Régi zsidó temető ünnep - B/86/20/02

hidegtű, vegyestchnika, papír, 20x20 cm, Mátraalmás, 1986
 

 1954. április elsején, 12 évesen fedeztem fel a rendet. Etus néninek, mindenesünknek – tréfaként – iskolába indulás előtt rendbe raktam a szobámat. Másnap rádupláztam. És azóta egész életemben, reggeltől estig. A táblázatokat is ezért kedvelem, biztonság. Másoknál is nehezen tolerálom a rendetlenségeket, szenvedek tőle, például szegény húgom  ilyen. Pedig apáca: tartós fegyelmezetlenség kizárva.

A zsidó temetőkkel foglalkozásom ősmintája ez az abaújszántói látvány volt, lefotóztam. Lenyűgöz ez az őskáosz, de képnél egyszerűbb rendek felé hajlok.

 

 

Abaújszántó F/83/41/03

Megkértek, nyitnám meg a múzeumban tartandó zárókiállításunkat.

86. 7.                                                                            C.01680

Mátraalmási Művésztelep zárókiállítására megnyitóbeszédem
(Salgótarjáni Múzeum)

 

Salgótarján, vagy mondjam ki rendesen, ahogy most megtanultam: Sálgóótárjáán, meghívott minket egy hónapra. Köszönjük. A múzeum jó formáját találta evvel a mecenálásnak. Pedig okosan beleavatkozni a művészek életébe nem is olyan könnyű. Frankfurti állatkerti kísérlet, hogy a majmoknak ecsetet adtak. Élvezettel mázoltak. Egy idő után aztán megérttették velük, hogy a kész rajzért banánt kapnak. Az állatok elkezdtek egyre gyorsabban dolgozni, végül egy-két vonás után nyújtották a művet.

Az Egyesült Államokban egy mecénás művésztelepet létesített. Tudta, hogy a művészek gyakran nem szeretik egymás szagát, ezért a műteremlakásokat egymástól jó messzire, egy erdő közepébe telepítette. A vendéglátás ingyenesre volt meghirdetve. Senki nem jelentkezett. Hódmezővásárhely mecenálással tönkretett egy nagynak induló festőt. [...]

Hát végül is hogyan kell mecenálni?

Nem tudom. Például, ahogy most Salgótarján tette. Talán egyszerűen szeretni kell a művészeket.
A szeretet persze nem érzelem, hanem okos munka. Mátraalmáson sokan foglalkoznak gombagyűjtéssel. Az ehető gombákat leszedik, a mérgesgombát pedig fölrúgják, nehogy valaki fölszedje. Ez: élő szeretet.

 

(Ez az utolsó bekezdés szerkesztőm, B. R. szerint úgy, ahogy van, hülyeség.)