VALI NEWS    

__________________________________________________________________________________________________________________

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 288.

2019. március 1., péntek, Kecskemét


04:35
Az egész világ
nem a mi birtokunk. Dehogynem. Nekünk adatott. Bár ezek a zelkek sajnálatosan itthon maradnak. A többi már a kocsiban.
Hamarvást indulás az uszodába; a kecskemétibe. Hatkor nyit, ilyenkor három sáv is üres tud lenni a fedett ötvenméteresben.


09:33
Ez rendes dolog
tőle, a Napkelte Kecskeméten is működik. Uszoda után. F/2019/052


13:08
Érkezett, kedves ajándéknak szánva.
Egy óra Zoli bácsival.... Harminchárom halott... Egy őrült kántor, öccsét temeti... Istenem.
https://www.youtube.com/watch?v=HW1Xf_wnTnw
Lehet, hogy ezt a kéket a fejlécbe kell másolni. [copy: CTRL+C.......lerak: CTRL+V]
15.01 Meghallgattam, végig zsidó munkaszolgálatos évei. Ez itt történelem, anekdotasor, szomorú mese. Verseiben mindez zene.13:30
Az elmúlt
évtizedekben általában Lacika ebédelt velem szemben, ellenfényben. Most Péter. F/2019/053
2019. március 2., szombat, Kecskemét


07:20
amikor megremegnek a ház őrzői, és megrokkannak az erős férfiak; amikor az őrlőlányok már nem dolgoznak, mert az ablakokban elhomályosodik a nappal; amikor bezárják a külső kapukat, és halkabbá válik a malom zaja; amikor elcsitul a madarak hangja, és minden dal elhallgat; amikor félnek a magaslatoktól, és ijedten járnak az úton; amikor a mandulafa virágzik, a sáska jóllakik, a kapor kipattan, az ember meg örök hajlékába tér; az utcán már jönnek-mennek a siratóasszonyok; mielőtt elszakad az ezüstkötél, megreped az arany gyertyatartó, megpattan a forrásnál a korsó,
A bölcsek szavai olyanok, mint az ösztöke, és mint a levert cövekek. Ezeken túl, fiam, ne kutass! A sok könyvírásnak se vége, se hossza, és a sok tanulás elfárasztja a testet.
Préd. 11.

08:04
Reggel a
patikába, az zárva, hát Olympos citromlé (50 %-os), és sózott pörköltmogyoró, kissé szégyenkezve. Ház asszonya Krisztától Neocitrán. Keverem csavarhúzóval az oldatot. Ahhoz nem kell fölállni. Jobb lenne most vízszintes. F/2019/054

09:44
Kedd reggel lent az udvaron
borítottam kukába nagy műtermi szemetesemet. Legalul, tehát itt legfölül lecserélt szakadozott anorákom. Kiemeltem, Kata kimosta kedvemért. Kecskemétre ebben.

 

10:14
A két Zelk
alapkötetet annó összeragasztottam, ne kelljen/lehessen alkalmanként választani. S most eszembe jutott, közös zöld borítójukat eltépni Sokkal jobban-, ágyban is kezelhető. Már nem rivális a kapott majdnemösszes zsebkötet. Ráadásul ebben a sokéves belefirkálások; behozhatatlan előny. Bár egy ilyet az Illyés-válogatottnál átvezettem az új példányba.
Érdekes és botrányos, hogy egyetlen képem 500 ezer, a Zelk minden fontos gondolata 3 ezer. Éjszakázott ő kényszerből városligeti padon. Mint Lénárd doktor a II. világháború alatt, Rómában az éjszakai körbevillamoson. F/2019/057 

14:16
Ahogy a negyven év
alatt annyiszor, a terasz szélvédett zugában, ebédutáni verőfényben.
Ráakadva Byrd kapitány délsarki expedíciójára, mindig lenyűgöz.


Miközben mellettem
a langyos bádogpárkányon két légyszerelmes egymással elfoglalva, tartósan.


04:56
Deske, képed illusztráció lehetne Örkény: Nászutasok a légypapíron c. írásához. Üdv N.2019. március 3., vasárnap, Kecskemét

07:40
Fáradt és gyenge
vagyok; lassúmozgású. Egyetlen oka lehet. Hogy most van erre idő.

08:22
Első vasárnap.
Szokásosan Cifrapalota; először a Vörös asztal körül-t, majd 10-kor, ha nyit. Hideglelős, holott mindössze egy úri társaság, lazán, háttérben egy házacskával. És meg sincs festve-, csak odakenve; tessék megnézni az asztal alatti maszatolást. Még festői logika se. Látomás, világvégébe fagyott lét. Látlelet, a 20.század egyik legpontosabb képe. Utolsó Vacsora Auschwitz századában.
(Farkas István, 1931.)aztán csendes üldögélés a kép előtt13:25

Cifra Palota.
Vissza a kasszához
ezért megérte
egy fotójegyet venni

A Mercedes gyár
építése előtt
sok lelet került elő.
(az archeológusok boldogságára
törvény van rá,
az építtető kötelessége
egy előzetes helyszíni föltárást
megfinanszírozni)

egy páros sírt kiástak és
beemeltek a terem közepébe
hogy
avarkori Rómeó és Júlia
F/2019/055

17:40
Ez a faág egyszer
elveszthette a fonalat, és a föld felé tűzte ki új létirányát. Talán valamely téves ideológia hatása alá került. De él.
21:11

tavaly itt, ha jól emlékszem
egy svédfogó lógott itt
ugyanilyen okokból
székem és kardigánom
fészkelődésemben föltöltik egymást
úgy értem, elektromossággal
innék vizet, a csap jól megráz-
ott eddig,
de most hogy a 14-es kulccsal
érintem előbb
ők rázzák meg egymást

persze ha gyűrűt viselnék

 

2019. március 4., hétfő, Kecskemét

 

10:10
Lám csak.
Kompozíció-; hogy kelek ágyból, csendélet a pokrócom. És micsoda színek.

 

 

18:25
Hát, elkezdjük.
F/2019/56 valamint A/2019/14

 

 

2019. március 5., kedd, Kecskemét

10:07
Ajánlást kellett
írnom a MANK (M. alkotóműv...) számára.


Annak ellenére, hogy Váli Miklós a fiam, kénytelen vagyok felelősen kijelenteni, hogy
 1./ nem a priori, hanem lépésről lépésre, hitelesen meggyőződtem tehetségéről
 2./ szakmájában hatalmas mennyiségben és megbízhatóan egyenletes minőségben teljesít
 3./ igaz, hogy ehhez halálra dolgozza magát.

 

10:29
Berlin eleste
utáni napok, 1945. Megrendítő boldogító.

 


15:07


Szerszámládám úgy 20-25 éves lehet. Tisztességesen átgondolva, kábelvég csupaszoló meg üvegvágó is. Az autó csomagtartójában. Annó, ha anyácskámhoz szombatonként, automatikusan vittem az ötödikre, mindig adódott valami. Később kisnagylányomhoz Dunakeszire. Ma már ott sincs erre (rám) szükség. Maradt a művésztelep és az alkotóház. Most épp hamarjában asztalmagasítómon igazítani, fektetve festek, ne kelljen annyira ráhajolni.

Reggel kókadtan, uszoda még mindig nem, kedvezni akartam magamnak, az itteni áruházba, vagy öt éve vágyom rá, azonnal megtaláltam, pontosan ilyet szeretnék, ugyanilyen, de eggyel nagyobb láda, a mostaniban kicsit szorulok, sokáig kell turkálni a cigányfúróért. Emelem, forgatom, tizenkétezer, ok. Aztán vissza a helyére, kissé csüggedten; győzve. Persze, hogy nélkülözhető. Délelőtt rendbetettem a régit. Elférek benne.
Minden a szokásos, minden a menetrend szerint.

Tréfa kedvéért beütöttem az összesnews-ba, hogy szerszám. Hátha elmeséltem J.-nek az új ládavásárlást, az nekem ünnep. Nem lett meg, de pl. ez jött föl

1994.7.26.   J-23    C.4264
Más állathírünk is van. Zsófi Békásmegyerről szerzett egy fészkéből pottyant seregélyfiókát. Tudtam, nem lesz egyszerű helyzet, de nem tudok határozott lenni hobby ügyben, és olyan nehéz megvonni az etikus határt is. Az első órában a madár szemem láttára három perc alatt megevett egy doboz élő gilisztát, harminc forintért, és éhesen csipogott tovább. Zsófi vígasztalt, tudod, Apu, később mindenevők, ezek azok akik a szőlőt leeszik. Aztán elkezdtünk dróthálónak utánajárni. Végül a szomszéd utcai Cégbíróság, korábban Bányászati Kutatóintézet karbantartója hozott nekem másnapra egy darabot, rozsdásat, a kertjéből, százötvenért. Zsófi utasításai szerint egy csinos másfél! méteres ketrec, igaz, csak 50 centi mély, kiakasztva a gangra, az ablak alá.

Társként bele az egyik papagáj, s a némileg fásult nyula is. Ágnak a valaha veled talált szarvasagancs, amit csakugyan megszeretett, pár nap múlva már fehérre szarta. Nem is volt olyan rossz az egész, állítólag a szomszédok megszerették a látványosságot, s bíztatták is Zsófit. Én, nem ott nevelkedvén, utálom a gangi életet, nagyon nem szerettem az új utcabútort, bevallom.

A seregély néhány hét múltán épp a kutyakeresés zűrös napjaiban, valószínűleg hőgutában elhullott. Tekintve, hogy a ketrec nyúlra nem volt tervezve, s takaríthatatlan volt, volt ürügyem a ketrecet azonnal szétverni. Előre bejelentettem Zsófinak a dolgot, de gyáván, a megfelelő lélektani pillanatot kivárva.

Most reggeli a Kata 13 éve ültette, mára hatalmas diófája alatt. Fehér kerti bútorok. Vajasméz, szalámi. A gyerekeknek fantasztikus délelőtti elfoglaltságot találtunk. Három biciklit ripityára szét lehet nem verni, hanem szedni. Az autóban ehhez mindenféle alkalmas szerszám megvan. Ketten guggolnak itt mellettem a padláson, izgatottan, csavarhúzóstul.

 

17:49
Sokszor próbáltam már
ezt a műteremházat alkatához illően lefényképezni. F/2019/058


 

2019. március 6., szerda, Kecskemét


07:30
Kedves N., az Ebéd a kastélyban-t nagyon rég olvastam, talán megnézném még egyszer, nem fontos, ha tévedett is. Állítólag a drámái is nagyon rosszak, az se baj.
Hogy nagy túlélő, ezt sokan mondták rá, naplóiból kiderül kínlódása a vállalt nemzetmentői szerepe (nem póza) miatt. És az évekig kísérő depressziója. Hatalmas ívűnek tartom életművét az Egy mondattól és a Bartóktól az Tél felé-ig, az Esti csodáig

Sövény fölött holdtól ragyog
elhullámzó kasza.
Ámulok: nem én ballagok
vele haza.

Köszönöm, örülök mindig, ha ír! d.


07:46
Még félárbocon,
de nagyon akartam volna már valamennyit úszni. Kitaláltam, hogy fürdőköpeny. A kék pongyola. Merthogy az öltöző itt nagyon messze a medencétől. Sőt, az egyszerűség kedvéért anorák helyett már a kocsiban abban.

 

07:50
Muszáj megmutatnom,
látszólagos jelentéktelensége ellenére nagy műnek tartom. Ez az oldal nálam jó koszos a kötetében.


Ahogy Pest felől bedohog,
 naponta több homályt hoz
 a hat negyvenes gyorsított
 az állomáshoz.

Két hete még, négy hete még
vakító fényözönbe
víz-inni vágyó fürge nép
dőlt ki belőle.

Naponta most mind súlyosabb
sötét marad utána,
minthogyha már az volna csak
a rakománya.

Ahogy fölsípol s elsiet
békétlenül pöfögve
naponta több csönd és hideg
marad mögötte. 

Onnan a völgyi állomás
felől nyomul a sáros
szőllőhegyre az elmúlás
az őszi házhoz.


12:04
"Téged választott ki
az Úr, a te Istened, a föld népei közül a maga népének. Mivel szeretett benneteket az Úr, és megtartja esküjét, amelyet atyáitoknak tett"  MTörv.7.
Igen, én is úgy értelmezem, a zsidóság ma is tiszteletre méltó Választott Nép.
Csak kiegészült az Újszövetségben a többiekkel. "Idősebb testvéreink" Szt. II. János Pál.

 

Egy emberismerő, pimaszul szellemes könyörgés a ma reggeli zsolozsmában: "Engedd, hogy ne csak a nagy jelentőségű dolgokban gyakoroljuk a szeretetet, hanem életünk megszokott körülményei között is!"

 

12:24

Kissé (nagyon) ijedten nézem
hova keveredtem
vajh, beláthatatlan őserdő ez, netán,
netán beláthatatlan pocsolyatenger mélye (méje?)
szegény békaporontynak

 

A/2019/17
40x40cm


13:37
Ebéd utáni szokásos
terasznapozás kizárólag Kata bosszantására, merthogy én március első hetében itt szoktam egész nyárra vonatkozóan maradóan lesülni. Többet aztán nem megyek napra. Idénre ideális időtöltés, ezalatt József és testvérei egy-egy fejezete mobilról, Bodor Tibor beolvasásával. Megunhatatlan. Soká fogok élni, 188 rész.
Derék hitvesem, szegény, követve törzse vértörvényeit,
nyárhossziglan gyötri magát evvel a feladattal, erdei ösvényen, de mellékutcákban is ez okból a megfelelő oldalt választva :)
F/2019/059

15:53

délelőtt aludtam
a 300 m. uszoda
is sok volt
most ez

A/2019/18

40x40 cm.

 

19:18
Hat perc
a denevérpadon fejjel lefelé. Számolom, jó napom volt, 3 másodpercet tévedtem. Még a fotólaborban, sötétkamrában kellett ezt tudni.

 

2019. március 7., csütörtök, Kecskemét

08:46
‒ Bocs, hogy érti ezt? d.
‒ Magánál a repetitív dolgok ceremonizáltak. Ez autisztikus vonás. A szűkkörű érdeklődés. ami nem szűklátókörűség. Pld. mindig ugyanazoknak az olvasása, de ilyen a festészetben repetitíven ugyanannak a festése... az autisztikus vonásai. Innen az érzelmekhez való hozzáállása. Ezért, egy ilyen mondat: belesírtam a telefonba, mikor...- ez bombaként robbant a blogban. L.
‒ Ajvé. Gyorsúszásban, életben, de még autistában is amatőr vagyok, ne mondjam, dilettáns :) Érzelmeim pedig rendetlenek. d.

 

10:22

Gondolatban (ösztönösen) készülve
Kecskemétre,
egy forma rajzolódott ki elég világosan
lelki szemeim előtt
egy laza körvonalú tűzpiros négyzet,
ami betölti a felület felét-kétharmadát.
A tréfa az, hogy kb. csakugyan
ennek víziónak a nyomvonalán haladok.

A/2019/19

Na, vissza,
leúszom a reggel kimaradt második 500 métert.
11:41
nahát
autista illetve csak

autisztikus misztikus életamatőr


13:03
A Toyota szélsőséges édesanyjának
a nemzőszervével kapcsolatos 35 perc alatt se tudtam a bal első országúti halogénizzót a helyére kattintani. Pedig ott van neki a középen az a rohadék és ott ni csak mégegyszer

 

 

2019. március 8., péntek, Kecskemét


07:22
Érzelmeim:
rendetlenkedők. Időleges súrolókefe szükségeltetik. (a tegnapi első tételhez) Ma végre külön sáv. Már 900 méter.

 

07:39
...Deske, a levele... ne tévedjen... annak van igaza, aki jobban szeret.
A szeretetben van egy nagyfokú következetlenség.
A szeretet rendetlen dolog. P-


08:03
Fura, hogy
a két karjának árnyéka. Mintha szárnyak.

 08:58
Amikor azért imádkozom,
hogy segíts, ma ne egyek annyit, hogy-, mindig hozzáteszem, és bocsáss meg, hogy ilyen hülyeségekkel-.

 

09:58
Most küldték
. Mér pont nekem :) ?
Aranyos. Remek. Zseni. /Robitól így tanultam, öten vannak. Csokonai, Petőfi, Arany, Ady, József A. és ő/
Be a többi verse mellé, a VERSTÁR-ba...

Weöres Sándor: A NŐ

A nő: tetőtől talpig élet.
A férfi: nagyképű kísértet.

A nőé: mind, mely élő és halott,
úgy, amint két-kézzel megfogadhatod;
a férfié; minderről egy csomó
kétes bölcsesség, nagy könyv, zagyva szó.
A férfi – akár bölcs, vagy csizmavarga –
a világot dolgokká széthabarja
s míg zúg körötte az egy-örök áram,
cimkék között jár, mint egy patikában.
a teljes vers

/Pontosabb, mint Illyés: Ditirambus a nőkhöz, pedig /VERSTÁR/

/Erre rímel a mondat: Isten megteremtette a férfit. Aztán támadt egy jobb ötlete./

Kisebbségi érzésem hatalmas.

12:16

a ma kezdett
bár ez aligha
folytatható

bár ezek az arányok
zavarnak
bár, bár
harmonikus arányokkal
alighanem unalmas
lenne

A/2019/20
40x40 cm.

13:31

most ebéd után
még megpróbáltam
új táblán
más arányokkal
az A/1982/21 óta
illene a 21-eseknek
illene
nagyon jónak lenni.

A/2019/21
hát ez eléggé tőmondat szerű
hála a 900 méternek

lehet, hogy a keret
kérdéses
pedig az egész
sorozat
ehhez igazodik

elvben

14:37

de sőt
netán majd
valami aligkeret
netán metál szín

most csak monitoron
próbálom
ott fogom látni

még mindig az
A/2019/21
40x40

2019. március 9., szombat, Kecskemét

08:46
‒ Deske, még valaki. Mostanában egyre gyakrabban jut eszembe Vörösmarty is: " Ment-e ..... a világ elébb? Ment, hogy minél dicsőbbek népei, salakjok annál borzasztóbb legyen ...." Egyébként meg a vers funkciója ... hát mi lett? Z.

‒ Mér kéne a világnak előbbre menni. :)
Egyébként málnás joghurt és svédfogó. d.

(A minőség/salak arány kezdetektől konstans.
A mérésben nem a világ-, ki-ki saját lelkiállapota tükröződik vissza.
Vörösmarty kérdésföltevése, hát szóval... beleragadva a vattacukorba... mondja azt, hogy fáj a vesém.
Déry Vidám temetésében van valami zárómondat: a világot ne sirassa, elvtárs. Azt jól megvan magának.
Egy lépcsővel föllebb: a Föld Istené.)

09.11

Egy perc a nyitott ablaknál reggel háromnegyed hatkor. És hangok. /nagyon hangosra!/
12:18
Fene egye meg,
ez a keret alighanem kidobandó, mind a húsz, vagy mennyi.
A mai kép tovább?lépés, ez földközelibb :))) A/2019/22, 40x40 cm.

2019. március 10., vasárnap, Kecskemét

12:50
Fiamék látogatóban
két napra, kutyástul. Beszélgettünk. Szakmáinkban sok a közös halmaz.
F/2019/068F/2019/06519:57
Kezdetektől ő a naponta háromszor ebédlőbe invitáló hang. Kedvemért ezúttal kétszeres hosszal. Emlék már ez is.
De várom már festés közben, úgy negyed egy tájt.
21:08
Akkor hát
kis Zelket.

ZSÁKMÁNY
Tudod-e, mit hozol
ha marékkal, ha zsákkal,
te Holdon botorkáló ember,
mikor a Földre visszatérsz?
A kutyák megkövült éjféli bánatát!


21:31
Facebookon
lájkot kaptam. Próbálkozom régi mail-címekkel….

Elég ritka név, maga lehet az, drága evezős Enikő… Hajógyári Öböl, életemben utoljára vízen, dublóban…  Azt hittem, évek óta végleg eltűnve külhonban.. Mail!? (a Facebook-érintkezést nem használom, nem is ismerem) d. / vali@deske.hu

 

2019. március 11., hétfő, Kecskemét

06:55
Magánügy,
ha esetemben lehet ilyesmiről beszélni. :)) Bár minden ember közügy; istengyermek.
"Magánál a repetitív dolgok ceremonizáltak. Ez autisztikus vonás."
Lám a megfejtés, ugyan miért kényszeresen kora éveimtől kilátástalan ablakaim.
Hogy a túl sok inger.
Sőt, evvel az is, mért kerülöm ugyancsak kezdetektől a játékfilmek látványsokkját.
Azon túl, hogy ott szoktam kicsit félni is.

Nana, kedvelt öregúr, Morandi, netán te is?!
Az a sok egyformaság... Te hánykor kelsz? Vekker?

 

09:54

F/2010/17009:30
Arra ébredtem,
persze elkapkodtam ezt is, mégiscsak igazabb lenne az a tegnap Photoshoppal eltüntetett ronda fehér fal a kép jobboldalán. De hát kitöröltem az eredeti felvételt mindenestől. Most a LOMTÁR-ban találtam a kép egy párját, amiből az a látvány visszamenthető lett. 300%-on varrtam őket össze.
F/2019/068, ez volt

 


 

és akkor F/2019/068/A, ha meg nem gondolom magam

 10:26
Levél érkezett
egy réges-régi Le Meux-be [lö mő] írt levelem idézetével. Íme.


Deske, "autisztikus" :)... idézlek 1994.4.-ből. üdv: S.

SZIA NELLY!
...ha már mamád most így, és ilyen egyszerűen szólított elindulásod percben. Szóval megszülettél? Én egy kopaszodó bácsi vagyok, abban az irányban felőled, amerre a nap kel. Véred fele innét való, egyébként. Szereted a napot?
Szerinted mi végre vagyunk a világon? Persze, tudom, van erre utasításunk, az égből. Csak hát ezt a napi gyakorlatba átültetni... Például hogy vagy a lírai realizmussal, amit most művelek? Valahogy az emberiség egy része egész jól elvan nélküle. Képzeld, hetedik éve ugyanazt festem. Kimondani is szégyellem. Te hogy vagy az önismétléssel? Mamád tűri? Bár a te életkorodban az ember dinamikusan változik. Evvel együtt: ha valami beválik, ne félj azt ismételni, begyakorolni. Ha például mozdonyvezető leszel, fontos szerepe lesz életedben a rutinnak! Szóval, dolgozol? A József és testvérei- második kötetében van egy jelenet Ráchel haláláról, Benjámin születéséről. Ott ír Mann az újszülöttek derűs és ártatlan önközpontúságáról . Helyes, ez a dolgod. Tudom, mosolyogsz, igen ez a munkád másik fele. [...]

 

j1994.htm   C.04217

 

11:40

mindjárt érkezik Kata
majd eddig írtam
evvel a 20 perces képpel
egy két centit mertem
továbblépni

igaz, hogy tegnap óta
latolgatom

 

A/2019/23
40x40 cm.

2019. március 12., kedd, Kecskemét

03:36

amikor elhagyott, 1966, naplómban ez:
ezt még egyszer megtorlom az emberiségen

tegnap SMS, az újszülött neve Lujza, dédmama lett

F/1970/01: Lujzi, ennek az ölbenkisbabának unokája

Ludvik Askenázy (cseh, 1921-1986): Lárma 

Az ember megszületik és máris
kiabál.
Senki sem érti,
de mindenki örül.
Itt vagyok! kiabál az ember,
eljöttem élni.

Jó helyen vagyok?
Jó embereknél születtem?
Nyájas évszázadban?
Nem viselek véletlenül háborút?
Eltörölték már itt a rabszolgaságot?
Megfelelő színe van a 
bőrömnek?
Származásom rendben van?
Szabad lélegeznem?
Akkor jó. Köszönöm.

2

11:29
Igaz.
Vitathatatlanul tavasz.


12:22

egyelőre tartom a tempót
a szokott feladatot
vagy micsodát
vagyis hogy naponta
egy képet elkezdeni

A/2019/24
40x40 cm.

 

na, majd ennek is valami
keret


2019. március 13., szerda, Kecskemét

12:12
Fejjel lefelé
a denevérpadon - másodpercet számolok -, bevillant, milyen keretek ezekhez.
Ipari fehér olajfesték a Hattyú utcából, szikkatív, kevéske pác.
A/2019/25, kép és részlete, 40x40 cm.

 

Szigorúan csak magamnak. Ez végre kurvajó.

12:23
Jó hogy tudatosult,
a repetitivitás csakugyan fontos kelléke életemnek, napjaimnak; kedvelem, otthonos, megnyugtató.
Bár így, munka után, ebédcsöngetés előtt, egyetlen szegmense foglalkoztat csak, a repeta.

 

13:56

fény derült tévedésemre
személycsere
nem a Juli,
Eszterke,
Csomayivadék ez is,
ő lett tegnapelőtt
nagymama

F/1971/03

14:45
negyedik napja
éjjel-nappal a Hawaii óceán hullámverésében, otthonos, végtelenítve / három pötty: letölthető2019. március 14., csütörtök, Kecskemét

05:45
Az ötvenes medence
full. Külön sáv reményében idén hatra, kézlapáttal könnyen megcsapok valakit.
Derengő hajnalok, nemcsak a hangok. Még csak 500 méterek.

 

 

ez a mai /nagyon hangosra/


 

12:12
Mail érkezett
Mikitől
DRAGA APU ...
Legdragabb elo magyar muveszek - aukcios ertekesites alapjan :)
forrás: műtárgy.com

...................( a képeim ilyenkor valakiktől valakikhez, általában megtudom.)


13:55
szeretjük
az ilyen fotókat


14:33
A Galéria Savaria
neten, aukción kínálja:
Sugár Gyula: Folyópart piknik, 1976, olaj, karton, 49e HUF. Visszafizetési garanciával, hogy "eredeti".
450 Sugár képet láttam (tettem a honlapjára). Ezek alapján a kép hamis.
Szólnék nekik, de a honlapjukon elérhetetlenek.

 

15:40

amint föltettem
a fő formákat
világosan láttam
már elrontottam
rosszak a kép arányai
a technikám okán ebből nagyon
nehéz kimászni, sok minden
már javíthatatlan
kíváncsian vártam
mi lesz ebből
merthogy fogalmam se volt róla

A/2019/26
40x40 cm.

21:50
ez nemigen
változik az évtizedek során, annyi, egy monitor helyett már régóta kettő kell F/2019/070

 


21:02
Most olvasom.
Zelk kétszer volt keserves börtönben. /reggel: kevertem Déryvel. Ő csak 56 után. Fiatalon csak megverték röpcédula ügyben, és kiutasították Magyarországról. Álnéven szökött vissza./


HAGYATÉK
Körömmel falra karcolt
átmeszelt verseim
az Istenre hagyom.


Érdekes, itt nagy I-vel írja.

2019. március 15., péntek, Kecskemét

 

07:02
Nagy nap ez
a mai. Arra ébredtem 05:13-kor, hogy ekkor soha többet. Gusztustalan. Vissza az aranyos 05:23-ra. Ehhez az első félóra dolgait átszervezni. Tea nuku, denevérpad át: vekker, 10:00 (utána tea, festés) és 16.30, milyen egyszerű. Tobzódom a repetitívben.

 

08:28
- Kedves K., megcsináltam most este Gábor barátom 99-ik Vasárnapi Újság-cikkét. Japán élet 1870-90, föltettem a honlapjára, hamarosan ünnepeljük az öregúr 100. cikkét
http://deske.hu/iras/berszangabor-honlap/a-human/05-hum/h14-99.htm , mutatóba valamit... d.
ott van a felhőmben az egész évfolyam, íme

https://www.dropbox.com/s/gjh8gvmhgqvwf7k/VasarnapiUjsag_1874.pdf?dl=0
Kipróbáltam, lassan jön fel, működik.


09:01
Kedves J., mutatom, ezek az itteni reggeleim. Ez se igen változott az elmúlt évtízedekben. d.
F/2019/071

 

 

11:31

ez a mai

A/2019/27
40x40 cm.

12:47

Setét felhők ebédidőben.

 

 

13:05

Csendélet, ebédre várva. F/2019/072

 

 

2019. március 16., szombat, Kecskemét


05:43

Elkezdik hát ők is,
májusban aukció.
Kért tőlem a Godot Galéria képet,
400e HUF indítják,
padlószint.
Karácsonyi műterem - A/2018/58
90x90 cm.

 

10:31
Uszodában
mindig a forgóajtón át, bár bonyolultabb. Zelknél ugyanez:

GESZTENYE
Gyermekjátéknak nőtt gyümölcs,
kavicsa őszi fának,
lehull, koppan a gesztenye - 
sosem leszek oly fáradt,

sosem leszek olyan öreg,
hogy ne hajoljak én le
gyepre, avarra - 
mindig az
emlékezés vizére.

Lehajlok érte. Fölveszem.
Elhajítom és látom ...

                                             /fejlécbe: zelk gesztenye - és följön/

 

12:27

ebéd mingyár
most itt tartok vele

A/2019/28
40x40 cm.
műterem madárral

 

érződik, hogy ma már
05:23 a vekker

 

13:15
Akár egy forgóajtó,
a páternoszter, engem tökéletesen elbűvöl ez a fajta gyereknevelés. Tudom, tudom. Valahogy alig is akarom elhinni, hogy ilyen van, hogy ez igaz. Kissé meg is hatódtam tőle.
Tegnap a Vadaspark. F/2019/073

 

 

14:14
Ez a vidra nem
háromlábú bicegő. Egy kövecskét hordoz, játékszere.

 

 


14:22
Ezek a szurikáták
ebédelnek. Egy idő után feltűnt, furán keresik, létrehozzák a helyzetet, hogy oldaluk, seggük egymáshoz szoruljon.
film- M/B/2019/04

 

 

18:31

lélegdanilag igen
jól esett
hogy végre ma
körbekocogtam néhányszor /7/
a kertet
úgy három kilométert


vacsoránál házasszonya
Krisztának megtanítottam egyetlen
édesszájú receptemet
a sültalmát
csíkokban mikróban forog,
max hőn kilenc perc stopperrel és finom

egyetértett

2019. március 17., vasárnap, Kecskemét


09:40

A csikktartók mellett külön hamvvedrek a belpolitikai-, külön a külpolitikai-, a gazdasági típusú sopánkodások számára; a szelektív hulladékgyűjtés szellemében. Aztán hetente a kukákba.

 

Ma ezt az édes édes Madonnát szeretném újra látni.
A Naív Műv. Múzeuma sokáig zárva volt.
Gyovai Pál kubikus, 1885-1976,
80 éves korában kezdett faragni,
útépítésnél talált e célból köveket.


11:51
Múzeumaim zárva.
Vasárnap délelőtt.
Világos beszéd, vagyis költemény.

 

 

 

Vasárnap, hát fegyelmezetten megajándékoztam magam egy kisebb orthocerassal; kövület, kaviccsá csiszolva, 1200 HUF. Jó régi. Kezem ügyibe való történelem. Még akkor nem is csatároztak. Simogatható, nem ellenkezik.

 

 

Naiv Múzeum helyett
csak egy plakátjuk
a bejárati ajtón
Örsi Imre 1922-1979
Kati és a Nyugdíjas portás


20:28
Mail informatikusomnak,
harmadik éve csinálgatja honlapom új programját. Tavaly nyárra remélte, kész lesz. Pénzt nem fogad el, majd a végén. Levelekre néha válaszol. Hosszú hónapokig csönd.
Az informatikusok egészen különleges emberfajta. Pld. az emberi beszédet láthatóan alig értik. Én se, amit ők.

Kedves I., az élet bonyolult, tudom, van családja, meg pénzt kell csinálni, meg minden... szeretném, hogy a honlap elkészülne, még mielőtt meghalok, hát a köv. kompromisszumokat agyaltam ki  
0. lemondok arról, hogy a honlap külsőre hasonlítson a mostanihoz
1. minden részletében egységesítem a képnéző oldalakat.
[..]
6. a honlap az opuszjegyzéke miatt, a periférikus dolgokról lemondok:
VERSTÁR, VICCTÁR, WEBTÁR, CICATÁR, RESUME IN ENGISH 

[a teljes levél]

 

2019. március 18., hétfő, Kecskemét

 

05:41
Ma valahogy
másképp csiripeltek. Ja, munkanap.

 


 

 

10:19

Még mindig ámulatom (tárgya).

 

12:29

utolsó lemez...
mára igen kevés festékem maradt
láthatóan ...

A/2019/29


16:54
Az idei Kossuth-díjak
kapcsán.
1./
Aznap délelőtt hallatlan ajándékot kaptam: Chagall kötet a Knaurs-Lexikonok sorozatból. Este - Kata vitt - a Nemzeti Színházba, nememlékszem darab. A könyvet végig a kezemben szorongattam. Egyetlen pillanat, illetve néhány másodperc, Törőcsik Mari állapotos kismamaként áttotyogott a színpadon. Tökéletes volt. Hirtelen tapsot is kapott rá, tőlem is. A színészbejárónál megvártuk, a Chagallt tudtam neki adni. Sok évvel később anyácskám Velemben nyaralt, Törőcsikkel állt sorban a Közért előtt, - az én fiam volt... - egyik legkedvesebb emlékem.

2./ Kisléghy Nagy Ádám az idei Kossuth díjas festő. Nem ismertem. Olvasom, vállalja Caravaggio örökségét. Nehéz erre mit mondani, hát miért ne. Nagyon magas színvonalon megcsinált képek, szakrális térben hibátlanul teljesítik fukciójukat. A legmagasabb díjat érdemli alkalmazott-művész kategóriában.

3./ Barsi Balázs OFM. "Lelki olvasmány", amiket évtizedeken át megtartottam: Mackintosh: Mózes 1-5 és Kempis: Krisztus követése. Ma is kettő: Newman Breviárium, és egy Barsi munkásságából válogatott kötet, tudnak fontosat mondani, tömören. Amúgy is, ferences kötődésem, voltunk nála Sümegen, bár csak egyszer. 160 prédikációját többször végighallgattam, a Mária Rádióról töltöttem le.

19:59

vidéken az ilyesmi egyszerűbb
vittem a sajnos pácolt keretet mutatni
a szintén idős ismerős
drogeristához
hogy fehérre festeném,
mit ajánl

estére már meg is száradt
reményeket fűzök az ötlethez
lehet, hogy telitalálat
súlyos keret
mégsem nyomja agyon

próbálgatom már bele
a többi képet is
például a 25-ös: remekmű ebben (is)
eddig mind az 5 képhez jó volt

délután először lefutottam a tíz kőrt

 20:14
Mail, hogy
április 11-én Bari Károly-est a Kugler Szalonban, hozzájárulok-e, hogy a szavalatok alá képeimet vetítsék. Mondtam, a honlapomon rajta, hogy minden korlátlanul fölhasználható.

20:25
Az öngyilkosság
megfordult fejében. Írtam neki, első mikroöngyilkosságom 19 évesen, kidobtam a könyvtáramat. (Sokat olvastam Senecát.) Dobd ki - ne eladd! - többezres féltveőrzött CD-gyűjteményedet. (Annó mondta is, fölösleges, mindent le tud tölteni a netről.)

20:36
Együtt jártunk
az Iparművészeti Főiskolára, ő más szakon. Most vacsoránál azt mondja, festészeteden látszik az építészeten kicsiszolt gondolkodásmód. (tudom)

 

2019. március 19., kedd, Kecskemét

07:55

Szent József ünnepe.
Én körömszakadtáig
ragaszkodnék hozzá
hogy szalonnát pirít reggelire
de Kata lelőtt,
hogy szoptatós kismamának
nem lehet ilyen nehéz ételt
adni


A királyoknak Ura és Királya,
aki csak bólint, s remeg a pokolhad,
mégis rád hallgat, s teutánad indul
szófogadóan.

08:46
reggelinél a hasas teáskannában F/2019/074

 

09:41
Tegnap majdnem
elütöttem két biciklistát. Nagyon rossz történet volt. Szerencsére nagyon gyors kézmozdulat. Megint hebrencskedtem. Remélem, utoljára.


10:22

fergeteges ötlet volt
úgy tűnik
ez a selyemfényű fehér
zománcfesték
hazafelé hétkor vettem
is még egy kilót rögtön belőle
hátha ez az utolsó a világegyetemben
nagyon jól is szárad

még az ilyen kép is
gyönyörűséges leszen általa
gyanús
táblák elfogyván
ma e régibe nyúltam bele
egy kicsit
A/2019/15

12:53
Hát mégse várt
meg a drága... Pedig milyen jó képet is csináltam neki. Műterem Agnetha Fältskognak - A/2006/25. Szerencsére itt elég ronda. Annó a Svéd Nagykövetséget hívtam, hogy kell a nevét helyesen ejteni. Mondtam, született svéddel akarok beszélni. Ánnyétá

 

18:15
Hogy délelőtt hat
képet kijavít, nekem dukál, délután a/egy másvilágra. Mert kioldva a munkáraharcrakész mindenkori ritmusából. Ezúttal. Torna után fotómúzeum négykor. Becsengetés után várakozás a nyitásra. Jó anyag, nem kell. Onnét átBALLAGVA a Naiv Múzeumba. Ami zárva. Nem adom föl, érdeklődés a Játékmúzeum kasszájánál. Ó, jöjjön, kulcs, átvezetnek, beengednek, megbeszéljük, Gyovai bácsi, Madonna, béke. Időtlen. Most már minden lehet. Át az elit cukrászdába, valami hatalmas barna kúp vagy púp, édeskrémes, nagyszerű, sikerül a felét otthagynom, levitálok. A kisebbik antikvárium, ahol két éve egy gyönyörű lány és valami nagyon jó könyv. Sámlit kapok a legalsó sorhoz, és egy gyümölcsteát, hosszan üldögélek. Finta építészeti könyve, ír a Vigadó melletti Hotel Intercontinentálról, aminek királyi lakosztályát 1967-ben nála napokig rajzoltam vakarózás elleni fehér cérnakesztyűben, 1:50-ben. Aztán kijavították. Megvettem. Vacsora előtt futás a körbe-ösvényen, a napi közbenjáró ima a reggeli kavicsjárás helyett most ily módon. A fejezetzáró fohászok közötti 61 tétel egyenként e szövegbe foglalva:

Jézus Krisztus fájdalmas szenvedéséért irgalmazz ...-nek, és az egész világnak.

A lista az évek során kijegecesedett, olykor egy kicsit bővül--

// dini, gábor, steph, nóra, máté // erzsébet, kata-és egy kicsit én, zsófiék, mikiék, kinga, piroska, botond, mucu, misi // szüts, vojnich, esnagy, robi // gábor, ildikó és éva, erzsébet, ilona, ildikó, klári, gyöngyi, zsófi, eszterke, judit, lacikáék, péter, gyurka // ildikó, tamás, eszter, zsolték, paula, ádám, éva, kata, úton járók [migránsok], úton alvók [ismerős hajléktalanok] // cirill, anzelm, fioretti, budai ferencesek, bence, kolos, rókus, zalán, zsombor, miklós, robi, a két jóska, balázs, péter, ferenc // orbán, orbán csapata, az ellenzék vezetői, a világ vezetői, soros és csapata //

 

Gyovai Madonna most zöld bársony előtt, és Czene Jánosné Az ördög elviszi a rossz? gonosz? ügyvédet

Egy típusos kislány az utcán, F/2019/075

 

20:01

KEDVES (EVEZŐS) ENIKŐ!
5 ÉV UTÁN KIDERÜLT SZÁMOMRA, HOGY MAGA MEGVAN, ÉL!
EZ JÓ!
IDE KATTINTVA ANNYIT ÁRULJON EL MAGÁRÓL,
MELY ORSZÁGBAN: vali@deske.hu

2019. március 20., szerda, Kecskemét

 

18:02
Rippl-kiállítás
a Bozsó Gyűjteményben az Antal-Lusztig-gyűjtemény anyagából. Jól esett nem az állandóan látott, hanem olykor atipikus képeket látni. Szerencsére nem annyira profik, így már a megnyitóbeszédek idején is nyitva volt a szomszéd termekben a (még látogatótlan) kiállítás. Néhány igazi jó rajz is. Átfutottam.

 

18:20
Iparművészeti Főiskola
1962-67, heti 40-44 óraszám, amin ott is voltunk, mi, az elit, a belsőépítészek. A délutáni közös előadásokon ott a textiles lányok is, frizurával; legfőbb jellemzőjük, hogy nagyon szépen öltözöttek, hát igen, voltak ők is.
Harsay Ili bőr-cipő szakossal ma találkoztam, itt, délben az ebédlőben, vagy 50 év után. Mutatta könyvét: BŐR - szerszámkönyv. Megcsinálta egyszemélyben szakmája Encyclopedia Britannica-ját. Összeszedte, lefotózta, értelmezte szakmája összes! szerszámát, a már eltűnteket is fölkutatta, a legutolsó pillanat.
Igen rövid magyarázatok, kedvesen szubjektív, emberi. Még erdélyi jiddis népköltészet-idézet is benne. Hiper-intelligens és tündökletesen édes kis könyvet csinált belőle. Elképesztő.

 

 

 

 


19:22
- Deske, nahát, tényleg fantasztikus egy könyv!! Megvehető valahol? L.
- Rákérdeztem most, a Nemzeti Múzeum könyvesboltjában.
  Ha ott nem lenne, akkor tőle, közvetítek szívesen, vagy: iliharsay@gmail.com d.

 

2019. március 21., csütörtök, Kecskemét

05:29
Hajnali madárkáim
ma igen vidámak. Vagy csak. Búcsúznak. Búcsúfelvétel.

 
09:01
- Kedves Deske! Gyerekkoromban nekem is volt bakancsom, de soha nem találkoztam bakancsszeggel. Nem értem, a nevezetes eszközt MELYIK irányból verték a bakancs talpába? A hegyes vége lógott-e ki alul, hogy kapaszkodjon a földbe, mint a futballcipőnél, vagy az a virágsziromhoz hasonló vége, hogy adjon plusz tapadást? Ugyanis, ha a bakancs alja elég vastag, akkor úgy is elképzelhető, mert nem böki a viselő talpát. Szóval nem értem...:-) R.

- Reggelinél mekkérdeztem.
1. Minden cipőtalp recés csúszás ellen. A bőr bakancstalpon ezt ezek a mintás szegek pótolták.
2. A szögek szúrják ember talpát, de ezt a turisták általában tolerálják, sőt. (vicc) d.


09:16
Reggelinél fotókönyv
a Város 60-as éveiből. Egy pihenő és egy haldok ló.
Tóth Sándor fotói.

 

 

 

11:01

utolsókat rúgom kapirgálom
javítgatom
evvel a fehér kerettel
egy új világ tárul
testi szemeim elé

ez az egyik itteni
legelső
A/2019/17

és kezdődik a
csomagol

 

2019. március 22., péntek, Kecskemét - Budapest

12:05

Ma hatkor még uszoda. Jelentős életminőség javulás sorsomban a találmány, hogy két kézzel egyidejűleg lehet a két szivacsdarabkát a két fülembe gyömöszkölni.

Reggeli után 135km/h Budára. Mostanára a lakásgép üzemkész. Minden a helyén. Hazaérkezés mindenkori rituális lezárása a festőszer kiadagolása a jövő év márciusi alkotóházhoz; most a festőkoffer mélyébe.
Idén Kecskemét napi 6705 HUF, Katának 8135. Nekem az első két hét az MMA kültagság okából ingyenes.

Katafőzte ebéd, személyiségzavar kétegységes repeta.*

   *Kata követelésére: BORSÓLEVES IS VOLT


17:49
Hogy nyári-,
béleletlen nadrágra váltottam, ahhoz nyári ing dukál. Kata kiigazította tévedésemet, hozott egy hosszú ujjút.
Akkor most júniusig ez. Tétlenkedés felfüggesztve. Kezdem a 16 keretet átfesteni. Vasárnap ebédre Mikiék, mutatnám az új termést.
Gyóntatópapom telefonja útközben ért, hogy ne menjek érte a plébániára, mert elvesztette az éves uszodabérletemet.


19:11

Mire Kata esti miséről hazaér, meglesz. Akkor mehetünk valami találkozási lumpol teázni a Micsoda Irén utcába, ide a szomszédba. Egyetlen életstratégia vált be, mindent azonnal megcsinálni. Holnap nem létezik.
Észszerű lenne az összeset most megcsinálni, egyseggel.
F/2019/076


20:13
Kedves Zoltán, érdeklődöm, sikerült-e, amit kértem, 200 db. A. Naplót a Könyvtárellátónak ajándékba?

2019. március 23., szombat - Budapest

05:27
Akkor már adódott,
hogy Kata türelme fogytáig, amennyit lehetett, megfessek. 25. Aztán föl az édes Várhegyoldalba, öreg házak sötétben. Telihold volt. Beszélgettünk.
Mennyi munka van ezekben. Bele képet festeni részletkérdés.
F/2019/077

 


06:26
- Senki sem jó, csak egyedül Isten, tehát ami jó, az isteni. Szent Ambrus püspök
- Az emberi alkotások (műteremképek) is az emberek üdvösségére irányulnak, és így nagyon hozzájárulhatnak Krisztus testének a felépítéséhez.
   a II. Vatikáni zsinat határozata


09:30

ezt a kis Sony HX99-et
141 napja vettem meg

és ez lesz itt
az ezredik felvétel vele

tán minden tizedik
ha él belőle

nem unatkozott
nem unatkoztunk

F/2019/07810.03

Na, és mi tudott/mert történni itt Budán, nélkülem, a három hét alatt. Sorra. A tizenegyes buszra itt várnak a Mechwart leget sarkán, lesik, jön-e már.
F/2019/081

 


Két perc a Ferenceseknél. Mindig ugyanaz az asszony. Soha nem mosolyog vissza.

F/2019/080

 


Majdnem nélkülem
virágzott el ez a Lukács-kerti-, ilyen formában csak néhány napig működik.

 

 


Ez már a sajosrúd (nekem egybe, csak eddig nem mertem) mezeje. Még elfelejtettem pöttyös bögrét vinni.
F/2019/079
És már a hatoson.
Nyúlok az Illyés kötetért. Erre a szeretett, komor versre nyílik

CSILLAGHULLÁS
Oda lett hát ez a nyár is.
Rövidül a nap megint.
Hull a csillag, - úgy zuhan le,
ahogy csüggedt kéz legyint.

Kőasztal, bor, kora este,
élvezném még

...és sajna tovább nem bírtam olvasni, képtelen odafigyelni, egy középkorú asszonyka végeláthatatlanul, hangosan a telefonba, és tudod, akkor bejött a csilla, és azt mondta, de nem mondhattam meg neki, és nem is látta, azt az alsó végét kell először-- Az ember ilyenkor nem örül. És lassan kezdtem földerülni, hogy hiszen ez az élet. Az élet. Élet. Neki van igaza. Ő is Illyés Gyula. Rögzíteni. De már csak leszállás után sikerült, folytatta. Vidáman megszerettem.


Már a kapunk
előtt, megnézve a szemközti garázs/parképítést: hát tényleg megcsinálják. Én azt se bánom, ha poliészterből van. Készül a növényfüggöny erre a furcsa emeletes sétányra, amúgy eltakarandó a Mammut2 tehetségtelen oldalhomlokzatát.


Na. Kezdjük a napot. Még Kata szoros követelésére egy mondat a tegnapi mákos tésztához: BORSÓLEVES IS VOLT.


19:43
ANTIK & ART
háromnapos vásár itt a Millenárison, a Pintér Galéria kért tőlem egy képet: A/2019/03

F/2019/08319:53
Ez is megvan,
az idei háromhetes kecskeméti anyag keretezése. Működik az ötlet, a fehér keretek. Már műtárgyfotózva is, a helyükön, a festményeknél.

F/2019/0822019. március 24., vasárnap

05:50
Vajh ez is
autisztikus vonás-é, hogy életem feszült figyelés a köv. feladatra. Bár évek után észbe kapva tegnap este pizsamámon a butácska időigényes gatyamadzagot sicherheits tű behúzással lecseréltem adekvát fehér bugyigumira (mindig van öt méter tartalék), azóta mindezidáig a harmónia ernyedt nyugalma.


‒ Ugyanebben a problémakörben az áldott Füst Milán, az életnek lehet, hogy nincsen értelme, de a mészárosszámlát ki kell fizetni.

‒ És akkor még: Annyi nagy ember foglalkozott az élet értelmével, ha lenne, már csak megtalálták volna.


08:53
Kétségkívül való,
amíg a denevérpadon lógok - napi 2x6 perc -, nem fáj a derekam.


09:31
Megint találtam
egy fontos cikket Vári Györgytől, a legkényesebb kérdéshez mer nyúlni, zsidók oktalan félelme az antiszemitizmustól.

...az illető egy antiszemita felesége és egy másik antiszemita húga,
így lép föl... paranoia: "az antiszemiták már a zsinagógában vannak"...


09:42
Egy New-Yorki
pap kitalálta, eljön Budára ferencesnek. Domonkos atya OFM. Ötven-hatvan között lehet, sovány, feje kissé remeg, állítólag magyar nyelven adott elő filozófiát a pesti Sapientia Egyetemen. Most átvette a fél hetes misénket, így mondta: khönyörögjünk. Nem tudtam leküzdeni meghatottságomat.
Mindegy, kivel mondjuk a szentmisét, de ez valami többlet.


09:58
Azt nekem
ne magyarázza senki, hogy itt Magyarországon a levegőszennyezettség foka miatt tüntették el a szemközti minisztériumot.
Így kellett történjen: a Parlament büféjében két testesebb úr csendben üldögél, konyakozik. Az egyik megszólal: - Ferikém, maradt nekem egy nagyobb bontási kapacitásom. Nincs valami ötleted?


10:15
Évek óta próbálom
ezt lefotózni. Még most se az igazi. Tipikus vasárnap reggel. F/2019/084

2019. március 25., hétfő

06:31
Erdei sétány, Svábhegy,
már hazafelé. Kata nincs jól, kétszer megtántorodott. Derűsen mondja, csak egy kicsit tántorgok. Jó, mondom, csak kicsit gyorsabban, a köretet még el kell készíteni, jönnek a gyerekek. És úgy is tett.


06:42

Gyümölcsoltó Boldogasszony.
Aki megmaradt idők előttinek,
az most az időben létezni kezd;
a világmindenség Ura szolgai formát öltött.

Nagy Szent Leó pápa


Angyali üdvözlet.
A világtörténelem középpontja.
Mi van, ha Mária azt mondja, sorry.
És Gábriel arkangyal csüggedten elevez.

F/2008/077

11:31
Vettem kávésbögrét
boltocskámban tartandó. A reggeli kávém ezentúl. Útközben NATO-szabvány szögesdrót a kertvendéglő oldalán.
F/2019/085
12:01
Azt mondja a
szomszéd a földszinten, nézze, milyen koszos ez a liftajtó, és már mióta ilyen. Elmondja háromszor. Hallgatom.

(Pokolban jársz, ha a kritikus hozzáállás-; kizárólag Isten szerető szemével szabad/érdemes nézni a világot.)


13:07

későn kezdtem ma
munkához
előtte tolnát-baranyát -
a mai
A/2019/30
40x40 cm


tapasztaltabbak mondják
halállal elmúlik a fáradtság
elkezdtem vasat szedni
napi egy tabletta

14:02

hát ez régen volt
Szüts nagyon szép grafikája
aukción-,
ezek egy részét itt
a műtermemben fejezte be,
a hetvenes évek vége lehet.

NORVÉG KÉPEK
szitanyomat
38,5x28 cm
75e HUF

Amor del Arte Kft.
I. online aukció
márc 25. - ápr. 07. vas 20h

https://axioart.com/tetel/szuts-miklos-norveg-kepek


21:43
Ráérő jókedvből,
mohóságból, reményből szereztem meg újra a Zelk prózaköteteket, ráadásnak.
Mióta is tanulom őt. Huszonkét éve.

Mi van?... Minden van.
Család, rend. Jómód. Egészség.
A munkám, a hitem. Ólmelegnek napi gyorsúszás (bukófordulóval), és esti Zelk-beszélgetések.
1988.8. / 55. Le Meux-i levél / C.5742

Mondom, ráadásnak vettem, merthogy versei igazándiból elegek. És nem gondoltam volna, amit most este látok, milyen magasan ívelően átlátja egyebek mellett! a hazai költészet dolgait. Itt a Reménykedem és rettegek prózakötetében egy cikke Szabó Lőrincről, Ő meg a világ, p.79-86, megjelent: Élet és Irodalom 1972. szept. 30. Csak egy találomra-mintaoldal belőle.
A cikkben olyan súlyos mondatok az Egy egér halálára versről, mindent félbehagyva elővettem.

2019. március 26., kedd

06:17
Az imádságnak a böjt a lelke, a böjtöt pedig az irgalmasság élteti. Ha valakinek nincs meg egyszerre mind a három, az annyi, mintha egyik se volna.
Aki böjtöl, értse meg a böjt szellemét. 
Amit a szegénynek adsz, azt magadnak adod, mert nem lesz az a tied, amit másoknak oda nem adsz.
    Aranyszavú Szt. Péter püspök

/Bocs, Péter, kicsit meghúztam/

08:57
Kedves Aranyszájú
, úszás közben belegondoltam. Érteni vélem a böjt szellemét.
Böjti cselekmény számomra a napi csodálatos sajtosrúd. Lemondanék én róla olykor-olykor,
        de jöttömre olyan örömmel húzzák ki a sütőből az asszonyok a tepsit.
Böjt kettő. Időpocsékoló negyedszer is végighúzni felkaromon a törülközőt, akkor tényleg nem marad nedves.
Böjt három. Nem keresem szememmel az előttem úszó lány lába között a bugyiból netán kitüremlő szőrpihéket.
Böjt négy. Liften a hatodikra, pedig tényleg fáradt vagyok.
Na és az irgalom.
Nagyon finom eszközeim vannak/lennének tájékozatlan futóvendég hátúszó öregasszonyok sávomból kiebrudalására.

12:15
Hatoson - F/2019/087

2019. március 27., szerda

10:31
A denevérpadon hat
perc fejjel lefelé lógás másodpercszámolással; utána 4-5 másodperc pihenő átmenet, vízszintesen. Akor nem kell csinálni semmit. Furcsa. Hozzá lehet szokni. Ez tán valamiféle életbizonytalanság lehet, hogy a nők táskája annyi mindennel telepakolva.


13:45
Görgei kiállítás
a Nemzeti Múzeumban. Úton odafelé a kettes villamossal; micsoda jó ötlet ez a Gelléthegy.

Kossuth.
Azt eddig is tudtuk, hogy nagytehetségű jellemtelen figura. Fizetését nem fogadja el Kossuth-bankóban, hanem bécsi ezüstben. Görgeit magát mentendő azonnal árulónak deklarálja. Aztán női ruhában, szoknyája alatt az államkasszával disszidál. Vesz egy fegyvergyárat, ugyebár hogy az új felkelés-, abból megél. A nagy tette számomra, zseniális, hogy nem jön haza, és hogy sokáig él. S evvel megteremti a magyar nemzeti éntudatot. Mindez zárójelben.

Görgei. Eddig annyit tudtam, még öregkorában is menekíteni kellett előle a fiatal szolgálólányokat. Meg hogy katonai zseni. Meg, hogy öregen Visegrádról szülnapjára Ferenc Józsefnek gyümölcsöstálakat küld (ezt nem értem).
Ezt írja: katonai sikereim legnagyobb részét kémiai tanulmányaim során szerzett ÉRTELMI FEGYELMEZETTSÉGEMNEK köszönhetem. Kiváló figura.
1916!-ban hal meg. Időskori egészalakos olajportréja: Szegény drágám, fájt neki a dereka, nézd, milyen görbén tartja magát! (Kata)


16:20

mail érkezett
gondos barátomtól,
Otthonülő - B/1980/03
7,4x16,7 cm., kollázs,
150e HUF
árulja neten a
Galéria Savaria

https://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/festmeny/2397503/Vali-Dezso-aplikacios-kiskep/


17:28

Zsófikám egyik megmentettje, hálás típus, azóta ő is igen ragaszkodik lányomhoz.
Elém került, hogy újra kidobtam (csak) a listából a múltkor aktivált sokszáz gyengébb fotómat.
F/2019/011 Hoppál Kinga felvétele

2019. március 28., csütörtök

11:07

rámeredtem az öltözőben félig nyitott szarvasbőr tarisznyámra
hetvenben varrtam másfél hónapos európai körutamra
110 múzeumot és kiállítást látott

összecseng a látvány Harsay a napokban látott gyönyörű bőrös könyvével
zárójelben: a rengeteg nitt szégyenkezésem tárgya, utólagos javításoknál lusta voltam bőrvarrótűt használni
mentségemre, bár van erre aszfaltdarabkám, a két lágyvas tűbe nagyon nehéz a zsineget beleszuszakolni
hiába pödröm hegyesebbnél hegyesebbre
újabban inkább pillanatragasztóval foltozom
a középső zseb útibicska számára készült
ma fejfáj-gyógyszer benne
szemüvegtokban aprópénz
kiskanál csak újabban, hogy reggelente haboskávé boltocskámban

foszlik, tán épp kitart halálomig
hacsak nem cserélem le valami kínai középkék műanyag válltáskára, reggelente alig férek benne
akkor ezt kidobom
fölszisszenés
F/2019/08812:43

nem bírtam
fél hétkor vissza ágyba
uszoda tízkor
aztán jav.
A/2019/17, 20, 24, 27, 30

talán nem rontottam
túl sokat rajtuk


16:48

Rég néztem élőben a litván tengerpartot. https://www.delfi.lt/video/transliacijos/24-7/

18:05
Levelek Le Meux-be,
1997 // C.04881

A kérdéseket írásban kértem, riporter Somogyi Gábor: 

- Melyek azok a témák, amelyek leginkább foglalkoztatják, amelyek eddigi életpályájára rányomták a bélyegüket?

- Mik foglalkoztatnak leginkább. Hogy fiamat - most kerül gimnáziumba - hogyan segítsem tovább, mert még nem tudja, miért, mihez tanul. Hogy szokjon érettebb önértékelésre? Foglalkoztat Illyés Gyula okossága és toleranciája, amint kollegáit, Szabó Lőrincet, Sárközi Györgyöt elemzi. Esszéit olvasom újra, ámulva. Izgat egy hír, tegnap levelet kaptam Hollandiából, megkerült egy tíz éve ott elárverezett képem. Foglalkoztat, kéne venni egy tartalék úszószemüveget. Foglalkoztat még, kitől lehetne szerezni egy táska-kompjutert a nyárra, egy könyvön dolgoznék, úgy könnyebb lenne a Balatont elviselni.

Ez az életem. Ezekből építem képeimet is, mi másból, - akár temetőt ábrázol, mint tíz éve, akár egy műteremsarkot, mint mostanában. Hogy aztán mindebből mi olvasható ki egy festményemben? Nem feladatom elemezni, nem is nagyon lennék alkalmas rá.

- Hogyan látja a képzőművészetek és képviselőik helyzetét napjainkban?

- A török hódoltság idején igen keserves volt kadmium-sárga olajfestékhez jutni. De túl a tréfán, nem hiszem, hogy vannak könnyebb és nehezebb korok. Isten nem téved. Csak változnak a terhek. Szörnyű lehetett járványtól rettegni, jelzik városainkban a „pestisszobrok”; - a Szentháromság szobrok. Arany János balladájában leírt életunt öngyilkos asszony nem is annyira nevetséges, mint inkább szánandó, netán senki nem tanította meg, hogy érdemes lehet másokért élni. Hogy milyen a képzőművészek helyzete ma? Érdektelen. Sokféle. Ugyanazok a gondok és örömök, mint mondjuk, a cipőiparban.

2019. március 29., péntek

14:15
reggel háromtól mostanáig a pannó dolgai, táblák, alapozás, a két oldalfülkébe is kép kerül mégis triptichon lesz belőle
mindig a vevőnek van igaza
júliusi három hét művésztelepet egy telefonnal lemondtam fáradt vagyok életteret hurcolászni20:36

Estére meglett. Rossz adottság, hogy túl széles a három falfülke közti két falsáv.
Műterem triptichon - A/2019/12 pannó, 3 tábla, olaj, farost, 173x273 cm
Kényszerhelyzetbe hoztam magam egy hirtelen ötlettel, hogy amit eddig soha, a két új (keskeny) tábla alapozójába délelőtt diófapácot kevertem. Erre nagyon ráfázhattam volna. Nagy felületeken nincs is festék.


2019. március 30., szombat


05:57
Ez a pálya,
pannót kell festeni. Estére fogytam egy kilót.


06:17
A Táborhegyen
Krisztus, Illés és Mózes beszélgettek. Vajon miről, mikor mindent tudtak. Információcsere kizárt. Thomas Mann-féle szép beszélgetések. A szóbeli művészet tartománya. Akkor a csevegés megszentelődött.


06:27
Az első nevesített
kollegák. Tiszteletbeli akadémikus MMA tagok.

az Úr név szerint kiválasztotta Becaleelt, Uri fiát, Hur unokáját Júda törzséből, eltöltötte Isten lelkével, hozzáértéssel, okossággal, tudással és minden munkára alkalmas ügyességgel, hogy kidolgozza a terveket, megmunkálja az aranyat, az ezüstöt, a bronzot, hogy köveket véssen és formáljon, fát faragjon, vagyis minden munkát elvégezzen. Arra is adott neki képességet, hogy másokat is megtanítson ezekre, éppúgy a Dán törzséből való Achiszamek fiának, Oholiábnak is. Eltöltötte őket érzékkel, amely képesíti őket, hogy elvégezzenek minden díszítő-, szövő- és hímzőmunkát kékkel és vörös bíborral, karmazsinnal, finom lenvászonnal, vagy amely szükséges az egyszerű takácsmunkához. Ők tehát mindenféle munkát el tudnak végezni, és előre el tudnak tervezni.
Mózes Kiv. 35.


06:40
amíg lehet, látogassuk meg Krisztust, gyógyítsuk, tápláljuk, lássuk el ruhával őt, kötözzük be sebeit
Nazianzi Szent Gergely püspök


09:18
A mai reggel.
12 helyett 20 kiflit vettem. Megérdemlem. Sőt, villamossal a Lukácsba.
Évtizedek óta, hogy kevesebbnek hasson, az 1. számú hosszok előtt nullás hosszokat is számolok.
Igaz, néhány hónapja, merthogy snassz, a 969 méter helyett 1026.

Hanem problema. Hónapok óta rendezetlen a szárazkifli és a sajtosrúd egymáshoz viszonyított státusa. Napi történésük szerkezete nem tiszta. Aktiválásuk sorrendje ugyan a körülmények által determinált, de az nem minősítés. A helyzet beszabályozatlan. Odáig eljutottam már, hogy funkciójuk különböző. Egérutat nem keresek, ihletre várok.


09:40
Hatosra várok
, noteszembe írok. Hát a túloldalról átjön az ismerős koldus, kezet nyújt, és hogy hogy van? Mondom jól, és hogy nincsen apróm. Nem érdekes, mondja, fáj a derekam. Aztán erről beszélgettünk.


09:57
Litvániában
is süt nap. Meg van madár is.


10:14
A denevérpadon
hat percre ma 364-et számoltam.
Nem szédülök, de a napokban néha megváltozik a gravitáció. Mintegy elhalkul. Olyan lebegős. Vérnyomást mérettem ismerős patikában, hogy ezt kizárjam. Az OK.

2019. március 31., vasárnap


09:02
A Lukács-parkban
ketten voltunk. A frissen ültetett fácska, meg én. F/2019/089


09:30

Nehéz feladat elé állítottam a Szentlelket. 1997.,
könyvbemutatómra bélyegző-, dedikálógép bukóforduló ügyben.
Egy triatlonos gyűjtőmtől 11 lecke,
mert szerinte azt csak a gyorsúszással együtt lehet.
Deazonban a krallozás nem ment.
Semennyire. Sok gyakorlás kéne, de az nem fér be
reggeli úszásaimba, türelmembe.
Tanítson meg rá, kértem a Szentlelket,
az adott kondíciók mellett. 14 év múlva teljesítette.
Amerikai-, T.I. gyorsúszás. Ott nem így kell,
az másmilyen mozgás, az megy.

2019. márc. napi olvasó 336
Facebook kb. 115
C.17941- 17975


összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17..... ►     weben 2000.6.11..... ► ‒