VÁLINEWS 174. levél J.-nek, Le Meux-be / 2009. szeptember


2009. szeptember 1. kedd

Gomolygó sandaságok az újságban a Milicista halála fotó feltételezett keletkezéséről. És a végén Kincses Károly fotótörténész elegáns végszava, nem tudja mi a fotóművészet, aki ezt nézi.

Fioretti imaközösségünkbe szerdánként 1985 óta viszek oltáriszentséget, teljesen szabálytalanul, de papi engedéllyel (az ő felelőssége). Szentségimádást is tartunk, az est végén áldoztattam. A reggeli misén vettem át a szentséget. Négy-öt éve új plébánosunk rákérdezett, majd megvonta a kiosztás lehetőségét, hogy az egyetemes szigorítás erre is vonatkozik. Lelkivezetőm szerint, akkor most ez így, egyelőre. Az utolsó szóra gondolva tegnap újra próbálkoztam engedélyt kérni, sikertelenül. A szentségimádás maradhat, a szentostyát továbbra is visszaviszem a templomba.

05:11 És megtaláltam a hosszú ú betűt! Négy barátom foglalkozott vele tegnap. Félálomban jutott eszembe, hol keressem. Itt volt egy:
fotĂłk a NĂ©prajzi MĂşzeumban........vagyis.......fotók a Néprajzi Múzeumban
magánmúzeum......magánmĂşzeum


2009. szeptember 2. szerda

Délelőtt vízóra szerelés, csere.
Sürgős volt, alíg folyt a melegvíz,
kalapáccsal noszogattam.

Új sorozatot kellett gyártani,
a folyosóajtóra ragasztom ki, havonta.
A maradék régieket (öt évre előre legyártva) nem dobom ki,
biztos jó lesz még valamire...

Meg van ez
a
Gyámoltalan műterem - A/09/46. Kicseréltem a középső fekete foltját. Hogy van ez. Evvel a fehéres környezettel nyilvánvalóan harmonizálna 5000 másik szín is. Ugyanolyan szép lenne. Miért csak ez a jó nekem?


Amúgy belenyúltam egy rendszerfájlba,
sikeresen, és fel is töltöttem.
MAGÁNMÚZEUM lett a KÉPTÁR-ból.
Csak azt felejtettem el, hogy közben a szerveren már egy javított változata van ennek php fájlnak.
A rendszer összeomlott, most a NAPLÓ és a KÖNYVEK alatt egyhangú szürke pusztaság, semmi egyéb.


2009. szeptember 3. csütörtök

A mai nap elviselhetetlennek és megoldhatatlannak tűnő feladata volt a készülő könyv két szövegváltozatát összehasonlítani. Paula segített ki. E-mailben átküldtem a szöveget, s ő skypeon, majd (átalánydíjas) telefonon órákon át olvasta be könyvet, én kihangosítva hallgattam, közben a javítások gépbe. Végén mindketten hullafáradtan, és megvan. Mikinek átküldtem a kész kéziratot, tipografizálásra.

2009. szeptember 4. péntek

A fénykép illusztráció.
Nem gyümölcsnapot, gyümölcshetet, sőt, tartok,
brahiból, csak mert nagyon nehéz.
Ne mondjam, ma a menzáról 2 (kettő)
mákosrétesfélét hoztam föl.
El fognak száradni.
Eddig minusz négy kiló.

A Képcsarnok a Csók Galérián keresztül megint árverez,
szeptember 19-én, háromkor, ott, mellettük.
Most egy 75-ös képemet szedték elő:
Patagónia - A/75/04.
Németországban festettem, művésztelepen.
Ez is brahi: most csináltam neki keretet, a művész ajándéka, (a méretet tudom) hadd legyen fölöltöztetve a menyasszony, ha már a többitől ötszörös áron indítják. Csinálok evvel a Képcsarnoknak néhány százezer forintokat.

2009. szeptember 5. szombat

Isten győzött. Kata tegnap meséli, hívták telefonon, egy utcai kérdőív kitöltése kapcsán valami edényt nyert, fáradjon be érte. Mondja, tudom, fizessek be tízezret, aztán... -Nem, semmi ilyen, nyerte, elviheti. -Na..., mondom neki, bár inkább csak gondoltam.
Hát volt. Kapott egy edényt, és megrendelt egy vákuumozó élelmiszertárolót. Többéves részletre. (Meddig élünk?) Hogy mit gondoltam először, az nem ide való. Másodszorra, hogy lefogyok még négy kilót. Harmadszorra, hogy kidobom a gyenge képeimet, vagyis a felét. Aztán ma, úszás közben, megüzentem az égnek, én ezen a történeten nem tudok átlépni, segítség. Még két forduló, akkor eszembe juttatták. Megállítottam a szomszéd sávban úszó közgazdász Erzsébetet, praktikus gondolkodású öregasszony. -Igen, nekem is van, nagyszerű. Sajt, hús, bármi együtt tárolva, nem veszi át egymás szagát. Egy évig eláll benne a sütemény. Ugye, az ember nem naponta veszi a sajtot... -De az ára... -Igen, annyi, hiába, a Zipfer tényleg minőség.

És hogy a történet kerek legyen, Katának egy féldrágakő-
nyaklánc az ásványbörzéről, 6000. Ha szerencsém van, nem csak hivatalból fog neki tecceni. Nekem minden esetre annyira, hogy még egyszer lefényképeztem.

Hogy jutottam hozzá. A Hármashatár-hegy lábánál visszafordultunk a kirándulásból, esik. Át a Vasúttörténeti(?) Parkba - öreg gőzmozonyok, kormányvonat, sorompó, felüljáró és kisvasút -, sose hallottam róla. Egyik pavilonjukban ma ásványbörze és mennyország. Angyalföld, Tatai út 95.
ásványbörze-02
ásványbörze-03
ásványbörze-01
hókotró-mozdony-01
hókotró mozdony-02
sinautó

Mail Le Meux-be, keresztfiamhoz, István napra.

Kedves Steph!
Védőszented napján az Ő bölcsességét, keménységét és munkabírását kívánjuk neked. Neki volt egy lova is mindehhez, tán erre neked nem is lesz szükséged. Megjegyzem, egy használtcikk árus cigányasszonytól vettünk most egy mosógépet falun, tanyáján hatalmas szeméttelep, öreg gépek, meg egy póni.
Azt a kislánya kapta a jó bizonyítványáért.
szeretettel:

2009. szeptember 6. vasárnap

Fölfigyeltem erre a régi fotóra,
apám az orosz fronton, F/40/03.
Balkezes lett volna?
Anyám soha nem említette.

Ma megkéreztem a klubban
éremtörténész barátunkat,
hordtak-e katonák
jobboldalon kitüntetést.
Nem, tehát a kép
(69 éve) tükörfordított.
Tehát nyugatra, hazafelé néz.

Mellesleg megtudtam,
hogy csak az egyik orosz-,
a központi katonai levéltárban
80 kilométer irat van.

2009. szeptember 7. hétfő

Helyesbítés. A történészt újra kérdeztem. A moszkvai központi katonai levéltárban 800 kilométer irat van. Mondtam is neki, ugye tudod, a mennyországban az első száz évben mivel fogsz foglalkozni. Most is állandóan levéltároz.

Melegfesztivál Budapesten. Nem világos, hogy miért, ugyanis létezésükről többezer éve tudni. Különjogokat? A Büszkeség napja. Nincs mire büszkének lenni, el kell fogadni őket. A homoszexuális ember hibakódot hordoz. Ez nem, személye azonban teljes tiszteletet érdemel. Amennyiben szexualitását kiterjeszti másokra, netán másokat megront, az káros, hívő ember számára bűn. Egyetemes bűn, amennyiben a család értékeit kezdi ki. Van amikor családi sérülések következménye, akkor gyógyítható.

Amerikában már nem illik házastárs fogalmat használni, helyette javallt az lifepartner; élettárs.

Mailt kaptam:

Deske, én nem szeretnék hozzászólni definitíve, mi a giccs, és mi nem az, mert már oly sokszor megszívtam, de szerintem ez a méteres bőrdomborítás [..]
Á.

Öregem, a giccs-problémára hadd ajánljam az én megoldásomat: a giccsből 32 fontos, igaz, új infót kapok, Vermeertől 4321-et. A többi mindegy.
d.

Margit körút, a szomszédos franciaudvar, két oldala két tulajdonoscsoporté. A jobboldali szigorúan zárja idegenek és autók elől a fele udvart. A Margit híd lefényképezéséről pedig egyelőre képtelen vagyok leszokni. F/2009/115

2009. szeptember 8. kedd

A délelőttöt fotózással,
majd keretezéssel kezdtem
a Váci utcai Csók Galériában.
Mikor ez megvolt,
elővettem az ezüst, az arany és
a Van Dyck-barna festéktubusokat.
A harmadik színváltozat lett elfogadható
a keret magas peremén.
Azt a színt szorosan a képhez kellett igazítani,
villanynál s nappali fénynél is egyeztetve a helyzetet.
Holnaptól már kiállítják az aukcióhoz.
Föl van öltöztetve a menyasszony.
Ha már ilyen ronda, szegény. A/75/04. [1975]

2009. szeptember 9. szerda

Egy fiatalember 2006 februárban fölajánlotta, hogy megcsinálja honlapomat korszerűre. Év végére csakugyan működött az adatbázis. És azóta javítjuk, fejlesztjük, nem is kevéssé. Ragaszkodott a szívességmunkához, Isten tudja miért, egyszer-kétszer tudtam csak valamennyire meghálálni. Most könyörögtem neki, hadd fizessek rendszeresen, órabér, bármi. Közben második egyeteme, nyolc órában munkája, satöbbi.


Kedves Művész úr! Ajánlatát megfontoltam. A teljes állásomat, a sportot, az életet és mindent megtartok továbbra is. És Önt is, a már megszokott módon. Amennyiben bármi felmerül, én szívesen segítek - ha sürgős, akkor amint tudok, egyébként meg amint tudok. Amikor időnként összegyűlik a szívességekből egy nagy adag, akkor Ön nagylelkűen meghálálja. Ez számomra teljesen megfelel.
Ha tudna így élni velem továbbra is, akkor én végtelenül hálás lennék Önnek.
Köszönöm,
S.

Föntről kapott ajándéknak tekintem, hogy összehozott magával. Köszönöm. (Nem szeretem a felkiáltójelet.)
d.

Ha ki lehetne belőlem operálni, hogy mindig valamit létrehozni akarjak, kevesebbet szenvednék. Vagy nem. Húgom meséli, náluk, Salzburgban volt olyan apáca, ha nem volt dolga, órákat elüldögélt a templom mélyén. Szüts nyaralása órákig olvasni. Ha lenne nyugalmam hozzá.

Herczeg Ferenc 1902-es tanulmányát nyomta kezembe Kata, a német nemzetiségi kérdésről. A felénél tartok, arról szól, hogy az évszázadok során a svábok magyarok lettek, sőt sokaknál magyarabbak. És hogy a német nagykövetség finanszírozásával (éppen, mint most, a deklaráltan külföldi követségek* által finanszírozott meleg-felvonulás), egyik alkalmazottjuk ötletére és szervezésére elkezdték magukat nagynémetnek érezni, és magyarellenesnek. Csináltak nekik ügyes, háttérben uszító paraszt-ujságokat.
1902. Érdekes. Lehet ezt az adatot hazafias oldalról, történelmi szemlélettel, vagy az üdvtörténet szempontjából értékelni. Ez szerint az ember fejcsóvál, vagy beilleszti ismeretei mellé, vagy pedig rábólint, hogy ez is rendben van.

*[Tényleg, érdekes lenne tudni, mi okból. Netán erkölcslazítástól nagyobb piacot remélnek.]

Szüts barátom Párizsból kommentálta a fenti NEWS-szövegemet. (Bár a lényegét hétfőn, kettővel föllebb írtam le.)  / szm.hu: "[...] hogy a külföldi nagykövetségek finanszírozásával (ezt honnan szedte vajon?) a magyar melegeket (és a velük együttérző honfitársaikat) a többi (nem együttérző) magyar ellen hergelik? Micsoda marhaság ez? A Telaviv -New York melegtengely, nem? Apóóó, nemá...."

Köszi, Öreg, az alkalmat - ezt tényleg érdemes átbeszélni -, akkor most én jövök:

1. Hogy ezeket az 1902. körüli korai nagynémet törekvéseket a német nagykövetség beosztottja így alkalmazta a helyi sváb viszonyokra, a sváb Herczeg Ferenc meséli el.

2. Hogy a melegfelvonulást külföldi követségek finanszírozták, meglepődve olvastam a Népszabadságban. Bocs, történelmi tapasztalatból tudom, hogy minden ilyen manőverek, mozgalmak mögött gazdasági érdekek húzodnak meg. Vádolom ezeket a diplomáciai képviseleteket. Mondom,
morális fellazítás
morális fellazítás
morális fellazítás
szándékuk mögött végső soron piacszerzési szándékot sejtek. Ezt az ügyet támogatni?! Átgondolatlanság.

3. Miért kellene a melegek melegségével együtt érezni? A meleg-lét: állapot, tudomásul veendő mindenki számára. De propagálása társadalom-, család-, tehát emberellenes. Angliában működött egy keresztény szervezet, ami örökbefogadásokat közvetített. Tevékenységüket be kellett szüntetni, mert most törvény kötelezte (volna) őket, hogy egynemű párokra is kiterjesszék munkájukat. Milyen mintát kaptak volna ezek a gyerekek. Megrontást.
Te zsidó vagy keresztény létedre hogy ítéled meg ezt, he?

Új akvarellgesztusaid nagyon jók. Különösen a harmadik. Méteresben?
ölel: d.

2009. szeptember 10. csütörtök

Befejeztem és most lefotóztam
egy tavaly,
és néhány idén kezdett képet.

Dekoncentrált műterem – A/08/32
Műterem - kezdet – A/09/07
Tágas műterem – A/09/23
Műterem, csend – A/09/24
Szép műterem – A/09/29
Alig műterem – A/09/34, itt.
27x21 centi, mindössze.

2009. szeptember 11. péntek

A mély-homokban-futni álomnak évszázadok óta van nálam egy visszatérő változata. Bemenni a Főiskolára, ahol évfolyamtársaim dolgoznak, én fájó szívvel évek óta kimaradva. Hosszas vajúdás, menjek-e, mikor. Legtöbbször év vége, vagy záróvizsga ideje. Most is kihalt utca, keresem, hol is parkoltam. Ezúttal zárthelyi feladatként szerveződő diplomakészítésbe csöppentem. Rajzasztalok fölé görnyedve a többiek. A felügyelőtanár előzékenyen suttogva fölémhajol, latolgatunk egy könnyebb feladatváltozatot. Mindet nehéznek találom, két délelőttünk van rá. Megfordul a fejemben, hogy a Keletázsia Múzeum tervemet (valódi diplomamunkám) kéne lekoppintani. Megkérdezem, szabad-e ceruzát használni a tervrajzhoz, mert nincs Rapidographom (tuskihúzó); nem szabad. Szomszédom radírt kér kölcsön, idegesen kotrom elő. Ami ezután történt - remélem, megrajzoltam -, már nem derült ki.

A múltkor Timur és csapata, most pedig szintén a járdán, nem kell senkinek, Távolban egy fehér vitorla. Katajev, 1936. Nem lehetett otthagyni. Száz oldalnál eddig egyoldalnyi történet, a többi táj- és környezetleírás, élvezem. Oroszország 1905, Odessza és környéke. És egy öreg halász, kisfúval, mintha Hemingway (1953).

A halászok védőszentje, csodatevő Szent Nyikolaj régi, már egész feketére pácolódott képe elnyúlt kávéfolthoz hasonló, ósdi arcával és furcsa, kijevi rajzú szemével nézegette a kunyhó belsejét. A polc fölé, a sarokba akasztották. Most az öreg szent évszázados arca irányában hömpölygött a peróleumlámpa fénye és könnyű füstje.
Ez az arc így szinte élt, lélegzett...
Nagyapó már régóta nem hitt sem istenben, sem ördögben. De csodatevő Nyikolajban hitt. Mert hogy is ne hinne az ember abban a szentben, aki nehéz és veszélyes mesterségében segíti? Hisz semmi sem volt fontosabb nagyapó életében, mint a halászat.
Amikor nagyapó még fiatalabb volt, több erővel, jó felszerelésssel, vitorlával járt halászni - akkor a csodatevő szent elég sokat segített. Természtesen, ha egy halgazdaságban nincsen vitorla, ha az öregnek ereje napról napra fogy, ha nincs elég pénz húsra, hogy abból csalétket készítsenek, akkor hiába a csodatevő szent is - csak apró, vacak hal akad a horogra. S nem is lehetett Szent Nyikolajtól többet követelni ezekben az időkben.

2009. szeptember 14. hétfő

Szia! Se Lukács, se news? Üdv: G
<< Kazinczy – Cserey Farkasnak / Széphalom, Sept. 10d. 1810.

…A’ Bécsi Annalisok’ élességét némellyek kárhoztatják. Nem én; én azt nagyon szeretem. A’ mi kedves Uralkodónk Monarchiájában felette sok a’ himpellér Író; ezeknek korbács kell. Ne hidd, hogy úgy majd kevesen mernek írni ’s elhallgat a’ jobb Iró is. Irni mindég fognak...>>

És ezt (másodjára) Kata születésnapjára:

Földi János — Kazinczynak / Szathmár, 1791. május 20-ikán.
Anacreon
Az Asszonyokról.

Ökörnek két szarvat,
Lónak körmös lábat
Adott a természet,
Nyúlat sebességgel,
Oroszlánt,
A’ Halat evezni,
A’ madárt repűlni
Maga tanította.
Férjfit böltseséggel,
De az Asszonyt mivel?
Szépséggel áldotta. tzifrázta.
Ez erős paisnál,
Halálos dárdánál
Jobban megsegíthet
Minden fegyvereket,
Hadi eszközöket
A’ Szép Nem meggyőzhet.

2009. szeptember 15. kedd

Kicsit olyan, mintha a sírbeszédemet kellene megírnom. Bár biztos arra is vállakoznék. A Katolikus Lexikon 14. kötetéhez kértek most tőlem mailben 30 sort meg négy képet. Mért tőlem. Hogy kerülök én oda. Elküldtem. És akkor, hogy még a festészeti periódusaimról is tíz sort... Igyekeztem szakszerű lenni... élményanyag... redukció... problémakör...

Indulásakor Klee, Rothko és Bálint Endre munkássága volt rá hatással (1959-1969 tanulóévek). Korai lírai hangvételű művei gyakran enteriőr és tájélmények képi redukciói (1969-84: absztrakt korszak). Figuratívvá válik festészete, mikor 1974-1983 közötti években készült 2400 temetőfotója élményanyaga válik évekre kizárólagos témájává. Nem konkrét helyszínt, látványt rögzít, a téma atmoszférájával, ezen belül a csend, halál, magány problémakörével foglalkozik (1984-87: régi zsidó temetők). 1987-ben ismét saját fotóból indulva új témakört választ, műterme ábrázolása fokozatosan a lényegi elemek egyre elvontabb megjelenítésére redukálódik. E sorozata a magánszféra láttatásával akár sajátos önvallomásnak is tekinthető, az aszkétikus, csupasz terek olykor szerzetesi- vagy börtöncellára emlékeztetnek (1987-: műtermes képek).

Javítják a gépemet, lehet hogy 55 ezer lesz, (80 egy új) ezért nincs fotó. Hogy valami mégis legyen; a nagygéppel, amin most dolgozom maradék időmben: Ünneplő műterem - A/09/30. Ahogy látom, már vagy negyedszer szerepel, mint ami nagyon megvan.
Fő munkaidőben Kőbánya külső, szájzuhanycsőcsere.

2009. szeptember 16. szerda

Pótpenitenciának megint két héten át napi fél óra olvasást kértem Józsi atyától.
- Szentírás?
- Thomas Mann.

Közép-Európa legszebb patikusa. Olykor betérek hozzá egy Kalmopyrinre, és el vagyok ragadtatva, mindig milyen szépet ad. A napokban valami receptbonyodalom, tétovázott, - jajj, most jöttem szabadságról, hogy is...? - igen napsütötte volt, rákérdeztem, - Balaton? - Nem, Jáva és Bali. - No?! - Az egyetemen antibiotikumokkal foglalkoztam, egy kéthónapos ösztöndíj erre a témára, konferenciával, ragyogóan szervezve. Párom is jött, körül is néztünk. - Fotózott, megnézném? - Néhány kép van a neten...

bali-02.jpg
bali-03.jpg
bali-07.jpg
bali-04.jpg
bali-10.jpg
bali-09.jpg
bali-05.jpg

Jelenits atya mondta mosolyogva vagy harminc éve; éppen visszautasították útlevélkérelmét, én is gazdagodom, ha ti utaztok.
Nekem Jávából ennyi jó is. Mindenből.

13:11 Gábor kérdezi, és milyen egész Európa legszebb patikusa. Szerintem ilyen lenne, ha patikus lenne.

Mindig fájón belém nyilalt, ha belegondoltam, adatszolgáltatásom míly felületes, hiányos. Barátaim jószándékú aggódó intései sorra lepattantak rólam. Most mákszemnyit javult a helyzet. Informatikus barátom megcsinálta; a kép alatt a megjegyzés rovatba linket tudok tenni (barna betűsor), minden továbbiakat elmagyarázandó. Itt a kép alá bekerültek vázlatai, a keletkezéstörténete; egy avignoni történet, elmesélve.
Avignoni szerelmesek - A/71/12

2009. szeptember 18. péntek

Kedves Dezső! Az A/... képnek van ára?
H.

Kedves H! Mint a többi. 650.
d.

[két hét szünet]

Kedves H! Azt elfelejtettem hozzátenni, nyugdíjasoknak 100% kedvezmény.
Mikor jön érte?
d.  
[Nem szeretem, ha vágyott kép anyagi okokból nem.]


Kedves Dezső! Nem kell velem viccelni.
H.

Nem vicc. Jó ötlet.
d.

Gondolkodási és egyéb ...si időt kérek.
H.

Csak könyörgöm lekvárt ne, annyi van.
d.

Vidéken kb. ez a szüret ünnepe. Nálam ma befejeződött az éves képtábla alapozás munkája, mindig félek tőle, fárasztó. Bontottam tegnap reggel az első dobozt, kezdem, és rémülten tapasztalom, csomós. Rettenetes lesz vele dolgozni. És akkor - Magyarországon vagyunk -, egy jó ismerős. Telefon. Ugyan éppen Bonyhádon van, de beszól a művezetőnek. Egy óra múlva Kőbányán, már a gyárban vagyok, három fémhenger között forog a fatapaszom, és ami kijön, az öt mikron szemcsenagyságú pép. Örömömben ma 04-06 között befejeztem fölhordását, 57 tábla, már szárad (fotó). Ha Isten is úgy gondolja, 2010. március 2-án fél tízkor csiszolom le az első hármat a kecskeméti ház kertjében, a fémasztalon.


Na, ez micsoda,
komám; magyar!, a neten találtam (gyönyörű):

From bough to bough the warbler flies
In song the voice to voice replies

[LONDON: TRÜBNER AND CO., 1881.]

Meghalt Muray Robi (1931-) reklámgrafikus, és festő, most kaptam a gyászjelentést. A Magyar Képzőművészeti Egyetem tiszteletbeli professzora, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetve, Csepel díszpolgára.

Mint vadászfestő korlátozottabb érdeklődésre tarthat számot.
Viszont én neki köszönhetem a:

Bálint Endrének vittem friss képet mutatni, azt hiszem, az Angyali üdvözletet, 1969, s meséltem, szeretnék már szabadúszni, alkalmi grafikákra váltva az építész státust. Robi is ott volt. - Megnézném, mit csinálsz. Dinamikusan fél óra múlva már munkáimat nézte a Körtéren. - Ha megint lesz kiállításgrafika munkám, otthagyhatod a vállalatodat. Hetente vártam, talán a jövő hétre nem kell már az ebédet befizetnem. 1969. október, Autószervíz '69 kiállítás a Népköztársaság úton, a Moszkvics autószalonban, oda hívott először. Munkahelytől búcsú, öt nap grafika, abból aztán két hónapig meg lehetett élni. Hamarosan alkotóházba.
Robinak akkoriban szaharaokker autója volt, hogy Afrikába készült múzeumnak madarat gyűjteni.

<<1971-ben a Budapesten megrendezett Vadászati Világkiállításon öt témát, négy pavilont tervezett és kivitelezett munkatársaival [Ott voltam, utolsó nap hajnali négyig.] Ugyanebben az évben jelent meg a 18 lapból álló „Vadjaink” című képeslapsorozata. 1974-től alapító tagja és munkatársa a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Ebben az évben készítette el a „Vadászható madaraink” című füzetet és plakátot, majd a következő évben fél éves kiállítási körútra indult az USA-ba és Kanadába. 1976-tól 10 éven keresztül főmunkatársa volt az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatalnak. Ez idő alatt elkészítette Magyarország védett madarait négy plakáton ábrázolva.>> [Az egyik keretét én csináltam.]

Műterme fantasztikus volt, gazdag, gyönyörű. Aludtam a galériáján éjbenyúló munka után. Sokat lehetne erről mesélni. Éjjeli lámpása egy általa preparált tatu páncélja. Hatalmas beépített ágy alatt vagy százféle színű offszetpapír. A szönyegen egy álmatag hazudós vizsla. A fölhajtott wc-deszkán célkereszt rajza, kérelemmel, kéretik pontosan célozni. Rovargyűjtemény üveg alatt. Sötétkamrájában sok órát töltöttem reprózással, nagyítással, egyébként ott tartotta elzárva fegyvereit, pénzét és pornógyűjteményét. Munkakapcsolatunk csöndesülő tempóban kb. 1977-ig, Derkovits-ösztöndíjamig tartott. Néhány éve meglátogattuk, már Csepelen élt. Mesélte, öregedve, nemrég leadta vadászengedélyét.

Kedves Dezske, en egy Ausztraliaban tanulo magyar lany vagyok, es tipografia vizsgaanyagkent szeretnem elkesziteni mint egy 1930as evekben nyomtatott gyaszjelentest. Ehhez a legjobb 'stilus utmutatot' az On honlapjan talaltam, a dedpapa Szemzo Lajos gyaszjelenteset. Szeretnem megkerdezni, hogy hasznalhatom e referencianak. Illetve mar hasznaltam, de megis ugy ereztem most, hogy engedelyt kell kernem, mert ez megis valakinek a tulajdona.
H.

2009. szeptember 19. szombat

A mai Népszabadságból az ötlet. Amíg arra vártam, mennyire fogják leütni azt a ronda narancssárga képemet (650 ezer, a többiek 100 e. alatt), elkezdtem összeírni, mikből állna szépirodalmi könyvtáram, ha őriznék könyvet. Vagyis amit időről időre szívesen újraolvasnék. Kb. nyolcvanöt kötet.
Fontos könyvek: Kepzelt-konyvtaram.htm ...És nálad...?
Akkor már ide ezt is:
fontos filmek
fontos versek: VERSTÁR
fontos képek: MAGÁNMÚZEUM

2009. szeptember 20. vasánap

From bough to bough the warbler flies
In song the voice to voice replies

    [LONDON: TRÜBNER AND CO., 1881.]

 

Deske, mi a túró ez? Ugrál ágról ágra... passz.
M.

Száll a madár ágrul ágra
Száll az ének szájrul szájra;
Fű kizöldül ó sírhanton,
Bajnok ébred ősi lanton

Micsoda zene. Arany, Buda halála, VI. ének; Rege a csodaszarvasról. 82-ben halt meg, tehát még élő költő. Kétnyelvű kiadás, London.

Más:

Mivel könnyű nyáridő volt, és könnyű ruházatot viselt, a kelme nem tanúsított túlságos ellenállást. De jóllehet nyomorúságának minden erejét latba vetette ennél a műveletnél, mégis meglehetősen soká tartott a félelmetesen néma alaposság folytán, amellyel végezte. A körülállók, akik hiába igyekeztek mozdulatokkal gátat vetni fékevesztettségének, rémülve látták, hogy Jákob nem állt meg, mérsékelt várakozásuk szerint, a felsőruháknál, hanem nyilvánvalóan szilaj eltökéléssel csakugyan mindent szétszaggatott, ami rajta volt, a rongyokat egymás után tépte le magáról, és teljesen csupaszon állt ott. A szemérmes férfiúnak, akinek általánosan tisztelték szigorát a hús minden mezítelenségével szemben, ez a cselekedete olyanannyira természetellenesen és megalázóan hatott, hogy nézni sem lehetett tovább; a háznépe panaszos tiltakozásssal félrefordult, és elburkolt fejjel kirohant...

A telep egy félreeső árnyéktalan sarkában foglalt helyet egy hamu és cseréphalmon, és ott ült mezítelenül, a fátyol rongyaival a kezében, haját, szakállát, és vállát hamuval szórva meg, miközben egy-egy fölemelt cseréppel testét vakarta, mintha kelésekkel és pokolvarrattal volna tele - tisztára szimbolikus cselekedet, mert kelésről szó sem volt...

Isten gyengéd ajándéka. Meg az én pontos ötletem. Merthogy penitencia ez a napi félóra József. Mennyire szeretem sokirányú körmondatait, bujkáló humorát. És az ajándék: szellemi kísértéseim birodalmából tán kivezetve hónapok után, ezáltal, ebben érzem magam otthon, valahogy végre otthon, különös.


Kivonatoltam,
ma olvasták föl:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele az újpogányság terjedő szellemével kapcsolatban.

...ismét erőre kapott egyfajta pogányság. Korábban az elvilágiasodás szinte az egyetlen veszély; fogyasztói szemlélet, élvhajhászás... A kommunista évtizedek alatt próbáltak mindent elfelejtetni, ami magyar és keresztény... Kisebbrendűségi érzést tápláltak belénk, hogy utolsó csatlósok, nacionalisták és soviniszták. Ehhez újabban a kirekesztő és a rasszista jelző...

Az öntudatra ébredésünknek vannak vadhajtásai. Pl. különböző vallási elemeket keverése, pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, a táltosok, sámánok és a pogány ősmagyar vallás újraélesztése. Az okkultizmus, spiritizmus, bálványimádás különböző formái.

Hitünk elleni támadások a szélsőségesen liberális eszmék, a relativizmus diktatúrája. Az élet tisztelete helyett a halál kultúrája. Tagadja vagy relativizálja a férfi és a nő különbségét, a házasságot, a családot... A globalizációval szemben a katolicitást valljuk. A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie.

Hitünket kikezdheti: „vallásos vagyok a magam módján“. Egyedül egyházának ígérte meg Jézus Krisztus: „Én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig“   
2009. szeptember 10.
 a teljes szöveg

2009. szeptember 21. hétfő

Kondoleálok, főiskoláskori szerelmem most 83 éves nővére meghalt.

Szervusz kedves kis Csomay.

Hát elment a Piroska.

Tulajdonképpen karikatúrád volt, kizárólagosan nő, míg te nő és férfi is, így erős.

Érzelmesen asztalom fölé rajzszögeltem tőled egy cédulát annó a Körtéren, rajta ez: Öt perc múlva itt vagyok, Zsófia. Boriska-Piroska látogatására ezt egy fehér papírral takartam, s ő, mikor azt hitte, nem látom, föllebbentette, elolvasta. Aranyos volt.

deske

Évtizedekig telével fotóztam,
lassan ez az objektív súlya miatt
el kellett, hogy maradjon.
Kirándulásra, ugye, ötkilós géppel.
Evvel kényszerűen megváltozott a hozzáállásom,
mondhatni, stílusom.
De most.
Vettem egy Olympos [SP-590] gépet.
45 deka, és 26x!! optikai zoom,
12 megapixel!, 90 ezer forint.
A zoomja 4-500-as telének felel meg,
és teleszkóposan
visszamegy a géptestbe,
őrület, csúcstechnika.

Megpróbálom majd a tarisznyában, mindig magamnál.

Próbafelvételek;
az első képen
nyíl mutatja
a zoomos kép témáját.

Alá tettem
a nagy Nikon gépem
70-200-as tele felvételét,
ami 300-as
hagyományos teleobjektívnek felel meg,
amúgy rajzosságban
a legjobb Nikon-objektív,
mondják, és én is
végigteszteltem.A közeljövőben majd megpróbálok nem mindig csak erről beszélni.

2009. szeptember 22. kedd

Mit kell itt
annyit locsogni.

Ugyanonnét
a két felvétel.


akinek ez se jó,
menjen
a hásszelbládba,
ott 39 a megapixel.
Most küldte fiam,
szíves bosszantásomra:

http://www.hasselbladusa.com/products/virtual-demo-overview/hasselblad-image-quality/resolution.aspx#wrapperKedves Dezso bacsi, hat megint megneztem par oldalt a weboldalan es a zoldszemu szornyeteg eszi a lelkemet most. micsoda poszterek!!! micsoda festmenyek!!!! egy elet alatt hogy lehet annyi mindent alkotni????????
H [Ausztrália]

Az nagyon szeret, ha dicsernek.


Na, valami, élesben.
F/2009/118


Gábor küldi,
hogy nincs új a nap alatt:

Batsányi írja Ráday Gedeonnak 1791-ben:
<< Maholnap több magyar író lessz, mint-sem olvasó; pedig, ha-tsak nem különös jó munka, a' következendő unokájink bizony még kevésbbé fogják olvasni.>>

Este. Jákob siratja a szétszaggatott Józsefet, és vitatába száll a józan Eliézerrel. Szívfacsaró, gyönyörű. Mintha az ember egy ladik fenekén ringatózna, csillagokat bámulva. Emlékeztet Jób sirámaira.
Olvasd el, J., víztorony mellett laksz, vagy sem.

2009. szeptember 23. szerda

Lefotóztam négy befejezett képet.

Ez itt: A/08/45  és  A/09/53  A/09/41  A/09/30

Egy dimamikus magyar kisasszony, a héten találta meg a honlapomat, ma hajnalban vagy tíz levelet váltottunk. Remek mondatai vannak:

itt del van, nyugat ausztralia, vilag vege.
es csaszarmorzsat fogok enni.

Tipografia vizsgaanyagkent a Seress Rezso fele Szomoru vasarnap dalszoveget szeretnem elkesziteni mint egy 1930as evekben nyomtatott gyaszjelentest.

Camus, aki a mindenem. orulok hogy nem most el, mer szerelmes lennek bele, es megolnem magam mert o nem szeret... :)))))

en szeretem az oceant itt, de nem tudok sokat uszni meg felek is. inkabb csodalom kivulrol, mer azok a szep capak meg meduzak csipkedik az embert.

maga zsido vagy katolikus? en katolikusnak szulettem, de sose hittem benne. csak neha mentem templomba, mert a pap jokepu volt, hahahahha

zsazsa cicamat tegye fel, ha lehet a netre. nemreg mergezte meg valami idiota. tok jo fej macska volt, azt hitte hogy kutya es mindig megharapta a kutyaimat meg elment veluk setalni. igazi vadallat volt.

itt nincs jovom. legtobb embernek nem tetszik a munkam. nekem sem tetszik, amit itt csinalnak. talan libanonba kene mennem.

Kedves H.!
Egyetlen az érdemi kérdés. Saját munkájával mennyire elégedett. Arra Libanonban is ugyanaz a válasz.
d.

Gábornak uszodából hazafelé megmutattam Közép-Európa legszebb patikuskiasszonyát, el volt bűvölve. Mostani levele már a fentiekhez szól hozzá:

Deske! Egyre jobb csajok dongnak körülötted: <<dimamikus magyar kisasszony>> Inkább forró, szenvedélyes. Valószínű nincs barátja, az megmondaná neki, hogy az élet véges, be kell osztani: G

És. Paula jóvoltából indul az:

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01

2009. szeptember 24. csütörtök

Volt egy fontos cikke a P. Szűcs Julinak a Népszabadságban.
Háromszor végigolvastam, pedig hosszú.
Messiások - igény szerint.
A debreceni Modem-kiállítás kapcsán írta,
de nem az a fontos.
Hogy evvel a kiállítással a
rendezői film, színház, muzsika után
megérkezett hozzánk a rendezői kiállítás.
Hogy ezentúl nem kész kiállításokat hoznak,
hanem a múzeum által szervezett bemutatók jönnek.
Tehát ahol a a kurátor szemlélete, ötlete,
és nem egyszerűen a (művészi) minőség
a válogatási szempont.
A cél: rekord a nézőszámban.
Hogy érdekesek leszünk, mindenáron.
Ez itt most úgy valósult meg,
hogy csalogató nevek, mellékes műveikkel,
megbotránkoztató munkák
a figyelem fölkeltésére,
gigatárlat.

Ez a szemlélet (remélhetően)
csődöt fog mondani,
- mondja P. Szűcs (is) -
mert a művészet lényegétől idegen.
Ami nem alkalmas pld. a környezetvédelem
problémáira sem választ adni.
Nem az a szférája,
és főleg nem az a dolga.

       a teljes cikk


Jut eszembe, bocs,
de nagyon idevág, amit én, valaha.
Egy kis cikkem 1988-ból,
Képzőművész Szövetség, Hírlevél.

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01  CICA-02


2009. szeptember 25. péntek

Ausztrál levelezés, még lendületben. Vagy hatodik válaszom után, este:

Most félbehagyom, indulnom kell a Széchényi-hegyre egy közösségbe, imádkozni.
d.

Én meg megyek hastáncórára.
Akkor magát nagyon szeretheti az isten.
H.

Fikarcnyival se jobban, mint magát.
d.


Két képet fotóztam le tegnap: A/08/23 és A/09/22


Folytatódik az
ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01  CICA-02  CICA-03


Deske, és milyen a konzervatív cicatár? G.

Ilyen. Nézd figyelmesen a képet, a cica hátán fehéregér. d.


A mai nap fő eredménye, legalábbis eddig. Fantasztikus.

1. nikon 70-200-as zoom csúcsobjekív
2. olympus zoom késleletett felvétel, auto felv. mód, 12 Mpx-re állítva.

Jobb a NIKON, de használható az OLYMPUS is.

És persze reggelente-uszodába-útközben újra zoomos felvételek, boldogan, a régmúlt emléke.

Hídfő reggel - F/2009/121
Bem utca - F/2009/123
Margitszigeti lejáró - F/2009/124


2009. szeptember 26. szombat

Megfontolandó üzleti ajánlatot kaptam, sok-sok pénzek:

Йn vagyok Mr. Patrick K. Sz Chan ьgyvezeto igazgatуja Hang Seng Bank Ltd. takarбsban van egy ьzleti javaslat az Цn szбmбra. Йn akarom, hogy segнtsйgemre lesz a vйgrehajtу egy ьzleti projekt Hong Kong az Цn orszбgбban. Magбban foglalja az бtadбs egy nagy halom pйnzt. Kйrjьk, igyekszik betartani legteljesebb diszkrйciу йrinto valamennyi ьgyben a kйrdйst.

Egy mail-váltás

"Akkor magát nagyon szeretheti az isten." - ha lehetne, nagybetűvel az Isten.... (akárhogy írta) Egy jó jelzőn fél napig töprengsz, erre egy jó megoldást találni nem tartod fontosnak? Mert ahogy van, úgy sántít.
L.

Lehet tisztelni egy nemhívő gondolkodását is.
d.

Mi nagybetűvel írjuk.
L.

Igen, ez a pontos. Mi nagybetűvel írjuk.
d.


Egy harmadik mail-váltás, Izraellel. Megtudtam belőle, hogy Bán Béla itt, a hatodikon a sarokműteremben lakott, tehát a Kónyi elvtárs, a Ganz Villamossági Gár sztahanovistája családja körében kép mégsem az én műtermemben készült. Itt Diener Dénes Rudolf lakott, ezt tudtam, középen pedig a kacskakezű Ölmacher Anna, a vérestollú szocreál. művtörténészek egyike, neve már feledésben. Ez is új infó. (A másik kettő Dutka Mária volt, és az az ÁVH-s nő, aki később a Művtört. Tud. Intézet igazgatója lett*, neve bosszúból reggel óta nem jut az eszembe.)
A levél abból az alkalomból érkezett, hogy Bán halálának 100. évfordulójára a család a ház falára emléktáblát szeretett volna, de a lakóközösség erre havi ötvenezer bérleti díjat kért. Hogy én mit szólok ehhez.
*[Aradi Nóra]

Kedves Asszonyom! Ilyen határozatról nem tudok, de nem is tudhatok, mert a lakóközösség gyűléseire nem vagyok hivatalos. A Diener-féle műteremlakásban lakom, szolgálati lakás, nem vásárolhattam meg, szerencsére. A tulajdonos lakók vehetnek részt az ilyen döntésben. Egy ilyen bérleti díjjal nem értek egyet, de véleményemnek nincs semmi jelentősége. Hogy "Bán Bélát jó festőnek tartom", ez így nem egészen  pontos, de ennek sincs semmi jelentősége.
Szívélyes üdvözlettel: v.

És még mindig szombat reggel. Baktatok hazafelé, tőlem tíz lépésre a pubnak nevezett kocsmából kigurul egy fehéringes fiatalember. Tápászkodik, megint elesik, dolgai szétfelé. Szedegeti, majd váratlan tempóval tántorog tova. Valami ott maradt utána, talán a mobilja. Nem, csak egy MARS csokoládészelet. Veszem magamhoz, sietek utána, de túl gyors és a sarkon be is fordul. A kulináris és a morális ütközése, akkor ez már netán az enyém. De hát nem úgy van az, most már futok utána. - Uram, ezt elvesztette. Hátrafordul, széles mosollyal hebeg valamit, átveszi, majd királyi mozdulattal nyújtja vissza. Hazáig el is fogyott.

Olyan gyönyörű őszi nap, szombati kirándulásunk elmarad, de nem szabad otthon maradni. Hévvel Szentendrére, útközben a gazdagság öröme, melyik múzeumot válasszan. Tréfából a leggyengébbet, a Kmettyt? Vajda. Nem, Czóbel szívemhez közelebb. És jól jártam. Legutóbb óta átrendezve, s kétteremnyi korai párizsi munkája, nagyon jó. Csodagépem még próbaüzemben, persze titokban. De rossz programmal exponáltam, bemozdultak. Emlékeztetőnek jó csak. Érdekes, most kint volt két plasztika is. A kisteremben Miháltz, evvel is szerencsém. Kifelé menet rákérdeztem, igen tilos, de van fotósjegy, tizenötezer. Új dimenziók. Az ostobák. Nem gondolnak bele, miért fotóznak az emberek.

Még kis séta az édes napsütésben, templomoldal F/2009/126, és a lépcső a temlomdombról lefelé; F/2009/127; ebédre haza.

Egy jó, emberi hang, Kata dugta az orrom alá, Bächer Ivántól

Népszabadság 2009. augusztus 29.


Szilvafa

Jaj, de jó hogy jössz, hogy vagy, én valami rettenetesen, kérlek adjál tanácsot, elment a Bandus, képzeld, elment, kilenc hónapja volt az esküvő, és erre most elment, a rohadt életbe, elment. De persze úgy ment el, hogy nem ment el, naponta tízszer telefonozik, én meg hússzor neki, minden másnap találkozunk, szóval mégsem ment el, csak elköltözött, de itt hagyta a szerszámait, a rohadt fúrógépeit, van neki vagy három, meg a fűrészét, reszelőit, mit tudom én mit. Most mondd meg, mit csináljak? Legyek kemény? Vagy legyek kedves hozzá? Mondtam neki, ha elmentél, akkor menj el egészen, és ne telefonálj, erre azt mondta jó, hát hogy a rohadt életbe, rögtön azt mondta: jó, csak így rávágta: jó, hogy a ragya verje ki a pofáját neki, jó, csak így: jó, hát mi jó?
 a teljes szöveg

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01  CICA-02  CICA-03  CICA-04

2009. szeptember 27. vasárnap

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01  CICA-02  CICA-03  CICA-04  CICA-05
 

2009. szeptember 28. hétfő

Megrendítő, szomorú plakát.
Itt a környéken több helyen láttam, oykor gyanúsan megtépve.
Azt hiszem, hogy evvel az emberrel én többször találkoztam.
Receptet mutatva kéregetett, akkor kiváltottam egy gyógyszerét.
Később kissé kikerekedett,
piros lámpánál várakozó autók között próbált valami újságot árulni.

Vajon a család tapintata ez a feveszi a hajléktalanok életsílusát -
a visszatérést megkönnyítendő?

Nekem is van egy osztálytársam, bölcsész diplomával. Iszákossága elhatalmasodott, eltűnt családja elől, húsz éve hajléktalan státusban. Próbáltam megkeresni, a rendőrség nem adta ki a címét, mivel az ő megkeresésükre nem válaszolt. Talán öregségére vissza lehetne fordítani életét, tudós fia, unokája van/lenne.

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01  CICA-02  CICA-03  CICA-04  CICA-05   CICA-06

tárgy: CICA-06. Deske, ugye, ezt Maga montírozta egy fekete szőrmegallérral? (Megengedő vagyok: a szétszórt föld talán mégis macskamunka.)

I.

Mind netről jött ajándékmacskák.
d.

Az új macskakollekció édes. Irígylem azt a barátnőjét a csíkos macska miatt. Az lehet a legrosszabb (tehát legjobb) macska a világon.
H.

Kedves Deske, Weöres Sándortól egy Macska induló: http://www.youtube.com/watch?v=Hr4wInTjooQ
Z.

2009. szeptember 29. kedd

Levelem az érsek úrnak. Aztán majd meglátjuk.

Kedves Péter Atya!
24 éve vagyunk, FIORETTI imacsoport. Most egy olyan változtatást szeretnénk, amihez az Ön beleegyezése szükséges. Mondanivalóm ez ügyben öt mondat lesz. Tudna fogadni? Elég egy mail.
szívélyes üdvözlettel:

 

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR: CICA-01  CICA-02  CICA-03  CICA-04  CICA-05   CICA-06  CICA-07

2009. szeptember 30. szerda

Munkaköri kötelességből tegnap
délelőtt a Turner kiállításra,
a Szépművészetibe.
Rendben van.

Aztán az évek-óta-kedvenchez,
a kis KHOPFF (1858-1921 Brüsszel) képhez.
PATAK FOSSET-NÁL, 1897.
Most letették a 19. századfordulósokhoz,
a Bonnardok mellé,
a pincébe.

Ezúttal fotójegy, itt nem tizenötezer,
hanem 300,
és most sikerült is, rendesen.

A keret nagyon arany volt,
azt egy kicsit átszíneztem.

Aztán délután S. Nagy Kata könyvbemutatójára
a B2 Galériába: Más - kor / Festők, képek, kiállítások.
Bonusz: kiderült, egy kis fejezet rólam szól.
Kölcsönösen dedikáltunk egy könyvet egymásnak,
én a DESKE.HU-t,
és vigyorogtunk.
Az utolsó széksorból csináltam is róla 60 portrét a telével,
hogy abból aztán egyet beszámozzak.
Találkoztam ott Bekével is, a Művtört Intézet igazgatója, kérdezem, - A sógorom nálatok van még? - Ő hetven fölött, státusban már nem lehet, de élete végéig munkatársunk. Iróasztal, telefon, mail. Ha valami megbízásos munka, fizetünk érte.
Szép.

Apó, még Amerikában fotóztam. Zs. bevallotta,  hogy amikor rajzolni tanult, gyakorlásképpen egy híres festő  munkáit fogalmazta át. (Volt vagy 15 darab, a legjobb hármat  fotóztam le)
Mike

Az ausztrál kisasszonnyal is váltunk napi 5-8 levelet. Kis ízelítő, remek tolla van:

- hahaha, szőke nők? nekem sose tetszettek. sem férfiak. a szemükben jég van, én meg a tüzet szeretem. voltaképpen a fehér emberek nagy részét rondának látom. az arabok meg a keverékek tetszenek. itt mindenki azt mondja, zsidónak nézek ki. láttam zsidó filmeket a múltban és teljesen úgy nézek ki, mint a szinésznők. és még a szereplő nők jelleme is mint az enyém!!! igazi szörnyeteg.

- na most ezer év lesz, mire megírok 2 sort. de megérte. holnap szerintem rosszkedvű leszek, és nem írok.

- egy ghanai dvd boritóterv miatt csatlakoztam egy ghanai klubhoz az interneten, és megkértem a tagokat, irják meg, hogy mondják a saját nyelvükön hogy 'visszatérés a tengerhez" 9 nyelv van ott. utána rájöttem, hogy vallásos a csoport. na, emiatt kaptam tőlük sok üdvözlő nagyon hosszú emailt, de senki sem volt képes leforditani a 2 szót, amit kertem. számomra ez tipikus vallásos hozzáállás, nem látják a fától az erdőt. tisztelet a kivételnek.

- és nagyon szeretem a bernáthegyit. igazi ártatlan hatalmas jószágok. kinában megeszik őket, de előre megkinozzák őket. na emiatt is leszek én reklámgrafikus. én ezt nem bírom ép ésszel feldolgozni. a kutyák, ami megolvasztja a szívem, sokkal szebb mint egy gyerek. mindjárt küldöm az itteni kutya képét.

- megpróbálok emlékezni az új emailre, de reménytelen vagyok. öreg napjaimra az erdőben kell laknom, mer különben én leszek a néni, aki nem talál haza.

- elsőáldozó is voltam. de már 9 évesen sem hittem benne. 100 kérdést kellett megtanulni, és 100 választ rá. ez nekem nem jön be. sose szerettem, ha megmondják, mit gondoljak. másrészt ez egy tapasztalat, a sok muszlim és keresztény, akit ismerek, szeretnek beszélni a segitésről, de nem gyakorolják. vannak kivételek, Assziszi Szent Ferenc jó fej lehetett.


- igaza van, nem neveltek túlzottan. akkor még rosszabb természetű lennék. a túlzott tanitás gyenge jellemeket alkot. túlértéklem az elme hatalmát.

- francba, francba, francba. az ember, akié az a macska, annak öröm lehet az élete. ilyet lehet mondani? hogy francba? maga káromkodik néha?
durván is? én igen. ha választhatnék, vagy malomban, vagy világítótoronyban laknék. egyedül, rengeteg könyvvel és látogatókkal. a padló tükörből lesz.

Erre muszáj volt kontráznom. Bocs, vagy világítótorony vagy látogatók...

Uszodába menet még kissé elmosódott a világ. F/2009/130

NEM TUDJA VALAKI?

Határozottan emlékszem az idők mélyéből Thomas Mannál a jelenetre, az ifjú József beleszól a róla folyó alkuba, s ezért meg is dorgálják. Ezt (is) én írtam volna (át)?
Amikor testvérei eladják, végig hallgat. Amikor Mont-kav megveszi Potifár háza számára - most kétszer elolvastam -, ott sincs ilyesmi.
Érthetetlen.

Most délután
magam számára is váratlanul
elkezdtem ezt a 90 centis képet,
A/09/54. A rend szerint ezt 2010. március 2-án kellett volna.

ELSŐ EURÓPAI LIBERÁLIS CICATÁR:
CICA-01
 CICA-02 CICA-03 CICA-04 CICA-05 CICA-06 CICA-07 CICA-08

És megint elmúlt valami.


látogató 2009. szept. = 193427 =3896/hó = 130/nap


oldal teteje