VÁLINEWS; 207. levél J.-nek, Le Meux-be / 2012. június

--- 2012. június 1., péntek ---

Fiam megtért Svájcból a 200-as teleobjektívemmmel,
így tegnap ezt (is) lefotóztam:
Műterem fekete képpel - A/12/10, kilencven centis.

 

Ferencesrendi Boldog Baptista Verano szűz (1458. Umbria -1524.), ünnepe május 30.:

A szeretet tüze égjen benned. A légy nem a forró vízre száll, hanem a pocsolyára....
Sokan, akik a szerzetbe léptek, később felhagynak a kezdeti buzgósággal, és bármit tesznek, elmélyedés nélkül teszik... lelki álomban, noha a szokásokat híven követve [ima, stb.]... Sokan alszanak, és önmagukat még áltatják is, amikor mély álomban a saját tökéletességükről álmodnak...

Ezt nekem is mondja. Hogy időnként figyelmes önkontroll.

 

Kezdetben a 26 fokos medencében is fáztam. Olimpikon vizilabdás ismerősöm - fél életét víz alatt töltötte - tanácsolta, vegyél előtte egy hosszú forró zuhanyt. Ez volt 1990-ben. Megfogadtam, és tartom. Évente bemerészkedtem a jégtáblák közé, a 22 fokosba, onnét aztán hamar ki. És most. Pedig nem szeretem a változást. Ne történjen semmi. El se hiszem, le se merem írni.. A hidegebb víz (renoválás, másnaponként az van) jobban esik. Úgy tűnik, itt fogok maradni. És ma kipróbáltam, a hosszú forró zuhany se kell. Már.

 

A Virág Judit Galériában "MŰTEREM AGGYAL" (sic.) képemet valakik valamikor eladták, most megjött a HUNGART-tól a követői jogdíj elszámolás:

alkotás.......................508.000
jogdíj (lenne).............. 20.320
adóelőleg...................... 2.926
kezelési költségek:.... 12.723
kifizetendő.................... 4.671

 

--- 2012. június 2., szombat ---

Ilyen kép is lett.
Műterem, tengerzöld - A/12/12Miért ráng a galambok feje minden lépésnél előre-hátra?

17:15 Deske, mert a farkuk fix, hogy  ne boruljanak föl.  A tyúkoknak is, csak nem annyira. P. 

 

Reggel, Török utca. Békésen kocogok, gondolataimba merülve,
még 300 méter, mikor váratlanul döbbenetes látvány. Megtorpantam. Sikerült lencsevégre kapni. Épp kezd száradni a járda, nemrég itt eső lehetett. F/2012/153

 

A fotó engem is megrázott....a jövőben javasolnám elé írni: CSAK +18!
L.

 

 

--- 2012. június 4., hétfő ---

Régi ideám, hogy ha a színeket redukáljuk, mondjuk 1000-re, és egy reális 500x500 pixeles felületet veszünk, gépen minden kép egyszerűen, záros határidőn belül előállítható. És akkor mehetünk aludni.

 

Felhorgadt a vágyam egy régebben olvasott elkallódott regényemre. Jóakaróim, pártfogóim és patronálóim ó, azok nem, azok nem tétlenkednek. Mára minden együtt. Túlcsorduló. Köszönet. Én meg közben ritka alvásszüneteimben csak festegetek, villanyszerelek, effélék. Illetve azért már a 9. fejezetnél tartok. Utána jutalmul elolvasom magyarul is, mert örülök, hogy mennyire értettem.

És még: <<Deske, van egy ismerős antikváriusom, aki...>>  <<a bookline-on ezt találtam...>>

Vasárnapi Újság 1875. 14. Sok nézője van a gőzhajónak, melyen ő felsége Dalmácziába fog utazni. A hajó a legfényesebben van berendezve. Az ebédlőtermet drága smyrnai szőnyeg födi s tizenkét karú csillár disziti. E teremből egy középajtón őfelsége lakszobáiba juthatni. A király dolgozó szobája igen egyszerűen van berendezve, aranyozásnak híre sincs. Kicsiny íróasztal, két támlásszék, asztal és kerevet képezik a szoba egész bútorzatát. E szobából nyilik be ő felsége hálószobája, melyben egyszerű vaságy, mosdószekrény és néhány szék áll. Innen lehet bemenni a fürdőszobába. E szobákból nyílnak a szolgálattevő udvari méltóságok lakrészei. Ezen lakrész átellenében van a királynénak lakosztálya, a ki különben nem vesz részt ez utazásban. A szobák fényesen és nagy kényelemmel vannak berendezve. A hajó legpompásabb terme: ő felsége elfogadó szobája. A padló itt is értékes szőnyegekkel van fedve; a falak fényes palissander fákkal vannak beboritva. Az ablakok között óriási karos gyertyatartók állanak. Egyik szögletben egy faragott szekrény áll, az angol ipar egyik feltűnő készitménye, mely 4000 frt értéket képvisel…
G.

 

Délelőtt A/12/41 tovább. Májusban kezdtem. Kilencven centis.

 

--- 2012. június 5., kedd ---

A napot kezdve ma mit köszöntem meg:
- hogy nincs protézisem
- azt az 1984. májusi prédikációt
- azt a próféta papot, akinek később négy gyereke lett
- hogy baromi álmos vagyok
- a Higgins könyvet
- a tegnapi talánkész képet
- a rövidnadrágomat, noha most fázom
- az uszoda-hidegvizet
- Katát

 

Szt. Bonifác püspök és vértanú (673-754) ünnepe. Egy leveléből; aktuális:

Az Egyházat, amely mint egy nagy hajó szeli át ennek a világnak tengerét, s amelyet különböző kísértések hullámai ostromolnak, nem elhagyni kell, hanem kormányozni.

és lejjebb:

Bizzunk abban, aki ránk rakta a terhet.


Egy túl izgatott barátomnak régi naplójegyzetem: <<Negyven év fölött az ihlet napszakhoz és keretmérethez igazodik.>>

 

Katával beszélgetünk... hogy ha az a fickó ezt most.., nem fog tőlem soha képet venni...
Ha a pénzet belekeverjük a festésdologba, minden azonnal összezavarodik.

 

Trianon. Szegfű Gyula a huszas évek végén azt írja Tisza Istvánról, hogy nem adta meg a nemzetiségeknek a választójogot, azok szakadtak volna már le. Fölkészítette a hadserget a háborúra, csak ezért nem esett szét az ország már '14-ben. "…Nem! nem az ellenség - önfia vágta sebét." Kisfaludy Károly: Mohács
Infó: zuhanyozó, G1.


Meg lehet fogalmazni egy ilyen igazságot, hogy én tulajdonképpen nem szeretek mosogatni. De nincsen semmi értelme. Illetve nem jók a koordináták.
Erről az jut eszembe, egy divatos fiatal amerikai színésznő is bír okos lenni: Rémes, az ember beveti az ágyát, elmosogat, aztán fél év múlva kezdheti az egészet előlről.

A nők mindig okosak bírnak lenni - szegény férfiak. Egész életükben küzdenek kisebbségi komlexusukkal, különösen napjainkban; nincs háború, nincs hol harcolni. Egy nő meg mindent meg tud csinálni. Egy barátnőm mondta évekkel ezelőtt, a férfira két dolog miatt van szükség, de az autót el lehet vinni egyedül a szerelőhöz... Á.
Szabó Magda szerint a férfiak három dolgot tudnak csinálni, és nem kettőt: gyereket, adósságot, és háborút. d.


A mai délelőtt. Egy tönkrement Than Mór-repró üvegezése, rendbetétele, Kata raktárából.
Megdöbbent, hogy nekem ez tetsz. Nagyon jó pld. a ritmusa, lüktetése, a középpont szerk.
Ajándéknak szánta kollegájának, de aztán mégse.
Meg festményreprózáshoz segédeszközöm reparálása.
Megvilágítja élességállításhoz a kis filctollrajzolt rácsot. Működött, csak ronda volt.
Ellensúlya Katától egy 28 gr-os kavics.

 


--- 2012. június 6., szerda ---

A Riviéra, műterem - A/12/41 tovább, bef., pár perc munkával. Egy asztal ne legyen narancsszínű. Elég az a piros a képben. És az asztalláb ne legyen azonos vastagságú a középső fekete folttal. És evvel meg is van. Tegnap darab smirglit ragasztottam a narancs foltra, eltüntetendő, kipróbálandó; mára csak annak a színét kellett már kikevereni. Ez a redukálás mindíg szívgörcs, merjem-e. Kicsit fellengzős voltam.
Mentségül, közben Rock Around the Clock. (Nem halkan.) Bill Haley. Aztán Brenda Lee. Nagy idők tanúi.

 


Ancilla hogyan van? Mintha valami lenne vele: nem válaszolt több levelemre - szerintem meg se kapta. Email. És még régebben küldtem. 
Szeretettel üdvözlöm! (ha találkoztok). S.

Tücsök húgom arzheimer kóros, egy éve Pannonhalma, öregotthon. Különszoba. Szellemileg még ép, de rövidtávú memóriája nulla, eltéved a házban. Gyógyszerek. Most vettünk neki egy notebookot, (a PC-je a kolostorában maradt)  de már nem tudja kezelni.  Mondtam neki – és szerzek is –, kapcsolatteremtés: fogadd el az új helyzetet, úgy hívják, hogy írógép. Azt mondta, OK. Most három hétre elvitte a faluja, mert bérma-keresztanya lett ott  - nagyon szeretik –, ilyenformán még működik. Nekem most elszavalt egy 25 versszakos verset, amit valaha megtanult. Látogatható. Sokat olvas, minden könyv kevés neki. A szomszédos öregeket ápolja, kért és kapott egy kis kertet, művelésre. Napi két misére jár, egyiket, nevetve mondta, helyettem, mert itt, a ferenceseknél megszűntek a hajnali misék. Kolostorát átvette az egyházmegyéje lelkigyakorlatos háznak. Ennek nagyon örül, és azt mondja, minden rendben van. d

 Deske, jelzem, Szabó Magda tévedett. A férfiak négy dolgot tudnak csinálni. A 4.: sört tudnak inni (sőt bármivel ki tudják nyitni a koronazáras üvegeket). B.

 

--- 2012. június 7., csütörtök ---

Ötlet, lányoméknak bringatartó a Török utcából, a Suzuki fenekére szerelendő, nyaralásukat egyszerűsíti. Ehhez a típushoz a három női gépet férfiasítani kell, darabonként ötezerért. Ennek kapcsán kérezősködtem is, az én montain bike-om nagyon nehéz. A vázát le tudnák könnyebbre cserélni, kb. tízezerért. Városi bicikli lenne jó, de az nem fér a liftbe. Ennek ott három centi a holtjátéka, lötyög.

13:20 Szerelő szerint mountain bike-om alapmodell [szar], semmit nem tud róla egy jobb vázra átteni. Adna egy városi biciklit 45 ezerét. Akkor ez ennyi. Onnét a Margitszigetre, Cold Harbour az ősfák alatt, mérhetetlen álmosan. Jó ez a bringa nekem, bukni is lehet vele rendesen. Viszont ettől elmúlt a fejfájásom. Kicsit üldögéltem egy virágláda peremén. Kértem egy hideg Colát és egy pohár vizet, szalvétákkal; sebeimet kimostam. Pár napig uszoda kiesik?, akkor helyette bringa?
Ha lábujjhegyen járok - amúgy is szoktam -, nincs bicegés. Vagy nem látszik.

Beletekert? F.

Akkor nem. Három motívum sajnálatos egybeesése. Ágcsapódás a szembe, egy srég rés a járdán, meg egy kerülendő öregúr. d.

1,7 kiló, lemértem. Le a nyereg alól a bicikliláncot, amire sajnos-sajnos soha nincsen szükség. Kiemelt rangja életemben, olyannyira igen szeretem. (Tömör léte maga a Biztonság.) Akár a színváltós terepszínű katonai elemlámpa. Ami morzézni is tud. Tandori játékmacija.


Mike meséli, van már olyan csöndes járású autó, hogy egy hangszóró zajol belőle az utakon, mert így életveszélyes.

 

Reggel még két kép tovább, délután hatot fotóz. Itt:
Riviéra, műterem - A/12/41
(90x90)
és
Műterem, egyensúly - A/12/11
(90x90)

 

 

 

--- 2012. június 8., péntek ---

Kilátás a Kissvábhegyről Pestre F/2012/154. Szeretem ezt a várost.

 

Éjjelre ezt a szigetelőszalag tekercset tixóztam a térdseb köré/fölé,
hogy szellőzzön,
de a pizsama ne ragadjon bele.
Működött.
Éjszaka félálomba fölrévedve kissé szögletes-szakaszos,
óvatos fordulók.
De az nem ettől.

 

 

 

Kata virágcsokra a konyhaasztalon, lámpafénynél, este F/2012/156

 


--- 2012. június 9., szombat ---

A lámapernyő mifelének erős polgári tradíció. Arra való, hogy egy erősfényű izzót gyengévé- (Na, jó, jó, tudom.)
Ma láttam, íme a megoldás. Akár a hasonlóan anyagtakarékos rózsadombi kápolnatorony.

 


--- 2012. június 10., vasárnap ---

"Deske, jelzem, Szabó Magda tévedett. A férfiak négy dolgot tudnak csinálni. A 4.: sört tudnak inni (sőt bármivel ki tudják nyitni a koronazáras üvegeket). B. "-höz hozzáfűz egy alapigazság:
Egy igazi férfi számára minden tárgy sörnyitó. M.

 

Kösz, tudom.
Tavaly is ittam egy sört. d. ??

 

 

- A biciklibukfencet nagyon sajnálom-- de azért nagy történet. A.
- Köszönöm. És negyedik napja nem kell úsznom. Napi + 1 óra! d.
- És mibe forgatja vissza a fölösleget? A.
- Igen, ezt szokták kérdezni tőlem, különösen, amikor valamit fölöslegesen gyorsan, vagy hogy azonnal megcsinálok. Így vagyok beprogramozva, és ez erősíti a rutint. Egyébként tényleg mindig csinálok valamit. A bűnösség határáig, mert pld. munkaidőben olvasni, szinte kizárt. Végét karórám vekkere jelzi, 21:30. És 22 - 22:15 villanyoltás. d.
- Értem - de mindenek ellenére - mert az csak a látszat, amit előad: ott a nagy szabadság, igen, ott van, minden lélegzetvételénél... Hogy csinálja, nem tudom... ez a titok, miközben mindent kipakol a netre... semmit nem tudni... Ez az... A.
- Nincsenek nekem méjjjségeim. Ha van printere, átküldök valamit. Tegnap került újra elém. Sírnivaló, hogy ez a hatéves unoka-kisfiú mindent tud a világról, amit tudnia kell. Annyit nem, hogy Krisztusnak nem volt cicije. Nagyanyjának készült ajándék, gyanús, hogy a szöveget valamelyik nővérével íratta oda. A fölső, verzállal írt szó lehetett az övé. d.

 


Reggeli telefon egy
osztálytársnak:

- Még egy hét a Ferenczy-kiállítás. d.

- Ne is mondd, nem megy, két unoka nálam. Z.
- Vidd el őket is. d.
- Halálra unják magukat, kicsik. Z.
- Magyarázd nekik, akkor nem fogják unni. d.
- Lehet, hogy elviszem. Z.

 

 

--- 2012. június 11., hétfő ---

Izland, jó viszontlátni. Tíz éve Katával, mi festményért cserébe voltunk. Most Bencze Ildikó, barátom, fotózott. F/2012/157-162
Annó néhány jóismerőst-, Esterházyt is hívtam. Végül senki nem jött-, ő pedig már volt. Mesélte, híresen barátságtalanok. Olyannyira, hogy az útikönyv meg kell említse, sőt, igyekszik valamiféle erénnyé formálni. Péter vacsorán igyekezett kapcsolatba lépni:
- Magának ugye öt birkája van?
- Négy.

 


Antiochiai Szt. Ignác (Szíria, 50. - Róma, 110. kb.) ünnepe
. Levele a rómaiakhoz, útközben, viszik kivégezni.

Meg kell, hogy őröljenek a vadállatok fogai, hogy Krisztus igaz kenyerének bizonyuljak. Csalogassátok inkább a bestiákat, hogy sírommá váljanak, és testemből semmit ne hagyjanak meg, mert így legalább lehunytom után senkinek sem leszek terhére...
Csak jussak a vadállatok elé, amelyek számomra már készenlétben vannak. Az a vágyam, hogy gyorsan rontsanak rám. Ingerelni is fogom őket, hogy hamar felfaljanak, nehogy megrettenve érintetlenül hagyjnak, mint néhány esetben megtették. Bocsássatok meg nekem, de én tudom, mi válik javamra. Most kezdek csak tanítvány lenni.

 A repülőgép születése előtt egy másodperccel - 1900. - a Vasárnapi Újság így jövendöl:

A jövő-menő kocsik, omnibuszok, villamos-vasutak szerepét a repülő gépek veszik át. Az egy- és két fogatú bérkocsik állomásai eltűnnek, helyükbe magas torony-épitmények lépnek...
A középületek födelei el lesznek látva a repülőgép indulásához és leszállásához való készülékekkel…
A nagyobb gyári és kereskedői czégek bizonyára külön repülőgépeket fognak tartani utazó ügynökeik számára. Köthetnek üzleteket reggel Pozsonyban, délben Brassóban s vacsorára már visszatérhetnek Budapestre. Az így fölvett megrendeléseknek aztán másnap már eleget tehet a gyár, repülő tehergépei útján...

Hogy a művészeknek lesz-e hasznuk az új találmányból, az kérdés. A repülőgépről csupa madár-távlati képeket lát az ember; ezeknek a művész nem sok hasznát látja...
a teljes szöveg

 

--- 2012. június 12., kedd ---

Érte mentem, ajándék, húgomnak táskaírógép megy. Akkor hozzá új szalagot vadászni. Vatera, google, majd a szomszédos papírbolt, 400 forint. Befűzni. Néhány sort bekopogni. Minden sorban három géphiba. És zörög, és kattog. Különös boldogság, édes révület, elmerengő-, hány éve is, utoljára...?!
A régi szalag orsóján még "DIN" felirat; mint a régi negák, a tizenöt-dines; Deutsche Industrie-Norm, ha jól írom, Az újon pedig a kibocsátási hely már-, tudjuk.

- Deutsches Institut für Normung.  Üdv A.
- Biztos igazad van [német anyanyelvű], de én ezt a nagyszótárból vettem. d.

 

 

Kedves Deske! A "Begurult radír" -elv működik. Hálás köszönet érte! baráti üdvözlettel: H.

 Deske, nem tudom ki a költő, nem tudom hova megy, de kétségtelenül verset írt. Gy.

viszem a régen
kihízott nacim
... viszem a kelet-német
származású macim
ezernyi véglet
közül a köztest
viszem a Csokonai
Vitéz Mihály Összest
ott lesz az ágyam
ahova fekszem
elviszem alvókának
egy-két régi ex-em
viszem a barnát
viszem a szőkét
viszem a felhalmozott
kapcsolati tőkét
viszem a tutit
viszem a gagyit
viszem az otthonkában
utcára tett nagyit
megannyi némán
átbliccelt évet
elviszem magammal a
szentendrei HÉV-et
viszem a Marcsit
viszem a Karcsit
elviszem Kenesétől
Keszthelyig a Balcsit
kicsit a nyarat
kicsit a telet
viszem a mindörökké-Moszkva-
Moszkva teret
apuka titkát
anyuka aranyát
elviszem magammal a
Bácskát meg Baranyát
viszem a bölcsit
viszem a temetőt
viszem a csokoládébarna
bőrű szeretőm
viszek egy búval
bevetett földet
viszem a pirosat a
fehéret a zöldet
elviszem ezt is
elviszem azt is
viszem a jófiút de
elviszem a faszt is
viszem a bankot
viszem a pálmát
elviszem minden igaz
magyar ember álmát
viszek egy csontig
lelakott testet
viszont az nem kérdés hogy
Buda helyett: Pestet
viszek egy szívet
viszek egy májat
viszek egy kívül-belül
lakhatatlan tájat
naná hogy úgy van
ahogy azt sejted:
viszek egy lassú burjánzásnak
indul sejtet
viszek egy csúnyán
beszopott mesét
viszem a legeslegeslegutolsó
esélyt
ki tudja, lesz-e
búcsúzni időm
viszem a Duna-parton
levetetett cipőm
mit bánom úgyis
elviszem lazán
elviszem gond nélkül a
hátamon a hazám
aki ma büntet
az holnap lövet
viszek egy mindig visszavisszahulló
követ

    Erdős Virág verse

 

http://erdosvirag.shp.hu/hpc/web.php?a=erdosvirag

 

 

Közben a kispadláson megtaláltam harmincévig-írógépemet, REMTOR táskagép (Remington-Torpedo), vettem bele új szalagot, abba is. Beleírtam egy verset, és újabb húsz évre vissza, a kispadlásra.--- 2012. június 13., szerda ---

Nem szokok orvoshoz járni, ha nem muszáj. De szeretteim megfenyegettek, netán trombózis. Öt napja baromira fáj a bal láb, sántitok, éjszaka pedig satöbbi. Ismeretlen rendelő, ismeretlen orvos. Aki elmeséli, a Sashegyen járt húsz éve egy lakást megvenni. Az nem tetszett, de úgy intézte, hogy még egyszer visszamehessen, egy képemet a falon újra megnézni. Be tudtuk azonosítani. Csak ideggyulladás, érdektelen. Este, utolsó betege én, mondom neki, kocsival van?, itt lakom a közelben, jöjjön, adnék egy képet. Nem kellett sokat kapacitálnom, nagyvonalú ember, ő is. Elfogadta. Mind a kettőt.

 

--- 2012. június 14., csütörtök ---

Érdekes, a fájdalom szóban benne a dalom. Négykor ébredtem. Gyógyszer. Szépek a hajnali felhők a háztetők felett. F/2012/163

 


- Deske, ha én benyalok neked, hogy reggel-este a képeiddel ébredek, hányat ajándékozol nekem? Pláne, ha poénnak is eladhatod? Azért ölellek. J.
- Próbáljuk ki. d.

 


- Kedves Deske, hogy a NEWS-ban barátjának nevezett: sütendő mákosrétes! C.

- Mákosrétes. Egyes szám, első személy. Értem. d
- Ezt viszont én nem értem. C.
- A legközelebbi kérdés e percben: mákosrétes vagy mákosrétesek. d.
- Mákosrétes egyes szám: nem mennyiség, hanem megnevezés. A mennyiség jelölése: egy, halom, sok, horribile dictu et exclusivo: egy-két darab máskosrétes. Ez egy hülye nyelv, ilyenkor sose használ többesszámot. C.

- Kár. d.Hanga-unoka elműködik enmagában is. Fáradva kissé már földközeli-- F/2012/164- Deske, hát a gyerekemet nem ezen a fenti Erdős Virág-versen tanítanám meg gondolkodni. Poénok tömkelege, áradó jópofiság, gondolat nélkül. Illetve, hogy mindenből elege van. Egyébként valóban nagyon tehetséges. Szia! P.
- "viszek egy lassú burjánzásnak / indul sejtet"- én ezt úgy értelmezem, hogy pld. rákos, akkor mindennek más a frekvenciája. d
- Igen, ha feltételezzük, hogy az általad idézett sorának értelme (súlya) van. Teljesen nincs kizárva. De a vers összes többi része a hatásos, ám súlytalan (értelmetlen) poénokra épül (pl. "viszem az otthonkában utcára tett nagyit"). Illetve arra, hogy utálja a kormányt, és el akar menni. P.
- Megértem a radikalizmusodat, de engem pld. épp az idézet sor megütött, a konkrét környezetére nem is gondolva. d.

 

 

Kedves Deske! Méghogy Erdős Virág gondolatnélküli?
"A mennyasszony a kukában lakott.
Mikor Salamon király fölemelte a kuka fedelét, azon nyomban beleszeretett. Azt sem tudta, hová legyen örömében. Óvatosan körbenézett, aztán behajolt mélyen, egész mélyen, addig-addig, amíg végre sikerült valahogy megcsippentenie a lábát. Akkor aztán megragadta, kirántotta, és se szó, se beszéd, bedugta a szatyrába. És baktatott tovább." T.

 


Kedves P.! Ha a vers gondolati-érzelmi tartalmára figyel az olvasó: itt valaki  mindennel le- és elszámolt, az emlékeivel, a múltjával, a tragikus jelenével és jövőjével. Hogy ezt játékos rap-elős ritmika "fedi el", az nem jópofiság, hanem ironikus fintor. (Ráadásul az utolsó sor Ady "Föl-földobott kő" versére utal vissza.) Nincs itt semmi más, zokogást nevetéssel leplez a szenvedő. Hogy nem gyerekeknek való, az biztos. A. 

 

--- 2012. június 15., péntek ---

Kellhet másnak is, megkérdeztem a M. Fotográfiai Múzeumot:

VINTAGE FOTÓ

A vintage fotó az, ami az expozíció pillanatától kezdődő egy éven belül műtárggyá "nemesedik". Tehát a negatívból papírkép lesz, illetve a digitális állományból papírkép, vagy egyéb hordozójú kép/műtárgy válik. Ebből a szempontból nem érdekes, hogy: van-e rajta a szerzőséget alátámasztó jelzés, aláírás, dátum, sorszám. Természetesen ha van rajta, az csak jó, de nem szükségszerű. Ismerünk olyan Kertész vintage kópiát, amelynek a hátoldalán nincsen semmi és mégis - átszámítva - 82 millió forintot adtak érte egy aukción. A vintage szempontjából a kópiaszám is érdektelen, ha abban az évben kinagyítanak abból a képből százezret, akkor mind vintage, csak nem érnek majd sokat.
A vintage nagyítás nem egyenértékű fogalom az értékes nagyítással! (Mint ahogy a vintage festmény esetében sem :)).


(Szent) Lukács ma reggel lenullázta
egyhetes biciklisebem gyógyulását, úgyhogy akkor most még egy darabig. Pedig csak féltáv volt.

 

További ellenvélemény érkezett az Erdős Virág-vers diskurzushoz, válaszul A-nak:

Aki mindennel elégedetlen, az nem tragikus, hanem komikus helyzetben van. Aki azt hiszi, hogy el tud önmaga elől menni, az éretlen.  P.

 

Vasárnapi Újság 1909. 38.

Kié a levegő? …Mint régente a tenger végtelenségének, most a lég tengerének, a levegő végtelenségének tulajdonjoga izgatja az elméket s napi jelentőségűvé vált a kérdés: Kié a levegő? Már tíz évvel ezelőtt, 1899-ben foglalkozott vele az első hágai békekonferenczia azzal a felvetett és elfogadott indítványnyal kapcsolatban, hogy robbanó anyagokat az ellenség tömegeire, váraira és hadihajóira a levegőből alászórni nem szabad... Hatalmas léghajó-flották szelik majd a levegőt s megvívják harczukat nemcsak a haza földjének, hanem levegőjének szabadságáért is.


 

Délután hozzákezdtem a háromajtós szekrény hátfalához, amit a pincében találtam. A keret építése volt a keservesebb munka. 119x167 centi. Holnap - gondolom - kiderül, mennyire van kész; most úgy tűnik-- A műterem magánya - A/12/44

 

 

-- Deske, a minap föltett lámpaenyő mára ilyen lett. L.

-- Köszönöm, vettem. Az élet szép. A fákon susognak a madarak, és este minden elcsendesül. d

-- Deske, szép az a lámpa. Bár néhány jelentéktelen csengettyűt akasztanék még a csíkos rojtocskákra. U.

-- Néhány jelentéktelen ellenforradalmárt. d.


--- 2012. június 16., szombat ---

Zuhanyozóinfó. Szedjek páros hónaponként Q10-et. Orvosa mondta, nővére is ezt, New Yorkban. Magyarázat: Ha az ember egy szöveget lexeroxál, majd a másolatot újra, aztán így tovább, egyre gyengébb a nyomat. A sejtek elhalásuk elött lemásolják magukat, egyre gyengébben. Mert valami kis izé letörik róluk. Na, ezt a letörést akadályozza meg a Q10. Sarki patika, öt-hatezer forint, egészséges embernek elég 30 mg-os kapszula. Az eladó tovább kutat, a Herbária kiszerelése majdnem fele ár. Akkor azt. Itthon nézem, viszont ebből kettő kell naponta. Alig drágább a többinél.

 

Marabu megint. Igaz, még márciusból, papírt vettem elő festéshez.

 

Hajnalban-reggel a tegnapi kép befejezése:
- lemértem, 17 kiló
- ezért az akasztókarikát másüvé, nehogy leszakadjon
- csúszószeget alá, véd is
- képcédula a hátára
- egy betévedt dongót agyoncsapni
- adatbázisba
- fotó a nagygéppel, rendbetenni, netre
Ez a fotózás kissé nyűgös volt. Sietve, négy után, merthogy még félsötét, ugyanis a mennyezeti 500 Kelvinfokos [a fény színe] reflektor fénye egyenletesebb. Az ágyat is elhúzni, helyére a fotóállvány. A pormacskák maradtak.
A kép két első vázlatát mutatom.

deske, meggyőzött... maga festőművész... egy kicsiny vázlat ekkora mértékben történő megvalósítására csak kivételes képességű emberek képesek... H.

 

Szombat délelőtt. Kata a piacra. Én a kép hajnali fáradalmait aludtam ki. Aztán - a seb+lábfájdalmakra javallták - bringával a Szigetre, tarisznyában Could Harbour. Indulás, a talált előszobai csendélet mellé egy soft-oktatótáblát.
És tényleg helyzet volt. Zsófi állt 7 (hét) gyerekkel a balatoni nyaraló ajtaja előtt, de a kulcs, a kulcs... Kata: piac félbehagyva, félszatyorral haza; megoldotta. A helyzet bonyolultságára tekintettel megette az ebédspagettimet. A szomszéd adott volna ugyan tojást, de nincs neki. És [Kata] rohant találkozni, valami lelkigyakorlatuk, egy vak lány lesz a vendégünk. Így szerinte takarítani nem kell.
A Margitsziget nem tud csúnya leni.Este metrón hazafelé.
Ilyen kutyát szeretnék. De jó lenne. Ez nem plüssállatka. Tűnődő tekintet, a füle billeg néha egyet-egyet. Jóba lennénk. Ő biztosan megértene engem. Talán elég lenne neki annyi séta, ahogy a műteremben ballag, vagy körbe, futószáron. Többre nekem nem futja. Tudok farkaskutyáról angolvécére szoktatva. Vennék egy lila retikült.

 

--- 2012. június 17., vasárnap ---

-- Kedves P., pénteken a fenti Erdős-versre azt írtad, Aki mindennel elégedetlen, az nem tragikus, hanem komikus helyzetben van. Aki azt hiszi, hogy el tud önmaga elől menni, az éretlen.  Ez igaz. Továbbra is szimpatikus radikalizmusod, szerintem itt most tévedsz. Egy vers nem életfilozófia-nyilatkozat - lehet az is -, hanem akár egyetlen pillanathangulat lenyomata. Erdős Virágnak is joga egy másodpercre kétségbeesni. Rezzen a lelkem, mert / Eszembe jutottál. Nem rezzent igen huzamosan, tudjuk. De ha csúnyán hazudott, a vers akkor is jó, fontos és igaz. d.

-- Bravúros ujjgyakorlat arra a témára, hogy utálja a kormányt, és ezért el akarja hagyni az országot. Ez nekem kevés. Nemcsak életfilozófiának - versnek is. P.

-- Nem látod a fától a másik fát. Hogy az a vezérgondolata - önkényes feltételezésed. Hogy ez neked nem kell, tök rendben van. Nem használom / fogyasztom Caravaggiot, pedig. d.

-- "a vers akkor is jó, fontos és igaz" Ezt én kétlem. A gyűlölet tévút. Sem az életben, sem a költészetben nem vezet jó, fontos és igaz dolgokhoz. P. 

-- A gyűlölet helytelen, mert tévút. Ettől még lehet őszinte, vagyis igaz. És az igazság kimondása lehet igaz, jó, és fontos, szerintem... Ószövetség: Csapkodd a sziklához kisdedeit- Itt egyébként szrintem nem gyűlöletről, hanem mezei életcsömörről van szó. d.

-- Én nem érzem a versben az igazság megtalálásáért folytatott küzdelmet, illetve azt se, hogy a költőnő kicsit is bizonytalan lenne önmagában. Igen magabiztosan csapkodja a sziklához a kisdedeket. P.


-- Verset mindenből szabad írni. d.

És még újabb mailek ez ügyben:

-- A szabadság a legalapvetőbb érték. Pál mégis ezt írja a korinthusiaknak: „Minden szabad nekem, de nem minden használ. ”  A költő kiírhatja magából összes búját-baját, örömét, de nem mindennel használ saját magának (és olvasóinak). üdv: C.

-- Én épültem Illyés Gyula kétségbeesett versétől, mondhatni, kifejezetten szellemi-lelki hasznomra volt. d.

 

-- Deske, nekem ez vers nem gyűlölködő, nem utálkozó, nem életidegen. Egy verses leltár az élet vége felé, és ha innen nézem, egy gyönyörűséges visszatekintés. Kicsit karcos, érdes... a szépsége zordságában van... de, persze, kit mi szólít meg... közhelyszerűen zsák a foltját... S.

 

Este a Margitszigetről hazafelé a ferencesekhez, a drága Mihály atya rubinmiséje. 70 éve szentelték. Antal püspök beszélt; hazajött kedvéért Kárpátaljáról. Mihálynál gyóntam is, évekig. A szerb partizánok őt is agyon akarták ütni, mint a mellette álló szerzeteseket, ő valahogy megmaradt. 94 éves, végigkísértem, ahogy először bottal jött be, aztán lasan elmaradt az oltár mellől, csak a szentélyben ült; most ujjai görcsbe rándulva, nehezen mozgatja, és már évek óta tolókocsiban misézik.

 

--- 2012. június 18., hétfő ---

Tegnap végleg bezárt, búcsúzóul még egyszer a Ferenczy-kiállítás; ötödször, vagy hatodszor talán. Tőbbé ez nem lesz. Egyre jobban vonz bugyuta mélasága, ahogy körülnéz a világban. Meg a fehérnek tekintendő zöldessárgái ruhákon, lovak fenekén. Jó is, hogy mentem, csak mostanára vettem észre a magyarázatot a falon:<<Ferenczy Károly párját ritkító műgonddal, a lényeget kutatva tökéletesítette munkáit.>>
Szerelem, gyeplőt a lovak közé, most megvettem még egyszer azt a drága repróalbumát. Volna, mert az MNG-ben már elfogyott. Fiamnak SMS, hoznád vissza a Ferenczy-könyvet. Válasz: nem nálam van. Akkor csak a lányomnak adhattam, aki most kezdte nyaralását. Pássz.

 

--- 2012. június 19., kedd ---

05:50 - penitenciának kaptam; Jób könyve, utolsó fejezet. Épp mostanában vettem újra-, gyönyörű, gyönyörű, mind az utolsó három.
07:30-11h. Négyfelé orvosok.
Éjjelente baromira fáj, jegelem, mégis muszáj megmutatni. A háziorvos csak azért küld a sebészetre - közvetlen is utalhatna röntgenre -, mert úgy az két hét. Bicikliügy: csont nem tört a térdemben. Úszhatok, ha a var leesett, mellen még ne. Futás: ne. Fájdalom: majd elmúl. Útközben elveszett egy fél pizzám. Gyógyszerek 6100 HUF. Doktornő mondta, nézzem több helyen, nagy árkülönbségek. Ez új.

 

--- 2012. június 20., szerda ---

44. házassági évfordulónk. Majd hétkor leszaladok a Fény utcai piacra virágért. Szaladok, túlzás. Még jó lenne kitalálni valamit mellé. Vegyek neki praktikusat?, öt konnektort, vagy egy bernáthegyit? Addig is: Jób-könyv befejezése újra, már csak az élvezet okából, persze a Károli-fordítás szerint. Az Úr számonkéri Jób mindentudását:
38:28
Van-é atyja az esőnek, és ki szülte a harmat cseppjeit?
Kinek méhéből jött elő a jég, és az ég daráját kicsoda szülte?
Miként rejtőznek el a vízek mintegy kő alá,
és mint zárul be a mély vízeknek színe?
Összekötheted-é a fiastyúk szálat;
a kaszáscsillag köteleit megoldhatod-é?

 

07:20 Végül két pacsni. Szimbóleumértékű. Ugyan ezt én szeretem leginkább, mégis, kifejezetten kedves: ő szokott nekem evvel kedveskedni, ha a pékség felé jár. És közös ajándék; ünnep, együtt fogyasztjuk el. Ő ilyenkor még alsz. Odakészítem a szobájához.

Hogy legközelebb ki az előszobába, a csendéletet egy doboz pászka egészítette ki. Azt is én szeretem. Össze vagyunk szokva.


 

Deske, nem ismerős? Kalán néni meséi... hogy csomagolja felesége karácsonyi ajándékát, egy szép nagy pipa... - Dohányzik a felesége? - Nem, a pipa az enyém, de úgy szereti a drága a pipafüstöt! L.

 

Telefon. Húgom vidoran meséli, megint vittek orvoshoz, vizsgálták, hogy mennyire vagyok bolond. Hát, nevettek, nem tudtam, milyen év van... Nem mindegy?! Tudod, ami nem érdekel, azt kidobja az agyam...Megvan mindenem, enni, inni adnak, most hoztak egy televíziót, épp azt nézem... Nem tudod, miért is hívtalak?

 

Aegon Biztosító, ügyintézés.
- És végül szabadna megkérdeznem, van-e életbiztosítása?
- Nincs, én örökké élek.
- Úgy legyen, köszönöm.
--- 2012. június 21., csütörtök ---

Francia műterem - A/12/07 tovább, le is vágtam belőle,
hetven centis, meg egy saját keret, az is festve.
Megnéztem az idei képeit honlapján. Vojnich a férfi, én a nő:

 

Krisztus nem volt forradalmár. "Kadhafi után egymást lövik a lázadók." Népszabadság 2011.11.4.

 


--- 2012. június 22., péntek ---

Seb gyógyulván ma először uszodába. Útközben. Ha azt mondom, elborzasztó, megszokhatatlan, az is csak egy közhely: F/2012/175

 

Három levélben is dícsérnek, hogy ugyanis: szöveg / festmény. Ez jó. Ma kivételesen böjt egy betegért. Így mindezt nem tesz netre. Csak egy kicsit. Délután az A/12/14-et akartam volna javítani, de nem találtam fogást rajta, így újból elkezdtem, és alighanem be is fejez: Műterem, zárt ajtók - A/12/45. Kilencven centi, ez is.

 


--- 2012. június 23., szombat ---

13:37, most lett kész, föltettem honlapjára Gábor úszó-, zuhany-, és fegyvertársam Vasárnapi Újságról (1854-1921) írt utolsó-, ezúttal technikatörténeti jegyzetét, ezt is illusztrációkkal. [berszangabor.hu] Az IRODALOM-MÁSKÉPP könyvtárba kerül. Nadár léghajójának tragédiája, szárnyával verdeső repülő, de gőzgéppel hajtott is; Auguszta főhercegnő egy testnélküli nyitott gépen a két szárny között, társaslovaskocsi vaspályán, a svábhegyi vasút terve, angol rézöntőde gyártelep, ezt mutatom is.
A fejezet: NYUGAT / A Nyugat elődei: Vasárnapi Újság XIII...
Úgy tudom, ezt a hatalmas ívű kultúrtörténeti emléket így máig rajta kívül senki nem dolgozta föl. Néhány felületes tanulmány és néhány felületes doktori disszertáció. Egy, ami alapos és használható: Baki Péter fotótörténész munkája.
(A teljes újság a a neten: http://epa.oszk.hu/00000/00030.)

 

--- 2012. június 25., hétfő ---

Én ugyan el tudom képzelni íróasztal mellől is, de Katának van igaza, élőben kell látni a Holt-Tiszát. Úgy lőn, vasárnap-hétfő. A szállásunkon egy rétegkultúrás remekmű, a tulaj trófeája. A rálógatott érem szerint evvel a fogással ő volt 2007-ben a horgászverseny harmadik helyezettje. A trófea szövege: Ő VOLT CIBAK[HÁZA] RÉME! DE RÁBASZOTT. A "DE" már alig látszik. A jogos győzelmi mámort híven tükrözi az "Ő" betű mellé kétfelől odarajzolt-, fölfelé mutató nyíl. A faluban láttam egy félfülű macskát is.

És egy másik remekű. Úszószemüveg nélkül nem megyek vízbe. Amíg este-reggel Kata úszott-fürdött, a HALÁSZÓEMBER, Oravecz 500! oldalas verses faluregénye. Megkapja-e valaha méltó helyét. Szajla élete a negyvenes-ötvenes években, az ő gyerekkorában, és családtörténet. Vers a haldokló Bodriról, a nyárikonyháról, a gyúródeszkáról, az árnyékszékről; "Apám [amerikai] fizikakönyve". "Nagyapám újabb beszéde a Mindenhatóhoz", "Az öregek távozása". Szívszorító felmenői kanadai kivándorlástörténete, életpróbálkozása. Sírnivaló a benne bujkáló, illetve nem is rejtett elmúlásfájdalom, egy gyönyörű kultúra pusztulása, elsősorban a TSZ-esítés következtében. Hatalmas mű, aki csak ennyit tud a magyar falu közelmúltjáról, az már--- H. irodalmár barátom szerint jelentéktelen szerző. Esterházy méltatásában ez a munka (tíz év) rá volt kiszignálva. Talán az Írók Boltjában még van belőle. Jelenkor, 2006, második, jav. kiadás, 2600 HUF.
Valaha egy nagy képet kapott hódolatom jeléül. Jó húsz éve nem láttam, megöregedhetett, ő is.

16:47 indulok a Lukácsba.

19:03 És megtaláltam a HALÁSZÓEMBERT a neten

Útközben F/2012/176

 

Végül: hazafelé ez a komp [8 db. személygépkocsi, vagy 34 db. lábasjószág] a kedvünkért és 1100 HUF-ért átjött értünk túlnanról a Szőke Tiszán. Evvel nem számoltunk, a GPS ide vezetett. "HA UTAZNA, DUDÁLJON". Oldalán picinyke segédmotor, de leginkább a víz sodrát kihasználva, iszonytató lassúsággal, vagyis békésen.
F/2012/177

 

--- 2012. június 26., kedd ---

Rájöttem, hogyan halad ez a komp motor nélkül is. Két végénél fogva egy-egy drókötéllel van odafogva a partok közt kifeszített kábelhez. De ezen csigákon gurul ez a két kötélvég. Az egyiket hosszabbra engedik, azt a végét a kompnak tolja a víz, mindjuk így (vektorok; eredőerő). Visszafelé a másik kötelet engedik hosszúra. Ahogy a vitorláshajók a szélirányt használják .

 

 

A Műterem fekete képpel - A/12/10 tovább, illetve inkább körbe-körbe. Méginkább egy lépés jobbra, egy, satöbbi.
Ma nem több, egy negyedórát dolgoztam rajta. Viszont megkaptam a csereutalványt a tönkrement garanciális 500 gigás kis winchesteremre. Átvehetem az újat a vásárlás helyén, vagyis ezúttal Siófokon. Érdekes.

 

 

Gáborral ballagtunk hazafelé a parkon át, egy reggeli járdafotó F/2012/178

 

--- 2012. június 27., szerda ---

Műhelyszobám előlépett Mondrián-képpé, F/2012/179.
Meg egy kissé zsúfolt konyhaasztal - ez meg spontán csendélet -, reggelizés közben, F/2012/180.
Ma már kéne valamit alkotni,
lassan kipihenem ezt a múlthétvégi [B. szerint: múlt hét végi] pihenést.

 

 

 

Munkában. Munkában az A/12/08-as. Megvan a kép, meg van csinálva, nem olyan baromi jó, de rendes, még érdekes is. És semmi értelme az egésznek a színei által, vagy réven. (Nekem legalábbis) a szakma legmélyebb titka, a már megfogalmazhatatlan, értelmezhetetlen tartománya ez, nem hülyéskedek. Hogy egy színhang mikor mond valamit, A MINDENT , és mikor - mint most ez - semmit. Pedig asszonáns, és akár szép is. Teljességgel megfoghatatlan; titok. Nincsen követhető irányelv, koordináta.
És - természetesen - az IGAZI színeknek egyáltalán nem kell érdekesnek lenni. Semmi Csontváry. Akár síma, semmitmondó, mezei... Morandi, Nagy Balogh.

 

16:51. T. Belügyminisztérium!

Kórházak, rendelőintézetek előtt ólálkodnak, most a Kapás utcánál kapott (volna) el egy. Egészségügyi felmérés, csak két kérdés, Ön szeret-e enni, 2. Önnek hány lába van. Köszönöm, csak még egy telefonszámot, én avval igazolom magam, az szerint kapom a fizetést. Aztán ma a telefon, Váli úr, Ön részt vett egy egészségügyi felmérésben, most... Itt tettem le a kagylót. Gondolom, haskötőt akart eladni.
De akarnak nekem így eladni zsákvarrótű-készletet, vizihullát, wellness-hétvégét, hiába van letiltva reklámra a számom. Uram, bent van az adatbázisban.
Ezek ellen nincsen rendelet?
Szívélyes üdvözlettel: vd.

 

16:53.Tisztelt Feladó! Tájékoztatjuk, hogy elektronikus levelét fogadta a Belügyminisztérium levelezőrendszere, megérkezett az ugyfelszolgalat@bm.gov.hu címre. A jogszabályban meghatározott időn belül válaszolunk levelére, illetve továbbítjuk a címzett személynek vagy hivatali szervezetnek. Kérjük szíves türelmét a válasz megérkezéséig. Ez egy automatikus üzenet, kérjük, ne válaszoljon rá!
BM ÜgyfélszolgálatDeske, hozzon magánrendeletet: soha nem szabad leállnom mappával és írószerrel hozzám céltudatosan közeledő ismeretlen emberrel (férfival / nővel) szót váltani. I.


De hátha csak a mappáját akarná nekem adni. d.Deske, nem értem...így működik a világ...a kapitalizmus....kereskedőkön kívül utcai hittérítők, kapun becsengető egyházaknak gyűjtő személyek...miért  hatóságban gondolkozik? ez olyan szocialista beidegződés....ma a virtulis világban a net segítségével akárki telefonszáma elérhető... a köszörűst hiányolom, aki gyermekkoromban rendszeresen jött, csengetett...meg az ószeres...stb. ne lázadjon ...ez van...ki hogy tud kereskedni a maga motyójával... A.Estére ez az A/12/08-as
:

 

Meghívót kaptam egy világújdonság művészfesték bemutatására, a Pannoncolor kezdi gyártani. Szulejmán szultán önbizalma:

A SziloKing egy világújdonságnak számító különlegesen tartós, szilikon alapú művészfesték.
Ha századokkal ezelőtt ismerték volna a szilikon művészfestéket, akkor ma nem kellene attól tartanunk, hogy a világ festőművészeinek kiváló alkotásait nem tudjuk majd sokáig csodálni a maguk eredetiségében, pompázó színeiben. Alkotók, műgyűjtők félelme, hogy egyszer csak elkezd sötétedni, repedezni, hámlani a nagy munkával készített vagy drága pénzen vásárolt festmény. Ennek oka, hogy a leggyakoribb hagyományos művészfesték kötőanyaga növényi olaj, amely a levegő nedvességének hatására duzzad, a száraz levegőn zsugorodik, és folyamatosan oxidálódik, így lassan jöhet is a restaurátor. A felsorolt hátrányok kiküszöbölésére dolgozta ki a SziloKing művészfestéket Dr. Nagy József, a hazai szilikon ipar megteremtője, Kossuth- és Eötvös-díjas professzor és Dr. Kesztyűs Ferenc, háromszoros nemzetközi ezüstérmes grafikus- és festőművész. Hitelességét és létjogosultságát a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett műszaki és tudományos vizsgálatok igazolták.
A SziloKing használható az épületek külső-belső falára (nemes vak
a teljes szöveg

 

 

 

--- 2012. június 28., csütörtök ---


Deske, ez a legutóbb feltett kép. Gyönyörűek a színek, de ez sánta. A szék önmagában jó, de ez az egymásfelettiség a cirkuszok egyensúlyozó művészeinek elcseszett produkcióira emlékezet. Azelőtt nem egyensúlyozott. L.


Köszi.  Egyensúlyozás: átszivárgott. Pénzügyileg szokva vagyok. Cirkusz is jó, ha jó (lenne). Önismétlés, egyébként, 1997-ből, B/97/02. d.

.

Kocsi műszaki vizsga+olajcsere, megvan, 63 ezer HUF.

 

--- 2012. június 29., péntek ---

Tegnap művésztelep előtti szezonzárás, fotózás, főleg télen és tavasszal befejezett képek. Van közte jó is.

Visszanézek, műterem - A/11/62 100x100. Az alsó nagy folt élénk kobaltkék volt. Tetszett. De nem volt beszélőviszonyban a háttérrel, és nem tudtam megoldani. Fönt a festőállvány lába épp-csak-valami volt, most témává lépett elő, félálomban eszembe jutott az a szó, hogy sárga. Persze a majdnem-üresség igézete, mint annyiszor.
Műterem, megvirradt - A/12/06 Ez már idén, Kecskeméten kezdett, kicsit okoskodó kompozícióval, ahogy levágtam a 90-es lemezt 60 centisre. Az érdekelt, hogy az állványon lévő kép anyagtalanul belemosódik környezetébe.
Messzenéző műterem - A/12/08 Az elmúlt napok munkája, ez is. Hogy a fölső narancs forma rózsszínbe csöndesült, ez működött, újra akkor vált problémává, mikor váratlanul a szék ülőfelülete hasonló színt kapott, amitől a hangsúly odacsúszott. Mostanára, remélem, eléggé elválik a kettő.
Műterem fekete képpel - A/12/10 Van egy Jan de Hartog regény, ami ide tartozna, de hosszú volna elmesélni. Az egy picit ide, picit oda esete. A háttér most egy semlegesítő lazúrt kapott. Végül mertem a sötét foltot majdnem osztatlan-kopogósra. Ebből az alapképletből többet (én) nem tudok kihozni.
Műterem vörös állvánnyal - A/12/13 Itt a csatavesztés a győzelem. 1961 óta izgat a vörös és narancs együttállása. Ha sikerül. Utolsó töltényig kitartottam, nem ment. Az asztallap most eljelentéktelenedett, ettől viszont a tér igen súlyossá növekedett. Örülök, hogy végül meg mertem lépni.
Kócos műterem - A/12/26 A tegnap este meglepetése, egy fehér rajzszöggel az oldalában rakódott mindig vissza a továbbfesteni csoportba. Aztán most meg tetszik, így. 50 centis.
Fátyol műterem - A/12/32 Ezt is mindig bizonytalankodva néztem, elfogadható-e jelentéktelensége. Aztán dönteni kellett.
Csupasz műterem - A/12/43 Kifogytam a mondanivalól. Vállalom, 60 centis kép.

Egy mail az első öt percben:

Deske, az A/12/26 biztosan be van fejezve? P.

 

--- 2012. június 30., szombat ---

- Deske kedves - bár érteni vélem, a napokban írta -, miért is férfi Vojnich, és miért nő maga? A.
- Vojnich drámai, én líra. Ő súlyosabb, mint Kondor, aki mindíg hülyéskedett, szépkedett és zsonglőrködött is. A Megfeszített mögött traktor, vagy mi, fölöslegesen. d.

 


- Kedves Deske, különleges Levitan-hangulata (Holdfényes éjszaka)  lett  a tegnapi
Műterem, holdfény - A/12/43
-nek! Nagyon szép! S.

 

- Deske! Kellenek-e még Zsófiunokáknak ruhák, most, hogy a váratlan unokaszaporulat-, és ha igen, mekkorák? (Most szanáltam a gyerekszekrényt, kinőtt ruhákról van szó.) Á.

- Köszönöm/jük, minden bizonnyal. 4,10,13 leány és egy 9 éves fiú gyermek létezik. Zsófiék augusztus 15. után lesznek Pest környékén. Megadom a közvetlent: hoppal.vali.zsofia@gmail.com 

- Deske, szerintem egy kép sosincs befejezve. Ahányan ahányszor ránéznek, annyiszor keletkezik egy-egy új kép.  Zenei példát mondok. Elhangzik a mű a szerző fejében. Leírja. Különféle művészek interpretálják különféle akusztikájú termekben, különféle hallgatóságnak, akik a terem különféle helyeiről hallgatják, különféle időpontokban. Melyik kompozíció az objektív. Mindegyik, és egyik se.
Konkrét élményem: Beethoven szimfónia valamelyike, többféle előadásban. A fejemben él a zene, az összes előadásból leszűrt esszencia. De más hallgató fejében más hangsúlyokkal jelenik meg ugyanennek a műnek az esszenciája.  U.
- Én ezt másképp látom. Az, amiről beszélsz, a kép személyhez kötött utóélete. d.
- Igaz. U.


Nincs igaza, és rombol - gondolom, ezt is várják tőle -, de baromi tehetséges, most is.
Marabu, Népszabadság 2012. 6. 29.

 

látogató 2012. június = 344838 = 4214/hó = 140/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél   össz levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu