VÁLINEWS; 226. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. január--- 2014. január 1., szerda ---Persze vannak ilyenek,
mint pl. szilveszter, de lényeget tekintve, mikor este printelni akartam a decemberi új NEWS-fejezetet, kiderült, összeomlott ez a program a TABLET-re alakítás kapcsán. Próbálkozások; és a helyzet reménytelen. Evvel oltottam tízkor. 00:10h, petárda harmadszor ébresztett. Még egy pizsamanadrág, sapka, sál, géphez. És elkezdődött egy szellemi kaland, ami méretű ritkán életemben. Ha igazán értenék a kódok világához, ettől elestem volna. Így lépésről lépésre, logikaice kizárni a hibaforrásokat. És tízre meglett. Közben két órát aludtam is. Gyönyörű évkezdés. Mutatom a hibát, ilyenre nyomtatta a négyzetes ábrákat. Most már tudom, miért.

Kedves Sándor!
Múltkoriban rákérdeztél internetes adatbázisomra, megéri a ráfordítás? [lefordítva: önkielégítés?] Ritka értékű ajándék. Átgondoltam. Például itt ez a sok ezer fotó; főleg az enyémek. Pár tucaton kívül egyáltalán nem biztos, hogy van valami értelme. De HA nincs rendben, akkor ennyinek biztosan nincs semmi értelme. Tényleg köszönöm: d.


Egy csakugyan személyre szabott és csakugyan kedves újév-kívánság filmecske jött Svédországból, Agnetha Faltskug énekel benne. Én kívángatni nem szokok, de ezt meg kell köszönni.

Köszönöm. Próbálom egy tökéletesen inadekváttal viszonozni.
ölel: d.
Pedig szerettem ezt a munkát,
karácsony környéki, A/2013/59,
egészen addig,
amíg barátnőm a napokban
idelátogatóban
meg nem dicsérte a kép tetejét.
Értettem.
Evvel telt a mai délután.

Nehéz volt azt a széket arrébb tenni.

Idei legjobb képem. Igaz, hogy még nincs választék.

Sajnálatos ez az örökös évcserélődés,
azt a hármast a szignóban
olyan jó volt odatenni.

--- 2014. január 2., csütörtök ---"Idei legjobb képem. Igaz, hogy még nincs választék." Az első mondat ("Az idei legjobb képem.") nagyon jó poén, a második mondat ("Igaz, hogy még nincs választék.") pedig iskolapéldája annak, hogyan lehet elrontani úgy, hogy megmagyarázzuk. F.

 

Igaz. A fiam nem fogta a poént. azért. d

Szerszámaim okosak és éjjel-nappal üzemkészek, de ezért nagyon megdolgozom. És megszenvedek. A karbantartás még rendben, az egyszerű, de pl. az eszközvásárlás... Végül ugyan minden rendeződik, de ebben iszonyú tehetségtelen. Min. kétszer vissza a boltba, hogy valami nem stimmel.
Ma hajnaltól jelentősen nyugtalankodtam, mi minden vár ma rám  – sokfelvonásos hercehurca  –, egyik monitorom enyhén vibrálni kezdett. Azonnal intézendő, tehát Angyalföld, garanciális szerviz.
- Igen, bevizsgáljuk, javítjuk, fogjuk értesíteni. Ha csere, csak ott lehet elintézni, Kecskeméten, ahol vette; sajnáljuk. Ott levásárolhatja, satöbbi.
- Postamunka díjat fizetek, ha most megnéznék. (tényleg nagyon keserves nekem egy monitorral).
- Ó, ezt nem lehet, ezt nem tudjuk kezelni.
- Csak egy fehér borítékban...
- Nem, nem lehet.
- Akkor sárgában.
A műhelyből kilépett két marcona kezeslábas.
- Váli úr! Magánál javítottuk tavaly a hűtőt. A műtermében is voltunk. Dedikált egy könyvet...
Egy óra múlva megvettem a monitort, itt, velünk szemközt.A monitorról ugyanis azonnal kiderült – megkérdeztük telefonon a Pistit –, hogy javíthatatlan. Az ügy lezárása egy tértivevényes levél. Már föladtam.

Tisztelt Üzletvezető Úr! Az Önöknél vásárolt monitorom... ilyenformán kérhetem a vételár visszafizetését... (Kecskeméten évente egyszer tartózkodom - boldogan - az állatkerttel egybeépült Alkotóházban.)... kérném bankszámlámra... munkájukat előre is köszönöm.

Még belefér a napba az A/2013/61-nek egy széles keret építés. Szerintem ugyan nem jó, de Miki szerint, ha törtfehér... Megpróbáljuk.Húgomnak már nem mindig sikerül telefonálnia. Hogy összekeveri a számokat. Az irányítószámmal próbálkozik. Befejezett életműve van.

21:19 Hát, a fene tudja. Majd napfénynél, holnap.

 

--- 2014. január 3., péntek ---PAPÍRHÍD. Kötetünk címe Scheiber Sándor professzor (1913-1985) példázatára utal, amely szeirint a világ legerősebb hídja könyvekből, vagyis tudásból épül. Az idő őt isgazolta: életműve a mai napig
in: BUDAI SÓFÁR 2013. dec.

Egyszer találkoztam vele, '82-83 táján. Talán Máté szervezte meg, hol, már nem emlékszem. Készülő zsidótemető-könyvünk kapcsán. Mutattam neki egy, a többinél nagyobb, gyönyörű követ – Bukovinában fotóztam –, hogy ez milyen régi lehet, csak a vésett betűk, semmi dísz. Odabökött mosolyogva a szövegre: 1929...
Pietra Neamt - F/1982/47/11
06:44 A Benedictus minden nap, kissé unom, nem szép dolog; néha ki is hagyom a zsolozsmából. De amiért mégis, ez a fantasztikus sor: (...fényt hozzon azoknak,) akik sötétségben és halálos homályban ülnek. Ez a drámai kép mindig lenyűgöz. És emlékeztet arra a Sartre-drámára, hogy a pokolban körben üldögélnek – szerintem padokon, vagy harminc éve olvastam –, gyűlölködnek, akkor az egyik leszúrja a másikat, aztán folytatják, halál itt nincsen. Megkapó ez a formája is: akik a halál árnyékában ülnek. Micsoda vízió. Költészet.


Levelében a sok adót emlegette.

Ez igaz, de legalább nem kell dzsidás zsoldosokat magunkkal vinnünk, ha támad kicsit kedvünk kilovagolni... d.

--- 2014. január 4., szombat ---A tegnap délelőtt elment
az A/2013/61-hez keretpróbálgatással. Föl az állványra, le az állványról. Nehezebb dönteni, mint--
széles léc: igen - nem = 2
széles léc: barna - fehér - szürke - vil. szürke = 4
széles léc: natúr - kirajzolódó erezet (drótkefével) = 2
belső perem: szürke - fekete = 2
úgy tudom, a variációk száma a szorzat = 32. Szörnyű. Volt.
Aztán a délután könnyebb. Eredetileg csak a szög-csavar befőttesüvegeimet vittem vissza régi polcukra, a helyükre, a műterembe, itt többször kell, mint a műhelyszobában dolgoznék vele. De persze eszkalálódtam. Csoda, hogy ezt nem tudtam azonnal, pedig. Minden szerszámok is hazakerültek, tán másfél év után. Még két polc kicsit átalakít, s a szerszámfal 40 év után (születtek és meghaltak) kiigazít. Egy reszelőt kidobtam. És nagyon megnyugodtam.

Pl. hanyatt fekve polcot fej fölött szögelni. Persze most baromira fáradt. Katának igaza van: ma pihenj. Csak ahhoz túl fáradt. Polcokon körülnézés folytatódik. Találtam is négy képet, ami rendszeretetem áldozata. Érzékeny kerettel, tehát fóliába csomagoltan, ilyen formán meg van felejtkezve róluk, azt se tudom, jók-e (még). Most majd hullámpapírba, megnézhetősre. Ha megérdemlik.


Kedves ..., olvasom blogját. Úgy terjeszti a rosszkedvet, mint a pestist. Méltatlan magához, kultúrájához, szakmájához. Bocs. Ha Maga azokat nem szereti, OK, de nem csak A politika van, vannak mosolygós gyerekek, sikerült hétköznapok, és az élet egészen biztosan folytatódik, utánunk is. 1300-ban nem szerettem a kolerától félni. Ha Maga szerint baj van, nem inkább lelki segítséget, biztatást kéne adnia olvasóinak (is)?! d.


Fejbe vágtak, hogy kellemetlenül korszerűtlen a honlap, el fognak maradni az olvasók: tablet  – okostelefon..., teljesen más szerkezet kéne. Nem tudom, tök meg vagyok ijedve, haladnék a korral; iszonyú munka, iszonyú pénz. Hirtelenjében ennyit: a NEWS az utolsó napra nyíljon.
Véleményér süvegcukorral fizetek.


--- 2014. január 5., vasárnap ---04:35, 09:31 Hálám. Kapom
a visszajelzéseket programújítás ügyben. Rajtam kívül is van okos ember :-)) Nem mutatom egyelőre, hátha kapok még, ne zavarjon bele. Nagyon érdekesek, illetve jók.
Első lépésben válasz az eddig bejövő fontos levelekre. Két változatot dolgoztam ki.
1./ Sokat segített. Köszönöm. d.
2./ Sokat segített. d.
Érdekes, a második erősebb. Az ment ki.
Jelentős szellemi munkát végeztem reggel, víz alatt is, mindezt földolgozandó; és ez még folyt. Szedem össze a szempontokat. Illetve az ÉN-t.
1./ a honlap az oeuvre-katalógusért készült, azért van (az OSZK-ban is). Meg a napló, '58-tól.
2./ A NEWS szerepe a cukrosbácsié.
3./ A "villamoson félkézzel kapaszkodó" olvasókról lemondok.
4./ A tablethasználókról nem.
5./ Szó sem lehet új honlap-szerkezet építésről. Tableten működjön, annyi.
Most itt tartok, de krumplihámozás után Svábhegy. Lenyűgözően fáradt. Útközben egy hagymásrántottáról álmodoztam.


Gábor verset küldött:

BUKOWSKI: PÁRIZS
soha
még nyugodtabb időkben
sem álmodtam arról,
hogy svájcisapkában
átkerekezek
azon
a városon

és Camus
mindig
is
idegesített.

Nem volt türelmem ehhez a pasashoz. Illetve fogom a gyeplőt. Értem, amit mondani akar, megvolt. Sok érték létezik. Pár oldal, könyvét rögtön továbbadtam.
Mire jó az okosszemüveg? Az okostelefon funkcióit teszi elérhetővé anélkül, hogy ahhoz kézben kellene tartani a telefont. A beépített miniképernyő a Terminátor-filmek robotjaihoz hasonlóan a látómezőben képes megjeleníteni hasznos információkat, például egy adott címhez vezető utat. A minikijelző felbontása ugyan alacsony, de a szövegek, ábrák vagy képek megjelenítésére ez is elegendő.Svábhegy, libegő
végállomás.
Amíg Kata pisilni ment.
Örülni, szoros szülői felügyelet mellett - F/2014/001


Itt, a Ferenceseknél szokássá vált, hogy Szentcsalád ünnepe kapcsán évente egyszer megáldják a házaspárokat. Kettesével hosszadalmas sorban állás, az áldást adó pap mellett két kisegítő némán együtt imádkozik. Lehet kérelmet is mondani előtte.
Én két lehetséges kérdést ismerek: bölcsességért + szeretetért. Mindkettő szörnyű lehet a másik nélkül. Hanem most eszembe jutott, ami a kettőt ezúttal egyesíti: kértem jókedvet közös öregségünkhöz.


--- 2014. január 6., hétfő ---

Ezen nem vesztünk össze, Kata szerint fáradt vagyok, szerintem ő fáradt. Szeret ilyenkor, a tél közepén kikapcs. Tavaly két nap Sopron. Ma hazafelé ötlet, egy telefon, szoba megrendel, Kata ébreszt, át a Margitszigeti Nagyszállóba három napra. Nyaralás, és nem kell utazni. Lásztminit, 15ezer/fő/nap. Balkonunkon délben napozás kapott fehér köntösben; Dunára, fákra látunk.
A Toldit olvasom, ő egy erdélyi gróf emlékiratait.


- Deske, fellebbezek. A bölcsességben benne a szeretet! Okosság =/= bölcsesség! A bölcs legalább is megértő. Megértés nélkül meg nincs szeretet. K.
- Igaz! Illetve. A megértés nem elég, az lehet passzív. A szeretet: munka. d.

 

 

JÓ ÍGY, HOGY A NEWS ALJA JÖN FÖL KINYITÁSKOR?

 

--- 2014. január 7., kedd ---


Svédasztal reggeli. Édes szláv csevegés körbe mindenütt, rajtunk kívül csak oroszok. Tüllszoknyás apróka lányok kergetőznek az asztalok között: DÁVÁJ MÁSENKÁ! Kata szerint zománcos, hatdecis pirospöttyös (a pötty fehér) bögrémmel kevéssé kompatibilis terepszínű katonanadrágom, elhaladtomban a süppedős zöld szőnyegen a hatalmas csillárok alatt. Iszonyatos fáradtan, támolyogva ágyból, kilenckor, boldogan, fölismerve, hogy valószínű, ez a fölkelés már tíz éve ilyen nehéz lenne 05:23-as vekker és a reggeli rohamtempó nélkül.

Azér ez... legtöbben tudjuk, betéve:

Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;
Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,
Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben

... vagyis meleg van a réten. Csoda.


Változtam a húsz év alatt. Ami akkor tetszett... '93. júliusban kaptam egy könyvet, Guareschi Don Camillo kisvilága. Aláhuzigáltam, és beírtam a belső címlapra: ebből meg lehet tanulni imádkozni. Emlékszem is a passzusra. A könyvet Kata megőrizte, most itt, beleolvastam, mint egy vicc hatodszor hallva. Pedig jó. Hosszabban lelkendeztem, meséltem róla 93-ban Le Meux-nek Kékkútról, itt van a levelek között:

Egy másik hely, a papot este a sötétben elkapják, és jól eltángálják. Beszalad a feszülethez, ahogy szokta, ha kételyei vannak:

- Most mit csináljak?
- Ecseteld a hátadat kis vizes olajjal, aztán maradj békén - mondja neki Jézus az oltár tetejéről. - A sértéseket meg kell bocsátanunk. Ez a regula.
- Jó, jó - okoskodott don Camillo - csakhogy itt verésről volt szó, nem sértegetésről.
- Mit akarsz ezzel mondani? - suttogta Jézus. - A testi sértés tán fájdalmasabb, mint a lelki?
- Igazad van, Uram. De ne felejtsd el, hogy aki engem ütött, a szolgádat, az ezzel téged sértett meg...
- És én talán nem bocsátottam meg annak, aki keresztre feszített?
- Veled, Uram, nem lehet vitatkozni - legyintett don Camillo... - de ha ezek a béketűrésem láttán elbizakodva beverik a fejem, azért te leszel felelős. Idézhetnék az Ótestamentumból...
- Don Camilló, te jössz nekem az Ótestamentummal? Ami a többit illeti, vállalom a felelősséget. De köztünk szólva, egy kis verés nem ártott neked... stb.

--- 2014. január 8., szerda ---A balkonunkról. F/2014/002

 

Ami csücsök a fotón balra látszik, ma, sétálva, ez:
Vannak értékeink.
F/2014/005
--- 2014. január 9., csütörtök ---
05:46 Már itthoni asztalnál. <<A szerető Isten még azt is eltűri, hogy féljenek tőle.>> S ehhez hozzá teszem, Isten nem tud számolni, csak az egyet ismeri. Ő mindenkit a legjobban szeret.

11:34 A Próféta-kiállításomon, novemberben, kinézte magának, még karácsony előtt meg akarta venni. De visszafizettették vele éves prémiumát, ideiglenesen, valami formahiba miatt. Most úgy áll a helyzet, bírósági ügy lesz belőle. Hívom telefonon. Magyarországon pereskedni?! Őrültség. Úgyis képet akart venni belőle, jöjjön, és vigye el. Ebben semmi önzetlenség. Működjenek a munkáim. Sőt, tudom, ezt még szeretik is. Hogy ő most zavarban van. Persze, mondom, majd elmúlik.

13:10 KINT ÉS BENT
Én gyújtok villanyt a szobában,
adjon izzó jelt ablakom,
én jövök zúzmara-ruhában,
én jövök, haza nem találva,
a néma téli utakon.

 

19.13 Orlando lovag húzza maga után holt lovát.
Ezt miért, Uram?!
Ez a ló nagyszerű cimbora, remek vágtás,
kitartó, amellett hűséges is, jól igazodik.
Egyetlen hiba csak, hogy döglött.
A/2012/18, két éve javítgatom.
A második a mai.

 

20:51 FISKARS ollót kidobni!?
Életem tartozéka,
festőszerszám ez is.
Húsz-harminc éves.
Kiszolgált. Akadozik.
Van fiatalabb, jobb.
Szemétbe.
De megemlékezem róla.

21:11 Klubtárs, középkorú asszony. Évek óta nem láttam. Megszólít. Maga hét éve ígért nekem kölcsönbe egy könyvet, nagyon szépen beszélt róla; mondtam, majd ha aktuális. Hát most az. Elhozná? - Az a XIX. sz. végi Mackintoshtól a Mózes-könyvek magyarázata lehetett. Holnapra hozom.--- 2014. január 10., péntek ---10:45 Reggel, klub. Egy jó??akaróm az öltözőfolyosón elkapott, és ígéretéhez híven, bár kéretlenül, kezembe nyomta nevezetes mákos bejgli receptjét. Nyomtatásban. Harminc évig volt főfő. Majd olvasgatom. Voilá, ahol az á betűnek pesszimistának kéne lenni, megvan: à.

Hozzávalók:
50 dk liszt
25 dk vaj
2 dk élesztő

1 deci tej
3 tojás
1,5 d. tejföl
csipet só
kevés porcukor

MÁKTÖLTELÉK a dióst is leírta, de
25 dk darált mák
20 dk cukor
5 dk vaj
1 dl tej
5 dk mazsola
1 alma
kevés rum

A lisztet összekeverjük a morzsolt vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tejfölt és beletesszük a tojásokat. Csipet sóval alaposan összedolgozzuk. A tésztát legalább fél órát pihentessük hideg helyen. Kevés vízzel hígított tejbe belekeverjük a cukrot, felforraljuk, majd beletesszük a mákot vagy a diót. Mind a kettőhöz adunk rumban áztatott mazsolát és reszelt citromhéjat. Lassú tűzön 4-5 percig főzzük. A máktöltelékbe a végén tegyük bele a reszelt almát. A tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk, megkenjük a kihűlt töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd felgöngyöljük. Tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojássárgával és hagyjuk megszikkadni. Ezután átkenjük fehérjével is. Várunk egy kicsit, majd a megszurkált rudakat előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ajánlja: Bede Róbert /hideg medencés/

Annyit múltkori, zuhany alatti megbeszélésünk alapján hozzáteszek, hogy nem ám bolti-darált mák. Hanem otthon készített, nagymamáink eszközével, ahol is finomra olajosra

Kapcsolódva, étkezés vonatkozásban. Ki mit.


 


12:24 Mailváltás

- Kedves Dezső, szép napot! Van kettő kép. A/2011/.. és A/2013/... Ezek még saját tulajdonában vannak? A.
- Igen bizony. d.
- Tetszenek. Megfigyeltem, hogy a festmények nézegetésekor ennél a kettőnél tértem vissza és időztem legtovább. A.
- És a nézegetéshez miért kellett a tulajdonviszony? d.
- Én őszinte leszek. Szeretnék kérni festményt Öntől. Nem akarok kereskedni vele és megígérhetem, hogy a család tulajdonába maradna. További szép napot! A.
- Köszönöm az őszinteséget. d.

 

14:09 - 15:48 Esetleges újévi borravaló helyett megkérdeztem a konyhás nénit karácsonyi főztjeiről. Működött.
Éveleji/2. Egyeztettük, Jóska úgy vesz uszodabérletet, hogy március - július alkotóház idejére az enyémet megkapja. A gyóntató papom.
Éveleji/3. Fioretti imaközösség. Elkezdtük a harmincadik munkaévünket, bizony. Most ugyan éppen csak hárman; betegség, stb. Szerencsére Isten nem tud számolni.


16:13 Délelőtt a képpel párhuzamosan
csináltam - festettem
a szobamérleg új házát.
Magasabb perem, féltem,
hogy halálra rúgjuk a fürdőszobában.Bp. fontosabb kiállítások 2014-ben:

Szépművészeti M. / Toulouse-Lautrec főleg saját anyagból / április 10-
Szépművészeti M. / Rembrandt és a holland arany évszázad , Vermeer is lesz / október
Nemzeti Galéria / Bálint Endre, végre / február
Nemzeti Galéria / Derkovits, ez 84-ben volt ugyanitt, Szütscsel jöttünk föl a szigligeti alkotóházból a megnyitóra / március 27.
Nemzeti Galéria / Rippl-Rónai és Maillol barátsága / november
Néprajzi Múzeum / Boglár Lajos amazóniai gyűjteménye / tavasszal / ezt mutatta, amikor megjött a gyűjtéséből, Katával láttuk
Iparművészeti Múzeum / keleti szőnyeggyűjteménye /ősszel / hű, ez nagyon
Műcsarnok / Építészeti Nemzeti Szalon az MMA szerezésében / június
Pesti Vigadó - MMA / nagy Makovecz-kiállítás márciustól év végéig


--- 2014. január 11., szombat ---

 

05:53 Ha, mint Pál mondja, üdvözülésünk után istenek leszünk; akkor teremteni is képesek leszünk? Igaz, már most is. Csak kicsiben. De akkor, mondjuk, egy új világot? Alighanem majd nem érezzük szükségét ilyesminek... De például egy jobb Frontpage-programot, aminek már szépek a kódjai?!

Mert új eget és földet teremtek; a régi feledésbe merül, és eszébe se jut többé senkinek... Nem hallatszik többé sem sírás, sem jajgatás. Nem lesz többé olyan gyermek, aki csak néhány napig él... Mert a legfiatalabb is százéves korában hal meg; s aki nem éri meg a száz évet, az már átkozottnak számít. Iz.65.

 

09:30 Nincs mese, virág nyílik
az Elvisz-parkban, január tizenegyedikén.

[Elvis Presley-park]09:53 Reggel, ima közben sűrű bocsánatkérések közepette meg-megálltam a NEWS-on javítani.
- Rám dörrentek, legyen gyorsabb: hát átraktam a könyvjelzőt, a napló a legalján nyílik.
- De akkor visszafelé olvassák? Hány naponta? Jöjjön föl két nappal korábban.
- Esetleges, nem jó.
- És akkor egy IGAZI ÖTLET: NAPI EGYSÉGEK, a dátummal jól szétválasztva.
- Ez tetszik, és most nagyon örülök. Többször meg is köszöntem.
- Aki magyar, velem tart.

10:11 A Nagy Testvér, az Emmánuel imaközösség [nemzetközi szervezet; mi, a Fioretti, néhányan vagyunk], az evangelizálás feladatot olykor utcán is gyakorolja. Ünnepek és templomok előtt járókelőket megszólítva. Evvel kezdve: Téged az Isten szeret. Lehet. Szabad. Szép. Ettől a formától idegenkedem.
Én inkább:
1. Rómában élő három fiatal ferences beköltözött egy rozzant lakókocsiba a bádogvárosban, avval, hogy ők nem téríteni akarnak, hanem megtérni.
2. György atya biztatott harminc éve, a térítéshez ki sem kell mozdulnod a lakásból. (Kata maliciózusan megkérdezte, és a műteremből?)
Szerintem az már térítés, ha az ember jól érzi magát. Tehát inkább-csak mondom, írom főleg magamnak főleg magamat. <<Ha olvasom Tolsztojt, akkor beszélgetek vele igazán.>> Pilinszky
És egy emlék, bocs: Lukács-uszoda, zuhanyozó-beszélgetésünk végén legyintett (ön-deklaráltan hitetlen), tudod, zuhanó repülőben senki nem ateista.


18:22 Két nap alatt két tavalyelőtti képet átkalapáltam.

Francia műterem - A/2012/07
71x50 cm., 2012-2014.

 

 

 

 

 

 

Műterem, pirkadat - A/2012/17
86x66 cm., 2012-2014.

 

 
Evvel az elfeledett szürkekeretes képek átnézve.

Még ez van, de ez marad így,
előtte a korábbija.
Érzelmes műterem - A/2010/28
48x60 cm., 2010 

 

20:06 Hohó, mit találtam, versjellegű, harminc éves súlyadattal! Mire jó a költészet. Sok munkával ma mínusz 14.


1983.3.                                                    C.1199
lássunk tisztán, és válasszuk szét a dolgokat
itt van ez 83 kilós micsoda körülöttem
(rajta két kiló ruha)
ez teszi a dolgát
fölkel időben, meghozza a tejet
fölneveli gyerekeit
a kész képet beszállítja a Műcsarnokba
este fáradt
este mosakszik
körülbelül minden rendjén megy vele 

másrészt itt vagyok én, tele tagadómondatokkal
felkiáltójelekkel
és véres kérdőjelekkel terhelten
riadtan és vicsorogva

délután 

Istenem, bocsáss meg
én ebben semmi nagyszerűt nem találok
akárhogy nézek körül
(tudom, az én hibám.)
szeretnék ágyba menni.
de azért rendes dolog tőlem,
hogy mégis igyekszem ugye?! 

este 

Isten elmosolyodott és a zsebébe nyúlt.
én meg itt lenn csináltam egy jó gobelin-tervet.

 

 

--- 2014. január 12., vasárnap ---

 

05:31

Kedves R., ezt a kedves ötletedet, egy esetleges Nagybánya-utat lemondom. Nagybányát nagyon jól ismerem és szeretem 1908-ból, a képeken… Nem akarnám változásában látni. (Meg egy ekkora autóút fárasztó nekem.) De tényleg kösz az ötletet!
ölel: d

Ahogy nem akarnám – elvittek volna –, mai állapotában Jeruzsálemet sem.

 

2014.1.12.                    html-2014/vatikan-htm                C.12599 - 12600
     IN HUNGARIAN

Kedves és kedvelt Ferenc pápánk!

Erdő Péter megyéspüspököm a mellékelt kérvényemre majd' egy éve nem válaszol.
Úgyhogy ezt a privilégiumot Öntől szeretném megkapni, kedves Atya.
Ugyanazért dolgozunk, amiért Ön.
Még annyit hozzá, örülünk, hogy Ön van.
szeretettel:
VD.

Olaszul két szót tudok, így a címzés: Holy Father Francesco / Vatican / Italia
Tértivevénnyel küldtem, 1400 HUF, úgyhogy lesz egy dedikációm Ferenc atyától :-)))

Egyesek szerint e levéllel aránytalankodom. Na ja. Mikor [1984.12.08.] a Nemzeti Galéria fölhozott ide egy finn fontosembert [delegáció], nagyon megtetszett neki egy képem [A/1983/05], mire azt mondtam, hogy a [gyönyörű román] nyakkendőjéért neki adom. Tréfának vette, majd hamar leoldotta. A Galéria házon belül elintézte a kiviteli engedélyt. Évente egyszer-kétszer nagyon szép vagyok benne.

16:20 Kis köténykéjében kimegy a Szentatya a postás csengetésére, aki majd mondja neki: "Itt tessék aláírni, Szentatyám, a Válinak megy vissza"... Bocs, ezt nem bírtam megállni. H.

Még kicsit eldiskurálnak, majd visszaszalad a pénztárcájáért, ugye, a borravaló... d.

 

16:29 Vasárnap; két fénykép.

Lukács-park - F/2014/006


21:17 Telefon Sajószentpéterről, én vagyok az egyetlen még élő, aki a hetvenes évek elején templomuk kifestésében részt vett, tartanék-e erről előadást az akkori plébános, Demeter Pista bácsi – maga is festő – centenáriumi ünnepségén. Mit lehet egy freskó-szekkó készítéséről öt percnél többet beszélni. Egyelőre nem tudom.
A munkára nemigen vagyok büszke. Tökéletesen nem vettem figyelembe a környező színeket, az a szűzmáriakék háttér. Reméltem, hogy a plébános halála után lemeszelik a telefestett templombelsőt, volt szó róla. Sajnos megszokták, sőt időközben az utódok ragaszkodnak hozzá. Le is lett védve.
Értem én, az a kis figura, az apostol, az oszlopfő-dombtetőn az ég felé nyújtja a karját, de az apokalipszist megjelenítő vörös-fekete végveszély-felhővel nincs semmiféle formai kapcsolata. És hát izé, a fölirat, a betűk.
Az APOKALIPSZIS 20.7-10 amúgy a Sátán végső fenyegetéséről, majd bukásáról szól.

 

-- 2014. január 13., hétfő ---


03:25 Ahova nézek, gyenge kép. Jav. vagy ront; ezt tovább ma,
de volt még vérvétel is Budaörsön és tankolás a Széna téren.
Valamint tíz kifli, mikróban szárítandó.
Felkiáltójel és műterem - A/2012/81
2012-2014. 90x90 cm.
Szerintem két éve, induláskor volt a legjobb.
Illetve most, a monitoron látva az újat, kijavítottam. Na.

Deske, már megint kotyogok: a másodikon a legnagyobb a végtelenség és a magány. Nekem az a legjobb a négy közül. B.


Csakhogy én nem magányt festek, hanem képet :-))) d.

 
Délután Miki fiamhoz a Móricz Zsigmond körtérre jól esik leírnom a szót , tiplizésben nagyobb a gyakorlatom. Egy dögnehéz képét a falra. Ami épp arra a helyre került, ahol 55 éve jégszekrényből alakított állványomon elkezdtem a szakmát. Később lekerült róla a rajztábla-hátfal; maradt palettaasztalnak. Ma már gurul is.

Még belefért az estbe fölballagni a Rózsadomb aljára, "A" vírus elleni védőoltás, két hét múlva jön a kór. Szerencse: holnap nem kell/szabad úsznom. Árnyoldal: a doktor nem kérdezte meg, és hány métert úszik.
Aztán éjfélig! a C. NAPLÓ - 1958-TÓL / 15. LISTÁK-at rendbe, hajnalban észrevéve a bajt, már nagyon nyomasztott kócosságuk.

--- 2014. január 14., kedd ---


05:12 Kedves Deske, a tegnap föltett A/2012/81, nekem balról a második, Milkás :) tetszene a legjobban, ha a lila visszafogottabb lenne, talán ha át lenne smirglizve picit (lett volna). Üdv, Z

 

09:28 Ez szavazás?
Szavazok: az utolsó.
Indoklás is kell?
Indoklás: gyönyörű ködös (legalább megfesteni sikerül), és gyönyörű színes. S.

10:01 Nem szavazás, viszont csillagos ötös, szívemből beszél, köszönöm. De azért lehet, hogy az állványt még fölerősítem… d.09:27 Ritka eset, arra jártam, megünnepeltem, vettem egy Világhírű Fény Utcai Lángost. Tépdestem és közben azon tűnődtem, ha én egy talpas konnektort két ponton fölfúrnék... Fölösleges fínomat tenni elém. Hanem vágyódni rá...!


10:15 Indulok Dunakeszire, Botondnak asztali lámpát szerelni.

17:37. Kétszer villant kezemben a fáziskereső csavarhúzó túlsó vége, kivágtam a biztosítékot. Hülye dilettáns. Végül világított mindkét lámpa. A létra aljáról Zsófi lányom unokáimról mesélt.
Pirkó 12:
1. Kis bazaltkockát lopott a minap, ajándék-posztamens anyjának, aki újabban kavicsszobrokat csinál.
2. Karácsonyra fél kiló-, fotele színével egyező türkizkék festéket kért és kapott, avval húszcentis pöttyek szobája falára.
3. Fekete tábláján krétafölirat: HOLNAP ISKOLA. Utolsó téliszünet nap óta ott.
4. Maga is mintáz, mellékelt elefánt. Az is kék. És feltűnően jó.


Laborlelet mailen. Három hónapos gyógyszer szedésre PSA-értékem (prosztata ügy) 5,1-ről lement 3,2 re. (4-ig norm.). Evvel most vissza az orvoshoz.


--- 2014. január 15., szerda ---06:33 A bölcsesség így dicsekszik: <<Én a Fölségesnek szájából születtem, mint elsőszülött... bejártam az égi köröket, megjártam a szakadék mélységét. A tenger hullámain... nyugalmat kerestem... Teremtőm kijelölte sátramnak helyét...>> Sir.24.
Költészet. Is.--- 2014. január 16., csütörtök ---05:30 Jézusmária, megint szembejön velem a SEMMI, ami a MINDEN. Ki fogom dobni. Kata laza mozdulattal elém rakta: nesze, füzeteim között találtam, és letett elém egy rakás fotónega-borítékot. Családi fotóim, beszámozva. Harminc - negyven évesek, jó pár száz. Semmit nem tartottam meg, de ez valahogy anyácskámhoz került. Hagyaték. Most mi legyen. Bár van pár épp oly jó fotóm, mint André Kertésznek volt, de nem vagyok olyan nagy ember, hogy megengedhessem magamak sokezer válogatatlan negát a Kedves Utókorra hagyni.
A fotók (nem anyagi) értéke idősödve exponenciálisan nő, elmerengek fiam bébikori felvételein. Látom, a javát anno digitalizáltam, minden fontos megvan.
05:39. Most nincs időm folytatni. Majd.

09:04 Illetve 05:40-kor már dolgom van. Hát ilyenformán átalakult a tegnapi nap, átnéztem, kiválasztottam negyvenet. Majd legyártottam – nem először, de valószínű, utoljára – , a lefotózásukhoz szükséges berendezést. Üvegvágás. A többi már könnyebben ment.
F/2014/010


 

Mik vannak közte. Pl. (Jávor) Kata rokon-, és keresztgyereke, a fáhozláncoló Jávor Bence (Benedek) a családi fotón középen alul, a mai képen balról a második, ott hátul. Milyen jó lenne tőle valami jó kis nyugdíjas állást kérni a Festészeti Minisztériumban.
És akkor most belekezdek a lefotózott fotók megcsinálásába. Jó kis (nagy) munka lesz. Zsófikám egy műtermi ládában hajóutazik. Ami egyben újságáruda is.

Az emlékek értéke nő, hogy az ember a kifutó-széria kategóriába kerül.

A berendezés különben így néz ki.
G/14/03


 

16:03
Tisztelt Művész úr! Örömmel írom, hogy a 2014-es böjti időszakban az Ön által Alapítványunknak felajánlott fotósorozatát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának központjában, a református és evangélikus egyetemi gyülekezetek közös templomában lesz módunk kiállítani. 
Terveink szerint a keresztút sorozathoz [Hittanlecke a keresztútról – B/2003/08 print-másolata] – a balatonboglári kiállításhoz hasonlóan – idén is elhelyeznénk azokat a meditációkat, amik az egyes képekhez készültek. A kiállításhoz nem lenne megnyitó, ugyanis a böjti időszakban jobb szeretném, ha ezek a képek és gondolatok önmagukban beszélnének. Kiállítási időszak: 2014. március 6 - április 20.
Helyszín: 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 3.
Kérem tisztelt Művész urat, hogy jelezzen vissza, hogy engedélyezi-e a kiállítást.
Tisztelettel üdvözli: G. A.

Köszönöm a jelzést, örülök. Minden további felhasználás a Maga-Maguk jogköre.
Bocs, annyit hozzá, nem fotósorozat, grafika műfajon belüli montázstechnika. d.


16:56 Most ezt csinálom, mindenikkel, három fázisa:
22:46 Kicsit túlórázni kellett, de kész van. Ez nekem volt fontos.
Meg majd a családnak.
A nagy felfedezés, az egész Jávor-család együtt, tablón, minálunk, '74 táján.

Aki netán ezeket nagyon meg akarja nézni,
a FOTÓknál talája meg, fájlnév/évszám szerint.

Nem lehet/kell 30 képet idetenni.

És a negákat lehet kidobni.--- 2014. január 17., péntek ---09:01 Úszik mellettem egy pasas, jó tempóban, füldugóval. A forduló után látom, mindkét oldalon van, de miért fehér. És tömege, mint nagyobb cseresznye, gyanús. A tizedik hossz után nem bírom ki, megállítom. - Zenét hallgatok, próbálja föl. Töltője van, úgy működik, mint a pendrive. Minden boltban lehet kapni.

11:33 Súlyosabbá tettem a témát, és nem volt jó. Visszaködösítettem, javult. És akkor a megoldás, kevés is legyen, sok is legyen; ahogy az állvány véges-végig történik: ne legyen egyenletes; hát most megbotlik a szem útközben. A/2012/81. Lefotóztam.


18:30 Tegnap sok minden. Ma fáradt. Hát kicsi olvas. Különös. Délután, nappal nem szokok. Igaz, máskor se nagyon. Nagyon szeretném ezt a János bácsit igazán megszeretni.

Janimnak nagy kedve van az új pályán, igen sok dolga van mindég, és a legnagyobb örömmel teszi; olyan sok derék ember közt van itt, úgy szeretik ezek, csak néha az elélhetési félelem miatt aggódik.
Aranyról levélben felesége, Pestre költöztükkor, testvérének, 1860.11.03.

 

21:13 Deske, ne a felesége leveleit olvassa, hanem az ő (J.b.) verseit. Ha netán még nem szeretné igazán... (amit nem tudok elképzelni, de az az én bajom). E.


18:44 Ha melancholice nosztalgia, hát vissza régi életeim dolgához. F/1984/02, 02a-c


Vagy amikor a 6x6-os PentaconSix fotógép közgyűrűjére volt hamarvást szüksége. F/1984/06 - 09

 

 

21:25 Csendes családi affér. Nyúlok a Budapest-térképhez, asztalom fölött balra a helye. Nincs. Megyek Katához, csak nála lehet; darabig keresgéli, aztán széttárja a karját. Fél kilenc. Akkor ezt el kell intézni, kabát, le a Széna-téri SHELL-kúthoz, de nekik csak hajtogathatós van. Át a MAMMUT-II-be, még nyitva, 3990, hozom. Teszem be a helyére, és megakad a szemem rajta; egy polccal följebb tette vissza a kölcsönvittet. Ott mért kerestem volna.

--- 2014. január 18., szombat ---06:41 Volt időm, belenéztem. Ősöm naplója. Szabadkán élt, 1852-től vezette, vagy 80 oldal. Részt vett a város vezetésében. Drága R. barátom legépeltette, folyóiratában közölt is belőle. Később elküldtem a szabadkai könyvtárnak, nagyon örültek neki. Itt az egész a C. naplóban.

ELMÚLT IDŐK EMLÉKÉNEK. Írta Váli Béla
01. fejezet 
A szülői ház

1796-ban vette meg öregatyám a Mlakában e házat, mely jóformán a város szélén volt. ez még az én gyermekkoromban sem volt oly kiterjedésű, mint mai nap. Most e kisded ház Szaghmeiszter és Vass birtokában van. Két utcára szolgál, elől egy kistérséggel. Az egyik utczai szobában született atyám s testvérei, és én is itt születtem, mert szüleim itt laktak, miután házasságuk első éveiben vettek tulajdon házat. Sokszor mondták gyermekkoromban, midőn ezen szobába léptem: „Látod fiam te is itt születtél, itt láttad az első napvilágot.” Már akkor elmerengtem a hely felett, hol bölcsőm állott. Ugyanegy bölcsőben ringatták testvéreimet is, később saját gyermekeimet is. Bizonyos kegyelettel csüngtem e szobán, úgy szerettem, ha beeresztettek, mert ez volt a „tiszta szoba”, s oly nehéz érzéssel jöttem ki belőle, mert benső vonzalom kötött e helyhez. Oly jól esett, ha Antal bátyámmal oda mentünk hálni. Szegény öreganyánk kora reggel felkelt, reggelit készített és leste, hogy ízlik. Öregatyánk, mielőtt munkára ment, fölöstökömölt, mely száraz kenyérből és egy meszely saját termesztette borból állott; s mielőtt hazulról elment, homlokon csókolt bennünket. Igen jó öregember volt, ha reá gondolok, szinte sírhatnék, úgy ellágyul a szívem! 75 éves korában Moroviczán volt utoljára dolgozni, hogy gyermekeinek szerezhessen valamit, ott a dologban megszakadt ereje, hazahozták, s nehány napi gyengélkedés után meghalt. Akkorában a kőmívesek napszámja 1 frt. váltó volt, azaz 40 kr-osz. ért a mostani pénzérték szerint.14:02 Azt a települést engedném várossá nyilvánítani, amiben (legalább) két antikvárium működik.16:18. Érdekes Zs. építész-barátnőm (református) különvéleménye John Pavsonról. << Világhír. Na ja. Az egy nagy építész?! A cseh kolostorát –Novy Dvur– nem láttam élőben, arról nem tudok véleményt mondani, de amit a pannonhalmi katedrálissal csinált... Egy templom nem helye a minimalizmusnak, egy rózsaablak helyére színtelent tenni?! Rideg-hideg az egész. Teljes félreértelmezése a feladatnak. Nagyon rossz.>>
Van benne igazság. A templom elegáns lett. Ezt a távol tartó hűvösséget én is éreztem benne, de elfogadtam. Avval a hajlékonysággal, hogy annyiféle megközelítés létezett, és létezik. Jezsuiták kontra ferencesek.Van akiknek ez...
Nem tudom.
Köztünk szólva, nekem azért leginkább ez.17:15 - 21:39 Egyszer már leírom. Hogy van ez a Szent Lukács uszodában, reggelente. Öt hosszonként váltva páros-hát és gyors; a tíz hossz neve: nagykör.
És ez így; nap mint nap, évre év:
01. hossz: ez nem számít, ez a víz alatt; faltól vissza a második kék csillag a fuldokláshatár, plusz-mínusz fél méter, sok éve
02. hossz: jóslás a mozdulatokból; hogy fog ma menni, melyik stílus... aztán a végén az első bukóforduló
03. még háton; lassúbb-keményre és kötött ritmusra át, egy másodpercre mozdulatlan - szünetekkel; ha sikerül
05. mindjárt jön a gyors, ez nálam a rangosabb
06. gyors kezd, öröm; figyelni a könyök kupolamozdulatára
13. itt egy sokéves gondolat: megérkeztem, itt vagyok
22. ez mindig siralomvölgye-hossz s ezért műemlékduzzogás; rengeteget dolgoztam, és még a fele se
23. de legalább a felén túl, és nem önáltatás, tényleg ez lesz a könnyebb
25. bízni, hiszen már jócskán a harmadik nagykör
31. a negyedik kezd, győztem, innét ez csak levezetés
35. mindjárt az utolsó gyors-körök, már szabad a hazafelé-szárazkiflire gondolni
41. egy köztes hát-forduló, jelentéktelen
43. az 1200 megvolt, akkor még kettő bónusz; ezek eredetileg egy félreszámolás miatt, aztán tréfából megtartottam
44. az utolsó, ez viharos versenygyorsan, gyorsban, mert már a legfáradtabb... és megvolt a mai.
Három-három-kettő törzshajlítások a lépcsőkorlátba kapaszkodva. Aztán a séta a fák alatt a rétenát, a távoli Duna-part, napról napra. Fölöttem az ég.--- 2014. január 19., vasárnap ---05:38 És a földön
békesség a jóakaratú embereknek.

 

08:54 Evvel egy szál maradék süteménykével Katával napok óta cukkoljuk egymást. Hogy ugyanis egyikünk se nyúl hozzá. Ő is vigyáz magára. Hízz meg te!


09:16 Klub, reggel. Meséli, évekig élt Párizsban. Mint diplomata, megnyitó előtt megnézhetett egy kiállítást, Hitler akvarelljei. És ami megdöbbentette, rendesen megcsinált tájképek, de markánsan bármi személyes jelleg híján.
Holott a pasas egy mezőben nyilvánvalóan zseni volt - tettem hozzá.
( Hitler jobban rajzolt, mint én. Azok a tehenek.)

 

15:14 Vasárnapi közös ebéd, Miki fölidézte, diplomamunkája (saját 55-éves kori gyászszertartása) része volt egy könyv, benne öregkori visszaemlékezések őreá, a nagy halottra, barátaitól. Szabó T. Anna, Dragomán, Esterházytól kért és kapott szövegeket; ha megtalálja, át is küldi nekem. Az én két írásom, mint minden, a honlapon:

 

dátum:    2010.05.     fájl:   html-2010/mike-diplomahoz-2.htm                C.10431

Mr. Miklos Válit egy hétig láttam vendégül birtokomon, fogatot küldtem érte az állomásra. Elsőként Charlotte nevű kétéves arab kancámat mutattam meg neki. Ez egy rendkívüli képességű állat volt, bár bokában kissé gyenge. Tavasztól egy rándulása  miatt igen óvatosan kezeltük, ügyelnünk kellett a fokozatos terhelés beállításra. Ehhez igen jó tanácsokat kaptam O'Henry barátomtól, akinek a szomszéd majorságban nagyobb ménje van, ő kérésemre gyakran vette a fáradságot szemügyre venni ezt az állatot. Charlotte mellé külön lovászfiút kellett fogadnom, aki valóban a  legnagyobb körültekintéssel kezdte meg az edzéseket.  Akkor még szép reményekkel az őszi derbyre.
Henry O'Connor

dátum: 2010.05.        fájl: html-2010/mike-diplomahoz.htm                  C. 10428

Tartottunk egy pihenőnapot. Amúgy is meg akartam mutatni Miklósnak azt az ösvényt a Tanganyika tó déli oldalán. Emlékezetes nap maradt mindkettőnk számára, az egyetlen, amikor tuc-tuc madarat fészkéről felröppenni láttunk. Háromórás út, a gép vezetését átadtam neki. A reptéren a Land Rower, amit aztán a szokott helyen, egy bozótban rejtettem el. Békés kora este, ballagtunk, a dzsungel illata, új regényén vitatkoztunk. És akkor jött ő, egyedül, velünk szembe. Nem volt választásunk. Gyalogsági ásó, elföldeltük; nem beszéltünk róla többet. A madárról készült videót tévedésből töröltem.
McLaren Jr.19:10 Hogy legyen
bizonyíték a vasárnapi sétáról.
Azt, hogy – arrébb sétálva – a köd fölött
a Hármashatár-hegy csúcsa csendben kilátszott,
nem sikerült megfotózni.

Harangvölgy, tél, köd - F/2014/012

--- 2014. január 20., hétfő ---

 

06:28 Mail fiamnak. Négy éve diplomázott.

Mike, tegnap, hogy fölmerült a dolog, beszélgetésünk kapcsán, újragondoltam diplomád ügyét. Mégis megérdemelted volna a jelest. d


16:46 Délelőtt Kecskeméten Hevesy Iván 120 éve született - kiáll., + 1/2 l. forró tea a Fotómúzeumban. A vonatban káoszelmélet. A turbulencia. Száll fölfelé szép nyugodtan, egyenletesen a cigarettafüst, majd minden átmenet nélkül összegabalyodik. Miért. A széndioxid hővezető képességének amikor laborban gőzből folyadékká hűtik , tisztességes lenne valamelyest változnia. De azonban nála ez a változás ezerszeres nagyságrendű. Miért. Gyönyörű.

 

18:05 Ma Katával komojabb megismerkedésünk 46. évf.
Hajnalban utaztam, konyhaszéken üzenetem.
Egy része kültagnak is érthető.
Előszörre, aztán kinyitva.
Volt időm megcsinálni, fél négykor ébredtem.

--- 2014. január 21., kedd ---12:52 Tegnapelőtti 2010-es szövegeim kapcsán egy kedves barátnőm átküldött egy számára emlékezeteset:

VÁLINEWS, 2010. május 15., szombat
Ma reggel a Margit körúton éles kiáltást hallottam: Ezt ne csináld! Ezt ne csináld! Talán kétéves lehetett a gyerek, aki mondta, úgy huszonhat éve - most hallottam meg -, érezhetően még nem tudta szabatosan kifejezni magát. Mikica szólt rám, valami nagyon nem tetszett neki. A teljes körű kiszolgáltatottság szólította a mindenhatót, reményes bizalommal. Édes emlék, nagyon belesajdult a szívem. Hogy ez gyönyörű. Akkor nyilvánvalóan konfliktushelyzet volt. Mi lehetett a baj. Egy injekció veszélye? Fájdalmas sebtisztítás? Ki tudja. És most? Édes-fájdalmas időélmény, emlék. Mind a kettő igaz, igazi. Ezen a földön semmi sincs a helyén.

Hiszen ez megvan. Egyéb gyerekcsipogások mellett ez az alig érthető húsz perces Walkman-hangfelvételem is megvan, hát innét az emlék. HANGTÁR -- HANGTÁR/CSALÁD -- Karácsony-gyerekek 1983. "Ezt ne csináld, ezt ne csináld!" -kiabálás 03:39 nél. Ajándékbontás a fa alatt. A család körüldongja az éppen megalakult, 1,3 éves Mikicát, aki egy elemlámpa ügyében terrorizálja főként a nyolc éves Zsófit, aki egy anyuka angyali türelmével... Így is rendben van.

.


MEGKÖSZÖNNÉK EGY VISSZAJELZÉST, AZ SZERINT ALAKÍTJUK ÁT A PROGARMOT, HOGY ÖNNÉL EZ A HANGFÁJL MŰKÖDIK-É? KÖSZÖNÖM.

22:14 Miki,  Andris csinálja a program-módosítást. Nagyon keserves, hogy a frames-szerkezet következményeit csak töredékesen értem, és ugyanakkor nekem kell dönteni, mi legyen.
1. AMIÉRT AZ EGÉSZ: hogy mindkét rendszerű TABLET-en, és mobilon is működjön (öt év múlva is); ezeken fognak olvasni.
2. Ma esti beszélgetünk alapján letisztult, maradjon a honlapom korszerűtlen, EZT VÁLLALOM, három klikk egy helyett. Beláthatatlan munka lenne ezt kiváltani.
3. Andris 2010-es megjelenésétől lecseréli a felugró képek (pop-up ablakok) szerkezetét frameset szerkezetről iframe-re, a tabletek végett.
4. A hang és videó file-ok befűzését visszamenőleg is mindet lecseréli flashról HTML5-re. Egyelőre szimultán mindkét verzió felkerül.
Világosul már az elmém.

Ez így OK? d.

--- 2014. január 22., szerda ---


06:16 Az 1963-as II. Vatikáni zsinat (Lumen gentium): Isten a Krisztusban hívőket örök boldogságra hívja. És ezen túlmenően
- elsőként szeretett választott népét, a zsidókat
- azután akik elismerik a Teremtőt, elsősorban a mohamedánokat, akik Ábrahám egyisten hitén vannak
- akik homályos képekben keresik az Istent
- akik nem ismerik, de keresik az Istent
- akik mindössze iparkodnak becsületesen élni. Amen.

 

09:14 Keresztlányomat minap, születésekor, Szüts sürgősséggel otthon keresztelte, hogy életben marad-e. A lányka mostanában egy nagyobb autót vett, hogy kényelmesebb legyen egyseggel hazarándulni Svájcból. Februárban haza is jön, építészdiplomáját megcsinálni.

 

09:39 Minap előkerült egy nyílásosztó oszlop tervem, amit az Ép. Hatóság szépészeti okokból parancsolt volna kékkúti házunkra. Igen ám, de az a padlásablak kifelé nyílik. Tervem szerint az esőcsatornából készült áloszlop az egyik ablakszárnyra lett volna erősítve. Hófehérre festve, természetesen. Be is került a dizájnok közé, G/2007/24.
Később sajnálatosan kiderült, az ablak mégiscsak befelé nyíl.


 

10:45 Iszonyú jól húzzák a vonósok, ismerem, szeretem; Bartók Rádió. Mondom Katának, valami gyönyörű Bach...
- Nem inkább Bartók?!
- Ja, az lehet.
10:52. Mindig nekik van igazuk. Bartók, Szólószonáta.


13:02 El kellett már kezdeni a
Tényleg sikerült ez az új széria, az krétaalapozás.
A többi meg majd összejön.
A/2014/04, 60x60 cm.

 

16:23. Alkonyodik F/2014/013
 

--- 2014. január 23., csütörtök ---


09:15 Ma reggel, Barsi Balázs OFM, megrendítő. Kemény beszéd ez, ki hallgatja. 19 perc. BB-84.


.


09:36 Elfoglalt emberek, a férj diakónus. Évente, így, farsangtájt szoktuk őket meghívni. Reggeli mailem:

Kedveseim, köszönjük a mindenkori lehetőséget, hozzánk való jóságtokat, szenteltvíztakarékosság okából lakásszentelés 2015-ben… :-))) d.

 

 

 

09:41 Igyekszem pontos lenni, mai álmom, Robi szereti ezeket. Enyhe koradélelőtt, tavaszi napsütés, a hegygerinc alatt futó sétaösvényen baktatok. Bokros, de inkább csak füves hely, tágas kilátással a völgybe. Szembe evez velem egy fiatal férfi, versenykajak; ő fehér klubtrikóban, mellén keresztbe keskeny piros csík. Kényelmes, lassú tempóban kanalaz, meg-megállva. De nem is szükséges hajtania, mert csónakját hosszú száron hámba kötött csacsi húzza. Aki legelészik is útközben, egy-egy bokor tövéhez odamegy, s kutyamódra megszaglássza. A férfivel nem váltunk szót, de én tudom, hogy ez így mindkettőjük számára jó megoldás, az állat leterhelve nyugodtabban kiéli energiáit, nem csatangol el szertelenül a ház körül.


10:05 Deske, ez a fentebbi legutolsó: jó! csak így tovább, van hozzá tehetséged! :))) ölel p.

Köszönöm. Tudod, nálam külön kategória az általad számontartott/megdícsért fotó.
F/2014/013 ... SELECTED WORK BY B.P. / 2014
d.10:06 Kedden nyilvánosan kérdeztem - kértem itt valamit. Naponta 130-135-en olvasnak. Hárman válaszoltak eddig.

 

10:34. Lassan idő, lehet kezdeni dolgozni. Mostanra kész Gábor új
IRODALOMTÖRTÉNET - MÁSKÉPP -fejezete:
Nem nyugatosok a Vasárnapi Újságban, akikről írtak a Nyugatban. I. rész

"AMERIKAI KOMMUNISTÁKAT MEGLÁNCOLVA KÍSÉRNEK A KIKÖTŐBE, AHONNAN EURÓPÁBA KÜLDIK ŐKET" 1920.

Szóval onnét.

 

 

17:56 Kisnyugdíjas, van ideje, próbálkozik.
Igaz, utána alig volt erőm az ebédért lemenni.
Bár ez magánügy.
A/2014/02
60x60 cm, kivételesen.18:04 És egy igazi negatív botrány, JANUÁR 23., és mára már vagy tíz most nyílt százszorszép utamban, a parkban.
Csak ez a rohadék kölcsöngép nem tud makróban élesre állni. Az enyémet egy hónapig! jav. a Sony. De legalább muszáj megcsinálniuk, hároméves biztosítást kötöttem rá, annó. (Kedves H., hosszú ó-val írják, annó dacumál)

 


--- 2014. január 24., péntek ---


04:28 Drága öreg barátom, ZZ. írja:

HÓLEPTE NYOSZOLYA
A remény és a kétségbeesés,
mint tébolyult szerelmesek
ölelik, marják egymást
hólepte nyoszolyájukon,
hetvenéves szívemben.04:35 Kisnyugdíjas, és szárított kifliben tobzódó VD. Kifli (nem én) naponta egy, 15 HUF/db.
Nagy tételben olcsóbb. Olyan értelemben, hogy kevesebbszer kell boltba menni. És eláll.
Ha bolt: hazafelé a Mechwart térnél szállok le a hatosról, aznapra nélkülöznöm kell a Széna téri megálló körüli füves-lombos tágasságot, és a középkori városfal-maradványt, ahogy szinte a házunkig elkísér.

Amit nem szoktam, tegnap este mozi, na, itthon, profi-filmimádó barátom küldeménye: Alexandr German: Barátom, Ivan Lapsin. Soe hallottam róla, persze. Ha jól láttam, 1984? Orosz, feliratos, nagyon sok mindent nem értettem belőle, de az atmoszférája! Kb. a harmincas évek szovjet kisvárosa, egy lakás tömve társbérletekkel, sokan élnek egymás nyakában. Fiatal férfiak, együtt esznek, beszélgetnek, veszekednek, sakkoznak, olykor énekelnek, partizándalokat. Iszonyú jól fotografálva. Csupa rosszul világított arc, a képbe belemenő életlen árnyék, tényleg, ahogy az élet. Talán főszál, de jelentéktelen, hogy egy elvtárs-rendőtiszt egy banditát keres. Jó lenne valamit / többet megtudni erről az egészről.

 

05:26 Hogy működik-e ez a legújabb hangfájl nálam, eddig heten jeleztek vissza. Kettőnél nem, de később mindkettő hejesbített. Utóbb. Ez jó! Megtévesztő, hogy az előbbi elején Mikica csöndben van. Nem kell mindig beszélni, egyetértek.

 

06:36 Minap nagyon dühös voltam rá, ősrégi ismerős, 1 generácóval fiatalabb. Tegnap mailváltások:

- Bocs, működik neked az új hangfájl? d.
- Nem, nem ír ki semmit. P.
- Nálad direkt! :))) d.

fél óra múlva:

- Kérlek, bocsáss meg múltkori éles mondataimért. d.
- Megbocsátok. P.

- Deske, megnéztem megint, most jó a lejátszód! P.
- Csak bocsánatot kellett kérnem…. :))). d.08:58 Fél háromkor ébredve persze hulla-álmos. Futás az uszodába. Kicsit furán és mereven, de vitt a lábam. Megesett, de három lépésnél aztán nem mertem többet behunyt szemmel. Hanem akkor találmány. Ha erősen odacsapom a sarkam, a fejem rázódik egyet, s ez a fölébredés irányába hat.

 

 

09:18 Indulva, üzenet az előszoba-padlóra. Ilyen kevésből értjük egymást. Reggelizzen egyedül, tudja ebből. Amit nem tud: én a Polgármesteri Hivatalba, le akarom tiltatni a nevem, címem ezekről az eljövendő választási cirkusz micsodákról. De, mint kiderült, a kérvénybe lakcím-kerületet írtam születési helyemnek, pedig. Pedig arra jól emlékszem.
Azt mondja a hölgy, típushiba. Azt kérdezem, tornászik, hogy ilyen karcsúnak megtartja magát? Akkor végre szélesen elmosolyodott: -Nem.

 

 

09:35 A vers gyönyörű, és milyen pontos! A legszebb amit magától olvastam ez idáig! P.

Ezt tényleg én írtam. Le. Gyorsan kijavítottam a ZZ.-t a ZZ. írta -ra.12:35 Fejléces levél jött tegnap.

Kedves Vali Dezső!
...Nemzeti önbecsülésünknek tartozunk azzal, hogy megőrizzük ezer éves kultúránk kincseit, és tovább építsük tehetségünkkel a gazdag örökséget. Engedje meg, hogy a Magyar Kultúra Napján ezúton köszöntsem Önt, amiért hittel teljesíti e nemes küldetést. Önkormányzatunk és a kerületben élők nevében köszönöm magas szintű művészi alkotómunkáját, és jó egészséget...
Budapest, 2014. január 21.
Üdvözlettel:
Dr. Láng Zsolt polgármester
országgyűlési képviselő

Ha már úgyis arra jártam, kértem, igazítsák át címlistájukban a Valit Válira.21:55 Délutánra a tegnapi kép így néz ki,
kár mutatnom, teljesen előnytelen ebben a felbontásban.
Eredetiben párás, finom.
Valami még hiányzik is, talán.
Azt a korábbi jámbor édességét át akartam lépni.


 

--- 2014. január 25., szombat ---

 

 

09:35 Virágcsokrok, ez kedves.
Szóval a hölgy is katona, tiszteleg.
Ő már levette a micsodákat fejéről, a hajáról.
Messze távolban, nyilván körbe - kordon, őrszemekkel.

 

 

--- 2014. január 26., vasárnap ---05:59, 09:02 Tegnap Dunakeszi, kisnagylányoméknál. Szerszámláda (12,2 kg) jól hasznosult, föltettük a nagy tükröt. Aminek a vakfoltját hátulról egy repróval foltoztam be.
- Ezt az önarcképet [Rembrandt] Piri hogy utálja!
- Várj, leveszem.
- Á, dehogy, maradjon.
A tükör most egy képem szomszédságába került.
Hogy húgom szólt, már nem találja meg a betűket, Pirinek (12) levittem az írógépét, évek óta vágyik egyre. (Verset, naplót, talán regényt is ír.) Végigvettem vele a kezelőbillentyűket.
- Ezt lenyomod - próbáld - csupa nagybetű.
- Ja, a Caps Lock.
- Sajna, hosszú í nincs rajta.
- De, itt van.
Aztán elfelejtkezve mindenről, rólam, írni kezd. Én ki az anyjához, a konyhába. Kavicsszobor, mutatja, most csinálta. Ragasztópisztollyal. A padlón kis zsák, ugyancsak kavicsokkal.
- Most hoztuk Pirivel a Dunáról. Csak nem merek többet, azt hiszem, hivatalosan ez valami nemzeti vagyon. Venni kéne.
A szobrocska esztergált lábú, gyönyörű öreg hokedlin. Nézegetem.
- Leszedtem róla a festéket, de nyomokban hagytam kicsit rajta.
- Kromofággal?
- Nem, hőpisztollyal, a munkásoké volt. A teteje új, azt én szabtam rá. Aszimmetrikusan, éjjeliszekrényem lesz.
Ki a kertbe, mutatja, mit változtat tavasszal:
- Ott hagyok egy fűsávot, focizni.
A külső ablakpárkányon üres lavór, oldalára tapadva fura pózban kis teknős.
- Akkor ez megmurdelt, igen, már betegen kaptuk.
Nejlonzacskó, egy, kettő, hármas csomagolás, szemétládába. Megjelenik Piri:
- Mit csinálsz?! Hova teszed?
- Három zacskóban van. Már büdös. Mért, tegyem a mélyhűtőbe?
- Mint múltkor a sirályka-pintyeket? Pfújjj. Azt meg mért csináltad?
- Megnéztük Annamarival, mi volt a baj avval a szériával. Körömollóval. A májuk volt nagyobb. Az egyiknek a nyelőcsöve tele magokkal. Az is beteg lehetett.
Riszálva elém somfordál egy hatalmas agár. Ahogy kell, feje alá tartom a kezemet, bemutatkozásra, aztán dörgölöm a fülét. Hozzám dől, élvezi.
- Hát ez...?
- Ja, tagja vagyok egy agármentő egyesületnek, szóltak, ezt vemhesen szilveszterkor kidobhatták valahonnan. És nem akartam a menhelyen hagyni, ott sokan összezárva, ez meg mindjárt szül. Vittem az állatorvoshoz, kiszedték belőle a tizenkét kölyköt, most lábadozik. Ez a nagy szőnyeg azért itt, mert a parketten nem tud járni, mintha jégen, szétcsúszik a négy lába. Rövidek a körmei - emeli a lábát -, nézd, milyen domború a talppárnája.
- Megtartod [harmadiknak] ?
- Gondoltam rá. Orosz és magyar agár kitenyészett keveréke. Nagyon jól viselkedik, nem fél a férfiaktól sem, tehát nem verték, kezes. De nem fér be a Suzukiba. Meghirdetjük, ennek a fajtának azonnal akad gazdája... Jaj, Piri, mennem kell-, hova is, Kingáért? Mindig attól félek, elfelejtem valamelyik gyereket hazahozni.
- Telepi utcába.
- Nézd meg már gyorsan a Google útvonalkeresőben, az hol van.
És már nekem:
- A telefonomban van GPS, de azt vezetés közben nem látom rendesen.

Hittan-tanítónéni. Négy gyereket kormányoz, egyedül.
Öt év alatt valahogy átevickélt a gimnáziumon. Ballagáskor mutatta a csehót, ahova matekóra helyett jártak a fiúkkal, dumálni.

 

09:53 Kedves Deske, a napirended. Te, meg Ron Kitaj. Ő is festő volt.  Üdv, L.: "R.B. Kitaj followed a strict regimen: Rise at 5, walk to the Westwood Coffee Bean at 6 to write and sketch, return home to paint, eat lunch, rest. Receive visitors for tea at 4, have dinner, retire early. The discipline provided a framework for his restless brush and brilliant, meandering mind." 

 

10:10 Ez téboly, tegnap Katának egy százszorszép-bimbót is fölhoztam a parkból. És kinyílt! F/2014/015

 

 

10:21 Tegnap este Dávid atya OFM. ünnepi ezüstmiséje. 25 év. Mosolygós szőke, lágy fiatal volt, még kispapként látogatták meg Fioretti imaközösségünket, Kata szobájában üldögéltünk. Azóta nem láttam. Annyit tudtam, fölszentelve hamarosan az akkor induló kárpátaljai ferences misszióba került. Most lenyűgözött a látvány, megdöbbentett a szeme. Valódi, hiteles, tekintélyes férfiarc. Nyugodt, elmélyült, megszenvedett. Ahogy misézett. Élmény.18:15. Tisztelt Művész Úr! Ma reggeli uszodai kérésére: A "C. Napló 1958-1992" - E-BOOK az iTunes könyvtárából 2013. február 14-től szabadon letölthető (Publio Kiadó, 412 oldal, 47,1 MB). Címlapfotó és rövid ismertető. Tisztelettel és szívélyes üdvözlettel Z.19:20 Dráma. Tegnap véletlen vettem két mikrokord nadrágot, nincs rá szükségem, de evvel halálomig...; eláll... ugyanis eszméletlen gyönyörű színűek. Penészzöld. Itthon bontom a csomagot, nappali fénynél viszont barnák. Randa. Lehetőségeim:
1. A tökéletes megoldás, azonnal kukába. Veszíteni tudni kell.
2. Kinevezem őket szépnek.
3. Csak fénycső alatt hordom.
4. Elfelejtkezem az egészről.
Még nem döntöttem.21:05 Jó ötven éve magyarázta nekem; osztályvezető volt a minisztériumban, párttag és tisztességes ember. <<Tudod, megfigyelem, aki nekem előszörre előre köszön, azon túl annak én mindig előre köszönök.>>
Értékelhető morál és nem az igazi. Reaktív-válaszoló magatartás. Ha ő úgy, akkor én...
Elég későn tanultam meg, hogy süketen és vakon, tank a harci terepen, semmire nem figyelve, csak a jót akarni-tenni a másikkal. Ha házastárs, ha gyerek, ha akárki-, gazember is. A többi az ő dolga.


--- 2014. január 27., hétfő ---10:05 Autórádió, útban a Svábhegyről, esti mese. "És akkor a szárítókötél nagyon dühös lett, és azt kiáltotta..." Lázár Ervin. Nagyszerű. Olyan, mint a Téglagyári Megálló - kutyanév, a nem tudom melyik mesében.

12:57. A mese:  Mirr-Murr. Csukás Istvántól. A.10:35 Ilyen is van.

A maci fel?karon vérnyomásmérőt látok.

16:55 Lukács, Zuhany-Híradó.
S. Abu Dhabiban szilveszterezett, családostul. Egy szálloda negyvenedik emeletén. Tengerpart, de fürdeni azért ott se lehetett. Séta, ez-az, a hölgyeknek shopingolás.
Olajország. Oktatás, orvosi ellátás, lakhatás ingyen. Utcákon, mindenütt elképesztő tisztaság. Munkát mindenki kap, és ehhez saját gépkocsi jár. A benzin 75 forint. Kétszer hatsávos autópályák.
Általános a vadászsólyommal-vadászat. Ehhez természetesen saját madarak. Szezon előtt az állatokat felülvizsgáltatják, vérvétel, belgyógyászat. Néhány nap kórház. Nem külön ketrecben, hanem mind külön szobában.
A hatvanas években még putris-, szegény falucska. Gyöngyhalászatból tengettek. Akkor két dolog történt. A japánok felfedezték az igazgyöngy tenyésztést, és evvel mindennek vége lett. Valamint itt, a talpuk alatt, olajat találtak. Azóta a bennszülött arabok hivatalokban, irodákban üldögélnek, meglehetős fizetésekért. Csak a bevándorlóknak nem járnak ezek a kedvezmények.
Megtörténtek az előkészületek egy kihelyezett Guggenheim Múzeum és Louvre-részleg megépítésre.
19:22 Tarisznyrepedés
, újabb foltot ragasztottam rá.
Délután reprófotózás vakuval: már az idei festmények, 01-02-03..
És amit ma kezdtem:
Fehér és műterem - A/2014/03
60x60 cm.

 

 


--- 2014. január 28., kedd ---08:33 Hogy már egy ország figyelt rá, a koszorús költőre, és megtisztelték az induló Akadémia vezető állásával. Szép, kényelmes karosszéke lett, ahol aztán Arany bácsi békésen elpipázott és írogatott, olvasgatott.
Nem annyira.
Intézte
- az Akadémiára beköltöztetést,
- irányította a belső kiképzéseket,
- megszervezte az elmaradt székfoglaló előadások pótlását,
- az ülések műsorai,
- határidők megtartatása,
- a posta és irattár működési rendje,
- ügyiratok iktatása,
- az induló osztályok munkájának összehangolása,
- az akadémikusok ügyes-bajos dolgainak intézése,
- például a vasúti kedvezmények,
- a szaporodó kiadványok gondozása,
- vezette a jegyzőkönyveket,
- felügyelt a gazdálkodásra,
- előkészítette a palota felavatásának ünnepségeit,
- előkészítette a nagygyűléseket,
- írta az éves jelentéseket,
- az elhunytak búcsúztatásának megszerezése,
- az Akadémia propagálása,
- a rangos vendégek körbevezetése a házon, stb.
in: Keresztury Dezső: Így élt Arany János

08:54 Diplomamunkának - 1966 - zsinagóga tervezést kértem.
Most keresztlányom ugyanazon az iskolán egy Déli-sarki kutatóállomást akart csinálni.
Érdekes, mindkettőnket eltanácsolták a feladattól.

11:50 Ó, újabb hiány. Újabb folt a tarisznyán.

12:15 Tapies-tarisznya. L.

15:09 Na, ki vette észre?! Maga! d.14:28 Déli-sarki kutatóállomást csinálni? Átlag magyar családnak átlag családi házat a kertvárosba, az feladat! Ezt nem tudtam megállni. H.

16:34 Megértem. A diploma az utolsó állomás, ahol álmodozhat. d.

 

 

16:56 Egy iszonyú filmet nézek délelőtt óta, majd alvás után folytatva. 1998., fekete-fehér orosz-francia dráma, 141 perc,. Emellett a Fellini-félék kis kezdő hülyék. Még a Hamu és gyémánt is, pedig azok is tudtak komponálni Alexej German: Hrusztaljov, a kocsimat! Semmit nem értek belőle, a felénél tartok, elképesztően gyönyörű-bonyolult snittek. A filmművészet csúcsa. <<1953-ban Sztálin a halála előtti paranoid időszakában... Glinszkij orvos-tábornok... titokban deportálják... Alekszej German döbbenetes és megrázó alkotása.>> Üres semmitmondás a látvány erejéhez képest, a történet szinte érdektelen.
18:19 Most befejeztem. És öt év egyetemi tanulmányok is, számomra, világismeret. Iszonyú. Gyönyörű.

Russia Rulez címmel rendeznek orosz filmfesztivált 2007. október 13-17. között Budapesten ... Alexej German...--- 2014. január 29., szerda ---

 

 

- Maestro! Van Nádas Péternek Váli-képe? Láttam egy portréfilmet a Francia Intézetben, és a háttérben egy erősen vális Válit. R.

- deske.hu -- festmény -- tulajdonos szerint -- nádas... d.
- Ez van a Váli-rendszerben? Ó, hosszúszakállú Mohamed! R.
- Nyolc év munka van benne. d.

05:09 Másnap. Pedig amúgy kamasz koromtól kerülöm a műfajt, okkal. Kurva (prostituált) műfaj. Lám, még mindig bódultan a filmtől, de mára józanabbul. Mi történt itt. Az egyetemes filmnyelv a nulláról, vagyis a színháztól indult, ahogy az első rádiók szekrényhez hasonlítottak. A Hamu és gyémánt (1958), vagy a Jules és Jim (1962), nekem etalon, a maguk korában tökéletesek. De amit 1998-ban Alexej German művelt, az messze továbblépés, és – bár illogikus állítás – azt gondolom, felülmúlhatatlan. És, egyébként csakugyan tájékozatlanul, azt is hiszem, hogy ezt a minőséget más nem produkálta e világon. Ismétlem, a FILMNYELV. Ember nem tud így komponálni. Minden képkockát eladhatna fotóművészetnek.

Fekete-fehér, ez is előnyére válik. Szándékoltan rossz (életszerű) beállítások, elképesztően bonyolult és zsúfolt szereplőmozgatások. Időnként a filmséget tökéletesen tagadó bevilágítások, egy-egy arc közelbe kerülve hófehérbe fordul. Hogy sok éjszakai felvétel, és sok hó, gyengéje lehet, az is javára válik. Írják, hosszú évekig készít egy-egy filmet. Írják, kezdetben egy fesztiválon nem vették észre, ma már etalon.

 

05:51 Sok éve kerülöm - lenne lehetőségem - a lelkigyakorlatokat. Kicsit szégyellem, mégis, egy közösségvezető... De. Úgy gondolom, hétköznapjaimban szép istenközelségben élek, nem kell elutaznom valahova, hogy "elcsendesedjek". Munkám magányos, nem zavarnak. Isten-közelebbségre pedig (jelenleg) nem vagyok alkalmas. Lelkigyakorlaton sok ember, ami terhes, és főleg a tanítók sokat beszélnek. Egy-két mondatra van szükségem. És kicsi a valószínűsége, hogy éppen azt mondják. Szellemi-lelki tanítással amúgy pedig hiánytalanul el vagyok látva, a Szent Zsolozsma olvasmányai - bibliaidézetek, valamint az egyháztanítók, vértanúk, szentek írásai, levelei, prédikációrészletei, visszamenőleg már az első- századokból is, tökéletes gondossággal válogatva. Hibátlanul aktuálisak. Napi egy-egy oldal-, telítenek. Mindent megkapok.06:32. Ha súlyosan vétkezem, a lelkem beleremeg, de meg nem rendül, mert az Úr sebeire gondolok... Szt. Bernát apát. / Évközi III. hét, szerda, olvasmányos imaóra.


08:52 Ha megnyomkodom a vállam a kulcscsont fölött, baromira fáj. Nem értem, hiszen eleget mozgatom. A dolgot úgy oldom meg, hogy nem nyomkodom.


08:56 Hogyan működik ez az istenközelség, mármint az a fele, ami rajtam múlik. Erről is lehet beszélni. Egy férfi általában egyszerűbb lélekszerkezetű. Szerencsére hálás fajta vagyok. Tényleg szívből meg tudom köszönni, ha megtalálok egy elgurult anyacsavart, egy elgurult mondatot, ha két szép tempó a vízben, ha száraz a kifli, zöld a fű és szürke a járda.

09:01 Esik a hó, ilyenkor az öregek félősek. A medencében hárman voltunk. Odakiáltok a prof. asszonynak, ugye, mi hősök vagyunk?!


09:02. Megértettem Thomas Mann tanítását. József vidáman azt mondja, gondolja, Isten nagyot akar velünk tenni, s ebben nekünk segíteni kell őt.

 

09:39 Nem tudok egy ötvenest adni a Margit hídi koldusnak, ahhoz smucig vagyok. Egy ezrest igen.
Hogy ne hízzak, ahhoz déltől kb. éheznem kell.

 

09:55 Mindenkinek folyamatos ügye beállítani önkímélő - önnemkímélőjét. Nyári nadrágom van, hideg, ahogy hozzám ér. Mínusz négy, ma megpróbáltam alatta-pizsama nélkül, hogy a fázás csak segít a futásban, visszafelé meg már ki vagyok melegedve. És csakugyan.


10:40 Hobbim az írás. Pontosítsunk; a gondolkozás. Na, kezdek festeni, A/2014/04 indul.12:32 Műterem, január - A/2014/04

60x60 cm.

13:28. Túl sok kikevert festék maradt az előbbiből, azt most egy másik lemezre.
Barna műterem - A/2014/05


14:28 Meg akar menteni, de legalábbis kedvezni akar nekem, az ötlet elsőosztályú.
Vagy igazat mond, vagy hazudik.
Hogy ezt ő bizton tudja, a cukor kifejezetten fontos a jó agyműködéshez
Akár munka közben is, rásegíteni.
Éve kerülöm az édességet. Nem mindig könnyű.

Lehet, hogy Kosztolányinak igaza volt?
"A költőnek sok édességet kell ennie."


Kedves Deske, egy cikkből kiemelve: Az agy a szervezet legnagyobb energiafogyasztója, még az izmok sem igényelnek annyi cukrot és oxigént a napi működéshez, mint az agy önmaga. Az elsődleges energiaforrás, amiből az agy képes táplálkozni, az a cukor. P.

Deske, nekem a kardiológus doktornő mondta - akivel hosszú évek óta van kapcsolatom, hogy különösen reggel vagy kimerült állapotban a vércukorszint beállására kell a cukor. Én hiszek neki. A.

21:43 Andrásék felé este,
a Kissvábhegy oldala.
F/2014/018

 

 

 

 --- 2014. január 30., csütörtök ---


09:10 Szia Apó! Piri veszettül írógépezik! Már kétoldalas a "Mese" amit Hangának ír, és írt egy hosszú verset, és mindent azon csinál. Még a házikat is azon vázlatolja. Tehát bejött neki!
Kékkútra kell befizetni 8 ezret a szemétért... Zsófi

 

Egy hetvenegy éves bácsitól ez egy jó mondat, nem?!, hogy fázósra öltözöm, hát reggel úgy futok, mint egy kis fürge nyúl.
[A 49 ezer forintos futócipőben.]

„De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg..." (Izajás) H.

 

mint egy idősödő nyuszi (Váli) d.

 


09:26 Bartók Bélával ismerkedésem igaz története.
Noha nem volt szokásom, vagy negyed százada megvettem egy 33-as fordulatú fekete lemezt. Új leánycsillag tűnt fel a könnyűzene egén, aztán ugyanolyan gyorsan... Abban a számában, ami miatt a lemez, volt egy sor, illetve még néhány. Tehát: a popsi belefér a nadrágba. S aztán még: te szeretsz mindent, ami gömbölyű..., én szeretem a rejtett szegletet. Ezt leány mondja, föl is izgatott.
Hát ez jó. Fölteszem a lemezt otthon; jó...ez a pár mondat. Az egész lemezből. Nem addig a. Viszem vissza a Nagykörútra, akkoriban lehetett ilyet, be szeretném cserélni. - Kérem, válasszon. Ráesett a szemem egy szóra. Bartók. Egy lemez hátulján nézem a listát, melyik az utolsó műve, nyilván az a legjobb. Brácsaverseny. - Ezt kérem. - Ezen nincs giccsadó, olcsóbb, még választhat hozzá valamit. Úgyhogy még egy könyvecske Suzanne Sonntagtól, a fényképezésről. A lemezt otthon föltettem. Sokszor. És nagyon megszerettem.
Utóbb Szüts röhögött, te hülye, az egyetlen, amit nem is ő írt. Tényleg más fejezte be.
Még annyit a pontosság kedvéért, minden Bartókon és néhány Bach-munkán kívül ma se érdekel igazán semmi komolyabb zene.

 

10:19 Két reggeli fotó.
A Lukács-udvar,
meg aztán a miénk.

F/2014/021

F/2014/020
10:31
Bekerült a Fotogáfiai Múzeumba
életem tán legkedvesebb tárgya,
szeretett nagylemezes duplakihúzatú
9x12-es Voigtlanderem.
Igaz, én kezdeményeztem.
Azt nem, hogy a nevem is...

F/2014/019

 

 

 

14:13 A/2014/05 mára,
egy dolgos délelőtt végén.
Nem lett jobb,
de nekem / hozzám közelebb.
Nem szabadna tovább javítani,
nem az a fajta.
 

 


--- 2014. január 31., péntek ---

 

17:49 Délelőtt Bálint Endre gyűjteményes a Nemzeti Galériában, megnyitó, Kocsis Zoltán Kurtágot játszott. Bandit az akkori miniszter mellett én búcsúztattam a ravatalánál, a tanítványfélék nevében. Jártam föl hozzá, olykor hónom alatt képpel, egyszer még össze is vesztem vele. Frank János legendás kiállításrendező mondta róla, tudod, Barcsayval együtt persze kismesterek. Ez rang, annak tekintette, ő is.
Bálint annó három monotípiát is adott nekem, jó nagy betűkkel dedikálva. Egy mappára mutatott, választhatsz. Benne alig-valamik és remekművek vegyesen. E képekből tudtam 82-ben kiutazni egyhónapos Norvégiai ösztöndíjamra. A képeket továbbdedikáltam új ismerősömnek. Akit a Képbizományiban szólítottam le, láthatóan gazdag vevő volt. Ez egy másik történet. (Később jóba lettünk. Színésznő, majd varrónő.)
Nagyszabású kiállítás, nem félt a rendező, Kolozsváry Mariann, a romantikától. És nagyobb életmű, mint gondoltam. Hoztak párhuzamnak gyenge Picassokat és két jó Braque-ot is.

2014. január olvasó (417562) = 4019/hó = 130 / nap


oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu