy ötvenötös villamos, végig a Váci úton, Meder utca. Föl az emeleti klubszobába, a pingpongasztal melletti székek. Kilátás a vízre az Összekötő vasúti hídig. Feri bá dörmögve hátba vereget. Elmondanám a körbegyűlteknek, hogy a főiskola miatt hagytam abba. Öltöző, a szekrényem, kétrétegű fehér pamut evezősnadrág. Lekísérnének, válasszak a szkiffek közül. Segítenének az öregúrnak a hajót leemelni a fölső polcról. Kérnék egy jó fogású lapátpárt. Megérdeklődöm, ma a versenyhajókat bizonyára műanyagból öntik, és akkor az most hány kiló? Udvariasan a vízre teszik a szkiffet, a lábtartót átcsavarozom az utolsó lukba. Kissé megbillen, ahogy belépek a két sín közti deszkára. Egyik kézzel a lapátokat, a másikkal a belső villát; elrúgom a stéget, aztán kihajolva becsavarozom a villákat. Először egy öbölmenés. Néhány óvatos mozdulat után rátalálok a ritmusra. Hiányoznak a partról a félkész, vörösre mázolt vontatóhajók. Lebontották a Ganz-gyár csarnokait. Viszont rendbe hoztak néhány csónakházat a Hajógyári-szigeten. Az oda átvezető új gyalogos-felüljáró reménytelenül ronda, jobb volt a kis motoros átkelőhajó. Akkor ki a nyílt vízre. A spiccnél az áramlat megdobja a hajó orrát. Föl, az első kút felé. A túloldali Római-part megváltozott, stég ott már alig. A köves part vége, itt akadt el a bokrok között 48 éve az a döglött kutya, a puffadt hasával. Ezt a partfalat azóta építették, itt kavicsos volt. Egy vontatóhajó hullámverése. Figyelek a lapátszabadításra, az a kis finom, gyors csuklómozdulat az ölben, miközben a törzs kissé hátra homorít. Kezdek fáradni. Kezdek fáradni. Már rég a szereplésnapló-táblázaton jár az eszem, és bevallom magamnak, hogy ezt itt már unom.

 

 

2007. december 31.

61. Év vége.
Hálát adok Katáért; talán egyetlen apróság, ami hibáztatható benne, hogy nem pont olyan, mint én.
Hálát adok Charles Simonyiért, nem azért, mert ő a második magyar űrhajós, hanem ő csinálta meg az excelt.
Hálát adok a svájci bicskámért, a fáradt-narancs színű fejpárnámért, az Aulich-kiállításért, a fájós jobb alsó bölcsességfogamért.
Hálát adok Lukács evangélistáért, nélküle bizonyára nem lenne Lukács uszoda.
Hálát adok családomért, barátaimért, beleértve a két informatikus fiút; a lesmirglizett műteremablakokért, a francia snicceremért, a mindennapos müzli-reggeliért, pedig azt eléggé meguntam az évek során. A maga módján műemlék.
Köszönöm.