VÁLINEWS; 186. levél J.-nek, Le Meux-be / 2010. szeptember

2010. szeptember 1., szerda

Ezt szeretem. Kossuth Rádió; Réz Pál meséli: <<Október 23., ülünk egy éttemben, társaság, beszélgetünk. Berohan egy barátunk, kitört a forradalom, gyertek! Hívunk egy taxit, hogy megyünk a forradalomba. Vas István ülve marad, hogy ő már megrendelte a pulykasültjét. Az akkoriban ritkaság volt. - És neked fontosabb a pulyka, mint a forradalom? - Igen.>>
Művész, aki egyébként szereti a pulykát. Igaza van, egy ország fontos dolgai nem az utcán dőlnek el. Otthon, munkaasztalnál. Erre mondja Pilinszky, nem tudom ki volt a belügyminiszter, amikor Van Gogh lefestette a bakancsát.


Figyelem, a Kossuth Rádió - MR1 - nagyon kinőtte magát. Meg tudta csinálni ebben az ostoba, izléstelen és ronda kavalkádban. Idomult a frissebb hangú kereskedelmi rádiók közvetlenségéhez - korszellem -, és/de megújultan tartalmas. Pld. van délben egy gyerekek ellátásáról, neveléséről szóló műsor, nem vagyok benne igazán érdekelt, de ha úgy adódik, végighallgatom, festés közben. Igazán okos, jóindulatú emberek.
Külföldön is lehet fogni, probléma nélkül, neten. Érdekes módon 16 másodperc késéssel: http://www.hangtar.radio.hu/hangtar/
Magamról: nincs lázam. Fejemen ágyban is jól esik a sapka.

2010. szeptember 2., csütörtök

Szerdán itt voltak/tunk, megkezdődött a Fioretti imaközösség új évadja. 85-ben kezdtük, ugyanitt. Illetve akkor még Kata szobájában. Kedden mutattam itt a http://fortepan.hu -t 5000-, jobbára Budapest-fotót. (Igen lassan jön föl.) Már volt, aki nagyon örült neki. Magam is belenéztem, lehetőség elandalodásra. Ami nekem szólt, kissé följavítva betettem a fotókhoz, a 02. KÖRNYÉK-hez. Életkörnyékem 1945, 53, 55, 56-ból.

 

F/56/04 Erre emlékszem, láttam. Az utcakő-barrikád - a Bartók Béla utat zárta - lebontásán húgommal mi is dolgoztunk. Valaki odaszólt nekem, még korai. A tankmaradvány a Himfy-lépcső torkolatában. Jobbra fönt a házunk, középen a Váli utca torkolata; róla neveztek el.erre emlékszem, láttam. Az utcakő-barrikád - a Bartók Béla utat zárta - lebontásán húgommal mi is dolgoztunk. Valaki odaszólt nekem, még korai. A tankmaradvány a Himfy-lépcső torkolatában. Jobbra fönt a házunk, középen a Váli utca torkolata; róla neveztek el.

F/45/01, Mechwart-tér sarok, naponta látom,
F/53/01
 
a mi házunk is,
F/53/02
a HÉV még szépen körbejár
F/53/03
, ezt a fölirata miatt, a Petőfi-híd még vízben, a hatos nem a Körtérig járt. Gyanítom, a fotó korábbi, mint 53, ha Széll Kálmán, és nem Moszkva-tér,
F/55/04
 
ezt még én is derekasan műveltem,
F/56/02
rézsút szemben velünk, ahol lőszerraktár volt, fölrobbant. Újság később írta, micsoda dilettánsok voltak, ilyen helyről soha nem szabad tüzelni, viszonozhatják. 
F/56/03
itt a barrikád jobban látszik, háztömbünk, első harminc évem. 
(Volt egy mosolygós kisasszony-fotó is, csónak a Balaton közepén. Nem értem, mi végre vehette le a melltartóját; 1953-táján.)

Megint aukcióra adták egy képemet,
nem is rég került el tőlem.
Ez is kisiklás, mint az A/10/51,
amit tegnap kidobtam,
de ez számomra hiteles, kedvelem.
Játék, Klee gondolkodása,
formamegoldásai műterem vonatkozásban.
Attól, hogy a paravánnak még egy lába is van, minden logika eltűnik,
Klee mosolyog - műterem - A/08/10

30. Képcsarnok aukció, szeptember 11.
Meg lesz ott egy munkám 75-ből is,
A/75/38. Sajátos szisztémájukat követve képeim
csak 150 ezerről indulnak.
Igaz, hogy a többieké 30 ezerről...

 

 

 
Forrás: axioart.com


 

 

 

 

 

2010. szeptember 3., péntek

Lenyűgöző egyházunk kincsestára. Például a zsolozsma, egyházatyák, szentek válogatott gondolatai, gyakran ezer - ezeröszáz! éves, tökéletesen aktuális szövegek. Ma Nagy Szent Gergely pápa (540-) ostorozza magát, prédikációjában:

Polgárok ügyeivel kell törődnöm... betöltött állásom kényszerít, hogy kapcsolatban legyek világi emberekkel... meghallgatom felesleges beszédjüket is. Csakhogy magam is gyarló ember vagyok. Egyszer csak belekeveredem a könnyed csevegésbe... amibe beleesni irtóztam...

Félbetegen tűnődöm.

1./ Nyolc és fél évesen, 51. május 31-én hozott ki anyám a kórházból; egy hónap skarláttal az Üllői úton, keservesen. Akkor mondtam: egy hónap kellett hozzá, hogy megértsem, én itt, itt vagyok, és egy élet kell majd, hogy megértsem, én élek.
Amit azóta ehhez hozzátanultam, elhanyagolható.
Persze ez is csak hencegésbe fojtott nyafogás. Mert hiszen:

2./ 86.12. kiállításkatalógus, önéletrajz:
1951 májusában föltett kérdésemre
1983 augusztusában megtaláltam a választ.
Most már mindegy, meddig élek.
De addig: szolgálatban vagyok.

3./ Meg amúgy is:
Isten gondol öröktől fogva téged,
elméjében léted mint szikla áll,
Mi ehhez mérve habfodornyi élted?
és mit változtat rajtad a halál?
 (Weöres)

Kevéske madártej belső békét okozna.


20:28 És a (valahai)
pestieknek megint valami; régi villamosvonalak. Már nem fogom újra elveszteni, webtárba kerül: http://hampage.hu/trams

2010. szeptember 6., hétfő

Hét végén évfolyamtalálkozó,
kétnapos, Cs. Zsófi akarattyai házában.
Tizen voltunk. Zsófi, Ági, Maja özvegy,
három fiú szörnyethalt, a negyedik rákban. Kettő beteg.
Kettő kapott Kossuth-díjat,
mindünknek van valami medálja.

Ettünk, ittak, beszélgettünk,
Villőék megmártóztak a 16 fokos Balatonban.
Attila lehozott építész-tervét vitatták nagy lendülettel.
Többük életét tudtam meg.

Az eddigiek között egy sem volt,
most két rólam-fénykép is előkerült a múltamból.
Hát nem emlékszel, Boldogkőváralja, álltál a sziklán?!

Nem emlékszem, de beszkenneltem újabb 20 régi fotót,
s a negyven év utáni mostaniakat is. FOTÓ ---- 18. FŐISKOLA
Művészeti iskola, diplomatablónkon tanáraink is fölvették
az egyenparókát.
És én: F/67/089

Ma pedig posta, 75 éves gimn. osztályfőnököm levele,
hangvétele, mintha búcsúzna.
S mellékelte egy iskolai fogalmazványomat is,
valami olyasmit kérdezhetett, hogyan telt a nyarunk 1959-ben.

...Nyáron az MTI-ben dolgoztam... Evezős Bajnokság... Hazatérve már az iskola sötét gondolatával keltem reggelente. Lázasan igyekeztem kihasználni az utolsó napokat. Íróasztalomat, szerszámaimat, általában összes dolgomat a legteljesebb rendbe raktam, s több napot elszórakoztam a tavaly nyáron megkezdett Élet és Tudomány rendszer továbbművelésével. Ez abból áll, hogy minden lap számot kap, s az engem érdeklő cikkeket bizonyos rendszer szerint kiírom. Ennek ugyan (bár 461-ik számnál tartok) még semmi hasznát nem vettem, de biztos vagyok benne, hogy egyszer m... a teljes szöveg

2010. szeptember 8., szerda

Lábadozófélben. Tegnap már benéztem a Belvedere Galériába. Búcsúzom, ezeket a gyerekeimet többé nem látom. Messzire utaznak. Vagy inkább én.
Váratlanul fontos lett nekem ez a tárlat.
21:54 Aztán ma délelőtt Katával ugyanott, sőt délután visszatérve. Hét 25-30 éves bemattult képet létra tetejéről lelakkoztam, bemattult foltok helyett ragyogó mélykékek, koromfeketék. Jövő héten mennek vissza a Nemzeti Galéria, a kaposvári és a pécsi múzeum raktáraiba.

2010. szeptember 9., csütörtök

A HVG kért tőlem egy tízsoros cikket. Harmadik napja írom, elküldtem. A vége így:

...A változásokra választ adni... vigyázat, a művészet nem a mindennapi durranásokkal foglalkozik. Itt nincsenek kétéves divatok, csak évezredes gondok. Élet és halál; egy jó mű villanás-időre megmutatja Isten köpenye szegélyét. Ez maradó. A többi csak maszturbálás, félkarú rabló, vagy szivárványos csacsiság.

 

A tekintetes asszony - F/2010/265
(A Bazilika lépcsőjén, tegnap)

Persze előkép is van.
Erről óhatatlanul
Szüts durcás unokája jut szembe,
gondolom korábbi fotó,
mint nálam bejegyezve:
2006, Adria.

 

 

 

 

 

 

 

 

2010. szeptember 10., péntek

Tegnap fotózás S.T. informatikus - és nekem évek óta programot író - barátom esküvőjén a Dunakanyarban. Majd vendéglői vacsora. Előzetes kérdésére jeleztem, nem vagyok vegetáriánus. Ennek következtében nem kaptam tejszínes gyümölcslevest, csak olyan májgaluskásat, ilyen agyafúrt kisemmizés.

 

Aztán éjjel fél kettőig, majd ma délelőtt rendbehoztam a képeket. Ha kevesebb is, mint a sötétkamra, van munka egy-egy felvételen, amig print, és CD lesz belőle. A felvételek két kompakt géppel, kis Sony és Olympus (25x opt. zoom). Makacsul vakutlanul, sötét helységekben is. Viszont végül boldog fekete-fehérbe áttéve az össz kép. Erre felhatalmazás: maga fotóművész, azt csinál, amit akar, mintha a NEWS-ba.

 

 

 

 

 

 

A 300 felvételből lett 31. Nagy munka volt, túl is csináltam, féltem tőle, ilyet eddig még soha. A riportfotó, a gyors munka (ebben a mezőben) amúgy sem kenyerem.
Vannak portékszerű közelfelvételek is, persze.
Hat fotót magamhoz is eltettem, meg lehet nézni a FOTÓ-nál. Ezek itt rendre: F/2010/263, F/2010/264, F/2010/261

Egy válaszlevél, Z-nek:

Kedvesem, valakivel összetévesztesz, én kifejezetten és direkte bús vagyok a kiáll. bezárása miatt. De sőt, fél nappal előbb már elkezdték leszedni. És délben nézték volna győri barátom angol vendégei... Lábadozásom működik, a heti kettő még akadozik, de már valamennyit úsztam. Az asszonyok rákérdeztek a tizedik hossz után, még mindig fázik?, ígen, akkor takarodjon ki a vízből. Amúgy bódultféle, de ez az esőtől is lehet. Kiállítás siker? Bizonyára. Napi 10-14 is megnézték, képet nem vettek. Ebben egyetértünk: ilyen nem lesz még egy. Most csöndesebb napok következnek, sokkféle elintéznivalón túl; remélem, talán már majd festés is. A képeket kb. egy hét múlva hozzák haza.

d

2010. szeptember 11., szombat

De szeretem a kultúra ezt a szintjét; csipet humor is. Mi mindent elmond. A mindennapi kukáskocsink szélvédője mögött, fantázia-rendszámtábla féle. F/2010/258 (műtárgyfotó! kategória)


Kedves Deske, a most délutáni Képcsarnok-aukció:

A/08/10 = 750 000
A/75/38 = 550 000
150.000-ről indultak.
(A többi kép 20-30 ezerről)

(És a kedves árverező hölgy "Klíí mosolya"-ként konferálta fel a 08/10-et.) 

Üdv.
U.

...A Klee mosolyog, műterem - A/08/10-et (Klee tényleg elmosolyodna e kép láttán) most kapta tőlem a fotós szerzői jogdíja fejében. Az össz múzeumból bekért festményemet újrafotózta a Belvedere-katalógus számára. Azonnal föltettem őket a honlapra: ez valóban nyomdai minőség, nem úgy mint annó némely saját felvétel leica-ORWO diára. Életművem dandárja. Csodálatos szerencsém van. Soha vissza nem térő-, egyetlen alkalom volt, és szinte véletlen történet. Megtörtént. De maga a kiadvány is, a katalógus, kb. a tizedik, szinte legfontosabb könyvem, a 160 reprójával. Esterházy szövege, talán még a Balassi-bolti kiállításmegnyitóm: a setét múzeumi raktárak...
Mind a ketten nagyon jól jártunk.

Nem gyözök hálát adni magamnak, hogy 72-ben megcsináltam ezt az opusz-számozást. Elképzelhetetlen nélküle. Jó néhány éve gyűjtők már nem képet válogatni jönnek, hanem kis cédula a zsebből, és számokat diktálnak, mit szeretnének látni.

2010. szeptember 12., vasárnap

Család.
A nők a férfiak karbantartására lettek kifejlesztve.
A férfiak például egy ecsetnek látszó tárggyal fenntartják a társadalmat.
A gyermekek pedig olykor hazatelefonálnak.
(ez egy vers)

Tisztelt Művész Úr!
Birtokomban van egy Ön által készítettnek mondott festmény. Szép a kép, és a stílusa, kora is megvan ahhoz, hogy rá lehessen mondani, Váli D munka.
Viszont a képen a szigno csak VÁLI évszám nélkül, ami kétségeket ébresztett bennem. A másik, hogy nem farostra készült a kép, hanem kartonra.
Nagyon szépen megköszönném ha véleményt nyilvánítana nekem a festményről. Mellékletben átküldeném Önnek a kép fotóit a szignóról és a festmény hátuljáról is. Előre is köszönöm a válaszát és, hogy időt szánt rám!
Tisztelője: K.

Betéve az adattárba hamis-09.jpg néven.

 

 

Kedves Deske!
Köszönjük, szép kiállítás volt!
Az egyik kedvencünk előtt a lányunk küld egy kis mosolyt, erőt a folytatáshoz.
Be kell tudni zárni ezt is, hogy majd két újabb dolog kinyílhassék…
Üdvözlettel:
V. T.

 

 

Egy kis irodalmi és történelmi továbbképzés pedagógusoknak
Ezeket a mondatokat iskolai dolgozatokban találták:

Barbarossa seregében kitört a pestis, amely elől maga a császár is csak álruhában tudott menekülni.

Bombay éghajlata olyan egészségtelen, hogy lakosai máshol laknak.

A janicsárok felmentek Budára, elszaporodtak és elfoglaltak a várat.


Boldog Margit az erény útját követte. Ártatlan életét és elsőszülött gyermekét az Úrnak ajánlotta.

Radnóti Miklós fasiszta építőtáborban halt meg.

 

Egyiptom őslakói a múmiák.

És még hatvan ezekből, a VICCTÁRBAN...

...ami újra közvetlen a MENÜ-ből (a főoldalról) nyílik, merthogy az összes ...TÁRAT egy hölgy közkívánatára visszatettem oda:
képtár - verstár - hangtár
filmtár - webtár - cicatár - vicctár.

...ugyanis sikerült. Át tudtam írni a tiltott és rettegett lgm.php elosztófájlt. Na?!:

print('<option value="irasok_ki.php?o_nev=Tipus&mint=0&keres_felt=x--hangt%C3%A1r&pr=0"');
if($_GET["menu"] == 'hanga'){
print(' selected="selected"');
}
print('>---hangtár</option>
');

2010. szeptember 13., hétfő

Elhatároztam, hogy szörnyű, sőt izléstelen ilyen keveset; 856 métert úszni. És mise közben rájöttem a megoldásra. 10 másodprec pihenő a falnál. Megtörtént, de a hatodik másodpercnél már tudtam, kevés. Még rá tíz másodpercet. (Pontosan számolok, fotólabor.) Akkor még öt hossz, megvan az ezer. Működik. Ezentúl így, ha megy. Menni fog.
...Effélékkel szórakoztatom magam, hogy ne unjam ezt az egészet. Illetve persze unom, de végül is tök mindegy. Meg a vízben ezeket a mondatokat formálom reggelente, az is segít.

Kedves Mester, először is gratulálok a kiállításhoz (amelyről sajnos lemaradtam) és a Népszabadság-interjúhoz (amelyet viszont elolvastam) [...] Egy kéréssel jelentkeznék ismét... Leegyszerűsítve: egy héten át - hétfőtől vasárnapig - kellene készíteni naponta három fotót, s hozzá írni néhány mondatnyi szöveget, s azt elküldeni e-mailben nekünk; az anyag folyamatosan megjelenne a projekt blogjában [...] Nagy megtiszteltetés lenne számunkra.
http://arnolfini-kepirokor.blogspot.com/
További jó munkát, és szép őszt nekünk,
Arnolfini Archívum

 

Kedves Barátaim, nem tudják, mit kérnek. Három fotóhoz néhány mondat nekem netán három munkaóra. És egy hétig... gyakorlatilag reménytelen, hogy ennyi minőség elő tudjon állni. Jóval szerényebb keretek között, esetleg.
Szívélyes üdvözlettel: d.

A kiállításról egyébként bizonyára nagyon sokan lemaradtak, ugyanis túl sokáig volt nyitva.
Mennyivel egyszerűbb fegyelmezetten élni.

Fiamnak haldoklik a kompjutere.
Nélküle nem tudja befejezeni, amiben pedig benne van,
egy koncertről csinálnak DVD-t, video + hang.
(A hangtechnikusok Németoszágból érkeztek).
Próbálok neki segíteni, rászánta maagát ezt a képét
(képemet) adná el. Eddig nem sikerült.
Melankólia. Festette Ö 1965, én 1971 - A/71/06,
a címe kissé komplikált...

(itt két órára félbemaradt az írás,
szóltak, a MENÜ-ben három tétel nem működik,
mégiscsak az az lgm.php-fájl... telefonok, jav.,
és közben aludtam is)

...de már nem akarnék ezen változtatni. (A középső táblát főiskoláskori szerelmem festette.) Szóval, szóltam már többeknek, segítsenek eladni neki, eddig hiába. Olaj, farost, 5 tábla, 90x140 cm.

 

York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át. Gondolom, az és egy-nél csapott mamája a kezére. Talán képre gondolt, meg kell becsülni. Kapjon egy fotóskönyvet, F. naplót - bár a családban már van -, neki dedikálva.


2010. szeptember 14., kedd

Kedves Mester, mivel nem kategorikus a nem, két opcióval próbálkoznék még:
1. napi 3 fotó + 1 mondat.
2. napi 3 fotó + 0 mondat
üdvözlettel: Arnolfini Archívum

---------------------------------------------------------------------

Nem baj, ha hasznos is?
1961-62-es Váci utca 27.(?) antikvárius tanulóévem hozadéka
egy csodálatos önfeszítő vagy önmegszorító csomagkötözési mód.
Félő, kihalásommal eltűnne a világkultúrából.


1. A spárgát átvetjük a csomagon, egyik végére egy csomót.2.  A csomós végével egy hurkot a másik szálra


3. A hurkot megszorítjuk, a csomó megakasztja a kinyílását, továbbcsúszását.
Akkor átfordítjuk majd akármennyire is megfeszíthetjük a hosszú szárat,
utána elengedhetjük, mert a csomó egyre jobban szorítja.
A nehezén evvel túl vagyunk. 

A középkorban a várakat katakombákkal lőtték.

Szulimánt a szigeti ostromnál megölték, ezért egyelőre felhagyott azzal a szándékával, hogy Magyarországot meghódítsa.

Nyáron nő a kalapos gomba, télen a kucsmagomba.


És érkezett ma
egy (jogos) dicsekvés is. Barátom Kazinczy Ferencen túl, már szakmai ügyekben is a google-ban (honlapját én kezelem):

Ez jön elő a cukor diffuzör hívószóra:

s05-2 - BERSZÁN GÁBOR G.

 

 

 

 

Reggeli fotózás útközben, a Margit körút hajlatában.

(Az én ágyam)

F/08/067

 

 

 

 

 

 

 

És az ő ágya.

F/2010/268

 

 

 

 

 

 


 

 

És egy nosztalgiafotó, a vasárnapi Hármashatár-hegy teteje; A Duna, ott, lent - F/2010/267

 

2010. szeptember 15., szerda

Kedves Váli Dezső, mint telefonon említettem, a HVG új rovatot indít Stílus címen...  A kortárs kultúra trendjei és jelenségei... E rovatot egy olyan összeállítással szeretnénk elindítani, amelyhez a különféle művészeti ágazatok egy-egy illusztris képviselőjét szeretnénk felkérni, írjanak egy rövid, frappáns gondolatébresztőt arról, hogy az ő területükön szerintük miről fognak szólni a 2010-es évek. Mik lesznek a  fő trendek... Esetleg ki lehetne találni, hogy fogják majd nevezni a tízes éveket – ultraposztmodern? neomodern? Ebben szeretném a közreműködését kérni.
Körülbelül 1000 - 1500 karakter kellene.
Előre is köszönöm, J./HVG

Ma este utcán lesz a lap, akkor már közölhetem, 1100 karakter lett:

FESTESZ-E MÉG HÚSZ ÉV MÚLVA, KEDVES UTÓKOR?

Mi változik, és mi nem? A magasművészet úgy működik, hogy némely emberek fölizgulnak egy jó kép láttán, merthogy az beletenyerelt a magánéletükbe. Ez nem változik. Kétezer ember (Bernáth Aurél szerint) ebben az országban zavartalanul fog műveket fogyasztani tíz és ötven év múlva is. Rebesgetik, a festészet elhal; nem hiszem. Túl fontos ahhoz. Láttam nyomortanyán újságból ollózott, falra rajzszögelt képet. Nem a zsúrvendégek kedvéért. Hogy csak néhány ezren? Mozdonyvezetőből sem kell sok.


Ami mulatságosan változni fog évről évre, az a művészetet imitáló szórakoztatóipar. Jövőre a Pompidou Center kiállítótermeit derékig elárasztják langyos habfürdővel; turistacsalogató. Fölfedezik a felhőre festést.
Ami nem fog bekövetkezni; hogy a budapesti Műcsarnok kétévenként megmutatná az országnak - feladata lenne - a magyar festők java termését.


És mi a lecke. A változásokra választ adni... vigyázat, a művészet nem a mindennapi durranásokkal foglalkozik. Itt nincsenek kétéves divatok, csak évezredes gondok. Élet és halál; egy jó mű villanás-időre megmutatja Isten köpenye szegélyét. Ez maradó. A többi csak maszturbálás, félkarú rabló, vagy szivárványos csacsiság.
2010. szeptember.
VD.

14:22 Mail jött, hamisválikkal.
Engem a vásározó népi etnikumok fognak
világhírre segíteni.
Egy ősi iparág.
A szignó szinte...
A/3000/10, A/3000/11

 

A ménes egy nagy lócsomó.
Kolombusz háromszor indult útnak, bár a második útján meghalt.
És akkor a költő megírta Szundi két apródja versét.
A Bibliát Guttenberg találta föl.

2010. szeptember 16., csütörtök

A közép k o r ú lovagok a lovagi tornákon mindig egy hölgyet tűztek maguk elé.

Csapadékfajta: lisztharmat.

 

Egy öreg zsidó sofőr kérdezte tőlem az uszoda folyosóján, nem tudom-e véletlen, mitől számítódik a zsidó naptár. Mózesre, vagy Ábrahám korára tippeltem. Tévedés.

A zsidó naptár az időszámítás kezdőpontjának a világ teremtését veszi. Most 5771-nél tart. Ezt a teremtést - bibliai visszaszámlálások alapján - i. e. 3761. Tisri hónap 1. napjára, este 11 óra 11 perc 20 másodpercre tették.

Most vettem a hírt, hogy (vagy fél éve)
képemet a minisztérium levédte,
eddig egyetlenként élő művésztől.

Fölterjesztés, bizottsági ülés,
meghallgatás, fellebezési határidő, jegyzőkönyv,
tulajdonos kiértesítése.
Persze ez gyakorlatilag csak annyit jelent,
beírták egy lajstromba,
számon tartják,
és hogy nem vihető ki az országból.
Szempont volt a döntésnél, hogy ez
élő művésznél problémát okozhat,
akadályt munkájában,
hiszen korlátozza publikálási lehetőségeiben;
de tudták, nálam a külföld letiltva.


Sötét hónapok (Hölderlin) - A/82/50
olaj, farost,
136x110 cm, 1982-83

Hát ez jó.

2010. szeptember 17., péntek

05.12. Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik. 1Kor 2,9
Uram, megvallom, nálam az a helyzet, nem tudok ennél a 22''-osnál jobb monitort, és ennél perfektebb honlapot elképzelni.


10:01.
Kazinczy — Gr. Dessewffy Józsefnek.     Január. 4d. 1824.
A  másvilágon el lesz törölve a  has; úgy mondja szent Pál, ha jól emlékezem: de Glyconnak jó volna lenni, valamíg csak leszünk. Azok az Aretaloguszok sokat beszélik hogy nem vagyunk marhák: de ki is kívánjon marha lenni? Az boldog, aki lélek és test együtt lehet, és ha a test örömeit a lélek nemesíti, mely nélkül a legédesebb öröm sem édesebb. ’S van szép testiség is…
G1.

 

Reggel a klubban

[látva a terepszínű nadrágomat-]
- Afganisztánba készülsz?
- Tudod ott nagyon gyenge festők vannak--
- És minek oda még egy?

- Dezső, hogyhogy ilyenkor már a vízben?
- Gyónni megyek fél nyolcra.
- Aztán minden bűnét elmondja ám!
- Arra azért nincs idő.

Ma reggel: igazi gyönyörű koraősz a Lukács-kertben


F/2010/270


A délelőtt:

szakmai nap,
száz méter pukkanófólia
képcsomagoláshoz, megint egy-két évre,
a távoli Józsefvárosból.

Egyetlen hely, ahol nem zavar,
a galéria.
Onnét lóg lefelé.

 

 

 

2010. szeptember 18., szombat

Nem állítom, hogy folyamatosan töröm a fejem rajta. Huszonhatodik éve járok heti négyszer ebbe a barokk templomba, és csak tegnap jutott eszembe. Pedig milyen egyszerű. Szegény templom, nagyon ronda belülről, nem a tér, hanem az adjusztálás. Ferenceskéim nem értenek hozzá, persze, és nyilván tanácsadóik sem. Úgy értem, esztétikai oldalához. A főoltárt képfaragott tábláival még egy évtizede is le lehetett volna bontani; a megtartási kötelezettség, mint mondták, csak száztíz éven felüli elemekre kötelező. Megtartották. Az elmúlt évtizedek alatt pedig mindent fölújítottak, végigkísértem. Mindent, a műmárvány fal-, és oszlopburkolatokat, az aranyozást, festmények restaurálva; csak a padlóburkolat, amire még nem futotta. Szóval tegnap jöttem rá, mit csinálnék a térrel. Tégláig leverni a vakolatot, hogy a fúgázás rajzolata is lássék. S lemeszelni az egészet; a néhány maradó barokk műtárgy, meg a szószék paszpartút kapna. Vagy meghagyni a tégla színét, talán még szebb. Nem állítom, hogy ezek az egyetlen megoldások. Lehet, hogy a szándékkal üres protestánsokra hasonlítna. Bár az a néhány barokk szobor.
A homlokzata egyébként gyönyörű. Sokszor próbáltam méltóságát megfotózni. F/08/104  F/2009/217

 

 


2010. szeptember 19., vasárnap

04:37 Tegnap délelőtt barátokkal az Andrássy úti Hopp Ferenc Keletázsiai Múzeumban.
Ahol vagy negyed százada utoljára. Három kis szoba az egész, intím.
Nem is annyira a tárgyak esztétikai minősége, hanem a másság volt az élmény.
Itt egyetlen különös példa: Ono no Komachi költőnő koldusasszonyként egy kidőlt fejfán ül.
Tegyük át Európába; Závada Pál teknővájó cigányként-
Mellékletben 16 fotó a kiállításról, kis hétvégi kirándulás.
Hopp Ferenc Múzeum

Utána elvittek a Lukács cukrászdába, ahol a dobostorta szeletek tetején
az égetettcukor dob 30 fokban elfordítva.
A kirakati mind az ötön. (Egyet ettem.)
Vajon ennek mi a mondanivalója.
Mire célozhat.
Olyasmi lehet, mint a rajzon ábrázolt japán úr cigarettát tartó mozdulata.

11:36 Ma reggel
1.
A bejáratnál megállítanak, tudod, hogy kint a fotód az előcsarnokban?
És tényleg. Uszodánk és hazánk nagyjai, író, akadémikusok, a rektor úr.
Na és ki van a fűtéscső mellett, hetediknek?!

2.
- Voltál kirándulni tegnap?
- Akadémai ülésszak. Görögök Magyarországon. Egy 24 ezer holdas itt meghonosodott görög adott pénzt a Lánchídra. Ami pénzből a mi Legnagyobb Magyarunk ellopott valamennyit, dokumentumok mutatják.

3. Már hazafelé, hatalmas hófehér szállodahajó lefelé a vízen. Méltóságteljesen forog a kapitányi fülke fölött a radar. De minek forog. Oldalveszély?

4. Délelőtt séta a Hajógyári szigeten Robiékkal. Esőre álló idő, anorákban. Alatta semmi, Kata fázott, ingemet átvette, hirtelenjében.
Szigetspicc - F/2010/272 és egy Kidőlt fa -F/2010/276

 

 

 

A napokban befejeztem:

Műteremvázlat - A/09/02
Műterem - tőmondat - A/10/07
Műterem - enyhe délután - A/10/40
Teljes csend, műterem - A/10/46
Műterem - kezdetek - A/10/47
Műterem, felszólító mondat - A/10/57

Tegnap egy szociológus fiú fölmosta a fehér parkettámat, műtermes kép részösszege.


2010. szeptember 20, hétfő

06:12 Szentgyónás előtt, után vidámkodunk. Azt mondja, három, ami nincs; alázatos bencés, okos ferences, és hívő piarista.

08:56 A beszédbűn kapcsán.
Azt mondja feleségemnek, láttam férjed a villamosból, jött az uszoda felől, fáradtan, rosszkedvűen ballagott. Pedig tanult nő, diplomás. Ez az asszony nem tudja, mire való a száj. Milyen hasznos, a másikat segítő információt adott át? Ráadásul nem is igaz. Hazajövet a Lukácsból pontosan száz százalékra teljesítem az életfeladatot. Megyek és eszek. A cél - hazaérni - eddig minden alkalommal sikerült. A nap legtökéletesebb időszaka, semmi egyéb teendő. Rosszkedvű pedig bianco nem szokok lenni, az más mező, ha a kompjuter kurva anyját szídom.
Az emberiség egy része folyamatosan beszél, ha van mellette valaki, mindegy ki. Ezeknek havonta adnék 2000 e betűt, jegyre, gazdálkodjanak vele. Persze beszélni kell. Az öltöző zsong reggel. Mindenki mondja, van aki a másikra is figyel. Erős bennünk a vágy.
Fiam meséli tegnap. Kompjuterüzlet, valami zavar kapcsán ingerült vele az eladó. A fiú szakmai beszédbe elegyedik vele, a férfi kivirul, a végén alíg akarta elengedni, hogy még ezt is megmutatná. És Miki hozzátette, hát persze. Kivel beszéljen erről. A felesége nem érti. A kollegák? Azok meg tudják ugyanezt.
Vagy Gy. Össz-családi ebéd, nagy kalandját meséli, mindenki rá figyel, mamája közbeszól, és egy kis uborkát nem kérsz?
Csodálatos kalandokat élek át, dzsungelharc; belépve az Adobe Dreamweaver forráskódjába. Feszít, nagyon szeretném valakivel megosztani, halálosan egyedül. Hát ezért írok reggelente.
Hétvégi kirádulásokon be nem áll a szám. A magam dolgairól beszélek, hencegek, naná, meg hogy hátha kapok valami új szempontot, továbblépni.

Az uszodában kitették még hatvan Fontos Úszóember képét. Kodály, Tordai Teri, Vitray, Presser, Zelk, Bárándy ügyvéd. Garassal meg a másik nagy színésszel még én is találkoztam néha. Ja, Kállai Ferenc.

Tegnap este a Nemezti Színház kamarakiállításán, Várhelyi Tímea és Krajcsovics Éva, jó munkák. Valami harminc gyenge fotó (nem) maradt utána.
Viharos égalja - F/2010/273 és Alföldi Róbert - F/2010/274, aki nem nézte meg a kiállításomat.

És a szakma. Bár mi nem az.

A Képcsarnok utolsó percben pénzhiányra hivatkozva lemondta pécsi kiállításomat. Szívességet tettem volna vele, nem bánom.

Ma hatkor nyílik a Hét éves a Töreki Művésztelep - kiállítás a Symbol-Budapestben, Óbudán; egy képemet tették ki, Egyhangú műterem - /02/14-est, a vendégül látásért kapták annó.

Tímeának szóltam, önpusztító, ha képeinek ilyen címet ad: 1.16. Nem tudják emlegetni, írni róla. Megértette. A másik véglet én voltam, Mácsai 30 éve följött a műtermembe, és lecseszett költői képcímeimért. Hogy kancsal, a képeim elé tolakszanak. Megértettem, igyekszem.

Tulajdonosa kritizálta, hogy többen mondták, úgy néz ki, mintha a kép jobboldalán még egy műterem nyílna. Mondtam neki, egy árban két műterem, jó üzlet. De igaza volt, és nem szeretem, ha nem szeretnek; visszavettem, adtam helyébe, hozzátéve Esterházyt, (ha netán túl jóra sikerülne javítanom): FÖLDET VISSZA NEM VESZÜNK. A kapottat aztán tegnap csakugyan tovább:
Műteremvázlat - A/09/02

 

12:44 Figyelem, nem ellanyhultam, vagy két napja nem kapom meg a mailjeimet. Már fellebeztem.

 

Váli Dezsőnek:
Nagy háttérszél a nagy ürességnek

Azt már tudjuk, hogy manapság a  művészeti ágakban - így a képzőművészetben is - soha nem a tehetséges érvényesül, hanem az akinek vannak jó kapcsolatai, benne van az ismeretségi körben és szolgai módon tudja utánozni a trendet és minden csak az ismeretségeken és a szerencsén múlik, a tehetségnek nincs értéke... Lehetsz te akármilyen tehetségtelen szar, ha vannak jó kapcsolataid, sikeres leszel!
És ez a tény rád is igaz kedves Dezső! Tehetségből úgyanis nem sok jutott neked, nézzél már magadra! 3-4-éves gyerek jobbat csinál a szaraidnál, bazmeg! Ne legyen olyan nagy az arcod! Az, hogy most ott vagy ahol vagy, az kapcsolataidnak, ismeretségeidnek, köszönhető, - annak hogy benn vagy a szakmában, a brancsban, az ismeretségi körben, (ahol egymásnak osztogatják a lehetőségeket és a díjjakat) - Azt is sokszor hallottam, hogy egy könyvben számon vannak tartva a kortárs művészek mint te és azoktól rendelnek, akármilyen szart is csinálnak, és akármilyen tehetségtelenek is – aki pedig nincs benne, akármilyen jó is- kívűl van és nem kap lehetőséget. De az már igazán felháborító, hogy ilyen óvódás szinten lévő szarokkal, ilyen tehetségtelen senkik érvényesülnek mint te, csakmert van ismeretségi körük és benne vannak a szakmában, a tehetséges meg nem rúghat labdába, csakmert kívűl van!
Igen, kapod a lehetőségeket, komoly kiállítások, médiamegjelenés, többszázezer forintér kiálltják ki a szaraidat? De jó dolgod van aranyapám! Nagy háttérszél a nagy ürességnek. Ebben az országban nálad sokkal tehetségesebbek nem jutnak lehetőséghez, csakmert nincs olyan háttérszelük mint neked. Szégyeld magad te tehetségtelen barom!
[vezetéknév] Erika


 

17:25 Megérkezett 31 mailem, négy telefon, izgalom, kiderült a hibaok. Nagyon érdekes, egy backup folderrel kapcsolatos. Kívánságra részletesen elmesélem.

 

Deske, ismered? Fogadd el; néha te vagy a galamb, néha meg a szobor. üdv: F.

 

Köszönöm, persze nincs szükségem vígaszra, de ezt az egyet (f)elteszem, mert családból jön, és nagyon aranyos:

Kedves  Deske, Zelk írta Illyés  Gyuláról. "...több  esztendeje megkérdeztem  tőle: mondd, miért  ágaskodik  oly  nagyon  némelyek  rosszindulata, ha  valaki  tehetséges  emberről  beszélnek? - Képzeld  el, húszfokos  hideg  van, fúj  a  szél, az  emberek  fölgyűrt  kabátgallérral  sietnek  át  a  hidakon. S  egyszerre  csak  látják, hogy  valaki fogja  magát, s  átlép  a  Dunán... Ezt  nem  lehet  megbocsátani."
szeretettel  küldi: Z.

 

Köszönöm, kedves Z., akkor mégsem maga írta álnéven azokat a sok szídalmakat...
d

2010. szeptember 21., kedd

A fotón kirakott Lukács-törzsvendégek listája, leírtam. Bementem az üzemvezetősége, hogy mi volt a forrás, mert onnét kiegészíteném, akiről nem volt fotó; de kiderült, a nevek az öreg kabinosoktól.

Pléh Csaba dr. akadémikus
Hámori József dr. akadémikus
Forró Evelyn ujságíró
Bér Rudino festő
Detrekői Ákos dr. akadémikus
Váli Dezső dísztárgykészítő
Bódi Mari énekesnő
Bacsó Péter filmrendező
Kállay Ilona színész
Jékely Zoltán költő
Áprily Lajos költő
Kodály Zoltán énekes
Passuth László író
Vas István költő
Szántó Piroska festő
Némethy Ferenc színész
Örkény István író
Lossonczy Tamás festő
Ránki György zeneszerző
Kolozsváry Grandpierre Emil író
Kállai Ferenc színész
Márkus László színész
Boldizsár Iván író
Zelk Zoltán költő
Vajda László színész
Latinovits Zoltán színész
Udvaros Béla sziniigazgató
Bergendy István zeneszerző
Kertész Imre író
Medgyessy Ági színész
Sztankay István színész
Torday Teri színész
Szinetár Miklós színész(?)
Görgey Gábor író
Gönczöl Katalin dr. egy. tanár
Valki László dr. jogász
Hubay Miklós drámaíró
Körmendi Vilmos karnagy
Garas Dezső színész
Presser Gábor zeneszerző
Dunai Tamás színész
Lux Ádám színész
Breznai Pál festő
Vámosi András operatőr
Bánáti János dr. ügyvéd
Torgyán József dr. ügyvéd
Kamarás Péter dr. ügyvéd
Bárándy György dr. ügyvéd
Vitray Tamás ujságíró
Vámos Miklós író
Ernyey Béla színész
Béres Ilona színész
Csala Zuzsa színész
Voight Ági színész
Bajor Imre színész
Verebes István színész
Gálvölgyi János színész
Kern András színész
Korda György énekes
Payer Öcsi előadóművész

Ami még biztos, kapom az infókat:

Déry Tibor író (Oszi szerint nem, pedig ő itt 40 éve)
Makk Károly filmrendező
Vitéz Molnár Károly dr., orvos-tábornok 104 évesen még járt, "az utolsó magyar király utolsó katonája"
Illyés Gyula költőféle
Ottlik Géza író
Litván György történész
Ortutay Gyula akadémikus
Kiss Jenő nyelvész
Fried István irodalmár
Román József művészeti író
Gömöri Endre újságíró
Dávid Kata művtörténész
Ipper Pál újságíró


KI TUD MÉG NEVET? Lator Lászlót már hívtam, lehet, hogy ő még tud.

 

Még a mai délelőtt. Megérkezett a kép. Ezt már egyszer, 2007-ben visszakértem, hasonló okból. Most a Belvedere-kiállításon megint kiszúrtam:

 

 

 

 

 

 

  

13:07. Megvan. Ilyenkor szoktunk tréfálkozni, hogy nem is rontottam rajta túl sokat...

Nem jó. Hiába pontos a fotó, nem igaz.
Ez a kép csak keretével komplett.
(Ötféle keretet végigpróbáltam vele.)

És richtig:

Lehet Deske, hogy rossz néven veszi, de a feltett három képváltozat közül nekem az eredeti a legjobb. Magasan.
N.M.

Ájvé. Átküldtem a két változatot Bélai Gyurinak, mégiscsak az ő képe, hogy ha nem tetsz, hiánytalanul vissza tudom még törölni. Elegáns úr: ami neked jó, úgy az lesz nekem is.
Magamra maradtam. Nem először. Szüts meg franciában. Azt hiszem, marad a kép.

21:27 J. Le Meux-ből mailben belekorrigált a képbe, hogy a fölső kis kő kékje szétveri az egészet. Tiltakoztam, önérzetesen, és elkéktelenítettem, már a neten is.
De sőt. Lehet, hogy a keret kékesszürkéje se?! Ezüst? Még fekvés előtt kipróbálom.

Des, a szövegedben szereplő "de sőt" halmozás. Vagy egyik, vagy másik használatos. Ha csak nem direkt... Ölellek: M

 

Direkt. d.

 

2010. szeptember 22., szerda

09:16 Bele vagyok taposva a fehér parkettámba. Amit ír a keretről, fáj, mert valószínű, igaz. Hajlok, mint a nádszál.

Kedves Deske, bár gondolom, egy kép esztétikája nem a demokrácia kategóriájába tartozik, de nekem is az első kép a legjobb, és nekem is magasan. A keret, igy kicsit édeskés, és nem jó a zsidó temetőhöz. H.

Bár 05:36-kor, a tea és a mise között kicsit már hozzányúltam. Még lámpafénynél. És még majd most.

10:04, közkívánatra jav.: A/01/32
Nekik persze nyilván még mindig-

És itt kénytelen vagyok megálljt mondani,
legalábbis magamnak.
Mert ez már az internet-látványredukálás ügye.
Nekem, most eredetiben, hatvan centisben hiteles a kép,
Bármi is legyen a képernyőn.

a fentiekhez. (beszédbűn) Azt mondja Kata, de hát orvos, aggódott érted. Akkor pláne. Egy orvos ne aggódjon. Ajánljon, utasítson vagy tiltson. Vagy hallgasson.

Deske, már megint más a véleményem. Az orvos, amelyik nem aggódik a betegéért, szart se ér. Empátia nélkül ne menjen senki orvosnak. Az, hogy mégis sokan vannak ilyenek, elég nagy baj...
Barátsággal: N. orvosféle

 

Köszönöm, ez nekem bonyolultabb kérdés, gondolkodom rajta… ("Ne aggódjatok semmiért...")
köszi: d

 

Persze abban igaza van, hogy ha az orvos aggódó, attól még nem kell járatni a száját, és más intimitásában kavarni, mint elefánt a porcelánboltban..:-))) N.


Nem lenne helyesebb együttaggódó orvos helyett inkább együttérző orvost javasolnunk? Sőt, nem lenne elegendő, hogy - netán érzelmek nélkül - egyszerűen jót akar a betegnek? d.

 

2010. szeptember 23., csütörtök

(A tegnapi diskurzus folytatódott ma hajnalban:)

Nem lehet Deske. Vén marha létemre, még most is megkönnyezem, amikor örömet látok szülésvezetés után, ultrahangozás közben egy kismama arcán, és nem tudok aludni éjszakákat, ha rákos beteg műtétje közeleg, és nem tudható, hogy operábilis lesz-e, vagy hagyni kell meghalni a beteget? Nem tudok otthon este enni, ha közben eszembe jut az a szenvedő beteg, akit az egyik kórteremben hagytam ott vizit után, aki hangosan jajgat a fájdalomtól... Aggódás, együttérzés, empátia (nevezzük akárhogy), nélkül nincs orvoslás, csak rideg tisztviselő, aki laborleletek, vizsgálatok után közömbösen elrendel valamit. Mint a postáskisasszony a pult mögül. N.

 

Gyönyörű, amit leírt, kedves N., köszönöm. Csak egyetlen szó nézetkülönbségünk maradt. Empátia OK, de hivő embernek tul.képp. tilos az aggodalom, én így. d.

 

Most megfogott. Akkor annyi, hogy aggodalom helyett segítő szándék. N.

Andris csinált nekem egy remek programot, felugró nagy képek. Ebben a fájlban már több képre aktiválta is. Meglátjuk, hogyan-mikor érdemes használni. Mutatom: klikk a képre. F/2010/278

Megtaláltam. Hogy miért olyan különös, és lélekemelő vizparton nézdegélni, de még hegytetőn álldogálni is. Időutazás, ugyanis. Kivet az idő linearitásából. Ott, és akkor másként múlik.
Hiszen műalkotás előtt is.

Bocsánatot kérek a Balatontól. Harminc évig csacsiságnak tartottam. Most Akarattyán hajnali éles napsütés, a sűrű fák alatt kőgörgeteges part. Hullámdörej, párás horizont. Ember sehol.
Neki van igaza. Ennek így van értelme.
Harminc évig napolajas tömeg feje fölött láttam a buta belépőjegyes vizet.

Föltornásztam úszásadagom 1027 méterre (irányítószámunk); 36 hossz, birkózom teherbírásommal. Petri is beszél erről, ő a politikára érti, én tágabban használom, mert az életre, öregedésre is. Nagy vers.
Kizsarolt nevetséges életünket.

akkor a hátrálás lépésenként
de soha az önámító visszacsúszás
soha az elmosódás
hallgatás és
hallgatólagos tudomásulvétel között
       a teljes vers

Tegnap kocogás közben 6:22-kor értem az óra alá, s pillanatra megdermedtem, nem kéne-e a rend kedvéért leállni egy percre. 6:23-kor szoktam itt tartani. Ahogy a téli időszámítás-fordulón a vonatok állnak egy órát.


Megkaptam
, hencegek vele. Mindenen túl, az tetszik benne a legjobban, hogy a jelen határozat ellen nincs helye fellebezésnek.

Itt a teljes irat is.

22:07 Ma egész napos feszített munkával elértem a célt, hogy a t. olvasóm nem vegyen észre semmit. Egyedileg méreteztem itt a képeket, de kezdett nagyon zavarni ez az egyformátlanság, cikkcakk a görgetésnél. Hát legyen három méret, megcsináltam, minden képet átméretezve. Az is sok. Kettő lett belőle, 400 és 909 pixelesek. És a kicsi, ha szükséges, ráklikkelve ezentúl közvetlenül nézhető nagyban is.

2010. szeptember 24., péntek


Az a vicc, hogy Isten magát szereti a legjobban. Ő mindenkit legjobban. Ugyanis nem ismeri a többesszámot- d.

 

...Maga elfogadó és nem megítélő. Gyakorló hívő nem vagyok, indokolni is tudnám, miért nem, de minden ilyesfajta indoklás sántít valószínűleg. H


És ha reggel megköszöni Neki, hogy folyik a víz a csapból, akkor már sok minden rendben is van.
(Haladóknak: megköszönni azt is, ha kéne, de nem folyik.) d.

Nem tudna valaki segíteni? Hazafelé találtam ezt a kampót, nem tudtam nem fölvenni, olyan szép. A hevedervéget már én hajtottam vissza szegecsekkel, hogy komplett legyen a dolog, ott majd be lehet fűzni valamit. Csak azt nem tudom, mire lehetne használni. Rá van írva, öt tonnát bír, tiszteletre méltó, rémes. Talán a biciklit föllógatni az előszobában. De annak már van helye. Levélnehezéknek. Azt meg mailben kapom.


A Nemzeti Színház bemutatóira
szoktam tiszteletjegyet kapni,
ma este Csehovtól a Három nővér.

Nekem másfél, a szünetben hazajöttem.
Fiam szerint jól csinálják, ő maradt.

Kilépve egy igazi kilátás
- innét nagyon szép -
a Gellérthegyre,
és tetszik, hogy ilyen életlen
re sikerült.

 

2010. szeptember 26., vasárnap

Most Petri van legfölül.

KÖZZENE

A szerelem a nagyapai
ellágyulás egy neme:
"Hát nézd, lekváros
kenyeret eszik a drága..."
[...]

 

Vendégek beleszóltak, és milyen igazuk van. Az ikonfal (A/10/36, neve még nincs, az nehéz ügy) ezüst kerete öli a fehéreket. Tegnap evvel, végül a harmadik színváltozat, döglöttarannyal. Aztán az egész újrafotózása.
Egy kattintással most két- illetve háromféle méretben, még kockánként is megnézhető. Tehát képenként. A bal fölső sarokban négy képnövelésre buzdító nyíl a szélrózsa irányában.

09:22 A misén találtam, lehetne a címe: Élet mű terem - A/10/36. Kiemelt cím dukál neki, de nehogy túl fellengzős. Vagy ez már az?

Igazi csoda történt. Ritka alkalom. Egészen pontosan így történt: betettem a háromdioptriásra buherált úszószemüveget otthon a szatyorba, az uszodába érve nem volt benne. Nem kellemes, ha csoda is. Búsulok. Elmesélhetném az életét. Tizenöt éves szemüvegmatuzsálem. Hibátlan. A bugyigumit kellett rajta kétévenként cserélni. Hogy gumiperem nélkül hogy képződött alatta enyhe vákuum, ennek fizikáját tizenöt év alatt nem tudtam megfejteni.

 

Deske, feloldaná nékem a H-t, amivel engem itt rejtjelez? Vagy csak ez a bötű még nem volt foglalt? (Na, most écát adtam, de maga nem krétai.) "H"


Kedves H, itt a lehetőség választani, melyik betű a legszimpatikusabb legközelebbre? Fölírom a noteszomba. Mert alkalomszerűen adom a betűket, következetesség nincsen benne. Nevet meg nem írhatok ki, mert rendszerint húzok a szövegből, szerkesztem, ráadásul nem is kértem engedélyt a közlésre. d.

 

Ó, csak a "koncepcióra" voltam kíváncsi. Becsületes, jó magyar hang jele a H, nekem ez kiválóan megfelel. A személyiségi jogaimhoz meg persze, hogy ragaszkodom. Különösen, ha még védik is! H.

 

És mit szólna egy £ - szignóhoz? d.

 

Tudja, mit? Inkább "Lyukas garas". Az olyan antikapitalista. H.


Mike vasárnapi ebéden
.
A szokásos szintidőnél valamivel gyengébb,
úgy 4,5 - 5 másodperc alatt győzött meg,
- odapillantva -
hogy amit csináltam (a keretezéssel), rossz.
Amíg aztán a vécén ült, át is színeztem.
Jóváhagyta,
majd segített a képet fotó-pozícióba emelni, dögnehéz.

Hogy az új ikonfal mégiscsak ezüst kerettel autentikus.

A nagyívű kerülőút haszna,
hogy a keretek belső pereme szürke, lágyabb; és nem fekete, mint volt.
Fontos különbség. Örülök neki. Így a jó.
Ma, 16 óra 40 perckor.

Még azt is mondja, a képeknek nem kell egyforma méret, itt, a NEWS-ban.
Ez is igaz.

Délután mailban (végül) nem vették meg a képet, vidékről.
Pedig kell árusítanom, Mike egyetlen munkaeszköze, a MAC-kompjutere haldoklik, s csak a hozzávaló hangkártya félmillió lesz.

Délelőtt Katával.
Egyedül egyikünk se
indult volna el ilyen időben.
Séta köd + esőben, esernyővel az öreg fák alatt;
kettesben az egész Széchényi-hegyen.
Meg egy kutyás ember.
Tíz méter látótávolság.
De előbb egy reggeli kép
a Frankel Leó-úti zebráról.
F/2010/279
F/2010/280
F/2010/281
F/2010/282


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010. szeptember 27., hétfő

Egy elbűvölő szerszám,
az olcsó kategóriájú studióvakuk
(számomra vadonat)új generációja.
Számtalan előnyét nem sorolom föl.
55 fokos, 8 sec. tölt,
és főleg villanylámpa foglalatba csavarható be.
A fővaku villanására reagál, zsinór nincs.
A HAMA európai központjában sem volt belőle,
két hónap után ma érkezett meg.
Olyan mint egy nagyobb villanykörte.
Egész napomat elvitte,
az első negyven expozicióra elvillant ugyan, de nem akkor.
A rutinjellegű kétségbeesés a déli alvás utánra is átmentődött.
Telefon égre földre Nagykőrösre.
Aztán megtaláltam built in flash - manual mode, full power, 1/80,OK,
aztán beállít, aztán fölszerel fonott lágyvasdróttal, véglegesre.
Kétoldalt a falra, reprózáshoz.
A festmény ilyenkor a szoba (berajzolt) középvonalában, festőállványon.
A régi rendszert egyelőre nem merem elbontani.

Úgy hívják hogy SF-20, és tizenötezer forint darabja.

Egy-egy ilyen alkalommal kikínlódva rengeteget tanulok.

2010. szeptember 28., kedd

Karcos ez a Petri, szeretem.
Amikor a politizálást egy magasabb emeleten műveli.

TETEMES A CORPUSUNK
         
        T. D.-nek, 60. születésnapjára

 

Kortársiasság. Feledhető urak (?)
egyformán utáltak
mindkettőnket. Mit számít ez ma már.
Nekik nem voltunk mások
egymáshoz, csupán hozzájuk képest.
Egy túladminisztrált tér
micsodái is? voltunk mind a ketten.
Nem túlpolitizált - mert nem volt polisz.
(Az sem volt. Többet között.)

             *

Még megméretünk majd.
De egymást nem mérjük.
Nem a mi dolgunk.

            *

 

Az élet túl komoly dolog
ahhoz, hogy írjunk róla.

(Ez olyan ovis – Oscar Wilde-os,
de hagyjuk így.)

            *

Tegyük föl: Isten
művészkedő szabómester vagy fodrász.
Méricskél, összehúzott
szemmel nézeget: lehetne
kicsit hosszabb?
Vagy rövidebb?
Ha szabó: felhajt.
Mekkora felhajtás!
Ha fodrász:
már csak kővendéghaj jöhet szóba:
[...]

Hagyta meghalni azt a lányt. Megbánta. Dávid király lefektette azt az asszonyt, férjét pedig megölette. Megbánta. És szentnek mondjuk.

06:12 Megfoghatatlan. Már. Az úszószemüvegem tényleg eltűnt. Útközben.

09:48 Reggel a klubban Váczy János hihetetlen életművéről, illetve csak a főművéről beszélgettünk. Amit a szomszéd zuhany alatti prof. annyira értékelt, hogy sok benne a hiba. Irodalmárok serege, egy egész tanszék azóta töredékét (se) végzi el ennek a munkának, a befejezésének.
Most mail:

Deske, reggel Váczy-ügyben tévedtem, hogy a háború alatt jelentek meg az utolsó Kazinczy-levelezés-kötetek. Váczy 1859 - 1918 között élt, mindössze 59 évet. Az utolsó-, 21. kötet 1911-ben jelent meg. Nekrológja szerint súlyos beteg volt. A 21 kötetben 5393 levél olvasható, valamint 21 bevezetés, 21 névmutató és vagy 20 000 jegyzet.


E jegyzetek mai szemmel elképesztően gondosak: - pld. szó esik a levélben Vályi Nagy Ferenc Horatius-fordításáról. A jegyzetben olvasható, mit ír erről a sajtó. Aztán. Kazinczy számos recenziója német lapban jelent meg. A német Kazinczy-szöveg is olvasható a jegyzetben, a lap adatai feltüntetésével.
Számos vers – magyar és latin – olvasható itt. Amennyiben a levélíró csak említi a verset, Váczy megkeresi, leírja és a jegyzetbe helyezi.
A jegyzetek között található 3-4 oldalas is, vagyis hosszabb, mint maga a levél.
Hova satnyult a mai filológia!
G.                                


Négy félreményes-
talán-talán képem maradt megmunkálandó.
De Shakespeare-rel szólva: el a szemem elől!
Ha ma képtelen vagyok örökérvényűt létrehozni,
jöjjön a háttérmunka.
Biciklivel a Császár uszodához az úszószemüvegboltba.
Van! Olyan! MONTERBARA SIMGLASÖGON, svéd,
még a hosszúkás kék-fehér nejlonzacskója is
pontosan a hajdani (múlt évezred).
Hálás dolog idetenni a használati utasításból; az első pont a legfontosabb:

1. Fatta glasögonen med gummisnoddarna hängende nedåt.

Aztán itthon a dioptriabeültetés előkészítése
- tartóbilincsbe rögzített Black and Decker -,
kúpos marófejjel.
(Úgy kell tartani, ha szétrobbanna, legfeljebb a kezet-, a fejet ne érje.) Holnap az optikushoz, három dioptriás lencse, alakra csiszolva. Majd én itthon beleragasztom.
Percnyi győzelem a kegyetlen sorson.

Öröm az örömben, hogy a műanyagot az acélfúró nehezen vitte, nagyon erős lehet, noha vékonyabb, mint tizenöt éves most elveszett nagyapja volt.


Reménynek ennyi: ma meghozzák a Zelk Zoltán kilenc műterme - A/10/35 ikonfalat, - ami ugyan már nem is az enyém-, de a kiállítás után kölcsönkértem. Szüts rögtön, még májusban mondta: lazúrozni kell. Hozzátette a rohadék, hogy biztos. És tényleg, bárha nem feltétlen lazúrozni. De a lényegre tapintott ő. Nincs kész. Most így néz ki. Csinálunk belőle egy szép képet.

2010. szeptember 29., szerda

Deske, kell-é a svéd szöveg magyar orditása?
MONTERBARA SIMGLASÖGON =
montírozható úszószemüveg, (szó szerint úszó üvegszemek).
Fatta glasögonen... = fogja be a szemüveget
(szó szerint üvegszemet)
a gumiszalagokkal, lefelé (lógatva).
Ajvé, God natt. 
R. (Malmö)

A Zelk... - A/10/35 megérkezett tegnap délután,
ma délben ilyen.
Tényleg sok lazúr. Is. (kösz, Szüts!)
Sokkal (alternatív) ...-ebb lett.
A monitoron ekkora méretben persze
sajnálatosan redukálódnak a fakturák
és a szürke-árnyalatok.

Elment vele a délelőttöm.

Meg az úszószemüveg-dolog is.
Hullafáradt.*

A képre klikkelve a tegnapi állapota.

Délutáni festés opuszon kívül:
Kata cipője; bordó fekete.
Megcsinálná ő is, de szag(túl)érzékeny.

*Mert még ez is. Csempejavítás a két medencében két hétig, felváltva. Addig összevonták a kétfélét; és 24 fokosnak nevezett 23 fokos borzalomban úszunk. Hogy bírjam, dupla tempóóó (bár fele idő).
Az új dioptriás úszószemüveg kész, holnap üzembe áll. Optikus ismerősöm, Chochol Károly fotóművész, két óra alatt (ingyen) becsiszolt nekem két lencsét. Aztán kétkomponenses ragasztó.


2010. szeptember 30., csütörtök

Napkeltére a Lukács-kertbe.
A nap alulról világította meg
a magasabban lévő platánleveleket. F/2010/286.
Bár ez a fotón nemigen látszik.

Főpróba élesben (nyakamban a tartalék),
az új szemüveg nem ázik be.
Csak annyiban hibás az eredeti konstrukció,
hogy a gumi két felén a húzóerő nem tud
egyenletesen eloszlani,
merthogy a befűzés helyén szorul.
Egyébként is baromi nehéz lenne
a kis lyukon átszuszakolni.
Ezt korrigáltam.

Ugye, szép a fotó is?!

Egy illúzióval kevesebb:
Rémes ez a (művészi) szabaccság.
Úgy éjfél tájt, egyik félálomban eszembe jutott,
és ha az A/10/35 fehérben úszna?!
Szerencsére a köv. gondolat, hogy
olyan Kornissos lenne.
De azért megpróbáltam.
Na, nem élesben.


Harmadikán zár, utolsó pillantok, Katával megnéztük a a Mai Manóban a Ritkán látott képek - Válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből - kiállítást. Nem csak azért, mert nekem is ott egy képem. André Kertész, Angelo, Balla Demeter, Balogh Rudolf, Escher Károly, Hervé, Járai Rudolf, Kepes György, Klösz, Korniss Péter, Nádas Péter, Pécsi József, Szilágyi Lenke a húzónevek, már a lista is öröm. Néhány kicsi terem, dinamikus, nagyon jól kitalált anyag. A válogatás válogatása-; az enyém, még szubjektívebb.

mano-2 A tehetségtelenség jelének tartom, amikor valaki kilép a műfaj keretei közül. (Parancs ellenére támadás: kivégzés; parancs ellenében támadás és győzelem: Mária Terézia Érdemrend) Kivételek vannak. Itt elfogult is vagyok, Kecskeméten a szomszéd műteremben dolgozott, láttam, amit csinál, ez meglepetés.

mano-1 Ugyanő. Pimaszul körbefestette a figurát. Tetszik.

mano-3 Igazi Párizs.

mano-4 A romantikus alkatom + az a magyaros stílus, amit én annyira- Mekkora levegő.

mano-5 Egy hegyes-havas táj, kicsit mindig a mennyország.

mano-6 A híres fotó, amiért az átkosban eltiltás járt, a háborús nyomok. 1965, egymásra néztünk Katával, mi 68-ban esküdtünk, szintén körfolyosóval.

F/80/04 Az enyém, bocs, 1980-ból.

Tehát Nagymező utca 20., péntek, vagyis holnap: 14-19h, még a hét végén; 11-19h, meg lehet nézni.

 

2010.szept. 244208; 150/nap

 

oldal teteje  előző levél   összes levél