VÁLINEWS; 231. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. június

2014. június 1., vasárnap

05:36 Nem tudom, mi történhetett, hogy májusban 110-ról fölment 228-ra a napi olvasóm száma. Talán a névnapom okán. Vagy a nagyon hideg május.
Más.
Nem bírtam ki, elbuktam. A YOUTUBE, illetve barátném segítségével listám alapján revitalizálom éve minden winchesterről gondosan letörölt igenkönnyűzene-táramat. Munka közben édeskedjenek nekem. Olykor. Teszem azt, Agneta Faltskug. Little Richard. Az első kilencvenet már meg is kaptam; MAMMUTMAIL.COM-mal. Az 400 MB-ig ingyenes.

09:41 Mennybemenetel ünnepe. Prédikáció: a misszió minden megkeresztelt feladata. A teológiában legkevésbé jártasnak is. Itt percre elgondolkoztam, a verbuválásra kevés hajlamom van. De nem, ó, nem. A megélt öröm átadása. Na, akkor-

Reggel futás közben rózsafüzér. De annyira nem tudok figyelni, hát a titok a közepén mindig állandó.
János pápa fogalmazása szerint:
aki Kánában megmutatta isteni hatalmát
de így mondtam, szerintem így fontosabb:
aki Kánában is megmutatta isteni szeretetét. Amúgy számomra e gesztusban még pajkosság is van.
És ez működött is sok éve, amikor most olvasom: az isteni irgalom tisztelőinek külön kegyelmek: haláluk óráján irgalmas megváltójuk leszek. Hát erre bizony vevő vagyok. Ezért így alakítottam át:
aki Kánában is megmutatta irgalmas szeretetét
Már csak néha keverem.

Reggeli misére menet, hogy letettem magam mellé a tarisznyát, a padon egy NEGRO cukor hevert, papírjában.
Akkor Kata ült itt tegnap este.

 

17:28 Tegnap délután biciklivel a Margitszigeten, erőszakos pihenésképpen. Ennek kapcsán egy mozgó Rothko-kép. Fél perc.


Hazaérve tízperces tisztelgő látogatás házunk udvarán,
a zenés-táncos-fasírozottas tavaszi majális.
Nagyszerű figyelmesen szervezi házunk két embere.

Beszélgetni valóm nemigen volt,
enni meg nem akartam;
ide-oda kószálva
fényképezőgéppel álcáztam
alig-jelenlétemet. A fényképész az az ember,
aki tulajdonképp nincs. Nincs ott.

A mai svábhegyi sétáról csak egy elszáradt levél,
tűnődtünk, hangyarágta-e,
vagy inkább az elemek lenyomata
ilyen gyönyörű haldoklása.

Kata égnek emelte, úgy néztük.2014. június 2., hétfő


10:38 Most van rá mód, lehetővé teszem Katának, hogy elránduljon Rómába. Egyszer volt pár napra, azóta vágya. Én 70-ben, három napra. Tehát már több, mint negyven éve törekszem arra, hogy ne menjek oda, különösen, hogy ne kapjam meg a két-három hónapos római akadémiai ösztöndíjat. Ez utóbbi maradéktalanul sikerült is. Rómában szinte hiánytalanul együtt van minden, ami a kultúrából nem érdekel. '98-ban volt ugyan ott egy kiállításom, pár nap, de akkor a 16 éves Miki jött velem. Iskolából kikértem, olasz szakos volt. Délben elment, megnézte a pápát. Tankönyveit otthon felejtette. Esténként hajókilövősöztünk.


12:13 Négy ember dolgában - egyik én - kellett súlyosan döntenem, netán magam ellenében. Lassan találtam rá a két fő rendező elvre:
- Mindenki gondolkodását (az enyémet is) egyformán tiszteletben kell tartani. (Az életfontossági sorrendje mindenkinek más.)
- Döntést előkészítendő csak az én bűneimet szabad mérlegelnem.

 

19:01 most fejeztem be, ma három kép tovább. Korábbi állapotok is.

A/2014/04

 

 

 

A/2014/08

A/2014/22, ez 40 centis lett.

 
 


20:19 Olvasom és
hallom, szakmai botrány, ezt a II. díjat nyert pályázatot erőltetik az illetékesek
megépíteni a 2015-ös milánói expóra. Úgy tudom, már el is kezdték. Dilettáns munka. Nem tudom, mit akar utánozni, az alkotók biztos tudják. De hát nem újdonság a világon az alkalmatlan döntéshozó.
Lehetne erről hosszan beszélni, de minek.

21:22 Bocs, kedves Éva, nem tudom kihámozni, mi a túrót ábrázol ez az épület??? d.

21:36 Na, itt van, megtudtam. Alulmúlhatatlan.

...A tervet meghatározó elemek, szimbólumok, művészi megformálása a magyar kulturális örökségből ered. Az örökség, amely kiállta az évszázadok próbáját ma is aktuális üzenetek közlését teszi lehetővé, átélhetővé. Az életfa, sámándob, búza, a víz, a kert, a táj mindezt megjeleníti hangsúlyosan. Mindez formát ölt az épület és a kert formájában, művészi effektusaiban, programkínálatában. A sámándobra rajzolt életfa-motívumban víz áramlik, éjjel fény árad belőle. A kiállítás utal eredetmondánkra, totemállatunkra, a Turulra, és a történet elindul Álmossal, majd Szent Istvánon át Mátyás reneszánsz kertjéig, Széchenyit és 1956-ot érintve az olasz látogatókban közös történelmi emlékeket ébresztve jutunk el a máig...

 ...A szakrális, szellemi tartalom művészi megformálása, a három dobépület és a kert hármas egységét jelképezze legrégebbi és legszebb köszönésünk: Bort, Búzát, Békességet!...

...A dob belső tartalma. A fősétányról egy hatalmas sámán dobot látunk. Az első dob rendeltetése a szellemi üzenet művészi megjelenítése, ahol a látogató részese, átélője lehet mindennek. A dob oldalán lévő kiemelkedő domborulatok sok kis prizmából álló ablakok, amelyek a fényt megbontva megvilágítják a belső teret. Este a belső világítást a fény megtört hatásával közvetítik kifelé. A világfa motívumban folyó vízben, – megkomponált módon –, időközönként buborékok indulnak el...

 

21:41 Kedves Gyuri, nem tudnád véletlen nekem lelopni epub (vagy htm) formátumban a The Spy Who Came in from the Cold / Le Carré – könyvet? ölel: d


22:46 Parancsolj. De azt tudod, hogy ezután jön még három Smiley regény? (Tinker Tailor Soilder Spy, The_Honourable_Schoolboy, Smiley's People) Gondolom azok nem kellenek, mert minek annyi, de ha mégis, hát csak szólj. Szeretettel: Gyuri

04:45 másnap. Profi vagy, és ennek ellenére gyors. Ezt a kértet már (tényleg) ronggyá olvastam (angol gyakorlásiból), szétesett. De szeretem. Legyünk mértékletesek, még egy kém-félét még ha lennél oly szíves a tarsolyodból… ölel d.

 

2014. június 3., kedd

 

14:27 Mail. 1964-66 közötti szerelmem holnap 74.


Isten tartson továbbra is tenyerén, és vigyázzon rád, Zsófia.
Ha élsz, azt jelenti, fontos szüksége van rád.
Tudd:
ha egy háromajtós szekrényt arrébb kell tolni, vagy
egy maradék mákos rétest el kell tüntetni,
rám mindig számíthatsz.
deske

          a melléklet: tán nem ismered

- Deske, háromajtós szekrényem nincs, de ha lesz mákosrétes, azonnal szólok [...] Zs.
- A Tűzoltó utcai bizományiban láttam egy jó állapotú háromajtóst…. na?! d.

- Rég megszűnt - ALDI van helyette - ott legfeljebb mákos rétest tudsz venni. Zs.

- De azt nem te főzted. d.

 

 

 


20:39 Egy mindenórás mosolygós asszonyka az ötödikről.
Lekiabáltam neki a gangon, állna meg egy percre.
F/2014/133


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. június 4., szerda

 

12:47 két nap
fotók az áldott asszonykának
fotók Gyuri bácsinak
kapcsolótábla építés a modem+router újraaktíváláshoz
törött fog újjáépítése titán csap behelyezésével, 1h
érzéstelenítést nem kértem
biciklivel a kiürített vitorlázó reptéren
ehhez (világító)pánt a nadrág aljára 950 HUF
gyomortükrözés
programletöltések filmkonvertáláshoz
zene+filmek az új IPadra
ebéd ételhordóval
regények angolul-magyarul az IPadra
festményfotózás
a szakadt cipőt leadni
egy gyönyörű ima a netről
emailek
vendég is
szárazkifliket is kéne csinálni
este szentségimádás lesz

valamint

Mitől dönt a légy? Viselkedésgenetika
- cikk a Népszabadságban 2014.6.3.
 

...egy oly kevéssé fejlett élőlény, mint a gyümölcslégy esetében sikerült igazolni, hogy a döntéshozatal során benne is az emberhez hasonló folyamat zajlik le. Egy kamrába helyezték a legyeket, amelynek két rekesze között szabad volt az átjárás. Amikor az egyik kamrába jóval erősebb illatanyagot fecskendeztek be, mint a másikba, akkor a gyümölcslegyek gyorsan a kevésbé illatozó részbe húzódtak. Amikor az illatkoncentráció a két részben közel azonos volt - legfeljebb tízszázalékos különbséggel - a legyek jóval hosszabb idő után döntötték el, hogy melyik kamrába mennek - és gyakran hibáztak is. A mutáns legyek társaiknál lassabban döntöttek.
...segítség az emberi betegségek megismerésében, a gyógyszerkutatásban...

 

 

 

 

2014. június 5., csütörtök

 

19:11 Szütscsel egyszer összemosolyogtunk, hogy keresztlányom-Nóra pályaválasztásában közvetve benne lehettem én is, ahogy annó annyit meséltem apjának a szakmámról. A lány ma délben egy föld alá telepített gyógyfürdő tervet mutatott be a MOME-n, diplomavédésében. Én annó Kelet-Ázsia Múzeumot tettem szintén a föld alá.
Nóra ez okból most pár hónapra haza is jött, Svájcból. Korábban Londonban, a sztárépítész Pawson irodájában, igen sikeresen.
Fotók: 000, F/2014/134, -135, -136

 

 

19:30 Vége. Szombaton odaadom Gyuri bácsinak,
ma még egy legutolsó simítás, kevert
alizarin-krapplakk-vörös,
párizsi kék és Van Dyck-barna lazúr rá;
legyen gazdagabb az a kissé nyers
halványkék felület.
És kerüljön távolabb a menóra.

 

Drága Gyuri bácsinak - A/2014/40
olaj, 60x60 cm.

 

 

 

2014. június 6., péntek

 

09:32 Mai uszoda három futóvendég, aki nem néz hátra
öt burgonyás pogácsa
meg egy autófotó.

 

2014. június 7., szombat12:27 Tegnap Szentendre, a Művészetmalom kiállítóterében Czóbel kiállítás. Sokat vártam tőle, Franciaországból is hozott munkák, most megtaláltak, stb. Czóbelt szinte értékén felül szeretem. Az itt látott számos gyengébb munkáit is. Késői csendéleteit hiányoltam, mint pl. ezt a 83! éves korában festett elképzelhetetlen csodát. Ezekben a legmarkánsabb sajátos zöld-piros-lila színvilága, egy igazi kolorista. Fauveból, és párizsi utcaképeiből szerencsére vannak fontos munkák. Itt van az a korai nagyszerű és hírhedett aktstúdiuma is, ezek után nem értem következetesen és mindig elrajzolt figuráit. A karok, a vállak sehogy sem akarnak illeszkedni. Néhány fáradt portré.
Sok kép van. Érdemes kiutazni Pestről. Le Meux-ből is.
Fotózni lehet 15.ezer forintos fotójeggyel, érdekes. Környezetbarát.18:05 Hogy gyomortükrözés, az orvos nagypárnával alvásra utasított. (Hogy ne vissza a nyelőcsőbe, satöbbi.) De az nekünk nincs. Délután elkészítettem, pozdorjalap és két kis utcakő a habszivacs alá. Dőlésszög állítás kőcserével.
Kötelező nagypárnám - G/2014/09

18:25 Kedves Dezső, csak infóként, ha nem látta volna, Műértő 15. oldal aukciós beszámoló: "Lassan külön tanulmányt érdemelne, miért lett Váli Dezső a hazai művészeti aukciók legstabilabb szereplője az elő művészek közül; Műterem sorozatának képeire ezen a tavaszon Virág Judit mellett Kieselbachnál, Nagyházinal és a Blitznel is lehetett licitálni. A Virág Judit Galéria árverésen indított kép ezúttal is igazolta a várakozást; a 2008-as Műteremért a kezdő árat megduplázva 800 ezer forintot fizetett a vevője" Üdv: Á.

Köszi, nem láttam persze, és remélem, azt nem írták mellé, hogy (a Kieselbach / 2. képet ugyan még nem tudom, de) a többi helyen nem kellettek... :-))) d.

 

19:22 Keresztlányom-Nórának építész-diplomája alkalmából
egy hatvan centis, kétoldalas (utcán talált) tábla.

(ha az ember hülye; vállalja: G/2014/10)20:21 Eszembe jutott egy szó, amit ismerek, de még soha nem használtam: intakt.

És még egy fotó Szentendréről, F/2014/137


2014. június 8., Pünkösd vasárnap

09:12 Dávid Kata: Kereszténység és kultúra. Meghatározása szerint a kultúra feladata képessé tenni az embert a kegyelem befogadására. Hiszen minden megszerzett műveltség Isten felé visz, hitünktől függetlenül. A kultúra a legérzékenyebb eszköz az ember felelősségének jelzésére, a másikért hordozott felelősségre is. A keresztény tanítások; az irgalmasság, jóság, szelídség, türelem. Az egyenlőség rabszolga és szabad, gazdag és szegény között. A szeretet parancsa. Minden emberi közösség normái.

 

 

16:12 Dobszay László barátom hogy meghalt, ez a képem életem második megtartott olaj munkája lappangott. Most előkerült, Bence, ferences tartományfőnök fia, hozta rendbehozatni; öröm.
1988-ban derült ki számomra, hogy a kép egyáltalán létezik; Laci íróasztalán láttam meg egy csuporhoz támasztva. Beszámoztam, keretbe, és lefotóztam, Akkor elég pocsékul. Ez a fotó hiteles, bár nem színkorrigált monitoron eléggé más; sápadtnak hat.

Utca hirdetőoszloppal - A/1960/02

olaj papíron, 22,5x24 cm.
17:11 Mai sétánk egy-két év után megint a Farkastorok. Az Úttörővasút Normafa megállójától délre induló erdei sétaút, végig egy kiszáradt patak medrét kell követni. Az levezet a Farkasvölgybe, onnét a Farakasréti temető, az 59-es villamos végállomása. Csöndes, csak a madarak.

A Nemérdemesellopni Feszületet most is megtaláltuk. Fölkérésre egyszer javasoltam mását egy faluban elhelyezni. Na, azt azért nem.

A temetői régi zsidó ravatalozó-épület tetején a táblákat most vettem észre. A számozás jobbról balra tart.


2014. június 9., hétfő

08:57 Időnként igen nehezem viselem némely szerettem égtájakat és földrészeket átölelő mohóságát. Úgy becézem a jelenséget, hogy egyszerűen minden kellene neki. De lehetőleg kettő. Aztán észbe nem kapok; és egy zseniális ragtapasszal kúrálom magam; évtizedek előtt kaptam, azóta használom: Terhel? Keresd ugyanazt a bűnt magadban. Meg fogod találni. Igaz. Hogy nem tűrök kompjuteremben, polcomon, életemben fölösleges dolgokat; ez nem mohóság-e? Negatív változatában. Függőség; Pál szerinti szabadsághiány. (Tudok szűkölködni és bővölködni.)
De földközelibb szinten: és a 32.269 fájl honlapomon? Közte a száz VILÁG LEGSZEBB KÉPE, ha digitálisan is? A most rekonstruált könnyűzene-táram. Beszámozott dizájn-ötleteim. Ez a naplóírás; gondolatbefőttek sorban öreg almárium tetején. Habár ez közhasznú. De nem az-e minden, ami öröm, akár egyetlen embernek?
Dehogynem.

Mindez ma vágott pofon megint. Futás közben évekig láttam az ismerős araszoló kukáskocsi szélvédő üvege mögé támasztva ezt az angyali dísz-rendszámtáblát. Micsoda gondolat- és ötletkoncentrátum. Le is fotóztam, bekebeleztem. Aztán egyszer eltűnt onnan. Rákérdeztem a pilótától, hogy szót váltottunk, mi lett vele? Ha nem kell, megvenném, háromezerért.
- Szemét közt volt. Megvan még valahol
, felelte. Már akkor tudtam persze, hogy nem kell, vagy csak két napra. Eltelt megint fél év, ma újra ott a szélvédő mögött, és a bátyuska szélesen integet. És nyújtja ki fóliába csomagoltan! , hogy: ajándék... És mosolyog.

Műteremfalra kitenni, örök figyelmeztetésül. Kényszerűen megtartani.
És majd egy könyvet a pilótának.

Az egyszeri cselédlány, aki sorsa fölötti bánatában sósavat és kálilúgot ivott. És súlyos gyomorrontás.

 

10:05 Halványan álmodoztam, őszre esetleg megint meghívatnám magam New Yorkba? Egy kis (nem kis) Metropolitan Múzeum; a világ közepe? Lehman-gyűjtemény, Bonnard és Balthus? A dolog szerencsésen és egyszerűen eldőlt. New York? Tegnap a Farkastorokból alig bírtam hazavánszorogni.
Majd szobám ablakából a Rózsadomb, ha megnyílik a kilátás.
Pompás lesz.
Ha netán kinézek.

 

12:04 Hogy pont a Máriácska fölé került, aki előtt imádkozni szoktunk?!
De ez is szakrális - bűnüldözési funkcióban.
És másutt nincs hely.

F/2014/138

 

2014. június 10., kedd

 

18:31 Tegnap óta ezt csinálom,
minden időmet elvitte,
nagyon nehezen állt össze
ma estére.
Vagy huszonöt keretszín kombináció, míg meglett.
Most jó.
Üvegvágás is: ezúttal szerencsésen nem tört el (rossz helyen).
Paszpartú: farostlemez érdes oldala festve, (tegnap még háromféle rózsaszín volt
a diófapáctól),
ablak vágva bele.
És csináltatok alá címtáblát,
a szignó alig olvasható,
a kép meg atipikus.
Második megmaradt munkám, 1960 decemberi.
(Szeptemberben használtam először olajfestéket.)

Utca hirdetőoszloppal - A/1960/02
olaj papíron, 22,5x24 cm.

 

 

 

2014. június 11., szerda

13:22 Kata alkalmi munkahelynek
alkalmi asztalt talált magának a hűvösebb műhelyszobában.
De: erősen billeg (az asztal).
De: nem szabad kiháromszögelnem, ami a normális megoldás lenne.

Tartalék utcakő mindig van itthon.
G/2014/11

 

 

 

 

14:19 Arra gondoltam, milyen lenne az a fenti, 1960-as kép
fél évszázad múltával

A/2014/51
olaj, 60x60 cm.

600e HUF

 

 

2014. június 12., csütörtök

03:37 Tegnap este Lóránt János ( újabban még Demeter is) (1938–) megnyitó a Körmendi Galériában. Nagyon szeretem munkáit. A humor, irónia általában nem területe a festészetnek. A ritka kivételek Toulouse Lautrec, olykor Anna Margit; általában hidegek, s e hangvételtől fej(téma)nehezek. Klee Szindbád képe is a témaközpontúság felé hajlik. De hát az remekmű, belefér. Talán még Gaál, de ő a félelmetesben utazik. Jánost ismerem egyetlennek, aki mosolyog az emberen, szeretettel. És mindez csak egy- zavartalan rétege munkáinak. A festményei fejjel lefelé is működnének, tehát– Halványan rokonítható talán Tóth Menyhérttel, Kata szerint olyan, mint Weöres. Most bemutatott portréi régebbiek, a többi új kép. Egy grafikát is mutatok a több közül, e mostani rajzai nekem inkább ujjgyakorlatok.
Egyik katalógusában közli a kérdésére adott válaszokat: miért vásárolta meg ezt a képemet?

Ezt Nagy Gabitól tanultam jó harminc éve, egy megnyitómra hozott nekem egy ecsetet. Jánosnak most egyik könyvemet vittem.
Holland felesége is ott volt, pár szót váltottunk (angolul).
Akik nem jutnának el (Le Meux-ből) a Falk Miksa utca 7-be:
 

04:06 Tegnap kánikula.
17:50-kor arra jártam,
kocogtak a szűk járdán,
majd a Mechwart tér sarkán
sorbaálltak fagyiért.
A legény egyik vállán NIKE-táska,
a másikra karikásustor vetve,
nyaka körül átfordul.
Biciklikre kötelező tartozék a csengő.
04:14 A kisasszonyt kicsit tanítgattam, inkább csak e-mailen. Most túljutott a MOME-felvételi második fordulóján. Kérdezi, mit csináljon, hogyan viselkedjen; ott a beszélgetésen már csak egy megadott tárgyat kell elemezni, gumi kacsától kezdve a scrable társasjátékon át az irodaszerekig, és bizonyára majd magáról kell beszélnie.

Örülök, hogy túljutott a nehezén. A köv. alighanem sima intelligenciavizsga, ott úgy lehet győzni, ha az ember őszinte.
Tárgyakat elemezni: 1. funkció 2. forma, esztétikum 3. lehet nyugodtan szubjektív 4. keresse a hasonlókat, a kapott dolog fölöttes gyűjtőfogalmát (fajfogalmát), és onnét nézze; villa – háztartási eszköz – háziasszonyok szempontjai + kulturális tradíciók: d.06:40 Zsolozsma II. hét csütörtök reggeli himnusz

a testnek dölyfét törje meg
étel- s italban hősi fék

 

08:21 Reggel látom, egy kis foxikeverék leül a járda közepére, majd összegömbölyödik, orrát a farka tövébe. Majd tíz méter után ugyanez. Futtomban odaszólok az asszonykának:
- Gilisztás.
- Gondolja?
- Akkor rágják így magukat.

Aztán a víz. Ilyen se volt a huszonöt év alatt, 12. hossz után kikászálódók a vízből, s le a büfébe, - Kérek egy Ischlert. Nem baj, ha fél óra múlva fizetem? Nagyon leesett a vércsokoládé szintem.
Ezek után már semmin se csodálkozom.

20:02 Mail jött, meghalt a Jóka. Közvetlen közeli kollega, bár nem voltam benne a csapatukban. Sokáig ők voltak a művészeti közélet. Legalábbis egyik erővonala. Elsőre furcsa hallani, ez hogy lehet, meghalt. Szentgyörgyi József festőművész, élt 74 évet. Kis piros foltjait szerettem a képein. Azokat ragyogóan tette oda.

2014. június 13., péntek


06:34 A zsoltárok könyvében mindenki számára van üdvös mondanivaló, és van gyógyszer az ember üdvösségére. Bárki olvassa, talál benne olyat, amit különleges orvosságként fölhasználhat saját szenvedélyének sebeire. Aki küzdeni akar, olyannak találja a Zsoltárok könyvét, mint a lelkek sportcsarnokát, vagy sportpályáját, felszerelve az erények összes fajtájához szükséges eszközökkel.
Ha valaki az ősök történetét akarja tanulmányozni és utánozni, egyetlen zsoltárban is megtalálja az atyák teljes történetét...
Ha valaki a törvény értelmét kívánja megismerni...
Szt. Ágoston

 

 

09:56 Már a víz alatt elámultam magamon. 6500-7000 próbálkozás után ma kilencedszer átúsztam a medencét víz alatt, végig.

 

10:46 Ha az emeber tévedett, leghelyesebb, ha vállalja. Vállalnia kell. 16 évesen kalapot vettem, hogy 18-nak nézzek ki (mosolyogtak rajtam), hogy beengedjenek a külvárosi moziba egy Marina Vlady filmre. Hatvan év után eltávolodtam ettől az elvtől. És itt vagyunk a jelenben.
Mégsem Mireille Mathieu, hanem Jane Birkin a föld legszebb asszonya. (A mellette lévő arc is figyelemre méltó.) Be kell látnom.

- De még mennyire figyelemre méltó! Nekem: végtelenül romlott.  Most. A.
- youtube: Je_Taime__Moi_Non_Plus-ane_Birkin_et_Serge_Gainsbourg_.mp4. d.
- Köszönöm, megnéztem. Furcsa(?), hogy sokoldalú tehetség néha milyen sokoldalúan tudja pusztítani magát és a környezetét. Talán az önkifejezés zabolátlan ösztöne miatt? Hogy nem volt boldog ember, az biztos. Lehet, hogy a fizikai megjelenése is sarkallta erre az életmódra, valami bizonyítási kényszer szorult belé. (Az szellemes és árulkodó, hogy "a csúnyaság vonzóbb, mint a szépség - nem kopik". Lehet, rosszul idézem.) Úgy képzelem, talán szánni is lehet. A

 

 

És hát itt vagyunk például mi ketten, kisemberek, ugyanabból a korból, habár Delos szigetén.
F/1977/28

- F/1977/28... ki az a férfi az ismert néprajzos Jávor Katalin mellett? T.
- Vali, vagy mi, segédmunk. a Nyomdakísérleti Üzemből. d.
- Nagyon szimpatikus. T.
- Nekem is. Ismerem. d.
- Szerencsés ember :) T.
- Összehozhatom magát vele, Csak erősen italozik. Bizalmas: u.n. workalcoholism. d.

2014. június 14., szombat


12:59 Tegnap uzsonnáért a konyhába, ott Kata állandóra hagyja a Mária Rádiót. Vannak előnyei is, ezúttal oda kellett figyelnem, leültem. Pál Feri atya a női fogyókúra-kultusz átkairól. Hogy a nők, akik ez ügyben erőfeszítéskete tesznek, 95%-uk számára a vágyott forma biztosan elérhetetlen. És ennek kapcsolta a terjedő depresszióval. A családban 35 éves korban abbamaradó szexualitás. Az állandó önmegfigyelés. Nem tartja magát szépnek - ez még nem lenne baj - de ezért nem tartja magát kívánatosnak sem. És kezd minden tönkremenni.
Most rászántam ezt a két órát, Kat távollétében visszaloptam tőle a nekiajándékozott diktafont, megtanultam újra a kezelését, a PC-ben hangvágást. Fölvettem, az egy órából 24 percet csináltam, leméreteztem 6,5 MB-ra, és itt van.
Aki az egészet szeretné: ingyenesen be lehet regisztrálni: mariaradio.hu, és ott az ARCHÍVUM. Ez a szöveg: 2014.06.13. 16h-kezdődő blokk második része.
13:23
- Hát igen... és a férfiak, akik száraz kiflin élnek, hogy tíz dekát leadjanak.. hiába no... az élet nem egyszerű. N.
- Nekem szabad. Ha helyette az jutott volna eszembe, hogy napi 60 perc angolozás, akkor..., mint ahogy annó az jutott eszembe. Négy évig. Nekem minden csak játék, bocs.
Ma úszás közben az a fantasztikus ötlet, és ha itt a büfében minden nap megennék egy marcipános mignont. Ollé.
Valamint reggel új gumit varrtam éjszakai szemmaszkomra. Mikitől kaptam. d.13:18 Ami emberésszel fölfoghatatlan, legalábbis nekem. Szerintem tény, hogy az ember nem tud szenvedések nélkül boldog lenni, arra szüksége van. Ugyanis számunkra csak a terhek tükrében létezik a boldogság. Akkor hogy lesz ez a mennyországban?


14:27 Egy ötlet, amihez aztán hirtelen kellett volna anyag. Kunyorálás, majd a szomszéd diákotthon udvaráról hazacipeltem két átázott, kidobott ágyfeneket. Farost lemezek. Méretre vágás: 64x93, alapozó főzés, majd kenés. Már száradnak.


17:16 És egy most talált áprilisi vicc a Népszabadságból:
Marabunak Kossuth díjat!


19:48 Készítem Gábor új Vasárnapi Újság fejezetét.
1894. Egy megépült kerékpáros vasút:

Észak-Amerikában, New Jersey állam Mont Molly és Smithfield nevű városait kerékpárosok számára épült vasút köti össze egymással. Amint képünk mutatja, a vasút egyetlen sínű. A sín egy harmadfél láb magas fakorlátra van illesztve, melyen az utas maga hajtja a gépét. A kerékpár hajtása sokkal könnyebb, s a felfordulás lehetősége teljesen lehetetlen lévén, az utas bátran tekinthet jobbra -balra, a vidék szépségeit élvezheti. Jelenleg egy második vágány készül, hogy egyidejűleg jönni is, menni is lehessen ide-oda, valamint állomási házakat is építenek, hol a közönség számára kerékpárok fognak készletben tartatni.

2014. június 15., vasárnap

05:16
- Kedves Dezső, jól vagyunk. Beleolvastam a News-ba, látom, hogy tulképp Ön is jól van. Kissé fáradtan, éjjelente is ébred enni a [két hetes] kisfiam, nappal pedig a lányommal vagyok (hétfőtől dolgozom újra). Szép napok ezek.
Szükségünk lenne valami használt autóra, a lányomat óvodába szállítani, ősztől. Ha esetleg tud valami becsületes autókereskedőt vagy jó állapotú használt kocsit, jelezze. E.


- Köszönöm a híreket, igen, szép napok ezek. Nekem furcsán alakult, kisfiam-bébi nemigen érdekelt. Másfél éves korában szerettem meg. Igaz, hogy akkortól nagyon. Vittem a karomban (már hányadszor) fület szúrni, s a Logodi utca sarkán megismerte a helyet, hogy most ODA megyünk. S ahelyett hogy ezért megrótt volna, mellemhez bújt.
Autó: egy ismerősöm van, meg fogom kérdezni. d.

2014. június 16., hétfő

09:30-20.10 fest. Közben ebédszünet.

2014. június 17., kedd


09:22 Magam se értem, hogy történhetett, valahogy csak és csupán én rám gondoltam. A magam példáját említve buzdítottam OFM. Bencét, az új tartományfőnököt a hajnali misék visszaállítására. De most, két hónap után véletlenül eszembe jutott a körülöttem-világ is. Pótlevél; hogy a mostani 1/2 8-as szentmise-kezdéssel a munkába járók és a diákok is ki vannak felejtve ebből a lehetőségből. És hogy bocs, ez az igazi érv.

 

2014. június 18., szerda

18:31 Nagyon festek, napok óta. Közben autóvizsgáztatják, 44e HUF. Majd jövő héten fékjav.


21:29 Ma álmomban ötéves fiam jelezte, hogy megetette a macskát, majd odakucorodott mellém az ágyba a pokróc alá, s elaludt. Reggel, ébredezve, még odatapogattam; nem volt ott.
Amúgy épp most jött meg Oslóból, egy világklasszis hegedűsről forgatta már a harmadik rövidfilmjét.

 

2014. június 19., csütörtök

13:05 Terhes ügy, jobb egyszerre túllenni rajta. Akkor megint pár nyugodt év. Kata kísért. 4,3 kg ruhát vettem magamnak. Igaz, ebben benne 5 m. zsákvászon, utoljára boltban 1992-ben láttam, paszpartúnak gyönyörű, hátha még kell valaha. És e súlyból még az is lejön, amit az új hosszúnadrágból mindjárt levágok, hogy rövidnadrág legyen.
Szegélyt neki. Még ki kell bányászni a mikró alól, és beüzemelni a 100 éves varrógépet. Katától gombostűk. A koptatózsinórt mellőzzük.

És akkor mindehhez egy definíció. Jó ruha az,
1. amin nem látszik meg a festékfolt,
2. amin világosan érződik, melyik az eleje, és melyik a hátulja. A jobb helyeken ezt egy belevarrt fehér zászlócskával jelzik.
Evvel sok bajom volt életemben. Ötven éve egy szerelmemet megkértem, s pulóverem nyakába Elöl egy kétcentis piros E betűt hímzett. Valaki megkérdezte, és H miért nincs?

 

2014. június 21., szombat

10:01 Kényszerszünet (falomlás, vizsgálat) után újra rágják a szemközti minisztérium oldalát, és mától már látom a műteremből a Hármashatár-hegyi tornyot!
A látvány:
1. a SONY szerint; ez igazabb,
2. a Nikon szerint, mert állvánnyal, pontosabb.

 

11:35 Amire vágyom, a nyugalom,
arra persze alkalmatlan vagyok.13:37 Fölös duplumok
szelektálása ruhatáramból.

 

Szeretem ezt a várost.

 

 

 

 

 

2014. június 22., vasárnap

18:25 Másodszor a Galériában, Derkovits zseni. Most olvasom, úgy is kezelte magát. És annyit is kért a képeiért. Ez is belejátszhatott, hogy szilván élt. A püspöksüveges nevezetes önarcképe viszont Derkovicsnak van szignálva. Azt ki írhatta oda.
Fényképezni nem lehetett, csak hazafelé sétáltomban. F/2014/140
2014. június 23., hétfő

18:50 Kata kezdeményezése, hogy Kinga unokának megmutatjuk a kultúrát. Múzeumok Éjszakája, tegnap délután hat, szabadtéri hangverseny a Hősök Terén. A zene idejére párnát és Le Carré krimit vittem. Aztán végeérhetetlen sorállás a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén, szakaszosan engedték csak be az embereket. A tömeggel keresztbe is nagy sürgés-forgás, teherautóra rakodtak, az egyik zenészládán feküdt ez a kitűző. Alkaromra tűztem. Aztán a sajtóregisztrációba. Hosszan keresgélt a kisasszony,
- Bocsánat, nincs a mi listánkon. Honnét tetszik lenni?
- Népszabadság. Csákvári Zsigmond.
- Nem találom.
- Nem tudom kérem, utolsó percben küldték utánam, futárral.
Akkor a főnök odaszólt,
- Persze, írja be, és adjon karszalagot, Ági.
- Ketten vagyunk.
Az unokát kifizettük, 600 HUF.
Megmutattuk a kislánynak Renoirt, Kokoschkát, Sassettát és a legszebb Brueghelt. Bonnardék zárva.
Hazafelé egy fagyi.05:02 Az elmúlt hét evvel telt, most már beszélek róla. Barátomtól kaptam ezt a gyönyörű faragott keret; sokszor megcsodáltam nála. És most üresen maradt, Rippl Rónai után.
Mosolyogva megveregette a vállamat:
- És fessél bele nekem egy zsidó temetőt!
- Sajnos nem. Tudod, hogy azt harminc éve befejeztem.
- De most csináltál egyet.
- A 87 éves Gyuribácsinak. Klubtárs és 44-es deportált. Már megbeszélte a zsinagógával, halála után melyik falra kerül.

De a keret nem hagyott nyugodni, nagy kihívás. Akkor egy igazán utolsót. Talán túl érzelmes is lett. Háromszor festettem meg. (A másik kettő már nincs meg.)
És végül barátom nem tudta megvenni. Sajnos, ezt zsidótemető-kép árban kell adnom, ha az aukciós áraimnál olcsóbban is. Kaptam föntről egy telefont, a műcsarnoki kiállítás (talán mégis meglesz) hétmillió. Nekem.
Érdekes. Ők hívtak meg. Nyugdíjam, ha kifizettem a lakbért, 9 ezer HUF. És vannak nekem gyerekeim is.

Zsidótemető mindörökké - A/2014/43 olaj, kerettel 83,5 x 110 cm.
Nagyban is megnézhető már; a FESTMÉNY / 2014-nél. (Ezt mindig a keretével együtt kell majd reprózni, a méretét is így adtam meg.) Tegnap csináltam tárolásához - szállításához kartonból egy dobozt.21:02 Deske, nagyon bennem van ez a kép, többször megnéztem, és bocsánat - a keret és hold nagyon édeskéssé teszi. Az jutott eszembe, hogy a hold lehet sötét is, akkor talán eltűnne a keret és a világító hold kicsi cukra, a kettő együtt valahogy sok. L.

21:23 Deske, a kép: nehéz elszakadni a kazlak meg szénaboglyák asszociációjától, bocs. F.

22:03. Szia Deske, ez a kép evidencia, ettől nem szabad megijedni. (Nem is ijedtél, szerencsére.) Ne változtass rajta semmiképp. (Lehet kicsit idilli, csakazértis.) Viszont ez tényleg egy út vége, és ezek után nem festhetsz soha többet zsidó temetőt. Ölel: A.

2014. június 24., kedd

09:03 Kritikusaidról jut eszembe. Egyik írásomat elemezve a „zsűri” megállapította, hogy a bibliai idézet igaz, és néhány kötőszó a helyén van, de a többi... R.

 

09:47 A kép reggel átalakult.

  

09:52 Reggel bemérték a fölöttünk lévő új Telekom antennára a sugárzásértéket. Ez a kritikus helyen, a műteremben 6 V/m.  Szerintük "a szabvány megengedett 60,0, tehát ez egytizede."
Átjött egy emeleti szomszéd, vegyész; náluk 8 V/m volt. És közölte:
1. Már utánaolvasott, és érdeklődött is.
2. Ez nem átjátszó állomás, amiről szó volt, hanem bázisállomás, aminek pl. iskolától, óvodától min. 300 m-re kellene lennie.
3. A szabvány egyszeri alkalomra szól, nem állandó tartózkodásra, erre The Salsburg Resolution 2000 szerinti határérték 0,6; sok országban már ez a szabvány. Ez szerint én a műteremben tízszeres dózist kapok (leukémia, agydaganat valószínűség ezerszeres.)
4. Ha a II. ker megadja a Telekomnak az engedélyt az antennát padlásról a tetősík fölé áttenni (amit a Telekom eredetileg akart) a probl. meg lenne oldva + egy leárnyékolás lenne szükséges.

Megírtunk egy följegyzést, elküldjük + kértem egy soronkívüli meghallgatást a polgármestertől, jövő héten utazom, művésztelep.)

 

MEGKÖSZÖNNÉK minden hozzászólást, segítséget.
20:26 Gyurka, egy csemege neked, most néztem a Derko-kiállítást. A Püspöksüveges önarckép cs–vel van szignálva, ki csinálhatta?: DERKOVICS.
d

 

2014. június 25., szerda


06:14 Végtelen gazdagon
el vagyok látva.
Nincsen szükségem semmi többre.
És még költészet is.
Zsolozsma, négy kötet.

Negyedik hét, szerda reggeli himnusz:

a fényes égnek arca már
szívünk vidámságára vár


2. antifóna

Az üdvösség és az igazság ruhájába öltöztetett engem az Úr.12:28 Jött egy papír, kapok 4873 HUF a Hungart Jogkezelőtől. Ami a levonások után - a nekem járó 4% követési jogdíjból - megmaradt. A Szazadfordulós műterem - A/2010/59-et a Virág Judit aukción adták el valakik valakinek még decemberben, aki 720.000 HUF fizetett érte. Ha jól számolok, akkor ez nem annyira 4%, mint inkább 0,6 % körül.12:35 Gábriel angyal közbelépett. A Telekom elismerte!, hogy túlsugároz minket. Délelőtt az igen aktív szomszéd jóvoltából árnyékolás-szakértővel a padláson körbe, sok hümmögések. Hogy a nálam mért 6V/m csakugyan igen közel áll a 28 V/m megengedetthez, ez nem lineárisan változó adat. Hogy ő előre semmit nem mondhat, nagyságrendben 20 mill. HUF. És vajh, majd ehhez mit szól a Telekom. "Az nekik nem pénz, kérem. Iszonyú pénzeket költenek az üzembiztonságra, irtózatos ribillió, ha a mobil vagy net nem működne."
A polgármesterhez egy előzetes tájékoztatólevél elindult. Órákig fogalmaztam, míg ilyen eccerű lett:


...a műterem fölé egy mobil bázisállomást. Az egész 60 lakásos ház boldog, kétmilliót kap évente. Nem fognak nekünk segíteni. Ugyanis mindössze ketten vagyunk kevéssé boldogok, tegnapi bejárás adatai szerint (kizárólag nálunk) igen magas az elektromágneses sugárzás, szmog...
2, Kérjük közbenjárni-kötelezni a Magyar Telekomot a rendszer lakásaink felé történő leárnyékolására.17:45 Délben beadott levelünkre 14:53-kor! megérkezett mailben dr. Murai Renáta Jegyzői Titkárság vezető egyoldalas elutasító válasza, forduljunk a Telekomhoz.
Kedves I., betelt a honlap-kvótám, a 30 giga; nem fogad semmit a szerver a honlapra írtakból. Épp a múltkoriban leveleztünk erről is, akkor kértem újabb 5 vagy 10 gigát Miklóstól, nem emlékszem, - amire persze bólintott. Szóval, kérném Magától a tárhely bővítést!  És persze egy „OK” visszajelzést, mert akkor visszatöltöm a 20 MB régi fotót, amit most kényszerből töröltem a szerverről…   Köszönöm!: d.

 

17:55 Közben a sárkányfejű gép itt szemközt szünetlen és megfontoltan falharapdál. Két harap között billegve-bólogatva szuszogja ki magát. Ötperces film.
2014. június 26., csütörtök

 

03:24 Egy ötlet fölébresztett, éjszakai levélírás fogalmazása a II. ker. Polgm. Hivatalnak, még reggel a lakótárssal egyeztetem. Jó lenne ezt a viccet is mellékelni... Majd talán a köv. levélhez, így, az önkormányzati választások előtt...

 

 

 

 

 

 

04:58 Tegnaptól ennyivel többet látok a Rózsadombból.
Haladunk jobbról balra, épülettraktusonként.
Nagyszerű.

2014. június 28., szombat

19:24. Sűrű

1./ Almási Miklóssal (esztétika tanszék) 20 év után összefutottunk a Margit körúton. Hogy ő végigfotózza a minisztérium bontását. Hívtam, ablakomból tökéletes. Tegnap jött, fotózott, és meséli: ajándékoztam én neki valaha (1987.01.26.) egy rajzot (B/1982/08). Ami a keretben hátul egy kidobott képemmel volt megtámasztva. És a falra ezt tette föl, évekig.
A kép a keresztbe-karcolás rajza alapján 90x120-as kellett legyen. És hasonlít is megmaradtakhoz. Ennek alapján: A/1986/körülbelül-03. Pusztított munka ilyenfajta utóéletére nem számít az ember. Ezekből ruha- és könyvespolcokat szoktam csinálni.

2./ Hogy a megfelelő 1-1.2 Volt/méter helyett a műteremben 6 V/m elektrosugárzás az új Telekom bázisállomás - antennarendszer jóvoltából, rászántam – ez is játék –, hogy komolyan veszem a dolgot. Még egy lakót érint ennyire, az már nem is tartózkodik a lakásában. És reménykedünk, hogy tán sikerül sorsot fordítani. [A moszkvai nagykövetség mikrohullámú “bombázása” a hidegháború idején (1.9 V/m)]
De addig is. Hálóhellyel és az irodával-kompjuterrel tegnap + ma át fiam szobájába. Furcsa 42 év után elhagyni a műtermet. Ágy magamhoz alakítása, fejtámasz; asztalosmunka; habszivacs vásárlás 13.000 HUF. Tiplizés, falakra képek. Nem volt lelkierőm a telefondugót újrakábelezni, a Mammutból 6 méter toldózsinór. Proli megoldás. De a délutáni fekvés előtt már az asztalomtól tudtam a telefont is elnémítani. Az eddig otthon (tökéletesen) beépített PC vagy harminc kábelét új helyén aktiválni. Csináltam a szobáról egy (öt) körbeforgok-filmecskét is, de nem jók. A fotó informatívabb, érdekes.
F/2014/142 - 146

3./ De mi van a műteremmel. Élni kell. Legalább az agyamat védeni. Le a Mammutba, széles karimájú vászonkalapért. Hozzá alufólia, és kétoldalas ragasztószalag a szomszéd boltból. Hogy a kalapra fémborítás kell, visszaverni a sugarakat; s ezentúl ebben festek. Itthon nézem, nyűgös vászonhoz fóliát ragasztani, akkor alá kartonpapír borítás. Meglett. Végül a kalap nem is kell alá, kidobandó, 9990 HUF. Asztalka a műterem ajtajába a kalappal, hogy ne felejtsem el, ha belépek.
Olcsóbban megúsztam volna, honvédségi rohamsisak 3000 HUF a Szt. István körúton; csak féltem, nyűgös tartós használatra. Az enyém könnyű és szellős is, mert lötyög.

4./ Múltkor megint lábgombám, ami igazságtalanság, mert két éve papuccsal az uszodában. Hiába kezelem 7%-os éjjelre-ecetpakolással, pár hónap után újra. A cipőm fertőz vissza. Várok a patikában, hallom az eladót <<Cipőből gombát csak formalinnal lehet, vattára, 24 órára beledugva, fóliazacskóba tenni. Utána egy napig szellőztetni. Formalint a háziorvossal kell fölíratni.>>
Hoppá. Van orvos-barátom; tegnap meg is jött két üvegcse. 3 pár cipő + a tornacsuka; megvan. De maradt a zokni-probléma. Összeset, tisztát és piszkosat fazékba, 20 sec. 100 fokos vízben. Hogy mekkorák lesznek megszáradva, kiderül.
Katának nem fogom megmondani, mely lábosában főztem ki.

 

2014. június 29., vasárnap


08:41 Deske, szép és jó lett az új lakhelye. És hol van most az asztalosműhely? F.


 

 

09:33 Deske, küldök valamit. G1.:

Magyar Nemzet Magazin. 2014. 06. 28. Végh Alpár: Köznapló

Június 21. szombat.
Váli Dezső nyilvános newsai közt említi első nyugati útját. 1970-ben, ha valaki kapott útlevelet, egy európai körutazás vasúton négyezer forintba került. Váli kapott útlevelet, volt pénze jegyre is, viszont a hatóság csak két hétre engedte a Lajtán túl kódorogni. Kevesellte, és kérvényt írt. Benne azt, hogy egy festő aligha hiányzik bárkinek is. Kéri hát, hogy üssenek az útlevelébe másfél hónapos bélyegzőt. Beleütötték.
Azzal a legendás ügyességgel és huncutsággal, amelyet minden életrevaló kelet-európai elsajátított akkoriban, Váli bejárta Nyugat-Európát. Száztíz múzeumot nézett meg, írja s ez „fölért egy év egyetemmel”.
Amit én éppúgy nem tudok felfogni, mintha valakinek egymilliárd forintja volna. Száztíz múzeum kincseit megnézni, a képekbe beleszeretni, a maratoni út végén az emlékezet albumába ragasztani – nem, ez nekem sok.
[leírja régi drezdai kalandját, Zwinger nyitástól - zárásig, egyetlen képre melkékszik vissza.]
Na mármost: habitus kérdése a különbség a festő és köztem? Vagy a mesterség dönti el, ki mire fogékony? Ő a száztíz múzeumra, én pedig – megkésett nyugati utam során – a barcelonai kikötő, a milánói pályaudvar, a szófiai piac vagy épp a stuttgarti kurva-negyed, a Puffviertel környékére.
Váli példaképe Rothko, az enyém néhány csavargó: a fiatal Gorkíj, Panait Istrati. Váli harminc éve a műtermét festi, én harminc éve arról írok, ami útközben megfog. Ő imádja* a nyilvánosságot, én rögtön zavarba jövök, ha rám céloznak egy Nikonnal. Különbségeink és különcködései** ellenére becsülöm. Puritánul él, keményen dolgozik, jelentős művész.
A száztíz múzeumot viszont nem hiszem.***

    * Én naponta 120 embernek mondom el magamat, ő hetente szintén, néhány tízezernek.
  ** Vajh létezik-e egyáltalán belönc ember.
*** Jogos. Figyelmetlen önidézet, vagy olvasat. A C. Naplóban: 110 múzeumot és kiállítást- Egyébként harmadik utam útlevélengedélye mókásabb. Elutasítottak, mert húgom disszidált. Arra hivatkoztam, hogy muszáj utaznom, feleségem megy. S rá vigyázni kell, mert mindig mindent elveszít. Megadták.
10:20 Lényegében születésem
óta megoldatlan problema.
Hogyan kezeljem egy- kétszavas emlékeztetőimet, hogy jól szem előtt.
Mostanában cédulák.
A határidős dolgokkal persze könnyű, azok a naptárba. De a többi.
Nem írom itt le, az évtizedek során hány szisztéma.
Utolsó pár évben ruhacsipeszekkel megfogva elkallódás és szél ellen, az asztalon.
Úgy nem olvasható mind, rövid ránézéssel.
A mai újabb próbálkozás KIS falécekre, rajzszöggel; jól áttekinthető.
Tudom, az ideális parafa fal lenne, ahhoz soha nem volt hely a falon.
Tud valaki jobbat?

 

16:59 Deske, igen, tudok jobbat. Egy kb. 40x60-es tábla, valami fehér műanyagból. Alkoholos filctollal írok rá. Ha a dolog elintéződött törlöm. Nem fújja el a szél.
Más. Jó, hogy elolvasta a nem tudom a nevét újságíró a naplóját. Jó ziccer, hogy önmagáról írjon, valami tök lényegtelent. Elég lett volna, ha azt írja, olvassák uraim és hölgyeim a deske.hu-t. Á.

Kösz, mindig maga győz, kurva jó ötlet. Kéne szerezni, biztos lehet kapni ilyet. A nagy ötlet benne, hogy mivel mozgatható, tulképp. nem foglal helyet.
Az újságíró. Ezen én is eltűnődtem, de én minden rossz szájíz nélkül. E mögött az (egyéb cikkei is) gyakran kissé fensőbbséges, olykor pökhendi hang mögött önbizalomhiány, egyensúlytalanság-, leginkább szomorúság működhet, nem?! Ami, félek, mindig rendezetlen világnézet következménye. d.


 

13:23 Mára mindent megcsináltam.
Most van rá időm.
Most nagyon fáradt vagyok.

 

17:52 Kata még gyűjtőúton, Szeged mellett. Száradás után kifektettem az ágyra a tizennégy kifőzött, gombátlanított fekete zoknimat, párosítani. Érdekes, mindegyik más színű és hosszú lett. Tereptarka rövidnadrághoz. Mit szólnak majd a siófoki lányok.

 

2014. június 30., hétfő

06:40 Csúsztatás, csúsztatok. Az absztrakt festészetet 1907-ben találták ki. Az absztrakciót. Ehhez képest vagy 3000 éve a 28. zsoltár: "Az Úr trónja ott áll a vízözön fölött".

2014.júniusi olvasó
belső számláló[434949] 3276/hó = 109/nap

C3 számláló 18997/hó = 633/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu