VÁLINEWS; 228. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. március

--- 2014. március 1., szombat, Kecskemét ---

06:05 uszoda; Kecskeméten. 30 napos nyugdíjas bérlet 12.600 Ft. Pesten, nálunk ez, ajjaj. Reggelire itt nyolckor kolompolnak, addigra a cuccok a szobában. Aztán építkezés. 10:24-re:
F/2014/050 - iroda kész
F/2014/051 - műterem kész
F/2014/052 - konyha kész
F/2014/053 - műhely kész
F/2014/054 - hálószoba kész
F/2014/055 - vagyis minden.
Az első fél nap termése, hat kép.71-ben először itt, aztán 1980 óta; 35 éve, minden évben.
80:21 A tegnap jelzett Petri [M/C/2001/01] és Pelsötzy / Váli-filmek [M/A/2012/04] mostanra készen, a FIILMTÁR-ban megnézhetőek. Vacsora előtt hét kör a kertben, futócipőben, 25 p. Akkor, gondolom, ez lesz a min. norma itt. Gondnoknőnk (alpinista) megmutatta TRX szobatorna berendezését, és mutatott néhány gyakorlatot is. Amerikai katona találta ki szűk helyre zártan, nagyon szellemes. Kipróbáltam nem hiszem, hogy bírnám , hasizomnak (is) kíváló. Már világszerte, fitness helyett is. YouTube-on komplett gyakorlatok, belenéztem.

Előtte, délben, be a városba, leadtam a Fotómúzeumban, ami képet és fotókat vártak tőlem. Kiállítótérbe is be; fotók, de leginkább a kameragyűjteményük. A föld legszebb tárgyai. Linhof kamera, nagyméretű, síkfilmre. Hasselblad, csak halkan szabad kimondani a nevét. A holdraszálláshoz is azt vitték. Tudtam, soha nem lesz nekem, iszonyú pénzek. Flexaret, gyönyörű, azt kaptam a májspecialistától, amikor együtt jártunk. Ő pointerrel, én bernáthegyivel. Rolleiflex, azt Szüts vett magának, álomgép. Negyvenéves vágyak. Most kivenné Péter a vitrinből és átnyújtaná. Mellé labor kiszolgálás. Akkor se kéne már. Azonos a minden és a semmi. Aztán egy mosoly; az én régi gépem is itt; micsoda gép volt. Előtte a tábla: "Voigtländer Avus (1927-35) Váli Dezső festőművész által használt fényképezőgép". Igazi rang, nem?! Jó.21:42 És egy mondat Chestertontól. <<Lehetséges, hogy a katolikus tanítás és fegyelem olyan, mint egy fal, de ez a fal játszóteret kerít be. A kereszténység az egyedüli keret, amelyben a pogány öröm fennmaradhatott.>>

Meg is magyarázza, de az már nem annyira jó: <<Képzeljük csak el, hogy gyerekek játszadoznak a tengerből magasan kiemelkedő sziget gyepes ormán. Míg a szirt szélén ott állt a fal, a legbolondabb játékba is nyugodtan belevethették magukat, s a sziget olyan lett, mint egy lármás gyerekszoba. Ám egy napon leomlott a fal, és elébük tárult a veszély a maga meztelenségében. Nem zuhantak a mélybe, de mikor barátaik visszatértek, ott találták őket összebújva és dideregve...>>

--- 2014. március 2., vasárnap, Kecskemét ---

13:10, 17:37 Azon tűnődtem, kell-e futni vasárnap. Nem kell. De szabad. Délelőtt: típusosan a Tóth Menyhért-teremben lettem ájulásosan fáradt. Most pihenésemet akadályozza, hogy most nincs erőm levetkőzni, ágyba menni.
Na, a Magyar Vízfestők Társasága kiállítás a Cifrapalota első emeletén. Mennyi vízfestő. Volt jó. Is. Amit fotózni lehetett, már amennyire. Bocs, bemozdult felvételek, és üveg mögött.
1. Gaál József mindig valami őserő.
2. Simsay Ildikó (1942-1992) érdekes, különös témái voltak, színeit szerettem, itt kegyeletből szerepel, mint alapító.
3-4. Szily Géza, az özvegye, fölöttünk egy emelettel végezték a díszítőfestő szakot a Főiskolán, már akkor együtt jártak. Gézától ez a két munka számomra ismeretlen, érdekes út. Méltán volt főhelyen.


A díszteremben pedig Aknay János (1949–), pár éve Kossuth-díjas. Sok angyalt fest, itt a másodikat kedvelem. A harmadik képet nem hallom, a nagyedik egy kocka a filmjéből. Festés közben beszél, magyarázza, amit csinál. Olykor ilyet én is szok; veszélyes, mert elhihetik.


Csak reménykedni lehet, most egy kicsit jobban, hogy Kecskemétnek végre eszébe jut, mit lehetne ebből az épületből kihozni. Ezt az ostoba megyei múzeum - városi múzeum megduplázást ez a kormány végre megszüntette. (A rendszerváltással a városok észbe? kaptak, 94-ben azért tudtam vagy nyolc festő anyagát Győrnek ajándékozni, alapítványként, mert kényszeresen csináltak egy önálló Városi Múzeumot a megyei múzeumok mellé, anyag nélkül.) Itt a Cifrapalota is a város kezelésében volt, de a megyéhez tartozott, vagy fordítva. És veszekedtek a házon. Végső soron ez lehetett az oka, hogy
1. A ház elvesztette önállóságát.
2. A megyei igazgató érdeklődési körének megfelelően az értékes képanyagukat a térből meglehetősen kiírtották, ebbe az ékszerdobozba egy teljes emeletre állandó helytörténeti és régészeti kiállítás került.
3. A ház országos ragú lehetne a Glücks-hagyatékból származó gyűjtményével: Farkas István, Mednyánszky, Nagy István. Nagy most nincs is falon, a másik kettő 5-5 képpel, botrányos. Az átvételi szerződés semmibe vétele.
4. És itt a hatalmas Tóth Menyhért-hagyaték, amiből ugyan beleltározás híján sok mindent elcseréltek, sok állítólag el is veszett, de az életmű rangja akár egy teljes, önálló épületet is érdemelne.
Írtam én ez ügyben annó a város vezetőségének, beszéltem a megyei múzeumigazgatóval. Bólogattak.
Azt hiszem, ezt minden évben elmesélem.


19:39 Hosszú sötét folyosó egyik végében lakom, egyedül az emeleten, egyetlen vendégként a házban. Este barátságtalan, nem szeretem.
Négy év után emelték a napidíjat, 4100-ról 5300-ra. Az uszodabérlet nincs benne.

 

--- 2014. március 3., hétfő, Kecskemét ---


06:02 Hallom, az olaszok most buzgón járnak templomba, hogy Ferenc a pápa aranyos gyerekek –, hogy nekik szimpatikus. Semmi újat nem mondott, és nem is fog. Azt mondja, nem is mondhat mást, mint elődei, ő kicsit más színezettel. (hosszú í-vel?)

 

08:27 Kaptam, megszívlelendő, Parancs János:

Sokáig fösvénykedtem,
Mint a hörcsög.
Éléskamráimba hordtam
Az éltető magvakat,
Mindig a télre,
Mindig a hét szűk esztendőre.

Ma már tudom,
A tartalék
Romlékonyabb, mint a gomba,
A fölösleg kártékonyabb,
Mint a jégeső, a sáskajárás.
Csak, aki mindenét szétosztja,
Kegyelmet csak az remélhet.

 

17:19 Levelem az Alkotóház-Fölöttesnek. A dolog pikantériája, hogy most épp duzzog egymásra a két szomszéd.

2014.3.3.                html-2014/mank-01.htm            C.12690

MANK Vezetőség

Tisztelt Vezetőim!

35 éve járok ide, a Kecskeméti Alkotóházba, minden márciusban. Van egy ötletem, átadnám Önöknek. Ismerem a hátteret, de a biztonság kedvéért körbe is érdeklődtem. Van itt a kertben vagy 10 m3 építési gerenda, vagy tíz éve, fólia alatt. Az alja már rohad.  Annó a konyhaszárny fölé épült volna itt három új műterem, ahhoz szerezte be előző gondnokunk, Fekete László. (Most őt is megkérdeztem erről.) Az építkezés elmaradt, a faanyag erre a célra már alkalmatlan is lenne.
És az ötlet.
A szomszédos Vadaspark folytonosan szépül, építkezik, gyönyörködve nézem évente. (Az Alkotóház vendégeit évek óta kedvezményesen beengedik, fogadják.) Ők ezt az anyagot nagyon is föl tudnák használni, megkérdeztem ezt is, örülnének neki.
Javaslom a T. Vezetőségnek, sejtezze le ezt a faanyagot, és ajándékozza, vagy névleges áron adja át a Vadasparknak. Gesztus értékű is lehet, évezredes tapasztalat, szomszédsággal mindig is érdemes volt jóba lenni.
Kecskemét, 2014. március 3.

Szívélyes üdvözlettel:
Váli Dezső
festő (bár ennek itt semmi jelentősége)


08:23, kedd reggel a levél elindult, a Vadaspark ig. is jóváhagyta.

 

--- 2014. március 4., húshagyó kedd, Kecskemét ---


08:52 Most
kaptam.

Afrika. Amikor a törzsből valaki rosszat tesz a törzs egy tagjával, vagy fájdalmat okoz neki, kiállítják a falu közepére, és az egész törzs köré gyűlik. És két napig folyamatosan sorolják neki mindazokat a jó dolgokat, amiket valaha is tett. Mert hisznek abban, hogy az ember jónak születik, és a rossz tettet segélykiáltásnak fogják fel.09:40 Tulajdonképpen rendben lenne az az ötvenméteres medence, csak hát irdatlan (hosszú í?) hosszú. Se vége, se hossza. És – háton – a mennyezeten semmi változatosság, recés lemezek vég nélkül. Ma végre találtam egy pótlólagosan betett csövet fent a sarokban, ami jelzi a hamarosan-fordulót. Túlirányban pedig egy fehér pillér sarka. Persze van a medence fölött kifeszített jelzőzászló-sor, de jó már kicsivel előbb örülni.

 

10:02 Lesmirgliztem a kertben a mai lemezt, 0,81m². Édes Istenem, ha most egyet aludni. Csak egy kicsit. Ó, ó. De hát.

11:38 Festek. Ráteszem a lemezre a K, az A, a C, az S, és az A betűket. Hátralépek és visszaolvasom: F O R G Á C S. Ilyen ez a szakma. Nálam. Tényleg.

13:12 A festő mint a Jaguar SX modell,
fullextra, ezüstmetál, Munkácsy-díj,
na jó, rózsfagyökér műszerfalborítás nélkül.
240-et tud.
Vannak elképzelései és vannak álmai:
Török utca, és netán, ó, a Bezerédy utca.

Beül a tányérsapkás sofőr,
s a Virág utcán áthajtva elindul az Orczy-tér felé.

A/2014/14. Ha elmesélném, milyennek képzeltem el ezt a mai képet. Pedig nem is rossz.
17:38 Hét kör a kertben, fog ez menni; 25:09, jó itt a levegő. -T beszívni.

 

21:06 Hogy itt is két monitor, meg tudtam csinálni Gábor újabb Vasárnapi Újság-fejezetét:
h14-08 Nyugat-írások a Vasárnapi Újságban is megjelent szerzőktől
Egy idézet:

1915. 9. Lovik Károly önéletrajza.
1874-ben születtem Budapesten, itt is jártam iskolába, két esztendőt kivévén, amikor Eperjesen diákoskodtam. Életemben semmi különös nem történt velem; jogot végeztem és korán irogatni kezdtem, amit utólag eléggé sajnáltam, mert ráértem volna később a tollhoz nyúlni. Sokat foglalkoztam lótenyésztéssel, az utóbbinak köszönhetem, hogy az irodalom terén szabadon mozoghattam, mert nem kellett a napi kenyérért küzdenem. Így talán gyakran úgy írtam, ahogy a saját ízlésem és nem ahogy a nagy közönség igényei megkívánták, amivel nem azt akarom mondani, hogy helyesen cselekedtem. Miután azonban soha népszerű nem voltam és valószínűleg sohase is leszek az, azzal vigasztalom magamat, hogy az ok nem bennem rejlik; az írótól azt nem szabad rossz néven venni.
Mit mondjak még? Munkáim javarészt napi és hetilapokban jelentek meg; köteteim száma tizenkettőre rúg...

És egy kép. 1911. Napközi otthont nyitottak a nyomortelepi gyerekek számára.
A sarokban a kisfiú büntiben?
Megjavult azóta?
Piave?
Vörös katona?


--- 2014. március 5., Hamvazószerda, Kecskemét ---


05:56

Törd meg az éhezőnek kenyeredet.
Iz. 58


08:29 Rövidül már az ötvenméteres medence. Igaz, itt kézlapát is.


08:55

2014.3.5.            html-2014/nka-2014-3-5.htm        C.12692

Kedves NKA!

Tavaly tavasszal Önöktől egy igen kellemes alkotói ösztöndíjat kaptam.
Rémlik, be kell számolnom hasznosításáról.
Beszámolok.
Alkottam a tárgyidőszakban 61 olajképet.
Ebből kidobtam 18-at.
Igazán jó három kép lett.
Volt egy kissikerű kiállításom, novemberben.
Polgári értelemben, vagyis vásárlás nem történt.
Amúgy a képek megfelelőek voltak.

Köszönöm az ösztöndíjat.
Szívélyes üdvözlettel:
Váli Dezső
festő09:17. Tegnap egy apró és fontos újítás, évtizedek után.
Eddig hol az ágy mögötti doboz tetejére tettem a
(gyengefényű) állólámpát az esti vershez,
hol a reflektorállványt toltam az ágy mellé,
ami zavart mozgásomban.
Most ezt a festőállvány mellé,
de kapcsolója ágyközelben.
A reflektor a mennyezetre, indirekt világítás, édes.13:37 A tegnapi Lovik önéletrajzhoz. Nekem a könyvek már csak távoli barátaim, akár az emberek, akár Szüts. A legboldogabb pillanatok munka némely percén túl a perc fölismerése, hogy tulajdonképpen most olvashatnék is. Szabadna, lehetne. Antikvárim előtt lassítok, elhaladva megmelegedik a szívem, holott.

16:01 A délelőtt kezdett kép A/2014/15
90 centis.
Még majd most színtelenítem egy kicsit.
Fene lila az ott fölül.

 

 

 

 

 

16:22 kezd a kép elfogadhatóan unalmas lenni.


Aztán a futás, hét körre, javul: 24:08.
Ha ezt elosztjuk az éveim számával,
ahogy kell,
igen jó eredmény kapunk: 0,3344!


 

--- 2014. március 6., csütörtök, Kecskemét ---


06:16 Húsvét ünnepének az a sajátos üzenete, hogy az egész Egyház örvendezzék a bűnök bocsánatán. Nagy Szent Leó pápa09:00 Este volt idő és nyugalom hozzá, kissé megritkítottam a FILMTÁR tartalmát, nagyon elburjánoztak a gyorsúszásomról készült felvételek. Még a 2003-as Dettre-féle filmből is volt egy 12 perces maradék film a kecskeméti uszodából, amit a kedvemért akkor ki is ürítettek. Hat percig volt türelmem nézni magamat, pedig. Rondán szét a könyököm. Ma reggel aztán igyekeztem is.09:13 Észrevetted, Kedves Olvasó?, a tegnapi műteremfotót a festmény kedvéért körülötte pimaszul elfekete-fehérítettem.
Nyolc felvétel, egy óra próbálkozások.09:40 Figyelemmel hallgatom most a híreket. Van ott valakiknek igaza? Mindegy. Hála Isten, ma a nyolcórásat – először – már nem az ukrajnai esményekkel (tragédiával) kezdte. Talán a nyugalom felé.09:51 Akár így is meg lehetne közelíteni, ó, emberek.
Hogy huszonhét év után
kezdtem megtalálni ebben a témában
a műteremséget.
Ha megtekintjük az indulást:
Első műtermes képem A/1987/12.

    120 x 120 cm., 1987. október.
    A győri múzeumé.

Fejlődés? Ne bolygassuk.
Amúgy is, ez a szakma nem tud fejlődni. Nem olyan.

10:40 (közben csinálom az A/2014/16-ot)
Miről szólnak ezek a képek. Ki tudja.
Szerencsés esetben, mondjuk, az igazi csendről.
Nature morte. Morte. Still. Leben.

 

12:25 Mingyár kolomp ebédre, most így állok.
Mgpróbálok keveset enni.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:05 Szabad bejárásom, vadaskerti séta. Igazgatója épp 15 hónapos kölyökoroszlánjával játszott – igen kedvelik egymást –, rá kellett kérdezzek, miféle az a nagyszámú embrió, amivel a szurikátákat etetik.
-Nyúl, tömegével kapjuk egy tenyészettől, nem tudom, ők hogy állítják elő.


És egy alkonyati vadmalac, beállt fotózáshoz előnyös ellenfénybe. F/2014/060

 

 

 

 21:40 Cserkész parancsnokom, [Parnok úr] paptanár, kihallgatási jegyzőkönyve részletei, felvéve az Államvédelmi Hatóság Vizsgálati Főosztály áv. hadnagya által.


1954. január 18.

- Nevezze meg, ki volt az illegálisan működő cserkészcsapatuk vezetője, őrsparancsnokai, egyéb megbízottai és az egyes őrsök tagjai?
- Csapatunk vezetője én voltam. Más vezető, vagy megbízott nem volt, mert nem is volt rá szükség. Az egyes őrsöknek sem volt külön-külön vezetője.
- Kinek az indítványára, hogyan jött létre egy-egy megmozdulás, ki és hogyan szervezte azt meg?
- Az indítványozó az egyes megmozdulásoknál vagy én, vagy a társaság valamelyik tagja volt. A nagyobb méretű, hosszabb ideig tartó táborozásokat általában én javasoltam. A szervezést kollektíven végeztük. Én megadtam azt egy-egy fiúnak, hogy mit kell pl. vásárolni, ők pedig megvették a szükséges eszközt vagy tárgyat.
- Milyen anyag, eszköz volt a szervezet tulajdonában, miből fedezték az egyes megmozdulások kiadásait?
- A vonatjegy árát, az élelem beszerzését a fiúk maguk szerezték be szüleiktől, illetve úgy, hogy a nyári szünidőben alkalmi munkát vállaltak. A nagyobb kirándulásokra egyrészt a fiúk maguk adták össze a pénzt, másrészt az én költségemen vettük meg. Én a pénzt főleg miseintenciókból takarítottam meg. A csapat tulajdonában lévő eszközök a rendi gimnázium államosítása után kerültek hozzám. Van két darab sátorponyva, egy darab nagy lábos, egy darab fazék, egy darab bőrtáska különböző főzőfelszereléssel. Van azonkívül 1 db. 10 személyes úgynevezett "őrsi csónak" egy darab négyszemélyes gurulóüléses csónak a Brigád nevezetű csónakházban a Római parton.

1954. áprlis 2.

- Tegyen vallomást az illegális cserkészcsapat megalakulásáról!
- Az illegális cserkészcsapat folytatása volt az 1948-ban megszüntetett budapesti rendi gimnázium cserkészcsapatának, amelynek parancsnoka voltam. Tagjait titokban cserkésszé avattam. A fogadalom a cserkésztörvények elsajátítására és a gyakorlatban való alkalmazására vonatkozott.
1950-ben a Szigetcsúcson rendeztünk tábort. Hogy szervezettebben tudjak a csapattal foglalkozni, 1950 őszén két őrsbe osztottam be őket, a Mackó és a Mókus őrsökbe. Az 1950-51-es iskolai évben hetenkénti összejöveteleken foglalkoztam a cserkészekkel.
- Milyen oktatás és nevelés folyt az illegális cserkészcsapatban?
- Részben hittanórák, részben cserkészkérdésekkel foglalkoztunk. Ez tartalmazta a cserkészet gyakorlati tudnivalóit, a cserkésztörvények magyarázatát, egyes könyveknek az elolvasását és a királyi címernek és koronának ismertetését. 1951 után elkerültem Budapestről és ritkábban találkozhattam a fiúkkal, a nevelésük könyveken keresztül is folyt. Ezek a könyvek a népi demokratikus rendszer elméleti és politikai kérdéseinek "cáfolatával" is foglalkoztak. Ilyen könyvek voltak: Bangha: Világnézeti válaszok, Sütz könyvei, valamint Koszter atya könyvei, és mások. Ez a nevelés és a velük való foglalkozás az illegális cserkészet tagjait szembeállította a népi demokratikus rendszerrel.
- Megmutatom Önnek a hat cserkészsátort!
- Elismerem, hogy a hat cserkészsátor azonos azzal, amelyet az illegális cserkészcsapat táborozásai alkalmával használtunk.
- Felmutatom Önnek az Ön lakásán tartott házkutatás során lefoglalt levelezéseket. Felmutatom továbbá azokat az egyéb feljegyzéseket, amelyek az illegális cserkészcsapatnak a ténykedésére vonatkoztak.
- Elismerem, hogy az előttem felmutatott levelek, amelyek "Parnok" megszólításokat tartalmaznak, azonosak azzal, amelyeket illegális cserkészeimtől kaptam és amelyekben egyes összejöveteleket leveleztünk le.


--- 2014. március 7., péntek, Kecskemét ---


15:46 Nem gondoltam volna, szégyen, tök hülyén érzem magam ettől, hogy harmadnapja nincs bejövő mailem. Hajótörött. Meg a rendmániám. Kérem, írjanak nekem:

valideske@gmail.com

(csak most használom)
Köszönöm.

 

17:42 E nyűgös másállapot ellen úgy védekezem, hogy hét helyet tíz kör futás vacsora előtt. Bosszúból. Három és fél - négy kilométer között lehet. Jobb kezemmel a köröket, a ballal a rózsafüzér szemeit számolom. Hangosan mondom, egy ironman-estől tudom, ez hasznos, ők edzés közben beszélgetnek.
Más.
A koszttal itt napi bajom van. Kemény munka. Ugyanis baromi finom.


--- 2014. március 8., szombat, Kecskemét ---

09:06 Kaptam:

Öt lövéssel végeztek egy szír paradigmaváltóval a Váci utcában. A filozófust gondolkodás közben érték a golyók. „Valószínűleg a paradigmák összemérhetetlensége miatt kialakult szóváltás okozta a vesztét." A rendőrség nagy erőkkel olvassa Thomas Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete című művét, ám egyelőre csak a 32. oldalnál tartanak


13:06
- "Nem gondoltam volna, szégyen, tök hülyén érzem magam ettől, hogy harmadnapja nincs bejövő mailem. Hajótörött. Meg a rendmániám. Kérem, írjanak nekem" Ezekre az ellenállhatatlan, mélyen emberi mondatokra írom, hogy köszönöm a naplóját, köszönöm, hogy olvashatom. Szükség van a visszajelzésre, hát íme. Végül egy Pilinszky-gondolat, hogy igaz-e vagy nem, még nem tudom: Aki nem boldog, bűnös. Mernem kell nagyon-nagyon boldog lenni. Fra Angelico szentsége ebben áll: mert nagyon boldog lenni. Nagyon boldog. (Pilinszky János : Naplók, töredékek, 1962.) Üdvözlettel: U. Németország

 

- Köszönöm. Pilinszkynek valószínű, igaza van. Én kevésbé absztrakt gondolkodom, nem ilyen kategóriákban, boldogság. Nem szeretnék semmit, a jövővel nem foglalkozom. Akkor érzem jól magam, ha húz, amit éppen csinálok, de ez sem olyan fontos. Inkább a kezem járására figyelek. d.

 

 

16:42 Hát igen, fölbolydult életérzés ettől a mailtelenségtől. A gmail is eltűnt reggel, valamit félrenavigáltam, aztán (gyorsúszás közben) bevillant, a Firefoxot kéne hozzá újratelepíteni, ha meg tudom csinálni. Levelek, de közben aztán kitaláltam.
Ez a két nap; a 17-18-19-es képek. Igazság szerint azt hiszem, nem nagyon tudok most mit kezdeni evvel a kilencven centis mérettel. Meg háborúban hallgatnak a múzsák. Vagy. Hülyeség, tényleg másállapotban. Egy mindentudó pszichiáternő szerint kissé az Asperger-kór felé. Lehet.
Egy tavalyi pályázati elszámoltatási ügy is kering valahol a maileim között, nagyon bonyolultan pótolható, mindenféle együttérző hivatalnokok kellenek hozzá stb.
17:55 Vacsora előtt egy nyolcadik, ráadás kört is futottam, ne kelljen az udvaron vidáman-hosszan búcsúzkodó idősebb holland - ír textilművész hölgyek között áthaladnom. Ebédnél csak köszöntünk egymásnak négy napig.

A szomszéd asztalnál vacsorázó Béluska(80) azon tűnődik, meg kéne nősülni, nem biztos, hogy megújítják a jogosítványát. Valamelyik barátnője jöhetne szóba. Legesélyesebb egy kollegina(36).

 

--- 2014. március 10., hétfő, Kecskemét ---

05:12 Az ír és holland textiles hölgyek a szomszéd műteremből meg kívántak látogatni. Két képem sűrű fejbólogatásokat okozott, aztán hamarosan áttértem a CICATÁR képeire. Ennek aztán viharosan örültek.
Nem akarnék igazságtalan párhuzamot okozni, Dosztojevszkijt meglátogatta két asszony, hogy ők az irodalomról szeretnének beszélgetni. A társalgás akadozott mindaddig, amíg az író át nem tért a lekvárbefőzés mikéntjeire.

05:36 Szentgyónás penitencia, vállaljon valamit rendszeresen, nagyböjtben ez amúgy is szokásos. Hazafelé fölmerült, hogy meg van oldva ez a gyakori 20 deka - egy kiló elhízásom, ami keresztezi versenysúlyomat. Egy szigorú szabályrendszer a túltáplálkozást egyszer s mindenkorra megoldja.
Aztán elröhögtem magam.
A penitencia nem az élet megkönnyítésére van kitalálva. Legalábbis nem a közvetlen...
És megvan.
21:20-ra beállítva a vekker, élet abbahagy, fogmosás, stb. És így létrejön az idő ágyban napi 20 perc szépirodalomra, tízkor aztán villany. Mindez csak azért lesz könnyű, mert kötelező.
Évek előtt volt már ilyen. Húgom akkor jót nevetett, neki az lenne büntetés, ha nem olvashatna.

09:36 Ja, a lényegét meg elfelejtettem. Hogy ez az életjáték-ötlet adta vissza egyensúlyomat ebben a mostani nagy mailtelenségben, itt, Kecskeméten. Nevetséges és igaz.09:42 Ma fél négykor, félálomban ötlet. A MENÜm rengeteg(23) tételére pár éve barátom azt mondta, hét sor, amit egy mezei webnézőtől átlátni elvárható. A szakszöveg kontra szórakoztató ismeretterjesztés ellenkezései. A 23 nagyon sok, de ez életművem. Lenyomata. És fölkeltem fél négykor, mert kitaláltam. Tehetséges vagyok. Sorközt ugyan PHP fájlban nem sikerült csinálni, de három pontot igen. Negyedikre sikerült, működik. (Kódja ugyan kissé kancsal, látod, ha ráklikkelsz.) Ugye, most átlátható  bb?!
Örömömben sikerült is kidobnom a tegnapi telezacskó NEGRO-cukrot. És megettem két háztartási kekszet.


10:48 Kossuth Rádió, vízparti műsor. Egy kétszázezer éves mondat. Vegyük figyelembe egymás horgászhelyeit.


14:06 Mégsem vagyok tehetséges, bassza meg. Volt aki csak lefikázta a tételcsoportokat elválasztó három pontomat (...), de jött levél, hogy a MENÜ egy része el is némult. Ammár baj. És majdnem nem sikerült helyreállítanom, még ez is.
Pedig hogy tetszett az ötlet. Sőt.


14:18 A ma délelőtti A/2014/20
Ez se egy hőstenor.
Igaz, monitoron ebből nem sok jön át.
Mehetek aludni.21:02. Nem olyan jók ezek az izgalmak. Valahol egy budai lakásban próbálják levelezőprogramomat megjavítani, bár inkább szerverhiba lehet. Próbáltam anyagilag is komolyan érdekeltté tenni a fölkértet. Mozdulatlanul nézem, ahogy monitoromon ide-oda mozog a kurzor. Előbbi próbalevelemre még hibaüzenet válaszolt.
Írják, legújabban ez a honlap se működik.
Próbálkozom fogat mosni, vajh víz van-e még a csapban.

Egy a jó, nincs több nagy lemezem, jönnek a 60x60 centisek.
És szól a vekker, 21:20.

--- 2014. március 11., kedd, Kecskemét ---


05:15 Első lépés az igazság földerítése. Már ez is eredmény, hogy van kivel levelezgetni; a rendszergazda. Tűrni kell. A zéletet.


- Kedves I., a mail még nem OK. Próbalevelemre hibaüzenet. Most kaptam: <<Szia Deske, írtam a vali@deske.hu - címedre, de visszajött... Weblapod se jön be.>>


- Deske, marc. 3. es 6. kozott erkezett leveleknek egy resze valoban visszament a feladohoz.  Ezek a levelek nem fognak kesobb sem megerkezni, de a felado minden esetben ertesult rola, hogy a kezbesites sikertelen volt.


18:56. Zavarva lelkem, deske-hu, mint a bomlott cimbalom; A Széchényi Könyvtár nem fizette be az éves díjat, a honlapot ezért lenullázták. Telefonok. Elintézve.

21:01 Vasárnap Katával séta a Városban.
F/2014/063
F/2014/061, nem fáj ez neki?


 

 

 

--- 2014. március 12., szerda, Kecskemét ---


09:27 Megjött a nyugdíjam,
és mintha működne a mail, jöhetnek a békeidők.
Majd egyszer minden jó lesz.
F/2013/062

10:48. Na. Ezt is meg kellett / lehetett csinálni.
Így be se kell villamosoznom majd a Hatósághoz.13:35 Deske, bocs! Beleolvastam könyvedbe: Ignotus: A Nyugat magyartalanságairól. Érdekes cikk. Üdv L..


- Profi vagy! Igen, az egybegyűjtött Nyugat cikkek első kötete, itt 1915. Úgy csinálták, hogy a szépirodalom kimaradt, az másutt is megvan, ezek főleg a kritikák. d.21:12 Nem is olyan egyszerű futás közben nem tévedni.
Hát a vagy harminc éves
ötüdvözlégyes helyébe
most faragtam
egy tízes rózsafüzért.
Működik.

Na ja, kapott
dizájn-számot is:
G/2014/05


 

--- 2014. március 13., csütörtök, Kecskemét ---


21:04 Gyakorlatilag
még mindig egész nap mailem háttér-reparálása, Skype-kapcsolaton keresztül is, barátommal. Közeben déli napozás - jó foltok, árnyékok, F/2014/064
Ez tegnapi kép. A/2014/22, 60x60 cm.

 

 

--- 2014. március 14., péntek, Kecskemét ---

 

16:47 A folyosóvégi műteremben Féner Tamás.
Ahogy mondja, bauhaus-os csendélettel próbálkozik.
Csak hagyományos filmes géppel dolgozik,
És főleg fekete-fehérben.
Hiába, ez az igazi.
Az ff-kép egy emelettel följebb, absztraktabb.
F/2014/066, F/2014/067--- 2014. március 15., szombat, Kecskemét ---

08:38 Este: Higgins Cold Harbour. Tegnap NOD32 antivírus két évre, két gépre; 30e HUF. Net-ügyek végre rendben. Festő-szobrász nem kapott Kossuth-díjat, ahogy látom. A hajdan kiabálós Kovács Kati megkapta, őt nagyon szeretem. A Munkácsy-díjasokat egytől-egyig nem ismerem, ó, a nem létező Tavaszi Tárlatok a Műcsarnokban. Az átformált Kossuth térre kíváncsi leszek. 28:55; idén először mértem időt vegyes úszás - 1200 méterre. Eredményeim javulnak pl. a 2007-2009 évekhez képest (talán ez a mínusz tíz kiló); de 2004-el is arányítható. Hát még ha nem ketten úszunk egy sávban; ilyenkor szorosabban a könyök. Na majd.
Reggel hallgattam, Barsi Balázs atya, hogy mindnyájan árvák vagyunk, és ez áldásos. 16 perc.

17:50 A ma kezdett kép A/2014/25
Tényleg hideg-szeles-esősre fordult délután.
Ilyenkor könnyebb a futás.
Beállt, hogy tíz kör lesz a norma.
Ma mértem is, 34:18; kb. négy kilométer lehet.18:05 Közös a kerítésünk, a parkból futás közben rálátok a Vadaskertre. A nyolcadik körnél bevillant, hogy noha kissé megmosolyogtam, de miért is olyan kedves ez a vidékies ötlet, ez az idén új szurikáta-lakhely. Amúgy afrikai építményekre is emlékeztet.
És megvan: A szurikáták biztos ilyet építenének maguknak... F/2014/067


19:23 Féner repülőgépeket gyűjt a kertjében, Lacika operákat hallgat a Bartók Rádión, én futok és igyekvőn koplalok.
Csereszabatos, legyünk őszinték.--- 2014. március 16., vasárnap, Kecskemét ---

04:32 Kiskutyám!
Kata telefonba visszamondta, búsultál, hogy rossz anya vagy.
Persze, hogy az vagy.
Jó anya nincs, csak kevésbé vagy jobban igyekvő.
És te becsületesen csinálod.
A többi a Szentlélek dolga.
d.

05:30 A rohadt életbe, mért nem adnak Marabunak Kossuth díjat?!
Felirata:

Figyejjé má, szereted te a Schubertot?
Mer ha nem szereted Schubertot,
nagyon kemény napjaid lesznek neked itt, a nyolcasban!

 07:18 Vasárnap van, hat órára mentem, hogy bizton kapjak külön sávot. Elején egyedül az egész medencében. 27:43 lett, a tavalyiak jobbak, de amúgy csak 2004-ben, tíz éve volt ilyen jó időm, utoljára.
07:43 Csinálom Gábor Vasárnapi Újság új fejezetét.
1894-ben így gondolták.
Az Orwell 1984 későbbi ötlet.


 

 15:21 Délelőtt először a Bozsó-gyűjteménybe. De lehet - városi beavatkozással nagyon megépítették - hogy már múzeumnak hívják. Eredetileg a festő magángyűjteménye. Akinek itt 3 korai majd 3 késő képét mutatom. Kinek mi az ízlése, választhat.
Én inkább a koraiakat.
Holnap tán, ha lesz időm, gyűjteményéből is fotóztam sokat, majd mutatom.
Persze nem szabadott fotózni. És sarkamban a teremőr. Pedig hivatkoztam (hamis) újságíró-igazolványomra, meg hogy írok róla, publikálom (itt). Aztán a tulajdonos: Á, kedves Dezső...

Még ennyi, Cifrapalota, a Czigány Dezső Nevető önarckép előtt népes csoporthoz a vezetőnő e kérdést intézi: És mi jut erről először eszükbe. Előszörre senkinek semmi nem jutott eszébe, de a lány addig noszogatta őket... Végül ő, diadalmasan: - Igen, igen, azonban ez egy gonosz ember volt. Önökre egy gyilkos néz le. Kiirtotta az egész családját. Asszony, három gyerek. Végül magát.
Kellemes borzongás.

 

--- 2014. március 17., hétfő, Kecskemét ---

Munkabeszámoló

00:31 Szia Deske! A [MENÜ / 11. KIÁLLÍTÁS] fejezet majdnem kész. Eddig kitisztítottam 75 fájlt. és a pop-upokkal [felugró nagy kép] a kiallitas/k45.htm-ig jutottam. Holnap folytatom. A.


04: 32 Köszi, Andris! Belenéztem, baromi jó. Hogy google-statisztikát tettél a gépre, váratlanul kiderült, hogy ezt  a kiállítás-mezőt nagyon sokan nézik! szia d.

 

04:34 Mindnyájan az Élet áldozatai vagyunk? Avagy bűnös-é az ember sorsában? Netán én? Az ezirányú csodálatos tehetségtelenségem. A hebrencsségem. Az ilyen alkalmakkor hibátlanul üzemelő csőlátásom. Miért akartam hirtelen ötletre vasárnap irodai széket venni. Itt az évek során tán az ötödiket. Mert kellene. Mert egyik se jó. Mert öregszem. Mert vasárnap úgyse dolgozom. Mert az áruházak nyitva vannak.
És megint. Az Auchan 7!-kor nyit, akkor viszem majd vissza, úszásidőben. 14 ezer Ft. Este szereltem össze, majd próbáltam az eredeti csomagolást visszaállítani, ajvé. A vázat, azt hiszem, hivatalból nem lehet többé szétszedni, holott eredeti csomagolásban kellene viszavinni. Három napig fogadják, előrelátón megkérdeztem. Lehet hogy a kínaiknak ez a szék jó, négy percig lehet benne ülni. Talán, ha egy furatot a háttámlába négy centivel arrébb?! De miből van a lemez. Vagy egy páros vaspánt kéne, ráhegesztett anyákkal. Éjjel evvel álmodtam. Nyűgös.
A százkilós szék, amit évek óta magammal hozok alkotóházba, gyönyörű, és tulajdonképpen nem is rossz. Pokróccal kell magasítani. Másik pokróccal háttámláját puhítani. De forgószéktelen lévén az asztal mellől egyre keservesebb belőle kikászálódni.
Egy emlék. Egyszer sikerült. Úgy vettem Negro-cukrot, nem kellett visszavinni. Bár. Ugyanis Kata torkára csak a fekete jó.
Játék.


05:49 Anyai nagyanyám aki fényképét eltépte, a következő évben meghalt. Úgyhogy abbahagyta.

 

06:29 Amikor a fáraó elbocsátotta a népet, Isten nem a filiszteusok földjén át vezette őket, jóllehet az lett volna a rövidebb. Isten arra gondolt, hogy a nép megbánhatja, ha háborút kellene kezdenie, és visszatér Egyiptomba. Mózes József csontjait is magával vitte. Kiv.13.

 

09:57 Nagyon fölkészültem a kérdésre, miért? Bútortervező is voltam, az úgy nem megy, a dolgot le kell egyszerűsíteni. Dőlésszög, ülésprofil, nem jó. - Alacsony. A pénzt négy perc alatt visszakaptam. Hálásan megköszöntem. A kisasszonynak is. Uszodai pénztár, bocs, nem tudnak a városban egy bútorboltot? - Mindig jobbra, a sorompó után 300 méter. Volt szabad sáv; 28:59, nem is rossz. Aztán egyedüliként bóklászom a hálószoba garnitúrák között, bejön egy mackó kávéval a kezében, kiderül, csak kilenckor nyitnak. - Bocsánat.
- Kérem, mi maszekok vagyunk, tessék csak nyugodtan körülnézni. A kiválasztottnak minden csavarját megbeszéltük. Tight - szoros, loose - laza. Ha igaz, útra szétszedhető. És evvel még egy hiba korrigálódott, ez nem műbőr, de marha voltam. 09:02 kifizettem; ráadásul AKCIÓ, ó, 11.500 Ft, olcsóbb a tegnapinál. Nem gyönyörű és tökéletes. Nek tűnik. Két konstrukciós hibája van, áthidalható.
De jó lenne ma nem festeni. Csak szétcsavarozgatni, aztán össze.


12:09 mai kép A/2014/26
 

 

 

 

 

17:12 Kedveseim, hogy valami kultúra is, képek a Bozsó Múzeumból. Egy-egy ilyen csodatárgyat az ember önpusztítóan három másodpercig szokott szemlélni. Te mennyi időt szánsz rá. Aligha fogod látni élőben, és aligha többször. Ezek embervoltunk tán legtisztább micsodái.
Most megyek futni, fél óra, aztán vacsora, három perc, aztán fölteszem. Az utolsó Benczúrtól, amiből kiderül, hogy nemcsak festeni tudott, de életében legalább egyszer festő is volt. Egy igaz kép, ez is a Bozsóból.
.

   


2014. március 18., kedd, Kecskemét04:42 A kazahsztáni kultúráról cseréltünk gondolatokat, aztán:

- [...] Deske, és még valami: hajnalban bekapcsoltam a rádiót, hallom, "...Ő a finn-ugor nyelvrokonságból tudományt csinált, ez minősített hazaárulás." Egyből kipattant a szemem. A gazember említett egy nevet, a szerkesztőtárs az Igen c. katolikus lap főszerkesztője. Ne haragudjon, de milyen ember az, aki aktuálpolitikai (!?!?) ügyet csinál egy tudományos tényből???
Szerintem nem szabadna megengedni, hogy ilyen ember egy katolikus (katholikosz: egyetemes) lap szerkesztője legyen. Mi az, hogy hazaárulás? Bocsásson meg, hogy fárasztottam. Nem volt kivel megosztanom a dúltságomat. A.


- Teljesen igaza van.
Mivel vigasztaljam.
Én is tudnék csacsi és gonosz embereket sorolni. d.

- [...] Visszatérve Kazahsztán-környékre. Ott az egyik legrégebbi város a földgolyón, a selyemút fontos állomása. Milyen alapon van bennünk Übermensch - érzet? Legfeljebb több jav adatott nekünk - talán erkölcsileg több rossz is.  
Mit beszélünk mi magunkról olyan nagy öntudattal? A.

- Drága A., mennyi indulat van magában… A szíve mélyén kire haragszik folyamatosan tulajdonképpen? Nézzen egy pillanatra a plafonra, mondja azt, hogy bocsánatot kérek, aztán mosolyogjon... d.

 

06:21 A mai ünnephez; Vendel apát imájából a győri Könnyező Szűz Mária csodája (1697) kapcsán:

Te megmutattad, hogy jobban szeretsz minket, mint mi magunkat. Ó, síró Szűzanyánk! Taníts meg minket sírni. Mert mi nem tudunk jól sírni. Sírunk, amikor nem érdemes, és nem sírunk, amikor kellene. Taníts meg siratni a szívek megkeményedését, sirassuk meg mulasztásainkat, anyagiasságunkat, türelmetlenségünket...


08:54 Deske. Gondoltam felüdítlek valakivel. T. [Svédország]
[Mark Rothko műtermében]

 

09:13 Elgondolkodtam az alvóügynökökön. Kanadába telepítenek a harmincas években egy szovjet kémet, hogy esetleg majd húsz év múltán. Jó negyed százada álltam a pénztárnál sorba racsnis csőkulcssorozat ügyben. Anyacsavarkitekerő. Nagyon ritkán lesz rá szükségem, de olyan gyönyörű, és Szüts avval javította meg fürdőszobai bojlerét. És állok, állok, és nem tudom eldönteni, a kisebbet, vagy a nagyobbat kérjem-e. Ijedtemben mindkettőt. Hogy az autóban is komplett szerszámkészlet, meglett a másodiknak is a helye. Azt hiszem, ezt külszínen soha nem használtam. Máig. Az új széket boldogan egy perc alatt két darabba. Majd vissza. Előszörre fordítva sikerült, előre lejtett az ülésfelület.
Nagyon okos szerszám. Kicsit rozsdás.

 

09:56 Étkezőnk és konyhánk. Utóbbi EU-szabványra teljes korszerűsítése, minden acélból, és mindenütt feliratok, mosdók. Aztán bezárták, autóval jön az ebéd. Idén kitaláltam, leszedek; a nem használtakat étkezés után vissza az átadópultra.
F/2014/069-070


10:18 Egy szakértő most azt mondja, a Putyin Krim-elfoglalása-ügy hasonlít az Anschlussra. Európa tétovázik, minél közelebb van Moszkvához, annál inkább. Hogy hátha megelégszik ennyivel.


10:58 A sok mail-gond múltával
mintha kezdene végre igazi kép történni.
Anyag-, és időtakarékos munka.

A/2014/27

Lehet, hogy az az egész ablakdolog elmaradhatna.
Ezen a táblán ezt már nem lehet megcsinálni.

Lehet, kissé belecsúsztam az esztétizálásba.

 


13:36 Még a
délelőttbe belefért egy próbálkozás.
Ebédre 2 lekváros-, és 1 csokoládés palacsinta is.
A/2014/28

 

18:34 Szobában este fotózni nem lehet.
Hát Photoshoppal belepiszkáltam az új képbe,
kb. az a kis lila került oda, fölülre,
ami már a képen is rajta.
Ettől a színtől a középső fehér folt
is értelmet kapott. Áthallás. Szerencsére.

Két képem már biztos marad innét.

 

2014. március 19., szerda, Kecskemét


13:05 Az új szék karfája fotón nagyon,
életben talán szép; és biztosan kemény.
Uszoda előtt az ottani ABC-be,
60 centis lábszőnyeg, 349 HUF.
Aztán itthon géppapírból szabásminta.
Majd nagyolló, szerszámládából kötöződrót.


13:19 ABC után: Nincs a nagyvilágon sehol archiválva, hogyan úszom háton.
Fontosabb, nem láttam még magamat, stílust (mozgást) javítandó.
Az úszómester szívélyes volt. Bár akkor is nyomta gombot, mikor erre már semmi szükség nem volt, és nem tudtam róla. Ennek megfelelően felületes az a néhány gyors-tempó. Ha fiam végre átküldi leméretezve, fölteszem, 50 másodperces film.13:50 A mai kép 10:30-12:28, A/2014/29
mert előtte karfakárpítkészítés,
meg három FREE filmvágó programot is letöltöttem a netről.
De egyik se vág. Nekem.

A lírai és a líraiatlan énem küszködött egymással,
hogy az asztallap koromfeketére.
Nálam gyakori keserves válaszút.
A másodikat magasabb rendűnek tartom.
Ezt nem bírtam olyanra formálni most.
Igaz, nagyon fáradt voltam.


 

17:25 Délután a boltba, a parkon át, háztartási kekszért.
F/2014/071
Az a zavaró a fotóban, hogy két témája van, hangsúlykülönbség nélkül.
A fa méltóságteljes árnyéka, és a kerítés-, a virágocskák csillogása.
Sőt, a kanyargó út, az a harmadik.
És nem tudtam eldönteni.
Ha az árnyék a fontos, a többit el kellett volna jelentékteleníteni.
Nem volt hozzá elég fegyelmem, annyira tetszett a többi is. Nincs igazam, kedves B.P.?18:42 Futás közben eszembe jutott – Szt. József, egy csöndes úr ünnepe, aki még azt is elintézte, hogy egyetlen szava se került bele a Bibliába (P. György OFM.) –, vajon hogy főzött Mária. Zsírosan? Déltájt ettek meleget, és azonos időben tálalt? Hány fogás-, édesség mikor volt? Mosogatás egyedül?

[Kata: a zsidó konyha nem zsíros, meleg éghajlaton azt nem is lehet.]19:28 Kedves Dezső, remélem minden oké Magával, itt a tavasz hurrá:) Olvastam a blogjában, hogy remek időket úszik mostanság:) A következők miatt keresem, a Margit krt.-on éppen bontják a volt Ipari Minisztérium épületét és azt feltételezzük, hogy a műterme fényviszonyai változni fognak. Ez egy festő életében biztosan jelentős momentum, egy második dokumentumfilm témáját adhatja.
Ön mit gondol erről?
Köszönettel: R.

Telibe talált, kedves R.! Jövőképem nincs, vágyaim se, de ezt a bontást, mióta fölröppent a hír, várom. Sőt, előtte  évekig a remény. Új lakásba fogunk (ezáltal) költözni. Nem akármi, negyvenkét év után. Lehetséges, tájképfestő leszek.:)) Az egész budai hegyvidék. A János-hegy. Sokkal később a napnyugta, nyárfordulón bevilágít a teakonyhámig. A hátsó falon harminc éve ceruzával bejelöltem, dátummal a max. naphatárt. Még megvan, azt a falat soha nem festettem át.
Unokáim is boldogok lettek volna egy robbantást végignézni az ablakomból, de hallom, bontják.
Hátránya lesz a nagyobb fűtésszámla. Ideköltözésünkkor feltűnt az ablakok-ajtók igen gondos hőszigetelése. A szél. Amikor Diener-Dénes Rudolfék ideköltöztek, még nem állt az a ház.
Előnye a többletfény. Hatalmas ajándék. Pár éve ezért lett a padlóm fehér. Már az is nagyszerű volt.
Előnye2 persze a kilátás. Lesmirglizett műteremablakaimat soha nem mostam, minek. Tervezek egy táblát kitörni a Biztosító terhére :)). S ha azt netán le is fedem pauszpapírral, abba egy kukucskálólyukat vágok, mint ötven éve, a Körtéren. Máig nem fejtettem meg, ezt az elzárkózást miért kezdtem el építészhallgatóként.
Ha Maga ebből filmet tud csinálni, rajta.
 d.

Kata mondja telefonba, ma igen gyorsan beállványozták. Kérdeztem, könnyűállvány? Akkor nyilván az álfüggönyfal alu- és üvegalkatrészeit szerelik le. Mögötte ugyanis nem hőszig. réteg, hanem hagyományos parapetfal. Csak fél lábbal sikerült nekik hetven táján modernnek lenni.
Az üvegfelületen néztem be zöldszíngyengeségem nem mindig azonos fokát. Mondták zöld, szürkefélének láttam.

 


22:06 Nos, megérkezett. Hamarosan föl is kerül ide. 56 mp.
2014. március 20., csütörtök, KecskemétDeske, a fotó felső kétharmadát levágnám... A hosszú szoknyából kivillanó boka. F.

04:50 Köszönöm, na, nézzük. d.

(18:48) Ma délután újra arra, pótoltam; kb. ez volt az eredeti felvétel.
Ezt csináltam belőle, tegnap mutattam. Fekte-fefér, vágva és keményítve, a peremvidékeken erősebben. Kis becsillogó fehér papírszemetek az úton kukába.
Levelezőm javaslata. Nem érdektelen.
A művészet nem logika. Mégis fölvállalom a sokféleséget, vagyis a fölső harmad olvashatóbbá, kivilágosítva. Olyannyira, hogy most lecserélem, legyen ez a végleges, Műkert - F/2014/071.
És egy másik változat; ha a fa/kanyar-út lenne a téma?, s mellette megjelenne a csillogás. Ez is egy irány. És még mennyi...

 

 

06:05 Ezenkívül megmostam még öt pár zoknit.08:45 Deske, "a fotó felső kétharmadát levágnám." Nekem az eredeti vált be ( nagyon ), mert szerintem mindig az ösztönös a jó,
amint levágta, látszott, hogy csinált fotó, nem ráérzett, mint az eredeti, márpedig az a lényege a fotózásnak ( is ). L.


09:13 Köszönöm, de. Sokféle nézőpont igaz lehet egymás mellett, ez egy ilyen szakma. Nálam az ösztönös... hagyjuk. d.
10:09 Persze
ez a második, jav. széria gyorsabban ment.
Észbe kapva ma Katának is vettem pótlólag még hármat; lesz helye, ő lábtörlőfan.
Ez a fotó viszont nekem fontos. Reggel láttam éppen ezt a mozdulatot, egy edző a partról mutatta valakinek a gyorsúszás karmunkáját. Hogy a könyök hogy. Szép. Villanásidő, fordulás közben, de azonnal megértettem; az utolsó négy hosszt már ennek szellemében. És ezentúl.12:05

A/2014/30 és 31 

18:48 Ma délután újra arra,
és pótoltam az F/2014/071-változatok
eredeti – színes – felvételét,
és betettem föntre, legelsőnek.

Még ugyanakkori felvételek: épp arra Molnár Péter festő, távoli és tisztelt barátom. Elbeszélgettünk, néhány éve láttuk egymást. Meg két fotó 30 év előtti, akkor is virágba borult modellemről (A/1984/50). Az is megöregedett. De pompázatos. F/2014/072 -73 -74.

 

 

  

 

 

 

Na. Ma is termeltem.

 

2014. március 21., péntek, Kecskemét

 

09:39 Egy üres madárfészek a földön mért olyan édes és miért olyan szívszorító. F/2014/075
11:20 a kezdet és a vég... B.
11:22. Végh, a sógorom. Klári menyasszonyként az mondta: VÉGEM VAN. d.

11:34 ettől olyan édes és szomorú. B.
11:18 édes - kérem, ilyen szavakat ne használjon. Reggelire csodálatos nutella volt. d.

 

11:52 Mert fészek (otthon), és mert üres. És mert a két dolog között "madártragédiát" sejt(het)ünk. (Nem merem idézőjel nélkül írni már a tragédia szót.) É. 

12:26 Kedves Deske! Ilyenkor márciusban egy használt madárfészek a földön csak annyira szomorú, mint visszagondolni a tavalyi nyárra, ami elmúlt. Ebben a fészekben már úgysem költenének a madarak, most rakják az újat. A tavalyit megcsodálhatjuk, milyen remekmű. P.11:03 Megy ez a karfa jellegű kéztartás gyorsúszásban,
és fog is menni, muszáj, de egyelőre nehéz húzni, fárasztóbb.
Valamit még nem tudok.
11:54 A mai, A/2014/32.
Kezdjük ezt a témát körbejárni.
Egy biztosan a legjobb lesz köztük.
03:52 Telefon egy
középkorú apácával. Mondja: basszus, az nagyon rossz. Belegondolva, egyetértek a szóhasználattal. Gimnazisták között forog. És szó minden kellemetlen felhangja kimosódott a köznyelvben az évtizedek folyamán. Már csak hangulatfest, nyomatékosít. De arra ízes.

 

13:54 Már élem, amit a régi öregek olykor egy mellékmondatban, hogy összetörten ébredek. Csakugyan ilyenkor a legfáradtabb. Kelni keserves. Lenne. De vekker, és pillanat-idő nincs, nagyon kell sietni; és még így is rendszeresen késem, mióta kis muszájtorna meg egy tea; 05:40 helyett 05:42 lesz, mire– 

 

16:17 Szia, Öreg, bocs!, a hiúságom. Nekem ez fontos. A MENÜ / 23. INFO –ban a honlap nézettségi statisztikák: 
1. A C3. statisztika ott van linkben: (2014. febr.) DAILY / VISITS= napi 725.
2. A  Google számláló linkje alatt 130 körül.
3. S az oldalon látható számláló szerint is ennyi.

Persze szeretnék a C3.-stat-nak hinni, mert az jóval több :))) Nem tudod, kinek van itt igaza? köszi: d

 

19:25 Szia Deske! Attól félek, a google analytics mér a legpontosabban, sajnos a napi 130 tűnik reálisabbnak. A.


17:22 A délelőtti kép most így néz ki.

 

 

 

 

 20:26 Székem kissé nyom. Fészkelődni kell. Meg kéne hízni. Ott. Alternatíva: kertészünk civilben nyugdíjas asztalos, reggel megkértem, leszabott egy 12 mm-es rétegelt lemezt. Sablont adtam hozzá, csomagolópapírból. Este a Katonatelepre kellett kiautózni érte (keddre elhozta volna.) Most reguláris, 45 cm. lett a beülésmélység. Aztán majd meglátjuk, beválik-e. Nyolc réteg pokróc alatt.

21:13 Nem jó, úgy tűnik. Kipróbálandó majd puhább pokróccal.
És a lélek dolga: el kell dönteni, előnyben részesítek-e, egy protézist, csak mert saját találmány.
Mert amúgy a kevesebb több. A lélek befolyásolja az ülep rosszkedvét.
Ami jó, az isteni, mondja a Szentírás. És ezt komolyan kell venni.

2014. március 22., szombat, Kecskemét


08:25 Kabinban másképp vetkőzik az ember. Negyedik hét, és még mindig van mit tisztítani a mozdulatokon.

08:55 Most kaptam.
A fájl neve cica-72.jpg lesz,
ugyanis szíve szerint
a CICATÁR-ba tartozik.
Oda is kerül hamarosan.

2014. március 23., vasárnap, Kecskemét

 

05:42 Mifelénk a hajnal ilyen. 1 perc.20:09 Délelőtt egy helybéli kiállításon Katával.
Néhány csöndesen tisztességes munka, de általában
belső fegyelmet nélkülöző
ernyedt polgárpukkasztó ötletek;
korunk kedvelt menekülőútja
a vékonyabb tehetségek számára.
Nem egyedül ebben a szakmában.
Nincs kedvem mutatni, írni róluk.
Csak egy kedvelt szobor, íme.
Pistyur Imre Városnéző,
15x25x15 cm, kő, 2013.

 

 

20:14 Volánom belső síkja, fura. Bőr vagy műbőr borítás.
Lehet, hogy a japánok kézzel varrnak egy Toyotát?
Nem tudom elképzelni, hogy ezt itt lehetne géppel is.

Még egyszer meg kell nézni, hátha csalás; és öntvény az egész.
A zsinór alá nyúlni egy gombostűvel, elemelhető-e.

20:36 Lementem a kertbe, zseblámpával és gombostűvel. Varrott.
Viszont csak a két oldalon futó szálak összefogását kellett itt in situ végigöltögetni.
Szellemes.

 

2014. március 24., hétfő, Kecskemét

 

05:56 Alkotóház. A vasárnap hajdan kötelező rántott csirkék helyett ebédre most gomba. Valaki a szomszéd asztalnál megjegyzi, persze, mert ez olcsóbb. A fél ország így gondolkodik, erre a figyelme ráállva; hibát keres mindenben. Keserves, hallani is.


09:46 550 méternél ki a vízből, anélkül semmit nem látok, kiesett a jobboldali (3 dioptirás) üveg az úszószemüvegből. Illetve be-, úgy ragasztottam bele. A véletlennek itt nincs terepe. Szerszámládám működik, benne kétkomponeneses ragasztó. Facér idő, kéjzuhany. Tartalékszemüveg is, holnap biztonságiból nyakba.09:53 Deske, magam sem kedvelem a panaszhangulatot, de ha egy dolog megváltozik, arra reagálni nem panasz. Ráadásul megfogalmazás nem negatív, nem úgy mondták, gondolom, hogy a fene egye meg... É.

- Te így látod. d.

 10:56 És egy Dobszay-féle gregoriánum részlet, nálam most egész délelőtt ez. Remélem nem haragszik onnét föntről, hogy én ezt most. Bár lehet. Szigorú ember. Volt.
 

13:03 Nagyobb művész-e VD.-nél Sandro Botticelli. Nem jó a kérdés. Mikor melyiket tudod használni. Ha Pécsre indultodban Érdnél elakadsz, nem versenyparipára, egy ékszíjra lesz szükséged.


21:09 Holnap vonat / Debrecen, segít egy kiállítást rendezni apáca barátnőmnek. Estére haza. Képtelen nap lesz.

 

2014. március 25., kedd, Kecskemét

20:14. Hazaértem Debrecenből.
Munkám után MODEM, kortárs kínai kiállítás.
Semmit nem vártam tőle,
vélve, hogy csak viharos igyekezete az amerikanizálódásnak, e téren is.
És hogy nem értik az európai gyökerű kultúrát, bár szeretnék.
Igyekeznek majd nagyon ötletesek, eredetiek lenni.
Morbiditás, gusztustalanság lesz, álmély gondolatok.
Óvatos rendszerkritika.
Fogalmakban gondolkodás.
Hatalmas méretek.
Nem csalódtam.
A kép jobb fölső sarkában gyönyörű kínai írás, alul (nyilván) ugyanaz - egy kacsintás - angolul.


21:08 Deske, ez kínai felvágott? vagy valami anatómiai szemléltetőeszköz? A.


- Eredeti méretű fotelszobor, egyik combja föltárva. d.

- A vicc valahogy így szól: Vennék pianínót részletekben fizetve. - Értem. És hogy gondolja? Vágjak le most magának egy oktávot? P.

 

2014. március 26., szerda, Kecskemét

05:33 Elkészült Gábor új fejezete.

A reklám: Vasárnapi Újság, kb. 1870.
Forradalmunk és honvédő szabadságharcunk történetének
egy eddig föl nem tárt vonatkozása.12:23 Tisztességesen
és nagyon gyenge eredménnyel dolgoztam itt az idén.
Talán, ha két kép.
Így is rendben van,
minden rendben van.
Ez a mai: A/2014/35

13:45 Van ennél több a földön? Számomra.
Vermeer több? Hülye kérdés.
Egyetlen perc.
Lassan töltődik be, 30 MB.
Andrist megkértem, este megcsinálja - konvertálja kisebbre.
18:27 Már kicsi.18:58 Most hallom, a Seuso-kincsek egy része itthon, s a többire is remény <<Mától kezdve más a helyzet, és Magyarország tárgyalási pozíciói egész mások, "ide lejt a pálya" - fogalmazott Baán László>> De jó! Forrás: HIRADO.HU2014. március 27., csütörtök, Kecskemét


06:23 Öt éve beszéltünk utoljára. Most egy technikai információért hívott; aztán két napra rá találkoztunk is. És elmondta: <<olyan nyugodt volt a hangod a telefonban, annyira kellett akkor ez nekem, hogy kerestem a témát beszélgetésünket valahogy megnyújtani.>>
Ilyen ajándékot néhány éve kaptam egy akkor új ismerősömtől. <<Körülnézve tudtam, hogy nem veszem meg azt a házat. De úgy szerveztem, még egyszer tárgyaljunk, hogy visszatérve újra megnézhessem egy képedet a falon.>>
Jól esik.

 

06:43 Barátnőm a csángóknál. Megkérdezte a nénit, és milyen időnk lesz holnap? A válasz a dolgokat helyére tevő rendreutasítás volt: Tudja a Mária!


17:06
- A csata után a halottak között a pogány kutyáktól úgy tudták elkülönböztetni a gyaur kutyákat, kinek volt kardmarkolatára rózsafüzér tekerve.

- Az Alkotóház kertjében délután fél órát (36:17) futok, közben én is.
- Valamelyik gyerekem 2052. július 6-án, vacsora után, Kékkúton –


18:53 Igen fáradt,
délelőtt és délután is le kellett feküdnöm.
Talán még ez a debreceni alvástalan utazás is.

Mentségnek ennyi.
A/2014/36

2014. március 28., péntek, Kecskemét


05:06 A tegnapi park-futás
. A nyolcadik körnél mibe botlottam.
Óvatosan tovább, ne ébresszem őket. Nagyon erotikusak.


05:13 Evvel nem tudok betelni. Nem is kell. Madárhangok a kertben, most hajnalban, 60 másodpercben.

06:09 Az első
megnevezett kollega.

Mózes így szólt Izrael fiaihoz: Nézzétek, az Úr név szerint kiválasztotta Becaleelt, Uri fiát, Hur unokáját Júda törzséből, ELTÖLTÖTTE Isten lelkével, hozzáértéssel, okossággal, tudással, és minden munkára alkalmas ügyességgel, hogy kidolgozza a terveket, megmunkálja az aranyat, az ezüstöt, a bronzot, hogy köveket véssen és formáljon, fát faragjon, vagyis minden munkát elvégezzen. Arra is adott neki képességeket, hogy másokat is megtanítson ezekre... Becaleel elkészítette a ládát, csinált hozzá két arany kerubot... Kiv.35.


11:35 Momentán sajna
sokkal jobban érdekel,
reggel nagyon eszembe jutott egy sokkal áttekinthetőbb 18. HANGTÁR.
Táblázat lesz belőle.
Bele is kezdtem, de hát képcsinálni muszáj.
Nem nagyon kép ez az A/2014/37.
A helyzetet lélegdanilag úgy oldom meg,
hogy ez második vázlat
a még egyáltalán nem tudom, mihez.

Kilencre meglett, de éjfélkor még egy kicsit fölkeltem, igazán befejezni. És most megvan a 18.-HANGTÁR. Sok mindenre már nem is emlékeztem, nekem elképesztő értékek. Mit is soroljak. Anyácskám hangja. Madocsay Bea interjúja velem tíz éve a Katolikus Rádióban, több nem is kéne ebből a műfajból. Ahogy az evangélikus Cseri Kálmán a hatmondatos Zakeus-történet minden mondatáról fél órát beszél. Zelk végigzokogja a Sirályt. Örkény megrendítő, finomszövésű hangjátéka, a Fohász. A kedvelt Várady Szabolcs kedvelt verse, a Szellemhangok a rádióból. Ez triplán, Zelket és Kormost idézi föl, és vagy tíz éves történetem, sokat hallgattam CD-jét, ugyanitt. Ezt mutatom.


2014. március 29., szombat, Kecskemét


05:07 Sajnos, ahogy kettőkor oltottam, eszembe jutott, a FILMTÁR és a HANGTÁR-ak tetejére lehetne dinamikus tartalomjegyzéket csinálni, hogy rögtön a kívánt fejezet ugorjon föl.
És egy veszélyesebb ötlet, hogy ez a kettő is közvetlen nyíljék a MENÜ-ből, egy rákattintásra. Ebben az a hátborzongató, hogy ehhez a fő-fő elosztó fájlt kell átírni, aminek a kódjaihoz tök nem értek. Egyetlen hibás jel, s az egész MENÜ összeomlik.
Sikerült. A HANGTÁR most így:

print('<option value="iras/hangtar.htm"');
if($_GET["menu"] == 'vegr'){
print(' selected="selected"');
}
print('>18. ---hangtár</option>
');

Csak a másunnét átmásolt egységből a =='vegr' -et nem tudtam, mire kéne átírni; maradt. De hát így is működ. Magányos örömök.09:14 Ezt (őt)
már tavaly is, de olyan szép látvány F/2014/077


11:01 A mai,
utolsó kezdeményezés.
Ebből alighanem lehet képet csinálni.
A/2014/38
Aztán majd a leszerelés. Csomagolás.

Otthon a bal alsó harmadik ablakmezőt ki kell törni.
Nagyon várom a szemközi minisztérium
lassú elmúlását.
És nyárára előtűnnek majd a budai hegyek.
A Jánoshegy. A Hárshegy.
Jobb felől a Rózsadomb.

 


15:36 Búcsú a Vadasparktól is.

Ez az állat tavaly ugyanitt,
ugyanígy,
ugyanazon gondolkozott.
Mozdulatlanul.
Egy excel adatbázis transzformáláson.
A fehérre szart gallyakon.

F/2014/079

2014. március 30., vasárnap, délre haza; Buda


20:42 Hat, tegnap ez még reggel öt lett volna,
búcsúzás egy évre a kecskeméti uszodától
közepes idővel; 1200-ra 28:57.
Aztán 1/2 8-as mise a barátoknál.
És búcsú Lacikától is, friss képét mutatta,
a kertünkről festette.
fotó: F/2014/080

Annyira gyengének látom a most hazahozott anyagomat,
huszonhat kezdett kép,
hogy érdeklődéssel várom a közeljövőt,
ha én még ebből is ki tudok valamit hozni,
akkor.

Itthoni PC. aktiválva, itt is följöttek a márciusi leveleim. 480.2014. márciusi olvasó
számláló - (424326) 3003/hó = 97/nap
C3 statisztika szerint ugyanez: 18199/hó = 587/napoldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu