VÁLINEWS; 227. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. február

--- 2014. február 1., szombat ---


09:02 Mi mindenben tévedtem minap Bartók ügyben. Mentségem, a dolog 1981 táján. Korrigálom.
1. Nem futócsillag, hanem állócsillag énekelt. Katona Klári.
2. Csodálatos combjai vannak. És a szeme is működik. Lásd melléklet film:
http://www.youtube.com/watch?v=-K8MK0Alr5A
3. A Szöveg végig jó, sőt jó. Nekem. Stevanovity Dusán írta.
4. A címe Gömbölyű dal. Azt iítam a google-ba, hogy a popsi belefér a nadrágba.
5. Nem a fenti, helyesen:
Téged jóra csábít minden, mi gömbölyded.
Engem vonzanak a rejtett szegletek.
És a kör ezzel bezárul.

Vagyis a teljes szöveg: gombolyu-dal.htm (majd délben fölteszem, most kirándulni.)


14:09 A Nagy-Kevély alatt; sorra: F/2014/022, -024, -025, -026, -027, -028, -029, a nagy: -023
 

19:51 Reggel a klubban, öltözködés közben, ha félismeretlen, ez a mondat működik: És mi lesz a mai program? Semmit nem tudtam róla, eddig puszta köszönőviszony. Megoldódott a nyelve, az asszonnyal Rózsavölgybe baráti ebédre, nagyon szép, csöndes vidék. Aztán tovább a szó, negyven évig vadászott, tíz éve abbahagyta, most megy az MDF-piacra körülnézni, ott árul egy vadász is. Szarvaskolbászt is. Megismerni a standját, vadászöltözékben van, megbízható, saját termés.
Jó tíz éve egy öreg katona - Rákosi testőre volt - megkínált vaddisznókolbásszal egy vadászházban. Az bizony nagyon jó. Úgyhogy most én is elindultam. Az nem volt, de két szál szarvaskolbász, fele nem csípős, az Katának. Finom, mint a baracklekvár.


20:01 Még (éppen) él konyhai százszorszépünk: F/2014/030

 

21:31. Autórádió, kabaréműsor. Hogy a szomszéd a gyerekeit csak szépre-jóra akarta nevelni, semmi tévé, inkább a Biblia. És a kölykök a homokozóban egymás keresztrefeszítését játszották.
A tréfán túl, azt hiszem, gyerek-lélektanilag hiteles. Hogy egyes létállapotokat nem lehet átugrani.


--- 2014. február 2., vasárnap ---


Ma lenne Dobszay László 79 éves. Sokévenként találkoztunk, ezt a napot magamban meg szoktam volt ünnepelni. Csodálkozott is rajta.


04:49 Ezt a éjszakámat nem kívánnám senkinek, pedig
Odáig semmi különös, le akartam érettségizni, újból, túlkorosként. Efféle tortúrához szokva vagyok, visszatérő álom. Állandó helyszínek. Valami belső kényszer, hogy illene. Tehát ülök most is egy zajos osztályterem középső padsorában elől, körülöttem ismeretlen gimnazista lányok-fiúk, vegyesen. Reggel nyolc óra. Elcsendesednek. Belép egy negyven körüli szikár, alacsony, száraz férfi, a matektanár. Megyek ki a dobogóhoz átvenni a tételemet. Kopott lilafedeles spirálfüzetet ad át; kézzel, mindenfélével teleírva, firkálva, de az első oldal közepén jól olvashatóan a háromsoros szöveges feladat, papírcetlin beleragasztva. A szavak közt elszórtan számcsoportok. Azonnal látom, nem fogom tudni megoldani. SUN-nal kezdődik, tehát valami NAP... Vissza a helyemre. És akkor kezdődik az órákig tartó kínlódás és huzavona. Egy, a jobb szélen ülő lánynak próbálom átküldeni a füzetet, oldaná meg, amire ő kelletlenül és lassacskán valamelyes hajlandóságot is mutat. De veszélyes a helyzet, felügyeletünk szigorú. A lány közben elkészíti a maga feladatát, és kimegy a teremből nyíló árnyas iskolaudvarra, ahol már sokan lézengenek, beszélgetnek. Kérésemet nem teljesítette, odamegyek halom otthagyott holmijához - könyvkupac -, hogy mástól kérjek segítséget. De nem találom, a füzet nincs köztük. Tetézett a baj. Másfelé is keresgélem, sehol. Fél tizenegy, már félig üres a terem, aki beadta a munkáját, kint az udvaron. Akkor előremegyek a katedrához.
- Tanár úr, nem tudom megoldani. Adna másik tételt?
- Nem lehet. De hát látja, ez nappálya számítás...
Helyemre. Újabb idő, újabb kínlódások, próbálom kibetűzni a feladatot. És akkor a megoldás.
- Tanár úr, én nem tudok angolul. (Ugyan tudok, de az nem tartozik rájuk.) Mutatom a tételt, ami most egy gumibélyegző lila festéktől ragacsos felületén látható, kopott, helyenként már nem kibetűzhető. Ekkor már három tanár áll előttem, ijedten, elsápadva.
- Most akkor azonnal megyünk föl az emeletre, jelenteni a dolgot - mondja a középső. Ott a rettegett igazgató irodája. Tudom, most nagy-nagy letolás, majd bocsánatkérés következik, nekik szörnyen kínos a helyzet. S majd adnak új határidőt, új feladatot. Ajvé, azt se fogom tudni megoldani. Belekarolok az én tanáromba.
- Ugyan hagyjuk, majd elintézzük ezt mi, egymás között.
Általános megkönnyebbülés, hálás mosolyok; mi ketten vissza, de ekkor már nem az osztályában, hanem egy emelettel följebb, kétszintes lakásában vagyunk, én a lépcsőfordulóban fekete fémcső körül függesztett fa csigalépcső , tanárunk kövérkés, festett-szőke mamája is ott. Könnyedén beszélgetünk, tanárom hóna alatt tacskója, szeretettel vakargatom, simogatom. Megemlítem, hogy öregségére Iparművészeti Főiskolai bútortervező tanáromnak is volt kutyája. (néhai Németh Istvánra gondoltam; neki valóban volt... macskája.) Akkor már tegeződtünk. Készülődöm egy mondathoz, és tudom, nem fog visszautasítani.
- Te, oldd már meg ezt a feladatot...
Erre ébredtem, eddig az álom. Nem tettem hozzá semmit.

09:08 Mert te mindig a könnyű utat keresed. S.

10:18 Ha ez a szép történet egy pszichológus kezébe kerülne... gyönyörűen benne van minden magáról. L.
10:17 Szeretem ezt a fotót
, mailban jött.
A paci nem oda néz.

 

  

12:47 A Svábhegy-sétát megúsztuk lábtörés nélkül,
csúszkáltunk, jeges.
Egy fotó csak, F/2014/031

 

 

 

--- 2014. február 3., hétfő ---

17:36 Zelk: "Vers a lehetről és a nem lehetről". 3 perc.
19:11 Kokas-megnyitó az újranyílt Körmendi Galériában,
Falk Miksa u. 7.

Azt mondták, igazam van.
Azt mondták, hülye vagyok.
Az absztraktos kép bal felső sarkában megjelenni vélem a pesti alsó rakpartot, előtérben uszályokkal, arrébb egy fölvezető rámpa, távolabb a pesti templomtornyok. A Duna kékje, a budai oldalon a parti fehér homlokzatsor. Sőt, netán a gellérthegyi szobor pontja is.
Érdekes, így a fotón, nem látszik ez olyan nagyon.

 

--- 2014. február 4., kedd ---

 

04:47 Fiúgyerekek szeretik az ilyesmit, balkézről megvettem Novák András Kémes ügyek könyvét. Korunk magyar katonai felderítő és akciótörténetei; tábornokok stb. mesélnek, már amit lehet. Meglehetős.
Hanem ennek kapcsán, hogy én milyen hálás vagyok a francia elhárításnak-, nagyon. Talán már akkor is úgy gondoltam, ők voltak. Rémlik, meséltem én már ezt, nem baj.
1970. ősz, október 7, szerda. Ülök a nizzai Youth Hostel éttermében, reggelizem, azt adtak. Előzőleg kitakarítottam a hálót, valaki kezembe nyomott egy seprűt. Szóval kakaó, vagy mi, velem szemben fiatal férfi, nem tudom, melyikünk kezdte, beszélgetünk. Gondolom, németül; angolul 75 táján kezdtem tanulni. Hogy ő ma az autóstérkép A90-es túráját fogja megtenni, s tarthatok vele. Modern művészetek a Riviérán. És úgy lőn. Egyetlen barna tarisznyám, az mindenütt elfért. Az a napom egyetemi szemeszterrel ért föl.
Cagnes sur Mer - Renoir villa
Cagnes, Vár, helytört. múzeum
Biot, Léger múzeum
Antibes, amit polgármesterük Picassonak adott kölcsön, évekre; több terem a Mester munkáival és fantasztikus bronzkecskéjével. És egy Picasso-kerámiás galéria
Vallauris Picasso Háború és béke kápolnája
Cannes, várrom
Közben a fiú időnként elmegy valamiket elintézni. Netán jelent.
Azon a másfél hónapos úton 110 kiállítás és múzeum. (E szobor repróját postán kértem, és kaptam meg a firenzei múzeumtól, később)
Elég részletesen a látottakról a C. Naplóban.06:04 Kedves Dezso! S. baratom batoritasara keresem meg egy kerdessel -- leirom alant, es ha ugy gondolja telefonon gyorsabb es egyszerubb beszelnunk, szivesen felhivom! Az foglalkoztat, írnek rola, hogy el lehet e valasztani a muvet es a muveszt -- lehet e egy mualkotasert rajongani, ha kiderul az alkotojarol, hogy valami nagy emberi gazsagot kovetett el? [...] N.

Kedves N!
1. Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek.
2. Ízlik-e az a jonatán alma, amit egy csibész bácsi termesztett Jászságban. d.


08:33. És lehetne folytatni. Mózes és Dávid király akiket szentnek mondunk öltek. Adolf Hitler, ha halála pillanatában bocsánatot kért, üdvözült. Mint a jobb lator. Aki művi abortál, gyilkos. (Avval se állunk szóba?!) És Isten, kívánságára, őt is magához öleli. Hallod, kedves E., ott, a Belvárosban? El lehet intézni.
Egyik szerelmem ölelés után forró fürdőket vett. Ki bűntelen? Én biztos nem.


--------------------
08:50
Deske, Barsi Balázs atya mondta, hogy amint az igazság az egyházra van bízva, és ezért útmutatásait követnünk kell, függetlenül attól, milyen kivetnivalót találunk az egyház szolgáinak életében, úgy a szépség a művészekre van bízva, és ezért a műalkotásokat Isten ajándékaként kell fogadnunk, függetlenül attól, milyen kivetnivalót találunk a művész életében. Szia! U.

--------------------

 

19:16 Deske, (1) kitől kért Hitler a halála pillanatában bocsánatot? (2) És miért? (3) És ez honnan tudható? (4) És mindig van megbocsátás? (5) Ki mondta, hogy "Lehetetlen, hogy botrányok ne essenek, de jaj a megbotránkoztatónak"? Á. [én számoztam d.]


19: 18 Kedves Á, sorra:
1. Istentől kérhetett, erre volt módja
2. bűneiért
3. ez nem tudható
4. mindig van megbocsátás, kívánságra
5. ezt az idézetet maga is tudja, honnét van
szívélyesen: d.

--------------------

 

17:21 Kedves Deske! Honnan lehet azt biztosan tudni, hogy az Isten megbocsátott Hitlernek, ha az halála pillanatában bocsánatot kért? (Egész nap ezen töprengek, hogy meg lehet-e bocsátani a vagonba-tereléseket, a családok szétszakítását, a gázkamrában kiszenvedetteket, a falhoz vert csecsemőket, a puskatussal agyonverteket, az emberkísérleteket, az emberekből készített "finom" szappanokat, a szemüveg-, mankó-,haj- és cipőhegyeket? Ezt mind-mind el lehet intézni egy bocsánattal?)

Deske! Mit nem értek én a világból, ha ezt nem értem?! O.

19:23 Kedves O.!
1. Tudni. Egyebek mellett a Jobb Lator története által.
2. Isten léptéke ez ügyben is más.
3. Nehéz is, Maga Isten irgalmát (szeretetét) nem nem érti - nem meri elhinni. d.


19:43 Köszönöm Deske! Ha Istennek én (egy a tízmilliárdból) fontos és kedves vagyok, akkor Neki pontosan tudnia kell, hogy én az vagyok, aki nem akarom, nem tudom elfogadni, hogy mind a felsoroltakat Ő megbocsátja.  Én remélem, hiszem, hogy Ő ezzel együtt, ngem... elfogad......stb ...nehéz... stb... sorsom..stb... Deskében nincs kétely? Volt? O.


20:59 Kedves O.! Ha egy sötét pincében kikel egy mag és egy növényke növekvésnek indul, egyet tehet szabadon, a fény felé fordul virágjával.
És ez elég.
A hit döntés kérdése. d.

---------------------

09:22 Kata –  televízió néző –  minap fölvetette, hogy hallja, a MEZZO nagyon jó. Tegnap én le a TELEKOM-ba, a Mezzo kivezetésére került, de ajánljuk helyette a Classica-t, komolyzene szintén, és abban még több is az élő felvétel. OK. 1100 HUF/hó.10:12 Kedves Dezső, számomra ez a tegnapi Zelk-vers az alkotás folyamatát is bemutatja. Ha azt veszem, bizonyos szempontból egy párkapcsolat is lehet alkotás. Igaz, egy kapcsolat feladat is (erre nekem Ön világított rá). Ebben a versben visszacseng nekem Ön, amikor egy festményén dolgozik. üdv.: O.16:51 A mai kép,

én belülről persze nem látom,
de azt hiszem,
teljesen semmitmondó a neten.
(A kompozíció látszik, de a pontos színek és a textúra nem.)
Pedig jó.
A/2014/06
60x60 cm.21:25. Katával most együtt, újra a két Germán film (Barátom, Ivan Lapscin és Hrusztaljov, a kocsimat), a kezdetek után csak végigugrálva, állóképekben. Csacsiságokat beszéltem, túlzás volt minősítése. Noha:
- nagyon informatív,
- csodálatosan van fényképezve,
- elképesztően profi rendezés.
De másodszorra már nézhetetlen.
És lassan meg is értem, miért. Pl. túl bonyolult mellékmondatok tömege, és sokszor túl zaklatott snittjei. Az ember csak kapkodi a fejét. Ennek ugyan erős atmoszférája, de nagyon eltávolít.
H. szerint veszélyes lehet valamit tíz évig csinálni.

 

--- 2014. február 5., szerda ---06:40 Olvasom a Kémes ügyeket. Azért ez valami. Bepoloskázott nagykövetség. A mikrofonok olyan minőségben továbbítják a hangot, hogy az írógép kopogásából vissza tudják következtetni a leírt szöveget. Mert minden betű hangja kissé más.09:56 Piriunoka, 12, karácsonyra apjától festékkészletet. Most tőlem pedig néhány farostlemezt. Már van rajta kép. S a hátoldalán IRÓGÉPPEL cédula <<Házikó. Hoppál Piroska 2014. január 25. A3, lealapozott farost lemez, akril festék>> Mamájával nem tudtuk eldönteni, aki a hírt telefonálta, hogy az A3 netán formátumméret, az A4-és A3-at ismeri az iskolából. De előtte érdeklődött az én opusz-szisztémám felől is. Elmagyaráztatta magának, hogy a B. Naplómban hátul az az (opuszjegyzék)táblázat mit jelent.
Valamint Koldus királylány címmel már eddig többoldalas (írógéppel) írt meséje félig készen, féltestvére, Hanga számára. Aki még velük lakik.12:01 Be kéne valamit adni; Igazi Országos Kiállításra invitálnak, nagyon.
De Szombathelyre.
Hát, hát. Nem tudom.
Ennek kapcsán azért, bár tétován, elővettem, és
váratlanul bele is nyúltam ebbe az ötéves képbe.
Műterem, téli este A/2009/01
66,3x52,7 cm. 

 

18:48 Végül ezt a mókát adom be,
rendbe is tettem.
Megtagadott műterem - A/2012/13
2012-2013, 90x90 cm.
Ennek az a története, hogy mikor végleg reménytelennek láttam,
szokott keresztkarcolással végeztem vele.
De attól meg - szerintem - szerencsésen befejeződött a kép.
Dilemma volt, hogy vállaljam-e így.
A pikúra kevéssé a tréfa mezeje. Számomra.
Aztán: igen.


--- 2014. február 6., csütörtök ---


05:25
Deske, nekem épp a fordítottja a dilemmám. Mert mi van akkor, ha:
1. Hitler az élete utolsó pillanatában őszintén megbánt mindent, és - némi vezeklés után (tisztító tűz) - bebocsátást nyert Isten boldogító színe látására (mennyország).
2. Én viszont esetleg épp "rossz passzban" leszek a halálom óráján az Istennel való kapcsolatomat illetően, és bár alapvetően Neki tetsző életet éltem, mégis egy súlyos-, Istennel még rendezetlen bűnnel a szívemben ér a földi vég; akkor örökre elkárhozok? É.

05:32
Ebéd végén – már a mákos rétesnél tartanak –, Krisztus mosolyogva oldalba böki Máriát, nézd ezt a mailt..., tudod, az az aranyos fiú a harmadik kerületből... És még ő sem bízik bennem igazán...

Komojra fordítva, nem emlékszem a forrásra, Egyházunk úgy tartja, halála pillanatában, Krisztussal találkozásakor, már tiszta fejjel, mindenkinek van egy (utolsó) választási lehetősége. ölel: d. 

06:36
Deske, a forrás... Kinyilatkoztatásban ez nem szerepel. Boros László SJ. a 60-as években könyvet írt a halálról: Mysterium Mortis. Ebben fogalmazza meg, hogy a színről színre látás tiszta fényénél még egy döntési esélyünk van az immár megismert és irgalmasan szerető Isten mellett dönteni. Egy biztos, hogy a Szeretet nem taszít el senkit. Szt. Faustyna Kowalska szerint aki nem bízik Isten irgalmában, annak igazságosságával kell szembesülnie. Ez megint arra utal, hogy a döntés jobbára a mi kezünkben van. Üdv K.    

 

08:28 (Zuhany alatt volt gondolva:) az első és az utolsó kérdés ez. A teremtés nyilvánvalóan tökéletes. Abba hogyan fér bele a Sátán kigondolása. Nem tudom. Misztérium.
A vízben a teológus prof. asszony: <<Lisieux-i Szent Teréz azt mondja, ha minden halálos bűnt elkövettem is, az annyi, mint csepp a tengerben, Krisztus megváltó kereszthalálához képest. Ezt sokszor idézem. Isten szerintem senkit nem enged elkárhozni. Nem tudom, hogy csinálja.>>
Ennek szellemében akkor most én talán egy második szárazkiflit.
Bár az is ízetlen lesz.09:03 A kérdés ez.
Él-e, ha már ötödik napja halott. F/2014/03509:21
Deske! 1. Ízes (lekváros) száraz kiflit ajánlok. [Csak üresen autentikus. d]
2. Kicsit továbbgondoltam az eredeti felvetést.
Az nem lehet, komoly, hogy Istennel ötpercenként összezördülök, neki ellene mondok, majd pedig felváltva előző magatartásomat, biztosítom szeretetemről és hozzá való ragaszkodásomról. Nincs tehát tingli-tangli a normális emberek életében.   [Evvel nem értek egyet. Szerintem ilyen lehet. d.]
Az Atyához fűződő viszonyunk földi leképezése gyermekét kedvelő apa és fia kapcsolata. A költői kérdés ezek után az, hogy ha egy gyermek és apja között bizalom, szeretet van, de valamin összezördülve utolsó találkozásuk végén a gyerek bevágja az ajtót és köszönés nélkül távozik, az apja vajon szeretettel gondol-e rá a továbbiakban, vagy nem. Szerintem nagylelkűsége miatt képtelen végleg elvetni magától gyermekét. Ez írva is van: „ha mi hűtlenné válunk, ő (Jézus) hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg.” (2Tim 2,103)
[Meg a tékozló fiú... d.]  

 

09:23
Deske,
1. „Lisieux-i Szent Teréz azt mondja, ha minden halálos bűnt elkövettem is, az annyi, mint csepp a tengerben, Krisztus megváltó kereszthalálához képest. Ezt sokszor idézem.” Amit Lisieux-i Szent Teréz mond, az teljesen igaz, de Isten szeretetét el is kell fogadni, és ezt senki nem tudja megtenni helyettünk.

2. A teremtés tökéletes, de nem befejezett. Isten nem teremtett sátánt, csak angyalokat, de őket sem befejezettnek teremtve; Isten segítségével kellett önmagukat befejezniük. Ehhez egyik részük igénybe vette Isten segítségét: ők azok, akiket ma angyaloknak nevezünk, a másik részük pedig nem: ők azok, akiket ma ördögöknek hívunk.

3. „Isten szerintem senkit nem enged elkárhozni. Nem tudom, hogy csinálja.” Az Egyház által jóváhagyott fatimai, La Salette-i jelenésekben Mária megmutatja a látnokoknak a poklot, ami bizony nem üres. szia: É.

 

 

09:41 Ez is egy reggeli mail.

 

 

 

 

11:20 Tán 40 lux, felhős ég, ilyen sötétben nem is szabadna festeni.
Lusta zseni nincs, mondotta Vak Bottyán.
Hát akkor, aki még csak nem is az?!
Csinálni kell.
Ha gyengét is.
Sápadtkának tűnik.
A/2014/07

Szakmai közhelyem, ilyenkor két út.
Fölerősíteni, vagy még sápadtabbra.
Ha sikerülne, a második lenne a magasabbrendű megoldás.

---------------------

11:39 Kedves Deske, tűnődök azon, hogy Aki a Teremtőt teremtette,  vajh mit szól hozzá, hogy milliók szisztematikus megölését egy semmi kis bocsánatkéréssel ártatlanná lehet átminősíteni, és ott üldögélhet Krisztus mellett. R.


Értem. d.

Deske, (lángvörösen) megértve a válaszát: köszönöm. Szép és szomorú - és persze nehéz is-, hogy tudom hol vannak a határaim. És tudom, ahol Deske van a hitben, én oda soha nem fogok bekerülni... R.


(Egy házassági veszekedésben is) két szót nem szabad kimondani
SOHA
MINDIG
d.

 

13:07 Kedves R., szerintem nem tanít a hitünk olyat, hogy semmi kis bocsánatkéréssel ártatlanná lehetne átminősíteni azt, ha vétkeztünk. Az, hogy van megbocsátás, nem azt jelenti, hogy a dolgoknak nincsen súlyuk. Éppen Isten végtelen, feltétel nélküli szeretetével szembesülve van csak igazán. B.

 

---------------------

12:32 Hát ez bizony kisiklott.
MINDIG ő az erősebb,
a fene egye meg.

De azért lehet, hogy
én fogok győzni.

 

 


13:26 Ebben a vicc az,
hogy induláskor a közepébe egy piros ágy,
hogy kényszerhelyzetbe hozzam magam,
ne lessen elbágyadozni a képet.
De hát ágy, pláne ilyen, amúgy se való nappaliba.
Voltam bútortervező is.
Akkor most le, ebédért.
Hosszú délelőtt volt.18:04 Mail: Nem elhanyagolható mellékkérdés, mi a helyzet a pokollal, létezik-e, s ha igen, akkor... Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon Maynooth egyetemen (Kildare grófság, Írország). Az egyik diák válaszát a professzor közzétette az interneten. 
Extra kérdés: Vajon a pokol exotherm (leadja a hőt), vagy endotherm-e (fölveszi a hőt)? A legtöbben a Boyle-törvényt vették alapul, azaz hogy a gáz táguláskor lehűl, nyomás alatt viszont növekszik.
Az egyik diák válasza

...Figyelembe véve évfolyamtársam, Sandra jövendölését, miszerint ‘hamarabb befagy a pokol, mintsem hogy lefeküdjek veled’, valamint azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetőség jöhet számításba. Ennélfogva meggyőződésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott. Következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze. Ebből az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Sandra annyiszor ‘Istenem!’
a teljes szöveg

 

--- 2014. február 7., péntek ---

 

13:21 Telefon. Mellékesen elmondják, hogy húgom néha kimegy a szobájából, hogy ne zavarja a tévében beszélgetőket.
Ma délelőttre a kép így alakult, A/2014/07.
Érdeklődések után a honlap működése pedig így alakult:
Tableten, telefonon a NEWS szinte hibátlanul működik.
iPhone-on viszont csak ha kb. egy hétnél nem hosszabb az új NEWS.
Asszem, alkalmazkodni fogok hozzá. Az okostelefonok fele.

Hétvégi vásárlás Katával. Kocsonyának való, krumpli, narancs, mosogatószer, hús, sajt, vaj, 2 MBT cipő, egy csomag szivacs és gurulós bevásárló szatyor.

 

VÁLINEWS; 227. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. február


--- 2014. február 8., szombat ---


14:16 Egy régi, más alapozású lemez, az olajtól most szörnyen besárgult. Innét indulva beszűkült a mozgásterem. Holott egy álmatag valamit vágytam volna. Sárgában csak Kárpáti Tamás tud álmodozni. Aztán próbálkoztam erre-arra. Ebéd és fekvés között egy ötletre még egy fél órát, papucsban, pizsamában. Működött a délelőtti koffein tabletta. Az utolsó fotó már műfénynél. A/2014/08

 

16:57 Munka közben egy fénykép a tájról. F/2014/036
És Kata is elkérte a gépet egy percre. F/2014/037
Minap valami boltban, látom, 44-es fekete zokni hatosával kötegelve. Tökéletes, hiánycikk otthon. Két csomaggal. Ma bontom, bokacsontig ér fölfelé irányában. Hogy ez mire jó? Dobtam ki, mind a tizenkettőt.

18:26 Villanyfénynél amúgy már nem szoktam. Esteledve, a kép tovább.

--- 2014. február 9., vasárnap ---


04:45 A tegnapi nap feladatai közé tartozott még húsz dekát híznom, hogy autentikus maradjak. Megtörtént, noha. Reggel szarvaskolbász-cserkészés a Császár uszoda előtti MDF-piacon. Sikertelen. Nem volt ott a vadászkalapos vadász, aki árulja. Pedig Lukács uszodai zuhany-híradó információ.

05:07 Nem hallottam róla,
DERINKUYU,
Törökország ázsiai közepén.
Egy 1963-ban fölfedezett,
Krisztus előtt 1400-tól épített hettita földalatti város
tízezer ember számára, védetten ellenségektől, élve a föld alatt.
Fotósorozat PPS-ben.
Egy tízperces angolnyelvű film is róla.

 

17:21 Svábhegy délben. Kis túlzással: Fák, Rothko - F/2014/039


22:11. Honlapom csak azt az olvasót számlálja, aki a főoldalon keresztül lép be. Évek óta napi 130-150. Most belenéztem a C3 szerverem statisztikájába, ő mit számlál. Ollé:
2014.01. 549/nap
2013.12. 550
2013.11. 469
2013.10. 448
2013.09. 480
Miki fiam segített végiggondolni. Egy hónapot ezentúl négy részben teszek föl. A típusokra lebontott statisztikákból láttuk, erre a mobilosok miatt egyre növekvő szükség van. Ha nagyobb a fájl, nekik nem jön föl (android igen, IOS nem).


--- 2014. február 10., hétfő ---


12:58
"549/nap... Ollé": Ó, hiúság ne hagyj el..:) A.
- Nem hagy el. d.

 

Egy fotó reggel, hazafelé a másvilágból. F/2014/040

 

Egy hónap alatt járta meg,
ma megjött Vatikánból a tértivevény.
Most már csak a válaszlevelet kell megkapni.
Sony-gépem is hónapja javítóban.

 

16:12 Teljes munkaidőben ez a napokóta-kép tovább.
Erőtlen volt, új utak.
Ez a kilencedik (mutatott) változat.
A/2014/08

--- 2014. február 11., kedd ---


09:50 Lukács-híradó. Kínában járt, ott cégvezet a fia, 23 éve. Peking körgyűrű négy autópálya, öt-öt sávval irányonként. Zsúfolt forgalommal.

2014. február 11., kedden, 08:23-kor három és még több nyíló százszorszépek a Lukács-parkban; köszönik, jól érzik magukat, és cseppet nem bánják, hogy ők életlenek.12:37 A tétlenség rohassza az ember belső állapotát - a minket (művészeket) kísérő laktanyaparancsnok őrnagy örök érvényű véleménye volt kiskatonái vonatkozásában. De amúgy is, laktanyán kívül is működik.
Ennek szellemében vettem elő néhány reménytelen képet.
Majd.
Ma: A/2014/03 korábbi állapotával.

 

 

12:54 Munka közben rádió be, ó, az ezerszer hallott Bartók-zene, édes-kemény; szeretem. Minden taktusát tudom. Lekonferálják, a Kék rapszódia volt. Föl is tettem rögtön, Bernsteinnel és repeat-tel.

13:47. Csinálni kell. Hát az ember békén keneget
– már a Porgy and Bess szól –, keneget, mit sem sejtve.
És egyszer csak történik valami.
Úgy értem, kép.
A/2014/01

Vagy negyven éves témám.
Elő-előjön.
Igen, csend van - A/1974/01
Végül is mindegy - A/1974/02--- 2014. február 12., szerda ---


05:25 Átmeneti üzemzavar, bocs. A képek PC / Firefoxban nem nézhetőek meg nagyítva.
Este már igen.

13:50 Csendes öröm és csodálkozás, nap mint nap. Igen, boldogító. Utamban nyíló virág, február közepén. Ma egy másik géppel, újabb tizennégy próbálkozás. A baj ott kezdődik, hogy e gép keresőjéhez le kéne hasalni. De vizes a fű. Így aztán látatlanba.
F/2014/041

 

 

--- 2014. február 13., csütörtök ---

 

13:06 Anya és fia ugyanabban a műteremben.
F/1977/30/A
és F/2010/086

 

--- 2014. február 14., péntek ---

 

04:12 Mail a C3 igazgatónak. (28,5 gigánál tartok)

Kedves Miklós, így, öregedve, szembejön velem a haladás. És pofán csap... Szőnyi Andrissal ideje dolgozunk honlapom kÓrszerűsítésén, hogy tabletre, és iPhone-ra is működjék. 39! éves tévériportokat is konvertál kiállításaimról - emlékszel még Szegvári Kati nevére???
Ennek kapcsán hamarosan átléphetem a tárolási kvótámat. tisztelettel kérlek ezért ezt megemelni, mielőtt netán lefagynánk váratlanul, munka közben. (Ha én kérhetek, és módodban van, 10 giga.)
Most 550 olvasóm, naponta.
Csak egy infó: 2010-ben Gulyás ig. levelében meghívott a Műcsarnok 12 termébe, 2013-ra. Fölkészültem rá. A cirkuszokat ismered. Új igazgató nincs, választ nem adnak, az egész lebeg. Én nem.
Jó munkát, nektek is,
szeretettel: deske

 

10:52 Deske, szervusz, persze, feltétlen emeljük a kvótát, mint egyfajta minta, mondhatni unikum, megérdemled. a Műcsarnokról: tegnap vki azt pletykálta, hogy [...] lesz az igazgató - nem tudom, igaz-e, azt sem, hogy jelent-e bármit is? [...] szeretettel: Miklós

Mikor évekkel ezelőtt kitalálva, hogy minden kép, fotó. stb. nyomdai minőségben is fönt legyen-, és ezért a meglévő 2 helyett 15 gigára lenne szükségem, logikusan azt válaszolták, ilyen egyszerűen nem létezik ezen a területen. Avval győztem meg őket: Figyelj, Öreg, semmi nem történik. Csak két évvel vagyok előbbre a többieknél.


--- 2014. február 15., szombat ---

06:43 Deske, idézet [a Mackintosh: Mózes 4-5 kölcsönkönyvéből]: "Enyém a Föld, annak adom, akinek akarom..."  - és Trianon?  ott csak végrehajtották... felesleges a harag, Istenhez kellene futni a népnek, megengesztelni. Üdvözlettel: S.

 

Egy családot 600 ezer forinttal kisegítettem, most van pénzem. S evvel párhuzamosan rágódtam, csak két tekercs vécépapírt kéne venni a szokott tíz helyett, takarékosságból.09:45 Reggel, MDF piacra mentemben. A kórház épületében nem szabad dohányozni.
Túlvilági volt az a két magányos alak. Az arányok által. F/2014/043
09:58 A legfontosabb Nagy László verset szavalja egy amerikai színész.11:02 Deske, itt valami tévedés. „Istenhez kellene futni a népnek, megengesztelni.” Hülyeség. Nem kell Istent megengesztelni. Nem neki kell megváltoznia, hanem nekünk.
Például ezt olvasom:  „Mi az engesztelés? Bűneink által büntető csapásokra is kész Istenünk atyai szeretetének visszaszerzése.” Nagyon sok keresztény hitét rombolja ez a téves istenkép. Isten nem büntet. A. 

11:07 Deske, ez a filmecske-móka. Soha nem gondoltam volna, hogy egy technikai bravúr - szinte zsenialitás - ilyen ambivalens érzéseket kelthet bennem. Méltatlannak tartom, hogy épp ezt 'az egyik legfontosabb' Nagy László-verset kalandfilm-környezetben halljam, akármilyen remek munkát is végzett a vágó. Ilyet nem kellene csinálni. O.

11:20 Kedves O., szerintem fontos a 6 munkás hétköznap után egy pihenőnap. A humor az egyik legmagasabbrendű szellemi tevékenység, nem?! Imáimban tréfálkozom. Is. d.


12:05 Deske, nekem ez nem humor, hanem - elnézést - blaszfémia, noha mestermű. Egy nagy, tragikus verset használ fals helyzetben. A humor (akár tragikusan) fonák helyzetek megmutatása, nem a tragikum lenullázása. O.


12:41 Nem látok tisztán. Fölmerül bennem pl. az is, hogy életét lényegét tekintve mindenki minden pillanatban rendezheti; hitünk szerint tragédia, ilyen formán nem is létezik. d.

12:44 Deske, azt hiszem, az más dimenzió, nem? De mit érzett vajon Mária a Golgotán, a kereszt alatt? Krisztus is megkérdezte: "Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?" Mindegy, minek tartjuk az emberi szenvedést, megélni nemigen lehet itt lent másként, mint tragédiaként. O.

13:56 Nincs fő vonalakban hit, szerintem, és a kisebb dolgokban pogányság. Mária fájdalmat érzett a Golgotán, fájdalmat, nem mást. Krisztus mondata sem tragikus (egyébként ez az adott napszaki zsoltár kezdőmondata.) A szenvedés más, mint a tragédia. A tragédia önakaraton túli végső bukás lenne, nem? Erre mondtam, hogy az nem létezik.
Z. most megerősít mindebben, azt írja: "Tragédia nyilvánvalóan nincs, hiszen Krisztus megnyitotta a mennyországot (és a poklot), tehát a túlvilágon mindenki megkapja, amit érdemel, ezzel pedig a tragédia fogalma – az igazságért harcoló jó sorsszerűen elbukik – elvesztette a jelentését." d.

--- 2014. február 16., vasárnap ---


05:54 Homályosan felderengett – egy vendégem buzdító megjegyzés kapcsán -, hogy azon az A/2014/05-ösön valami nem stimmel. Tegnap azt javítottam át, mutatom az elődjét is, s az utódját – A/2014/09 –, ugyanis új lemezen próbálkoztam ugyanavval a témával. Még majd nappal le kéne fotózni ezeket, ezek itt nagyon szemcsések és színhűtlenek. Amúgy se vagyok nyugodt velük/általuk.
09:43 A fotókat lecseréltem.
09:54. Másnap reggel. Hajlok rá, mégis kedves O.-nak van igaza, nem helyes Ramboval mondatni azt a nagyszabású Nagy László verset. Ami szent, maradjon szent. Illetve. A helyzet bonyolult, átgondolandó.
1. MOME iskolai feladat volt valamilyen műalkotást újraértelmezni, ehhez készült a film. Ez eddig rendben, a látott megoldás is.
2. Hogy egy ilyen magas minőségű tréfa is fölkerült a YouTube nyilvánosságára, ez is rendben. És itt az ember megvakarja a fejét. Ide mindenki-, sőt, bárki föltehet bármit. Tesznek is. Én is. Kontrollnak most megnéztem, a San Franciscoi opera előadásában fönt a teljes Aida, 2h 43p., Pavarottival. És most már fönt ez a móka is. Polgári in- és outputunk viharos átalakulóban (írjuk is át a deske.hu programját). Ezeket (a különösen) az ifjúság körében történő, évről-évre változó befogadási szokásokat nem merném véleményezni. Nem is kell. Ez van. Most minden egy kondérban. Talán ebből is kijön valami jó.09:59. Séta előtt vagyunk, Kata még főz. Van rá idő: Széchényi Zsigmond ír egy dervissel találkozásáról; 1938.
Delhi külvárosa, előre küldték az autót, kis séta. Ott, az út mentén találkoztak a sadhuval. Egyik kezében vándorbot, másikban pálcika, azon öt, még a sahdunál is piszkosabb veréb üldögél. Megszólítják, kérdezik, ...hogy ő bizony beszélget a verebeivel, értik minden szavát. Próbatétel lehetőségre rábeszélik. Széchényi, hogy a kettes számú veréb ott, a harmadik fáról hozzon egy levelet. A sadhu hosszan magyaráz a verebeknek, s a kettes számú meghozza a levelet. Utasításra az egyes számú veréb a kinyitott cigarettatálcából kirángat egyet, s a vén koldus szájába teszi. Búcsúzáskor a sadhu nem fogad el cigarettát, pénzt.
Nãhar, II. kötet, 131-132p. Olcsó Könyvtár, 1960.


18:20 Bálint Endre kiállítás a Nemzeti Galériában Katával, én másodszor. Első mondat: a köv. festőgeneráció véleménye elődjéről mindig gyanús, joggal. Pláne, ha követője volt. Tehát. Néhány fő mű. A többi csak egy jó mű lehetősége, ez így rendjén is van. Ott a kompozíciók nem határozottak, erőtlenek, az utolsó két lépés szigora hiányzik. És, amitől nekem fanyar majd' az egész; mintha szeretne látványos, érdekes lenni. A gyenge magyar átlagnál sokkal jobban színez. De jó lenne még 500 képemet kidobni. Tíz művével fönn fog maradni.
Fotóm az Iparművészeti múzeumi kiállítása megnyitóján, Mérei Ferenccel kb. Hacsek és Sajót adtak elő.
F/1980/07

Kijövet a Galériából.
--- 2014. február 17., hétfő ---

9:22 Persze azt mondani valakire, festhetett volna jobb képeket; nevetséges. Önfegyelmi tehetsége ennyi volt. Bár az speciel figyelemmel fejleszthető.10:52 Havi gyónás a Krisztus Királyban, fél nyolckor. Mondom:
- Persze én a mennyért olyan nagyon lelkesedni nem tudok. Én az excel táblázatnak tudok örülni, a síelésnek, a Van Dyck-barnának...
- Igen, úgy mondják, ott vég nélkül Istent fogjuk dícsőíteni... Hát mit mondjak, akkor inkább szalonnázni - mondja az atya. Csakhogy Isten személyre szabottan szánja neked a legjobbat, úgyhogy ebbe bele is nyugodhatsz.


11:08 Logikaice akartam volna tegnap megoldani
ezt az A/2014/05-öt, olyan is lett.
Hogy inadekvát ebben a környezetben egy fehér folt.
De hát a képnek nem értelmesnek kell lennie,
hanem jónak.
Vissza a szőnyeget, bárha kissé piszkosabbat.

 

 

 

 

 

13:14 Ennek a farvízén tovább
az A/2014/09-et is tovább.

____________________________________________________

12:28 „Igen, úgy mondják, ott vég nélkül Istent fogjuk dícsőíteni... Hát mit mondjak, akkor inkább szalonnázni - mondja az atya.” Azért érdekes, mikor egy pap ezt mondja. Mintha egy atomfizikus azt mondaná, hogy kevés dolog van, amit annyira un, mint az atomfizikát. É.

12:30 vettem, szia. d.

16:46 Bocsánat, Deske, gőgös farizeus voltam, nagyon elszégyelltem magam. Rájöttem ugyanis, hogy aki nem nagyon tud lelkesedni a mennyországért, és mégis követi Krisztust, az sokkal nagyobb szó, mint ha lelkesedik a mennyországért, és úgy követi. É.

 

17:49 ezek szerint te tudsz neki örülni. az jó lehet. d.

 

____________________________________________________


13:32 - 19:56
- Deske. hogy is van ez? Az égi örömök unalmasabbak a földieknél, viszont a földi "kiteljesedés" (anyaság, szellemi sikerek, magamhoz méltó teljesítmények, emberhez méltó élet lehetőségének) elvesztése: nem tragédia? Á.

- Nem tragédia. Igaz, hitetlen ember számára csakugyan az. d. 

- Deske, mit jelent Magának az a szó, hogy hitetlen - ez itt a kérdés. Bár sejteni vélem, de attól még én is lehetek 'hites' ember, aki nem ateista, nihilista, erkölcstelen. Mellesleg éppen egy piarista gyóntató volt az, aki elfordított az egyháztól. 12 éves voltam. Azóta gondolom azt, hogy Isten nem kíván közvetítőt önmaga és az ember között. Á.

- Szegény Á.! És maga megmaradt ennél a 12 éves szintnél?
      pl. épp a gyónás kegyelme,
      a szentségek kegyelme,
      ami megerősít, hogy nincs miért aggódnunk.
      hogy nagyon szeretve vagyok... d.

- Ne sajnáljon. Lehet, hogy koravén voltam, és úgy is maradtam. Á.

- Nem gúnyolódom. Sajnálom. Hogy mi mindentől esik el. d.

____________________________________________________


Lukács uszoda, zuhany-híradó. A gyerekek, de főleg az unokák. "Ha nem tudsz valamit, kérdezd meg egy kamasztól." Összemosolygunk.

20:49 A tegnapi-mai A/2014/09-est
rögtön az indításnál elcsesztem valamivel,
ami technikailag nem volt javítható.
De azért összekalapáltam.

Hanem, hogy hátha.
Okulva, most este
föltettem egy új lemezen.
A/2014/10
21:26 Deske, írná le, melyik az a tíz Bálint kép...? R.

 

21:39 Hú, én címeket nem nagyon tudok, meg a memóriám-
Szerencsésen, és nem véletlen, a legtöbbet publikáltak.
A Csodálatos halászat,
a Kolozsváry gyűjteménybe került képek,
a Groteszk temetés,
a Szomorú história négy képben (ez nincs kint)
az Arbeit macht frei, ez igazi meglepetés volt,
az a 1946?-os ablakos kép, amit a rendezők a szentendrei ablakrács mögé tettek be. d.

--- 2014. február 18., kedd ---

 

05:54 Át kéne térni fotózásban az egyetlen igazán objektív műfajra. Igazolványkép.11:46 Profi írta képeimről, hogy vásznai. A farost érdes oldalát alapozom, az tényleg olyan. Ma Budafok-Hároson találtam, vagy harminc év után – nem tudtam, még létezik –, öt milliméteres lemezt, ráadásul hibátlan rücskökkel. A sors ajándéka. Ha lenne ilyen. Tíz tábla, 90 centis. Ellene szól, hogy ekkora képet nehéz elsózni, mellette, hogy ezek mind jók lesznek, sajnálnék ekkora befektetést pocsékba. Egy hajnali ötlet alapján lett sürgős az egész.
13:28 Megfőzve az alapozó. Lenolaj, bőrenyv, hegyikréta, meleg vízzel. Most le ebédért.


20:36 Estére aztán megvan az alapozás, sőt a sok edényfélék kipucolva. Olv. Széchényi Zsigmond indiai vadászélete, teljesen fölösleges információ, de így fáradtan kellemesen olvastatja magát.


Még csak alig szürkül a hajnal, mikor a megbeszélt találkozóhelyre érünk. Állami erdőtiszt vár itt bennünket és Hira-Lai, a szép nagy vadász-elefánt. Nyomasztóan párás őserdő bontakozik ki körülöttünk. Szürke ködszellemek gomolyognak titokzatos nullah-ok mélyén. Innét is, onnét is felhangzik a jungle-cock éles kukorékolása. Hosszú farkú, sebes röptű, smaragd színű papagájok csicseregve kergetőznek felettünk, ébredő majmok vitatkoznak sűrű lombsátrak láthatatlan rejtekén.

A vadász-elefánt, aki a hátán ringatózó vadász kezéből földre ejtett puskát saját ötletére saját ormányával megkeresi, és föladja utasának. A lelőtt nyulat is.

 


--- 2014. február 19., szerda ---

 

12:04 Kilencven centis lemezen az új alapozás; kipróbáltam.
Nem sikerült, pedig a recept mozdultról-mozdulatra leírva.
Lehet, megint valami számítást vétettem.
Szóval rossz, talán még egy réteget?
A/14/11,

90x90 cm.
Ha lesz lelkierőm, második réteg alpozás kell.
Előlről az egész főzőcskézés.


2014.2.19.            html-2014/mng-01.htm           C.12653

Baán László főigazgató
MNG.

Kedves Igazgató úr!

Kolozsváry Mariann kormányzott magához, hogy szolgálati út.
Húsz éves az utolsó képem az MNG. tulajdonában.
Szeretnék újabbat ajándékozni, amennyiben fogadják.
Szívesen látnám Magukat műtermemben, válogatni.


14:36. Szíves vendégemmel – ezt hogy találhatta ki, képzelni nem tudom – nagyadag mákosguba érkezett egy zöldfedelű műanyagdobozban, ajándék. Hanem dilemma, aznap én igyekvően böjtös. Végül este egy vendégemé lett. Aztán mindezt – fölös kényszeres őszinteség – be is vallottam. Az érintettnek. És végül egy ígérvény mailban, amiben pofátlan, ámbár csendes buzdítás is: <<Megfogadom, ha még egyszer valaha, azt a mákosgubát enszájulag én. d.>>21:14 Fioretti közösségünkkel a dicsőítő imát most
a feszületet körülülve/állva mondjuk.
Feszületem egyedi: a világot átölelő Krisztus.
Aztán majd csak, remélem, megérkezik Ferenc pápa engedélye számomra,
s akkor újra oltáriszentség az imádáshoz szerda esténként, ahogy vagy 28 évig.

Az ukrajnai vérontás dolgában is imádkoztunk.
Hiszünk abban, hogy ez fontos és hasznos volt.

fotó: F/2014/04421:32 Csak rászántam magam, anyagok kimérve, enyv beáztatva; holnap egy második kenést kapnak gyatrán alapozott farostlemezeim. Aztán már muszáj lesz rájuk jó képeket csinálni.

 

--- 2014. február 20., csütörtök ---

 

06:04 A dicsőítő imával mindig bajban voltam, az nekem valami olyasmi, mintha azt hajtogatnám, hogy a víz folyik. Szívből tudok hálát adni, ha megtaláltam az elgurult szemescsavart. Ma valami megint fölrémlett röhej , és Google-ba beírtam (feledékeny vagyok): AZ+DICSŐÍT+ENGEM+AKI. És persze meglett... AKI HÁLAADÁSSAL...
Akkor hát OK.


06:46 Azt mondja, élénkülne a forgalmad, ha más képtémára térnél át. Igen, eszköztáram szűkös; egy ágy, egy szék. Ők egy reprezentatív IKEA-katalógussal járnának jobban.
09:01 Bolond világ. Február. Mára kitették a napozóágyakat a Lukács teraszára. Hazafelé. Nem vágyakozva, hanem elandalodva nézem az antikvárium kirakatát, akár a lányok virgácsait. Olvasnivalóm száz évre elég, satöbbi.
12:27 Ihlet. Ha innét közelítem, milyen egyszerű az egész. Nem a látottak, nem az ősök, nem gondolatok. Engem általában rettenetes kinézetű megkezdett képeim ihletnek, irányítanak önhatalmúlag lépésről-lépésre. Aztán megint tovább.16:20 Délelőtt a ráadás alapozás,
kuplungcserés - szervizelt autó haza (97e HUF),

meg egy újabb alapozás-próba:
A/2014/12,
90x90 cm.,
ez viszont már képjellegű kép.
Az alap rettentő sok festőszert fogyaszt, de működik.
Még majd kereteket kell ezekhez csinálnom,
de a délelőtti kép nagyon kifárasztott.

16:47. Ahogy nézem, jobb lesz nekik a keskeny keret.
Azok meg vannak. Évekkel ezelőttről van tartalék hat darab. Ez jó.

17:41 Megérkezett, házhoz hoztak nekem tíz liter festőszert, festéket. 51e HUF.
Ezen még ma is elámulok. És percre meg is nyugszom. Minden üzemkész.--- 2014. február 21., péntek ---

 

09:04. Lukács-zuhany, reggel.
- És, szabad kérdeznem, a sport mellett volt foglalkozása?
- Abból nem lehetett megélni. Előzetesben lévő fiatalok felügyelője. Kemény munka volt. De velem nem lehetett kukoricázni. Az utánam következőnek már acélollót tettek a nyakához.
- Ütött is?
- Nem volt szabad. Néha.
- Volt akire a jó szó hatott?
- Ezerből egyre. Csak a félelem. Rólam tudták.
- Voltak nehéz pillanatai?
- Nálam nem volt ilyen. De volt olyan srác, akire a főnököm azt mondta, ezt vissza ne hozd, ez kerüljön börtönbe. Vittem le Szegedre tárgyalásra. Visszafelé mondom a pályaudvaron, na fiú, ugorj haza, közelben laksz. Gyanakodott, de látta, szállok a vonatra, elindulok, még integettem is neki. Egy hét múlva kapták el, szökés, három évet kapott. Közben megütött egy felügyelőt, arra még két évet.
De volt gyerek, akit évekkel a szabadulása után még meglátogattam.

--- 2014. február 22., szombat ---

 

09:52 Lukács-zuhany reggel, meséli: Fáj itt az oldalam, és nem akar múlni. Soha nem voltam beteg, ajjaj, pedig mi minden; kétszer majd agyonlőttek. Elkaptak az oroszok a háború végén, s vittek ki, vagonban. Egy állomáson a kiskatonától lekönyörögtem magam az ivókúthoz. Fölugrottam egy visszafelé tartó platós tehervonatra, asszonyok mentek batyuzni Pestre. Megállították a szerelvényt, de nem találtak meg, a nők rám feküdtek.

 

10:12 Tegnap régi ismerősünknél, hetvenéves. Le Pest környéki kúriájába zuhogó esőben, az utat nem ismertem; GPS. A házat ősparkjával együtt úgy tudta megszerezni, hogy az abban elhelyezett iskolának a faluban épített új épületet. Gyereke már abba járt. A kertben és környékén többtucat autó. A vendégek, vagy hetvenen, kisebb és nagyobb asztalok körül; csirke és/vagy pörkölt; ettek. Kata sok ismerőst talált. Nekem félidegenek már e régi-réglátott emberek, fő vonalakban mindent tudok róluk. Operációk, unokák. A biliárdasztal púposan a hozott ajándékokkal, találtam ott egy magyar történelem képekben-albumot. S abban keresztapám fotóját. Innét megtudtam, hogy nemcsak a korábbiakban, de ezek szerint a nyilas kormányban is (pénzügy)miniszter volt. Nyilván ezért is lőtték agyon. Hazahívták Svájcból, hazajött. Egy öreg bencés még mesélte nekem Pannonhalmán, Csóka Lajos bácsi, ő volt mellette a siralomházban. Úgy mesélte, békés volt. Reményi Schneller Lajos akkor éjjel katolizált.
Anyácskámat már nem tudom megkérdezni, valami távoli rokon volt, vagy csak ismerős. Még annyit hallottam róla, feltétlen németbarát, amit délelőtt a minisztertanácsban beszéltek, azt ő délután továbbadta a német nagykövetségnek; tudták is róla.
A fotón jobboldalt Szálasi, bal szélen ő. Kata szerint szerencsére nem hasonlítok rá.
Fotó: F/2014/045
Az egyensúly kedvéért :))). Bár 19-ben apám ott magaslik ki a fotón; az egyik (nem fehér) lovon, mikor Horthy csapatát Szegedről Pestre érkezve a Város a Gellért szálló előtt fogadja, de azért halt meg 46 évesen, mert egy nyilasellenes kijelentése miatt banki kollegája följelentette, s bár túlkoros, elvitték a frontra.

Kende Jani is volt tegnap, örök hálám, neki köszönhetem, hogy kaptam 82-ben a Balázs Béla Stúdiótól (kamu)filmforgatáshoz helyszínkeresésre 30 ezer forintot, abból lementünk Bukovinába, zsidó temetőket fotóztam. Nevét adta, hogy (névleges) operatörőm, erre muszáj volt nekik pénzt adni. Kende néhány éve volt 70, Jancsó csinált erre az alkalomra egy aranyos meglepetés-filmet, lovon János nagyfia, továbbiakban rokonai, majd mi, a többiek. Jánostól ezt este elkértem, s azonnal, reggelre át is küldte. Öt perc:
17:20 Látott már Ön mélabús kecskét? Egyperces film:

 

--- 2014. február 24., hétfő ---


04:52 Négykor le, az autónak legális parkolóhelyet találni. Múltkor két kerékkel járdán, megint fizettem tízezer forintot. Tegnap svábhegyi séta, madárhangok, koratavasz februárban. Az édes Harangvölgy, a Mátyás király út felől. F/2014/047
- Deske, és ez se tragédia? Á.
- Nem. Szeretet, kis örömök, szenvedés, és sok munka. d.
- Erre hol a magyarázat? Á.
- Istennél. Ki nem szenved közülünk? d.

 

 

 

 

--- 2014. február 25., kedd ---

 

11:48 honlap / FILMTÁR téma, A. csinálja nekem,
én meg beteszem a helyére, stb.
Napok óta ő éjszaka, én reggel négytől. Napok óta.
Iphone-on is jó lesz az össz film, bízunk benne,
mert átalakítva MP4-re,
és környezetéhez is méretezi magát.
Pihenéspercben d.u. Óbudára,
kell egy totálvilágítás fölülről is az asztalom környékére,
a látásperemen is zavarta a szememet a kontrasztsötét.
4999 Ft volt ez a bólogatós lámpa.
A monitorok mögött is egy 25 W. izzó.
F/2014/048
12:26 Még csak nem is irigylem, hanem gyönyörködöm benne.
Micsoda csudák. Síelni szerettem.
Ez is életforma.
Hegyről zuhanás.
Húsz perces film. Időhiányosoknak:
az első négy percben minden benne van.

Elmerengős filmnézés.
Mint zenehallgatás este, fotelben. WHITE-NOISE

--- 2014. február 26., szerda ---


14:36 Egy ajándékra. Mail:

LEKVAR VAN TOKELETES +
EN ESZEM LEKVAR =
EN VAGYOK TOKELETES

 

 

18:27 A FILMTÁR átalakítása adatokkal együtt délelőtt kész. Most bekerült a 2010-es Belvedere-kiállítási díszbeszélgetésünk is, Ungvári Tamást kérte föl a Galéria kérdezőnek, (én, mondjuk, Szütsöt vagy Margócsyt szerettem volna) 1:07h. M/A/2010/04
Idei tizenkét kép hadrendbe állítása. Köztük kettő jó. Megnézhetők a FESTMÉNYeknél.
Fotózás, fotók följavítása, és méretezése, címadás, adatbázisba, keretezés, képcédula a hátoldalra. Most csak két keretet kellett építenem. És ami fontos, a fehér rajzszögek ki a keretekből, nehogy összekeverjem őket valami féligkész munkával.
Egy hónap Kecskemét-alkotóházra készülődés, ilyenkor minden eszköz rendbe. Még rendebbe. 60-as smirglivásznak méretre, hat darab, a kézicsiszolóba befogáshoz. Remek szerszám. Fogantyút csináltam neki, azóta. Méretre szabott fóliák a még száradó képek közé, hazaszállításhoz.
És végre egy igazán érdekes fotótéma. F/2014/049


--- 2014. február 27., csütörtök ---


06:28 Aki szereti a pénzt, az soha nem kap elég pénzt, és aki szeret szerezni, annak soha nem elég a jövedelme. Préd. 5.9-

Ha valakinek Isten gazdagságot és vagyont adott, és megengedte, hogy élvezze és kivegye részét belőle, és örömét találja munkájában: ez Isten ajándéka. Préd. 5.18.


06:31 Kedves Deske!
Meghallgattam este a Veled készült interjút. 
Joggal tartottál tőle, hogy Ungvárival beszélgessél. 
Olyan volt, mint egy jobb menetes csavarra préselt balmenetes orsó.
Pedig külső szemlélőként leolvasható volt arcodról, hogy volna mondandód, és el is mondanád, ha nem szakítanának félbe, vagy éppen hagynának szóhoz jutni, hogy egy gondolatsort végigmondj.
Joggal vártad, hogy mielőbb befejeződjön.
Üdv.  C.
--- 2014. február 27., péntek ---

 

04:56 Ki hogy van vele, egy hónapos másutt-tartózkodásra fölkészülés nekem három nap. Igaz, közben élni, enni, szerszámjav. kell. Tegnap estig bezárólag, ami ellopható (majdnem minden) levittem az autóba. Sötétkék pokróccal letakarva.
Közben a FILMTÁR-csinálás végórái. Talán ebben az órában készül el a Várhegy oldalában az utolsó kettő. Tegnap este vittem föl őket oda, egyéb közlekedés híján biciklivel:

SAJÁT SZAKMAI fejezet:

M/A/2012/04 .... 20 perces profi film Pelsötzytől "Áttetsző -V. D. egy napja", filmfesztiválra készült / bef. utómunkára nincs pénzük

MAGYAR KULTÚRA fejezet:

M/C/1965/01 ... 45 p. Pilinszky-interjú, ezt mutatom itt
M/C/2001/01....1h 45p Petri-interjú közvetlen a halála előtt

Jelzem, ebben a fejezetben M/C/2010/04 van még egy nyolcrészes Pilinszky-nagyinterjú is.

06:25 Gondolj Teremtődre... mielőtt megérkeznek a gonosz napok... mielőtt elsötétül a nap és a világosság, a hold és a csillagok, és mielőtt az eső után visszatérnek a felhők; amikor megremegnek a ház őrzői, és megrokkannak az erős férfiak; amikor az őrlőlányok már nem dolgoznak, mert az ablakokban elhomályosodik a nappal; amikor bezárják a külső kapukat, és halkabbá válik a malom zaja; amikor elcsitul a madarak hangja, és minden dal elhallgat; amikor félnek a magaslatoktól, és ijedten járnak az úton; amikor a mandulafa virágzik, a sáska jóllakik, a kapor kipattan, az ember meg örök hajlékába tér; az utcán már jönnek-mennek a siratóasszonyok; mielőtt elszakad az ezüstkötél, megreped az arany gyertyatartó, megpattan a forrásnál a korsó, s összetörik a kúton a kerék; és a por visszatér a földbe, ahonnét jött, az éltető lehelet meg az Istenhez, aki adta. / Préd.12.


2014.febr. látogató:
C3. statisztika:                     20310/hó = 725/nap

belső számláló: (421323) =3761/hó = 134/nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu