2017.10.13.                html-2017/vojnich-kiallitas.htm            C.16871


VÁLINEWS 2017. okt. // Vojnich-kiállításra vonatkozó szövegeim


2017.10.11. A megnyitó után este:


Vojnich Széchényi Akadémiai 
székfoglaló kiállítása a BB32-Galériában. Nyitotta Tarr Béla filmes, Tarr beszéde is akaratlanul erre utal, hogy amit látunk, az téma, egy csupasz téma, szívhez szóló aktualitás (és azon túl semmi); vagyis a kiállítás: giccs. Nem baj, életműve szerencsére megvan. A festészet problematikája nem kormányváltásokhoz igazodik. 


másnap, ellenvélemények kapcsán:
Más az irodalom, és más a festés. A giccs fő jellemzője nem az édesség, hanem hogy igazságok rendje helyett (rész)igazságok halmaza. A gombolyagos cica van az egyik oldalon, ez a másik oldal. [ma ilyen a giccs]. Vojnich gyáros - lépcsős - medencés képei túlmutatnak önmagukon, vagyis a témán; mostani munkáival ellentétben. Holott azok ugyanúgy nem az úgynevezett vidám oldal. Itt a Fehér Lacika jut eszembe,  rövid éles történeteivel, egyszeri fogyasztásra. És nem Derkovits Kivégzése.
Immár magamnak
 feladat, hogy [megfogalmazzam,] Vojnich korábbi, szintén élettelen világánál, túl a témán, mi a tartalom: Nyugodt, időtlen, súlyos rend, ami mögött egy épített kultúra, annak minden kéznyomával. Talán ez.harmadnap:

Mail Vojnichnak.

Szia, Erzsébet. Tudod, hogy javasoltalak Prima Primissimára, szerencsésen meg is kaptad. Tudod, hogy a legjobb magyar festők közé számítasz, számítalak. Életműved megvan. Úgyhogy tudod, nem bántásnak szánom, amit írok. De hát polemizálunk fölötte, fura lenne, hogy pont te ne tudd. Ezeket az új figurás kiállításaidat, a téma érdekességén túl, üresnek tartom, mint Fehér Lacika "egyszer használatos instant levesei". Sorry.
Szia: d.