VÁLINEWS; 196. levél J.-nek, Le Meux-be / 2011. július

--- 2011. július 1., péntek, Siófok-Töreki ---

5:15-kor indultam Pestről. Kilenc óra, mire a szoba kész, és rákötöttem magam a gépekre. F/2011/179,  F/2011/180,  F/2011/181 Az életet át kell szervezni, mert az uszoda nem hétkor, hanem tízkor nyit.

15:49 Az már elintéződőben, hogy reggel korábban beengedjenek az uszodába, viszont kiderült, csak hébe-hóba van itt a dombon térerő. Még nem tudom, hogy bekkelem ki. A levelezés szokott tempója, stb. Talán, hogy napi kétszer úgyis le kell menni Széplakra, majd ott...?
Baj, baj.

TEHÁT: VÁLASZLEVÉL HIÁNY = TÉRERŐ HIÁNY
TEHÁT: VÁLASZLEVÉL HIÁ

Gábor az légűrön át utánam nyúlt, nem hagy magamra:

Kányádi Sándor: Hipotézis
Az óceánok s a tengerek valószínűleg
azért keletkeztek, hogy szemléltető-
eszközökül szolgálván, a képletbe-
foglalhatón túl - vagy innen? - valami
fölemelőt is sejtessenek az időről,
ami, bizony, a rajtunk s a természetben
alkalmazott rutinos fogásaival hovatovább
mindjobban lejáratja magát előttünk.
1964

Még ezt kellett megcsinálni, hogy ennek a kulcsnak is kiesett az autóajtónyitógombja. A gomb helyét kell most nyomkodni, segédeszközzel.

Tegnap a C3; honlapom anyaintézetének 15 éves jubileumi kerti partyja. Egy félórácskára. Visszaidézve a daliás idők, a kezdetek. Amikor tapasztalat és józan ész hiányában 30 centis grafikáimat 480 méteresre nagyítva retusáltam végig.

--- 2011. július 3., vasárnap, Siófok-Töreki ---

Vasárnap nem szabad dolgozni. Hát akkor játsszunk; az adatbázis mérete ma, merthogy ez napról napra nő:

betűjel típus tétel / adatsor oszlop össz adat
A festmény 1.847 25 46.175
B grafika 1.000 25 25.000
C írás 4604 21 96.684
D plasztika 21 25 525
F fotó 3.722 25 93.050
G tervezőgrafika 151 25 3.775
H VÁLINEWS-képek 4734 25 115.100
S szereplésnapló 8226 17 139.842
T telefonkönyv / címlista 3254 24 78.096
TR trezor / magánmúzeum 127 25 3.175
össz   27.686   601.422

A csöndes szégyenlősség nem megoldása a nemszívesen dolgoknak. (Bűneimet is nem szégyellem, nem titkolom, hanem megbánom.) De ehhez-, a tegnapi első kép megmutatásához egy nap kellett. Nem ez az A/11/30-as lesz a Műcsarnok főfalán. De hát egy szezon első képei mindig így. Testesebb formákat szerettem volna indításnak, buzdításnak, ami feszíti a keretet. És valahol legyen egy kopogós szín. A többi majd adódik. Fog is, remélem. Annyira csak a színek érdekelnek a képeimből/ben..., az meg a többszöri hozzányúlással folyton folyvást csak gazdagodik, egyszer majd csak kialakul. Vagy nem.

Vasárnap továbbra sem szabad dolgozni. A monitoron képernyőkímélő program: összes fotóim. Elémkerült egy zebegényi tanítványaim munkáit mutató kép, ez itt az első év, mozaik-szak. E fotók önmagukban nemigen értelmezhetőek. Pedig jópofa dolgokat is csináltam, csináltunk Szütscsel. Négy vagy öt nyár a zebegényi szabadiskolában. Aztán nekem 91-ben kurzus a Képzőn, 94-95-ös tanév az Iparművészti Főiskolán. Hát csináltam egy fejezetet az ÍRÁSOK ÉS ARCHÍV alatt: 08. művészetpedagógia    (Végül befejeztem: hétfő 03.15-05.10h)

 

--- 2011. július 4., hétfő, Siófok-Töreki ---

05:45 Észrevettem, figyelmeztetett is a látvány.
És nem volt fegyelmem rögtön korrigálni a helyzetet,
éppen nagyon táblázatoztam.

 

14:06 Hajnali hármas kelésből következően csak most kezdtem festeni.
Szükséges és észszerű a most kezdett A/11/31-et azonnal megmutatni,
most ugyanis hejehuja.
Szép, tiszta képlet.
Innét csak rontani lehet.
És rontani is fogom.

Netán valami ötlet, szolíd folytatására?
Innét már csak sima matematika-

Daliás idők, ó ifjúság!
Amikor még volt bátorságom egy képet félbehagyni. 1973.
Avval a címmel, hogy Majd befejezi a hálás utókor - A/73/32
A főpolgármester-helyettes szobjában lógott, sokáig.
Nem tudom, ott van-e még.
A Kiscelli Múzeumé.

--- 2011. július 5., kedd, Siófok-Töreki ---

A tegnapi kép, estére.
Egy percig sem állítom, hogy győztem.
Ahhoz túl magas labda volt.

Ha már van ilyen című közös képünk :-), Varga Patrícia Minervával,
( AX/10/33, még nem kelt el),
múltkortájt megvettem egy újságos bódében Móra Ének a búzamezőkről kötetét.
Eddig 90 oldal, jelentéktelen cselekménnyel,
tulajdonképpen csak egy szegedkörnyéki falu létleírása,
1918 környékéről. Alig történik benne valami.
De a hangja. Tényleg a legtisztább zene. Gyönyörűség.

A mai kép: A/11/32

--- 2011. július 6, szerda, Siófok-Töreki ---

A Mária-rádióban 163 fájl a hatalmas erejű prédikátor; OFM. Barsi atyától, múltkor fölfedeztem.
A lehetőség ugyan korlátlanul hozzáférhető az ARCHÍVUM-ban, de előtte regisztrálni kell.
Hanem mi is volt a múltkori jelszavam. A helyzet most vált tűrhetetlenné. Ezek a jelszavak sokfelé.
Hát összeszedtem mindet a T-HOME-tól a BOOKLINE-ig, egy fájlba.
Mind a 63-at. Persze jelszavas, ez is.

Az öregkor kevésszámú és vitathatalan előnyei közé tartozik, az embernek lassan egyre jobbra cserélődtek a szerszámai. Aki él vele, tudja, mi az; egy jófogású kombináltfogó. Bár nem szoros értelemben felségterületem, mondhatni, csak bedolgozó vagyok, de míg Kata párizsit vásárolt, a boltban lézengve rátaláltam erre a gyönyörű lengőkéses-, noha kínai, de igen-acél krumplihámozóra. Drága, 1700 forint, és tökéletes. Ellentétben kis kékműanyag elődeivel. Bár azok is egész jók voltak. És uborkára is bevált.

Kata szerint gyakrabban kellene itt szellőztetnem, erős a festőszer szaga. Néha megteszem, kissé kelletlenül. Ilyenkor ez a panoráma tárul elém. A horizonton, távolban, lent a Balaton. F/2011/184

 

Barátom, kérdésedre válasz: persze a 163 Barsi atya-fájlt bár lementettem, de értelemszerűen nem tettem föl a honlapomra, 2,3 gigabájt. Itt veheted le, vagy hallgathatod: http://mariaradio.hu, akkor a bal oldalszélen alkalmanként regisztráld magad, majd szintén a baloldali kék mezőben: ARCHÍVUM...ELŐADÁSOK...BARSI.... ölel: d.

--- 2011. július 7, csütörtök, Siófok-Töreki ---

04:47 Iménti álmomban fiatalok voltunk. Mindenféle vélt és valós régi szerelmek, Zsófiák és Juditok sürögtek-forogtak, tevékenykedtek műtermemben. Futtában összenevettünk, meg-megölelgettük egymást; miközben én egy nem létező vitapartnerrel győzködtem - sikerrel - örök álombeli témámról, hogy visszaengednek a versenyevezéshez, de tizennégyszer, mert ez a vágy valahogy összemosódott Keresztutam tizennégy fotójával.

06:12 Hallgatom. Barsi Balázs zseni.

19:47 Deske, örülök, hogy örülsz Barsinak.
42 óra. Többször meghallgattam. Tényleg elképesztő.
Az az érdekes, hogy sokkal jobb, mint Szent Ágoston, Akvinói Szent Tamás, meg a többi nagyágyú.
Egy költő, aki mindent teljesen úgy hisz, mint ahogy azt a katolikus egyház hiszi. Talán Assziszi Szent Ferenc lehetett ilyen, vagy Keresztes Szent János. A költészet pontosságával beszél a hit titkairól. H.

--- 2011. július 8, péntek, Siófok-Töreki ---

Ferences rendi vértanúk aktája, 1900, Kína, boxerek uralma idején.

Körülbelül délután négy óra volt. A három előljáró az officiumot imádkozta, a többiek pedig a munka után rövid pihenőt tartottak, amikor az előcsarnokkal szemközti rétről hirtelen fegyverzaj, asszonyok és gyerekek sírása és jajgatása hallatszott. Az apácák, akik akkor a helyhez közelebb voltak, ezt hallva mindnyájan késedelem nélkül Gergely püspök atya köré sereglettek, aki így szólt hozzájuk: "Testvéreim, ez a mi óránk, térdeljetek le, mindnyájatokat feloldozásban részesítelek."

 

 

Deske, a szavak veszélyesek. "A költészet pontosságával beszél a hit titkairól."  A hit pontosságával beszél a költészet titkairól. ??????  K.

Kedves K., szerintem a beszéd pontosságával hisz a költészet titkaiban... De fölkértem olvasószerkesztőnket is véleményezésre. Sajnálatos rekedtsége folytán közös barátunkat kérte föl álláspontja közvetítésére. d.

 

 

Üdv! Jó hallgatni Barsi atyát. Köszönöm az utat hozzá! Z.

Na, akkor mutatóba ide is egyet a 163-ból (17 p.):


[a fentebbi vers: Weöres, Latinovits.]

--- 2011. július 9, szombat, Siófok-Töreki ---

Ezt csak békés órában érdemes olvasni, különben nem működik. Mert ez nagyon békés szöveg. Műalkotást amúgyis csak kézséges lélekkel érdemes. Tehát mutatóba bekopogok ide valami keveset az Ének a búzamezőről édes szövetéből.

Esik az eső, mégpedig őszi eső, annak is a legutálatosabb fajtája. Mert van olyan őszi eső is, aminek még örül is az ember, úgy szüretes időben, mert az nemcsak hasznos, hanem kellemes is. A napocska halad az égen szép rendesen, nem vet ügyet a gyüszmékölő bárányfelhőkre, a szőlőszedő lányoknak még melegük is van, különösen amelyik körül legény kukorékol a tőkék között. Ilyenkor aztán oda se neki, ha egy-két felhő összeszövetkezik, és napjában kétszer-háromszor is szentelődik egy kis permet. Ez a mustot is szaporítja, meg az ember lelke is megvidámodik tőle. Mintha csak úgy játékból esne, a nap keresztülvilágítja a vékony esőszálakat, aranyszitájukon keresztül látni a szivárvány nemzetiszín pántlikáját. Ilyenkor a nyár kacsint össze az ősszel, ugyan úgy is mondják, hogy veri az ördög a feleségét.
Az igazi eső, az más. Lopva jön, mint a tolvaj, rendesen éjszaka, és álmosan kezdi, mint a sírásó. Nem zuhog, nem kopog, hanem lajhog, nem leveri, hanem leáztatja a levelet a fáról, nincs se hegye, se suhogója a cseppjeinek, mégis beleóvakodik tollba, bőrbe, emberbe, állatba. Az ázott veréb behúzódik a tető alá, ott is fázik még csipogni is, a varjak egy darabig még turkálnak a szántásokban, de mikor látják, hogy az egér se bolond előjönni ilyen időben, akkor nagy keserves károgással fölkerekednek és beveszik magukat a messzi erdőbe. Attól fogva madárhang sincs, csak láthatatlan szélkiáltók húznak elnyújtott jajgatásssal az egyre jobban elfeketedő éjszakában a tanyák felett. Az ember pedig azt mondja ilyenkor, hogy az idén korán befogott az eső, a fene álljon a gyökeribe, és mivel a szobában egyszerre hidegebb lesz, mint kint, jön-mén a padlástól a szemétdombig, a színtől az ólig, és igyekszik magával elhitetni, hogy ő most dolgozik. Utoljára elunja ezt is, sokkal őszintébben, mint a disznótort, és farigcsál vagy morzsol az eresz alatt, egyik nap, mint a másik, és hol káromkodva, hol ásítva ki-kilesekszik az égre, hogy hasad-e már valahol.
Mátyás is ezt csinálja már egy hét óta, már ki is fogyott volna a faragnivalóból, mert kész van a mosószéklábbal, kapanyéllel, gereblyefoggal, ha eszébe nem jut, hogy állót farag az unokának. De hát ki minek nem mestere, hóhéra az annak, és Mátyás hol a lyukat fúrja-vési bőre az álló talpdeszkáján, ami hordófenék volt, amig el nem öregedett, hol a lyukba szolgálandó nyárfakarókat faragja vékonyra.


Napi melegételem idén vacsora formájában a Gazda széplaki Palace vendéglője egyik terraszán. Korrekt wifikapcsolat, szokatlan miliő, Máté pincérfiúval összeszoktunk, estéim itt. F/2011/185,  F/2011/186,  F/2011/187

 

--- 2011. július 10., vasárnap, Siófok-Töreki ---

Daliás idők. Házasságunk első évtizedében azon vitatkoztunk, hogy a rántottánál a hagymát üvegesre, avagy barnára kell-e pirítani. A barnán én égetett umbra - égetett szienna - titánfehér - elefántcsontfekete - okkersárga-sötét megfelelő elegyét értettem. Hogy a vita azért, mert neki úgy ízlett, nekem meg így, már nem emlékszem. Lehet, hogy ő az egészség védelmében, én az íztöbblet okán. Talán, hogy az szebb szín. Esetleg a pirulni szó védelmében.
Mindez felötlött, hogy most itt néhány napig egyedül lévén - nosztalgia ó -, rántottát reggelire. A probléma most más arcát mutatta. A villanyrezsó oly baromi lassú, hogy az üveges állapotot is alig volt türelmem kivárni. Így is egész jó volt. És hogy mi ebből a tanulság. Tanulság speciel nincsen. Csak történet van.

Szegény Móra Ferenc az utolsó ötven oldalra megőrült. Felesége rászólhatott; te Feri, itt nem történik semmi. És akkor ő. Egy teljes shakespeari királydráma minden véres fordulata. De minek. Ha megtartom a könyvet, a végét el fogom távolítani belőle. Mert cselekménytelensége tökéletes, a frekvenciája továbbra is zene. Vagyis költészetféle.

22:12 Most, hogy másodszor olvasom a kötet utószavát, fölmerül, hogy ő tán tényleg csak az igazat írta meg. De hát kit érdekel az. Szegény, akkor úgy járhatott, mint Isaac Levitan (1860-1900), aki fenséges volgamenti tájképeiben olykor belebotlott a látottba, s az előtérbe mindenféle zavaros és fölösleges szekérnyomokat szerkesztett. (Nem itt.) Néha meg a tetőzet deszkáiba akadt bele a szeme, s kezdte a naturát. Égi víziói közepette.
Most, a Nyolcak kiállításán, a csendéleteknél figyelhető ez meg. A látvány egy részlete feltűnően kevésbé absztrahálva, kiesik, zavaros, túlbonyolított.

Ilyen falba nem emlékszem, ütköztem-e valaha. Van valami, nagyon is van; tapasztalom, érzem, és nem tudom szavasítani, de elgondolni sem, mi az. Fura. Pedig milyen kézközeli, egyszerű. Hónapok óta ébredésnél a lábfejem nagyon megkívánja, hogy masszírozzam meg. Oly annyira, hogy általában meg is teszem. De miért. Mi ez az érzés. Nem fáj, nem fáradt, nem zsibbadt, semmi... nem tudom és nem tudom. Bár lehet, hogy van rá valami műszó, valami ok pedig nyilván.
És hogy éppen pihenés után.

--- 2011. július 11., hétfő, Siófok-Töreki ---

Barsi Balázst hallgatom a netről, munka közben is. Minden prédikációját kétszer-háromszor egymás után; nemcsak megérteni-, megtanulni akarnám.

Várhelyi Tímea kért egy kiállítást, de ott az a szokás, hogy csak kettőnek adják. Hívott, csinálnánk együtt, 2013 tavasza, Vizivárosi Galéria. Vele örömmel.


08:15. Kedves Deske, van egy olyan költői műforma, hogy ballada. Tökéletes zene + véres tragédia. "Ötszáz bizony dalolva ment - Lángsírba velszi bárd."  És ha a Móra-regényt így nézzük? Amit Maga feltett, annak miden eleme tiszta "natura" nekem, ami költészetté teszi (mert valóban az), az már a titok. B.

Igaza van, pontosítok. Ezek a végére beleszőtt drámai fordulatok lélektanilag hiteltelenek, butuskák, erőltetettek. E fordulatok nélkül kerekebb, hitelesebb lenne az egész. d.
• • •
09:11. Szia Deske! Mit értesz azon, hogy Barsi Balázs prédikációit meg akarod tanulni? Nem ugyanolyan titokzatosan (következésképpen: irányíthatatlanul) szívódik fel a véredényekbe, és lesz a tiéd, mint egy vers?  A. 

Szia! Én ezt a folyamatot kissé be akarnám gyorsítani. d.  
• • •
10:21. Kedves Váli Dezső! C. Naplójával lassan haladok. Szt Ferenc, festészet, főleg Sárközi Márta. Hozzájutottam a Levelek Zugligetből-hoz. Nem is említi maga a Naplóban, hogy milyen kontrapunktos a két párhuzamos életrajz. S. Mátyás, a szerző, tehetségtelen iró, de ír, Nyugatra kimenekített, sikeres; édesanyja széttörve, levelekké szabdalva is erősebben van jelen, mint a kicsi fia. Ő tehetséges író lett volna, de azt az egyet nem vállalta be.
Közben olvasom a NEWS-t is. A töreki beírások egészen mások, mint általában a szövegei. Nem is véletlen, hogy Barsi testvér annyira előtérbe kerül. Egyet én is meghallgattam belőle. Érdekes engem az enyhe dialektusa nyűgözött le. És a hangszíne.
Igen tetszik, hogy a Palace teraszt két r-rel írta. Remélem sosem javítja ki-- nagyon a helyén van.
Tetszik a félig(!) kinyitott ablakos fotó - de még a komment is nagyon megfelelő!!! A jaj de piros, újféle cserepek a nagy házak tetején-- felülnézetből-- na az se semmi. P.

 

Köszönöm! Egy dologban félreért. Óceánra néző ablakomat is így takarnám el. d.

Hónapok óta böjtölök, ezúttal komoly ügyben, másokért: délelőttönként nem kapirgálom a fejem. Nehéz. Miért csak délelőtt. Mert nem bírnám ki.


13:14 Deske, megint Kányádi! G.

 Elmaradt találkozás Pilinszky Jánossal

egyszer már majdnem sikerült
egyik verssorod csuhakötelén
mint az artistáknak a trapézig
följutnom de láttam hogy te a
megváltás lassacskán kétezer
év óta egyre húzódó zűrös
utómunkálataival vagy el-
foglalva szemérmesen és
megértő tisztelettel vissza-
ereszkedtem a porondra
1984

 

13:23 Most kezdek dolgozni, délelőtt, uszoda után, megint alvás volt. Új képeimet szemérmesen nem mutatom. Kurvarosszak.

15:38 És egy nagyon kemény egyháztanítás. Negyedszer hallgatom dél óta, munka közben. 14 perc.

 


--- 2011. július 12., kedd, Siófok-Töreki ---

Ez ugyan csak nekem volt fergeteges - professzionális amatőr -, de leírandó, hogy ne felejtődjék mindenféle későbbi megpróbáltatások idején. Ma hajnali, másfél órás dzsungelkaland, életveszélyekkel. Csak a lényegét. Ez a notebookom szövegbevitel közben hajlamos váratlanul az éppen írt betűket valahová-, általában az egy-két sorral föllebb leírtak közé tenni. És ha nem veszem észre, ott is folytatja. A rohadék. Melyik informatikus barátomat zargassam ez ügyben. A matematikust, a dzsesszdobost, a bankárt, vagy a regényírót. Nyűgös. Lassan földerengett, akaratlanul a TOUCHPAD-et (érintőfelület?, laposegér?) birizgálhatja tenyerem éle; csak az lehet; mert egy ilyen szerkezet sajnálatosan következetes és logikus. Hát egy karton fedlapot rá, zsanérral (szigszalag), így félrehajtható. De, akár a medencében, az ember mindíg tökéletesebbre tör, keresni kezdtem - mert hát hol lehet - az egér beállításai között az inaktíválás-lehetőséget. Nem volt. Akkor google, disable touchpad, INSPIRON 1545. No már most, angolul beszélni ugyan tudok, de érteni alig (könyvből tanultam), annyi hamar kiderült, másoknak is volt már baja evvel. Az egyik hozzászóló valami segédprogramot is emlegetett. Akkor remegő szívvel és remegő ujjakkal - már sok mindent elcsesztem életemben - beütöttem gépem márkanevét; http://dell.com, és elvergődtem kérdés-felelet játékáig. Hogy hány éves vagyok, 69, és milyen színű a gépem, ez bizony kék. És akkor. Életemben először, távirányítás nélkül találtam, majd letöltöttem! valami programot, aminek hosszú nevében egyetlen szót értettem: TOUCHPAD. És már nincs visszaút. Exe fájl, kicsomagol, lefuttat, gép újraindít. De most hol keressem, talán egy új ikon. Be újra az egér-panelbe, és csoda. Lett neki egy új fejezete..., TOUCHPAD. Ahol nagyon udvariasan megkérdezték tőlem, kívánnám-e kiiktatni arra az esetre, ha a géphez egér is csatlakozik. Kívántam.

A műteremszoba, már belakva. Idén annyi az újdonság, hogy mivel már nem szívesen hajlok mélyre teabetöltéshez, - skála a bögre belső oldalán -, a konyhát megmagasítottam. F/2011/188

 

--- 2011. július 13., szerda, Siófok-Töreki ---

Annyira fáradt, ma délelőtt nem volt lelkierőm egy képpel foglalkozni, ezért kettőt kezdtem el. Ez úgy hat, mintha egy vicc volna. A/11/39 és A/11/40. Meg egy fénykép délután: Tihany felé nézve - F/2011/189. Kata fürdött is.
Nem falrengető munkák. Tök mindegy. Ugyanis - felfokozott kijelentő mondat - elégedett vagyok, amit eddig csináltam. Nem erre a két hétre értem. Ennyi telt, megvan. Köszönöm.
Robi, az Őrségben, szerintem te 06:12-kor már régen ébren vagy. Nem segítenél ez utolsó hat mondatot szebbre faragni? Én most reggel még egy órát elbíbelődtem vele.

 


--- 2011. július 14., csütörtök, Siófok-Töreki ---

 

10:48. Deske, gondolom, Robi majd megírja, amit akar, de a hat mondat nem befejezés. Legalább két mondat kívánkozik utána:
De nincs vége. Hogyan tovább? 
Üdv É.

Honnét tudod, hogy nincs vége. 10:49 Most mindenesetre éppen: A/11/41. És délben, ha megélem, alszom majd. ölel: d
• • • 

13:34. Des, azt a szöveget szépre faragni nem kell, jól van az úgy. Bocs, csak most értem haza, letisztáztam és felkockáztam vagy harminc kiló vaddisznovat, 6.12-kor pedig, nyertél, már nagyban grábultam (gereblyéztem) a frissen kaszált füjjet (füvet). Szép álmokat. R.

 

Reggel a zöld lámpánál nem lehetett befordulni a falu felé. Egy mentő jött üvöltve, s kanyarodott elénk. Az állomásperonon távolban egy sötét rongycsomó, néhányan álltak körülötte.

Mit csinálnak ezek. Igaz, ahogy mi festünk, az meg a XIX. század felől nézve üres és ostoba.

Reggel kezdtem, aztán este fél kilencig. Közben volt okker, terepszínű, fkt-fh kontrasztos, volt rajta asztal, ágy, aztán rámsötétedett, vacsoráért is kellett menni. A/11/41.

 

 

--- 2011. július 15., péntek, Siófok-Töreki ---

Lelkigyakorlaton kapta Kata ezt a tetszetős dobozkát. Fölirta szerint a bécsi Emmanuel Imaközösség produkciója, mentolos frissítőtabletták, van ilyesmi itthon is. Felirata - fogalmaim szerint - blaszfémia. Mint az US. egérméreg: Utolsó vacsora. Tekintsük jámbor klerikális tréfának?

Persze vihar, hogy éjjel kettőig nem tudtam aludni, fejfáj. Hát gépet nyitottam, elküldeni Kata egy levelét. Ez a marha divat, a laptop fényes képernyője; tükröz, zavaró, hol az ablakot, hol magamat látom. Hát elszórakoztam evvel is. Csak a második antineralgica hatott. Igaz, akkor anyácskám receptje szerint három kekszet is mellé. F/2011/190

11:41 Eddig háromszor aludtam el ma, képcsinálás közben, ültömben. Álmodtam is, rögtön. Szerencsére egy támlás bárszéket találtam, s hoztam föl ide a szobába, arról nem lehet ilyenkor hátrafelé leesni.
13:09, le a földszintre - Kata ott él -, ebédhez, a kép most ilyen.

 

21:50 És persze esti séta vacsora után a parton; F/2011/191 A víz mindig szép. Bár génmódosított fotó.


--- 2011. július 16., szombat, Siófok-Töreki ---

2011.07.16.      html-2011/piarista-01.htm                C.10972
Piarista Rendház
Bp. 1052. Piarista köz 1.
P. Labancz Zsolt SP.
provincial@piarista.hu
 

Kedves Tartományfőnök Atya!

Némely dolgok sikerülnek, mások pedig nem. Ez így is van rendjén. 1972-től 83-ig festettem egy képet, majd kiállítottam néhányszor, végül 1986. november 19-én drága Jelenits atyán keresztül a piaristáknak ajándékoztam, avval a felgondolással, hogy diákjai szeme előtt legyen.  Ez, tudtommal, nem valósult meg. Ő évekig tárolta még előszobájában, ott  láttam többször is, falhoz támasztva.

Tán hónapja beszéltem vele, szükségem lenne a képre, kiállításomhoz. Nem emlékezett rá, ígérte, megkeresi. Vittem neki ehhez reprodukciót. A napokban újra beszéltünk, említette, utána néz, a Nagy Költözés után a munka talán a padlásra kerülhetett.

Úgy vélem, nem lenne helyes evvel a feladattal Őt tovább terhelni. Tisztelettel kérem Önt, Őt értesítve, testvérei segítségével vállalja át ezt a feladatot. A képet egyúttal visszakérem; megpróbálom majd hasznossá tenni. Két méternél nagyobb, 7 cm. vastag keretestül; úgy érdemes keresni. Megnézhető a honlapomon: deske.hu / FESTMÉNY / 1972 /.....A/72/30
Augusztus végéig szeretném majd (tetőcsomagtartón) elszállítani.

A kép: "Kondor Béla emlékére - A/72/30"
olaj, farost, 106 x 212 cm., 1972-1983.

Július végéig vidéken dolgozom, alkotóházban. Legegyszerűbb talán mailben érintkeznünk.
Megköszönnék egy visszajelzést.
2011. 7.16.
Szívélyes üdvözlettel:

Váli Dezső


Levélírás után,
a délelőtt maradék két órájában: A/11/43.
Akartam volna komplettebbre, talán markánsabbra,
ki is van keverve hozzá kétféle szürke, spaklival, nagy mennyiségben.
Ne tovább.
Vagyis nem merem.
Hátha.

20:47 Izgultam, mint matekdolgozat előtt. Az időmérés jó ideje abbamaradt, de ma délután az ezret, gyorsban. Ahogy utoljára 2006-ban. Életemben háromszor sikerült hitelesen húsz perc alatt. Taktikám dilettáns, most is; semmi beosztás, azonnal teljes erőből, és aztán lesz-ami-lesz. És győzelem. Olyanformán, hogy 650 méternél hősiesen föladtam. Húsz hossz lett volna, nem bírtam tovább. 13. hossz után 13:35, ami időarányosan alíg több, mint a húsz perc. Persze a második fele nélkül...


--- 2011. július 17., vasánap, Siófok-Töreki ---

Ide a kis faluba csak a hó elején, egy vasárnapon jön föl a pap. Így mise előtt kihirdettem - tizen, ha voltak - hogy a következőkben leviszem Széplakra, aki jönne; három hely a kocsiban, háromnegyed tízkor itt leszek a kápolna előtt. Most Mariska néni jött velünk. Hogy valami alinearitás is legyen - vasárnap -, meghívtam egy fagylaltozásra. Mutatta az utat, ők hova szoktak, ha nagy ritkán. A csirkeültetésről kérdeztem - huszonkét tyúkja van. Rostával borítja le a tojót, hogy zavartalanul. Etetni, itatni kell. Olykor a padlásra telepítette a kutya végett. A cukrászda-asztalkán terítőnek egy döbbenetesen hiteles fotó, egy pesti vendéglő, 1942-ből (egyébként középen Ceausescu).
Aztán itthon, fűben, árnyékban, pokrócon Végh Alpár Köznaplója. Olyasféle, mint ezek a NEWS-Levelek. Más dolgokra van szeme, mint nekem. Csak ő újságíró (is), harminc sorban fejti ki, amiről én ötöt.

Aztán nagyon ebédidő, de az asszonyka irregulárisan elaludt a földszinten. Én meg közben igen sajnáltam a tegnap kikevert sok szürkéket, pocsékba száradnak a palettán; hát egy órácskát festettem. Kvázi felelősség nélkül, pihenésképp, vasárnap van, és munkaszünet. A/11/44

--- 2011. július 18., hétfő, Siófok-Töreki ---

A mai: A/11/45 Hát ebből nem sok derül ki képernyőn.

A zenéhez nem értek, és sajnos kevés, ami érdekel. Reggel fölhoztam a műterembe Katától egy Bach-csellószvit CD-t, Victor Yorantól, ki az?, hátha érdemes befogadnom. Ezt ismerem, ez jó. Meghallgattam. Röhej. Ez a Viktor tök nem érti, mit akar az a Bach mondani. Vagy én nem értem, ő mit akar mondani. Talán, hogy lám, neki milyen fürge a billentése. Ami nekem súlyos, nála ciráda. Mutatom. Utána pedig az ENYÉMET, az igazit, a new yorki Starker-felvételt, 1956-ból. Yoran V. delete, trash.


 


21:45 Egyetértek Veled. A Starker-előadás mutatta Bachot. Az első inkább saját magát. Bach darabjai dinamikailag egységesek. Csak később, fiai korában kezdtek erősítést (crescendo) és decresc.-et alkalmazni a szerzők. Ennek talán az is volt az oka, hogy a sokat használt csembaló pengetése nem változott a billentyűlenyomás erőssége függvényében. Bachnak ez a „darab”-ja csakugyan egy darab a végtelenből. Nem szabad pózolni vele, mert akkor elvész a lényege. Uff. Jó éjszakát! A.
 

--- 2011. július 19., kedd, Siófok-Töreki ---

Wikipedia:

Victor Yoran, 1937. He was born in Moscow, and attended the Central Music School there when he was six years old... He studied under Mstislav Rostropovich and in 1962 ended his studies... In 1969 he illegally left the Soviet Union and first went to Israel... In 2005, Yoran for the first time made cello recordings of the two violin works of Bach. He lives in Berlin. Yoran plays an Italian instrument of Giovanni Grancino of the year 1700.
Itt Rachmaninovot játszik: http://www.youtube.com/watch?v=btXUv_4f6tU

 

Mikifiam másodmagával egy exluzív zenei magánfesztiválról forgat rövidfilmet, megrendelésre, Monte Carloban. A múltkor a Louvreban csinálták ezt, egy zongoraművésszel. Hátha kedvet kap, mail neki:

Öreg, most írtak, a Prima Primissima díjhoz egyperces reklámfilmet csinálnak rólam, a TV-archívumban lévő dolgokból összevágva.
De fogadnának beküldött jogtiszta filmet is… He?
d

Be kéne nekik küldeni a bukófordulómat. Jogtiszta. Csak nehogy a mellettem lubick Lukács-kollegák bepereljenek, mint az a barom svájcisapkás ügyvéd Doisneaut a Városház csókjáért. Amiről lenyeltük, hogy nem elkapott felvétel, színiiskolások. Így is tökély. Ha megtalálom, mutatom.


És a mai kép: A/11/46


--- 2011. július 20., szerda, Siófok-Töreki ---

Szinte csak úgy, oda se figyelve :-))); de tényleg nem nagyon. Szóval ma 22:93 ezerre, fele hát, fele gyors. Mi van itt. Igen rendes idő (fentebb írtam, gyorsban életemben csak háromszor sikerült húsz alatt).

Reggeli után mindent a recept szerint, ahogy kell. Szerencsém, tavaly megküldték az örökélet-ital titkát, 30 gerezd fokhagyma meg öt citrom kell hozzá. A megmunkált masszát főzés után a frissen mosott kék-piros kockás alsónadrágomon keresztül akartam volna megszűrni, akkor Kata sürgősséggel hozott egy darab gézt.

[Sárga] kézellenállással hátúszni csak itt lehet, egyedül, két bólyasor között, reggelenként. Húsz nap próbálkozás után mára stabilan működik az ehhez kreált bukóforduló, elrúgás után végig nyújtott kézzel öt-hat méter még a víz alatt. Sikerült.
Eddig ugyanis hanyatfektemben némely fuldoklások, gyakran túl mélyre sikeredett a fordulás. Vagy srégre.

A mai kép: A/11/47

--- 2011. július 21., csütörtök, Siófok-Töreki ---

Ha Urunk, Jézus Krisztus csak tanító, akkor csak egyet tehet: gyötör engem egy mérték felállításával, amit sohasem érhetek el. Mit használ, ha van eszményünk, amit nem érhetünk el? De Jézus nemcsak azért jött, hogy tanítson, hanem hogy engem azzá tegyen, amivé tanítása szerint lennem kell... Amíg bennünk van az elképzelés, hogy meg tudjuk valósítani az Úr tanítását, addig Isten ránk hagyja, míg csak nem megyünk fejjel a falnak. Csak akkor jövünk hozzá, mint koldusok... "Boldogok a lelki szegények." Boldogok a szellemben koldusok. [ Chambers]

 

A tegnapi álomhatár után eldöntöttem, hogy ma nem mérek időt, soha többé nem mérek időt, ez egy gyönyörű búcsú, akár a Alpok-síelés volt néhány éve barátom jóvoltából. Persze mértem, legyünk férfiak, nézzünk szembe a tényekkel-, és fölkészítettem magam - az ember esendő - 24:-valahányra, az is rendben van. De mi van itt, a mai 22:12, ezerre, fele hát. Kategóriájában minden idők legjobbja. Hazafelé rá is dudáltam arra a kis előttem poroszkáló Renaultra.

21:13 Úszás, ugyan, hol van az már. Kata hagymáért meg tubusos tormáért a boltba, én hűségesen mögötte két lépéssel. Akkor megtorpantam. Dinamós elemlámpa, kurblis; ez kisfiú korom óta, satöbbi, ajjaj, sajnos nekem már van. De ez áramvonalasabb. És gyönyörű. Kata megkönyörült rajtam; megveszem neked a szülnapodra. 1500. Erősebb a fénye, összehasonlítottuk este a vendéglőben, ahol a vacsorát kapjuk, félsötétben. Egyet-egyet kurbliztam is rajta, fölöslegesen.

--- 2011. július 22., péntek, Siófok-Töreki ---

Mi ez a mókás zseblámpaszeretet? Mert van még egy harmadik is, az speciel funkcionál is, fejlámpa, például létra tetején, villanyszereléshez. Úgy tudom, én két és negyed éves, hogy rendszeresen szaladtunk a légiriadó szirénájára az ötödikről a pincébe. A lépcsőházban nem volt világítás, anyácskám lefelé rohantában a lépcsőfokokat számlálta, egy kettő három... tíz, forduló, egy kettő három. Karjában én, a másikban a mindig készenlétben tartott koffer. Netán itt kezdődött?, itt tanultam, hogy budgy gatov, vszigda gatov, légy kész, mindíg kész. Ha égő repülőből ejtőernyővel a dzsungel közepébe, mi kell ott. Bicska, zseblámpa, tűzgyújtási eszköz, és nem árt egy kevéske spárga. Rítuális tárgyaim. Meg a kedves 18-as villamos, de az nem vág pontosan ide.

És ha jobban belegondolok. Ez a gondolkodás életstratégiámmá vált. A mindig készenléti helyzet; állapot. Mindent azonnal megcsinálni. Azonnal kijavítani. Mindent azonnal vissza a helyére. Az elgurult radírért rögtön be az ágy alá.
Bevált.

A dinamós elemlámpával mobiltelefont is lehet tölteni.
Evvel a news-szal napi 160 embert tanítok (is). (Ha 150, már meg vagyok sértődve.) Figyelem, nem azt mondom, hogy így kell élni, hanem, hogy például így. A világítótorony sem azért, hogy a hajók oda menjenek.
Katának mondom, csinálok neked net-kapcsolatot, hogy meg tudd itt is nézni leveleidet. Azt mondja, nem nagyon akarnám én azokat most látni. Nyelek egyet. Neki is igaza van. Tökéletesen.

--- 2011. július 23., szombat, Siófok-Töreki ---

Tegnap este telefon, megtalálták a Kondor-képemet. És el is kell vinni, a piaristáknak augusztusig ki kell üríteniük ötven évig használt Mikszáth-téri rendházukat. Így éjjel fél kettőkor kocsiba, Pestre. Tetőcsomagtartón a leírhatatlan állapoban lévő képet a lakásomra. Délre értem haza. És elindult egy levél is:

2011.7.23.                html-2011/szepmuveszeti-01.htm             C.10973

Baán László főigazgató
Szépművészeti Múzeum
Budapest


Kedves Főigazgató Úr!

2013-ra kiállításom a teljes Műcsarnokban; (fokozottan) rendezem életemet, dolgaimat.
Ennek kapcsán visszakértem a pesti Piaristáktól 25 éve nekik ajándékozott képemet,
ami a padlásukon landolt.
Most hazahoztam, erősen megvetemedett az évek során.

Kérésem: lehetővé tenné-e, Igazgató Úr, hogy a  restaurátorműhelyükben ezt a farostlemezt
egy rétegeltlemez-táblára fölkasírozzák? (Gondolom, ez az egyetlen megoldás,
persze, fizetném.)
Amikor jó tíz éve még a budavári Ludwig Múzeumban cső(repedés)ből kifolyólag
elázott egy szintén nagy képem, azt is magukhoz vitték, innét az ötlet.

A kép:
"Kondor Béla emlékére - A/72/30"
olaj, farost, 106 x 212 cm, 1972-1983.


 

17:47 Aztán délután szalonnabőr osztás közben egy igazi kutya igazi megharapott. Mit érhetett félre? Komondor volt a lelkem. Bár láthatóan súlyosan zsémbes volt, de a maga részéről nem vette igazán komolyan, egy profi harapás 500 kilós. Kata bekötözte a kezemet, a meleg víz csípett nagyon, sok vér, pár napig nem kell úszni. Tetanuszoltás még tavalyról van.
18:35 Szereztem gumikesztyűt. Volt már ilyen. A jobbkezemet víz fölé, hátúszás egy kézzel. (A Lukácsban akinek ilyenkor nekiúsztam, az kért bocsánatot. Elneveztek tengeralattjárónak - periszkóppal. ) Sőt, ha Kata annyira körül tudná tekerni széles celluxszal. Bár az első napokban inkább pihentetni kéne, forrjon be. Mindjárt indulunk. Kata még nem tudja, én is úszom.

Marabu ma is megvéleményezett valamit, remekelt.


--- 2011. július 24., vasárnap, Siófok-Töreki ---

Barátok voltak, vagy legalábbis jóismerősök. Zelk.

RIGÓ-KOROMBAN

Rigó-koromban vércse űzött nyáron,
Megmenekültem. Ültem téli ágon.
Fehér viharok jöttek lassu szárnyon,
körülfogtak, hallgatták némaságom.
És nincs tovább. Csak eddig tart az álom.
Hát ne csodáld, ha ébredésem várom:
halálom.

 

a semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köré(je?) gyűlnek szelíden


Lehet, ez a Leho-vicc
újra aktuális lesz? 1993.10.

--- 2011. július 25., hétfő, Siófok-Töreki ---

Ma 30:49; ezerre, félkarral, háton, nem is olyan rossz. Gumikesztyű fej (víz) fölött, bevált. A 29. fordulónál már a viszonylag gyors fordulás technikája is kidolgozva.

És mi van akkor, ha az Úr nem hallgatja meg imádságunkat, és nem gyógyít meg? A kereszt királyi útja. A kiválasztottság mindig a szenvedésre való elrendelés. Bach passiói szenvedésből születtek. Barsi Balázs OFM. életre vígasztaló tanítása, 14 perc. Eddig négyszer hallgattam meg.

 

 

 

Tisztelt Művész Úr!
Köszönettel megkaptuk az Ön elektronikus fotóját. Tisztelettel tájékoztatom, hogy ez az arckép a Prima Primissima Közönségdíj reklámkampányához szükséges, amikor a közönséggel megismertetjük az idei díjazottjainkat. Ehhez a díjazottról egy jól felismerhető arcképre van szükségünk. Tisztelettel kérem, legyen kedves részünkre egy olyan fotót küldeni, ahol az Ön arca jobban látszik.
Együttműködő segítségét és megértését nagyon köszönöm. Dr.T.

 

Kedves T.! Hiú vagyok, mint egy görögdinnye, igazolványképem ronda. Utolsó esetben küldöm. De előtte próbálkozom, hátha ezekből az egyik elfogadható. Akkor a választottat küldöm nagyfelbontásban. üdv.: d


F/07/106... ez nem volt jó F/01/04 F/07/109 F/2010/069
   

Szia Deske! Köszönöm, hogy Várady-gyűjteményes megvásárlására biztattál. Nem lehet letenni. Különösen tetszett:
Éveink hozadéka
Kulcsok és kérdőjelek
Vécétartály-villanella.
A prózában sok az érdekesség, számomra ismeretleneket műfordított. G.

(Kérdésére azt írtam neki tegnap, hogy én a Petőfi-összessel együtt ezt is kidobtam pár éve, aztán ezt muszáj volt mégiscsak újra megvenni. Petőfiből majd egyszer talán egy válogatott kéne, nincs türelmem kimazsolázni azt a franciasalátát.)


Délután azt álmodtam, hogy mivel mától nem György Péter a magyar államfő, így mégsem ő koronázza meg a pápát. Mint a nyerőautomaták sora, úgy álltak a teremben a PC-monitorok. Az egyiken meg akartam volna nézni a pápa néhány adatát, de őszentsége bár szelíden, de méltósággal félretolt, hogy ez az ő gépe.

--- 2011. július 26., kedd, Siófok-Töreki ---

12:28 Fölhívtam pesti kézsebész barátomat, harapott kutya, küldenék neki mailben (csak linkben mutatom) egy látványt, van-e teendőm. Baleseti sebészetre küldött. Ahol bekötöztek, és fölírták a papíromra a komondor színét: fehér volt. Viszont gumikesztyűben sem úszhatok, hogy bepállik. Ha a kutya mégsem volt beoltva, ráadásul veszett rókát evett, akkor meghalok. Mármint akkor ettől.

12:36 És ha egy nagy FEHÉR nejlonzacskót tennék rá, INTERSPAR feliratút??!! Hány köbcenti levegő kell két nyílt sebnek 30:49 időtartamra. Ez lesz.

13:37 Netán pontosabb kórfelismerés, ha ezt mutattam volna: A/11/51 (habár csak kezdett)..., súlyos?

 


Zsófikám, nagylányom!
Mondanék én neked valamit. Te mértéktelenül szereted az állatokat, ez magaddal hozott tulajdonság lehet, mert a kezdetektől így van. Ez szép, tiszteletre méltó és rendben van. Nem is tettünk ellene, csak korrigáltuk, amennyiben nem megfelelően láttad el őket. Most arra kell vigyáznod, hogy gyerekeidet ne erre tanítsad, más értékek kárára. Így egyéb ismeretek híján már most eldöntődhet a sorsuk, szakmájuk, hogy életükben állatokkal fognak foglalkozni, holott sok más tehetségük is van. (Lányoknál az lenne természetes, hogy ez a gyengédség majd saját kisbabájukra tevődjön át.) [...] d.

 

19:07 Vendéglátó gazdámnak ígértem interjút, Horváth Norbert készítette a www.siofoknights.hu -számára:

fejezet: CELEB

Váli Dezső festőművész Siófok-Törekiben alkot

- Mit jelent önnek, mint alkotó embernek Siófok?

- Siófokra alig-alig rándulok le, emberek közé, viszont a szomszédos Töreki Művésztelep minden évben vendégül lát. 2004. óta járok ide, minden év júliusban. Tökéletes hely. Minden megvan-, és mindent megkapok, ami munkámhoz kell.
- Mondhatjuk, hogy megihleti a környezet?
- Sajnos én a Keleti pályaudvar várótermében is ugyanazt csinálnám, egy témát festek 24 éve. Maga a környezet egyébként csakugyan szép, esti sétáinkon kőrkörösen örülünk is neki. Az ihlet egészen más dolog, legalábbis nálam. Létezik, egy évben tán öt nap, akkor az ember világosabban eligazodik készülő munkájában, és a szokásosnál szélesebb belső választékból merít. Csak ehhez a többi napon is csinálni kell, nem tudni mikor jön.
- Akkor miért pont Töreki?
- Hívtak, jöttem. Itt minden van: műterem, különszoba délutáni alvásomhoz, teljes ellátás, szíves szó, néhány kiskutya, pár kilométerre uszoda. Kilátás is lenne, de az ablakot fóliával eltakarom.
- Hogy képzeljük el egy napját?
- Huszonöt éve meglehetősen azonos. 5.23-kor vekker, egy óra ima, 7:05-kor uszoda, egy éve már csak ezer méter. Délelőtt munka. A rend része az is, hogy a márciusi-kecskeméti vagy az itteni, júliusi alkotóházban naponta egy olajképet el kell kezdeni. A legtöbbjét aztán hónapokig, évekig kapirgálom otthon; pesti műtermemben. Ami végleg nem akar sikerülni, kis szovjet körfűrészem alá kerül. Eddig 920. A megfestett 1953-ból.
- A blogján láttam néhány gyönyörű balatoni fotót? Ezek hogy születtek?
- Elkattintottam őket. Honlapomon a köznek is szánt naplómat - VÁLINEWS - ezekkel illusztrálom. Esténként lejövünk feleségemmel a tópartra vacsorázni, után kis andalgás a félsötétben is gyönyörű Nagy Víz partján.
- Hol lesz a következő nagy kiállítása?
- 2013, Műcsarnok, mind a tizenkét terem. Gyűjteményesnek szánom. Az ilyen rettenetes sok előmunkával jár, ősszel nekikezdünk.

És részlet az újságíró szövegéből, mielőtt átírtam. (Ami a válaszban félkövérrel, azok nem az én szóhasználatom.):

- Mit jelent önnek, mint alkotó embernek Siófok?
- Siófok mint város nem sokat, viszont a falu, Töreki és az ott található Művésztelep minden évben részese az alkotómunkámnak. 2004 óta járok Törekibe alkotni. Minden év júliusát itt töltöm. Az ott lévő környezet megadja a munkához való kedvet.
- Mondhatjuk, hogy megihleti a környezet?
- Ezt sajnos nem mondhatom így mert nálam a festés egy nagyon tudatos és kiszámított munka. Ez nekem olyan mint másnak a hivatal. Maga a környezet persze nagyon szép de nincs ihletem tőle. Egy évben az ihlet körülbelül három-négy nap, nem több. Ha csak akkor alkotnék akkor nagyon kevés képem születne.


--- 2011. július 27., szerda, Siófok-Töreki ---

Hosszú egy hónap. Az utolsó napokban az ember már lélekben kissé hazafelé. Így lenne ez, ha csak három hét egy művésztelep? Éjjel többször arra ébredtem, hogy talán megint illetlen i-vel írtam szegény Váradyt. És tényleg.

Kedves Váli Dezső! Fogadalmamat megszegve írók, a tenyér miatt muszáj megszólalni mégis. A június 28-án és a július 26-án lefényképezett tenyér miatt. A korábbiról írtam is magának, mélyértelműsége okán. De ez a kettő most együtt több, mint amennyi szó nélkül elviselhető. Nem szólok olyan banális asszociációkról, hogy stigma, [...]. Nem szólok az úszás kényszeres önfegyelmező gyógymódjáról sem. Ami megrendít: az, hogy a vadállat foga jól kivehető a seben.

Ami érdekel: a kiharapott húsdarab hova lett? Megette, lenyelte, ízlett neki? Jó és hasznos egy komondor ---- de egy balatoni üdülőhelyen??? Amit nem értek: minek osztogat szalonnabőrkét elbitangolt kutyáknak. A festő fest, a kutya gazdája etet.
Üdvözli: A.

 

Kedves A! [...] a levél némely kérdéseire a komondor blogjában találna kielégítő választ... d.

 

21:58 Köszönöm a szíves kérdéseket, bárhogy forgatom a történetet, kezem egyáltalán nem fáj. Sebességváltásnál most a tenyér más területét használom. Úszáshoz a gézkötés köré egy (festéshez használt) felmosórongy tekerve, nedvszívónak. Rá nejlonzacskó, szigetelőszalaggal rögzítve; gumikesztyű kibekkelve. Ezer méter. És végre tudom, mennyit izzad az ember ilyenkor. Eléggé átnyirkosodott a textil.

22:12 Most kaptam jóbaráttól (tehát hiteles):

Kérlek segíts, hogy a Délután Alapítvány, melynek én is önkéntese vagyok, életben maradjon és továbbra is segíthesse telefonos lelkisegély nyújtásával a középkorú és idős embereket, akik az egész ország területéről ingyenesen és névtelenül hívhatják, hogy megosszák velünk gondjaikat!
Kérlek, szavazz ránk, és mozgósítsd ismerőseidet is! Klikkelj és szavazz ránk!
http://megujulas.startlap.hu/?p=3012
Köszönjük!
A DélUtán Alapítvány


Beszélgetnek - F/2011/194  Ők még DélElőtt vannak.

--- 2011. július 27., szerda, Siófok-Töreki ---

Életfunkcióbeli rendellenességből kifolyólag unokát éjfél után egy órakor mentővel, anyjával, balatonfelvidéki nyaralónkból. Jött a telefon. Tőlünk 90 kilométer, indultunk a másik két gyerekre vigyázni, amíg apjuk meg nem érkezik. Most egy vidéki kórházban, Zsófi anyuka az ágy mellett ül három napig. Ehhez egy széket kapott.
A kislány délben már spárgázni szeretett volna, állítólag. Csak hát infúzió.
Délutánra értünk haza. Kifáradtunk. Barchiból azért még egy kép, az utolsó tábla; és még ezer méter is, zacskóval. Volt más esete is, szegény hülye öreg komondort kiírtják. Értek a kutyákhoz, egyetértettem. Bundi után csak ennyi marad.

--- 2011. július 29., péntek, Siófok-Töreki ---

Kedves Dezső, unoka remélem jobban, ha bármi segítség kell szóljon, gondolom Veszprémbe vitték, ott sok orvost ismerek. üdv: P.


Köszönöm! Szólok, amúgy Sümegre. d

 


Deske, két megjegyzés a nejlonzacsis fotóról:
1. Ja, a Bundi nem is a jobb kezét harapta le?
 2. Ha a bezacsizott kezét akarta megmutatni, miért azt a gyönyörű testét fotózta le? Vannak dolgok, melyeket nem lehet megérteni, és "már így maradnak, nevezetlenül". H.

 

Kedves H!
1./ jobbkezét. (tükör)
2./ a zacskó és a nemzacskó aránya végett. d.

Megjegyzem, nekem Torschlusspánikom fiatal koromban volt, ha a vendégek este tizenegy táján még nem akartak elindulni. Ma már szerencsére ilyen nem fordul elő.


Most, hogy az utóbbi
napokban ilyen lehetetlen csacsiságokat festek, avval vígasztalom :-) magam, hogy megtörtént. Egyszer tényleg megtörtént. Amire a drága, arra igazán érdemes Gyurka is vágyott, ha ugyan-

A szeretettel nem tudok mit kezdeni ---
Tartsanak el, és hízelegjenek,
de ugyanakkor hagyjanak békén,
küldjenek pénzt postán.
Azt is unom, hogy hízelegjenek.
veszítsenek el nagyobb összeget a utcán,
amit én véletlenül megtalálok.
Legyenek elragadtatva tőlem a hátam mögött,
hogy én tényleg egészen véletlenül visszahalljam
valakitől, aki nem is tudja, hogy rólam beszél.
Írassák rám a házukat, és haljanak meg.
/Horatiusnak rossz napja van/

Szóval lépek vissza az ajtóból a boltocskába az Andrássy úton, ahol festéket vettem, a tulaj hátrafordulva mondja épp a segédnek: Tudja ki volt ez? Az egyik legnagyobb magyar festő...


Ó, boldog szocialista
idők! Sortatarozás, jött a főnök, és piros plajbásszal kijelölte konyhánkban a mosogató környékét, hogy itt csempézni kell. Én meg elkértem egy hasonló ácsceruzát a Vasedény pénztárából, és rátettem a jelet a többi falra is. Ki is csempézték az egész konyhát. 1975.
Aztán új gyereknek új szoba építés, a tetőtéri mosókonyhából. 1983. Kőbányán fél teherautónyi bontott parkettát kunyoráltam, háromszor dobott ki a művezető, negyedszerre, dél felé, odaadta. Teherautóstoppal hoztam haza. "Három kilóért a Mártirok útra!?" Az építkezés átvételénél nagyon lebuktam volna, ha az ellenőrök az új ablakon kinéznek. Talán tetőcserepezést is számláztam, hogy csökkenjen az adósságunk. Hát több négyzetméretnyi nedves fotót terítettem az ablak elé. Így éltünk Pannóniában.

 

--- 2011. július 30., szombat, Siófok-Töreki-Budapest ---

Volt egy ötletem, szerencsére a levelet elküldés előtt korrigáltattam B.R. №1. olvasómmal, és felettes énemmel, aki azonnal lelőtte. Amit én azonnal beláttam. Hogy nem ide való. (Csacsiság.)

Prima Primissima 2011. díj szerkesztősége
 
Kedves T.!
Levelükben említik, szívesen vesznek ötletet a bemutatkozó egyperces kisfilmhez. Abból indulok ki, hogy a sok komolyság mellett talán változatosság egy kis humor.

Szöveg:
-------------------------------------------------------------
Váli Dezső azt állítja magáról, hogy ötvenkét éve tanul festeni, s ebbeli próbálkozásaiban mostanára csak idáig jutott (filmbejátszás: Virág Judit aukción festményem ötmillióért egy perc alatt).
Valamint, hogy tizenkét éve tanul úszni, és bár némi előrehaladást el is ért, lábtempója még mindig sajnálatosan problematikus (filmbejátszás: Lukács uszoda, gyorsúszás )
És hogy ebbéli tevékenységeiről az irányában kíméletes utókor ítélőszékére bízza magát.
-------------------------------------------------------------
Szerintem sajátos ízük nem hátrány, hogy amatőr felvételek. 
szívélyes üdvözlettel: vd.

 

Unokaleánykát ma hazaengedik a kórházból. Egészsége még nem lezárt ügy.


Csomagolás, út, kicsomagolás: ami egyúttal szerszámkarbantartás is, persze. A festőkoffert bekészíteni a 2012. március elsejei Kecskemétre. A 24 képet kicsomagolni. Utána a gépek, egy hónap anyagát áttenni az itthoni PC-re. Szeretem ezeket a rendcsinálásokat. Töreki zárásnak mutatom Kata lakosztályát, a földszint volt az övé. Három oldalra panoráma, vagy legalábbis a kert; pázsit. F/2011/196

 


21:52 És este itthon
már az ágyamfölötti szeretett Máriácska előtt imádkoztunk (és némileg Tímea szénrajza előtt, merthogy)

--- 2011. július 31., vasárnap, Budapest ---

Gábor átküldött egy újabb megírt fejezetet sajátos, szubjektív irodalomtörténetéből, hogy tegyem föl a honlapjára. Ezúttal hat erdélyi írót-költőt turkászott ki, s válogatott, gonddal. Áprily, Dsida, Kányádi, Kós Károly. Micsoda gazdag világ. Világok.
http://www.berszangabor.hu/a-human/h13-1-hat-erdelyi-iro.htm

 

Égszakadás, és főleg földindulás. Ért ebből valaki valamit? Két óra munka, vagy át kell írni az egész programot? Ki fogom tudni ezt fizetni?

Kedves Dezso, a mek.oszk.hu gepen operacios rendszer upgrade lesz, ez a php programokat erinti. Bizonyos fuggvenyeket megszuntettek, ezert kb 52 helyen kellene modositani a programokat. Az esedekes op.rendszer upgrade PHP 5.3.3-as verziot huz magaval.

Ebben ereg, eregi, ereg_replace, eregi_replace, split,.. fuggvenyek mar nem leteznek. Az ereg, eregi helyett preg_match, az ereg_replace helyett preg_replace-t kell hasznalni. Ilyen, megszuno fuggveny hivas van a deske.hu programokban, ezeket kellene lecserelni. Az a baj, hogyha csak a mek.oszk.hu-n cserelem le, a tukrozes felulirhatja a regi verzioval.
üdv: I. / OSZK

2011. július = 291559 = 74595/hó = 148 /nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél   össz levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu