VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 245.

 

2015. augusztus 1., szombat, már itthon


21:03 Mert nekünk ez a hazánk! - válaszolta jóságosan a vakondmama.* Ki tudja, miért, éjfélkor tök éberen, s ha már fönt, megnéztem, dolgozik-e még a PC, hosszúlejáratú feladatot kapott. És, ha ennyire nem vagyok álmos -, felöltöztem. És onnét kezdve este hétig - közben egy óra alvás, 19h munkaidő-, visszarendeztem életemet a műterembe. A feladat eszkalálódott, a teakonyhát és az alvást kezdetben eszem ágában sem volt visszavinni, az délutáni fordulat. Szoba-, életrendezés, fergeteges időélmény.
Egy évig laktam a szomszéd szobában, a három méterre fölém telepített Telekom antenna életveszélyes túlsugárzása miatt. Érdekes volt akkor, 42 év után, költözni. Életem legszebb szobáját csináltam meg ekkor, valaha fiamé volt. Most az kiürült, újra.
És a gyönyörű panoráma?!
Megvolt.
     *Nem mindenkinek kötelessége ismerni a viccet:
       Vakondgyerek kirándulás után megkérdi,
       mi miért lakunk itt ebben a sötét nyirkosságban, amikor odafönt...


 

2015. augusztus 2., vasárnap

 

08:21 Hál' Isten, a kánikula ma hűvös idővel köszöntött be. És a szárazkifliknek is lett egy jó hely a fűrészgép alatt. Mindig a jobbszélsőt kell megenni, akkor nincs sorrendprobléma, időbeli keveredés. Tízenként gyártom le őket, öt fér egyszerre az infrába. F/2015/143

 2015. augusztus 3., hétfő

 

06:17 Eladják az igazat ezüstért, a szegényt meg egy pár saruért és a gyöngéket eltérítik útjukból. Apa és fia egyazon lányhoz jár. Nos hát, rátok nehezedem, ahogy a kévével megrakott szekér a földre nehezedik. Nem lesz menedéke a gyors futónak. Az íjász nem áll helyt, a fürge lábú nem tud elmenekülni, s a lovas sem menti meg életét. A hősök közül a legbátrabb is ruhátlanul menekül azon a napon - Mondja az Úr. Ámos 2

 

 

2015. augusztus 4., kedd


05:32 Nevezheti-e az ember barátjának, akivel ötévente találkozik pár mondatra, és kedvelik egymást. Kevesek mellett ők - távolból - fontosak nekem. Inkább mestereim, mindmáig. Sok évtizedes ismeretségek. Anzelm testvér OSB., aki nem szenteltette pappá magát, hogy szerzetesi életében a kevesebbre tudjon figyelni. Otthagyta Pannonhalmát, a gimnáziumi tanítást, a kis bakonyi bencés közösségért. És Jelenits atya, aki egyébként a Pilinszky-oeuvre gondozója, meg egyebek..., mindketten fiatalok voltunk, hogy először találkoztunk egy esküvői vacsorán. Biciklivel vitte diákjait Rómába. Azt szoktam róla elmondani, fellengzősség nélkül, ha valami fontosban elakadok, tőle kérdezem, és kapom is meg a választ - gondolatban. Harminc éve kérésemre eljött betegágyamhoz, és azt válaszolta: A pék szereti az embereket. A pék kenyeret süt. Egy más alkalommal pedig, hogy nagy tehetségű diákjait szinte jobban félti a gyengébbeknél. Hogy el ne veszítsék emberségüket.
Szelíd és békés emberek.06:43 Hiába, kicsi ez a műterem ennyi funkcióra.
(Nem panaszképpen mondom.)
Hogy festek, hátralépésnél útban van
kartondoboz-éjjelszekrényem.
Tegnap megcsináltam azt is gurulósra.*

Katának meg új munkaasztal nálam, sok csavarozásokkal.
És levettem a C' est Si Bon-t
Armstronggal és Yves Montanddal a YouTube-ról.
Lassan kész leszek a hazaköltözéssel.
F/2015/144

* mérnöki érdeklődésűeknek:
egytengelyes kerekek, csak egy-, oldalirányba gurul,
ha az ágyból meglökném, marad.


16:50 Persze nem mind kész, a honlapra a festményekhez már most föltettem a Törekiben készült 26 képet.


18:18 Feszes napok, most jutottam hozzá, hogy a Pestre fölhozott új képeimhez nyúljak. Először keretben megnézni. Kiderült, mind a 26 kép oldalaiból le kell vágni 4-4 mm-t, a keretező elszabta. Fűrészgép, sablon. Nem jelentős méret, illetve van, ahol dehogynem. Kiderült, messze nem egyforma súlyúak képeim oldalai. Úgy tűnik, mindig a bal és a fölső szélhez vannak feszesre igazítva. Nem tudtam. (Mindnél jobbra és lent kellett most vágni.)
19:13 Muszáj lesz (legalább) három képnek rossznak lenni, kevesebb a keret.

 

19:40 Első áttekintésre, egy hónap munkája. Még a címadás lesz nagy tortúra. Meg a keret-ezüstözés. F/2015/145

 

2015. augusztus 5., szerda


05:54 Egy mondat, földrengéses, elhadarjuk, szerencsére figyelmetlenül. Átélve levitálnánk, belehalnánk. Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. Amen. A pap evvel közvetít. És én? A varázsszó; nevében... hogyhogy? ...hatalmával?! ...képviseletében? Mi lenne a ki nem mondott folytatás; hogy nevében ...ítélkezem?... dolgozom? És a királyi jogarintés, úgy legyen / amen.
Tudod te (én), hogy mit beszélsz?!

 

09:54 Uszodában mindenki ugyanazt kérdezi, ugyanazt válaszolom, de a viszontválaszok.

- Huszonhatot festettem, abból kettő a jó.
- A./ válasz
- Nem baj, majd legközelebb jobban sikerül
- Nem sikerül jobban. Ennyit tudok.
B/ válasz:
- Add nekem azt a maradék huszonnégyet.
C./ válasz (az igazi):

- Jó arány. Jó éved volt.

 

 

10:13 Sóher vagyok, mégse dobom ki, hanem 40 centisekre vágom le az arra alkalmas gyenge képeket. Akkora kereteim vannak. Kezdem is.


12:02 Ledobtam róla majdnem a felét,
kidobtam az ágyat,
egy képet és a szőnyeget;
éppúgy, mint az életben.
Meg is javult.
De legalábbis markánsabb
evvel a féloldalasságával.

A/2015/51

 

 

 

 

13:02
- (Az Atyának... nevében) kezdem, végzem, csinálom, szeretem, szolgálom, akarom, szemlélem, hallgatom, stb... fejezem be. Ámen. H.
- Igen-igen-persze. De nekem ez a mondat továbbra is elképesztő, téboly. d.

21:57
Deske, az Atya, Fiú, Szentlélek nevében-ről csak annyit, hogy szerintem földi esendőségünk és gyengeségünk miatt ezzel KÉRÜNK. Azt remélve, hogy ezen hatalmak, akik hárman vannak, mégis egyek, ha mögöttünk állnak, talán magunk is erősebbé válunk. (Profán hasonlat, de amikor a Tom és Jerryben az egérke menekül a kandúr elől, akkor igen fél. Aztán az egyik jelenetben peckesen előlép a macska elé, aki nem érti a hirtelen bátorságot, míg az egér háta mögül ki nem bukkan fenyegetően a távoli, de most megérkezett barát, egy oroszlán...)
Sokkal rejtettebb, mégis nagyon fontos vonatkozás, hogy ahogy Jézusban jelen volt az Atya, bennünk is ott van, és ezt jól tudjuk a mélyben. Főleg, amikor az imákban bíztat. Amikor jeleket küld..., gyakrabban, mint hinnénk. Ezért a nevében-ben mi is ott vagyunk. C.

 

2015. augusztus 6., csütörtök

 

09:31 Műtárgyat nem tartok. Egyre igen vágyom negyven éve, valami kis kormos szénrajzra, Nagy Istvántól. Lett volna módom rá. De ezt a funkciót maradéktalanul betölti Várhelyi Timi temetőrajza, gyönyörű, és lefedi a teljes művészet-igényemet. Mindent tud a világról, többet, mint a Mona Lisa. Tegnap ez volt a pekingi pillangó*, csak méltóbb keretet akartam neki csinálni, hogy hazaköltözött velem. De ehhez a fűrészgépet visszatelepíteni a műhelyszobába, és New Yorkban már vihar, akkor azt a szobát (is) meg kell csinálni. Ami reggelre (04:30-kor kezdve) tán már kész is.
*káoszelmélet

 

 

13:29 Szia Des! Ez olyan szép. Ölellek! R.


Popper Péter:
"Egy alkalommal beszélgettem Pilinszky Jánossal, és a katolikus költő megjegyezte:
– Utállak benneteket, »pszi«-vel kezdődő foglalkozásúakat.
– Miért utálsz, János?
– Mert nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása.
Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb.- és összeomlik.
A valóságban – mondta Pilinszky –, az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól-rosszul elviselhető. Óriási a különbség közöttünk. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség."

 

Szép, fontos. Egyetlen hiba a gondolatmenetben; Pilinszky kissé affektál, hogy mintegy egyetlenként említi: tragédiák. Sőt, keresztény szemmel, ez a fogalom nem létezik. Van szenvedés és van bűn. Tragédia nincs.
Talán csak egy elkárhozás esetében lehetne beszélni tragédiáról, de akkor sem nem érdemes, mert arról soha nincs tudomásunk. Nem biztos, hogy Hitler-Sztálin elkárhozott. d.

 

16:35
- Deske, a kereszténységben a tragédia fogalma nem létezik, a tragédiában ugyanis a hős mindig jó célért harcolva bukik el. Aki pedig jó célért harcol, az a kereszténység szerint üdvözül. Ha valaki elkárhozik, az nem jó célért harcolt. Szia! R.

 

- Csakugyan így pontos. De utálom, amikor valaki okosabb nálam : )))) d.22:06 E tartós kánikula ellen képkeretezéssel védekezem. Persze fél tízkor abba kell hagyni; ágyba.

 

2015. augusztus 8., szombat

 

10:03 Ellenjavallat ellenére nem bírom abbahagyni, de sőt. Szerintem most az IGAZI (sőt egyre igazibb).


Átkozott filmezés. Innét bizony látom. A csípő. De legalább a kéz. Satöbbi.

 

16:26 Kölyökkoromtól stratégia, minden egy helyen. Küzdelem az utolsó töltényig, hogy az ágy a műteremben maradjon. Kata segített a tologatásban. Már csak az nem gurulós. Teakonyha-; minden más (az élet) marad a műteremben.


F/2015/148 F/2015/151 F/2015/150 F/2015/149

 

16:51 Kieselbach Galériában egy egyenlőre (gondolom PR-okokból) anonim műgyűjtő eddig rejtett anyaga. Vannak remekművek is, most vásárolta össze az elmúlt években. Ha megjelenik erről a könyv, megtudjuk, kicsoda ő. Augusztus 22-ig nyitva. Le Meux-i és Új Zélandi olvasóimnak ez hiába mondom, viszont engedtek fényképezni. A képek java félsötétben.
Barcsay, Nagy Balogh, Schéner, Czigány Dezső, Lakner, Csernus, Nemes Lampért, Bálint, Vajda, Anna Margit, Gedő Ila, Derkovits, Rippl, Kondor, Ámos, Tóth Menyhért, Czimra, Földi, Bak, Keserű, Regős István, Hencze, Országh Lili..., nem jegyzeteltem.
Mit kell kiemelni.
Nemes Lampért mindig döbbenetes, micsoda erő,
Schéner számomra egyetlen ismert igazi képe,
Czimra szívközel,
Regős álnaivitását egyre jobban kedvelem,
és (szakmailag bizonyára) a nagy kapás, Vajda Barátok rajza, még Bálint műtermében láttam, falon.


   18:59 (György) Pétert is, (Szüts) Miklóst is próbáltam elérni, végül csak megkaptam azt a múltheti ÉS-cikket, Szüts 70:

Olykor szokás e képeket Morandi munkáihoz hasonlítani: látom is, hogy miért vélekedett így néhány kritikus, jeles értelmiségi, akik Szüts kiállításainak megnyitóit tartották. Más kérdés, hogy én nem így vélem: Morandi metafizikai programjának szigora távol áll attól a nagyvonalú melankóliától, és a minimalizmus által definiált festészeti világon belüli élvezettől, amellyel Szüts fest. Nagy erénye ezeknek a képeknek a festői öröm áttörése a fegyelmezett  felületeken és formákon.
a teljes szöveg19:15 Ez csodálatos.

2015.08.03. index.hu
Az Apollo-11 küldetése; Buzz Aldrin az USA űrhajósa másodikként lépett a Hold felszínére 1969. július 20-án. Aldrin most a FaceBookon közzétette, hogy a NASA milyen komolyan vette az utazással kapcsolatos adminisztrációt, az utazási költségek elszámolását. Rajta van az út összes állomása, de nem is az indulás és az érkezés a meglepő, hanem hogy a dokumentum pontosan rögzítette, hogy Aldrin hova és mivel megy majd a következő néhány nap során. Szerepel rajta például a Hold, illetve a Csendes-óceán is, ahová állami űrjárművel, illetve az amerikai haditengerészet Hornett nevű hajójával közlekedik majd. Az sem maradt le az elszámolásról, hogy a koszt-kvártélyt a fenti időtartamra az állam állja. 

20:12 Számomra a főkérdés, ki, és miért hozta létre most ezt a hirtelen népvándorlást. Tóth Gy. szerint ez is az USA (kontra a többiek) nagyhatalmi játékának része, küzdelem a világ újrafelosztásáért. A cél Európa meggyengítése. Mondanám, ördögi. A cikk: Napi Gazdaság 2015.08.08., szombat (ma) Vélemény rovat, 10 p.
Nem tudom igaz-e, a klubban mondták, hogy a menekültek napi 35 eurót kapnak valahonnan. Vagyis valakik által jól el vannak látva útjukon.


 

20:45 Már szóltak, hogy nagyon jó kiállítás. Be volt írva nálam, mindenképpen el akartam menni Krajcsovics Éva kiáll.megnyitójára tegnap a Lajos utcába, mert Vojnich beszélt, életében először. Hülye vagyok, elfelejtettem aznap a naptáramat megnézni. Pótolni fogom.

Egyszer érdemes lenne elgondolkodni, miből maradt ki Krajcsovics Éva és számtalan jeles kollégája, akik a közmegegyezés szerint a jóval nehezebb úton jutottak el a professzionalitáshoz, ahol már egyenrangú partnerei azoknak a kollégáknak, akiknek már huszonéves korukban azt írták be a személyazonossági igazolványukba, hogy festőművész, a Művészeti Alap tagja.
a teljes szöveg

20:53 És még mindig nincs vége, ami minden a mai napon-- A részletek sajna nem publikusak, US. szakértő ma reggeli úszásom minőségét értékeli mailben: nocsak öregúr, nem hagyta abba?! Hiszen ez javul... És jótanácsok...
Amúgy ma: keretezés bef., címadás-; a Töreki-munkák jó része evvel csatarendbe állt.
Baloldali műterem
Fontos műterem
Vidám műterem..
.
Volt még két vendég is.

 

2015. augusztus 9., vasárnap


08:20

________________________________________________

Stratégia, minden [legyen] egy helyen - írtam tegnap.
Nálam ez egy a pionírköszöntéssel:
Buty gátov, vszigdá gátóv!
(Reggel elkértem Moszkvából, legyen meg cirill betűkkel is.)
Gazdag világ.
Gazdag életem.
Gazdag életem volt.
Iszonyú gazdag vagyok.

Hazafelé egy mákos rétes.
(Kár, hogy két szóba írják.)
__________________________________________________

Ne legyek olyan izé, elmondom magyarul is: Légy kész, mindig kész. És ez még jobb, mint a magyar cserkész Légy résen.09:22 És meg is jött.

Jó napot, kedves Dezső. Örülök, hogy a szolgáltatás az Ön számára. Tatjana
БУДЬ ГОТОВ!  ВСЕГДА ГОТОВ!
14:50

- Deske, a menekültügy bejegyzése. Sajnos megint olyan forrásokat használ, és ami most még rosszabb, terjeszt, melyek az átlagosan tájékozott ember számára is köztudottan hamisak, gyűlöletkeltők. A maga által állítottakkal szemben [...] L.


- Igen, pontatlanul fogalmaztam, javítom. Tehát a hír szerinti napi X. eurót nem tőlünk, hanem azoktól kapják, akiknek érdekükben áll őket elindítani. d.

 

2015. augusztus 10., hétfő

09:14 Micsoda reggel
01./ remélt: az új szobában nem korábban, csak ötkor ébredtem, ez jó
02./ várt, de nem ennyit: mára ötven dekával könnyebb vagyok a szükségesnél, pedig tegnap vasárnap, ez nagyon jó
03./ félvéletlen: odafelé hamarább át a túloldalra, az ottani trafikból három Bond cigarillo, 1050 HUF, állandó koldusomnak, tartalékba, jó
04./ várt: csak ballagok, most fáradt a kocogáshoz, sajnálatos és rendben van
05./ tervezett: fotó a tegnapi gondolat ihletőjéről, aminek úgy megörültem F2015/152, ez jó
            - élet, egyetlen négyzetcentiméter járdaszéli talajba gyökerezve
            - elképesztően gazdag a világ
            - vagyis nagyon gazdag vagyok

06./ váratlan: fotózásból fölpillantva a Bem utca torkolata, ellenfényben F/2015/153, ez szép
07./ százszorosan váratlan: nem is készültem rá mélylégzéssel, 25 év alatt tizenegyedszer sikerül végig a víz alatt a medencét, ez hatalmasan jó
              2014. júni. 13.   = 09
              2014. szep. 28.  = 10
              2015. aug. 10.   = 11
08./ váratlan: gyorsúszásnál a szombati US. instrukciók szerinti hátulkéz-tartás sikerült, sőt, könnyedén, nagyon jó
09./ félvárt: két hónap után a büfében marcipános golyó, ez jutalomból, finom volt
10./ várt: sikerült megtudakoltam, Komjádi uszoda: -- kabinos -- úszómester, Botondnak (nálunk e héten) a kajakozáshoz vizijártassági kell, rendben
11./ helyi ötlet: vele együtt én is le fogom tenni. 3000 HUF., ez jó lesz
12./ az ellenfényes fotóhoz hozzá se kellett nyúlni, a gép ilyennek vette. A másik fotónál szégyenszemre beálltam Photoshopos csikkszedőnek, ez szerencsés.

 


14:23 Megvolt a vizsga
.
Azt mondta az úszómester, hogy
koromra való tekintettel
bármelyik úszásnemet választhatom.
A partról ellenőriztek minket.
"A VÍZIJÁRTASSÁGHOZ SZÜKSÉGES 200 MÉTERT LEÚSZTA"
Vízijártas vagyok.

Utána Botit megtanítottam a vízbelógatottfejű mellúszásra.
Hogy ne úgy, mint a frizurás nénik, Gyuri bácsi, meg a csikóhalak.


20:56 Délután új tartalék úszószemüveg
frontfelületének fúrógép általi kimarása,
oda majd 3dioptriás üveg kerül.
Estére pedig elkészült, megcsináltam Gábor honlapján
Vasárnapi Újság cikksorozatának köv. fejezetét; H14-35,
lávaömlések, árvizek, fotó villámokról az 1880-as években,
furcsaságok, sziámi ikrek

2015. augusztus 11., kedd

 

14:30 Ma is átúsztam víz alatt (12.).
Különös.
Bosszantó.
Rontja a ritkaság-statisztikámat.
Azután megjavítottam az
Éjféli műterem - A/2015/30
-at.

Kata nehezen viseli a meleget,
Reggel a Lukácsban kaptam egy telefonszámot,
már kapcsolatban egy légkondi-szerelővel.
Sürgősségre 100ezer felárat kínáltam, de alighanem szeptember lesz belőle.

20:25 Felárat
nem fogad el, holnapután jön, számlát ő feltétlen szokott adni. 

17:16 Krajcsovics Éva az óbudai Lajos utcai Budapest fantázianevű Galériában. A képek úgy 40 és 100 centi között, főleg olaj. Nem mindenki fogja hallani ezt a csöndet. Nagyszabású. Nekem bátorságot adott a határesetek tekintetében, hogy csinálása közben nem kell a befogadó szemével is nézni a készülő képet. Utána otthon el mertem jelentékteleníteni azt a kis lila foltocskát, csöndesebbre venni.
Fotózásra nemigen alkalmas világítások voltak, mutatott felvételeim ennek megfelelőek. A semminél végtelenül több.
Itt jók: http://krajcsovics.hu
A végére ami az elején, az a kis gyönyörű, ami nekem különösen kedves, sajátos okból IS: Körtér éjjel - B/1959/01 Gyerekkorom látványa. Ide Vojnich megnyitóbeszédét is, mégegyszer.

2015. augusztus 12., szerda


05:26 Az a kis lila
folt itt jelentéktelenedett el.
A/2015/31
Elég régóta nyúzom, negyedszer fotóztam tegnap,
mint készterméket.
Éva merné az asztal lábait is halványra. Sőt.
Afrikában jelenleg 32ezer oroszlán van.


06:29 Többé már ne tusakodjék a test és a lélek egymás ellen... uralkodjék szívünkben a béke... egy legyen az, ami eddig kettő volt... A béke ugyanis nem más, mint két ellentétesnek az összhangja.
Nyssai Szent Gergely ( Kr.u. kb. 335-393)

 

 

20:41 Radó Sándor: Dóra jelenti - könyvbe kezdtem, a II. viágháborús svájci-magyar kémcsapat története. Radó ismerte Lenint.

Lenint egyik nevelt lánya, aki festőnő volt, elvitte egyszer egy futurista, kubista kiállításra. Lenin hosszan szemlélte ezeket a festményeket, majd kijelentette, ő bizony ezekből semmit nem ért, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezek a művek nem lesznek jelentősek a jövő nemzedék számára, akik talán meg fogják érteni mondanivalójukat. / 42. p.

 

 

2015. augusztus 13., csütörtök

 

12:57 Szeptemberre vállalták, de kérésemre azért ma délelőtt fölszerelték Katának a légkondit. Három óra munka, DAIKIN belga márka, cseh kivitel, a kisebb kapacitású, állítólag most ez a legjobb; 225e HUF komplett, kíváló (az első órában). Max. energiafelvétel 750 W. Halk. Távirányítóval: hőfok, intenzitás, takarékállás stb., fűteni is tud, minusz öt fokig gazdagságosabb a gáznál. Három év garancia, nagyon hivatalos papírok, mert 2015. augusztustól az illeg. fölszerelés már büntetőeljárást von maga után, most szigorították, mert "a Kiotói Jegyzőkönyv hatálya alá tartozó fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmaz". Három év garancia, addig évenként ők ellenőrzik.
A főnök és két fiatal fickó, nagyon tisztán és jókedvvel-, összedolgoztak. Élvezet volt nézni. Én is átgondoltam és előkészítettem előre mindent, rögtön kezdhették a munkát. Búcsúzóul könyveket dedikáltam. A mester meséli, kaptak egy 2030-ig szóló távprognózist., a forró napok 37-el nőnek, a hideg napok 17-el csökkennek, ha jól emlékszem, szóval általános felmelegedés.
Akit netán ez a szerkentyű komolyan érdekelne, ne engem hívjon; Hertelendy Attila 70/9444-164. Bár dehogynem hívjon. Örülnék a hírnek.

Kata ilyenformán rendben, másodosztályú meleg állampolgár maradok mellette. Ő mindeközben unokákkal a Császár uszodában. A fotón látható (felnőtt és kevésbé felnőtt) függeszkedő rudat vissza a helyére és rendet csináltam. Ezt a közlekedőt (nem közvetlen a szobába tétettük) már tegnap fehérre. A többi helyreállítási munka rájuk marad.

 20:38. Mutatják itt nekem,
ezt a Nikon Coolpix 900-ast, 83x-os zoommal.
Csábítgatnak.
Lásd a mellékelt fotókat.
Hát nem bánom, legyen;
elfogadom valakitől ajándékba.
De hálát ne várjon.
Érte.

Persze az én kis Sonym
30x-osával is elvagyok.
De azért.

 

 

2015. augusztus 14., péntek, Mike 33. szülnap


10:17 Ma egy közgazdász magyarázta el a klubban ezt a menekültáradat-dolgot. Hogy ez nem hirtelen történet, legalább két éve kezdődött, Szíriából 2 millió ember menekült el, Törökországban jelenleg 2 millió menekült él, csoda, hogy a hullám csak most jutott el hozzánk. És segíteni rajtuk kötelességünk, (bár elsősorban USA, de) a NATO is résztvett a közelkeleti országok destabilizálásában és tönkretételében. Ahol most legalább négyféle vallási fanatikus csoport kívánja egymást és általában mindenkit likvidálni. Vannak gazdasági menekültek is, de azok nyomorúsága is a politka következménye, nem lehet ezt szétszálazni.

 

10:27 Ezek a galambok reggel erős elhatározásra jutottak tizenegy másodpercben. 

21:30 Olvasom a mai újságban El Kazovszkijnak (Lenocskának)
ősszel nagy kiállítást csinálnak.
Mailben elküldtem nekik,
ami felőlem
-nézve adat,
és talán kellhet.

 

 

 

 

 

 

2015. augusztus 16., vasárnap


13:48 Úszom, mert helyénvaló. Rákérdezve, nem tudnám, szeretem is? Éjszaka kiderül, nagyon is. Visszatérő softrémálmaim, sok éve már Mennék én, és nem lehet. Engedik le a vizet, már csak húsz centi mély (próbálok tempózni), vagy kiálló sziklákkal tele, olykor hínárral. Sekély és lejtős a víz, a medencében keresztben két kőgát, tömeg gyerek velem szemben, mindent eltorlaszolva. Ha parton ér utol az álom, nincs bejárat, ide-oda küldözgetnek, hosszú reménytelen gyaloglások, a medencéket nyárra lezárták, nem találok oda a városból jövet, az öltöző labirintussal rejtve, nekem nem adnak belépőjegyet.

 

2015. augusztus 17., hétfő

06:07
Isten, áldd meg az afgánt
Jó kedvvel, bősé-éggel,


06:41 Egy tucat nemzetközi rangú szakember másfél évi munkával tervezte és formázta meg a leendő fotográfiai és építészeti múzeumokat a Dózsa György útra. Amit Orbán egy tollvonással áthúzott, hogy nem jó ott az a két kocka. Fájdalmas szereptévesztés.

09:53 "Szereptévesztés". És ha ez lett volna az első és egyetlen! A.
10:45 Maga bizonyára ügyesebb. d.

(Emígy jeleztem, hogy a vádat a magam részéről nem kívánom extrapolálni.)09:14 Szóval 25 év alatt tizenkétszer. De hatásosabb lesz így mesélni: az utóbbi két évben négyszer sikerült végigúszni a medencét víz alatt. Minden nap megpróbáltam. Így jó.


13:47 Hogy sok tétovázások után tegnap, vasárnap reggel, 05h-kor végleg, ággyal is hazaköltöztem a műterembe, egyetlen fájdalmas következménye, az elmúlt évben az ágyam helyén lévő második munkahelyet valamiért nagyon megszerettem. Hogy most ez elmúlt, pótolandó, próbáltam megtalálni, miért. És talán megvan. A (régi) másik munkaoldal falát és polcát hengerrel délelőtt tiszta fehérre, és a (készülő kép) környékét kipucoltam. Lehet igazán a képre figyelni, sokkal jobb, csakugyan. Már kicsit dolgoztam is. F/2015154.
A kép: A/2015/55
És mutatok egy gyáva (vagy bölcs) katicát.
Arrébb raktam az asztalomon,
még tíz perc múlva is halottat játszott.
Tapasztaltam ebben bogaraknál különbözőségeket,
fajtán belül is.
Egyéniségük van.

Ja, elmesélem. 1966, Főiskola, beléptem és villanyt gyújtottam a kis zeneteremben. Középen két suszterbogár. Az egyik megdermedt, a másik elspurizott a sarokba.
14:21 Deske, az iménti képed, az A/2015/55..., tudom, mindenki azt lát bele, amit akar. Bennem P. Klee merül fel, és persze a Váli-műtermek együtt. színeiben és formájában egyaránt. Vitorlás műterem.
Remekmű. 
N.  


17:15 Talán az utolsó reparálandó volt fenyőléc + diódaráló anyagú ágymelléki lámpám. G/1995/07
Most jó. fotó: F/2015/155

 

17:01 Lám csak!, válasz érkezett az MMA-ból a Basszátok meg galambocskáim kezdetű egészen hivatalos levelemre.

Kedves Kati [ügyintéző titkár] !
Az alábbi levelet kérem megküldeni Váli Dezső nem akadémikus köztestületi tagnak:

Kedves Dezső!
(Ezúttal mellőzöm a legutóbb általad alkalmazott bevezetésre hasonlító formulákat, pedig szívesen tenném.)
Mint tagozati titkárunktól – Baricsa Katalintól – tegnap, augusztus 12 – én írott leveléből megtudtam; leveled [2014. nov.] „adminisztratív hiba okán” nem került az MMA Elnöksége elé. (Minél nagyobb az apparátus… stb. Ismerjük.)
Érdemben a következőkről tudlak értesíteni.

  1. Következő elnökségi ülésünk augusztus 15 – én lesz. Ott feltétlenül szorgalmazni fogom az évenkénti, országos, festészeti seregszemle létrehozását. A magam részéről teljesen egyetértek vele, de már most jelzem, hogy bizonyos ellenállásra számítok, hisz a Műcsarnokban is csak 5 (!!!) évente tervezik a Képzőművészeti Nemzeti Szalont, mert lesz építészeti, fotóművészeti, iparművészeti és népművészeti (!) Nemzeti Szalon is. Mondanom sem kell; én ezzel messze nem értek egyet. (Mi is van felírva a Műcsarnok homlokzatára?)
  2. Javasolni fogom továbbá a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia felé megfogalmazott javaslatként, az egyházi műtárgyak zsűrizését.
  3. Az MMA kiállításain installált műtárgyak digitális archiválása – a „digitális séta” – ügyében elviekben támogatja a Képzőművészeti Tagozat az ötletet, de tagozatunk a jelenleg rendelkezésre álló éves programfinanszírozási keretéből nem képes a projektötletre forrást biztosítani.

 U. i.: Remélem elégedett vagy válaszom gyorsaságával. (1 nap)
Üdvözlettel: Szemadám György.  

 

17:09 Köszönöm, megkaptam a válaszlevelet. Műcsarnoki teljes kiállításom virtuális sétára fölvétele MINDÖSSZESEN  70 ezer HUF volt. Sokszorosan olcsóbb bármely nyomtatványnál.
Szívélyes üdvözlet: d.
 

18:16 Jókedvűvé tett ez a déli dicséret.
Délután aztán még egy képpel foglalkoztam.
Közben ötvenről levágtam negyven centisre.
(Május óta hetedszer mutatom késznek.)

A/2015/63

 

 

 

 

 

 

2015. augusztus 18., kedd


12:31 A maradékokat
veszem elő, javítani.
A/2015/60, 40x40 cm.

 

 

 

 

 

21:44

- Kedves Deske, bocsánat, megint okoskodom...:-) A..
- A Csontváryt néztem meg délután, csak most vettem a levelet. Kösz az ötletet, [mutatom], jó ötlet, állvány nélkül. Egy emelettel magasabbra. Megcsináltam, [mutatom], persze Photoshoppal könnyebb lenne; nem jó, fölcsúszott a sárga folt. Visszacsináltam, [mutatom], menteni a menthetőt, csak valamicskét sikerült. Ijen az élet, nagyon megkínlódtam vele; az én felelősségem. d.

 


A Csontváry-kiállításról nincs mit mondanom.

 

 

FÉLSZÁZ ÉV
Ha volna rá szavam, ha el tudnám mondani azt a percet.
Vadludak kiáltására riadtam tegnap éjjel, itt
húztak Angyalföld fölött.
Nem tudtam aludni tovább, fölkeltem, hogy az
ablakhoz menjek, hogy lássam a bezúzott égboltot, a
vérszínű szélben didergő fákat.
Félszáz évig tartott, amíg az ablakhoz értem [...]
Zelk

 

 

2015. augusztus 20., csütörtök


09:12

- Deske, láttam a három változatot. Az, hogy sikerült-e, vagy sem, nézőpont kérdése. Úgy sejtem - meglehet, tévesen -, a szignó a kulcskérdés. Az ugyanis erőteljes formáival és kontrasztjával meghatározó képi elem. Ha már ott "ágasbogazik", akkor muszáj az állvány "pálcikáival" ellensúlyozni. Akkor már meg van zavarva a kép "öntörvénye", onnan már ő diktál. Szóval nekem nagyon bejöttek a változatok is, de most tovább pofátlankodom, tovább játszottam a Photoshopban. Teljesen lecsendesítettem, majdnem olyan bátran, mint Krajcsovicsnak... Bocs, Deske, de imádok lubickolni a látványokban....:-) A.


- Köszönöm, segített; (tegnap még másik három képpel is foglalkoztam). Igen, ez a szignódolog engem is foglalkoztat, régóta, gyanúsan olcsón megoldom vele a kontrasztokat, súlypontok egyensúlyát és a kép jobb sarkát.
-  A kép nálam már a MÁSODIK mozdulatnál átveszi az irányítást, ő diktál.
-  A maga új változata bizony jobb, mint az enyémek. Meg kéne festeni... Évának -, nekem?
-  Zárójelben, ez a képem (A/2015/60) szerencsére jobb, mint a neten látszik. Talán a fotógép, vagy a 72 dpi, ami itt ilyen hátrányossan kontrasztálja a színeket. d.

12:20

Kedves [Nagy] Miklós - azt hiszem helyénvaló hogy nevesítsem, és nincs ellenére - köszönöm az instrukciót, egy új, 50 centis táblán megcsináltam, "Az egyik angyal műterme - A/2015/66" Egy különbséggel, a méret nem tűrt meg ennyi lilát, kb. 12 változatot próbáltam, túl kisasszonyos lett a kép. Várom további utasításait :))). Maga csapatmúzsa, merthogy ugyebár másoknak már évek óta, nemkülönben. (Egy figyelmeztetés, ha kékbe hajló monitoron nézi, elmézesedik az egész, nem jó. Amúgy színhű változat már ott a festmények / 2015-nél). Bár lehet, hogy magának is az egész még kissé színes, meglátom, ha megszárad, esetleg ráteszek egy zöld színt-tönkretevő lazúrt.
Egyszóval (remélem, egybe írják), rövid összefoglalás: köszönöm. d.

21:58 Különös délután. Amit soha, ébredés után még három óra ágyon fekve. Nem tudom, miért. Aztán egy ötlet, rendet csinálok. Ami azért nehéz, mert rend van. Este kilencig sikerült 80 kilót lecipelnem a kukákba.


2015. augusztus 21., péntek

09:29 ma reggel F/2015/156

 

 

10:27 A második (munka)áttekintés, kezdődne a harmadik munkakör. Igyekeztem, és eddig nem találtam kidobandót, azon a minapi halványzöldön túl. Na, majd. Törekiben érdektelennek láttam az idei sorozatot, amit kezdek, csinálok. Most jobbbnak látom. F/2015/157.


 


11:10 Szerzetes barátom:

- Kedves Deske! Köszönöm visszajelzésed [...] És mondd, hogy éled meg az ürességet? Közben vagy utána festesz? Ég Veled! S.

- Ma már nemcsak utólag tudom, hogy a lelkiállapot érdektelen, másnapra más -, és nemigen befolyásol. Mindehhez a munkának pedig semmi köze, munkaidő van. ölel: d.12:06. Nem bírom megállni, hogy föl ne tegyem. Az ilyeneket évekkel ezelőtt a honlaptulajdonos Széchényi Könyvtár elővigyázatosan esetleges copyright problémák miatt egyszerre az összeset leszedette velem a NEWS-ból. De részben, hogy ez a történet 54 éves, talán a jogok le is jártak, részben pedig fájlnév alapján nem találhat rá senki, a keresőrobotok sem, sehol nem nevezek meg senkit és semmit. És szerettem volna minden barátomnak, ismerősömnek; ajándékféle. Nálam a nem beazonosítható fájlnév: igen-kedvelem.mp4. Minőség. És nekem újdonság.

Ajvé, nem megy, valami techn.probl., megpróbálom megoldani.


 

Most látom. Ez a változat kevésbé egy pontra fókuszál, mások az előnyei. És még... vannak még! változatok... (Érdekes, milyen tisztes polgárarcok - emberarcok, ma már szokatlan.) 

 

13:52 Tegnap Kata megmutatta a frigóban a lábosokat - ő szegény, a Balatonra el -, nekem addig kétfélét megfőzött, előre. Venném elő, hát evvel egy eléggé zavaros helyzetet teremtett. Most melyiket egyem. És mennyit.

 

14:12 Több évtizedes csendes nyugtalanságaim után - vettem tőle megint átmenetileg egy kötetet - most hirtelen, már ágyban - rájöttem. Helyre tudtam tenni a szememben egyre lefelé csúszó-, valaha №.1. Paul Kleet. Nincsen is semmi baj, csak másképpen kell hozzáállni (3 betűismétlés), illetve használni. Szóval, hogy minden album, kiállítás elárasztva közepes képeivel, Oslo 1981., New York 1988., Berlin 1990., stb., s ez megzavart. Hanem az a kevés, mert kevés!, az világcsoda. Az elég, a többi akár csillogó mindenfélét, játékait el lehet felejteni. Azokban nem kell keresnem a sok mély tartalmakat, mint azt ő szeretné. Amint ő belelátta. Amihez joga van. Ki miből építkezik.
Emlékezzünk. Nagy Balogh János az ötszáz gyenge és öt remekművével a legnagyobbak között. Ott fönn összebarátkozhatnak. Pali bácsi megtanul magyarul. (A fiánál vendég voltam Bernben, az emlékkönyvbe is beleírtam, mint Moholy Nagy.)
Tényleg, érdemes lenne összeszedni a javát.
Todesengel / Halálangyal, nekem a №.2.
Seefahrer / Szindbád, a tengeri utas / a XX. sz. egyik legfontosabb képe, MUTATOM
Lachende Gotik / Nevető gótika, ez korai
Ein Blatt aus dem Stadtebuch (lehet hibás, így tudom fejből ezeket a címeket) / Egy lap a városok könyvéből
Cím nélkül, Stilleben, Klee utolsó befejezett képe
a legjobb kockás architektúra képei / Architec...
Villa R., határeset
Tuniszban is készült valami nagyon jó akvarellje
Senecio, határeset
Tor zum Verlassenen Garten / Az elhagyott kert kapuja, amihez én mindig a H.G.Wells kertkapus novelláját-
Um den Fisch / A hal körül
Arabisches Lied (?)

ezek emlékezetből... majd valahol utána kell nézni.
Ilyenkor mindig följön az a húsz éve hallott fontos gondolat,
hogy Klee nem jutott messzebbre
Nagy István a báránykáinál.

 

 

 

 

 

21:55 Rendcsinálás tovább, írtam és két képen kapirgáltam, amúgy ma szinte semmi. A szájzuhany szórófej beletört csonkját csodával határos módon egy injekcióstűvel sikerült kipiszkálnom hüvelyéből. És mától a téli ruhaviselet; hosszúnadrág. Közben este lett. F/2015158.2015. augusztus 22., szombat


05:49
Sőt, van ilyen is, 2009-ből, B. 89 éves, micsoda békesség:  https://www.youtube.com/watch?v=7dmfS8WdK1I

- Deske, a link nem működik - lehet, hogy csak nálam. N.
- Klikkeléskor a CTRL gombot is nyomva, a fejlécben megjelenik egy új fül. d.

 

A/2015/54 reménytelen, kidob.

 

2015. augusztus 23., vasárnap

 

14:13 Kata barátnőjével a Balatonon. Vasárnap. Fiamat hívtam, és jött; kirándultunk a budai hegyekben. Ritka órák, négy óra tíz percet beszélgettünk.18:57 Vasárnapi csend

F/2015/160

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És egy vendég a műteremben

F/2015/159


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:59 Mail SzM.-nek.

Apóka, nehezen vettem észre, hogy a piros nyilak a festménylapozásra vonatkoznak. Én a Válasszon-t két centivel balra elhúznám.
ölel d


 

 

 

 

2015. augusztus 24., hétfő

 

11:10 Ez is még a rendcsinálás. Úgy alakult, hogy a C. napló két példánya kétfelé van, az MTA. és az OSZK. Kézirattáraiban. Ismét eltelt vagy két év, egy kocsifordulóval bevittem a kétszer három új kötetet. Ebből kivételesen az egyik titkosított, gyűjtőim adatai. Az intézmények ezeket szoros figyelemmel kezelik. AZ OSZK ezt a dossziét lefóliázza, a kezelési utasítást legépeli, s a hátoldalra is fölragasztja.
Ilyenkor mindig fölvetődik, tán semmi értelme, haszna az egésznek.
De ha mégis, ne rajtam múljon.

Még délelőtt, és már ez meg is van.
F/2015/161 - OSZK. Kézirattár:


 

11:36 Mosolyogtunk mind a ketten. Hát ez nem sikerült.
Fölajánlottam gyűjtőmnek, három, vagy akárhány képet választhat
a Hideg februári reggel - műterem - A/2004/02-ért cserébe.
Rég rászoktattam magam, már nagyon kevés kép fáj, ha elmegy.
És még ritkább, hogy ez nem múlik el az idők során.
A beszélgetést avval kezdtem,
tud nemet mondani? , különben nem folytatom
.
Aztán a kulcskérdésre rögtön rávágta, hogy nem.
És megállapodtunk a láthatásban, évente egyszer föllátogatok hozzá.

 

 

18:31 Ajándék érkezett G1-től

Szia Deske! Újabb Borges: G

Borges: A dolgok  Las cosas
 
Aprópénz, kulcskarika, sétapálca,
engedelmes zár és a kései
jegyzetek, miket megtekinteni
már nem marad időm, sakktábla, kártya,
gyűrött ibolya könyvlapok között:
egy feledhetetlen, elfeledett
délután emléke; a tükrözött,
vörösen izzó hajnali egek
csalóka visszfénye. Mennyi dolog –
reszelő, küszöb, atlasz, szeg, kupa,
hallgatag rabszolgák serény hada:
furán titokzatosak és vakok.
Túlélik majd minden földi nyomunk;
észre sem veszik, hogy már nem vagyunk.
 
       Imreh András fordítása

 

18:45 És erre épp rímel, amit én most:

Istenem, gondolta, jártam ezen a földön. Láttam érdes követ horzsoló alkonyati napfényt. Mutattál nekem füvet, kavicsot, gyereket popók közt. És almát, ablakot. De mire ismertem rá ebben a kőben? Álltam egyszer ebben a kapuban márciusban, utazás előtt voltunk, és ráismertem egy előbbi márciusra; és most ráismertem erre a régebbi ráismerésre. Vagy valamire, AMINEK HALMAZÁLLAPOTÁRA, MÉG MIVOLTÁRA SINCS SZÓ AZ EMBERI NYELVBEN. Érzés, állapot, éghajlat? Főnév, jelző, ige, határozószó? Talán, gondolta Jacobi, a teremtés egyetlen pillanata, a maga néven nevezhetőség előtti teljességében, egyszerűségében. Megelőzi a nyelvet, a hegedűszót
Ottlik Minden megvan


18:52 Délután az A/2015/35 -,
áprilisban kezdett kép tovább.
Most fejeztem be kilencedszer.

 

 

 

 

 

 

 19:08 Ennek ugyan csak belső aktualitása van,
valami kapcsán kerestem,
hogy az Egyedül kötet (illusztráltam)
szövege megvan-e a honlapomon.
(Szerencsére megvan, a 09. KÖNYV-nél.)
Közben erre a rajzra találtam.
Ez tetszik.
Strindberg illusztráció XII. - B/1993/17,

35x30 cm, ceruza, olajlavírozás,
A Petőfi Irodalmi Múzeumé.
A múzeumi anyagos kiállításra, 2010-ben,
kölcsön kellett volna kérni,
elfelejtettem.

 

 

 

 

2015. augusztus 25., kedd


05:39 Vagy komojan játszunk, vagy-. A harmadik leadott dosszié sorsát így oldottam meg. Ez piros, a gerince is. Amin a felirat: TITKOS. És szöveg hozzá: A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Osztály osztályvezetőjének írásos hozzájárulásával adható ki.
Merthogy ebben gyűjtőim címjegyzéke. Ha majdan kiállítást akarnának nekem csinálni, ahhoz kell; s ez elég szűrőnek.

 

A tegnapi Ottlik-novellában a(z ismert) fergeteges mondat: Elmondhatom, Istenem, jártam ezen a földön. Nem baj, hogy kissé melodramatikus.

 

Kossuth rádió: Persze mi nők sokat beszélünk. Mi ilyennek lettünk megteremtve - nevetett bele a mikrofonba.

 

A tegnap délutánnak volt egy rémisztő negyedórája. Ültem, és nem volt semmi dolgom. Aztán keservesen kerestem. Még olvastam is.

 

Újítás: ma negyedszer hallgatom meg ugyanazt a prédikációt Barsi atyától. Tanulom.

 


 

09:04 Nem bírta tolerálni, negyedszázados gyönyörű barátságunkat mondta föl ezért Robi. Eltelt azóta jó fél év, hiába, ma sem látom másként. A Charlie-szerkesztőség dolgában, amíg nem fogtak fegyvert, a mohamedán fiúk oldalán állt az igazság. Az a vicclap sajnos lélekgyilkos, hiába gondolja ezt másképp egész Európa.
Ez a búcsú fájdalmas, évtizedekig hétvégi kirándulásokon mekkorákat beszélgettünk. Lélekben és olykor gyakorlatban is elsőszámú olvasóm volt. E VÁLINEWS szakértelmű és kérlelhetetlen kritikusa. Összes könyveim szerkesztője. A képzőművészetet meg ő kapta meg tőlem.
S. Nagy Kata ügye ehhez hasonló, az pár éves történet. Egy telefon, hogy ő örökre elfelejt, és hogy soha többet. Merthogy szóba álltam az MMA-val, és hogy halálára készülő barátnőjét megkértem, Zsófi lányomért majd ott fönn járjon közbe. (Megígérte, teszi is.)
09:31 Hirtelen füstölni kezdett,
majd vidáman lángot vetett kezemben a flex,
pedig csak egy kétmilliméteres
alulemezt vágtam vele.
Kikapcsoltam.
Ma kaptam meg boltosomtól az újat, 12.900.,
hogy ez nem fog füstölögni.
Magamévá tettem, összeállítottam,
kipróbáltam, kellemes.
Már amennyire ez a gépszörnyeteg,
11 ezres fordulatával.

 

 11:06 Kedves Dezső bácsi! Barsi atya zseniális. Én Dezső bácsi által kezdtem hallgatni. Ezt köszönöm.
Templomba sem jártam rendszeresen.  Amikor megnősültem, azóta igen. Feleségem gyermekkorától jár.  Eleinte nehezemre esett részt venni aktívan a miséken. Nem ismertem minden imaszöveget, talán ezért. L.

 

 

13:28 Mail, visszaigazolás, megcsinálják nekem a 24 kiló repülőgéphez használt festéket, újra fehér lesz a padlóm. Ez az öt éve Mikitől származó ötlet teljesen más létérzetet ad a műteremben. Olyan lebegősebb. És vettem 15 méter festőrongyot is. Nagy kincs. K.b. másfél évre elég.

 

 

14:26 Mára ez lett az A/2015/66-ból
Az alsó sávot halványítani kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. augusztus 26., szerda

06:34

- „halálára készülő barátnőjét megkértem, Zsófi lányomért majd ott fönn járjon közbe” Deske, reggel óta azon gondolkozom, mi lehet a bántó a fenti kérésben. P.

- Nála a hit és a halál területe ebbéli belső bizonytalanságai okán kényes, talán érinthetetlen terület volt. Kb. ezért lehetett. Az 1974 - 1987-es, fotózással kezdődő egész zsidótemetős történetemet neki köszönhetem. d.

.

10:56 Nyárra, egy nyári történet :)
21:18 HIRADO.HU / számomra tanulságos, mert nem értettem, mi lehet e hatalmas népvándorlás hirtelenségének a háttere.

Földi László titkosszolgálati szakértő szerint a földrészünkre zúdult menekültáradat egy olyan háború része, amelyet Európa kezdett Amerika szövetségeseként Afganisztánban, Irakban, Líbiában meg az "arab tavasz" támogatásával. A szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában arról beszélt: a menekülthullám várható volt, és azért most érkezett, mert szervezői meg akarják mutatni, "a másik fél is erős tud lenni abban, hogy problémát okozzon, abban, hogy az emberek nyugalmát megzavarja". Kifejtette, az Iszlám Állam vezetői "nem ostoba, összeállt terroristák", vannak köztük jól kiképzett katonatisztek, titkosszolgálati vezetők, akik mostanra gondolták végig a visszavágás stratégiáját. Vannak a világban olyan hatalmak, amelyeknek érdeke lehet Európa gyengítése.

 

 

2015. augusztus 27., csütörtök

 

10:18 Érdekes pszichiáter barátom véleménye; ezek a barátaim évtizedek óta ismerik a gondolkodásomat, világnézetemet, evvel együtt fogadtak el. Miért kéne mindenben egyetérteni. Fura döntés. Könnyen lehet, egy ilyen szakításnak semmi köze a személyemhez, rajtam kívül álló belső esemény, stb. is okozhatta, amit alkalmasint soha nem fogok megtudni.

 

16:56 Fölveendő zoknim sarka.
Három eshetőség.
Nem venni figyelembe.
Megtanulni stoppolni.
Lendülettel kukába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19:51 Hiába káromoltam nagy mennyiségben,
e kép erősebb nálam.
Akkor bosszúból lemostam,
szurtos gyereket este a kádban.
Újra rá a szürkéket.
Nem hagyja magát.
Legyen.
Ha neki ez a jó.

A második angyal műterme - A/2015/66

 

 

 

 

  

21:24 Kedves H., kár lenne ezen megbántódni, azt a képet nyilvánvalóan nem adhattam el neked. Egyik legfontosabb munkám, neked egyetlen örökösöd a fiad. Aki nyilván majd összecsomagolja, és hazaviszi magához, Los Angelesbe. d.

 

 

21:32 Alig értjük egymást, hiszen fontossági sorrendünk, amin szinte minden múlik, nincs az arcunkra írva. P. Howard idegenlégiós orvosa. A szaharai laktanyában időnként titokzatos merénylet-kísérletek. Amit az orvosunk idéz elő, mivel bélyeggyűjtő. Mert rájött, hogy az elhárítás ilyenkor érdekesen felbélyegzett leveleket küld.
Tréfás poénnak szánva; nem az.
Így működünk.
Egyetemen tanítani kéne.
És jegyesoktatáson.

 


2015. augusztus 28., péntek

 

05:17 Tegnap Nagy Miklós barátunk látogatott nálam.
Ő sohasem nyomtalan.
Most is egy elképesztő fotósorozaton töri a fejét.

F/2015/162

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11:55 Lett itt egy furcsa kép.
Mint ahogy állítólag olykor fehér szülőknek is tud
mesztic gyerekük születni,
valami ősük emlékeképpen.
Nem tudom hova tenni.
De azért ide fölteszem.

Műterem - folyópart - A/2015/56


50x50 cm.
 

 

 

 

 

 

 15:20 Ma megpróbáltam tiszta lappal szinte ugyanazt.
Izgalmas téma.
Érdekel.
Visszatérve az otthonos 60 centiméterre.
A/2015/67

 

2015. augusztus 29., szombat

 

12:21 Félbeteg; fölébredtem, műterem, hol vagyok; és belesajdult. Üldögélés az ágy szélén. Aztán mozdulni kellett, telefon szólt, hogy egy képemet árulják valahol. Mátyás Tibi edzőm [rég meghalt] éppen a három szkiff közül választott egy könnyű versenyhajót számomra, mutatta, hogy melyik lapátot vigyem hozzá. Már a stégre is levitték. Ahogy néztem, csendes-nyugodt volt a víz, egészen a távoli láthatárig. Egyeztettem, hova, meddig mehetek, hosszú, magányos esti útra készültem. És már csak tíz méterre a vízreszállástól-, és nincs tovább. Minden ízét le tudnám írni a történetnek, a megérkezést, a reménykedő-izgatott várakozást, a nyikorgó nedves falépcsőt, a csupasz villanykörtét a csónakok fölött a félhomályos hodályban.
Hetvenhárom vagyok.

Igaz, van egy csodálatos fényerejű kínai fejlámpám.
Avval keresem most Katánál a Déry-kötetet.

A kertkapuig kísértem őket, még integettem is. Visszatérve, a lakás üresnek tetszett. Kimentem a kertbe, s egy jó félórát sétáltam a ház körül. Így hát végképp elhagyott az ifjúság, gondoltam séta közben. Vén faszi, miben reménykedhetem még? Isten áldjon, utolsó szerelmem. Visszatértem a lakásba, már kissé fáradtan, leültem íróasztalomhoz. Amikor kezembe vettem a golyóstollamat, térdemre a füzetet, először, betegségem óta, ugyanaz a csöndes izgalom fogott el, mint a majd hatvan év alatt, valahányszor munkába kezdtem. Ez is lecsillapított valamennyire.
/A Kedves Bópeer vége/

Mail fiamnak:

- Kiskutya, Kata még nem lesz vasárnap. Választhatsz, séta, uszoda, vendéglő a Hármashatár-hegyen  - ezek autóval, vagy a szokásos itt, egykor, egyáltalán, ha módod-időd van.  d.
- Szia Apóka, most kicsit nagy a hajtás, egy sima ebédet javasolnék. 1 óra, Városfal? hahó M.
- Köszi, várlak, előtte ide, egy képet mutatnék. d.
- Remek, ott leszek! M.


 

 

14:41 Csendesedik a kép.
És talán mégsem unalmas.

Túlságosan.

Műterem - végállomás - A/2015/67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14:59 Le, a földre.

Tehát amit most a MissionArt Galéria árul
450 ezerért:
Műterem sárga ablakkal - A/1993/07
60 centis.

 

 

 

 

 

15:53

- Deske, kaposvári kiállításom, ha nem rettenti el a távolság, jöjjön! És Kata is! T.
- Köszi! Ott leszünk! Lélekben! d.
- Erről eszembe jutott egy mondata: ha fejben fest az ember, azt nem lehet bekeretezni. De természetesen örülök a léleknek is, köszönöm. T.

 

 

2015. augusztus 30., vasárnap

 

09:32 A legutóbbi instrukció óta igyekvően átalakultam: a kézmunkára figyelek: tenyér szabadításnál jó hátul és fölfelé néz, könyök tágan, két kéz aszimmetrikusan, a hátsó ráköveti az elsőt. A csípőmozgás kéne jobban.


 


10:59. Délben
mutatnám a fiamnak,
gyorsan még egy kicsit hozzányúltam.
Nem is olyan kicsit.
Mégsem ott, hanem talán itt az unalomhatár,
az elfogadható.
Műterem - végállomás - A/2015/67

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. 9. 11.
Ezt a fotót nem ismertem, most küldték.

1988.5.13.
- Rembrandt iskola - szovjet kiáll.,
- Central park
- World Trade Center éjjel is

1996.4.12.
A metró 16 percenként jár a centrum felé most. 50 perc a Word Trade Centerig. Alkonyban. 8 dollár, föl. Szabadságszobor alul. 107. emelet. l méter kilengés van tervezve nagy szélben. Tetőemeleti shopban fölcsavarható számológép gyerekeknek. Lift le 56 sec. 12. emeletnél már fékez.

2013.4.29.
1/2 3 Metróval le a Downtonba, ONE WORLD TRADE CENTER-hez, tényleg baromi nagy. A lyukat, az emlékművet már nincs időm megkeresni. Utcán leint sárgataxit, forgalom, most tényleg egy óra az út a reptérre, dugók. Az East  River oldalán végig a rakparton, az új WTC-t messziről látom.

 

21.27 Deske az előbb jöttünk haza a családi kirándulásról. Nézem a naplója utolsó fotóját, az ikertoronyba csapódó repülőről és a férfiról....
Közismert hoax, csalás, évek óta kering a neten, ezerszer cáfolták... L.

Néhány éve láttam egy ilyen erejű fotót, de most nem találtam meg. Játszótér, előtérben gyerekek, az egyik kicsi talán néger. És messze távolban a repülőgép pár méterre a toronytól. d.
 

2015. augusztus 31., hétfő18:37 Egy mosoly-
pillanat.
Képernyő pihentetőnek a 10,5 ezer mindenféle,
valaha honlapomra fölkerült kép pereg, randomban.
Most ez került elém.
Tíz éves történet.
2005. január, választéklista
a hajdani Kulturális Minisztérium honlapján.

 


2015. aug. napi olvasó: 225oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu