VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX‒be / 328

2022. július 1. péntek

05:23
Mutatok a készülő DESKE.HU2 kéziratból, megint.

2011. május 4.
A szerzőtárs megkért, reklámoznám meg egy kicsit közös képünket, kiállítása lesz, egyebek, 800 ezer. Varga Patrícia Minerva megnyitója a Boltíves Galériában... Ének a búzamezőkről - AX/2010/33, 2010, olaj, vászon 50x70 cm.


Ezt El Kazovszkijjal is megcsináltam.
Jó játék volt a félkész-kép csere.
Sajnos, nincs fotója, amikor ezt átvettem, tovább festeni.
Akkor még végig élénk sárgák, úgy emlékszem, fekete felhők nélkül.
Ez itt a már megkezdett, tompított állapota.
(A képet végül a Szt. László kórház nevezetes rákosztálya kapta, ahol a falakon végig festmények, minden betegágy mellett tablet.)

 

05:30
Tovább.

2011. május 27.
Hogy a festés kifáraszt; rendben van. Hogy a mosogatás, az úszás-, rendben van. De hogy most az alvás is, ez már disznóság.

2011. július 29., péntek, Siófok-Töreki
Ó, boldog szocialista idők!

1975. Sortatarozás, jött a főnök, és piros plajbásszal kijelölte konyhánkban a mosogató környékét, hogy itt csempézni kell. Én meg elkértem egy hasonló ácsceruzát a Vasedény pénztárából, és rátettem a jelet a többi falra is. Ki is csempézték az egész konyhát.

1983. Aztán új gyereknek új szoba építés, a tetőtéri mosókonyhából.
Kőbányán fél teherautónyi bontott parkettát kunyoráltam, háromszor dobott ki a művezető, negyedszerre, dél felé, odaadta.
Teherautóstoppal hoztam haza. „Három kilóért a Mártírok útra!?”
Az építkezés átvételénél nagyon lebuktam volna, ha az ellenőrök az új ablakon kinéznek. Talán tetőcserepezést is számláztam, hogy csökkenjen az adósságunk. Hát több négyzetméretnyi nedves fotót terítettem az ablak elé. Így éltünk Pannóniában.

 11:55
Párbeszédelünk...

– Így írtam meg maradandóra:
"Tegnap Fioretti imaközösségünkben szentségimádás után áldoztatok. Majd a többieket otthagyva át a másik szobába, Kata kel ágyból. Nagykanálba orvosi zselé, török bele hárommilliméteres ostyadarabkát. Amiből, avval én is megáldozom. Utána szorosan átölelve egymást, összesimulva, szótlan néhány perc. Akkor hárman egyek. E világon túli, leírhatatlan, eddig ismeretlen béke."


– Deske, olvastam, gyönyörű... erről is annyi az érzésem, hogy nem tartozik másra...

 

– Igen, a szerelmes versek a világ magánügyei :-))

 

– Valahogy a vers már egy másik rétegben van -- a napló túl direkt... nekem.., de biztos sok ember örül, hogy így beléd lát.


– Ó, nem a belémlátás, nem én.   1. élmény valamit látni  2. azonnal kezdi keresni, netán megtalálni életében a hasonlót… és már repül a magas égben. (a verseim közé tettem). Attól, hogy rövid nadrágot hordok, még… ?! :-))
19:04
Még egyet megtartok a
múltkori fotókból. F/2022/092

 

 

 

 

 

2022. július 2. szombat

 

05:02
Délelőtt Szolnokra,
tisztelgő látogatás Király György festőnél. Fölkészültem rá. A piroscsíkos szobahőm. csapvíz; az ivás. Az mindig két étkezés között. A táp előtt és után a fecskendőkből vízöblítés. Kata be tudja kötni magának, sőt szeretné begyakorolni az előkészítését is. Csak eltéveszt ezt-azt. A rendszerek tisztítása is hosszabb folyamat.
F/2022/093

 

 

 

05:16

BENVENUTO CELLINI MESTER ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA, AMIKÉPPEN Ő MAGA MEGÍRTA FIRENZÉBEN.
A megrendelt Zelk-kötet mellé csapták, ajándék. Én ezt fiatalon olvastam. És elfelejtettem. Tudom róla, hogy "aki Cellinit elolvassa, az tudja, mi az a reneszánsz".
Alig bírtam most letenni. Hogy ő mellesleg azt a fickót nem is akarta megölni, csak úgy sikerült.... csak kétszer szúrtam meg ... egy főpap, aki inkább hadvezér... engedélyt szerez, hogy kardot hordhasson... másik városban viszont kötelező... a bíróságon az őt vádoló leánynak pontosan taglalnia kell szeretkezésük módját, bizonyos pózokért halálbüntetés jár... egy fogadáson széke mögé áll, és fülébe súgva elegánsan leszidja a pápát... Remek.
Istenem, hová züllött a világ a román kor szelleme óta. Innét érthetőbbek a szakadár egyházak. A reneszánsz emberközpontúvá vált világa, onnét csúsztunk csak egyre lejjebb.


15:21
B*meg, ez a Horn
se fog többet tőlem képet vásárolni :-)) Nem csodálom.
Honlapomról fölfedezte, utaztunk Király Györgyhöz, Szolnokra.
Európai rangú művész. A túlhajtott píár háttérmunka teljes hiánya...
Hogyhogy nem volt a Műcsarnokban kiállítása.
Hogyhogy nincsen a Nemzeti Galériában képe.
Hogyhogy.

Péter 7 (hét) képet vett tőle, egy szuszra-, 100x130 cm., olaj, vászon; nem tréfa. Kiválasztásnál ott voltam, elképesztő munkák.
Az Instagramon fogja publikálni, ott több tízezer látogató...
És a legrangosabb műgyűjtők igencsak tudnak egymásról...
Micsoda délelőtt.

kiralygyorgy.hu  CTRL+klikk a szövegre = fejlécben megjelenik

Alessandro Baricco csendje 2021Arvo áttetsző csendje 2018


Arvo Part csendje 2021


Brando csend 2020


Alina csendje 2020


Kyra csendje 2022

 

Tengeróceán csend 2020


Elfelejtettem fotózni, megmutatni a műtermet. Szerencsére Horn: F/2022/095
19:45
Tegnap meghalt
Berszán Gábor (1935-) barátom. Uszodatárs. Élelmiszeripari gépészmérnök és magánirodalomtörténész. 2009. karácsonyára honlapot csináltam neki, utolsó éveiben a Vasárnap Újság hetilapot dolgozta föl 135 cikkben. http://berszangabor.hu Egy hónapja volt pap betegágyánál. (Görög)katolikus volt, így holnap elmondhatom érte a teljes búcsút, ami eltörli Isten előtt minden bűnét.2022. július 3. vasárnap

05:15
Ha egy üzlet
beindul. Péter tudja, mit csinál. Amit nem szok: telefonon távvásárolt a pécsi kiállítás anyagából. Hogy ezúttal ugyanis csak a reprókat látta. Mindig tudja, mit csinál. Nagyszerű. Veszek is hét dobostortát magamnak. Vagy dobostorta szeletet.

Giotto csendje 2019

Kyra fekete csendje 2022

Te Deum csend 2021


06:13
-- Kedves Váli Dezső! Hónapok óta olvasom internetes naplóját, egyre növekvő hálával... kérem, ne helyreigazításképpen fogadja: a teljes búcsút akárkiért felajánlhatjuk, vallástól függetlenül. Nem szükséges, hogy az illető katolikus-, hogy hívő legyen-, mindenkiért. Mivel odaát már mindenki hívő.

Gaudium et spes 22.; a II. Vatikáni Zsinat föloldotta azt a dilemmát, hogy miért lehetséges, hogy azok is üdvözülhetnek, akik saját hibájukon kívül nem jutottak el Krisztus ismeretére, feltéve, ha követik lelkiismeretük szavát...
Ferences köszöntéssel: fr. N. OFM.

-- Ez nagyon fontos, rosszul tudtam, köszönöm! d.


06:42
Lukács
faliújságra


Címoldalát lezártam. Mailcímét levettem. berszangabor.hu  ... CTRL+klikk a szövegre = fejlécben megjelenik


 

16:51
Szakemberek, kiszállás,
szemle. A régi templom kövei az épülő park díszei lesznek. Most egybehordták őket. Találtak egy B (baloldal) jelű oszloptöredéket is. F/2022/096

 

 

2022. július 4. hétfő

09:10
Vissza a
végre szürke hétköznapokba. F/2022/097

 

09:15
[...]
nem vagyok vak, látom az egek
mélyén az aranyörvényeket,
ha sikoltva hullnak csillagok...
pávafarkú üstökös lobog...

De énnekem a szívemig az ér,
ha piacra zörög a szekér,
kerek közt, a szekér alatt,
porban, hóban a hűség szalad --

ha csörömpöl már a villamos,
vén utcákat fiatalra mos
a kelő nap -- járdaszéli fák
tollászkodnak, akár a libák --

[...]
ZELK: Itt, e földön

 

09:55
F/2022/094


 

09:57
A pénteki Kata-fotót
Péter beválogatta a kiválasztottak közé. F/2022/092

 

11:08
-- Kedves Deske!
Nagyon hálás vagyok, hogy megismertetett Király György művészetével. Ismerősök lettünk a facebookon, és abban is megállapodtunk, hogy meglátogathatom. És ha már meglátogatom, szeretnék tőle vásárolni is... Tisztelettel üdvözlöm: A.


11:22
-- Magának köszönhetően én is Király Gy. 2függő" lettem. a Kyra csendje és a Te Deum csendje egészen elképesztő, utóbbiban egy pici dráma is van a csendben (nekem). keresgéltem a honlapján, hogy vajon kezdeti éveiben mit festett, nem tárgyszerűen hanem stílusában. Nem találtam. Azért azt gondolom, h ezek a képek csak  ebben a léptékben visznek valami ismeretlen világba. Kicsiben talán nem.

 

-- Láttam eredetiben, tényleg... ! Viszont e minőségemben tanúsítom, utolsó mondatában téved. A 30 centis rézkarcai!!! t.i. azok olyanmódon színesek, h olajképnek is tekinthetők... d.

 

 

11:36
-- Kedves Dezső, beszélgettünk a webes vásárlásról és az Amazon, E-bay modellről. Lassan a honlapon lehetne egy “shop” funkció is saját és közvetített képekre, utóbbiak esetén jutalék :-) J.

-- köszi, egyelőre ettől sajna idegenkedem… de jutalék…?! Baracklekvárban! d.


2022. július 5. kedd

08:57
Amúgy is
aggódtam kissé ettől a nyaralás-úttól, precízségre hajlamom nem könnyíti meg a most csakugyan szükséges gondosságot. Időigényes. Postaládakulcscsere, zárszerelés másfél óra. Igaz, ezért le, utcára is. F/2022/197

 

Aztán a csomagolás egy hétre. A múltkor, Nyugat-Euróba, másfél hónapra, a bal szélső tarisznyámmal. 1970.

 

A nyaralóban elsőként a konyha megszervezése.

 

Végül a nyitott ampullának tartószerkezet, amiben állva megmarad, és a fecskendővel később is hozzá lehet férni.
Ehhez üres befőttes üveg + citromfacsaró. Az adott lehetőségek.
És megérkeztünk.

 

09:50
--Kedves Atya!
Hogyan lehet teljes búcsút mondani a halottakért, mikor a pápa joghatósága a túlvilágra nem terjed ki?

 

--Kedves Dezső!
Teljes búcsú minden megholtért (és élőkért is) felajánlható az egyetemes üdvterv alapján. Jézus mindenkiért meghalt és mindenkiért fel is támadt.
Lásd: 1 Timóteus 2,4.
A II. Vatikáni Zsinat a Gaudium et spes konstitúció 22. pontjában ír erről, lásd az utolsó előtti bekezdést.
A pápa kánoni joghatósága csak az élő katolikusokra terjed ki, de ez a teremtés rendjében működő kormányzati hatalomra igaz. Ez a Codex Iuris Canonici első kánonjaiban van leírva.
A kormányzati hatalom és az igehirdetés, missziós küldetés két kategória. Az utóbbi tágabb. A halottakért végzett imádság témája már a Makkabeusok könyvében is szerepel!
A megváltás rendje, az egyetemes üdvterv alapján, minden emberre kiterjed. Számos tanítóhivatali megnyilatkozás címzésében szerepel a kitétel „és minden jóakaratú embernek”, vagyis a nem katolikusoknak is szól.
Megbecsüléssel, Fr. N., ofm

-- Nagyon köszönöm a (gondos) választ. (A melléklet képet szeretem) d.

 

 

09:55
A legrémesebb dolog
történt, ami csak történhetett. P. tegnap megdícsérte új képemet. Most majd nem merek otthon hozzányúlni. Ha erre szükség lenne. Műterem a túlparton - A/2022/19 90x90 cm.

 

 

 

2022. július 6. szerda

10:30

HOSSZÚ ÚT
Furcsa most ébren, idegen. Imént a Ferenciek terén nyitottam volna be, apám lépett ki a boltajtón. Hetvennyolc éve nem láttuk egymást, nincsen emlékem róla. Nem változott; fotókról ismerem, szikár férfiarc; most harctéri tiszti ruhában, derékszíjjal. Nyugodt mozdulattal öleltük át egymást, néhány csendes szó, és hogy holnap délután ráér, találkozunk.

Soha nem gondolok rá, még soha nem álmodtam vele.

Az éjszaka a továbbiakban hosszú bolyongás-keresgélés, házak, utcák, ismeretlen folyosók, meglelt vészkijáratok és visszatérések. Tudtam, még hosszú út addig; el kell jutnom, eljutok oda, ahol várnak rám, hiszen várnak várnak rám.

13:09
F/2022/099F/2022/100

 

 

13:54
-- Kedves Deske, ... köszönöm az idejét! De csak módjával válaszoljon nekem, most nyaralás feladat van, arra kell koncentrálni :))
Köszönöm, hogy megkérdezte az atyát a teljes búcsúval kapcsolatban! Az atya válaszának első mondatában a "felajánlható" szó ami kulcs lehet számomra. Ebben a szóban benne van, hogy nem mi döntünk, hogy valaki Mennybe jut vagy nem, hanem egy nagyon erős kéréssel fordulunk Isten felé valakinek az érdekében. Lesz akinél pont ennyire van szükség, lesz akinél ez is kevés lesz, de enyhítő körülményként biztosan szerepelni fog. A teljes búcsú elmondásával az ember megteszi a tőle telhető maximumot valakinek az üdvözülése érdekében. 
...és azt gondolom, a teljes búcsút elmondónak is a javára írnak valamit, mert szeretetből, kötelességből, bármi okból, valaki másnak a javára történő jócselekedet (valójában ennél sokkal több) nem merülhet feledésbe a végső elszámoláskor. N.

-- Teljesen egyetértek. Ami másként van: egy kérés biztosan elegendő a mennybe jutáshoz. A történelemben egyetlen embernek ígérte ezt meg Krisztus, a jobb latornak, egyetlen bűnvalló mondatára. d.

 

21:50
-- Szia, Deske, az oszlopok még a helyükön..:-)) Üdvözlet Budáról! Tamás

-- :-)) élünk, vagyunk, működünk, alszunk d.

 

 

 

2022. július 7. csütörtök


05:20
-- Deske, erre azt mondani, hogy csúnya...
-- Bocs. Nagyon szép tér lenne… a Ferencvárosban. 

 

07:45
Körlevél a családnak: MÁSODIK NAP
Kiáltott értem, 04h. Ugrottam ágyból. A földön ült. Fölsegítettem.
- Megütötted magad? Fáj valamid?
- Nem. Hozz törülközőt.
- Milyen színűt?
De csak később mosolyodott el.

Sokat tett-vett tegnap a kertben. Körbenézések áruházakban, Tapolcán, magamnak ágyat is akartam volna venni. Este szomszédasszonya, kicsit beszélgetni jött. Addig én az emeleti szobámban.


10:16
Nyaraláskor helyben talált
könyveket érdemes. Ó, egy régi barát. Lénárd Sándor: Egy nap a láthatatlan házban. Édes, édes.

Babits már mindent megmondott a líráról: Titokzatos mesterség! Mi a vers? Mi adja az értékét? A tartalma? Dehogy. Ha pontosan lefordítjuk egy más nyelve, kiderül, hogy nem. A forma? Dehogy. A legmindennapibb szöveget lehet gyönyörű formába foglalni, de ettől még nem lesz vers. Biztos, hogy a verselést még annyira sem lehet megtanulni, mint a festést vagy a komponálást... A lírikust anyanyelve területén kívül nem lehet felismerni... az angol költő, aki azt mondta: "Nem tudom, mi a vers, de ha látom, felismerem: A kutya sem képes meghatározni, mi a patkány, de felismeri."

Az irodalom valóságában minden titok. Az orvosiban, azt hiszem, világosabban látok: a lírika a migrénnel és a nyavalyatöréssel, a paroxysmusos elmezavarokhoz tartozik. A beteg rohamai között semmiben nem különbözik az egészségesektől. A migrént, ha szétfoszlott, semmilyen klinikai vizsgálat nem mutatja ki...
Mindhárom betegség az öntudat időben határolt elvesztésével jár.... Aki a költőt felriasztja, megöli a verset.
Izgalom, feszültség, nyugtalanság előzi meg a rohamot... a költő kávéházi asztala mellett egyszerre csak attól fél, hogy megöli a Disznófejű Nagyúr... boldog feloldás követi az öntudat visszatérést, amely a költőt arra készteti, hogy rögtön fölolvassa...

A három beteg közül a költő az, aki remegve gondol arra lehetőségre, hogy meggyógyulhat.
Mindhármuknál közös, hogy életük lassanként elkezd a betegségük körül forogni... A cél a vers maga.

 

A költők büszkén hirdetik: a szobor túléli a várost, s a vers a szobrokat.
Itt fordul a vers tragédiába. Ha a költő észreveszi, hogy a mámorban ír; tovább iszik a delíriumig. Ha az ópium, jöjjön az ópium. Ha múzsa, jöjjenek a múzsák.
Szegény múzsa! Az a tragédiája, hogy nem a verset nézi, hanem elhiszi tartalmát, mely lényegtelen.

A KÖLTŐ NEM AZ IMÁDOTT NŐT SZERETI, HANEM A VERSEKET.


 

11:33
-- Kedves Váli Dezső!
Megdöbbenve találtam meg az általunk kiadott Reimholz Péter életműalbum teljes pdf-jét az Ön blogján.
Ehhez sem Önnek, sem a könyvben résztvevőknek és senki másnak nincs joga a kiadó engedélye nélkül! A könyv online hozzáférésének lehetővé tétele teljes mértékben jogellenes tevékenység.
Kérem haladéktalanul vegye le a felületről!
Üdvözlettel: N., kiadóvezető


-- Nem tudtam, nem figyeltem erre, bocs. Amúgy nem kaphatnék erre engedélyt? Reklám a könyvnek, napi 550-en olvasnak.. Addig is leveszem. d.18:08
Déltől zuhog.
Remek. Fölvettem a hangját, legyen: Green-noise. 20 p. Jó lesz a műteremben.

 

 

 

2022. július 8., péntek, Kékkút

11:06

Drága István, utasításodra megcsináltam, három hónap altatótea. Így mai rémálmom már ide korcsosult: levált vadonatúj cipőm talpa és sajnálatosan lefegett futtomban. Bicegve futottam a busz után, nagy csomaggal. És a sofőr gonoszul indított… :-)) d.

 

 

17:09
Hiába, nyaralunk.
Mégiscsak más. Itt az asztalom, ahol napomat töltöm, százéves bakra fektetett tölgykapu. F/2022/101

 

 

 

 

2022. július 9., szombat, Kékkút

 

09:06
-- Deske... és hogy vagytok? N.

-- Az esti lombsusogásnak egyszerre örülünk.
Ő: 2x Tapolcán, ruhát is nézett.
--- Kertben, házban, sokat talpon.
--- Nincs tévé, elkezdett! olvasni, (Esterházyt), öröm. Elmúlt félév kimaradt.
--- Rántott csirkét nekem, ebédre. Kóstolni nem tudja, hibátlan.
--- Korlátlan net, abból zsolozsmázik reggelente.
--- Esti sétáink, faluhosszan.
Én: vekker nélkül
--- Amitől kissé aggódtam, a 7 étkeztetés + gyógyszer rendben, infúziós állvány bevált.
--- Áldoztatni fecskendővel fogom.
--- Fagyos kolbász, sajt a reggelim, kitalálta, kicsit mikróba.
--- 22 év alatt fölgyűlt instrukció jegyzeteimet rendbe:
    <p class="poxIdezetBalra blinker">Jézus <span class="blinker">itt</span> van!</p>


13:52
Nyár van.
F/2022/102


 

 

2022. július 10., vasárnap, Kékkút

 

08:49
Vasárnap reggel F/2022/103

 F/2022/104


09:22
Farkas Vladimír
ÁVH alezredes Nincs mentség kötete. Őróla a legenda, hogy az áldozatok fogait kiverte, mielőtt a szájukba vizelt. Könyvében (1990) cáfolja, évtizedeket harcolt igazságáért. Az én generációm még tudja, mi az az Államvédelmi Hatóság 1950, rettegés tárgya.

A könyv vége:

... a Kádár-kínzás világszerte elterjedt rémtörténetének valótlanságát helyreigazító nyilatkozat...
...Kötelességem emlékezni.
Erkölcsi kényszer, egyben emberi jogom, hogy megkövessem az anonim és hallgatag ÁHV valamennyi ártatlanul meghurcolt áldozatát.
Önként magamra vállalom, hogy a nemzet bocsánatát kérjem minden olyan volt ÁVH-s helyett is, akik velem együtt egy nemes, de eltorzított eszme hatalmának pretoriánus gárdistájaként részt vett olyan el nem évülő népellenes bűncselekmények elkövetésében, amelyekre NINCS MENTSÉG.


14:13
Vasárnapi
tejszínes hosszúkévé. Kata kérte egy nyelvbedugás erejéig.
Vasárnapi móló
És folytatom, 100 jpg fájlt egyenként, próbálkozva, 380 px-re átalakítani. Nagyon jó. Egységes lesz.

este:
... Hát nem volt nagyon jó. Reménytelen kódhibákba annyira belegabalyodva, hogy folyamatosan kiabálva kurvanyáztam, Kata a kertbe, nem szereti hallani.

2022. július 11., hétfő, Kékkút

05:51
Baljában
papírzsebkendő, eddig soha nem panaszkodott. Most nehéz estéje, gyomorfájdalmak is; séta után szelíden: még senkit nem láttam, aki így nyálazott volna. És hogy ne haragudjak, hogy olyan nehezen érteni, amit mond. De hát ő beszélni szeretne, amíg tud.
Ezen aztán összebújva egy kicsit együtt sírtunk.
Mondtam, most úgy szeretlek, mint amikor udvaroltam neked.


11:02
Hogy Kata a
földszinten, fönt lett nekem ágyam, az övé. Nicsak, ezt én csináltam még Mikinek, de szép csomópont. (bocs, szakmai szó)

11:28
-- Deske, amit a Pápáról írtál, tök nem értem. N.

-- A Pápa, röviden: 1. Isten az utolsó leheletig mindenkit üdvözíteni szeretne.
2. A gyakorló katolikusok lehetősége, hogy elvégzett teljes búcsú imájuk által BÁRMELY meghalt bűne eltörölve. Igen, Hitleré is. d.
15:05
Kulcsinfó
Kékkútról
F/2022/105


 

2022. július 12., kedd Kékkút - Buda


00:53
Kata gyomlál. Eszembe jutott, hordozható szerelék. Félóra, míg a flakon ürül.
Változékony idő, fázik. Délelőtt hazamegyünk.
F/2022/106
07:30
Mi volt ez
a nyaralás.
- Kata: hordozható tápszerelék; kertben gyomlált vele
- összebújva sírtunk
-fecskendővel áldoztattam
- rántott csirkét főzött nekem

könyvek:
- Farkas Vladimir: Nincs mentség
- Lénárd Sándor: Egy nap a láthatatlan házban
- Esterházy: Utazás a tizenhatos körül

PC:
- kódgyűjtemény rendbe
- Árnyéknapló rendbe

fotó
- F/2022/099, 101, 103, 106

egyéb:
- reménytelen serpenyő és lámpa jav.
- élesztő nélküli teljes kiőrlésű tönkölykocka
- puhaágy probl. körbejárva, olasz matrac nem kell
- itt csak a Dankó Rádió szól. Hej rigó rigó részeges ló megittuk a zab árát

indulunk haza2022. július 13., szerda, Buda

05:2305:32
Egy hét alatt
megint változott a helyzet. F/2022/107
05:40
Ez még az
utolsó délután Kékkúton. F/2022/108
10:26
Nem szabad
elfelejteni.

Zelk: ZUZMARA

Mikor az első zuzmara
megül a rózsafákon,
töpreng az ember, mit tegyen,
hogy ami fáj, oly nagyon mégse fájjon.

De tudja, fájni fog soká,
mert büntetlenül nem lehet szeretni,
az ész végülis megadja magát,
ha majd a szív nem s nem akar feledni.

Mert zuzmara a rózsafán,
mert varjuszárnyak árnya hull a hóra. -
A nyári tücsökcirpelés
most ér a csillagokba.
10:28.
Kata tönkretette
a frizurámat. Hogy sok-sok évig kopaszféle, igen sűrűn kellett nyírnia, de hát ez most nem. Találmány, legyen mindenütt hosszú, önsúlyától rendeződik, lelapul. Kértem csak egy kis igazítást a nyakamnál. Ő az egészet félhosszra. Ide se jövök többet. Kezdhetem elölről.


10:32
Igazi
örömök.
Nyaralás alatt 1,4 kg mínusz. Holott.
Ez évtizedeket ölel át: régen mindig a nyakamban zsinóron valami, ezüstérem, kavics, majd kis spirálnotesz. Az gyakran kellett, ha eszembe jutott valami útközben, Le Meux-i levelek. De amikor az 22 éve netre került, már naponta írtam, szerepe elsorvadt, füzetke nadrágzsebbe.
Hanem most új nadrágomból többször a földre potyogott. Két új nadrág. de ezek zsebe is kicsi.
És ma 06:35!: hát akkor vissza a nyakba, de jó.
Köszönöm.10:59
Három felől
kapok firtató, határeseteket kereső kérdéseket a halottakért elmondható teljes búcsúról.
Hadd ne bonyolódjak bele.
Csak ennyit: A Krisztushit lényege: örömhír. Ő végtelenül szeret engem, téged. A többi részletkérdés.

11:40
Azért ezt
hozzá kell tenni.
Katával azért is olyan boldog, zavartalan a kapcsolatunk, mert a külső konfliktusforrások megszűntek. Mintha sivatagban, páros állatok.


12:00
Húsz éve
ragyogó arccal mondta, szeretne Berlinben galériát nyitni.
Ma ragyogó arccal mondja, szeretne egy iskolában éjszakai portásságot.


16:59
Arany János 10-be Varga Józsi kiállítására.

Apostolok

 

Gyíkidomító

2022. július 14., csütörtök

03:34
Ihlet.
Az elmúlt hét szövegeit most éjjel erősen meghúztam. Mennyi fölös betű, ó, ó.20:56
Drága István az Adria
partján szerkeszti a Le Meux-i-leveleim második kötetét, 2008-2022: DESKE.HU2. Már a hatodik évet küdte át, átnézésre. Noha mondtam neki: nem fogok belejavítani, az utolsó leheletig, és azután se.

István, sűrű a Zélet, most tartok könyvedben 2012.02.16. Nagyon jól írsz, nagyon jól szórakozom! d.

 

 

2022. július 15., péntek

13:21
Olvasom,
olvasóm javasolta, 2012, írjam meg 1970-es másfél hónapos Ny.Európa - múzeumnéző körutamat. [110 múzeum és kiállítás] Később olvasom, el is kezdtem. Akkor nyilván be is fejeztem, fogalmam sincs.
Kereső: 9. ÍRÁSOK / európ. Te jó ég, megcsináltam, rendben; reprók, rajzok is, 60 oldal.
Más kérdés, hogy még nekem is érdektelen.

...Manet és az impr., el-elalszom, tovább, szokásos popart- és non = üres képek,
hirtelen: modern anyag: Klee Szindbád vázlat, [nem az eredeti volt? 2008]
Picasso Vallauris plakát, és kis színpadterv, rézkarcok,
Chagall, Braque, Vlaminck, Utrillo, Matisse, Leger, Miro grafikák!
újabb pop termek, egy terem Burri zsákjai, szakadt-égetett nejlonzacskós képei- szép!
Kemény és Calder mobil szobrok, újabb terem fényszobor, egész egyszerű szerk,
kertben bordás sárga csőszobor kígyózik,
hirtelen egy terem Manzu: pápa, keresztrefeszítés, portrék domborművek, nagyon szép, Giacometti,
aztán képek: Chirico, két kis Klee, Modigliani először eredetiben, Cezanne akvarell is!
nagyon zagyván rendezettnek tűnik egyelőre, és sietni is kellett, 2-kor zár...
13:52
Tegnap telefon
bőrgyógyászatra, Katának: szept. 17. tudok időpontot adni. Azt lealkudtam másnapra... A mai délelőtt.19:14
"Betegeket látogatni, halottakat eltemetni" Félig már az égben. F/2022/110

 

19:50
Zelket
is meglátogattam. Jól van. F/23022/111

 

2022. július 16., szombat

05:40
Pisti, most már van idő visszatekintésre, két év tapasztalata. Andrissal nagyszerű honlap-programot csináltatok nekem, te megoldottad a lehetetlent az OSZK kapcsolattal. Hibátlanul működik, nem felejtek el örülni neki. Köszönöm!
d.

 

13:27
Még egy
tegnapi fotó. Kata mondja, még most is látni, milyen szép volt. És körötte, mintha glória. És milyen jó zárt, gombolós hálóinge van.
F/2022/112

 

 

13:49
Katával boldog kapcsolatunk, a külső konfliktusforrások megszűntek.
És ellátom, mint Assyt, a bernáthegyimet. Az is kb. ilyen súlyú volt.


14:04
Zelk: PIROSBETŰS CSÜTÖRTÖK

Ébredek verejtékben.
A magyarázhatatlan
szeretet tájairól érkezem.

Én nem tudtam, hogy ily nagyon szerettem,
gyakrabban látogat, mint az apám,
személyével zsufolt
évek óta már annyi éjszakám.

De nem is álom ez,
nem a behúnyt szemek
emlék-visszahívó káprázata,
a valónál erősebb valami,
amit el kell már mondani.

Hát mondom ahogyan tudom —:

Él.
Jelenvalóbb mindenkinél.
Alakja körül nincsenek,
mint hajdan, díszletek,
se kávéház, se utca, se szoba.
S dicsfény? minek neki.
Okos mosollyal tűrheti
elébe hogy tolongnak
s miféle élők s holtak.
Ő várhat.
Mögötte maga-bejárta évszázak.
S mert mögötte, előtte is.

Itt hagytam abba, s nem tudom folytatni, pedig hányszor próbáltam, ezt a májusban elkezdett verset. Tíz, ha nem több éve, visszatérő álmom: Babits él és szerkeszti a Nyugatot, amit ugyan nem lát senki, de amiben megjelenni mégis, ma is, a legnagyobb dicsőség. Álmunkban röpülni? Annyi, mint egy gyereknek körbeszaladni az udvart, ahhoz az izgalomhoz képest, amit akkor érzek, mikor elvinni készülök neki verseimet, mint a hajdani csütörtök délutánokon. Mert nagybetegen, nyakán selyemsállal, mely a gégéjébe operált ezüstcsövet takarta, úgy is minden hét csütörtökjén fogadta a fiatal költőket, asztalához ültette őket, s rögtön elolvasta is verseiket.

Szobája? Minden bútorára emlékszem. Még az előkelő haragra is: Osvát Ernő kézjeggyel ajánlott arcképét leemelte a falról, én már csak úgy, a társak arcképei közül levéve, könyvespolcán láttam. De ott tartotta dolgozószobájában, jelezve a harag minőségét: a sértődöttségben is fegyvertársak maradtak.

S mire emlékszem még? Szégyenünkre, szégyenemre, hogy Szerkesztő úrnak szólítottuk, ami megszólítás akkortájt kijárt minden sajtókupecnek, ha tollat, ha bicskát, ha revolvert forgatott.

S mire még? Arra, amit elmondtam már, de megismétlem: heverőjén egyszer kéziratpapírt és írásra csavart töltőtollat láttam. Ruhástól fekve dolgozott a fáradt, beteg költő, míg be nem kopogtam hozzá. Remekmű soraival robbanásig töltött volt az a toll, mert ha ifjan is szinte csupa remeket, öregkorában csak remekművet írt.

Öregkorában? Hiszen alig túl az ötvenen, mikor leszállt „a kínoknak eleven süket és forró sötétjébe”, s ötvennyolc éves, mikor az „örök Cethal szájában” eltűnt. Mi, asztalnál ülő, éveink számával őt elhagyó fiatalok, csak úgy kezdhetjük versünket, hogy már tollfogáskor arra gondolunk: hozzá visszük csütörtök délután.
Dehát az én álmaimban nincs csütörtök délután.

Nincs Vérmező-menti ház, nincs lépcső, nincs ajtó, nincs szoba.

Ő van. Évszakok, tájak, utcák díszlete nélkül. És van a Mű, melyet hiába próbálnak túlkiáltani nagytorkú élők és holtak. Késik az ő művének visszhangja? Nem évtizedekre épített házfalak, hanem messzi sziklák verik vissza az ő hangját.

Mit akartam kimondani befejezetlen maradt versemmel? Valami füllel épphogy csak hallható rezgését annak, amit iránta érzek, s talán nem is a vers szavaiban, hanem a szóközök réseiben. De ha nem sikerült, miért állok most ide kudarcommal? Mert ha Róla szólhatok, a kudarc is melegítő érzés.
Verseim legtöbbje úgy született, hogy előbb írtam le a befejező, mint a nyitó sorokat. Ilyen fajtájú kezdéssel írtam le e befejezetlen vers befejezésének szánt sorait:

Nem rongyolódik falamon a naptár,
rajta pirosbetüs csütörtök délutánok.

 

2022. július 17., vasárnap

09:29
-- "A gyakorló katolikusok lehetősége, hogy elvégzett teljes búcsú imájuk által BÁRMELY meghalt bűne eltörölve. Igen, Hitleré is. d."
Deske, szerintem ez így nem stimmel. A teljes búcsú csak azon tud segíteni, aki a tisztítótűzben van. Aki elkárhozott, azon nem.
Ha Hitler elkárhozott (nem tudjuk), akkor rajta nem. Szia! L.

 

-- Így igaz :-)) d.

 

09:32
Ez a fogalmat
eddig nem használtam. Kis csendes alkotói válság. Hetek? óta gomolyog a fejemben egy tartomány, frekvencia, milyen képeket szeretnék. És más fajtájuakat csinálok. Ők az erősebbek.13:29
Svábhegyen,
Kata beteg barátnőjét is megsétáltattuk. Kezdetben kétoldalról karolva, keze remegett, padot kerestünk, le kellett ülni; aztán szóba került a Nyugat és köre, (iradlomtanár volt) Radnóti, Illyés..., már végig - olykor kiabálva - gesztikulálva magyarázott, boldogan. Mi is.

Ezt a már - a nagy jégkár után - sokszor fotóztam, az Egyetemi lejtő tetején áll, magányosan. Szépen rendbejött.
F/2022/113

 

F/2014/319    F/2016/032

 

F/2016/217    F/2016/221

 

F/2021/064     F/2022/046

 

14:06
A kandúr asszonya

 

14:46
Fotósorozat
a 2012-ben tenger alatt megtalált ókori egyiptomi megapoliszról: Heracleion.

 

 

18:25
Jelenits atya
, amit nekem az évtizedek folyamán:

1. " A szeretet egyik válfaja a női szeretet: atmoszféra teremtő, hímporba öltözött. A szeretet nem munkaidő utáni külön gesztus. A pék zsömlét süt, a pék szereti az embereket."
2. "Nincs külön művész-etika, de nem véletlen, hogy annyi zűr van magánéletükben, túl nagy feladattal vannak elfoglalva, s a csupor majd szétfeszül. Sokszor nagyon megterhelik környezetüket, azoknak MÁS alkattal kell elviselni ugyanazt a sorsot.
Mint tanár, nemcsak a leggyengébbekkel, hanem a legjobbakkal szemben is elnéző vagyok, éppoly teher az is."
+3

 

2022. július 18., hétfő

05:26
Kedves Gábriel atya, feleségem a vas. 6-os misén nem mert Magától egy szentséget kérni, mert nem tudja elmagyarázni, hogy:
--- mindkettőnknek van betegáldoztatási engedélye
--- ő szentmisén áldozni nem tud
--- én itthon mise után áldozatom
… tehát lehet neki oltáriszentséget adni, ha kér
köszönöm: d.05:30
Kedves Doktornő, Katának most ugye 1 + 1/2 + 1/2 Atropinum ampulla. (Egy doboz 5 napra elég.)
Esetleg ezt az adagot próbaképpen emelni?
És a 4-4-4-3 dl. Nutriciát csökkenteni?
Köszönöm: d.


05:31
Olvasom a
készülő kéziratot, SMS-váltás Miki és volt zenekaruk dobosa között karácsony alkalmából:


2012. december 24.
– Puszilom Anikót és a kis vasgyúrót.
– Mi is csókoltatjuk Manyikát és a gyerekeket, őszintén reméljük, örömüket lelik majd a vasútmodell készletben, amit „szívből” küldtünk.
Dódit mára egész szépen megtanítottuk egyenes háttal tévézni - büszkék lennétek rá.
Baráti üdvözlettel: az Egész Család.

[Hozzáteendő, nincs se Anikó, se Dódi, se család, mindketten legényemberek még.]
05:56
Kérlek Uram,
hogy a mindig-nyugtalanságom rendezett legyen.

 

 


09:38
Milyen életes
dolog nagyváros közepén termőföld-dombokat látni. Ha átmenetileg is.

 
13:28
Fölvetődött
-,
hogy én egy büdös kurva vagyok.
Kellett néznem 2013-as news-okat,
s igen megtetszett ott ez a kép.
Megnézem a festményeknél: fölfűrészeltem.
Most print repró róla, megfestem.
Úgyse lesz ugyanolyan...

Annyi már biztos siker,
hogy ezúttal sikerül következetlennek lennem.

A/2013/14

 

 

 

 

 


19:41

Alkonyatkor F/2022/114

 
2022. július 19., kedd


05:40
...mikor a csöndnek is csak árnya már,
s mint sürgönydrótokon
ül az utolsó fecskepár
néhány megmaradt rezgő verssoron,....
Végrendelet / Zelk09:21
Mammut2-be
Kata kenőcséért, s ha már arra, három fiatalos ing és két dzseki, magamnak. Ellenszenves ruhavenni / keresgélni.
Újtípusú életvitel. A dzsekimet tegnap nem találtam.
Rendet tartok. Tehát az a kardigán nem létezik.

 

09:30
Úgy tűnik,
ezt sikerült tegnap megoldani. Tavaly kezdtem.
A/2021/24

 

21:06
Este Katával Duna-part.
Nagy Géza szobrai a rakparton, ahol most nem lehet autózni. Budán, a Lánchíd közelében. Gézát szeretem, vagy 20 éve még korrigáltam is, akkor csak festett. Itt a szurikáták közelében még két szobra, szívderítőek.

-- Szurikáták a Rakparton. Géza, remek! d.

-- Örülök, hogy tetszenek! És köszönöm, hogy megnézte Mester! Üdv Géza


 

 

22:01
Boltocska.

-- Ma sajnos nincs sajtos rúd a kávéja mellé. Talán egy sajtoskiflit...?
Elmentemben:
-- Volt sajtos rúd, csak nem sikerült. Magának olyat nem... De majd, ha jön, csütörtökön..! (félre szokott egyet tenni, hátha jövök)

 

2022. július 20., szerda


13:29
És meglett
az évtizedes szárazkifli jogutód, milyen egyszerű. Azt ugyanis a Zelk-válogatott kilőtte a 17-es villamoson. Kenyeret én nem, de itthon néha mégis kell. És létrejött az ÉLESZTŐ NÉLKÜLI TELJES KIŐRLÉSŰ TÖNKÖLYKOCKA / Príma Pék.
De az is ízesebb kiszárítva. Már félszárazon késsel vágni nem sikerült.
Fűrészgép. Némi szemveszteség.

Délelőtt négy képet környezetbarátra/élénkebbre: A/2022/10, 13, 15, 19.

 

 

15:42
Ha én gyűjtő
lennék. Ámos Imre Beszélgetők 47,5x61 olaj, 1934. Pintér Aukciósház, Vaszary Galéria, 1,8 mill. indul.
Valami olyat tud hátborzongatóan, amit más magyarok nemigen.
olyan vízió
olyan atmoszféra
olyan színvilág

 

18:14
Kieselbach
webshop.
Levelem:

Kedves Galéria / webshop oldalukon szerepelek.
Minden tételben hiba:

Mikica szobája graf címe: "Képvázlatok - B/1991/12" // 135e HUF
Műterem 1991 graf címe: "Képvázlatok - B/1991/13" // 135e
Ablaknál graf címe: "Képvázlatok - B/1991/15" // 135e
Műterem 1993 graf címe: "Vázlatlap - B/1993/41" // 135e
Szoba, csend 1991 festm. címe: "Műterem öreg bútorokkal - A/1991/14" // 745e
Zsidó temető 1983 címe: "Szendrő - F/1983/44/04" // 75e
Kopjafák 1983 fotó címe: "Szécsény - F/1983/46/07" // 135e
Zsidó temető (Alsóregmec) fotó címe: "Alsóregmec - F/1975/42" // 75e
Tolcsvai sírkövek 1983 fotó címe:   "Tolcsva - F/1983/30/06" // 135e
"Pléh Krisztus" fotó  - nem az én munkám ---- (75e)


Kérem a jövőben a címadás fáradságos munkájától tartózkodni. Minden  munkámon ott az opuszszám, (fotóknál hátoldalon)
abban szereplő első tag = évszám, annak alapján a honlapomon minden munka beazonosítható.
És amit valóban csak én tudhatok, az árképzéshez: a fotók *vintage fotók. d.


*Az eredeti negatívról egy éven belül készült másolat, ami az alkotó közreműködésével jött létre. Értéke a sokszorosa.

 

2022. július 21., csütörtök

09:34
-- Nézze, ezek az öregasszonyok, senkit nem vesznek tekintetbe, össze-vissza úszkálnak, milyen agresszívek!
-- Nem agresszívek csak buták. Sőt inkább csak úgy érzik, fürdőruhában nem szokás gondolkodni... d.


09:40
--Deske, a vizuális kultúrámat neked köszönhetem, látni te tanítottál és tanítsz. Hihetetlenül nagy kincs a VáliNews, s mindez ingyen. Köszönöm!  É.


09:42
...füttyszón, aranyfonálon,
madárfüttyön ring a világ,
én éledő világom.
Aludtam mégis. Betakart
három irgalmas óra.
Mint vízfenékről, ébredek
e trillás aranyszóra.
Fonál fonálhoz, füttyre fütty
míg elkészül a szőttes,
míg szétfoszlik zűr és homály.. ..
Föltámadás / Zelk

13:52
Meg lett csinálva. Szigorú műterem - A/2022/10 60 cm.2022. július 22., péntek

05:47
Keresem a szót.
Most mottónak verseim elé:

verset soha nem írtam, kivéve talán a legelsőt
annak sikeredett
08:38
Barátnőnket
sétáltattuk, Katánál is betegebb. Svábhegy. Kászálódott az autóból, keze remegett, sóhajtozott, hamarosan le kellett ülnie. Irodalom tanárnő volt. Provokáltam, Arany János egy hülyeség. Tíz perc múlva kiabálva hadonászott.

 

 

11:42
Spaklis alapozásra
könnyű jó képet festeni. Már eleve félig kész a kép. De hogy vagy 15 éve a kapható kencébe műanyagok, azt többé nem; mi lesz a képpel 500 év múlva. (Igazuk van, asztalosoknak gyorsabban köt.) Azóta én az ötszáz éves receptet, házi keverésű félkréta alap, nyúlenyv 15%, lenolaj és kalcit. De ezt csak ecsettel lehetett fölhordani. Eddig. Ma megpróbáltam sűrűbbre, hátha spaklival. Lehet, hogy győzelem. Hét lemez. Úgy tűnik, ennyit bírok egy nap.
Holnapra szárad.
Evvel a lendülettel mindehhez deszkákból fűrészelve egy jobb táblaemelő-alátét is.
F/2022/116

 
13:26
Kedves Attila, tudom, még bőven nem aktuális, fiammal megcsináltuk, a könyv címéből lefelejtettem a tól-ig dátumot.
Csak én mindent azonnal… Kérem a spejzba betenni :-)) köszönöm! d.

 

16:57
-- Eddig 5x
patikába Kata egy gyógyszeréért. És még nincs a kezemben.
-- Adatpontosítás ügyben kérdések a Kieselbach Galériától. A fotók kivételével már mindent tisztességesen módosítottak.
2022. július 23., szombat

05:24
-- Deske, "A teljes búcsú csak azon tud segíteni, aki a tisztítótűzben van. Aki elkárhozott, azon nem. Ha Hitler elkárhozott (nem tudjuk), akkor rajta nem." Pedig pont az elkárhozástól megmentés lehetne egy fő eredmény. Szóval, úgy gondolom, hogy a búcsú elsősorban a búcsút mondóra van hatással. Akiért, mivel emberi ésszel nem lehet felfogni, nem sok. De lehet, ez is felesleges szócséplés.  El kell engednem. S.


-- Hát ez bizony tévedés: ez nem a logikus tartománya, hitfegyelem kérdése. d.

 

 

09:04

Deske, én nem látok itt ellentmondást: az alapvető döntést a magam életéről és ily módon az üdvösségemről senki más nem hozhatja meg helyettem. Segíthetjük egymást ebben a döntésben, de dönteni nem dönthetünk egymás helyett. Sem a földi életben, sem a túlvilágon. L.

 09:33
Húgom
anno Pannonhalmán a betegotthonban, időnként orvosi bizottság előtt.
-- Meg tudná mondani, melyik évben vagyunk?
-- Nem. Hát nem mindegy?14:20

BESZÉLGETÜNK SKÓCIÁVAL

Olyan sűrűre kevertem a krétaalapozót,
amire 15 éve vágyom, paszta sűrűségű,
spachtlival lehet fölhordani ecset helyett,
sikerült. És kiderült, fizikailag már nem vagyok
ennek több tételben fölhordására alkalmas.

     - Jó vers.

Lehet, hogy versnek jó, életnek nem annyira :-))
második napja csinálom, alig bírom,
és ma még csak a negyedik lemez,
igaz, kánikula kívül belül.

      - Az élet-vers reláció mindig ilyen.
        Higgyen a test visszajelzésének. amikor elég, elég.
        A test beszéde mélyebbről jön, mint a szavaké.

Ez olyan, mint annyit úszunk, amennyi jól esik,
és utána még 600 métert...
De közben az enyv kihűl :-))
Mindig egyszerre csináltam az ötvenet.
Most úgy látom, ez napi hét lesz.

     - A hét az egy jó szám.
       Magával csak úgy lehet beszélni, hogy tudjuk,
       közben az enyv megköt, az idő besűrűsödik. :-))

Katát megetettem, flakonokat elmostam. Ágy. 

2022. július 24., vasárnap

09:36
VASÁRNAP
4h. ébred, szentmise, féltáv úszás, fele gyors, a büfében egy mignon, hazafelé Zelk Babitsról, fürdőruha kitereget,
most ide asztalhoz. Ma még nem jutott eszembe semmi. Illetve ennyi.

Este a tablettát bevenni.
F/2022/117 


11:57
Esténként már nyújtottidejű,
12 p. denevérpad, igaz, nem függőlegesen. Úgyhogy közben rádió. Tegnap a Katolikus Rádióból a Rhapsody in Blue. Váratlanul szíven ütött. Jó 50 éve hallottam először.2022. július 25., hétfő

12:56
Az ember él,
gondolkodik. Vagy lealapoz 14 farostlemezt. Ma délelőtt ez utóbbit választottam. Most megcsinálom az ebédeket.15:39
Egy igaz
szerelem természetrajza.

 

 

18:54
Délben barátom
kiturkászott, kiválasztott, végül megrendelt számomra alapozáshoz segítségként egy 27 literes automatizált fűtésű víztartályt, 40e HUF. Holnapután hozza a futár. Egy telefonnal már sikerült elajándékoznom.

 

2022. július 26., kedd

06:16
-- Deske, ma
ezt olvastam. Először gimis koromban, de igazán most találnak el a mondatai mélységben, élettapasztalásaim okán... H.
-- Köszönöm, Chamberst* nagyon sokáig olvastam reggelente, nagyon erős. d.

Az az elképzelésünk, hogy Isten megjutalmaz minket hitünkért, és lehet, hogy eleinte így is van. De a hit nem nyerészkedésre való, hanem arra, hogy helyes viszonyba állítson minket Istennel...
Istennek gyakran romba kell döntenie élményeidet, azért, hogy megértsd: ez hitből való élet, nem az Ő áldásaiban érzelmesen örvendező élet.
Korábbi hitéleted megtapasztalásod kicsiny napsütötte pontja körül forgott, több volt benne az érzés, mint a hit,
teli volt fénnyel és édességgel. Azután Isten visszavonta áldásait, hogy megtanítson hitben járni...
A hit kimunkálása közben a leírhatatlan elhagyatottság időszakain kell átmenni...

A bibliai hit: ... hű akar maradni Isten lényéhez, bármit tegyen is Ő!
"Bár megölhet engem, én mégis bízom benne" (Jób 13,15) - ez a hit legfenségesebb kifejezése az egész Bibliában.

*Oswald Chambers: Krisztus mindenek felett. Elmélkedések az év minden napjára. Kiadó: Evangéliumi Iratmisszió 1971.

 

09:27
Kata alkonyatkor
a Svábhegyet javasolta. Kicsit már hűvösödött.
F/2022/118

 

Mi történet e játszótéri magányos cipőcske mögött.
F/2022/11914:38
Háttéradatok
Őróla.


... azon az őszön [1926], húszéves koromban. Hetek óta nem volt lakásom, az idő már hideg ahhoz, hogy a Ligetben aludjak, egész éjszaka csavarogtam, úgy, hogy egy-egy negyedórára nekidőltem valamelyik kapualj falának. Hogy honnan, már nem tudom, de mindennap előkapartam azt a negyven fillért, amivel egy kapucínerre beülhettem a hajnali háromkor nyitó Jókai utcai kávézóba... s nem én voltam az egyetlen, aki ott az asztalra borulva aludtam, míg föl nem rázott a tulajdonos...
Zelk: Egy novella története. Élet és Irodalom 1964.12.19.

...Két évig minden éjszaka együtt üldögéltünk a Simplon kávéházban - s nem tudtam róla semmit... soha zártabb lelkű embert, akinek arca mégis csupa nyíltság... Vajda Lajos, a főiskoláról nemrég kikerült fiatal festő, s hűséges asztaltárs, sőt, szórakoztató éjszakai cimbora... nemcsak asztalnál üldögéltünk. Kószáltunk is, s nem keveset... cipője talpát és felső részét madzag fogta össze... nem csupán szellőztetni jártuk a hajnali utcákat, hanem kapupénz híján...
Zelk: Milyen a napkelte? Élet és Irodalom 1964.08.29.

...azokban, a márványasztalaikkal kávéházat utánzó, mellékutcai kávémérésekben, melyekben kényszerű törzsvendég voltam, másfajta hirdetés csábította a vendégeket: "Mindennap hajnali 3-kor nyitunk."
Zelk: Az irodalom hatása. Élet és Irodalom 1964.07.04.

 

 

17:19

Kedves Váli Dezső!
Az adatokat javítottuk az oldalunkon.
Üdvözlettel [Kieselbach Galéria]

[Hogy jeleztem, vintage fotóim, átárazták, 130 helyett 275e HUF ]

 

 


17:23
Hátúszásnál
a két ablak közti pillér az irányzék. Kb. 20 cm. pontossággal, nem kell hátranéznem. Csak ha sávomba betévedő sárgaórás veszély. Forduláshoz hasra akkor, amikor a platán első és negyedik ága egyvonalba kerül. Észrevettem, néhány éve elfelejtettem a homlokzatok-ágak-lombok fölött az eget megnézni.21:46
Egy fáradt nap.
Délelőtt Kata ötlete, Terror Háza Múzeum, 3 termet bírt, otthagytuk, a fíling meg is volt.
Ludas Matyi vicc anno: megkérdeztük munkatársainkat, mit tennének, ha nyernének 50 milliót.
-- Semmit. Soha többet.
Fáradt este. Van benne valami.

 

 

2022. július 27., szerda

05:18
Minden rendben
. Cipőmön masli, hajam zavartalanul nő. Lealapoztam harmincegy farosttáblát. Utána egy nap pihenés. Új mezők a világrendben, teaforralómat szivaccsal körbedörzsöltem, ragyog. Ma ki kéne dobni valamit. Könyvem fele már tördelve, hat képhibát találtam benne. Mindjárt szól a vekker. Fáradtan ébredek. Zoli bácsi édesen locsog prózában, a béke szigete. Múltkor megpucoltam sírkövét.


09:24
Lábujjhegyen járnak még a percek,
de minálunk fő már az ebéd,
vizes ákác sír a kis kályhában,
sír a kályhán a piros fazék.

Feketedik, kihül már a kályha,
anyánk árnya surran a havon,
fölébred a két fiu és látja
teli fazék vár az asztalon [...]
Zelk: Anyánk árnya

 

 

11:23
B. loholt
a nők után. Nem annyira a nőket szerette-, a loholást. .

 

 

2022. július 28., csütörtök

05:28
"Éjszaka hanyatt
estem az ágyamnál, ahogy indultam kifelé. Fejemet ütöttem be. Csengettem neked segítségért, de mélyen aludtál. Végül békésen, nyugodtan, egyedül."
Belém sajdult. Esti sétánkon mesélte el.
Nem először. Meghallottam volna. De ezt a szerencsétlen jelzőcsengőt nem megnyomni kell, hanem billenteni. Mutattam, többször is, de ő bódultan félálomban --
Őrzök egyet a semmire, a legdurvább, negyvenes smirgliből is. Kata gombparkja szintén gazdag. Smirgli/gomb = tudható (sötétben is), hol kell a csengőt nyomni.

 

Még mondtam, borítsuk habszivaccsal padlódat..., és mosolyogtunk egyet.

--- Deske, van egy"bébiőr""nevű ketyere, amit, ha a gyerek sír, zajt csap- jelez a szülőknek. Az összes utódomnál használatban van.
--- Nem lehet, éjjel 1-2-ig tévét néz. d.
--- Azt úgy állítod be, ahogy akarod.
--- Hogy csak Kata feje koppanását közvetítse d.


05:38
Ünnepem, naplóm:

" 1990. júli. 28. jóga vége, napi 30 p. úszás Lukácsban elkezd, vasárnap is //  lelkigyakorlat Fiorettivel: Tata, helyi atya vezeti, meg én, - miért adok hálát- lista."
Kezdem a 33. évet.


06:06
Hajlandók vagyunk azt képzelni, hogy Jézus Krisztus nagy sikerekhez vezet, ha engedelmeskedünk... lehet, hogy épp az ellenkezője a célja... Ha a nyugtalanság közepette nyugodt maradok, elértem Isten célját. Látom Őt járni a hullámok felett, minden rendben van... Amíg távolabbi célra ügyelünk, nem fordítunk figyelmet a jelen pillanatra. De ha rájövünk, hogy az engedelmesség a célunk, akkor életünk minden pillanata értékes lesz.
Chambers: Krisztus mindenek felett / július 28.
09:36
Ez igaz?
09:37
NINCS
Megteremtette a világot,
aztán öngyilkos lett az isten,
ezért születünk árvaságra,
ezért taposnak be a földbe,
mint füvet a csorda, az évek.
Nincs aki körmünkre koppintson,
kezünkből a kést kicsavarja,
ajkunkról a vért letörölje,
és lelkünkről a verejtéket.
Holnap meghalok, hát fennhangon
elmondom utolsó imámat, [...]
Zelk

 

10:09
Ötszáznégy.
Iszonyú olcsón.
Sugár: Csendélet SU504 45x63 cm. Darabanth Aukciósház

 

18:51
A mai nap
tökéletesen fölös (pót)cselekvése: üveglapkaparás. Palettatisztítás.2022. július 29., péntek

17:24
Kata ellátásán
túl semmit nem bírok csinálni. Alszom délelőtt délután, lézengek, üldögélek a szobában. Kánikula.
Ez képernyőkímélőben jött fel. Igen, néha döntéseket kell hozni.

 

 

2022. július 30., szombat

12:20
Ma: fölemeltem
a földről leesett tarisznyámat.
Árnyéka vagyok enmagamnak F/2022/120

 

 

2022. július 31., vasárnap

06:26
Hajnal óta
a rezsicsökkentésen gondolkodom gondterhelten. Bojlercsere?, télre kisszobába költözés? Negyvenezer a gázszámlánk nyáron is, null fogyasztással, éves leolvasás. Talán ezen változtatni. Nem látni a dimenziókat, és nem vagyok ezekben a dolgokban intelligens.

 

12:40
Kata kiskertje
a gangon. Ültetne, ehhez tegnap a piacról 7 cserép virág. Még föld kéne. Vasárnap, a tér üres, reggel hazafelé pár kilót loptam neki a Széna téri építkezésről.

 

13:03
Törlőpapírt
vízbe ejtettem, megszívja magát, lassan süllyed lefelé. Viharos szél. A hatos villamoson elöl karosszékben egy ember vezeti; elhalad előttem, zajosan. Híradó híre, hegycsuszamlás, Japánban pedig egy vulkán. Minden mozog, minden; élő és élettelen. Délben az előszobában pizsamában találkozunk, egymásra néztünk; vasárnapi sétánk alighanem elmarad. Megkérdezi, föltegyek egy teát?


2022.07. napi olvasó 303
Facebook 456 követő

 


   összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►