előző levél  összes levél

VÁLINEWS; 206. levél J.-nek, Le Meux-be / 2012. május

--- 2012. május 1., kedd ---

Deske [...] a másik Valéry gondolatot szinte el sem merem mondani: Ugyane fenti című műben írja -- ájuldoztam, mikor olvastam --, hogy az örvény (ld. a Maga képe)  hozza létre az embriogenezeist. Valéry úgy tartja, hogy minden levés a fluidumból származik. Valéry materialista volt. De ez mellékes. [...] U.


Köszönöm. Sajnos én még/már azt se tudom, mi az az embriomicsoda. Az én egész lételméletem négy sor, az is Weörestől.


Isten gondol öröktől fogva téged,
elméjében léted, mint szikla áll.
Mi ehhez mérve habfodornyi élted?
És mit változtat rajtad a halál?
d.

- Deske, olvasom: "hogy az örvény (ld. a Maga képe)  hozza létre az embriogenezeist. Valéry úgy tartja, hogy minden levés a fluidumból származik." Deske, ez az ember normális? L.
- Egy sorát se olvastam. Talán normális ateista. d.
- Ezeknek a mondatoknak semmi értelmük nincs, Isten nélkül se. L.
- Akkor bizonyára költő. d.

 

 

Befejezettnek tűnik néhány kép, kezdtem átnézni.
Például Műterem a hegyekben - A/12/29


--- 2012. május 2., szerda ---

Kedves Deske, (ne vedd tanítóbácsiskodásnak a részemről, de a téma - kultúrtörténeti jelentősége miatt - megérdemli a kiigazítást); írod a blogodban, hogy "Virágot vittünk, de szerettem volna igaz zsidó módjára egy kavicsot is odatenni, azonban a környéken csak murva volt. Úgyhogy Zoli bácsi szíves elnézését kérve egyet elvettem a sirály alól, majd mintha magamé, visszatettem."
Nem a kavics a lényeg, bármilyen kő-féleség alkalmas ennek a zsidó kegyeleti szokásnak a gyakorlására. A célja: építeni a sírt az ég felé. A kő, kavics sírra helyzésével utólagosan a látogató bekapcsolódik, részesévé válik a (meglátogatott) halott eltemetése szertartásának, amely egy ún. jócselekedet (micva), és ezzel a cselekedettel egyúttal a sírt az éghez (Isten "lakhelyéhez") közelíti. 

(Magyarán: a murva is alkalmas lett volna.) Üdv, M.

 

Köszi, Gyuri bácsi nekem az öltözőben azt mondta, hogy a sivatagi vándorláskor a sakálok ellen borították a sírokat kövekkel. Bár ez nem feltétlen mond ellent az égi tartalomnak. d.--- 2012. május 3., csütörtök ---

Megint valamivel többet tudok e világról. Kata elémperdült, hogy tetszik ez az új kék-fehércsíkos trikó, most vette. Mondom, jó, a szélescsíkos trikói még jobbak. Mire türelmesen elmagyarázta, hogy ez milyen szép.
Akárhogy is nézem, ez a kép is megvan. Hatvan centis. Félénk műterem - A/12/36

 

A kedves vendég. [hozott piramisszeletet].
Nézi képek. Beleszólt. Hogy az plump. Mondom neki, igen, egyetlen értéke az a gyönyörű rózsaszínje. De ha tovább kell lépni, ilyenkor egy lehetőséget ismerek, a színét tönkretenni. Úgyhogy zöld lazúr rá, azon nyomban. És tényleg kép lett belőle. Jobb, mint a fönti párja, a 29-es. Gratuláltam neki. [megköszöntem]
Sikeres műterem - A/12/30
[Ilyen volt, itt balra]
A jövő héten ismét jön [dobostorta-szelet], akkor kijavítjuk a többi képet is.


--- 2012. május 4., péntek ---

Nyugdíjas festő hétköznapjai
- telefonok után Budatétényre GPS-szel - 90 centis farostok leszabatni
- mosógéphez új csap kell - fölszerelni
- lejáró útlevél, sorbanülés - majd csüggedten időpontot kér
- Kata elkallódott mobilja, utánajárás
- T-COM-irodába, új kétéves szerződés a NET-TV-TELEFON-MODEM-re
- hegyikréta - súlypát - bőrenyv - zselatin méricskélés alapozáshoz
- és most két napra minden leáll - megszerveztem,
húgomat fölhozták Pannonhalmáról.
Programjait szervezzük.
Hétfőn kísérem haza.
Aztán alapozás.
Fotó: F/2011/285

És küldtek egy csudát.<<... a reumatológus írta fel.
http://www.wimp.com/dogsnores/ >>
--- 2012. május 5., szombat ---

Erzsébethúgommal uszoda, antikvárium. Eredetileg egy teológiai könyvet keresett, bérmaajándéknak. Közben magának egy hatalmas Hét évszázad magyar versei, 1600-ért, szinte ingyen. Aztán még ingyenebb: az eladó adott egy címet, lakásfelszámolás, ahol örülnek, ha vallásos műveket elvisznek. Két szatyorral hozott, civil könyveket is talált. Én közben csak bámészkodtam, könyvbirtoklásügyben nem vagyok érdekelt.
Délután egyik első mesterem, a nálam három hónappal idősebb Kecskeméti Kálmán kiáll. megnyitója. Kórus is, aranyos kislányok, üdítően hamisan énekeltek. Wehner Tibor méltatott.
Annó Kálmán tanított meg sétálni, éjfélkor pislogólámpás ferencvárosi mellékutcák. Kezembe adta Strindberg Egyedül-kötetét, amit aztán én harminc évig... 95-ben ki is adattam.
Útközben a Virág Judit Galériába, két képemet beadták aukcióra. Előkiállítás. Hátukra most cédulát ragaszt. [az angyalos: A/71/25, indul 1,7 millió, a piros: A/09/04, indul 400 ezer.] Aztán a húggal séta, végig a Duna-parton, a bronz cipőket is látni szerette volna. Errefelé én se járok, kérdezősködtem. Megtaláltuk. Egy fiú hátizsákból kivett tornacipőit tette melléjük, úgy fotózta. Egy házaspár rámköszönt, kik lehettek. Egy autóbusz keveredett a vízbe.Erzsébetnek kiturkásztam Áder János május 2.-i államelnöki nyitóbeszédét a Parlamentben. Eskűtétel, a protokollszöveg végéhez hozzátette: Isten engem úgy segéljen.

...a sokféleséget mindig csak egyetlen apró különbség választja el a széthúzástól, azaz attól, hogy bármelyik pillanatban terméketlen, ártó, önző, a közösséget indokolatlanul megosztó vagy önpusztító erővé váljék. És ez a különbség nem másban van, mint a tiszteletben, vagy annak hiányában. Csakhogy ez az egyetlen leheletnyi különbség egész világokat választ el egymástól.   a teljes szöveg
Lukácsos kollega,
ezredes barátom sürgős üzenete:

- Hogy a spenót több vasat tartalmaz, mint bármely más zöldség, félreértés. Az ötvenes évekban egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt.
- Egyes számítások szerint az emberi agy tárolókapacitása 1.164153 gigabyte.
- A történelem legrövidebb háborúja: 1896, az Angliával szembenálló Zanzibár 38 perc után letette a fegyvert.
- A világtörténelem leghosszabb műsormegszakítása, BBC. Mikiegér rajzfilmet, avval hogy kitört a II. világháború. Hat év után pontosan attól a ponttól folytatták, ahol abbahagyták.


Erzsébettel a kétszintes Mammut-könyvesboltban, böngésztünk. Album, egy fotó Diener Dénessel, 1949. Hiszen ez az én műtermem. Stimmel. Ajtó a másik szobába, azt (túlfelől) azonnal befalaztattam. Nekem maradt a falfülke: beépített íróasztalom. Tőle balra nagy fekete vaskályha, helyére először olajkályha került. Arra telt.
 

Kedves Deske! August Strindberg: Egyedül c. kötetét én legszívesebben az ön hangjával hallgatnám:
http://mek.oszk.hu/05300/05313/mp3/
A Félénk műterem - A/12/36 jó. A cím pedig telitalálat. üdvözettel: H.--- 2012. május 7., hétfő ---

Reggel fél négytől fél hatig megcsináltam Gábor Nyugat elődei - Vasárnapi Újság legújabb fejezetéhez a rengeteg ábrákat, aztán a formázott cikket föl a netre. berszangabor.hu. Aztán vonattal Győrbe, ott Erzsébetet harminc kötet könyvével, meg egy vízforralóval fölraktam a pannonhalmi buszra, aminek végállomása a kolostor főbejárata. Szóltam a pilótának, nézzen utána, hajlamos csomagot elfelejteni. Megígérte. Visszaút bóbiskolás. Hazafelé a Széna téri boltba, ott mutattam a szomorú helyzetet fotógépem kijelzőjén. Megbeszéltük, tanácsot kértem. 19 ezer. A mostanában alig folyó mosdócsapunkra is kíváló ötletet kaptam. Rákérdezett: nem volt vízelzárás mostanában? Akkor csavarja le a kifolyónyílásnál lévő szűröt, nézze meg. Haza, egy óra múlva ez volt a helyzet, ábra-kettő, fölszereltem. Háromszor. Akkor már nem is csöpögött. A maradék csapot pedig falamra szerelem föl, abból fognak folyni a műtermes-képek.
Aztán ebéd. Elvben mákostészta. Hivatalból csak diós, és fáradt voltam elmenni a mákig.

Mondom Katának, megjött a Szegedi Táblafestészeti Biennáléra a meghívó; mondom, meghívó. Tudod, ez mit jelent.
(Nem kaptam díjat. Akkor levél jön.)
Pedig nagy, 90 centis :-)Kata új édességtípussal kísérletezett. Stíriai metéltet főzött?, sütött? - csinált. Ami levestészta, dúsítva.
- Hogy ízlik?
- A maga kategóriájában kíváló.
Értette.


--- 2012. május 8., kedd ---

Monitorról lefilmeztem ezt az egyperces videót, hogy a Hálás Utókor is élvezhesse-, ahogyan macsesz masszíroz egy omlatag ebet. Képminőség alig romlott.


Esetleg omlatag hölgyet is tud a macsek? L.

Óvodás korom óta vágyam egy magántitkár, aki masszírozni is tud. d.A szeretet nem érzelem.
Szeretni annyi, mint jót akarni, s jót tenni.
Amikor a világ befejezi, a hit és a remény is elmúlik; a szeretet soha. (Pál)
De sorstársaimért mi a túrót tehetek akkor majd a mennyben?

09:12 Reggel - Lukács uszoda - eddig két teológus:
- Új ég lesz és új föld. Lesz mit csinálni. Nem tudjuk, mit.
- Ott a szeretetet nem csináljuk, ott benne élünk.

09:35 És Kata a reggelinél:
- Azt fogod csinálni, mint az angyalok. És ők nem unatkoznak.

Most itt tartunk. Talán még kapok--

 

Az országban ha három ember ismeri ilyen szinten ezt a kultúrcsodát, ami hatvan évig; a Vasárnapi Újságot. Fél éve dolgozza föl, írja. De nyafog:
- Ki fogja ezt a honlapomon olvasni?
- Találtak egy Leonardo-naplórészletet, leírja, hogy nem fog bele Liza asszony megfestésébe, mert nagy munka, meg úgyis csak a férj, meg az a néhány inas látná.

 

Akkor most egy zuhanyrózsatartó Katának a kád fölé, az ő méretéhez. A négy csempe találkozásánál fogom a falt megfúrni. Halványan emlékszem, üveget, csempét vasra való fúrófejjel lehet, csak lassan. Ha lehet, hűteni. Nagyon régen csináltam. Aztán képalapozás. A 40 deka enyv tegnap óta ázik.


10:08, MAIL.
Szia Deske, ilyesmire gondoltál? [t.i. reggel a zuhany alatt, hogy a lap szerkesztése is megérdemelne egy fejezetet]:

<<A Vasárnapi Újság

Az enciklopédikus hetilap a magyar szellemi élet egyik legnagyobb méretű és hatású teljesítménye. Időhorizontja / 1854 – 1921/ korszakokat, rezsimeket, életformákat ölel át. Szerkesztői, munkatársai, szerzői a legkiválóbbak közül kerültek ki. Az enciklopédikus jelleg a szó legnemesebb értelmében valósult meg:

A hetilapnak is vannak halványabb számai, ahogy a költő-zsenik is írtak gyenge verset. Ez nagyságukból semmit sem von le. A hosszú életű hetilap írásait, képeit áthatja a nemzeti... >> [és még 20 sor]
G.

 

Köszi, igen, témafölvetésnek jó. Különösen az elejéről az értékelést elhagynám. Úgy kéne a tényeket csoportosítani, hogy ordítsanak.
d

 

Kettőig - ebéd később - negyven lemez alapozása. Netán valamelyiken nemsokára remekmű, egy nemzet büszkesége. Hát lihegek én itten ötszáz éves recepttel, előáztatás, melegítő vízfürdő. Csak mert a gyári készítményekben műanyag, aminek H. szerint valószínű, 100 év a bomlási ideje. Ha előbb van a világ vége, fölöslegesen kínlódtam. De hát az mikor lesz. Meg kéne nézni a wikipediában.
Közben kellett valami segédeszköz a vízmelegítőhöz. Lábosba lógatni, de mindig a víz szintjéhez állítva.

 

--- 2012. május 9., szerda ---

Az évtizedek során pontos munkamegosztás csiszolódott ki köztünk a háztartási munkák tekintetében. Is. Nem fordul elő, hogy egyszerre ketten vásároljunk kenyeret. Vagy a takarítás. Ez úgy oldódik meg, hogy Kata nem hordja a szemüvegét, én pedig megfelejtkezem az egészről.


A lakás legifjabb lakója
-, ami előtt ez a maci szárad -, legalább harminc éves.
Talán büntiben van.
A maci.


Egy kedves jóakaróm
mailben néha meglep egy csokor virággal.
Ez jó.
 

Ma is kaptam, mutatom.
Lassan lecseng a magyar s
ajtóban fontos emberek régi diplomamunkái iránti érdeklődés.

 

Reggelete hazafelé a megtalált új ösvény, minden nap Dumapart. Víz. Túloldal. Margitsziget. Szeretem. F/2012/118--- 2012. május 10., csütörtök ---

04:53 Éve tudom, a Műcsarnok kiállítást akar nekem '13-őszén (okt. szülnapom), összes terem. Gulyás Gábor. ig. csak annyit jelzett, van ehhez koncepciója. Ez nagyon jó, de nekem is illik erről gondolkodni. (Minden véleményt, ötletet kösz.: vali@deske.hu.)
1. Ha csak olajkép = nagy festő vagyok. Ha fotók, grafikák, mindenféle mókák is, zavartabb a helyzet. A hiúságom, kontra hiúságom. Ha én döntök: legyen ez utóbbi.
2. Egy tavalyi kiáll. kapcsán észbevettem, lehet ijesztően kevés kép egy falon. (Egy ideális kiállítás 25 kép, egyébként.)
3. Hete kitaláltam, hogy lehet előkészíteni a tervezést. Eddig 23 témahalmazról lista, minden lehetséges és lehetetlen ötlet papírcsíkokra. Alaprajzon tologatni. Oda majd csak a számokat beírni. (Ahogy itt mutatom, persze még csak odahányva.)
4. Ellentétben összes múltammal, a válogatást, rendezést lehetőleg szakértőikre hagynám. Kezdek bizalmatlan lenni magammal.
5. Listát írok a lehetséges megnyitókról.
6. Korunkban hülyén kötelező minden kiállításnak címet adni. Hülye ötleteim: NAGYON SZÉP KÉPEK A MŰCSARNOKBAN... VD. SZOBAFESTŐ... DESKE.HU... VÁLI (kb.) 70... Vagy kommersz: VÁLI-OEUVRE?, ill. persze: VÁLI
7. Már útban néhány nagyobb - 150 cm - kép.
8. Mindig van remény (Örkény). Az a rohadék Czóbel 84! volt, amikor megfestette azt az ingaórás csendéletét.

 
Olajképhez alapozó készítés. Házilagos mérlegemhez szemescsavarokból van 5-10-15 dekás súlyom, de 7,5 dekás nincs, satöbbi. Muszáj volt egy konyhamérleget venni. 7500. Öt próba: 1 gramm tévedéssel dolgozik. Zseniális. És gyönyörű. És magyar.

06:41 Azt mondják, mindenben Istenre hagyatkozni. (Épp imádkozom.) Szívesen megtenném. De nem tudom, hogy kell. Én nem szokom megkérdezni, mit csináljak. Szaladok a mamut után. Igaz, a nap folyamán sok mindent megköszönök. De az nem ugyanaz. Vagy mégis?

08:37. A 32. hossznál belémnyilalt. És megrémültem a gondolatától. Hát ide züllöttem?! Hogy a 22 fokos víz jobban ízlik, mint a 26?! Potenciális renegát?

 

Szia Deske! Írod:
<<A szeretet nem érzelem.

Szeretni annyi, mint jót akarni, s jót tenni.
Amikor a világ befejezi, a hit és a remény is elmúlik; a szeretet soha. (Pál)
De sorstársaimért mi a túrót tehetek akkor majd a mennyben?>>

Azt mondani, hogy "a szeretet csak munka" ugyanolyan tévedés, mint ha azt mondanád, hogy "a szeretet csak érzelem". Hogy jól tudjam akarni és jól tudjam tenni a jót, ahhoz elengedhetetlen az érzelmi életem kiművelése. A boldogságvágyunkat nem hiába helyezte belénk Isten: parancsai után a legfőbb iránytűnk az életben. 
Á.

Köszi, igazad van, javítom:
nem feltétlen érzelem is.
És a kérdésem?
d.

 

 

11:41 Ki kellett próbálni ezt a tegnapi újtípusú alapozást. Ennek alá is enyveztem. Hát, nem üdítő.
Skandináv műterem - A/12/40, jó nagy, kilencven centis.

 

Deske, <<Egy kedves jóakaróm mailben néha meglep egy csokor virággal. >> Mi van a tegnapi csokorral? Közben elajándékozta? B.


Morandi = lyelképes virág. d.Esti üzenet, árverezik az A/06/09-et
.
<<Deske bácsi, ezt látta? Tetszik.
http://axioart.com/index.php?op=live_item&click_id=&id=1144664

S.>>

 

--- 2012. május 11., péntek ---

Milyen baromi egyszerű. És magától értődő. Persze. Amikor már ki van találva. Bosszant, hogy senki, még Gábor sem, a műszaki agyával nem vette észre, micsoda megtalálmány műcsarnoki kiállításom előrendezési ötlete, hogy cédulákat tologatni egy alaprajzon. (Ahogy annó tanulmányt is cetlicsíkokból szerkesztettem össze.) A dolog bonyolult, ugyanis minden témahalmaz külön-külön megfontolandó, mert egészen más helyigényű, fontosságú, és hogy egyáltalán kell-e. Ezt a kombinatorikát fejben elvégezni - legalábbis nekem - szinte lehetetlen, összehangoltan elosztani a 10?-23? tételt a 12 teremre.

Deske, nem szeretném kisebbíteni megtalálmányát, de ezt a módszert alkalmazzuk lakásberendezésnél is, magam lakásátépítésnél, vagy újba költözésnél, mindig méretarányos cetliket tettem ide-oda, a helységekhez passzolva... a belsőépítészet alapja, ami a maga látens szakmája... A.


Nem szeretném kisebbíteni a  magam érdemét, de alaprajzon bútort elhelyezni nagyságrendekkel kisebb feladat… d.

 

 

Vasárnapi Újság 1858. 35. <<Egy gépész nagyon egyszerű gépet talált fel, melly éjen át a gőzkocsikban az állomáshoz közeledéskor nagy lármát csinálna s az állomás nevét megvilágítaná. Ez által ki lenne kerülve azon baj, hogy sok utas éjnek idején elaludván, akarata ellen is tovább utazik, mint szándéka volt.>> Szia! A te figyelmeztető módszereid egyszerűbbek. G

 

Reggel váratlan vendégek, rövid látogatás, a konyhában üldögéltünk.
Úgy tűnik, megvan a stabil negyedik unokánk, Hanga, új mamájával. Édesanyja meghalt. A kisasszony főfoglalkozású durcás, alig jut ideje másra. "Szökőkút" frizuráját 11 éves féltestvére; Piri-nővére kreálta. Amúgy csak annak eltulajdonított, neki igencsak bő garbójában hajlandó élni. Éjjel pedig két kedvenc pulóverében, ehhez kénytelen ragaszkodni. F/2012/122
Őrá vonatkozik Zsófia gyönyörű, veretes mondata: Kis hisztis picsa, fölnevelem.

 

12:02
Deske, gratulálok a családi szaporulathoz... anyukának sok erőt, türelmet... egyéniséget kapott... P.

 

 

13:39
Deske, találtam valamit a szeretet cimü  gondolatcsere ügyben. Ez milyen?  "A szeretet az egyetlen épelméjű és kielégítő válasz az emberi létezés problémájára."  Erich Fromm. C.

 

13:42
Tökéletes. Gyönyörű. Köszönöm. d.

 

15:42
<<A szeretet elsősorban nem egy meghatározott személyhez fűződő viszony; a szeretet magatartás, a jellem beállítottsága, amely meghatározza az illető személy viszonyulását világ egészéhez.>> Fromm, ezt én is olvastam - A szeretet művészete -, kötelező olvasmánnyá tenném. K.

 

 

--- 2012. május 12., szombat ---

A szeretet elsősorban nem egy meghatározott személyhez fűződő viszony; a szeretet magatartás, a jellem beállítottsága, amely meghatározza az illető személy viszonyulását a világ egészéhez." Ez igaz, csak éppen a gyűlöletről, irigységről stb. ugyanúgy elmondható.

"A szeretet az egyetlen épelméjű és kielégítő válasz az emberi létezés problémájára." Ez is igaz, csak éppen azt nem tudjuk meg belőle, hogy mi a szeretet. Szia! L.

 

Lukács, plakát egy forgalmas folyosó falán.
Elgondolkoztató figyelmeztetés menekülés-projectben gondolkozóknak.
Ha jól fordítom a szöveget: TALÁN NEM HELYES MENEKÜLNI.

 

Figyelem, hölgyek. Barátom most érkezett a Fülöp-szigetekről.
Ott a nők nagy orrot operáltatnak maguknak. Hiszen az a szép.

 

Új képet kezd, a B. típusú alapozásrecept kipróbálandó.
Sok baj. De talán most.
A/12/41
, kilencven centis.


Az Isten Szeretet. Kifejtése a Bibliában, az Újszövetségben. üdv. Gy.

 

 

--- 2012. május 13., vasárnap ---

Az ezredes úr megöregedett az idők során. Úgyhogy már gyorsabban úszom nála. Ma viszont kioktatott, hogy meglegyen az ezer, az ötvenhez még plusz két hossz kell. Ez baj. Addigra már fáradt vagyok. De kicsellózunk a sorssal (© Ottlik), az elején úsztam le a többletet.
Mára valaki ráfirkált a figyelmeztető táblára. Ejnye.

 

 

--- 2012. május 14., hétfő ---

A sarkon hófehér luxuskocsi: "FLORIDA. VÉGTELEN NYÁR"
Endless. Szeretnéd?
Isten ments.
Mire vágysz?
Hogy sikerüljön ez a Szőnyi-féle fél kréta alapozás. Az enyvet már beáztattam.--- 2012. május 15., kedd ---


Tegnap a Műterem, pirkadat - A/12/17 (85x65 cm) tovább,
meg Szőnyi Istvánon kiokosodva
8 négyzetméter farosthoz alapozó főzés, aztán fölkenés.
Kész is.
Úgyhogy ma talán lesz egy kis időm fáradtnak lenni.


Interurbán pedzegettem a pannonhalmi főnővérnek húgom bugyigondjait.
Múlt héten adtam Erzséetnek mind a tíz méter tartalék bugyigumimat.
(Rengeteg mindenre használható.
Mint az egyszerű gépek általában. Emelő, csavar, csiga, ék.)
A megoldás: beviszik Győrbe vásárolni.

 

Kata először döbbenten nézte, ahogy az asztalra kipakolom a mexikói melegszendvicskrém konzervet.
De hát ismer.
- Festéknek kell a doboza?
- Nem. A higítónak.
Belsejét az unokáknak.

 

És erre mit mondjak. Szépen csöndben kell lenni. Azt is nagyon halkan. Kameraima.


Deske, hogy tudnám ezt a filmet továbbküldeni? R.

Így:   deske.hu -- VÁLiNEWS -- 2012.5.15.
vagy a levélbe másolva:  http://deske.hu/iras/news-fajlok/j2012.05.htm#madar
d.

 

--- 2012. május 16., szerda ---

Kedves S., ha ideje van, kérem nézzen bele, a FOTÓ / TÉMÁK SZERINT-nél csináltam egy új fejezetet: 21. ERKÉLYEMRŐL. d.


Kedves Dezső, fotók (21.): vegyes. Vannak benne grafikai hatásúak, mozgalmasak, selejtek, izgalmasak, kifejezetten kiválóak és jobb sorsra érdemesek. Nem jók így együtt, nem segítik egymást (legalábbis nem ebben a sorrendben és mennyiségben). Olyan mint egy tornasorban lévő osztály: mind mások, más egyéniségek, csak éppen a sors hozta őket egymás mellé. Sorozat lehet belőlük, de akkor azt ki kell szenvedni. Körülbelül a harmaduk nagyon jó. Bocsánat a fentiekért! Jó éjt, S.


Köszönöm. Egy igaz barát. Valóban válaszol. d

 

Tegnap előzetes megbeszélésen, látogatóban itt a Műcsarnok igazgatója. Rögtön észrevettem, hogy új képemből huszonhárom milyen rossz (gyenge).* Ma külön csoportba őket, "ÁTFESTENI" (fehér) rajzszöggel.

Mint az elődöknek is, most is fölvetettem a kétévenkénti Tavaszi [országos, zsűrizett] Tárlat szükségességét. Gyalázatos helyzet. Egyetért, most tényleg nem rajta múlik. Elmagyarázta.

* Te aztán értesz az ellenreklámhoz, mondta Kata. - Hát nem érted, ez a legjobb reklám. Bízhatnak benne, hogy amit már kiadok a kezemből -

 

Műterem vörös állvánnyal - A/12/13 jav. (90x90 cm.)

 

--- 2012. május 17., csütörtök ---

Unokám szerint: Csiga kérdezi a dinoszauruszt, te be vagy lájkolva Noénál? - Miii?? - Semmi, semmi.

 

Este Virág Judit aukció a Kongresszusi Micsodában. Régi képeim, tudom is, honnan.
Leütötték:
Stúdium az időről - A/71/25... 1,7 millió,
Békés műterem - A/09/04... 550 ezer. Ez a 194. tétel volt. Aki elvitte, új gazdája véletlen közelemben ült, bemutatkoztam, meglett az elérhetőség. (Rajtam kívül egy élő festő szerepelt, feLugossy.) A másik képem az adatbázisban egyelőre így: LAPPANG-19.
A többi 192 tételben nem voltam érdekelt, egy-egy fontosabb névnél fölnéztem. Közben 57 oldalt átvettem Merlin Carothers új könyvéből.

A könyvet fogorvostól jövet utcai sátorban láttam meg a Ferenczyek terén. Témája nem érdekel, de a szerzőt halálosan tisztelem, '85-ben nekem életre-fontosat mondott: mindenért hálát adni. Amit most vettem: Boldog lehetsz, már - MOST! Nem célom, hogy boldog legyek, egyébként pedig az vagyok. De mit mond erről ez a metodista repülőezredes-lelkész. A könyv alcíme: Isten szeretne téged boldognak látni. Marana Tha kiadó, 2007.
Kölcsön adom, vagy örökbe, még két nap. Végig alá lesz huzigálva. Golyóstollal.


--- 2012. május 18., péntek ---

Lukácsbeli ezredes ösmerősöm átküldött egy PPS-t; diasorozatot. A szokásos vegyesfelvágott, érdekes fotók. Kicsi lány nagy kutyával, hegyorom ködben, régi biciklisták, asszonyok száriban, égő Zeppelin. És köztük ez. Katonák, pihenőben.
Csakhogy én tudom, mi ez.
Hátborzongató.
Emberek. Az egyik haláltábor kápói, vasárnapi kiránduláson.


Deske, és ezekért is hálát adni?!
R.


Az a szent - nevét elfelejtettem - a XIX. sz. végén, Afrika közepén született. Kislány korában elrabolták rabszolgának; akik aztán adták, vették. Kegyetlen sorsa volt. A közbülső éveket nem tudom. Szerzetesként egy velencei kolostorban halt meg. Kérdezték tőle, mit tennél, ha találkoznál elrablóddal. Kezet csókolnék neki, általa jutottam el idáig.
d.

 

 

Vasárnapi Újság 1874 /49.

Sányi Lajos: Fölvonó gépek a nagyobb házakban. Korosabb férfiak és nők tudják, hogy semmiféle fáradság nem támadja meg oly nagy mértékben az életerőt, mint az, midőn egy magas ház harmadik vagy negyedik emeletére kell fölmenniük… A fölvonó gépek előnyével ama pénzbeli veszteséget állithatjuk szemben, a melyet a háztelek tulajdonosok szenvednek azáltal, hogy ezentúl kisebb területekre is lehet magas házakat építeni. Amit a ház terjedelemben vészit, helyre ütheti a magassággal, melyre az uj találmány behozatala mellett fölemelni lehet.
A gőzerő által mozgatott felvonó gép teljesen olyan szerkezetű, mint a többi emelő gépek, vagy milyenek nálunk a budai gőz-sikló…
Amerikában a felvonó gépek a mozgató szerkezeten kívül egy csinosan bútorozott kis szobából álltak, melyben a föl-vagy leszállni akarók helyet foglaltak, s mely éjjel gázfénynyel, nappal pedig metszett üvegű ablakok által voltak megvilágítva. Az újabb szerkezetű gépeknél a mozgató erőt nem a gőz, hanem a víznek folytonos egyensúlyra törekvő tulajdonsága képezi…
A felvonó alkalmazásba vétele hamar kifizetné a rá fordított költséget, s a főváros lakóinak áldás lenne, a melyért nem adhatnának elég hálát a gondviselésnek és a házi uraknak.

 

Valaha egyszer megmértem, reggelente Lukácsig ez a kb. 1200 méter kocogva kilenc perc volt. Tegnap próba. Hát bizony 11:10. Ez így nem mehet tovább, gyorsléptű fiú megelőz. Ma megfontoltabban, 09:08. Nnna. Kissé megizzadtam.

 

Ma magánböjt kenyéren és teán, de vendégem alighanem tortaszeletet fog hozni. Nem lehetetlen, hogy dobostorta-szeletet. Mi tetszik jobban az égnek, megegyem, vagy ne. Ugyebár a szeretetparancs -Két nyelvakrobata, levelezünk
a szomszéd Tatjánával. Férje kissé németes, vagy fordítva.

- We found 4 keys / schlüssel. Are there not Yours? d.

- köszönöm, azt kulcsok nem a mi. Köszönöm a figyelmet. Tatiana
- Meine losung (see picture / sehe bild) d.

(Csakugyan nagyértékű gondolatnak tartom ezt a pionír jelmondatot: Légy kész, mindig kész! Szebb, mint a magyar Légy résen!)

Deske, Bugy gatov! - ez az eredeti cserkész köszöntés Be prepared! - Seid Bereit! - mint látja - szó szerinti fordítása. Ijjen a világ. I.

  

 

 

 

 

 

Csak azért, hogy ne nulláról induljunk, bár még nagyon korai, Miki fiammal átbeszéltük a '13-as Műcsarnok-kiállítást, alaprajzice. Nagyon jól gondolkodik.
Deske, a szent, akit említesz: Giuseppina Bakhita ( Szudán 1869 – 1947). Február 8-án ünnepeljük, halála napján.

 

A tegnapi történet 25 másodpercben.

--- 2012. május 19., szombat ---

Mai szoftrémálmom a szokásos panelekből, de a vége újszerű volt. Kata kissé idegesen rámutatott a hatalmas üres telekre, hogy akkor ez a megoldás, ide tervezd meg a nagkövetség épületét. Jó, mondtam, majd elgondolkozva, hogy előbb meg kell várni a hatósági engedélyeket. Jó, felelte, ebbe azonnal belenyugodva.

Hogy bírhattam én tegnap azt a 09:08-at az uszodáig, mikor a mai 09:27 is alig ment, pedig. Lehet, örök etalon marad.

 

17:01
Kedves Deske, második napja hordozom magamban, ma viszonylag hosszabb vezetés közben jöttek a tolófájások. A mindenért hálát adni. Jó kereszténynek tartom magam, a hét fő bűn időnkéntI elkövetése mellett is, a magam kereszténységét elsősorban a mindennapi cselekvő szeretet felől ítélem meg. Az a példa amit a rettenet fotó kapcsán leírt, nemcsak bántó - ha számomra idegen írta volna, azt írnám, cinikus - de nem is adekvát. Egy-egy emberi sors tragédiájából születő megtisztulás, a szenvedések árán megtett út, nem azonos a tudatos, és tömeges gyilkolással. Egyéni megbocsátások vannak, nem pusztán kiemelkedő és köztudott történetek alapján, mindennapjainkban is. Érdi Tamás zongoristától - aki gyakorlatilag vakon született, ma már világhírű -, megkérdezték egyszer, szeretne-e látni? És azt mondta, nem. Megszenvedett, megdolgozott azért a világért, amit így teremtett magának. De ez nem jelenti azt, hogy milyen jó vaknak lenni.
A fotón szereplő emberek bűneinek megbocsátása csak Isten hatásköre. Én nem bocsáthatok meg sem a náci gyilkosoknak, sem a hasonlóknak.
De minden olyan sors előtt, mely emberfeletti küzdelmet szül, tragédiákból való felgyógyuláshoz vezet fejet hajtok.
K.


Kedves K., lehet nem megbocsátani, de nem érdemes. A megbocsátás munkája az magamról szól, saját lelkem tisztításának ügye, vagy az én bensőm gennyedzik tovább. (Nem hívőknek: hogyan várhatok megbocsájtást akkor másoktól. Hívőknek egyszerűen kötelező, a Miatyánk-mondat súlyosságával: bocsásd meg bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.) Attól, hogy megbocsátok, a bűn bűn marad. Hogy az mekkora, milyen ítélettel, ahogy írja is, nem az én dolgom, az Isten ügye.

A hálaadás. Én itt úgy imádkoznék, hogy hálát adok Istennek, hogy ilyen szörnyű helyzetben is MINDENKINEK a legjobbat akarja adni. Sajnálatos, aki ezt nem fogadja el.
d.

 

Négy képről fotó, ez itt: 50x70 cm-es, Műterem, délutáni pihenő - A/12/18

 


--- 2012. május 20., vasárnap ---

A tegnapihoz záradékul, nem először, Paolai Szent Ferenc (1416-1507) veretes szövege:

Úgy bocsássatok meg kölcsönösen egymásnak, hogy később a sérelmet föl ne rójátok. A sérelem, erre való visszaemlékezés ugyanis: jogtalanság, a harag továbbszövése, a bűn megőrzése, az igazságosság ellensége, rozsdás nyíl, a lélek mérge, az erények elvesztegetése, az elme férge, az ima megzavarása, az Istenhez intézett kéréstek erejének megsemmisítése, a szeretet elárulása, lélekbe szúrt tövis, soha el nem alvó gonoszság, soha el nem fogyó bűn és mindennapi halál.

 

 

Ma meg tudtam fogalmazni az érzületet. Ha késznek kinevezett képemet nem látom áhítatosnak, akkor mégsem az.
(Másoknál más értékek vannak, az is rendben van.)

 

E-mailek ide-oda:

11:59
- Deske, el nem tudom képzelni, hogy mi lehet az a más érték, ha festészetről van szó!
H.

- Pld. ez. Engem nem izgat föl, de azért ez jó. d.

 Deske, szerintem komoly böjtöt kell vállalni a kápók üdvözüléséért. Így eszköze lehetünk annak, hogy Isten bocsánata (= szeretete) hozzájuk is eljusson. Hálát adni értük, számomra kicsit súlytalan és, bevallom, abszurd is. Krisztus nem adott hálát az Atyának azért, hogy a főpapok meg akarják ölni, hanem meghalt értük. Szia! P.

 


- Kedves Deske, és mI van akkor, ha magamnak nem tudok megbocsátani? B.
- Baj. d.
- Bocs, illő komolyabban. Akkor félő, másnak se, Istennek se. Ha magamnak nem… átgondolatlanság, Istenértetlenség. d.
- De mit tehet az ember maga ellen? Ja tudom: "Változtasd meg önmagad!" Na ez az ... B.
- Hinni = munka (döntés), hogy Ő jobban tudja. d.
- Hogy hagyhatom Rá, amit nekem kell(ene) megoldanom? B.
- Előtte megkérdezni, hogy most mit tegyek. Tudja, nagyon rossz kedvemben azt mondom, most nem Katának mosogatok, hanem Istennek. d.
- Hát igen. De az elkövetett - akár apró, meggondolatlanságból fakadó - disznóságot már nem lehet jóvátenni, sem magam, sem Isten előtt.
- Nem is kell. Isten magát szereti a legjobban, (mert mindenkit a legjobban), és feltétlen szüksége van magára. Fölöslegeset nem teremt. d.
- És Hitler? B.
- Fölfelé nézzen, ne oldalra. Nem kell nekünk mindent érteni. A szenvedés misztérium. d.

 

--- 2012. május 21., hétfő ---

Bocs, de hát ez napló.
Kocogás a Lukácsig, talán majd a GPS megmondja, kb. 1200 méter.
11:10 csütörtök, május 17.
09:08 péntek
09:27 szombat
08:39 ez ma, hétfő. Igyekezni kell. 8,33 km/ó
09:57 szerda

 

"Bocs, illő komolyabban. Akkor félő, másnak se, Istennek se [bocsátok meg]. Ha magamnak nem… átgondolatlanság, Istenértetlenség. d." Deske, Istennek megbocsátani természetesen csak annyit jelenthet, hogy nekilátok a róla alkotott téves képzeteim, érzéseim gyógyításának. A. 

 

--- 2012. május 22., kedd ---

Parti Nagy Lajos interjúja Petri Györggyel, Szállóigévé lenni, az a legjobb dolog. In: Magyar Napló 1993.12.24.

Az avantgard énrám nem hatott egyáltalán... inkább ingerültséget váltott ki, tudniillik zavart, hogy túl sok a program, és túl kevés a mű. Nem szeretem, ha előbb egy kiáltványt kell elolvasnom, amiben megmagyarázzák, hogy azt a keveset, amit olvasok, azt miként olvashatom.

Ez a képzőművészetben is, meglehetősen. Formalizmus / ma: tartalmizmus.

 

Szükségem van egy fehér játékmacira, Mackó Úr. Az asztali feszület és az egér közt lesz a helye. Első ütemben majd türelmesen elmagyarázom neki 2003-as, és 2007-es excel, valamint a 2003-ban megszünt (azt használom) Frontpage program táblázatszerkesztési elvei közötti különbséget, hogy aztán részletesen elmesélhessem neki, mivel kínlódtam, majd győzedelmeskedtem ma hajnalban, még uszoda előtt. Mert nagyon kikívánkozik belőlem. Például, miután a 2007-es excelt webre konvertáltam... És Ő feszülten figyel. Rákérdez. Fejcsóválva cöcög.

 

Nagyon szeretem a kisregény befejező mondatait. Most idéztem barátomnak. Na kitől van? <<Visszatértem a lakásba, már kissé fáradtan, leültem az íróasztalomhoz. Amikor kezembe vettem a golyóstollamat, térdemre a füzetet, először betegségem óta, ugyanaz a csöndes izgalom fogott el, mint majd hatvan év alatt, valahányszor munkába kedtem. Ez is lecsillapított valamennyire.>>

--- 2012. május 23., szerda ---

1973. 3.                             C.00438

- Cézanne: apám lángeszű férfiú volt, 25.000 frank járadékot hagyott rám.
- Tanguy apó: Csak gazember lehet, aki többet költ napi 50 centimes-nál.
- Az erősek titka, hogy szünet nélkül fegyelmezik magukat-

 

 

CTRL+F, keress: plakát. A műcsarnoki kiállításhoz. Az adatbázisból keresem elő kiállítási plakátjaimat, OSzK. Kézirattár / C. napló.

1970. Eötvös klub C.00251/G
1974. Fényes Adolf terem C.00478/K
1975. Fiatal Művészek Klubja C.00505/B
1975. Stúdió Galéria C.00523
1978. Nagy Balogh terem C.00667
1978. Derecske Műv. Ház C.00759/B
1981. Műcsarnok C.00995
1995. Csontváry terem C.01605/C
1986. Ernst Múzeum C.01771
1987. Mór C.01740/B
1993. Csongrád Műv. Ház C.04030
1995. Esztergom C.04429
1997. Ernst Múzeum C.05118
1998. Szolnok - Róma Magyar Intézet C.05791
1999. Hermina irodaház C.06216
1999. Debrecen Műv. Központ C.06194
1999. Eve-Art /A4, uszoda számára C.06218
2000. könyvesboltoknak: CD-ROM-om C.06428
2001. Szegedi Iskolanővérek C.06544/A
2002. Ernst Múzeum C.06919
2003. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon C.07296
2003. Győr, gyűjteményes C.07350
2007. Aulich Art Galéria C.09343
2008. Kecskeméti Fotómúzeum C.09662
2009. Képcsarnok aukció, képemmel C.10314
2010. Belvedere Galéria C.10433

 

 

Deske, elfogadom, a szenvedés misztérium. De annyi ember szenvedése (az amerikai őslakosság kiirtása, az ukrajnai kitervelt éhinség, az előző és későbbi népirtások,  a holokauszt, az afrikai nyomorúságok nyomorúsága): hogy lehet ez isteni szándék? A Káin-Ábel történet: nem ez a megfejtése sok későbbi történésnek? Persze, szabad akarat. Csak nincs ellensúly. Mondja, hogy van! C.

 

Kedves C., úgyis csak saját belső válaszát fogja elfogadni. d.
 

--- 2012. május 24., csütörtök ---

Negyven éve sűrűn, aztán a gyerekek, mostanában újra gyakrabban kutyasétáltatás; Katával kettesben. Lefekvés előtt, este, a Vároldal. A minap egy nekünk új szobor a Szabó Ilonka utca Halászbástya felöli végében. Egyszerre mondtuk, Melocco. Mansfeld Péter emlékműve, Hullócsillag. 56 után kissé gyorsan akartak rendszert váltani, (öten voltak, amúgy loptak is); a pesti csibészek egy rendőrtől vették el a fegyverét. (Vagy csak akarták?) Úgy tudom, a rendőrtiszt-avatás egyik fénypontja volt a Parlament előtt a már nagykorú (kivárták) fiú fölakasztása. Nem egyértelmű, szándékos volt-e, igen hosszan haldoklott.

Mansfeld Péter elleni vádak a következőek voltak: népi demokratikus államrend vagy népköztársaság elleni szervezkedés és az erre irányuló szövetkezés, robbanóanyag rejtegetése, fegyver- és lőszerrejtegetés, lopás, gyilkosságra való szövetkezés, rablás, hatósági közeg elleni erőszak, személyes szabadság megsértése, fogoly szökés, veszélyeztetés. Első fokon életfogytiglanra, másodfokon (tanácsvezető bíró: Vágó Tibor) halálra ítélték.

 

Örvendjetek az Úrban! Újra mondom, örüljetek! Fil. 4,4.
Carothers szerint az örvendezés engedelmességet jelent.

 

 

"Szükségem van egy fehér játékmacira... hogy aztán részletesen elmesélhessem neki, mivel kínlódtam, majd győzedelmeskedtem ma hajnalban, még uszoda előtt. Mert nagyon kikívánkozik belőlem. Például, miután a 2007-es excelt webre konvertáltam... És Ő feszülten figyel. Rákérdez. Fejcsóválva cöcög."
Szerintem Isten ez a játékmaci, aki soha nem un meg minket, és a legjelentéktelenebbnek tűnő dolgunkat is lélegzetvisszafojtva hallgatja. Szia! R.

 

--- 2012. május 25., péntek ---

Ma plébániaközösségi célra (elfelejtettem, miért) megint böjt
6 sós kenyér
5 cukros tea
1 dobostorta-szegmens, ha tényleg hoznak nekem Gödöllőről.

meg végül egy pogi felét is, de azt a névnapomra, azért.Hallom: Ez?! Száz évig fog élni.
Kizárólag a dallamtól és a mondatkörnyezettől függ, hogy ennek értelme:
- rejtett gyűlölet
- irigység
- vagy teljeskörű szeretet
- vagy elismerés /F./

 

Nosztalgiázunk megint egy kicsit. Van jeles kollegánk, akin azzal vidámkodunk, hogy bizonyára egy sárgafestékgyártulajdonos szponzorálja. Nálam ezek alíg fogynak. Lám, hány évig használhattam a most ürültet, ha ez a következő, a depóból elővett valaha 165-be került. Most tán 2500.
Nálam a Van Dyck-barna fogy. Van Dyck, Van D, Van. Nincs.

 

Tegnap este nyolckor (1/2 9) Mapplethorpe kiáll. megnyitója a MŰPA-ban. A M. Alapítvány New York-i elnöke beszéde: evvel a gyűjteményes kiállítással a nagyon igényes M. is meg lenne légedve. Ő tudja; barátja, és ügyvédje volt.
Robert Mapplethorpe. (1946. New York - 1989. AIDS). Nagy művész. Hihetetlen gondos kompozíciók és bevilágítások, hátterek. Elképesztő szürkeskála, gyönyörű. Élete és munkája közti különbséget pontosan kirajzolja 1930 táján Capek a Benda színész halála (vagy eltűnése?) novellájában. Jó néhány felálló fütyiket fotózott. A rendezés kerülte az ettől szélsőségesebb, aberrált témáit. Az erotizmus a művészetben általában fölülírja a jelenlévő egyéb értékeket, azok befogadását. Itt nem.

A portréi. Az önarcképei. A férfiaktjai. Virágok közelfelvételen, ez kevésbé személyes. Egyhúrú művész - nem minőségjelző -, mint a lézer, nem szórt mezőt világít. Nagyon markáns. Nagyon jó. Nem nézem meg még egyszer, megkaptam. Két filmjét vetítik, feltétlen javaslom meg-, ill. végignézni. A fehér leples nőt különösen.
Amikor New Yorkban este hazatérve György Petinak meséltem, hogy a Guggenheim Múzeum egyik oldalterme M.-ról van elnevezve, fölsóhajtott, hogy na, megvan az áttörés. Elfogadták.
Repróimon - üveg - sajna mi is rajta vagyunk. De hát. A nullánál az egy végtelenül több. Hát még a tizenkettő.
A 4., 5. és az utolsó! kép is ő, önarcképei.


◄ 2012. május 26., szombat ---

Prédikációt hallgattam.
1. Mennybemenetelkor az angyalok megdorgálják a búsuló apostolokat, miért akarnátok Urunkat egy korábbi minőségbe visszarángatni. Új valóság kezdődik, ezentúl a találkozáshoz nem kell időpontot kérni tőle. A szívetekben lakik. A szentségekben.
2. "Aki nem hisz, elkárhozik" mondja Jézus, félelmetes. Tehát üdvösségünk a hitünkön múlik. Hívő módon élni, az elsősorban imádságos élet. Emberi és isteni kapcsolatunk lehet horizontális és lehet transzcendens. Az első: a dolgokat, konfliktusokat megpróbáljuk intézni, elintézni, szép szóval, erővel. A másik: először imában Jézust behívva a helyzetbe, rábízva, alázatban. Akkor Ő előkészíti a másik szívét IS. A szentek mindent imádságon keresztül értek el. A ferenceseket megtűrték a muzulmán Szentföldön.

 

Másfél éve cseng a fülem. A végtelen mezők tücsökzenéjét hallom állandóan. Illetve ritkán, csak ha csönd van.

 

A zuhanyozó felé, elhaladok a medence mellett. Szemüveg nélkül nem látom az arcokat, de a medencéből ezt hallom: és akkor egy Weisz nevű, 1637-ben. Akkor ma melegvizes napunk van. A történész barátunk csak akkor úszik.

 

Ezekről a tegnapi testfotókról - egy régi emlék. 1962., első éves belsőépítész. Sorozás, Zsombolya utca, XI. ker. Kieg. Parancsnokság. (Illyés is megverseli ezt a kellemetlenséget: Várakozások.) Fütyim alsó harmada törtvonalú. Ezt érzékelve a sorozóbizottság orvos tagja kedélyesen magyarázta a többi tisztnek, ezen a nő pörög... Amiből azt a következtetést vontam le, hogy valaki minél inkább katona, annál kevésbé orvos.

 - Deske, nagy önfegyelemre vall, hogy mindezt nem illusztrációval tudatta a nagyérdeművel. H.
- Javaslom, ne tessék megnézni a Mapplethorpe kiállítást. d.

Jut eszembe, a történet folytatódik. Vittem leletet, hogy achillesz-ínam rövid, (igaz, ettől fárasztó állnom, tűsarkú cipőben kéne járnom). De ezeknek ez nem lesz elég. Úgyhogy ezt diktáltam be: a bal inam rövid. Így nem lettem sorköteles, hanem szakszolgálati tartalékos. Katonakönyvemet tíz éve dobtam ki.
És a befejezés:. A behívóparancs szerint valami irdatlan későn, délután, egyszerre engednek haza. Ez nem jó. Fölöltözve megtudakoltam, melyik szoba, és bekopogtam. Szakszerűen vigyázzba álltam: Parancsnok elvtárs, engedélyt kérek a távozásra, a Főiskolán ma felmérő dolgozatot írunk. - Az engedélyt megadom.Egy tegnap kapott fotó.

 

 

 

És teljeskörű búsulás. Hogy fogok örülni, ha megtalálom. Vagy talán kidobtam. Nálam nem szok elveszni semmi. Higgins: Cold Harbour. Négyszer végignézve sincs a 22 könyvek között. Reggel óta valahogy egyre jönnek föl a helyszínek, fordulatok, jellemek. Se a címére, se a szerzőre nem emlékeztem, a 200 Le Meux-i levélből kellett előhalászni, szerencsére ennek megvan a technikája. Olcsó háborús krimi, egy a millió közül; a zürichi reptéren vettem, 1991, hogy ott a várakozás órái. Alkotóházakba szoktam magammal vinni. Megkedveltem. Gondolom, senki nem ismeri, és nincs belőle Magyarországon példány, a Bookline-t megnéztem.
Ha mégis, kőcsönkérnémmm.


17:10 Kedves Máté! Mindenre van megoldás. Illetve persze mindenre egyáltalán nincs, de, stb. Nagymértékű szívességkérés, bocs. Higgins: Cold Harbour. Ezt az eltűnt könyvemet valahol valakik használtan 3,5 dolláért árulják. Izé. Ehhez nem értek, elintéznéd ezt nekem? Idáig eljutottam: http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=higgins+could+harbour Nagyon köszi! tényleg: d.

 

Itt el lett veszítve minden mérték. Nem megy. Nem bírok belőlük törölni. Az újonan került onoka. Megint a konyhában gyűltünk. Kata előrelátóan megjegyzi, na, erre a lánykára majd vigyázni kell. Hogy a férfiak. F/2012/127-134 

 

◄ 2012. május 27., Pünkösdvasárnap ---

Reggel a hívek könyörgése annyira tetszett,
hogy mise után fölmentem a szentélybe,
és kifotóztam a nyitvahagyott könyvből.
Délután pedig megfüredettem a lelkemet - ünnep - Ferenczy Károllyal. Álmodozó öregúr, szeretem.
Nemzeti Galéria, ötödször.

 


◄ 2012. május 28., hétfő ---

Tíz éve Kecskeméten egy áruházi boltos megmutatta nekem a tökéletes cérnát. Próbáltam, elszakíthatatlan. Sötétzöld volt, az mindenre jó. Rögtön három spulnit, egyet bele az útikészletembe. Boldog voltam. Itthon dicsekszem Katának, azonnal lelőtte: nem jó, a ruha szakad.
Persze ezt használom.
Jing és jang.

 

Kedves Deske, az e heti ÉS-ben György Péternek van egy írása, elképesztően jó és fontos, a Műcsarnok aktuális kolozsvári kiállításáról. Az anyagot belehelyezve egy tágabb, európai kontextusba, és nem visszafelé tekintget. Mindenképp megnézem a kiállítást.
Írja, a mai magyar művészek nem látják be, hogy ami kőrbeveszi őket, avval mégiscsak el kell számolniuk... A mai magyar festészet hosszabb távon nem folytatható a mai magyar társadalom teljes figyelmen és tanításon kívül hagyásával. A mi festészetünket: csak jóindulattal lehet a trendek ismeretével vádolni.
L.

Igen, Péter kontextusban és trendben profi. Speciel a jó képet nem tudja megkülönböztetni a gyengétől.
Szerinte a művészet fegyver az imperializmus, stb. elleni harcban.
Szerintem fontosabb feladata van.
Szerinte a mű mutasson körbe.
Szerintem mutasson fölfelé.
Mint a jó művek mindig és mindenhol.
d.

[Ahogy szoktam mondani, egy villám fényénél megmutatja Isten köpenye szegélyét.]

a teljes György Péter cikk

 

 

52. érettségi találkozó osztálytársunk plébániáján. Mintha bonctani intézetben embriópreparátumokat néztem volna. Pedig én is. A dimenziók. Munka volt a neveket összekérdezősködni. Az ausztráliás fiút behoztam Budatétényből, tőle el is búcsúztam: Gondolom, többet nem látjuk egymást, jó munkát. F/2102/135-147
Ez itt Vasbányai Ferenc - Zebi - osztályfőnökünk.

Krasznay László pénzügyi - számviteli főiskola Frank Kiss János építész Udvarnoky László plébános Simig András fogorvos Valtinyi Dániel vegyész Czéhmester István építész /Ausztália
Kiss Tibor vegyész Szűcs Ákos kertészmérnök Tóth Tibor szerszámlakatos Takács Gábor villamosmérnök Berey Attila állatorvos Vitéz Bátor elektr.mérnök, jogász 

◄ 2012. május 29., kedd ---

Egy kisasszony, reggel, a hídnál. F/2012/148

 

 

Ez az A/11/62 kissé megint átalakult. Link-6-nevet kellett neki adni. Lehet, hogy még mindig túl szép. Méteres mérete maradt.

 


Egy szerzetes ügyetlenkedik
a tűzrakásnál, addig-addig ügyetlenkedik, míg egyszer csak megégeti a kezét és följajdul.
- Mi történt? - kérdezi Chan Chu.
- Megégettem a kezemet.
- Azt láttam - mondja Chan Chu - De mi történt?
H.

 

Kedves Deske, Gy.P. intellektusát nagyra becsülöm, de mégsem az esztéta mondja meg, hanem az élet folyása, hogy mi a maradandó, sőt azt is, hogy mi a "korszerű", azaz, mi fejezi ki a kort. A maguk - akár Voinich, akár a Maga képei: éppen ezt a ... nem folytatom. Az ellen pedig hiába akarunk esztétikai-, vagy ami rémísztőbb, ideológiai fegyvereket bevetni. Na meg a mindenkori befogadó dönti el. Nem tudom, hogy fogják megítélni Andy Warholt 100 év múlva. Én viszolygok tőle; divatot ugyan csinált, de festészetet?! Egyben van - szerintem - igaza Gy.P.-nek: a hátrafelé tekintgetés valóban hátborzongató. De itt már nem a művészetről van szó...
F.  

 

 

 

- Deske, az atya, akinél gyónni szoktál, mikor és hol szokott gyóntatni? A.

- Sehol, semmikor. Telefonon egyeztetek vele alkalmanként időt, helyet. Most megkérdeztem tőle, fogadna-e, megadhatom-e a számát. Neked is ezt a módot fogja ajánlani, várja a hívásodat. d.

 

Este séta a vároldalban. Kata meséli, hogy barátnője fiának leendő anyósa milyen nehéz természetű asszony. Ámulva hallgatom.

 

◄ 2012. május 30., szerda ---

Akadozik az újságellátás. Új fiúk hordják. Így próbálok segíteni:

 

Tehetségemet ismét szorgalommal pótolom. Talán a 12. próbálkozás, tárgyfotó. Lenne. Új helyzet is, tegnap le kellett vágnom a gurulóasztal múltkoriban hozzátoldott oldalpolcából, csúnya volt az aránya. Flexszel vágtam. Az új, magasított pereme is javít valamit a közérzetemen. F/2012/150. Elment vele a fél délelőtt.

 

Az ide beemelt levelek alá ötletszerű betűszignó kezdettől fogva, tehát 12 éve. Hiszen nem kértem engedélyt a közlésre, és netán a szöveg átszerkesztésére. Most mégis az egyik - nevezzük Ágotának - régi partnerem számon kéri:

- hogy lettem én F., kedves Deske?
- Nem értem a kérdést, kedves Franciska.

 

 

Érkeznek a fontos hírek mindenfelől.

- Nincs új a nap alatt. Vasárnapi Újság 1879. 44.: Herman Ottó felszólalt a magyar orvosok s természetvizsgálók vándorgyűlése ellen, s felhívja Szabó Józsefet, hogy karácsonyra vagy húsvétra hívja össze a magyar természetvizsgálók értekezletét, úgy a mint az „1841-ben a vándorgyűlések megállapításakor történt". Tehát megeshetik, hogy jövőre két konkurens természettudományi vándorgyűlés lesz.

- Az USA-ban az államközi Eisenhower rendszer megköveteli, hogy minden öt mérföldből egy egyenes legyen. Ezek leszállópályaként használhatók háború, vagy vészhelyzet esetén.

- Az Antarktisz a föld leszárazabb helye: a Ross-sziget közelében kétmillió éve nem volt csapadék.

- Kínai tudósok és nanotechnikai szakemberek dolgoznak a magyar kormány megbízásából a Tökéletes Köztéri szobor prototípusán: egy nyilas keretlegényből lett ávós tisztet ábrázol, aki félóránként vörös festékkel önti le magát... és külső energiaforrás nélkül képes lesz ünnepélyes keretek között újratemetni magát... /Új Péter/

- A tőzsdén magasra szökött a Váli-rajzok árfolyama, miután kiszivárgott, hogy a művész már nem biztos abban, hogy tud még rajzolni. /H. Máté/

- Ez nem vicc, hanem a tévé-híradó: Kádár Kerepesi úti síremlékére mobil mellszobrot helyeztek, és csak akkor rakják ki, amikor koszorúzást tartanak. G1.

 

Este Szüts-kiállítás a Próféta Galériában. Megnyitotta Kürti Emese művtörténész. Utána egyik unokája fuvolázott.
Amibe családi kutyájuk olykor rutinosan beleugatott. Rengetegen voltunk.
Tavalyi akvarell tájképei, köztük igen méretesek.
Szent Gellért tér 3. (A valahai házasságkötő terem helyén.)
Nyitva július 6-ig, hétfő - péntek 12-19h. Képek: http://szm.hu / FESTMÉNYEK / 2011

 

 Kiállításplakát a Körúton.

Elképzelni nem tudom, milyen vízuális sokk
ingerelheti föl egyáltalán
az elkényeztetett budapesti publikumot,
ha még a erre a látványra se rohanja meg a galériát.

 

Mind az ötüknek hálásan köszönöm, akik segíteni jelentkeztek Higgins Cold Harbour könyve ügyében; és segítettek is. Teljes siker, sőt annál több. Kiderült, ez egy trilógia közepe. Még azt is megtudtam, sajna az ebben a műfajban námberván Le Carré mára elkurvult. (Emlékeztetőül: The Spy Who Came in from the Cold.)

2012. májusi olvasó (össz: 340641) 4455/hó = 144/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél   össz levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu