VALI NEWS

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 255.

2016. június 1., szerda

06:12
Aki önmagában keresi a hibát, bármilyen kellemetlenség, kár, gyalázat, megvetés vagy bármi más hasonló megpróbáltatás éri, mindent derűs lelkülettel vesz tudomásul, mint aki mindezekre nagyon is rászolgált, így azután semmi sem tudja felháborítani. Van-e ennél békésebb ember a világon?
Szent Dorotheus apát Tanításaiból


Tesztfotó, de végül el is teszem. F/2016/087


11:09
Hogy tegnap tablet-ügyben boltban, láttam, hatalmasgyönyörű okostelefon 60 ezer helyett (tán kis karcos) 40-ért. És ismét fölhorgadt a vágy. Ürügytelefon L-nek, hogy segítséget kérjek. Megerősített, nekem tök fölös. Ez a nap eredménye, túl vagyok rajta.
... Mára bizonyosan. De (remélem,) ez csak poénnak.
Nem megyek bolt, lehet festeni.

11:51
Nézem az A/2016/22-öt. Ritka: ez monitoron szebb. Hozzáigazítottam.

 

2016. június 2., csütörtök


06:16

Az Úr felelt Jóbnak a viharból, és így szólt: „Nosza, övezd fel, mint a hős, a derekadat! Kérdezni szeretnélek, világosíts fel! Mikor a földet alkottam, hol voltál? Ki határozta meg méretét? Hisz tudod! És ki feszített ki rá mérőzsinórt? Mibe eresztették sarokpilléreit, és a szegletkövét ki illesztette be, amikor ujjongtak a hajnalcsillagok

Amikor ujjongtak a csillagok---

El tudnál jutni a tenger forrásához, sétáltál-e már a tenger fenekén? Mutatták már neked a halál kapuit, s láttad-e már az alvilág kapusát? Fel tudod fogni a föld egész terjedelmét, valld csak meg őszintén, érted-e teljesen?
Voltál-e a hóval töltött tárolóknál, láttad-e valaha a jégeső pajtáit, miket fenntartottam szükség idejére, a harc és háború napjaira?06:38

Hajnali mailváltás egy olvasómmal.

miiii       ?
NA neee.
be vok rúgva. lana del rey-t hallgatok.
van még amerikai  zene...
eszembe jutottál
holnap konferenciára megyek... a környékedre
eszembe jutottál
csak tudnád kidobni jézust, mint a rossz drogot.
ami tönkreteszi a vénáidat...
akkor jó lennél
igazán jó.
P.

Kedves P.!
Lányom tegnap ezt a mailt küldte nekem egy fotóval:
Apóka! Ezt neked! Székre vágyakozó Philippe, a seregélyünk.
Zsófi

szívélyes üdvözlettel:
d.

09:24

Mester! [...] egyenlőre nagyon keveset dolgozom, nagyon visszaesett a munkalendületem. Rám sohasem tett jó hatást a kiállítások utáni közöny, elutasítás, negatív megjegyzések. Pedig ismertem ezt a közeget nagyon is jól, és tudatosan kerültem is. A további út nehéz piszkosul, végigjártam a galériákat, kidobtak mindenhonnan..., és milyen hangnemben..., tudom, bírni kell... Á.

Köszönöm a levelet, kívánom, hogy össze tudja magát szedni. A kiállításáról tőlem nem negatív kritikát kapott... Ha én a külső véleményekre figyelek (voltak), a szakmát el se kezdem. d.15:11

Országos Széchényi Könyvtár
E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya

Tisztelt Váli Dezső, örömmel értesítem,
hogy a Strindberg-kötet a mai napon felkerült a MEK-be:
Egyedül : Egy lélek fejlődése / August Strindberg ;
fordító Mikes Lajos; illusztrátor Váli Dezső

http://mek.oszk.hu/15500/15562

szívélyes üdvözlettel:
Góczán Andrea
MEK-könyvtáros

Ebben az a vicc,
hogy a könyv is épp ma lett kész,
került ki a nyomdából.
Megvan.
Egyelőre - várom a Svéd Követség levelét -
300 példány készült.
A Könyvhéten az Írók Boltjában
és annak a standján jelenik meg.
Vagy nálam vehető át, ajándékba.

Ez, a Magyar Elektronikus Könyvtár levél pedig:
nem tudtam ezt a tervüket.
A honlapról szedték le, csak ez történhetett.
Annyit mondtak, tervezik,
hogy az egész életrajz-sorozatot beszkennelik.
Strindberg begördül Magyarországra.
15:57

Postán rögtön megy egy példány Bognár Robinak, aki minden könyvemet szerkesztette, csak aztán a Charlie-lövöldözés kapcsán - nézetkülönbségeink miatt - azonnalra fölmondta velem a barátságot.
Én akkor azt mondtam, s ma is azt mondom: olyan fokú erkölcsi fertőzés, amit elkövetett ez a vicclap a mohamedán és a katolikus hit többszöri kigúnyolásával, hogy bizony az igazság a két fivér oldalán állt, - mindaddig, amíg el nem kezdtek lövöldözni. Onnét bűn állt bűnnel szemben.
Hogy akkor népek és kormányfők szimpátiatüntettek a lap mellett a sajtószabadság nevében, az Európa nagy részének szellemi lepusztultságát jelzi, sajnos.

2016. június 3., péntek

05:23
S. Nagy Kata - 1970 óta barátom, hogy kiállításunkat rendezte -
viszont három év után újra szóba áll velem, váratlanul, fölmondta az öriharit.
Három év után túllépett azon, hogy... hagyjuk.
Már voltam nála, öröm, sok minden - a régi, ismerős képek a falakon,
a Pieta-szobor - hamarosan viszem neki az új Strindberg-kötetet.


09:32
Kata szellőztet.   F/2016/088


12:11
Megettem egy Fideszközeli kiflit, Kata főzött nekem paradicsomsalátát, aztán kijavítottam a Ferences műterem - A/2015/36-ot, 90 centis. Talán jobb is lett. Illetve, ne álszerénykedjünk. Nem véletlen a címe.

 

19:57
Új helyzet, hogy csak távolra kell már szemüveg. Ennek két megoldása lehet, a hagyományos, elegáns és buta, ahol a rettentő drága multifokális lencse alsó fele ablaküveg. Vagy ez, egy igen keskeny csík az egész, kissé fura, de tökéletesen praktikus. Optikus barátom először nagyot nézett, de aztán-, ő mindent meg tud csinálni. Háromszor vágott le kb. egy - másfél millimétert az aljából, a monitort még éppen látom alatta, most tökéletes. Illetve a harmadik megoldás; az nekem szokatlan lenne, fölvenni-levenni, vagy homlokra tolni.

 

20:51
Esztéta barátomnak írtam, hogy vele ellentétben én szinte ugyanolyannak látok – értékelek egy képet, ha  fejjel lefelé nézem, vagyis a szavasítható – irodalmi része alig-alig érdekel. Erre szabadkozott, hogy ő végül is kívülálló...

Nem, öregem, ne tréfálkozzunk a szakmákkal. Hogy az esztéta, a kritikus kívülálló, stb. Ami a te megközelítésed, hogy a téma tartalma felől indulsz el, az az egyetlen lehetőség képről beszélni. Képről beszélni lehetetlenség, abszurdum. De az érdeklődők miatt mégis feltételen szükséges. d.

 

Deske, a róla való beszéd, hm igazad van, bár némileg kedvem szegted (ez a szakmám) – de már késő leszokni róla... :))) H.

 

2016. június 4., szombat

08:50
SMS a ma 76 éves Cs. Zsófinak.

Te öröm vagy sok embernek. Csüggedés max. napi fél óra! d.

08:53
Meséli ismerősöm, részt vett egy londoni kisgaléria alkalmi aukcióján. Az érdeklődök a tulajjal együtt bútortól bútorig haladtak, a leütés golyóstollal a jegyzetfüzetre. Volt ott egy szép nagy ebédlőasztal, 200 font. És nem kellett senkinek. Ismerősöm úgy gondolta, akkor most nyilván 180 fontról kezdik újra. Nem, kikiáltási ár 30 font. Ami aztán fölment 240-re.

 

12:57
Teljesen komplett a tegnap mutatott kép. Minden rendben, csak dögunalmas. Illetve az nem lenne baj, csak nem úgy dögunalmas, ahogyan én szeretem. Lemostam.

 

2016. június 5., vasárnap

08:25
Emléknapja volt. Trianon igaz történet, akár Szent István katonai sikerei, vagy a Toldi estéje. Hogy mégis folyton ezt emlegetjük; az mint az antiszemitizmus. Ez a trianonozás káros; ön-, és közromboló.
Természetesen helyénvaló mások bűneivel is foglalkoznom, (a magánéletben is). Mihelyt a magaméit mind rendbetettem.és hazafelé, a hatos villamoson írt kézirata

 

09:04
Ma abbahagyom a napi testsúlymérést. Végleg, vagy egy időre.

 


09:14
A világtörténelem legnagyobb trollja.
Alan Abel mozgalmat indított az erkölcstelen tehenek felöltöztetésére, a szoptatás betiltására, a kövérek megadóztatására, volt a Világ Legkisebb Péniszű Férfija, és elindított egy nem létező nénit az elnökválasztáson. Nem tudott akkora hülyeséget kitalálni, hogy ne lettek volna lelkes követői.

 

...1959. május 27-én egy fura, szemüveges-öltönyös alak tűnt fel a Today Show, a legnépszerűbb amerikai tévés magazinműsor stúdiójában. A G. Clifford Prout néven bemutatkozó úr a Society for Indecency to Naked Animals nevű szervezet elnöke volt, és a meztelen állatok látványa miatt felháborodó tömegeket képviselte. A SINA terve az volt, hogy ruhát adjon az illetlen tehenekre, lovakra és egyéb haszonállatokra, hogy azok ne jelentsenek többé veszélyt a közerkölcsre, és az amerikai nemzet morális integritására. A többség persze kiröhögte, de nem mindenki: egy héten belül 50 ezren jelentkeztek a SINA tagságába, a szervezet mai pénzben számolva százmillió forintos nagyságrendű támogatást kapott tőlük. (Csakhogy a SINA valójában nem létezett. És Abel egyébként a SINA támogatására érkezett összes adományt visszaküldte)...


...profi golfozónak kiadva magát balettozni tanította egy golfklub úri közönségét, azt állítva, hogy ezek a mozdulatok javítani fogják a golfjátékukat...
http://index.hu/tudomany/.../


12:40
A mai svábhegyi sétánkról ennyi. Elképedtem, mit tudnak művelni a madarak/bogarak. És sajnálatosan nekik is igazuk van.
16:37
Almási Miklós megtisztelte a Versnaplómat egy cikkel.

Azért az fantasztikus, hogy Deske, Magyarhon egyik markáns festője ír. Tudom róla, hogy híres naplója meghaladta már a tízezer oldalt, de más a nap mint nap próza és más a vers (na, jó, a szabadvers),  évente egy, olykor négy darab. Vallomások, gyónások.

Miért ír a festő? A képírásban olyasmiket képes elmondani, ami kikerüli a szavakat, a láthatatlan lényeget tudja eléd hozni. És mégis: írnia kell. Itt, a Versnaplóban néhány makacsul bennem maradó akkordot tudott leütni: mondjuk ’83-ból-

Deske, küldöm, Art7.hu- http://art7.hu/kepzo-es-iparmuveszet/vali-dezso-vers-elete/ ölelés: alma
[későbbi időben majd itt ]

Hát ez bizony (legalábbis egyelőre) csak az Írók Boltjában.

 

2016. június 6., hétfő


10:21
Hát akkor ezután jókat fogok enni. Hagymás rostélyos. Hátha ennek is van valami értelme.

 

12:23
Azonnal két meggyes-mákos kifli. Forrón. Ezt adtam érte. A/2015/71

 
14:41
Ez is móka. Baráti ígéret, és meg lett küldve címemre a Strindberg kötet, hangoskönyv formában.
Letöltöm, és továbbítom rögtön a Széchényi Könyvtár elektronikus részének, hogy föltehetik.
S akkor látom, hogy ez tőlük ered, az én 20 év előtti könyvborítóm, és ISBN számommal.  
Íme: https://we.tl/vm8p7hJEBV19:12
Egy búcsúlevél, s evvel el is ment a délután.

 

20:13
Most találtam egy fotót - igen, a facebookon - fiamról, aki a múlt héten Amszterdamban forgatott egy koncertet.
2016. június 7., kedd

09:54


Egy(etlen) reggel 06:15 - 09:15

1. a győzedelmes élet F/2016/090 3. ezt a ráépítést nem láttam, Nyugati tér, szerencsés

az élet győz

4. Kálvin téri aluljáró. De jó, hogy már van ilyen plakát. 5. egy autó oldalán  6. ma ez ügyben kellett a Belvárosba

8. fogorvos után, korszerűen 9. mondták, a fémpöttyök a vakok számára F/2016/091

10:29

Levél megy,
a borítékban a fogorvostól lopott cipővédő.
Merthogy vendégségben nála kéretik papucsban.
De hát én azt utálom.
Más is lehet így.


10:52
Igen, a művészet minden titka ebben a mondatban, mért lesz jobb a kép, ha azt ott kicsit barnábbra veszem.
Felfoghatatlan.

Építész. Meséli, ha olykor valami (szép) vakolatszínmintát akar küldeni a megrendelőnek, egy képem egy faktúrás részletét veszi le a netről.

11:07

A/2015/35 tovább.11:32

Nem kell a hámozással vacakolni.
Kiharapom.


12:19
Mail jött, benne egy blog linkjével, amit egy rk. pap írt a szimpatikus - antipatikus papokról.
Válaszom:

Bocs, csak most olvastam el a cikket, nagyon jó.
Nagyon idegenkedem tőle, amikor papok minőségéről beszélnek, az közömbös. d

 

13:49
Megjött B. Robi válasza is, megkapta a Strindberg-kötetet, avval küldtem, hogy (bár nem érintkezünk, de) AZ NEKED DUKÁL:


Köszönöm, Deske, nagyon szép a könyv.
Gratulálok. R


15:51
Teljeskörűen életbe léptetett új létkoncepció. Mail asszonybarátomnak:

- hogyan kell értelmeznem ezt a mákosgubaképességet, egy kicsit közelebbről, ha lehetne-- d.
- úgy érti testközelből?
- úgynevezett igen
- mondjuk jövő hétfőn megismerkedhet vele. ha úgy gondolja
- mindig csak ez a várakozás
- addig jó, míg vágyakozunk... addig bármi lehet... amikor amikor vágyunk tárgya, az a fránya, szembekerül, aztán szájba, megszűnik a vágynak tárgya
- szembe ne kerüljön. mérgező
- csukott szemmel egye
- egye fene
- én magának szánom :) fenének ad a fene
- szánom bánom16:10
A történet evvel be is fejeződött. Ma kaptam egy 1922-es Strindberg-kötetet a szerző dedikációjával.

 


Ebben a könyvében írja S. ezt is:

Balzac, akire sohasem untam rá. Igaz, sohasem teremtett olyasmit, amit műalkotásnak lehetne nevezni, különösen manapság, amikor a művészkedést összecserélik az irodalommal. Balsacnál minden mesterkéletlen; nem látni soha kompozíciót és nem vettem észre soha a stílusát sem. Nem játszik a szavakkal, nem pompázik soha fölösleges képekkel --

 

16:29

Mindezek fényében már föl merem tenni,
egy nemrég készült portré az új szemüveggel, tetszik.
Igaz, én csináltam.
De hát ez az egész úgyis csak egy napló, magamnak -- :))
F/2016/089

17:01

Telefon a Svéd Nagykövetségre. Ja, igen, megvan a levele, nézem is.
Lehetőséget kaptam, hogy egy(két) kötetet leadjak a portára.

18:36

Még a délutánba belefért hozzányúlni.
A leghosszabb nappalok,
ilyenkor délután nem lehet
a szokott helyen dolgozni, odasüt.

A/2015/3221:05

Este bringa a Margitszigeten, bukósisakkal és fejlámpával, ilyen se volt vagy tíz éve.

2016. június 8., szerda

04:57

When playwright August Strindberg
couldn't write, he painted.
Adrian Searle finds his work
botched, mucky - and fascinating.
- - - - -
Tate Modern Exhibition
August Strindberg:
Painter, Photographer, Writer
17 February – 15 May 2005

There was a terrible,
lifelong restlessness about August Strindberg.
He was perpetually in conflict with Swedish society.
In fact, his condition seemed
to be that of a natural and habitual transgressor.
Michael Glover
- - - - -
Nationalmuseum, Stockholm
dec. 2012

17:52
Mára ennyi telt; nagyon fáradt. A reggeli lapban, hogy Tóth Krisztának új verskötete, azért délután be az Írók Boltjába. Hazafelé már az, a villamoson; az első négy után: nagyon jó, de kicsit olyan (a fortepan töménysége után), mint (Doktor Faustus után) a Királyi fenséget olvasni. De bízakodom; majd--

KÖRNYÉK
Átérsz egy hídon, és odaát mindenki fiatalabb nálad:
a járókelők, a biciklisták, a fák, a szobrok.
Lehet, hogy ez az idő, csak eddig sose láttad.
Valahogy nem akadt ezen a környéken dolgod.

Visszafordulsz, de a hídon szédülni kezdesz.
Sima tükör helyett ez az örvénylő vizű kétely,
hogy mivel is kéne hazamenni, és kit találsz ott,
ahogy magadat hagytad ezelőtt néhány évvel.

Húsz éve ámultan beszélgettünk róla a Klubban; az öltözőben. (Rég tűnt figurák, a reumatológus főleg csudás fenekét emlegette.) Egy estjén megszólítottam, hogy egy képet adnék köteteiért. Választott. Irodalmi lapokat nem olvasok, később Robi fölhívta a figyelmemet egy-egy hatalmasan erős munkájára. Azokat be is tettem ide, a VERSTÁR-ba. A haldokló kutya, a krematóriumos. Aztán lassan valahogy eltűnt számomra. Ez a kötete most vagy tíz év után. Jó lett volna ezeket a munkáit is megtárgyalni Robival.
Persze körülnéztem a boltban, van STRINDBERG és van VERSNAPLÓ is.
Na, ez most!:

...Titkos életem repedés, ami túlfut az élő arcon,
út az idő mögé, egy hely, ahol nem haragszom,

Titkos életem állomás, amelyen a vonat átrobog,
csönd lesz és vaksötét, amire tízig számolok...
     Dal a titkos életről18:42
Anyácskám mesélte, ő még látta is. Egy idősebb úr a boltban mellette próbált-, majd vásárolt cipőt. Női cipőt. Az alkalmazott volt kissé zavarban. Anyácskám tudta a történetét. A férfi fiatal korában párbajt vívott, talán becsületsértési ügyben, amerikai párbajt. És veszített.

2016. június 9., csüt.

09:57
Az Úristennek van irodalmi vénája.

... a papi harsonára Jerikó falai leomlanak. A Szentírásban gyakran úgy tűnik, hogy Jerikó a világot jelképezi... az ember, aki Jeruzsálemből Jerikóba ment le és rablók kezére kerül, Ádámnak jelképe, aki a Paradicsomból a világ számkivetésébe került... A jerikói vakok, akiket Jézus meggyógyított, a világ vakságában lévő embereket jelképezik... Jerikó, vagyis a világ el fog pusztulni. A világ vége... harsona hangjára... Urunk harsonával győzi le Jerikót...
Origenész áldozópap

Vagy nekünk vannak isteni adottságaink.

 

10:50

 

Új képhez nincs lelkierő.
Régieken kapirgálok.
Ehhez is drog szükséges
(koffeintabletta).
Nem akarnék
hozzászokni.

Műterem vasárnap - A/2016/08
60x60

Ez az asztal lefeketedett. Szép lila volt.
Ettől lett színes a kép. Merthogy az ablak csöndesebb
színei jobban (jól) érvényesülnek.
És a rózsaszín sem tetszeleg már magában,
mert nem a lilával beszélget; hanem most szolgál.

A/2016/08


11:09

SMS: átutalás, HUNGART, szerzői jogdíj: 67.131 HUF, mi a fene. Mi lehet ez, ilyen rég nem volt. Valami drága képemet adta el valaki valakinek. Nagyon helyes. Ebből 372,9 sajtosrudat lehet venni. Egy jó okostelefont, amire semmi szükségem, de  ̶  Két heti alkotóház. Sok-sok villamosjegy. Ja, az már nem kell.

11:58
Tényleg, de rég
olvastam utoljára-

Thomas Mann már kezdettől fogva úgy gondolta, az ő ördöggel cimboráló hőse zeneszerző lesz... és nem pusztán egy komponista, hanem a legtöbb művész életét mutatja be: az ihletnélküliség poklától a megszállottság isteni vagy ördögi örömén át a teljes elernyedésig és tönkremenetelig... mutatja, hogy még élete végén sem tudott teljességgel bűntudat nélkül tekinteni művészlétére és arra, hogy nem "rendes polgárként" élte az életét. A klasszikus manni probléma: egészségesnek lenni vagy művésznek a fő motívuma e műnek is...
Wikipedia

12:26

Volt a legutóbbi Vasárnapi Újság /
Berszán cikkben (1913-1915) ez a fotó, ami --
(Berszán egyúttal már az OSZK-é is, zsebemben vittem föl.)
Szülőfalum, a Móricz Zsigmond körtér a háttérben.
Az utolsó ház tetején, a Horthy Miklós út sarkánál
már ott az a hihetetlen butácska toronyféle,
gyerekkoromban sokat nézdegélem, galamblakta.
Vagy harminc éve újrabádogozták.
Ma is megvan.
Az ablakommal szemközti, később Móricz Zsigmond lakta
kéttornyos ház is állt már akkor a fotó szerint.
(Az elmúlt 70 évben leggyakrabban - tán '57-ben először -,
derűs tompasárgára volt festve.)

1915 nyara, orosz hadifoglyok csatornát építenek
a Villányi (Szent Imre herceg-, ma újra Villányi) úton.

13:45

Még ebéd előtt volt mód befejezni ezt is.

A/2015/48

Ebéd közben váratlanul a Concerto a Bartókon.
Arra oda kellett figyelni, nem beszélgettünk.
Kár hogy nem tanultam semmi zenét.
Érdekes ebben a műben mindig szól valami,
ami a főtémába belebeszél, ellene mond.
(Ez gyakori fogás?)
Aztán néha - madárhang - élesen kitisztul.


16:45
Olvasom ezt a Tóth Krisztinát, fájdalmas, néhol szép. Olyan kedvesen nyafog, mintha én mondnám. Híresen gyönyörű volt, ez lehetett a huszonnégyórás leterhelő főfoglalkozása. Rettentő sok baja volt/lehetett evvel.

 

19:07
Az új módi, ha éhes, csak úgy bekapok valamit. Nagyon érdekes.
Ugyan figyelmetlenül, de ma ot képet hoztam rendbe.

21:59
Két koffeines tabletta reggel. Este lefotózva, és a honlapra is fölkerült, merthogy kész:
A/2013/47, A/2015/32, -35, -36, -48, -63, -64, A/2016/08, -34

 

 

2016. június 10., péntek

 

05:59
Kapom a maileket, hogy túl hosszú szavakat használok, keveslik szövegeimben a w-betűt, és hibás az állásfoglalásom a gomolyfelhők ügyében; de ami kézenfekvő lenne, hogy milyen baromi jókat írok --, üres szatyor, semmi, semmi, semmi.

 

09:06Ma reggel megint
a futóvendég a Klubban,
ezúttal hozta a párját / az asszonyt is.

vadkacs a Klubban

12:07
Most kaptam, három és fél perc.13:19

Tovább: Vidám műterem - A/2015/65
50x50 cm.


18:31

Belátom, nagyon magas labda volt erre a provokációra, mai első bejegyzésémre elmeéllel válaszolni. Hogy tessék engem megdícsérni. Mert, ugye, a mi XXI. századunkban a minimum fanyar, ide-oda pattogó hangvétel kötelező. Nagyon nehéz feladat. Kíváncsi voltam. Egy barátomnak sikerült igazán.

Aki maga is ír, nem szívesen nyilatkozik. Maga szeretne baromi jókat írni, s némi féltékenységgel veszi tudomásul, ha más ír baromi jókat. Tedd a szatyrodba: Jókat írsz. Sokszor beemelem blogomba forrás megjelöléssel egy-egy szösszenetedet.
PS. Eredeti gondolkodó vagy. Ez leggyorsabban versnaplódból derül ki, amely tobzódik a gondolatokban. L.

Ez jó, ugye?!

 

18:44
Ma de.-du. tovább, ill. bef., valamint föl a honlapra: A/2015/32 -35, -62, -65.
A kép nem olyan, mint a mateklecke, amit a tanítónéninek le kell osztályozni, hanem mint a kelkáposzta a tányéron.2016. június 11., szombat

16:41

Nincs szükségem megerősítésre,
de örültem barátom véleményének,
szerinte is totális tévedés volt
Kazovszkij Lenocska életművéből
a Nemzeti Galériában utazócirkuszt
és elvarázsolt kastélyt csinálni.
Harminc jó képet kellett volna kitenni,
kihagyva pld. a szex attribútumokat, mi közöm hozzá.
Persze igazuk van, ez hozza a nézőt. Hozta is.
Sikerét nem irigylem, megérdemli.

Találóan igaz, hogy nagy művész-, és nem olyan nagy festő volt.
Hatalmas szellemi építményét
- néha vitatkoztunk - mindig csodáltam.

Hogy elcserélt képemet befejezte-e végül, nem tudom.
Én az övét azonnal, még akkor, Győrben, júliusban.
(Formáihoz nem nyúltam, csak a véresen vad színeit.)
Évekkel később még azt mondta, készül rá.
Az átfestett magáét megnézte:
Jé, téli tájat soha nem csináltam.
Vándorállat a téli műteremben - AX/2003/40,

80x80 cm, olaj. Most egy titkos gyűjtemény része.

Kazovszkij


18:28
Most belenyúltam egy kis (30x30) tavalyi képbe. Műterem ködben - A/2015/07. Grafikából igazi kép lett.
Ez kárpótol az egésznapi semmiért.

2016. június 12., vasárnap

05:59

Az elmúlt napokban dolgoztam rajtuk, száradnak. F/2016/092. Vannak.12:41

A Svábhegyről ma ennyi.


19:23
Nehezen döntök. Nyár; Katáé nincs megoldva. Mégse megyek (a Töreki-meghívások elmúltával) a kecskeméti Házba, kettőnk egy hónapja 360 ezer lenne. Fura, most nem is kívánkozom oda. Így lesz jó: idén július művésztelep Margit körút. Szeretem ezt a szobát, és minden kéznél van. És reggel helyett lehetne délutánonként Lukács uszodázni, ezúttal kettesben.
2. Ugyanilyen fontos, hogy eszembe jutott a Doktor Faustus. Ettől kissé hazaérkeztem (honnan). Előkerestem Katánál.
3. Hogy kidobom / továbbadom ezt az új kötetet (Tóth Krisztina Világadapter), még egyszer belenéztem. Ez szép:

MAGNAK JÓ LESZ
... Rákos apám
hajdani uszodákra gondol.
Beszélek hozzá, más felé néz...
   
VASGOLYÓ
...Gyerek volt még a testem, így hiába
vágytam rád felnőtt szerelememel...
   

...Mindig jó volt beszélgetni azokkal,
akikről tudtam, hogy ismernek téged...

Aztán egy nap a zúgó forgalomban
szembejöttél, félig már öregember,
és perceken át csak a szádat néztem...

Valamit mondtál, hogy már unokád van,
nem is figyeltem, félrevert a szívem,
nagy lengő vasgolyó a levegőben,
nézd, mondtam, éppen bontják azt a házat.

 

2016. június 13., hétfő

04:47
A nyomógombok működnek, kezelésüket ismerem. Így hát semmi akadálya, holnap leutazom, és átveszem a kisváros vagy a kollégium vezetését. A szerzetesi beöltözést viszont mégsem vállalom, azok a kötöttségek; nem és nem és nem akarnék én barna csuhában hazatérni. Álomban bomlott agyam így reagálta le esti döntésemet, hogy Kecskemétre bejelentkeztem ugyan, de idén júliusban mégis elmarad az alkotóház, ma telefonon lemondom. Itthon maradok. Nemcsak pénzkérdés. Valami elmúlófélben.

Az is nyomaszt, harmadszor cserélem ki a vécétartály-dugattyú szelepgumiját, és még mindig folyik. De csak olykor. Illogikus. Igaz, viszont új szemüvegem tökéletes, szeretem.

12:29
Kata végső búcsúja a Néprajzi Kutatótól, októberben (őket is) kiköltöztetik a Várból, ki, a Vágóhíd mellé, ez már őt nem érinti, már rég nyugdíjas. Szóltak, vinné el szobájában maradt tud. könyveit. Délelőtt Kata zokniban, lábujjhegyen egy kolleganő íróasztala tetején ágaskodva válogat. Két zsákot töltöttünk meg, vállon haza, ugyanannyi az udvari kukába. Hogy összecsapták az intézeteket, könyvtárukat is, fájdalmas utasítás, azt harmadával szelektálják meg. Ilyenformán nekik most nem kellett semmi.

Az Intézet kolostor volt eredetileg. Ekkora csigakövületet márványpadlóban még nem láttam, láb lemér, extrapolálva :-))) 40 centi. A Nemzeti Galéria padozatán is van egynéhány szép példány, de azok nem ekkorák. F/2016/093

 


13:20
Kértek tőlem ebbe a könyvbe is dedikációt:

Figyelembe veendő!,
szerepel ebben a könyvben
valami STRENDBORG is...
vd.

 

15:42
Hogy szóba került, kiderült keresgélnem kell - noha megőriztem -, nincs struktúrált helye a fotóknak, amiket a Strindberg illusztrációkhoz keresgéltem össze a netről; régi stockholmi és szentendrei utcaképek.

Kedves P., persze annyira izgatott, hogy délutáni alvás helyett megcsináltam, munkafotók; ilyen még nem volt. Hogy hova tegyem, hogy meg is találjam a honlapon ezt a párat a 49.818 (megnéztem) fájl között.
Végül ide, a könyvekhez. Meg a rajzok is, együvé:
http://deske.hu/konyvek...
ölel: d.

 

20:06

Vicces, hogy még este nyolckor is lehet festeni.
A/2015/18
30x30 cm.

2016. június 14., kedd


13:31

Ma ez tovább.
Tavaly tavasszal kezdtem.
A/2015/14
30x30 cm.

14:53
Válaszolt a Svéd Nagykövetség.

Kedves Váli Dezső!

Először is engedje meg, hogy megköszönjem a látogatását és az ajándékpéldányokat Strindberg Egyedül c. kötetéből és azt is megköszönjem, hogy ennyire szívügyének tekinti a kötet újrakiadását. Gratulálunk az újranyomtatáshoz és reméljük sok mindenkinek örömet okoz majd kezébe vennie ezt a szép könyvet.

Ugyanakkor szeretném egyben arról is tájékoztatni - Trouvé nagykövet úrral való egyeztetésünk alapján – hogy nem áll a nagykövetség módjában támogatni a felvetett példányszámok felvásárlását. Egyrészt, ahogy említettem még mindig szép számban van a kötetből nálunk, másrészt az idei kulturális költségvetésünk nagy részben már le van kötve és a fennmaradó részt is priorizált projektek támogatására szánjuk.

Köszönjük a megkeresést és az érdeklődést! Bár tudom, hogy nem egy jövedelmező üzletág a könyvnyomtatás, minden jót kívánok a könyv terjesztéséhez és megismertetéséhez!

Üdvözlettel: Edina Tánczos

 

Kedves Svéd Nagykövetség!
Köszönöm a választ. Félreolvasása levelemnek, a többlet-köteteket egyáltalán nem maguknak szántam, hanem magyar könyvtáraknak, ajándékba. Olyannyira, hogy ha van még egy-két tucat fölös példányuk a húsz év előtti kiadásból, javasolnám az elosztó cégnek elküldeni:
Könyvtárellátó Nonprofit Kft.
t: 061 237 6900
1391 Bp. Pf. 204.
Szívélyes üdvözlettel: vd.

16:48

Deske, azt ugye tudja,
hogy azok a kövületek a mészkövekben nem csigák,
hanem ammonitesz-maradványok?!
ld. pl. https://hu.wikipedia.
üdv, f.


Ilyenekkel engemet ne tessék zaklatni.
A 3 unokám nevét is évekig tanultam. d.

17:50
Mail Kecskeméti Kálmánnak

Drága Öregem!
Ezt a Strindberg Egyedül-t a múltkor (1961) te nyomtad a kezembe.
Most kiadattam (másodszor).
Nem ugornál föl egy teára?
ölel: d.


2016. június 15., szerda


13:03

A Dömötör vécétartály
dugattyúja műszaki/medicinai csoda.
A miénk minden ízében, bevizsgáltan
hibátlan, és mégis.
Most, hogy ötödször bizgeráltam a létra tetején
(harmadik tömítőgumi),
rezzenetlenül továbbra is eresztett,
viszont! elmúlt tőle a fejfájásom.

Úgyhogy másnak is merem ajánlani.
Illetve, ha kiderülne,
hogy csak ez a használt példány hat
- nem tudom, létra kell-e hozzá -,
akkor szívesen kölcsönadom.
Valószínű, elég egyszer,
vagy többször megérinteni.

Végül bolti új,
fehér gumival, 2590 HUF.18:15
Kata el, a vacsoraválasztás rám maradt. Akkor, ami a hűtőben kézmagasságban, legelöl.

21:57
S. mondta: szegény nagyszülők, akik úgy érzik, az ő feladatuk (is) az unokák nevelése, így aztán jönnek a konfliktusos találkozások. Amik aztán ritkulnak. Szereptévesztés, az ő feladatuk ennyi: szeretni.

2016. június 16., csütörtök

06:19
Mail F-nek:

Penitenciának Jézus szíve megkeresését kaptam. A Biblia-keresőben 12 találat. Amint látom, te is csináltad. Köszönöm. d.


17:18

Az A/2015/63 kerettel.
Csak két szóba merem írni, remek mű.
Vagy legalább így: naggyon tetsz.

Műterem, fehér horizont - A/2015/63
40x40 cm.

fotó: F/2016/097


18:08
Ilyen régen volt. Ma annyira fáradt, hogy harmadjára lifttel a hatodikra.


21:53

Dugattyúbaly (sic) nem jár egyedül.
Hogy ő akkor már új bóját is szeretne
maga fölött.
Engedelmeskedtem.
2450 HUF
(Egy kis faék tartotta már csak megfelelő szögben.)

Közben egy képemet nagyon megdicsérték.
ez is jó.

2016. június 17., péntek

15:32
Hétvégére Katával b(B)alatonra, kikapcsolódni, nahiszen.

2016. június 18., szombat

06:55
Még egyet alszom itten, aztán irány haza.

07:45
Kísérőm, Faust doktor, 1975-ből. A változatosság gyönyörködtet. Téged.


10:21
Kedves L., megtört a jég, 2,5 kép eladva. Nagyon! köszönöm, és sürgősen kérek egy bankszámot, sürgősen szeretném visszaadni. d.


20:01
Kata mostanában valamiért
megszerette a focit. Hallgattam vele az izlandi meccset; 1:1. Nézni viszont közben tabletről a Párizson keresztül (1957., Jean Gabin), fél füldugóval. Éppen egyszerre értek véget.

21:19
F/2016/098

F/2016/099

22:43
Mailváltás Gáborral,
hamarosan megírja a Vasárnapi Újság utolsó fejezetét.

- Szia Deske. Az utolsó számba szánom. Észrevételt örömmel veszek. G.
- Szia Gábor. A Balatonról írok. A sárgával jelölteket kihúznám, az mailben nem megy át, hát kurzíváltam [dőlt betű] is.
A súlypontokat félkövérrel. A szövegeket témakörökre csoportosítottam, ezek pld. ennek szellemében bővíthetők is. d.

A Vasárnapi Újság 62 13 + 49 fejezetének az összefoglalója

A VÚ feldolgozása 2011 szeptemberétől ben kezdtem. Kisebb megszakításokkal, az évfolyamok áttekintése 2016 közepéig tartott. Ez több mint 4 év. Mind a 68 évfolyam (1854- 1921) tartalomjegyzékét elolvastam. Egy-két évfolyamnak hiányzott a tartalomjegyzéke. Ez gondosabb lapozással volt helyettesíthető.

A lap fő jellemzői:
A google számolása szerint a lap teljes terjedelme 57 000 oldal.
„Arany János 1882-ben halt meg. A Nyugat első száma 1908-ban jelent meg, Ady verseivel. A két dátum közötti korszak egyik hosszú életű /68 évig jelent meg/ lapja a Vasárnapi Újság. A hetilap élettartama jóval meghaladja az Arany-Ady közötti időszakot.” – írtuk az első szám bevezetőjében.
Több elhallgatás, máskor becsmérlés tapasztalható a VÚ-t illetően. Meggyőződésem, hogy akik ezt teszik nem, vagy nagyon felületesen ismerik a Vasárnapi Újságot. Kirívó a Vajda Jánosról készített nagymonográfia. Ennek magasan képzett szerzője egy szót nem ír arról, hogy Vajda munkatársa volt a lapnak és több írása jelent meg benne. Ellensúlyként indítottuk az „Idézettség” c. rovatot.

Feldolgozása:
Előbb h12- , majd h14- jelzést kaptak a fejezetek. Az előbbiből 13, az utóbbiból 49 készült. A h14-33 fejezetig különböző szempontok szerint válogatott szépirodalom jelent meg, majd ismeretterjesztő próza. A VÚ és a Nyugat kapcsolódását több fejezetben mutattuk be. A lap gazdag képanyagából korábban bővebben adtunk képet, majd 20-ra korlátoztuk a fejezetenként beiktatott képek számát. A korai szépirodalmi fejezetekbe néhány szemelvény bekerült a A Hét, az Élet és a Nyugat c. lapokból.
A VÚ nagyszámú verset közölt. Kezdetben több klasszikust és a korszak közepes verselőit. Még a Nyugat indulása előtt számtalan verset és prózát, folytatásos regényt jelentetett meg, a Nyugat későbbi munkatársaitól.  Sokat Adytól. Házi szerző volt többek között Benedek Aladár, Szász Károly, Szabolcska, Pósa, Vargha Gyula. A prózában Pekár, később Erdős Renée. Jelentős a műfordítás-közlés, ahogy a regényekben is több a fordítás.
A fotó előtt művészi grafika, majd egyre több fotó jelent meg. Az utolsó évfolyamokban túlteng a háborús és színházi előadásról készült fotó. Sok a „kép szöveg nélkül”.

Irodalom:

Galambos Ferenc (1910-1988) bencés szerzetes tartalmas és gondos VÚ-repertóriuma, valamint Baki Péter: A Vasárnapi Újság és a fotogáfia (2005)  jól használható a lap anyagában való eligazodásban.

2016. június 19., vasárnap

09:01
Egyszer kerültem
mesterlövészek érdeklődési körébe - fiatal fiúk, civilben; távcsővel nézegettek zöld anorákomban a háztetőről - mikor Kölnben reménytelenül várakoztam a téren, hogy majd beengednek a Dómba - Madame Titó után. 1974.
Ha már ez az út, akkor persze Klee fiánál tett látogatásom is. Megírtam? Keresőbe: Felix. Persze, többször, sajnos. Jó volt. És akkor legyen itt a Todesengel, a Halál angyala, amit mindig egyik legfontosabb gondolatának tartottam.

 

19:05
Vonaton Székesfehérvár
körül, hazafelé. Mann ezt gyanúsan annyiszor elmondja, főleg a Faustban, de amúgy is, hogy

Nincs-e igazam, mikor azt állítom, hogy a művész depressziós és alkotóan szárnyaló periódusai, betegség és egészség, koránt sincsenek egymástól elválasztva, hanem a betegségben, s mintegy annak oltalma alatt az egészség elemei munkálkodnak, a betegség elemei viszont lángelmét csiholva áthatnak az egészségbe?... a genie, a lángelme az életerőnek egy betegségben jártas, betegségből merítő betegségalkotta s általa alkotó formája.
Az Apokalipszis-oratórium ötlete tehát, s a vele való titkos foglalkozás messze visszanyúlik egy olyan időszakba, midőn Adrien életereje látszólag teljesen kimerült

...hogy magáról beszél.


2016. június 20., hétfő

12:59

Réti virágom,
48. házass. évf. // F/2016/102


 

15:01
Hát befejezték.
[Külhoniaknak: Moszkva tér - Széll Kálmán tér. Már 35 éve rendbe akarták volna tenni. Most vagy másfél évig földúlva.] Mondjam - ne mondjam, így hirtelenjében a hibák. Egy butuska és hibás arányú térképfal kőből, rossz helyen, egy nem szép toronyóra, rajta digitalizáltan, modernül kiírva: 33. Múltkor egy vécét is szerettem volna találni. Talán szándékosan nincs egy adódó - vonzó találkozási középpontja a térnek. Szervezetlen. A kőkerített virágágyások nagyon igyekeznek formáltnak látszani, élek, háromszögek. Nem tűnik vonzó helynek. Bár a Louvre központi elosztótere is az üvegprizma alatt nyilván szándékoltan vonzatlan tér.

 


19:55
Strukturált szép F/2016/100

 

2016. június 21., kedd

05:02
Tegnap este Katával
a Normafánál, rituálisan megnézni a (majdnem) leghosszabb alkonyatot. Az ott már a Pilis. F/2016/101

/


És akik kicsit később szintén ezt fényképezték. Péter, látod ezek az igazi fotósok. Akik nem rettennek vissza. // F/2016/103


17:56
Kata definíciója erre
a szerkezetre röviden ez volt: Jézusmária. De hát szandálra és lúdtalpbetétre - egyidejűleg - szükség van. És mindig kicsúszik. Vagy esetleg középtájon át lehetne fúrni mindkettőt, és egy süllyesztettfejű anyáscsavarral.
Egyéb ötlet?

18:35
VERSNAPLÓ kötetemre
eddig néhány érdekesebb vélemény.
Egy élete végére készülőtől, öregotthonba költözik: "és aztán halj meg tisztességesen" - ez a mondatod engem most nagyon segít.
A másik a medencében: Elkezd egy gondolatot, félbehagyja, és áttér egy másikra. Aztán ismét így. A vers végén nem tudom, hol kezdte.
Aztán: Minőségétől függetlenül helyénvaló volt kiadni, háttérinformáció életművedhez.
És egy, ez kevésbé hiteles számomra: Pilinszkyre emlékeztet.

19:11
Ez is újítás.
Ha az ember olyan késsel szeli az ementálit, amivel előzőleg fügelekváros kenyeret kent.

2016. június 22., szerda

12:01

Nyáridőn, gondolom,
elég egyetlen heverő egy műterembe.
Egy könnyű takaróval.

A/2016/36
60x60 cm.

10:35
Most kértek,
még életemben nem adtam bizonylatot (van ennek valami neve is) eladott képről.

Enkezűleg igazolom, hogy ezt az A/2014/..-os,
60x60 cm-es olajképet enkezűleg,
az ecsetet is beleértve, magam csináltam.
S ez a munkám most
N. úr tulajdonába került. Át.
Bp. 2016.06.15. vd.

14:51

Olvasom az 1915-ös szerbiai vereség után
fogságba esett nyolcvan!ezer osztrák és
magyar baka halálmarsát, éhezve heteken át,
kétezer méteres havasok - kevésnek volt cipője -,
800 kilométer gyalogút, fogolytábor, megint út,
behajózás, megint tábor;
ott aztán kolera és hastífusz;
végül a kegyetlen francia munkatábor,
a köv. nyárra már csak 16 ezren voltak életben,

aztán 1919; a Lenin-fiúk fényképezkednek--

közben Kata vendégtől maradt
franciakrémes jellegű-, zömében fehér
habos süteménnyel kínál.

 

15:37
Gondolkozom ezen
a Széll Kálmán téren. Szóval nincsen neki lelke. Lelketlen.
A biztonsági őr szerint vécére nem maradt a pénzből, az lemaradt.

 

18:43
Óra-húszkor,
időben indultam Oltáriszentségért a Ferencesekhez. Margit körút, és valami nem stimmel. Beugrott egy húsz év előtti hasonló; napfogyatkozás a Balatonfelvidéken. Domboldalon álltam, lassan félsötét, és különös csend. Síri csend. Elhallgattak a madarak. Itt ami szokatlan, hiszen teljesen üres utca. Ja, fiaink küzdenek valahol Franciaországban, focibajnokság. Kata is nézi egy barátnőjénél.

22:01

Érteni vélem a királyi gesztust,
valahogy mégis furcsállom.

Leírtak ilyet is,
állítólag holnap eldől Európa sorsa.

Én holnap fogorvoshoz megyek, és talán
belekezdek az A/2016/37-be.

22:01
Ma van a Wagner-napok záróakkordjának, A nürnbergi mesterdalnokoknak a főpróbája a Müpában. A magyar válogatott Portugália elleni meccsének tiszteletére a mai fanfárt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fúvósai szürke melegítőalsóban, trikolór arcfestéssel fújták.


2016. június 23., csütörtök

14:31

Annyiszor próbáltam már lefényképezni
azt a pillanatot,
amikor letudva az 1200 métert,
föl néhány lépcső,
és a Dunára néző park vár rám,
napi kirándulásom.

De ez az árnyékrács se fejezi ki.

14:36 és 19:53
Mai mindkét terv/
elképzelés megvalósult. 1./ A/2016/37 elkezd 2./ Szárad a számban a korona. Negyed órás pauza. Fényképezni behunyt szemmel, az ember ismeri a gombokat.

Szokatlanok nekem ezek az egyformán nagy képek itt, halomra. De hát muszáj. Á. egy programot írt számomra; ez okostelefonra optimalizálja az ábra méretét. Hja, a köv. generációk. Reprót is ezen néznek. Amikor ezen N. barátom sopánkodni kezdett, megkérdeztem tőle, hány Braque képet láttál eredetiben. Mindnyájan reprókultúrán nőttünk föl.

Ezek az utasító-föliratok az én monitoromon egy táblázat mezőiben vannak. Okostelefonon ezek max. méretben, de egymás alá kerülnek:

Pox (2) dupla: BAL DOBOZ TARTALMA
Pox (2) dupla: JOBB DOBOZ TARTALMA

2016. június 24., péntek

11:40

A britek kilépnek az Európai Unióból.
Elkezdtem az A/2016/38-at, 60x60 cm.
A Bartók Rádióban Ferencsik János vezényel.
Gyerekkorában Pityunak szólították. (Wikipédia)


14:08
Arcpoétikám:
jól eladható képek a műértő közönségnek.
De akár a többieknek is.

16:32

Mindig is hajlottam a józan kompromisszumra.
Adni kell az emberek véleményére.
A közösség bölcsessége.
A rosszalló tekintetek hatására
lúdtalpbetétem leukoplaszttal rögzítését megszüntettem;
átszerelés,
süllyesztett fejű facsavar.
Mégis, ugye, a kultúra.

 

18:55
Rákérdeztek.
Anglia kilépése az EU-ból. Nem tudom a történet helyiértékét, nem értek hozzá. Távolabbról; a szézüllött Európa, hacsak nem tér vissza zsidó-keresztény eszméihez, már a jelenben pusztulásra vagy teljes eljelentéktelenedésre van ítélve.

 

2016. június 25., szombat

09:04

Jó helyen lakunk, mellettünk XV. századi városfal.
Megvéd minket oszmán veszedelemtől.
Csak ezt a kimaródott követ nem értem benne.
Harkályeledelnek nem alkalmas,
ilyen üregesen ki nem fagyhatott,
s játékoskedvű kapirgálók ebbe félúton beleunnak.
Mi történhetett itt.
Annyí kivehető, a morzsalék homokjellegű, más anyagú.
De ami szoborforma megmaradt,
ilyen kő nincsen. De hát van.
Mintha megdermedt lávaömledék.

Kis zöld kőevő.

Gyerekkoromban évekig
geológus szerettem volna lenni.
Pontosabban, inkább mineralógus.
F/2016/105

09:45
Sok édesség után
kívánkozik valami savanyúság. Amire jól esne egy kis édesség.

16:39
Deske, látom, gyűlik hozzá az anyag. VERSNAPLÓ II.:
Legalábbis egyre gyakrabban írod vers formában tördelve a sorokat. Aztán majd a szerkesztéskor kiválasztod, hogy  melyik vers, melyik prózavers, melyik marad próza. (Ez a mai Kis zöld kőevő kifejezetten vers.) S.

Ojjé, itten mű születik. Ugyan szándéktalanul. Telefonra is kell tipografizálnom; szöveg alá (rejtett táblázatban) a kép. PC-n ez mellé kerül. S hogy ne maradjon akkora lyuk, hát tördelem - töredelem, ennyi az ok. d.

17:18
Kata a baracklekváros
üveget a hűtő ajtajában tartja. De megtaláltam.

2016. június 26., vasárnap

08:30
A hatoson, hazafelé.
Végeredményben ez is önarckép. F/2016/104


2016. június 27., hétfő

05:38
Ezt a reggeli levelet
se értené meg anyácskám...

...és képzeld, Dreamweaverben nem működött a CTRL+F, nagy sokára találtam meg a hibát - még a htm-fájlt is visszatöltöttem a szerverről -; röhej, kellett a hely, kihúztam a HUB USB-jét a PC-ből, amin a tasztatura is volt. d.>

Illetve mégiscsak. Vélelmezem, ezt most reggel az égből olvasva, érti.


08:32
Ma (először?)
nem futva az uszodáig. Már tornacipőt se húztam. Hogy gyalogosan is elég munka lesz.

 

08:43
Ez tegnap reggel
a buszvégállomáson. Még a buzgalom órái.

 

08:46
Kedvelt Török
utcai boltom. Utcára kitett, lejárt szavatosságú pékárúk hajléktalanoknak.

 

16:02
Ugyan ilyesmi
nem létezik, ferences negyedrendinek tudom magamat. Drága pasarétiek a vasárnapi boltbezárás-cirkusz kapcsán hülyéskedtek egyet, felirat templomuk homlokzatán.


16:09
Deske, bocs! Ezt nyolc évvel ezelőtt - 66 évesen - írtam a naplómba. Véletlen előkerült. Most is érvényes - persze a környülállások miatt kicsit másként.
"Amiért érdemes mégis ebben az országban élni: itt van Váli is, Esterházy is közöttünk. Tessék olyannak lenni, mint ők! Esendőnek és nagynak. Esterházy is elmondhatja: Rubens – én vagyok."
üdv.: R.

17:33
Beszélgettünk, elgondolkoztam.
Tényleg, mégiscsak, nekem is van egy igazi, nagy-nagy vágyam. Teljesülhetetlen, mert ahhoz át kellene rendeződnie életterünk négy dimenziójának. Titkát magammal viszem a krematóriumba.

2016. június 28., kedd


09:49

Először a magánügy. 03:30 ébredés, lehült az idő,

gondolkodás nélkül újra futócipő. De addig (06:45 indulás):

1./ lerobbant DEL helyett 89eHUF tegnap vett használt HP laptop felépítése,
2./ egyidőben az arra telepített új WIN10 tanulása,
3./ nemkülönben fiamtól vasárnap kapott SAMSUNG (okostelefon)
megismerése is. Ezentúl ez vezérli a laptop net-kapcsolatát is,
meglehetősen olcsóbban.

Nemcsak elvi kérdés. Saját véres gyakorlat is mutatja,
ha adattárolásra használjuk az elektronikát,
márpedig én elsősorban az opuszjegyzék miatt keményen,
akkor nem lehet leállni, követni kell az új programokat.
(Kb. 14 éve én a szemétbe a 100e HUF hibátlan diaszkenneremet,
mert a PC már nem fogadta, öreg volt, két éves.)

És a közügy. Ádám kérésemre (zseniálisan) átdolgozta a honlap
fekete főoldalát telefonra. (Először megoldhatatlannak mondta a feladatot a 16 éves háttérszerkezetem miatt:)
A VÁLI szó is látszik, de fölötte óriásivá nőtt a MENÜ sáv,
amit így rábökéssel könnyű már indítani. A nyíl baloldra került, az is jó nagy lett. A háttér enyhén színezett. Tegnap este - ma hajnalban fejeztük be, videoskype-on instruáltam.

Lehet rajtam mosolyogni, jelenleg elborítnak a feladatok,
egy PC, két laptop, két okostelefon, és egy tablat; mindegyikkel más a feladat/gond.

Ha az ember nagy értékek birtokában tényleg üzembiztos akar lenni, két párhuzamos -, független rendszerre csakugyan szüksége van.

14:44
Deske, a képei se rosszak..sőt... na de feladatgyártásban felülmúlhatatlan... ha minden OK., akkor gyorsan legyárt valami új problémát... esetleg olvasás? L.

Izé.
Visszavittem egy garanc. akkut, hogy rossz.
- Hozza le hozzá a laptopot is. Megtörtént.
- Az akku hibátlan, a gépe szívja le, min. újra kell telepíteni, stb.
- Mennyi maguknál egy ilyen kapacitású gép?
– Négyszázezer, de ne vegyen újat. A használt jobb. És elmagyarázta.
Anyagilag abszolúte nem aktuális, azonnal kifizettem HP; 89e HUF.
Nem azért vettem meg, mert gyönyörű... Telepítek, meg telefonok,
kergetem hozzá a programokat, az egyiket 13 éve kivonták a forgalomból...
Hát így történt. d.

 

18:44
Új gép, új progr.
, 03:30-tól ébren, gépnél; túl az első lépéseken.

 2016. június 29., szerda

06:40
Ma PéterPál ünnep. Pétert keresztre feszítették, játékos* kérésére fejjel lefelé. Én élek, nem vágtak ketté. Jókedvű rokonom négyéves koromban föltett a nyomdai papírvágógép fém asztalára, be, a másfél méteres kés alá. Evvel is megtanított valamire.
     *amennyiben a kötelezőn túli ötlet játékosság.

08:39

Annó fiam is így kereste meg
a napi kávéra valót,
gitárral, Velencében, mesélte.

Emlékezem.

Kaptak egy kétszázast.
Jó zenét csináltak a híd aluljáróban.
Már a parkból hallottam, ahogy hazafelé.
Igaz, a földön mellettük az erősítő.

08:53

Még mindig a hazafelé-út.
Régóta kint ez a csajokat ámító
utcai reklám.

Mindig elolvasom, kedvelem.

16:35

Teljes lázzal/gázzal tanultam,
vagyis próbálgattam használni
egész nap az új programokat,
500 próbálkozás, ami egy mondat infó lenne,
ha lenne kitől megkérdezni.
Érdekes, nem is káromkodtam közben,
lelkesen újra és újra.

Csak egyetlen epizód. Az okostelefonba be a régi
kártyáját, amin 50 telefonszám volt.
S most ahelyett 600 jött föl,
részben
ismertelen nevek is,
amitől tökéletesen érthetetlenné vált a történet,
téboly.
Amíg én ezt kibekkeltem -

Úgyhogy mára csak igen kevés időráfordítással,
igen kevéssé részletgazdag
képre futotta.
A/2016/39
60x60.

17:20
Szüts 70. szülnapjára
Dés zenével elkészült tízperces film, 70 festménnyel. (Messzi emlékek, szívmeleg, a nyolcvanas évektől jó néhány kép születését láttam.) Nagyon erős, nagyon jó mindkettő; kép is, a zene is. (Persze így könnyű, csak egy jó képet mutatni... :))). Be a FILMTÁR-ba (holnap 02:05-től a Széchényi Könyvtár szerverén, örökraktár).2016. június 30., csütörtök

08:30
Elvegyülésem a nép
közé. Hazafelé villamoson okostelefon. Nézem a híreket: Dávid táncolt a Frígyláda előtt. Sámuel II.
zsolozsma.katolikus.hu

15:28
Hóvégi zárás.
A havi NEWS-t 3 pld. kinyomtatni. Adatbázisba minden tétel aznap bekerült, kivéve a news-képek, azok adatait minden hónap végén a táblázatba. (Amit ő is tud, azt a gép írja be.) Most júniusban ez 83 ábra-, néhány óra munka. És közben föl-fölvidultam, mennyi történet, kép, és néhány jó fotó is. És ha kérdik, mi volt júniusban...; semmi. Két marcipános golyó.
E táblázatból látom, tízezer-ötszázadik ábra körül tartok.


 

18:46

Hónapbúcsúzóul
délután kezdve
Búcsúzó műterem - A/2016/40
60x60 cm

2016. június napi látogató: 267

 

oldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu