VÁLINEWS; 232. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. július

 

2014. július 1., kedd, Töreki


21:16. Apró találmány,
mintha meglenne
a számomra otpimális emlékeztető szerkezet.
A lerajzszögelt üres lapok alatt még jó néhány.
Ha már nem kell a följegyzés, csak letépni.

Deske, amit az enyém,amit javasoltam, a szeszesfilc-felírótábla, az jobb :) Á.

): jaj Deske, olyan jó volt Magában nem csalódni! Tudtam, éreztem, hogy az az alkoholfilctollas, műanyagtáblás feladatemlékeztető NEM a Maga megoldó-módszere lesz,... de nem akartam belebeszélni.
Csak vártam, vártam türelemmel,hogy mi lesz. Nemhiába. :)
Jó munkát! R.

 

2014. július 2., szerda, Töreki


07:51
reggel, F/2014/149

 

10:13 Külső sugallatra ma kiveszem rendes évi szabadságom, pihenni fogok. Nem könnyű feladat. Mondjuk, délelőtt angol krimit olvasni, magyarul. Téboly.

 

15:32 A délelőttöt lelkiismeretesen átaludtam, a délutánom mókás. Kapásból unokáim nevét se tudom, ha hirtelen-, ez a képességem hiányzik; nemhogy a számos angol nevet, ami ebben a kémkrimiben sorolódik. Ilyenformán csak halvány körvonalaiban értem a bonyolult történéseket. De azért hűségesen izgulok. Nagy a tét. Az angol titkosszolgálat ugyanis.

 

17:16 Nem hagyják az embert krimit olvasni. Jön a való világ. Bázisállomás-ügyben 15:05-kor cikk a 444.HU netes híroldalon. Ezentúl minden másképp lesz. Vagy.

...Tragikus vagy komikus, de számomra ez a védekezés egyetlen módja – mondja a mester.
Ha Isten úgy akarja, hogy leukémiában vagy agydaganatban haljak meg, azt elfogadom. De ha ezt a T-Mobile akarja, akkor helytelenítem.


(Az eredeti mondat így: Ha Isten úgy akarja, hogy leukémiában... azt megköszönöm, de ha...)

 

2014. július 3., csütörtök, Töreki


06:18 Ébredve ezt láttam. A fene egye meg, nincs lelkierőm dönteni, melyiket dobjam ki, nem szokok két fotót megtartani egy témáról. Nos? Típusosan a kevesebb mindig több, deviszont! az a gyűrött fóliaterítő
F/2014/150 és F/2014/151.

- 21:49 / Kedves Dezső, én azért azt bírom, hogy maga nem háborog, inkább védekezik. A cikkből nem világos, hogy két ilyen micsoda van a tetőn? Az egyiket értem, az a maga műterme fölött, de hol lakik ez a pali, akinek a fürdőszobájában van a cucc? É.

- 05:46 / Igen, két rendszert telepítettek. Ő a másik antenna mellett, tetőtérbeépítés. d.


 

06:43 Jó reggelt! A két fotóval kapcsolatban: A keret csücske az absztrakt fóliaterítő megtöri a sok egyenest, tehát maradhat. Esetleg csak a bal szélét kellene levágni úgy, ahogy az első fotón van. Üdv! U.


09:40 Túl kemény a feladat, át kellett hidalnom. Uszodában 30 sec. előzuhany (számomra legalábbis) kötelező, de a melegvíz, mivel reggel 8-kor itt én az első, csak 84 sec. (számoltam) után áll elő. (Messze lehet a kazán.) Nincs nekem erre szabad időm. De ma! kinyit minden zuhany, 7 sec.= forró víz.


09:59 Tehát a kollega véleménye szerinti változat.
Nos?
Több kérdésem nincs.
F/2014/151-a


10:22 Deske, a kollégának biztos igaza van, azért kolléga. Én a kevesebb több verziót kedvelem. Az első jelzi a töreki időtöltést, a másodikon túl sok minden van; gyürött lepedő, ecsetek, képkeret stb... vajh mit nézzek? Nincs benne rend... bocs. N.

 12:51 Rendes évi
szabadságomról megtérve.
Kemény feladat volt.

Hát elkezdtem.

A/2014/44
60x60 cm.

Délután azt a kék foltot kissé megkoptattam,
hogy emberibb legyen.16:56 A bázisállomás ügye sokak érdeklődését fölkeltette. A netújság - 444.HU tegnapi cikke kommentjeiből. Egymással diskurálnak.

http://444.hu/2014/07/02/mintha-felgyujtottak-volna-a-fejemet-a-magyar-telekom-a-tiltakozas-hatasara-lekapcsolt-egy-budapesti-berhaz-padlasara-telepitett-bazisallomast/

- Az öreg mázoló pont alatta lakik, nem is érez semmit, viszont van kalapja. Bikádi fürdője elvileg mellette van, tehát ő meg pont kap belőle és kalapja sincs.
- Pontosan így van. Jó antenna csak oldalra sugároz. De itt szerencsétlen módon mellette is van lakó ha jól értem.


- Asszem 10x nagyobb teljesítménnyel sugároz a bázisállomás. Ha a zsebedben levő telefon 1 cm-re van tőled, akkor a 10 cm-re levő bázisállomástól kapsz ugyanakkora sugárzást. Szerintem ennél nagyobb fürdőszobája van a csávónak.
- a teljesítménysűrűség nem linárisan csökken a távolsággal, mert a teljesítmény térfogatban oszlik el ahogy egyre nő a forrás és az abszorbens felület között a távolság. Apró különbség továbbá hogy a telefon nem sugároz folyamatosan maximális teljesítménnyel (igencsak hamar lemerülne)
- Köszi. Egy kicsit belekeveredtem a cikkbe, a panaszos tényleg mellette lakik, az alufóliás festő pedig alatta :-)

- csak egy antenna párszáz telefonnal tartja a kapcsolatot... szóval... nyilván elkúrták. Nem egy biokémikus fürdője mellé kellett volna rakni az állomást. Amúgy én azt nem értem, hogy miért nem mászott át a lukon, és vágta el egy oldalcsípővel a tápkábeleket? Esetleg fejszével némi pusztítást is...?


- Csak egészség legyen meg térerő


- Váli Dezső tiszta Walter White!
- I'm the one who knocks! [képmelléklet]
- Ugye-ugye! :)
- Kiváncsi lennék rá hogy mennyibe kerül a "Műterem" c. alkotása.
- Festményei egy bélyegen is elférnek. Sőt, arra is készülnek. Furcsa.
- Lehet, hogy egy ilyen bázisállomás mellett bárki hamar kortárs festővé válik, és Bikádi csak türelmetlen.


- A fickó szerintem egy kicsit túlreagálja, a tünetei is lehet, hogy pszichoszomatikusak...
- A műszer, azért kevésbé képes képzelődni.
- Oké, a sugárzás az egy mérhető valami, de az okozza az öreg tüneteit is?
- A festőnek nincsenek új tünetei. Van viszont alufóliával bevont kalapja :-)
- A kalap már a tünet.
- hát, ha nem hiszed, hogy a sugárzás káros, próbáld ki egy mikrosütőben egy percig! :)
- Odaköltöznél?


- Szerintem is pszichoszomatikus dologról van szó.
- mért értékekről beszélünk. 8 V/m sok. Télleg rohadt sok. 

 

2014. július 4., péntek, Töreki


07:02 Mailváltás

- weörest maga írta a padlásajtóra? R. [a 444.HU-cikk képillusztrációját látta]
- igen. d.
- egyik kedvenc versem - jó ilyen házban lakni:) R.09:30 Uszoda megvolt.
Kezdjük a munkát.
Esterházynak írt valahai könyvdedikálásom aktuális:   

 Fáradt? Nyugtalan?
 Fessen Ön is olykor-olykor!
 A legjobb kikapcsolódás!
09:41 Uszoda. Engem ugyan nem zavar, de. Csempehiányok. Lábmosónál a melegvízcsapok leszerelve. Hat közül egy zuhany működik megfelelően. A padlóközeli fémek tíz éve rozsdásak. Az öltözőkabinban a tapéta szakadt, vállfogasok nadrágtartó része általában letörve. És megoldották. Ezüstpartról Retró Szállóra átnevezve.

 

18:13 Hamar kellett festeni, Katáért 10:57-re a siófoki állomásra. Hogy időben induljak, vekkert állítottam. A vonat 20 p. késett, addig a múlhatatlan József. Az (általam ismert) világirodalom talán legédesebb figurája, a börtönfelügyelő-katonatiszt Mai Szahme:

...idegen házban ne forogj az asszonyok után, mivel ez veszedelmes, mégis megteszik, mert más a bölcsesség és más az élet; és éppen veszedelmessége teszi az ügyet bizonyos mértékben tisztességessé. Azonkívül a szerelmi kalandhoz ketten kellenek, ami a bűnösség kérdését mindig kissé átláthatatlanná teszi, és ha kifelé kétségkívül tisztázottnak látszik is, mivel az egyik fél, természetesen a férfi, az egész bűnt magára veszi, mégis tanácsos némán különbséget tenni a szólásmód és a valóság között. Ha azt hallom, hogy a férfi elcsábította a nőt, magamban csak mosolygok, mert nevetségesnek látszik a dolog, s azt gondolom: te Nagy Háromság! Hiszen tudjuk, kinek a feladata és művészete a csábítás az isten napjai óta, nem éppen a miénk, ostobáké.

Aztán most este még kicsit kapirgáltam a képen: A/2014/45. Kata lehozott keretfestésre való ezüstöt, végközelségben már egyáltalán nem mindegy a képcsinálásnál a körülötte-szín. És a lehozott munkakeretem szürke volt.

2014. július 5., szombat, Töreki


13:25 Pimasz
gaz a teraszon F/204/152

 

 
A/2014/46

 

 

 

 

 

 

2014. július 6., vasárnap, Töreki


06:02. A fiú megkapta az én vadonat-, már mindent tudó Ipod-omat, cserébe én az ő elsőgenerációsát. Hogy amire nekem kell, arra ez is jó. Igaz. És kitanított, hogyan kell rá e-könyvet letölteni. Így aztán én, amit az amerikai katalógusban találtam, belemarkolva. Újra nem vágyom persze; inkább, amiket már ismerek.
P. Howard
Lőcsei fehér asszony
A kastély
Toldi trilógia
Íliász
Utazás a koponyám körül
Szindbád
Bűn és bűnhődés
1984
Üvöltő szelek
Öt életre elég. Lenne. S a Dzsungel könyve. Pihenésnek most ez. Kellemesen finom-, okos-, százszorosan tapintatos tanító. Jó meséhez illően tömény pedagógia. Még a halálról is beszél a gyerekeknek. Nézzük:


A párduc szeme olyan kemény volt, mint  a jáspiskő.
- A Majmok Népével voltál együtt, a törvényt nem ismerő٭ néppel-, azokkal, akik akármit megesznek. Ez nagy szégyen٭.
Idehallgass emberkölyök - mondta a Medve, s hangja úgy zúgott, mint forró éjszakán a mennydörgés.
- Megtanítottalak a Vadon egész törvényére, csak a majmokéra nem. Azoknak nincs törvényük Azok nem tartoznak sehová Még külön nyelvük sincs, lopott٭ szavakat használnak, amiket úgy csípnek el, hogy az ágak között hallgatóznak leskelődnek Vezérük sincsEmlékezőtehetségük nincs. Dicsekednek fecsegnek,٭ nagy népnek mondják magukat amely nagy dolgokat visz majd٭ végbe a Dzsungelben, de ha egy dió lepottyan a fáról, kacagva ugranak utána, és megfeledkeznek mindenről٭. Mi, vadonbeliek, szóba se állunk٭ velük. Nem járunk arra, amerre a majmok járnak, nem vadászunk, amerre ők vadásznak; nem halunk meg٭ ott, ahová meghalni húzódnak. Sokan vannak, gonoszak, piszkosak٭, szemérmetlenek,٭s ha egyáltalán van valami kívánságuk, hát azt kívánják, hogy a Vadon népe észrevegye őket De mi nem vesszük észre őket٭, még ha diót és szemetet hajigálnak٭ is a fejünkre.

Ahol egy beteg farkasra, sebzett tigrisre vagy medvére bukkantak, a majmok megkínoztáks ágakkal, dióval hajigáltak meg minden állatot  - csak úgy, mulatságbóls abban a reményben, hogy észreveszik őket.٭ Vagy egymás között kezdtek dühös harcot a semmiért Mindig úgy volt, hogy éppen most fognak٭ vezetőt választani, törvényeket és szokásokat elhatározni -,٭ de sohasem tették meg, mert emlékezetük nem tartott egyik napról a másikig.٭
Egyáltalán nem ismerik a szándékot de valamelyikük kitalált valamit, amit nagyszerű dolognak tartott. Mauglit megtarthatnák törzsükben...
12:45
- Kedves Deske, a Liget folyóiratnak  van egy ingyenes e-könyv sorozata. Igazi kincsek. Csak két példa: Hidvégi Máté könyve, a Tenyeremre rajzoltalak, meg a Leveles könyv . Itt egy részlet, Bálint Endre levele Ország Lilinek. A.

 

 

2014. július 7., hétfő, Töreki


12:30 Így történt, ma 07:55-08:45
ültem a sajnálatosan recés hideg radiátoron, ülőalkalmatosság nem lévén, s olvastam Rommel haditörténeteit. (490 HUF, Közértből, unalmas.) Késett az úszómester, akinél a kulcs. Akkor a másik-, egy türelmetlenebb sporttárs le a portára, s fölhozták a pótkulcsot. Két öregember, vízben profi, úsztunk fej-fej mellett az üres 25 méteresben, ő a bójasor túloldalán, végig gyorsban, alighanem (csak) ezret. A sok éve azonos lekvárosmüzli, nem szeretem a változatosságot; három lemez smirglizése az udvaron, hogy ne a szobában porozzak; majd belekezdtem az A/2014/47-be.

 

14:02 Festéshez tépett újságpapíron találtam,
Marabu, 2014.6.20., Népszabadság.

 

 

2014. július 8., kedd, Töreki

 

11:38 A ma kezdett - befejezett? kép, A/2014/48.
Minden nap egy elemmel kevesebb.


- És tessék mondani, az a fekete folt a képen micsoda, ugye, azt többféleképpen lehet értelmezni.
- Az tulajdonképpen a Halászbástya. Egy művész is csak az őt körülvevő világból tud építkezni. Lát ezer dolgot, gyűlnek az élmények észrevétlenül is az évek során, átalakulnak, felejtődnek, vagy idővel éppen sűrűsödnek. Eredeti jelentésük elhomályosul, s alkalmasint így absztrahálódva, átértelmezve kerülnek a műalkotásba. Mindez természetesen a tudatalatti munkája; annak működéseképpen lehet a jelenséget értelmezni.

Vagy azt is lehetne mondani, az egy geometrikus jellegű képalkotó elem.
13:14 Míg ezeket írtam, jégeső, majd egy meglehetős durr. Villám. A földszinten valaki kiabált, ég a tető, hívd a tűzoltókat. Tíz perc alatt itt voltak. Szerelvényeik közt lábnál egy pizza. A tetőgerenda égett. Fölajánlottam műtermem fehér fóliáit a bontott tetőt letakarni; nem kellett. Villany kikapcsolva, Kata hideg ebédet tálalt. A notebookhoz nem kell tőlük áram.

  

18:14 Megint próbálom ezt az édes pimasz gazt,
ami kibújt a terasz alól.
Már vagy tizedszer.

F/2014/153
20:07 A Százegy elbeszélés III. kötete, újra elővettem. Kertész Ákos Kaparek novellája, egy szemetelésből, és kutyasétáltatásból élő, magaépítette bódéban lakó öregember története. A rábízott vizsla:

 

Brúnó, a vizsla, mint a szeretet és az öröm feszültségéből kisülő sárga villám, belecsapott a kisded gyülekezetbe, a boldogságtól eszeveszetten kígyózó gerincével befúrta fejét Kasparek térde közé, majd rögtön ott is hagyta, hogy körülugrándozza a többi kutyát, mert a vizsla viharzó és csillapíthatatlan szeretetkitörésekkel imádott minden élőlényt, akinek a közelébe férkőzhetett, legyen az állat vagy ember, ismeretlen vagy ismerős, sovány teste a tolakodó boldogság mámorában vonaglott. Miután Kasparek üggyel-bajjal lecsillapította a rajongó állatot...


– Add ide! – mondta az öreg. A kutya elengedte, de rögtön fölugrott Kasparekre, a mancsait a mellének támasztva, újra meg akarta nyalni az arcát. Kasparek elrántotta a fejét, egy gyors, könnyű pofont adott a kutyának, Brúnó lehuppant, de egész testén végigkígyózó, heves farkcsóválással közölte változatlan imádatát. Kasparek azonban nehezen hatódott meg. – Kurva vagy! – nézett rá szigorúan. – Te mindenkit szeretsz. – A vizsla bűntudatosan hunyorgott a sárga szemével, és nem szólt semmit, mert lírai lélek volt, és valóban mindenkit szeretett. – Ülj le! – parancsolt rá Kasparek.
A vizsla villámgyorsan leült, borzasztóan szeretett parancsot teljesíteni (ha tudott, mert voltaképpen keveset tudott, arra a kevésre is Kasparek tanította), szörnyen szolgálatkész volt, hogy mindenki még jobban szeresse, s a nagy igyekezettől most is remegett. Gyönyörűen ült, a mancsa alig érte a földet, úgy kihúzta magát. Kasparek tovább vallatta.
– Mit futsz minden kutya elől? Mi vagy te? Vadászkutya vagy nyúl? – A vizsla úgy ült, akár a megtestesült túlbuzgóság, ülepét kicsit megemelte, remélve, hogy az öreg tesz egy játékra szólító mozdulatot, de Kasparek szigorú maradt, és nem mozdult. – Nyughass! – Brúnó leeresztette a fenekét. Az öreg bólogatott.


Ért az állatokhoz. Én is nagyon szerettem kutyázni. Assyt, egy bernáthegyi kölyköt nevelgettem. Aztán pár év után lecseréltük gyerekre (Zsófika). Legalábbis az érdeklődőknek így mondtam.

 2014. július 9., szerda, Töreki


05:31 Fejfáj miatt korábban ébredtem, épp csak derengett. Hasonló képet ugyan már csináltam az első napokban, de ez így koncentráltabb. F/2014/154
05:50 Mailváltás

- Deske, pénteken meghalt anyám. 78 éves volt. S.

- Tudod, teljes búcsú érte. A legegyszerűbb formája: fél óra bibliaolvasás a szokott feltételek mellett; szentáldozás, szentgyónás-környék és valami ima a pápa szándékára. d.07:01 Este Kata megkért, hoznék neki a Közértből a kenyér mellé valami napilapot. Az már elfogyott, hát – bár már nem szeressük – vettem egy ÉS-t. Nézem a képet rajta, nicsak, egy korai Rothko. Újabb meglepetés, nem, ez Szüts barátom akvarellje. Ennek korábbi változatai táj-, illetve tengerképek voltak. E sorozat címe viszont – bár sűrűn tagadja – aktuálpolitizált : Napló 1944.
Érdekes.
Esterházy a hozzá írt cikkében – Szüts Miklós képeihez – kontrázott neki.


Gondolkodom egy devizahitelesekről szóló műteremképen.

10:32 E-mail Szütsnek.

Öreg, sajnálom, baromira nem értek egyet veled, amerre haladsz. Lásd a mai NEWS.

http://deske.hu/iras/news-fajlok/xj.htm#es
ölel: d.
másolat: Esterházy P.

11:09

- Deske, az lenne korrekt, ha Szütsnek megírná, mit ért azon, hogy amerre haladsz... Á
- Szüts sokkal élesebb eszű, mint én. Ő pontosan tudja, hogy nem a baloldaliságára gondolok. d.
11:52. A mai, A/2014/49


1996 júliusában Pilismaróton,
a NÉMO-csapat kezdeményezte magánművésztelepen
a hétvégi bemutatókon
nemcsak a tanár beszélt,
a diák is korrigálta mesterét.
Nem voltak kíméletesek.
Maga minden képére fest egy Rothkot is.

Mohának igaza volt. És erről azóta se bírtam leszokni.2014. július 10., csütörtök, Töreki

 

05:23 Tegnap esti parti séta

F/2014/155

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


06:20 Mail-megjegyzés Esterházy
Péternek a 2014. Pride Budapest Fesztivál megnyitóján mondott beszéde kapcsán.

1./ "9. A katolikus egyház a homoszexuális cselekedetet bűnnek tarja." Finom csúsztatás. Tudomásom szerint egyházunk hívei számára a szentségi házasságon kívüli szex minden formáját tiltja; bűnnek tartja. A világnak pedig javasolja ezeket a normákat követni.
Már az Ószövetség is. Szodoma és Gomorra büntetése.

2./ Egyházunk nem toleranciát hirdet. Ami valamely eltérő tulajdonságok elfogadását jelentené. Hanem szeretetet. Ami a teljes emberre vonatkozik, aktív, amiben munka, tett, közeledés, gyöngédség, stb. van.

 

13:01 Péter válasza (engedélyével közölhető):

1. nem csúsztatás. erről volt szó, az erre vonatkozót mondtam.
2. schönborn beszélt toleranciáról, őt idéztem. nem a tulajdonságokról, az emberről beszél. igazad van, ami a szeretetről mondottakat illeti.
ölel
p.

 

14:41 Most kaptam észbe, kifotóztam a cikket. [ÉS 2014.7.4.]
A szövegaláhúzások Katától, amikhez neki lenne hozzáfűzni valója.

 

 

 


15:13 És egy idevágó adat,
e percben jött mail:

„Németországban húsz olyan esetről tudunk, amikor a szülőket börtönbe küldték, mert elutasították, hogy a gyermekük szexuális felvilágosító órákra járjon az iskolában, ahol azt tanítják, hogy a heteroszexualitás és a homoszexualitás azonos értékű.”
forrás: http://mandiner.hu/cikk/20140602_gabriele_kuby_a_gender_orultseg

 

 

17:10 Szerény megoldásom egy zöld-fehér zászlócska
a só megkülönböztetésére.
Kata egyforma csészébe töltötte a cukorral,
más eszköz itt nem állt rendelkezésére.
Hamarjában kellett intézkednem,
másodszor sóztam el a lekváros palacsintát.

 

 


17:27 A mai kép
nem igazán forradalmi,
nem újat mondó;
csendes, unalmaska.
Kata mondta is,
volt már ilyen.

De nem nyúlnék hozzá,
kedvelem,
olyan teljes
a maga jelentéktelenségében.
Vagy annak ellenére.
A/2014/50

 

 

2014. július 11., péntek, Töreki

 

07:12 Másodszor kapom kör-mailban ezt a mókát. Ha valaki nem ismerné, egyet mosolyogni kora reggel:

Befagyhat- e a pokol?
Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon Maynooth egyetemen (Kildare grófság, Írország).
Az egyik diák válasza olyan szellemes volt, hogy a professzor közzétette az interneten kollégái számára, de mi is szórakozhatunk rajta.

Extra kérdés: Vajon a pokol exotherm (leadja a hőt), vagy endotherm-e (fölveszi a hőt)?
A legtöbben a Boyle-törvényt vették alapul, azaz hogy a gáz táguláskor lehűl, nyomás alatt viszont növekszik.
Az egyik diák azonban a következő gondolatmenetet írta le:
Először is meg kell állapítani, hogy a pokol tömege változik-e az idő folyamán. Ehhez a pokolba vándorló, valamint a poklot elhagyó lelkek számának ismerete kell.

Úgy vélem, bizonyosra vehető, hogy aki a pokolba kerül, onnan már soha ki nem jut.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hányan jutnak a pokolba, ahhoz a különböző vallásokat kell alapul venni. A legtöbb mai vallás szerint mindenki a pokolba jut, aki nem az adott vallás követője. Minthogy több ilyen vallás létezik, abból indulhatunk ki, hogy mindenki a pokolra jut.

A világ népességének növekedése arra enged következtetni, hogy a pokolra jutók száma exponenciálisan növekszik.
Ezek után a pokol térfogatát kell megvizsgálnunk. A Boyle-törvény értelmében a pokol térfogata a pokolra jutó lelkek számával arányosan kell növekedjen, hogy a hőmérséklet és a nyomás állandó maradjon. Ekkor két lehetőség van:
1. Ha a pokol lassabban tágul, mint amilyen iramban érkeznek a lelkek, akkor a hőmérséklet és a nyomás addig emelkedik, míg a pokol szét nem robban.
2. Ha a pokol gyorsabban tágul, mint amilyen ütemben a lelkek érkeznek, akkor a hőmérséklet és a nyomás csökken, míg a pokol be nem fagy..
Melyik a helyes megoldás?
Figyelembe véve évfolyamtársam, Sandra jövendölését, miszerint 'hamarabb befagy a pokol, mintsem hogy lefeküdjek veled', valamint azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetőség jöhet számításba. Ennélfogva meggyőződésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott.
Következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze.
Ebből az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Sandra annyiszor 'Istenem!'
Csak ez a diák kapott kitűnőt.

 

 

 

09:50 Az Ezüstmicsoda retrószálló első emeleti uszodája nyolckor nyit. Elvben. Hétfőn ötven percet vártam. Kedden is húsz percet késett az úszómester. Harmadnap lementem a portára elkérni a kulcsot. Legnagyobb megdöbbenésemre odaadták. Ma már kérdezés nélkül, hét ötvenkor. S mire ki a vízből, már öten a medencében. Mondhatni illegálisan, felügyelet még sehol. Lehet, holnap megpróbálok hétre menni. Várakozási tanulmánykötet van a nejlonszatyromban.

 

14:13 Baráti figyelmeztetés érkezett,
a GALERIASAVARIA.HU árulja:
Váli Dezső olaj-farost festménye, keret nélkül, 60x40 cm.
220e HUF.
téma: emberek
kor: 1900 - 1949 !
stílus: modern
állapot: korának megfelelő
hordozó: fa
szignó: szignózott
eredetiség: eredeti

Nálam: HAMIS-24 lesz.

 

 

16:39 Hajnaltól délig áramszünet,
mondták,
egy meztelencsiga
akart a trafón melegedni.
És ez túl jól sikerült neki.

A mai: A/2014/51

 

 

 

 

 

 

 

2014. július 12., szombat, Töreki

 

11:14 Ma korábban,
07:10-kor nyitottam az uszodát,
igyekeznem kellett,
délelőtt látogatókat várunk.
Fölkészültem, ha a portán netán rákérdeznek, hogyhogy;
kerekre nyitott csodálkozó szemmel válaszolom, de hiszen szombat van.
Húszéves kisegítők, helybéli fiatalok lehetnek.

A szomszéd sávba – nyitás előtt – tőlem– bekéredzkedett egy asszonyka.
Emelt fővel mellúszott.

A/2014/52

 

 

 

14:16 Délben aztán csakugyan a kedves ősrégi jóbarátok.
Pofátlanságnak tartom vendéget fotózni,
nem is tettem meg,
csak így, egy kicsit, az asztal alatt.
F/2014/156
Persze, ha engem fotóznak, az más.

  

18:16 Ritka ünnep, ma (14:30 - 18h) gyönyörűt álmodtam, álmomban ritka boldog voltam. Alighanem valahai magamra találásom egyik legfontosabb mozzanata sűrűsödött egyetlen pillanattá. Egy végre megkapott – megtalált, saját otthonná formálandó szoba közepén álltam, ami tele tisztes polgári bútorokkal. És a döntésem, ha ezeket az asztalokat és íróasztalokat sorra a hosszanti fal mellé, jó munkaterület lesz, s a tér teljes közepe szabaddá-, műteremmé válik.

 

 

18:33 Kedves Dezső, baromi vicces. A hamis Váli kép (fekvő akt) valóban hamis. Mert egy eredeti az enyém, korai Nádor. Valamikor 16-17 éves koromban festettem a Marczibányi téri szakkörben, és most áprilisban, amikor a nagy műterem költöztetés volt, találtam meg, és azután kidobtam. Ezek szerint össze kéne ezeket törni, vagy elégetni, mert különben, mint amikor az ember a medencébe szarik...
Nagyon jót röhögtem azon, hogy korának megfelelő állapotban. Üdv, Nádor Tibor

N.T., (1967), nagyformátumú kollega, többször dolgoztunk egymás mellett Pilismarótra szervezett nyári művésztelepén.

 

 

19:13
- Szia Deske! Kezembe került Paula interjúja, amit 2007-ben készített veled. Olyan bájos, mintha a Micimackót olvasnám. Paulát is teljesen lefegyverzi. http://www.deske.hu/iras/html-2006/paula-interju-2.htm A.

 

- Kösz, most én is jól elszórakoztam vele… Nagyon szerette volna kihozni belőlem, hogy szebb, gazdagabb a hitem, mint amilyen De végül is jól gombolyította a kérdéseket. d.

 

2014. július 13., vasárnap, Töreki

 

16:26 Tízes mise Széplakon. Hóközepi szentgyónok: Többet kellene mosolyognom. A feleségemre.

 

 

16:59 Délutáni háromnegyedálmomban beugrott,
az új zsidótemető képen a fekete napot nagyobbra kell venni.
Most azonos arányú a sírkövekkel, így kettős középpont.
Igaz, hogy ez az új központ fogalmi töltetű, de formailag is jól teljesít.
És összerántja a képet, súlyosabb.
Majd Pesten, augusztusban.

A/2014/43

 

 

 

 

18:17. Augusztus, augusztus. Most.
Legalábbis a képernyőn.

 

 

 

 

 

 

 

19:31 Ó, ó, újra otthon. Végre otthon, hiszen Illyés. Mennyi idő után. A fészekmeleg. Vasárnap délután. Fotel. Illyés vers. Ezt a mezőt rettenetesen érti, a környezetleírás atmoszférája. Elég is lenne egy versnek, nekem bőven elég. És akkor ő még a végére

 

MŰHELYBEN

Nincs tisztább, mint egy tisztára söpört
kovácsműhely vasárnap délelőtt.
Nincs oly csönd, mint két zengő hét között.
        Megül a Nap
        a méteres
    tűzfogón, mely most nem harap
s az üllőn, hol most csak egy légy neszez.

Hűvös, vasízü levegő.  Amott
a fujtató: nem szuszog. Réz ragyog.
A földön a vízzel írt 8-asok
        s csiga-körök:
        ősemberi
   szépszomjnak ösztönös, örök
népművészeti motívumai!
 

Végig megy rajtuk a gépész legény-
fia, mint más szülei szőnyegén.

A satuhoz megy, hol legtöbb a fény.
            Ilyenkor dolgozik
            itt már csak ő: diák;
        fehér nadrágban, állva, itt
          ír  a Nyugat-ba! kritikát.

 

2014. július 14., hétfő, Töreki

 

07:20, szállodaporta, fiatal fiú:
- Jajj, nekem azt mondták, nyolc előtt ne adjam oda az uszodakulcsot...
De azért odaadta.

08:05, porta, már hazafelé, középkorú hölgy.
- Kérem engedélyezzék, hogy fél órával korábban jöhessek. Én itt nem nyaralok, dolgozom. Festő vagyok.
- Úszni tetszik tudni?
- Profi vagyok.
- Persze, jöjjön csak nyugodtan.
- Szabad a nevét, hogy hivatkozhassak magára?
- Papp Katalin.
- Köszönöm.

 

Azért kértem fél órát, mert konkrét adatot nekik könnyebb átlátni, azon ne akadjon föl a döntésmechanizmus. Jöhetek én ezentúl is negyed nyolcra.
Hogy profi vagyok-e, kérdés. Igaz, hogy kb. 10.080 km-t úsztam a 24 év alatt, de lábtempóm máig pocsék.

 

 

11:37 Persze fölmerül, szokták kérdezni is;
mit kezdek a megnyert idővel :-))
Életstratégia.
A képet 11-re megcsináltam.
Hanem probléma van.
Én ezeket kb. 60 luxnál festem, félhomályban; padlásszoba.
És 300 luxnál, normál vil., megdöglenek. Túl színesek is.
Az igazi az lenne, a hátukra ráírni a követendő fényadatot.
De hát ez.
Majd otthon le kell mindent sötétebbre piszkítani. Alighanem.


A/2014/53

 

 

2014. július 15., kedd, Töreki

 

08:34 Megszerzett engedély birtokában, lélekben fütyörészve álltam 7:15-kor a szállodaportás fiú elé a kulcsért; mint aki születésétől győzelemre ítélve. Aki a pultra kiragasztott cédulára mutatott: Az uszoda kedd-péntek között 13-17h között nyitva.
- A vizilabdásoké.
De azért fölmentem. Mind a négy sarkáig pezseg a víz, gyönyörű izmos srácok teljes erővel gyakorlatoznak, egymás ellen, párosával. Edző:
- Mi ezt kibéreltük. Nézze, hát hol lehetne itt úszni?!
- Talán ott, a legszélén...
- Hol?! Hát, ha vállalja, hogy megrúgják... Ezek a fiúk nagyot rúgnak.
- Vállalom.

Elég keserves volt. Zavaróan hullámzott a víz, a legszélen úszva a perembe vertem a karomat. Csak egyszer rúgtak meg. Tíz perc után kiszálltam.
- Látom, zavarok, nem megy.
- Engem nem zavar. Fiúk!, ott a négyesen, tartsatok csak a baloldalon. Menjen oda.
Addigra már látta, hogy én sapka, sál, kézlapát, gyorsúszás és bukóford.
- És holnap jöjjön korábban, amikor mi még bemelegítünk.
- Kb. 34 percet úszom.
- Jöjjön fél hétre. Én fogom beengedni.
- Köszönöm.

 

 

10:29 Talán mégsem olyan tragikus ez az alulvilágítottság.
A kész képet bár árnyékban, az udvaron nézem-fotózom.

Húsz éve, az Őrségben próbálkoztam Robi kertjében szabadban festeni.
Mint Van Gogh. Túlfény. Nem ment. Akkor rudakból és fekete fóliából sátor a fejem fölé.
Röhögnöm kellett, ha mind a négy oldalon is
leengedtem a fóliát a földig, még mindig 5000 lux volt belül, ha jól emlékszem.
Fölhagytam vele.

 

Tehát most nem 300 lux-, normál enteriőrfénynél nézegettem a kész munkát,
Hanem talán 10 ezren. Van remény.
A/2014/54, a tegnapi ismétlése.
A téma jó, hogy hátha a mai kép jobbra sikerül. Kérdéses. De megpróbáltam. Megyek aludni.

13:37 Nagyfiúnk
hazaérkezett forgatásról.

- Szia Apoka, most jottem meg Lockenhausbol, most mar szeptemberig itthon leszek. Anyuval kontaktalok, ha jon. NEWS: följön. Nagy hajtas volt, most nyugodt hangulatu utomunkas idoszak jon. Kreativabb gondolkodosabb lesz, remek lesz. Te hogy vagy? olellek m.


- 05:23h, 68.4kg, 1250m, A/2014/55, 109 NEWSolvasó. d.

 

 

 

14:22 Még egy próbálkozás délben, alvás után.
Témára föltuningolt alapozás, és nagy elhatározások.
A kép volt az erősebb.
Követtem.

Talán pár hét után, Pesten, ha megszáradt,
érdemes lesz folytatni.

A/2014/55


 

 


16:18 Nem az egyensúly kedvéért, hanem mert igaz. Szüts idei akvarelljeit most végignéztem, sok köztük számomra a réglátottan nagyon jó.
Két sorozata, a NAPLÓ 1944, ez már győri barátunk tulajdona;
és a 2014/10. Ha jól értelmezem, ezek kis könyvekké? fűzve.
Illetve még egy sorozatcím, a NAPLÓ 2014.
És mellettük szóló munkák is.


http://szm.hu/festmenyek/2014/05_13


17:10 Szüts már válaszolt is:

köszönöm. cserébe: Isten őrizz, hogy folytasd!!! (A/2014/55) Legfeljebb a szignót kellene szépen elcsendesíteni. Aztán lehet, hogy a lábacskák is elhalványulnának.
szia
m

[Már meg is történt. Smirglire halványul igazán a kép.]18:40 Simonyi Károly világhírű, és elrettentő volumenű Fizika kultúrtörténete. Egyszer pár éve már belekezdtem, az Alpokban, sielés közben. Sürgősen elajándékoztam.
Pythagoras. Hirdette a lélekvándorlást és tiltotta a babevést.
Ne együnk babot.
Ne vegyük fel, ami leesett.
Ne érintsünk fehér kakast.
Ne szegjük meg a kenyeret.
Ne piszkáljuk vassal a tüzet.
Ne sétáljunk országúton.
Ne engedjük, hogy a fecske fészket rakjon fedelünkön.
Ha a fazekat elvettük a tűzről, a hamuban ne hagyjuk nyomát, hanem simítsuk el.

 

2014. július 16., szerda, Töreki

 

08:51 Fél hétkor levetkőzve a medence szélén, utasítás szerint. - A kettes pályára menjen, a kapusokhoz. Hoppá, együtt a KSI versenyzőivel, azt hittem, náluk a bemelegítés a parton lesz, s én közben... Igen szűk sáv, öten voltunk rá. Hullámzott a víz, csapkodtak a fiúk, bírtam velük a tempót, körbe-körbe. De megcsaptam háromszor is őket a kézlapáttal, hátúszásra váltottam volna, azt most nem lehet... pár száz méter után föladtam. Hát ez nem sikerült. Holnap előttük jövök, hatra, egyedülre.

 

 

09:05 Hónapok óta eredménytelenül tűnődtem, hogyan lehetne ezt az úti-munkaszékemet tisztességesen bekárpitozni, mármint műanyag karfáját. Eddig ezt a célt egy erős cérnával ráerősített lábtörlő-darab szolgálta. Csak hát kemény volt.
A feladat: a karfán legalább egy, de inkább két fix pontot kéne teremteni, amihez aztán valami textil rögzíthető. És itt elakadtam. Talán fölülről átfúrni valószínű, acél magja van , s abba süllyesztett anyáscsavar.
Ma szinte találomra vettem a Közértben strandpapucsot, a Kata kérte három kiló cukor mellé. Hogy ezt földrótozni. Ronda szerkezet.
És aztán meglett. Nálam tárgytervezésnél gyerekkoromtól mindig ez válik be: körbenézni a konyhában, lakásban , volt, hogy a hajléktalan piacon. Most a szerszámládámban turkálva a megoldás. A szigetelőszalag nemhogy fix pont, annál jobb; fix felület. A papucs köré.11:52 Ez a Lukács. Múltkor vettem a Szt. István körúti Military-boltban egy német katonai pokrócot, a Magyar Néphadsereg fő mosodásától - vegyészmérnök - tudakoltam meg kimosása mikéntjét.

 

18:09 A mai kép kudarc.
És egy új ismerős,
értjük egymást.

F/2014/157

 

 

 

 

 

 

2014. július 17., csütörtök, Töreki


07:55 A mennyországban bizonyára már nem lesznek ilyen rendetlenségek. Bár, végül is, ez is rend. Uszoda és imaidő fölcserélve. A vizilabdások fél hétkor kezdenek, én hatra úszni. Immáron újra egyedül a medencében. Örökkön örökké négy kör gyors, másik négy hát, az csak olyan átmeneti féle, rang nélküli, bár hasznos. És azt is lehet felületesen, vagy.
Hétkor nyit Széplakon a Közért, utiédesség Katának, Pestre megy, fogorvosolni.


08:51. Szt. Zeorárd-András szerzetes ünnepe. Lengyelországból jött Szt. István segítségére lenni a kereszténység elterjedésében, majd remeteségbe vonult Nyitrában.

Midőn elérkezett a nagyböjt ideje, Zozismus apát szerzetesi életének példájára, aki testvéreivel együtt 45 szem datolyával húzta ki a Nagyböjtöt, Fülöp apáttól, akinek kezéből vette a szerzetesi öltönyt, 40 diót kapott, és avval megelégedve örömmel
// följegyezte boldog Mór pécsi püspök, aki még látta a szentet.

 14:03 A sok
puhaság után egy
A/2014/57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. július 18., péntek, Töreki

 

13:31 Kata rossz vonatra szállt, majd újra érte kell menni Siófokra. Rá várva a parkpadon Illiász IPodról, 50 éves adósság. Ennyit még soha, vettem 15 méter bugyigumit. Úszószemüveghez kell. Autórádió: Jávor Benedek rokonunk azok közé a közemberek közé lépett elő, akit a riporter nem képes félbeszakítani. 25 gombot is vettem, a Bundeswehr-hózentrágeremhez. Fejfájásra bevált a lekvárospalacsinta. Az előbb. Festés közben notebookról a Lenin-induló. A festés létfenntartás vagy fajfenntartás?

 

A/2014/58, hátha így inkább

 

 

17:35 Most megérkezett az érsekségről 2013. márciusi kérelmemre a válasz.
Kértem, hogy 1985 óta óta nálam hetente végzett imaközösségi szentségimádást szíveskedjék az Érsek Úr hivatalosan is jóváhagyni.

Mit mond a levélben megbízott helyettese:
1. Amit kérek, annak [nem a világban, hanem] a Főegyházmegyénkben nincsen hagyománya.
2. És van egy javaslata, hogy mit csináljunk.

VILÁGOS?!
Tehát nem engedélyez, és nem tilt. Zseniálisan diplomatikus.
Megteszi a legtöbbet, amit ő ebben a kényes helyzetben meg tud tenni.
Csodálatom és hálám.
Nehéz is lett volna tiltani, mivel megírtam, mindez lelkivezetőm, plébánosunk, és saját segédpüspöke tudtával, irányításával...

Ennek szellemében. Folytatjuk.
Ferenc pápa még nem válaszolt ugyanerre. Hacsak nem onnét írtak át az érsekségre, hogy fiúk, csináljatok már valamit...
Múltkor is, hogy kiderült, elvesztették a Rómának szánt Keresztutam, Vatikán kérte a pesti pápai nunciaturát intézkedésre.

 

2014. július 19., szombat, Töreki

08:16 Hétkor a pult mögött nem állt senki. Hangosan köszöntem egyet, – Jó napot kívánok. Metakommunikáció; udvariasság és magabiztosság. Lélektanilag a helyzet evvel tulajdonképpen el is dőlt. Egy (új) portásfiú sietett oda a szemközti bárpulttól. Hangjában máris tétovaság, – Nyolckor nyit az uszoda. –  Engedélyem van, válaszoltam mosolyogva és röviden. Háromnegyed nyolckor a pultra tettem a kulcsot: - Bezártam.

14:01 Evvel a maival egész délelőtt kínlódtam.
Egy-egy tónus előre-hátra, ötvenszer.
Aztán még azt se tudom, emberi világításnál működik-e egyáltalán.
Ahol fotóztam, árnyékban; ott nem.
A/2014/59
Délutánra Miki Hajtás Pajtás-futárral leküldi a fénymérőmet.
Kb. negyvenöt ezerért.
Akkor majd minden kiderül.
80 luxra saccolom ezt a padlásfényt.

 

 

14:07 Hálás vagyok e szerszám tervezőjének.
Na jó, én még egy kicsit föltuningoltam.
A fogója.
Meg is becsülöm.
Mindig nehéz munka volt a lemezcsiszolás.
Néhány éve nem.

F/2014/158


14:54 Futár
megjött, 25% hétvégi felárral 33.300 HUF.
Ezt muszáj volt megszervezni.
Ahol festek 250-350 lux.
Ahol fotóztam a képet, és megijedtem: 5000 lux.
Megmenekültem. Ez itt normális szobavilágítás.


2014. július 20., vasárnap, Töreki


06:44
- Kedves Deske, 45 ezer, meg 35 ezer szállításért irgalmatlanul sok. Én tudtam volna oda-vissza jegy, plusz kétezerért maximálisan megbízhatót. (Még örült is volna a kis balatoni kirándulásnak, vonattal biciklivel ment volna ) N.

- Sok. Teljesen igaza van. Csak akkor mért nem szólt egy nappal elébb??? :-)) d.


08:10
Uszoda/1.
Magamról legalábbis bizton állíthatom, hogy az első gondolatom általában magamat szépítő hazugság. Minap írtam: lábtempóm pocsék. Nem igaz. Lábtempóm nulla, tizenvalahány éve, hogy megtanítottak gyorsúszni, nem tudom a kézritmussal összehozni. Zeneiskolába vesznek föl jelölteket az szerint, hogy más ritmust kell kezükkel és mást énekelve? vagy talán lábbal.
Uszoda/2. Az öregedésről. Az öreg Illyés mereng el azon, hogy feleségének pizsamát mond demizson helyett. Egy héten legalább egyszer előfordul, hogy elvétem, harmadik, vagy negyedik kiskör. De olyan először, tegnap, hogy nagyon igyekezve sem tudtam kitalálni, hogy evvel a nagykörrel most a 800-at vagy az ezret fejeztem-e be.
Uszoda/3. Zárnám magam mögött az uszodát nyolckor, de már négyen vártak az ajtó előtt. Nem vették észre, hogy nyitva van. A portán szóltam, innét az ő felelősségük. Mert úszómester persze nincs még.

 

09:22 Szüts-csel annó vigyorogtunk, azonnal tudjuk, mely képünk jó, ha hirtelen kiállításra kell válogatnunk. Délután Petiékhez készülünk, a szomszédban nyaralnak pár napra, s közben olvas újság, György Péter hatvan éves. Akkor lehetne neki képet, ha elfogadja. Úgy kell fölajánlani, legyen módja visszautasítani. Szóval most válogatok. Négy képet találtam, keservesen, a tizenhatból (nem is rossz arány), amihez még hozzá kell mondani, nem biztos, hogy befejezett, még amúgy se adhatom most, fotózás, keretezés. (A nagy fotógépem Pesten.) És persze ha ezek nem, a pestiekből is választhat.
Régi harcostárs. Mindenben más nézeteket vallunk.

vali@deske.hu

13:50 Visszavonom. Sok mindenben egyetértünk. Mise után autóba, át. Két és fél órát beszélgettünk kettesben, olykor vitatkoztunk. Az Illyés-kérdés. A Flóra által meghúzott és kiadott, valamint az eredeti napló viszonya. Ő azt is olvasta. Az elfelejtett festők; a Kondor-kérdés. Szalay vásárhelyi festő, Gruber és Kokas, bár ez utóbbi a legkevésbé érdekes. Kondor értékelése a legfájdalmasabb ügy (nekem). Ezekkel most foglalkozik kéziratában.

Aztán. Egy igazi elfelejtett zseni; Németh József festő. A Képzőművészeti Egyetem oktatási metódusa. A C3 és az ARTPOOL létstratégiája és sorsa. A holokauszt ügy ma. Az evangélikus egyház és a mai szegénység. Egy hatalmas Warhol-sorozat valamelyik USA kisvárosi múzeumban - ennek kapcsán a méretek szerepe. A román Duna-deltavidéki kitelepítések a pártállamban. Létezik-e művészet környezeti behatás nélkül. Van-e ilyen értelemben független művészet, művész. Mi a végleges elfelejtettség. A lelkiismeret szférája. Csoóri egy erdélyi írótemetésen. Elrontott író-, művészéletek. Az esztergomi Botticelli-freskó és a szakma. Hamis Vajda-kép a Bálint-kiállításon. A félrerestaurált Gruber-főmű. A Zeneakadémia sorsa. Vitám Esterházyval. Egy drezdai műterem, ahol járt. A kis-, és nagy terjedelmű festmények fontos viszonya. Déry, Németh László, Révai, Aczél. Az Európai Iskola újraírandó története. Hogy ő utál dedikálni, én dedikálógépet szoktam csináltatni. Azt mondta, 2001-ben Esterházynek írt ÉS-válaszcikkem gyenge. (ma is vállalom.) (Akkor ide E.P. cikke is.)
Váratlanul jól töltött órák. Sok közös terület. Végül is ők a mi munkánkból élnek.*
Iszonyú sok mindent ismer, az ezeket rendező fő koordinátái felőlem nézve nincsenek mindenütt a helyükön.
A kirakott négyből a legjobbat választotta. A/2014/54
*esztéták, esztétikusok

 

15:56 Hanem ami, hogy fölmerült, reggel azóta foglalkoztat, egy ajándék nem-elfogadásának kérdése. Hacsak nem harag, ellentét stb. az oka, hanem hogy nincs szükségem rá, vagy nem tetszik. A mi európai polgári kultúránkban szinte megoldhatatlan feladat. Odáig eljutottam, hogy: ne dedikáld nekem, mert ha elolvastam, továbbajándékozom. Volt egy hasonlóan őszinte: - vaskos életmű-albuma - akkor nem adom.

2014. július 21., hétfő, Töreki


08:55 Kétezret úsztam, évente egyszer szoktam, nyaranta. Meg hétszáznál elkezdett kissé émelyegni a gyomrom, s kíváncsi voltam, az úszástól van-e, vagy abbahagyja egy idő után. Abbahagyta.

09:10 A hiányzó rubrikákat hátha egy nálam jobb matekos ki tudná tölteni. Munkahelyemen kellene tudnom a fény mennyiségét, luxban. A fénymérőm úgy van beállítva, hogy ezt a blende változása mutatja. A köztes értékekre lenne szükségem. A lux adat nem lineárisan változik,

hanem exponenciálisan, vagy valami ilyesmi, ehhez nem értek. Nos, barátaim? (A fotón a 4,06; itt az utolsó számjegy kilép a blendeértékek rendszeréből; az sima tizedesjegy.)


blende lux
2  44
2,8  88
4 175
4+1/4  
4+1/2  
4+3/4  
5,6 350

 

16:57 D.e. alv, nem kellett volna kétezer métert;
laposhulla,
délután két koffeintabletta,
aztán a mai: A/2014/60

 

 

 

 

17:29 Füzetlap-névjegyem hibátlanul működ. Telefon: Az Ezüstpart portájáról beszélek, reggel nekem adta le a cédulát. A vízipólósok edzője üzeni, hogy 6:30-kor kezdenek.
Akkor holnap is 05:50-re megyek, OK.

 

2014. július 22., kedd, Töreki


07:00 Reggel az edző előzékenyen odakiáltott, még van öt perce fél hétig, nyugodtan menjen vissza a vízbe. Egy köröm volt hátra. Visszamentem. A vízilabdások a parton sorakoztak.
Meghíztam. Ma kenyeres-teás nap.


07:40 Mindig öröm, sok év után is, mikor ünnepen ez kerül sorra, Dán. 3. Költészet:

Áldjátok az Urat, záporeső és harmat;
    áldjátok az Urat, ti, viharok!
Áldjátok az Urat, tűz és forróság;
    áldjátok az Urat, hideg és hőség!11:20 A mai: A/2014/6113:18 Hogy ébren kibírjam délig;
visszavittem Kata kölcsönkért biciklijét,
a faluba lekvárbefőzéshez kölcsönkért lábosát,
(elmaradt, itt még nem érett be a sárgabarack),
aztán még számláltam:

típus szerint az élő, meglévő képek (nem hibátlanul pontos számok)
2014.07.01. (-A/2014/43)
 1960-tól (t)renden kívüliek.32
 1959-1969 tanulóévek........ 21
 1969-1983 absztrakt......... 218
 1984-1987 zsidótemető...... 66
 1987-- műterem................ 830
 összesen...........................116720:15 Valamit keresve a honlapon
a C. Napló / 04. publikációim között,
rányitottam az Uccello-írásomra is.
Igen, '92-ben egy cikksorozat szeretett fontos festőkről
(utolsóként magamról) barátomnak, ill. a Mozgó Világnak.
Beleolvastam, aztán a Bonnard-cikkbe is.
Micsoda gondolatgazdagság; eltűnődtem.
Tudnék én még ma ilyeneket...?
Igaz, rémlik, akkor se ment könnyen, megkínlódtam.

2014. július 23., szerda, Töreki

 

11:30 Szia, István, te ezt fogod tudni.
Mi a svéd film címe; nagyon rég láttam, öreg tudós, vagy orvos, üres utca, egy halottashintóból járdára esett koporsóból kinyúló kéz húzza magához, aki szintén ő maga.
A film elején az öreget hívják ebédelni, fölállva az íróasztalán még valamit derékszögbe igazít, s akkor egy halk megjegyzése saját rendszeretetéről. Hogy avval terhére lehet a cselédlánynak? a világnak? Erre az epzódra jól emlékszem?
Jár mostanában a fejemben, a rendes - rendetlen fogalmak üresek. Széles a skála, és sok típus is. (Gondolom, mindkét véglet közösség-, tehát életellenes. Hogy ez morális kérdés.) És hogy az én igen erőteljes rendem alkalmasint pontosan etikus-e. Ehhez szól hozzá ez az emlék.
ölel: d.

 

 

12:25 Van-e értelme egy ilyen mondatnak (gondolatnak), hogy Egry jobb festő, mint Van Gogh? - akkor is, ha ez szerintem igaz.

 

 

09:06 Pedig az elképzelés jó volt.

A/2014/62

Majd, talán.

 19:14 Persze jött szíves válasz:
Nap vége, Bergman, 1958.
Többfelől is megérkezett, köszönöm.

 

 

2014. július 24., csütörtök, Töreki


07:40 Uszoda, ezerkétszáz vegyes: 27:15, nagyon jó, de lehet, hogy tévedtem a hossz-számolással. Mert közben azon gondolkodtam, melyik gombbal szoktam a stoppert megállítani, hónapok óta nem mértem időt. Arra a következtetésre jutottam, alighanem avval, amivel indítottam. De van fölötte egy másik gomb is, azt is szoktam használni. Hát hogy van ez.
Majd holnap újra.
Ezekben a napokban az évforduló, hogy 24 éve Lukács.09:21 Kiskutyám, (csak) ha van módod, megkérnélek kép beadásra:
Júli. 28. hétfő, 10-15h, Műcsarnok hátsó bejárata. Hódmezővhely Őszi Tárlat
Két kép van valahol a műtermemben egymás mellett, állítva,
keretek gerincén fölirat: MALOM.
Egyiket kell beadni ezekből, a kisebbet, álló formátum, spéci keret (írd föl a számát, nem tudom, melyik az)
Csomagolni: bicikli fölött folyóméter pukkanó fólia
Ragszalag: íróasztalom fölötti polcon nyitott hullámpapír doboz
Vágóeszköz: konyha
Géppapír: jobboldali asztal alján a printer tetején.
Ugyanis a csomagolásra is föl kell írni az adatokat.
Fogják kérni a kiprintelt kísérőpapírt, de hát az nem lesz nálad.
Ha nincs rá időd, az se baj.
Köszi! ölel: d
 

visszajelzést, hogy vetted a levelet

 

 

09:28 Tegnap abszolváltam többéves, itteni, ez idáig elmaradt adósságomat, hogy egyszer megnézem ezt a Siófok határába telepített cirkuszt már egyszer; a műsorát. Mit is vártam tőle. Valamiféle belső kötelezettség. Utoljára tán 84-ben, Koreában ilyesmit. Talán, hogy Picassóék, de Zelk is Tersánszkyval olyan szívesen jártak oda. Aztán a nagy állatok. Zelk nosztalgiázik a régi világcsoda bohócokon. Ez a furcsa nevű - EXIT CIRKUSZ - pontosan olyan volt, amilyen. Negyedéig megtöltött nézőtér. A műsora: a legnagyobb állat két, alagúton átbújó kismalac. A bohóctréfa egy része csakugyan szellemes volt, két kisgyerek bevonásával, szappanbuborékkal és több vízipisztollyal, meg egy megadom-magamat fehér zászlóval, ami hirtelenjében szintén vizipisztollyá változott. A két gyerek boldogan spriccelte a közönség első sorait. 3000 HUF. A szünet soká tartott, mert egy kis majommal ölben lehetett fényképezkedni, anyukák-apukák 1-2-3 gyerekkel sorba álltak érte. Szívem szerint én is.

 

 

12:40. A mai.

Talán Még műterem,
Műterem a szabadban, vagy
vagy Hortobágy műterem
lehetne a címe.

Eredetileg rongyszőnyeg is volt rajta.
Aztán az is lekívánkozott.

A/2014/64

 

 

13:56 Kata lelkigyakorlaton. A mélyhűtőben két csomag virsli, ebédnek. Gyanúra okot adó elnevezéssel: FÜSTLI, ÍZES SAJTDARABOKKAL, de kibontva a fóliát, a sajtnak semmi jelét nem láttam. Ha nem vízbe teszem, és sütni szeretném, mit kell evvel csinálni. Fölhívtam barátnémat, megtudtam. Csak forgatni nem lehetett őket, keresztben egymáson két emelet a lábosban. De azért működött. Hanem, hogy ebből mennyit kell enni, ezeket csak a Kata tudja. Derekasan el is tévesztettem. Valami kis alkohol most jó lenne.

 

18:06 Most nagyon búsulhatnék is. Mennyi?, hatvanöt éve nem sikerül. Hogy Katával minap kissé vetkőztettük egymást egy édes kis erdőben-, utána egy taplógombán akadt meg a szemem. Rituális eszköz. Magányos vándorként pampákon - őstájon avval tűzet gyújtani, azon megsütni a leütött vad húsát, és nem éhen halni. És ma egy órát görnyedtem fölötte, fújtam, harcoltam az életemért; tűző nap, nagyítóüveg, és nem és nem. Elparázslott az egész, a rajta keresztbe fektetett száraz növénykék is, derekasan, de lángra nem lobbant. Semmi sem.
Talán Tüker-alágyújtós?!
Tehetségtelen vagyok.

És mi lett a vége. Térdeltemben váratlanul a ház kis pulija nyakamba ugrott, szokásosan követelve füle ráncigálását. Bele is hemperedett máglyámba. Riadtan toltam arrébb, a tapló még füstölt. Aztán megadóan ráncigáltam, hosszasan. Közben a tűzgyújtásról magyaráztam neki. Boldog volt.18:45 Ez az igazi rang. Tényleg. Robi barátom évtizedekig helyettes főszerkesztő volt. Ez okból évtizedekig körülbelül minden magyar betűt folyamatosan el kellett olvasnia, újságokból, folyóiratokból, sok könyvekből. Szörnyen többet, mint az kellemes. Dönteni, válogatni, fölkérni, átírni, elfogadni. És mindehhez kérlelhetetlen minőség központúsága, igényessége. Hivatalból, neve alapján senki sem volt támadhatatlan tekintély előtte. Ebben nem ismer tréfát, barátságot. Sokszor leszúrt, apróhalat, még engem is.
Most hívom, köszöni, megvan, és minden nap olvassa a NEWS-t. Franciaországban volt, akkor nem, de azt behozta.
Ez az igazi rang.

 

21:22 A Piszkos Fredet olvasom. Mennyivel jobb, mint az Iliász.

 

2014. július 25., péntek, Töreki

06:53 És itt kéne véglegesen abbahagyni mindenféle naplóírást, és elmenni nyugdíjba. Lehet, hogy a tegnapi nem hiteles, de a mai az; 26:39 ezerkétszázra; 11 éve Kecskeméten úsztam ilyen jó időt. Hogy lehet ez; csodálkozom, logikátlan. Netán a tíz kiló mínusz. Mindenesetre gratulálok.
Pesten ugyanez már 34 perc, igaz, kézlapát nélkül, időnként függőleges nénik között szlalomozva.

 

07:44 Nagyon szeretem az öregurat, Isten nyugosztalja.
A munkáit.
Évek óta jár a fejemben.
De akárhogy forgatom, épelméjű ember ilyet nem fest.
Tóth Menyhért Krisztusa a kecskeméti Cifrapalotában.07:56 Akárhogyan is indult ez a Magyar Művészeti Akadémia, nagyon is üdvözölni kell létrejöttét. Evvel létrejött a sosevolt Művészeti Minisztérium. Mostanság a rengeteg kis csoportok, mindenfajta nagyobbléptékű közösségvállalás nélkül. Most lesz, aki átlát; törődik mindennel. Éspedig az ellenséges szempárok gyűrűjében nyilván nagyon gondosan. És még pénzük is van hozzá, sőt, hatvan adminisztrátoruk.
Művészeti Alap, Képzőművész Szövetség új formája.
Isten ments, hogy nagy művészek vezessék. Azok dolgozzanak otthon.
Meghirdették, bizonyos kitüntetések birtokában lehet kültagnak jelentkezni (azok nem kapnak pénzet). Fogok jelentkezni. Két témába szeretnék beleszólni - beledolgozni, ha hagynak, mindkettőről írtam újságba is, már évtizedekkel ezelőtt. 1. A Tavaszi Tárlatok újraindítása. Legfeljebb csak műtárgylista-katalógussal. Úgy négymillióval olcsóbb. Alighanem össze lehetne vonni a három képzőművészeti ágat, elférne a Műcsarnokban, ha évente. Rendben van, legyen az iparművészeknek is. Szerintem az Iparművészeti Múzeumban. Vagy akkor a Műcsarnokban. Nekik ősszel. Vagy váltsuk egymást kétévente. 2. Hogy templomokba csak zsűrizett műtárgyat szabadjon elhelyezni. Egy zsűrirendszer létrehozása. Nem tudom, ma hogy áll ez a kérdés. Pannonhalmának például sikerült megtisztítania magát.

 

10:27 Most telefonált a Margit körúti szomszéd, aki szintén direktben-, ő szintben kapja a T-Mobil sugárzást, hogy tegnap rosszul lettek, megnézték a mérőórát, és csakugyan, visszakapcsolták, aktíválták a bázisállomást.

 

12:35 Ezt a mait úgy minősítem bár ez ilyenkor még túl korai ,
hogy részötletei fognak remélhetően további képeken hasznosulni.
És ebben rejlik szerény értéke.

A/2014/65

 

 

 

 

20:58 Délután végén fotelpihenő, hosszas semmi a verandán, egyedül. Illetve két puli őrzött, fülcibálásra várakozva alattam. Aztán késői séta, előkészület a holnapi végső rohamra, száraz fű és gallyacskák. Hátha napsütés, hátha ez egyszer meggyulladnak a nagyító alatt. A nagyobb ágakat 900 fokon 6 percig mikróba, nem elég szárazak.

 

2014. július 26., szombat, Töreki


11:29. Ez a tegnapi időeredmény. Hát igen. Ma reggel egy órát kellett várni az uszodakulcsra. József és testvérei. Vízben csak 1/4 9-tájt, de szerencsére ismét egyedül, a bóják között, a kettes pályán. Piszokul meghajtottam, hátha. Teljesítményhajhászás. Négyszázötvennél holtpont. Holtvonal. Akkor sűrűbb lélegzetvétellel. És a bal kar szabadítására figyelve. Megvolt. Kissé tántorogva ki a vízből. És még jobb idő, mint a tegnapi. Valószínűleg. Merthogy a várakozás közben az órát elfelejtettem stopperre visszaállítani. 8:45-öt mutatott.
12:02 Ma délelőtt
egy gondolat két változatát.

A/2014/66

és
A/2014/67 


 

17:35 És aztán délben a hatvanöt éves adósság; a mindent eldöntő ütközet. Körülbelül egy órát hasaltam a lófuttató karám homokján, mellkasomat megemelve egy szívességből odahozott sörösládával. A tűző napon majd meggyulladtunk, én és a fűcsomó.
De csak majdnem.
A lovászt be kellett avatni egy pici tüzet kellene fotóznom így fordítottam le közérthetőre magamat; többet nem is kellett mondanom , s jó, hogy rákérdeztem; alkalmas helyre irányított, az istálló közelében riaszthatott volna a füstérzékelő. A kocsimban mindig van rövid nyelű ásó, 79-ben jó hasznát vettem egyhetes autósként árokba csúszva a magányos nagymarosi erdőben. Taktikusan most először gödörásás a homokba a szél ellen, aztán bele a száraz fű, mellékészítve a gallyacskák, nagyság szerint. És dolgoztam. Becsületesen pörkölődött, igazi édes füst igazi lengedezett, illata is volt; egy-egy pillanatra apró láng, ami aztán nem és nem terjedt tova. Csuromra izzadva; a legyek szeretik az ilyet, zavartalanul, a kezeim nem mozdulhatnak. Célratartás, ami homokba könyökölve egy idő után igen fárasztó; ha a fénypötty elmozdul, abban a pillanatban minden történet leáll ott alant. Nem szokásom, végül föladtam.

Maradok hatodik emeleti lakos. A leütött vadat nyersen kellett elrágnom.
Lefűrészelt nyelű nagyítóm csehszlovák gyártmány, ez lehetett az ok
Lesz-e a mennyországban ismétlés lehetőség, hogy ezt az ügyet lezárjuk. Például lesz-e napkorong.

2014. július 27., vasárnap, Töreki

07:01

BERDA JÓZSEF: APÁM HALÁLA ELÉ 
Te már az esti gyertyák
lobbanását köszöntöd,
életem szomorú okozója
- szelíd öreg!
Megvénült gyermek lettél,
mert úgy akartad apja légy
a züllött költőnek,
ki továbbcepeli elfáradt vágyaidat
a süppedt utakon. - -
Isten tüze mosolyogjon már benned:
dadogó öreg!
én összegombolyult öregem:
kicsiny apám!
Ó nem láthatod már te sem,
mint rohan odakünn a kalászszagú Nyár -

de lásd én még vigyázok, csüggedt virrasztó. - -
Mégis nyugodj meg:
a teljes vers07:31 Érdekes, sokan úgy tartják, Gruber Béla (1936-1963) Műterem c. hatalmas méretű diplomamunkája a főműve. Csak, mert nagy. Tisztességes, jól megcsinált, tehetséges és jelentéktelen stúdium. Ismerem az életművét. A legfontosabbak tőle a szanatóriumi exteriőrök és csendéletek. Majd ha lesz itt megint net, fogom mutatni.

 

 

 

 

 

09:42

Deske, a neten találtam ezt a fotót. A kisfiúról lehet tudni, mi járhat a fejében. Engem az érdekelne, hogy a kutya, aki láthatóan és odaadóan magába szállt, vajon érzi-e az Ő jelenlétét? Akár csak homályosan is? A.

Nem is olyan sokára megtudjuk. d.13:15 Ha fiammal találkozunk, megölel. Borostás, szúrja az arcomat. Ez még ráadás csiklandós öröm, fura, valaha magamon is tetszett volna az ilyenforma szőrösség. De nekem az nemigen nőtt. Neki meg, lám. Öregember; könnyes a szem. Csak fölidéztem.2014. július 28., hétfő, Töreki


09:29 Egy ilyen napnak is kell lenni: életem legjobb ideje 1200 vegyesben, 25:57. (Pedig 14 éve, mióta van adat, 14 évvel fiatalabb voltam.) Mentségül: egy negyven körüli félprofi a szomszéd sávban, valamivel gyorsabb nálam.
És ünneplem azért is a napot, ma 24 éve kezdtem. Azóta tanulok minden nap úszni.
Bár, ha jobban belegondolok, én már az első napon életem legjobb idejét úsztam.
18:06 Az utolsó lehozott farostlemez ma, A/2014/68.
Önismétlő keresgélés,
folyamatosan foglalkoztat a képen a legkevesebb lehetősége.
Ez itt talán át is billent az elfogadhatón, üres;
esetleg még majd valami motívumot rátenni később.
Most inkább egy vázlat csak a nemtudommihez.

 

 

 


2014. július 29., kedd, Töreki

 

08:01 Az utóbbi években – okkal – nem mértem már időt a medencében; amikor volt hozzá fegyelmem; ugyanis ha kihajtom magam, elszáll a délelőtti munkához szükséges ébrenlét. Itt utolsó napok, utolsó táblák, nincs veszíteni való. Avval a nem titkolt szándékkal kezdtem ma, hogy gyengébb időt fogok úszni - a tegnapi 25:57-et fölülmúlni úgyse lehet -, de csak annyival, mondjuk fél perc, amennyi megtámasztja a tegnapi eredményt. Dolgoztam. Négy nagyon rossz forduló, értékes métereket veszít. Megvolt. Kikönyökölve a bójára, nézem a párás, ámbár háromdioptriáson keresztül az időt, 26:27. Tehát sikerült. Békés álmatag 30 sec. zuhany, minden rendben. Öltözés, még egyszer nézem, immár szemüveggel, 25:27. Te jó ég.
A mért átlagom az évek során 29 perc körül mozgott. Ugyanez a Lukácsban 32, persze ott nem lehetséges Hajtás Pajtás.
Megtanultam úszni. Az lehet.10:53 Mindig is valami
könnyű zavarral tettem félre munka után egy képet, ami nem remekmű. Hogy akkor minek. Hiába van rendben, hogy tőlem nem telik több. Lemezeim fogytával tervszerűen vettem elő ma egy továbbműveléssel javítható képet. Kissé illetlenül is meg vagyok most vele elégedve, ahogyan ehhez hozzányúlni sikerült. Nem lett remekmű, ez sem. De találtam rá egy formulát hirtelenjében, létjogosultságára; hogy békefenntartó; közkatona. Arra is szükség van.
A/2014/47
F/2012/184 F/2014/160

11:16 Két éve már lefotóztam,
de hát most is ugyanúgy tetszik a látvány.
Katára várva a siófoki állomáson.


Szia, Deske! A kép félelmetes: emberek a vasak között, sejtelmes homályban. Nagyon költői. A miniszériumból már nem sok van, a nagy gép bontja. A két kicsi a melléképületet. G1.
12:20 A mai napig föl-földereng, és akkor nyomaszt az emléke. Noha utólag elnézését kértem. 2010. május. Elképesztően nehéz feladatot oldottak meg, Forró Tamás galériás és beosztottai. Bár az ő kérésére, de végül is a lét iránti jókedvű tréfából vagy 150 képet rakattam föl a Belvedere Galéria falaira. Valami miatt mindössze egyetlen éjszakájuk volt megrendezni és fölrakni, két-három sorban a falakon. Nem tudom, az én léptékhelyes makettem egyáltalán megnézték-e. Hatalmas feladat, és csakugyan kíváló megoldás. Reggel (az ötvenéves érettségi találkozómról mindezzel lemaradva) jövök, hogy nézzem, jóváhagyjam, igazítsak. Fut hozzám Forró Tamás. És én mondom: Nem elég sárgák a sárga képcédulák. (A magántul. volt így megkülönböztetve.) Semmi köszönet, elismerés. Forró fegyelmezetten nem leüt, hanem vörös arccal elrohan.
Sok mindent mesélnek Tamásról; az én kiállításomat végtelen gondossággal, nagyvonalúan csinálta meg. Egyebek mellett egy katalógus, MINDEN képemmel A4-méretben, újra fotózva, szakszerűen. Hogy észrevettem, a képcímekből kimaradtak az opuszszámaim, átíratta a kéziratot.
És én. Feladatra fókuszálásom, csőlátásom nem kizárólag hátrány, de bizony.
13:27 És hogy most átmenetileg, sürgősséggel
honnét sugárzok, házi térerő híján.
Eső volt. Festőkötényem szerencsére vízhatlan. Azon ültem.
Autó ritkán jár errefelé. Közel itt már a dombtető.

 

2014. július 30., szerda, Töreki


08:33 Időt ma is mértem, avval, hogy mindegy; bármi lehet, csak sokkal rosszabb ne legyen. Arra kellett, hogy megtámassza az elért eredményeket, hogy nem légből kapottak. 25:52, OK. Békeidőben / a Lukácsban, bójátlanul ez 34 körül van.


11:55 És vége. Délután már csomagolás, három óra szokott lenni a takarítással. Ami délelőtt: az A/2014/49, 51, 52, 53, 55 továbbfest. Most majd Katát le a Balatonra. Egy órát szokott úszni. Erre-arra. Holnap 3/4 10-kor indulunk. Régesrégi tanítványomat kértem meg, várjon minket, Pesten a csomagokkal kettesben nehezen boldogulnánk. Különösen, ha az autó csak messze tud megállni.13:48 Csomagolás kezdete előtti perc. Vagyis az itteni utolsó kerek perc, kerek perec. Jó volt? Nem volt jó. Nem volt rossz. Eredményes volt? Tök mindegy. Munka volt. Megvolt. F/2014/161
2014. július 31., csütörtök, Töreki


06:30 Összes barátomnak, akinek ennek örülne:

Ember, mért tartod magad annyira hitványnak, amikor Teremtőd szemében olyan értékes vagy? Amikor Isten annyira megbecsült, miért alacsonyítod le magadat? Nemde mindaz, amit e világon látsz, a te otthonod? Érted van az éjszaka, és a nappal, neked ragyognak az égbolt napja, holdja és a különböző fényű csillagai. A földet is miattad díszíti virág, erdő meg gyümölcs. Számodra teremtette Isten az élőlények csodálatos sokaságát a levegőben, földön és a vizekben. Teremtőd azt is kigondolta, hogy mindezeken felül mivel növelje még megbecsülésedet: beléd helyezte képmását.
Aranyszavú Szent Péter


09:01 Búcsúúsz. Tudtam, hogy ma további erőimre szükség lesz, tehát nem hajtok. Mértem az időt, mert
1. / érdekel mennyit úszom, amikor nem célratartok, amikor nem mérek időt,
2. / kibírom-e a túristatempót fegyelemmel, ha megy a stopper. Ezúttal kibírtam. 29:41. És ez rendben is van, a Lukácsban ez 32p. körül.

Aztán a kocsiba pakolás. Műtermem; kb. egy mázsa, ezúttal két szék hazafelé, plusz a Kata cuccai is, könyvtára. Befért, nagyon taktikusan, csak hátrafelé nem látok ki. Azt nagyon nem szeretem.


09:20 Búcsúfotó a szobáról, immár utána.
F/2014/162

 

 

 

20:19. Kinézek az ablakon, és éppen kerek ötven év után látom a kék eget.
A szobámból.
LÁTOM A JÁNOSHEGYI KILÁTÓT.
LÁTOM SZROGH TANÁR ÚR KÖRSZÁLLÓJÁT,
annak legfölső öt szintjét,
és nem lehetetlen, pár nap múlva
A NAGYNORMA LEJTŐT is,
hacsak a Kissvábhegy el nem takarja.

Igaz, ez a fiam szobája,
ahova a Telekom besugárzás miatt átköltöztem.

Azt hiszem, mindez a pompa a műteremben továbbra is zavaró lenne.
Viszont az most jóval VILÁGOSABB.
700 lux, ahol festek. Majd.

A minisztérium még két külön darabja van lábon, egymástól jó távol.
Nem értem a szisztémát, annyi, hogy mindkettőben liftakna.
De már ezt is rágja a gép.

 

Az ÉN panorámám kétperces filmen. Ami csak most, 2014. július 31.


2014. júli látogató, belső számláló [438217] = 3268/hó = 105/nap
C3 számláló 29495/hó = 951/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu