VALI NEWS    

__________________________________________________________________________________________________________________

VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX-BE / 275.

2018. február 1., csütörtök09:15
Február; 275. levél.
Ez is egy viszonylag kerek szám.
Reggel megpróbáltam egyetlen szárított fügét teljes figyelemmel végigenni. Nem sikerült. A felénél már ezt írtam fejben.

09:23
Verset küldött.
Mail válaszom:

Kösz. Hoppá. Az első életemben, ami tetszik, ill. vonzó Kassáktól. (Festőnek is pocsék volt.) Na, jó, az Egy ember... Hát mégiscsak...?! d.

BALATONNÁL 
 A magyar tenger partján ülök
 nádból font karosszékben.
 Délután 6 óra lehet.
 Nagyszerűen érzem magam s csak elmosódottan emlékszem
 Pestre
 három fehér szobámra
 a gyerekhadra
 mely ablakom alatt szokott zajongni.
 Távoli múlt
 nehéz múlt.
 Most a nap arany fényözöne hull rám
 horogzsinegem a vízben
[a teljes vers]

09:49
Öltöző.
Meséli az ezredes úr, a neutrínó olyan kicsi, hogy tíz(?) a mínusz huszonnegyediken az esélye annak, hogy ha keresztülszeli a földgolyót, útközben találkozik valamivel. Őrület. Ezenkívül: Libanonban a férfiak törvényesen létesíthetnek nemi kapcsolatot állatokkal, de  csak nőstényekkel. Hím állattal folytatott szexuális kapcsolatért halálbüntetés jár.
[Nekem B. bácsi mesélte, aki ott volt. Alcsúton a harmincas években a csendőrök levittek egy kondást, egyik kocája emberkézhez hasonló csülkű malacot ellett.]

 

12:50
Múltkor gázkályha jav
. Katánál. Beszélgettem a mesterrel, célirányosan. És szagot fogtam. Ma a CR1.-es szelepet kicserélte CR6.-ra, ez a kályha nem fog többé zörömbölni. Sikerült.

 

13:33
Ha nincs festékszag
, Kata tud nálam, a műteremben dolgozni. De a hurcolkodás. Most egy farosttepsi számára, hátul pillanatrögzített kábelekkel, trafóval és winchesterrel. De hazatérve is így maradhat. És marad is.
Már egyszer át is alakítottam. Utána tévesen a laposfogót a csípőfogó helyére akasztottam. Ilyen még nem volt. Az élet érdekes.

 

 

15:37
A képernyőkímélővel jött
föl a 11 ezer közül. Nincs a profi fotók között. A törülközőn nagy betűkkel görögül: MAGYAR. Avval stoppoltunk ott, Katával, igen sikeresen. Még olajkályha. A mennyezet alatt farostba ágyazva a két 500 wattos fotóizzó. Festményreprózásnál leengedve és rúddal helyükre húzva. A nagy kép megvan, Ametisztország - A/1973/39, 136 cm. A kályha fölé ernyőt függesztettem, remélve a jobb hőeloszlást. Már akkor is bakra fektetve festettem ez a 2 x 136 szériából egy darab. Az majdnemmind tévút volt. A mögöttem lévő palettaasztal még nem a nagy babakocsi-kereken gurult. A belógatott függönyök: mindig érdekelt e tér öblökre szabdalása. Sok év, mire megszerettem ezt a műtermet, szégyelltem is magam, csendesen. Pedig. Aztán az ablak lesmirglizésével került teljesen helyére a
F/1977/12a

 

2018. február 2., péntek

08:56
Minden nap megbocsátani
Istennek, hogy mért nem vagyok szebb okosabb tehetségesebb sikeresebb mért nem csodálnak szeretnek sokkal többen és sokkal jobban satöbbi.

 

11:43

C. napló, 1986.10.      C.01707
Miki (4 ½) náthás, itthon velem a műteremben.
- Papa fessünk, és nagyon fogok vigyázni, és egyáltalán nem lesz festékes a ruhám!
- Jó, hozd a kötényedet.
- De Papa, nem érem el.
- Told oda a széket a konyhában!
- Jó. (visszajön) Papa megnéztem a festőkötényt, és semmilyen szobában nem találtam meg. Majd fölteszek újságpapírt és te hátul gumival megkötöd, várj, hozok gumit. (elmegy, fél kézzel hátul összefogva magán az újságpapír-kötényt) És... ha festékes lesz a kezem, akkor -BEFEJEZTÜK?! Képzeld, ha lenne egy kicsi babád, és az befestékezné a szemét, és az begyulladna... és ha befestékezném a szemem, az nagyon különleges lenne, és begyulladna a szemem... Papa, narancssárgát kérek!
- Azonnal!
- Jó, akkor én várok. Nem vagyok én olyan pucér, hogy ne tudnék várni!
- Keveset adok lilából, mert az nagyon drága!
- És a barna az nem olyan drága? Az nagyon kicsit drága? És ha barnát pirossal összekeverek, akkor milyen színt kapok? Nagyon kimosom az ecsetet! Most meg egész fényes lila lett, mert lilával festettem! (énekel:) Danikáék lányát! (fest) Papa, jöjj csak ide, olyan lett, mint egy igazi kenderhús. Tojásban van a hús, tudod, mikor Kékkúton voltál, akkor láttál olyan lilát a csokitojásban a kenderhúst. Jöjjél csak! A lila és a fehér már elviszi a kendernek a színét, amit már megnéztél. Vagy nem viszi el. (keveri a színeket)
- Papa, nagyon szület-helyen vetted a lilát? Nagyon régi helyen?
- Festékboltban.
- Nagyon messze van Budapesttől a festékbolt, vagy nagyon nem messze? Most már letörlöm a festéket (ronggyal mázolja). Már megint barnává tettem pirosat, és szeretnék kérni egy egészen pici pirosat. Olyan picit, mint az előbb kaptam. (suttog magának:) Összekeverem. Nagyon élénk színe van a tojás húsának.
- Tojást festesz?
- Nem tojást festek. Valami olyan mást. Rajzolok vele egy olyan Váli Dezsőt. Hogy Váli Dezsőnek születésnapjára készült ez a kép. Leírom. (diktálja magának szótagolva). Papa, föl tudod nekem...? (közben fölpakolja a láda tetejére a zongoraszéket, és mert sikerül:) Most már semmit nem akarok kérdezni. Föltettem a széket a láda tetejére. Papa, tegyél föl. (egy perc múlva) Jó, most már levehetsz. Nem, mégse. (fest, fél arca barna)
- Hé, nagyon festékes lettél, majd a végén leszedjük.
- Jó, majd ha befejezzük a festést, akkor majd nagyon leszedjük hígítóval.

18:24
Mail jött:

<<08.56
Minden nap megbocsátani Istennek, hogy mért nem vagyok szebb okosabb tehetségesebb sikeresebb mért nem csodálnak szeretnek sokkal többen és sokkal jobban satöbbi.>>

08.57
Bocsánatot kérek az előző megbocsájtásért

(Persze, tudom, hogy viccelt....) É.

 

18:30

Rejtélyes Kagyló-barlang, Shell grotto, Anglia, Kent, Margate városa. A méretein kívül semmit nem tudni róla. 1835-ben találták meg, 1838-tól látogatható, ma is magántulajdonban van. Földalatti termek, 30 méter kanyargós folyosó mozaikszerűen kirakva kagylóhéjakkal. Két méter széles, 2,4 m magas. Kb. 4,6 millió kagylóhéj. Nem tudni, miért, mikor készült. Vélhetően kultikus. Hamisítvány nem lehet, a feladat túl hatalmas. Keresőbe ezt írni - filmet is találni róla - : margate shell grotto
Több fotó (klikk, bal alul megjelenik, ott nyitható) kagylo-barlang.pps


22:03
Tegnap megjelent
.

http://ujforras.hu/hegedus-gyongyi-reformacios-lelkigyakorlatok-vali-dezso-mondataira/

Sziklák alvásidőben
  
Nyugodtan hajladozott,
öltözködött meztelenül.
A bozontja. Szép mellei.
A lila folt. Egyedül
az érdekelt az egészből.
Azt kellett elpusztítani.
 
Nyugodtan hajladozott,
öltözködött meztelenül.
A bozontja. Szép mellei.
Ha versben van,
ingyen megkapom.
[...]

[... tűnődtem mi történik velem a váli-féle lelkigyakorlatokban. váli szavai, mondatai egy másik bolygópályára állítva. vagyis kettős én-centrum: az enyém és az övé. mondhatni távolra kerülünk: hisz nincs fedés, nincs középpont, két gyújtópont van. persze minden versnél ez van. az én egocentruma eltűnik, és két fókuszpont lesz, a centrumból a perifériára kihelyezve. egocentrumból echo-centrum lesz. nincs fedés, és mégis: a metszés a halmaz. H.]

 

2018. február 3.,szombat

11:54
Kitalálandó.
Evvel reggel uszodába.Tarisznyámat múltkor foltoz. Most rá kellett segítenem nitteléssel. Emberi gyengeség, a rend kedvéért egy fölös is. Melyik az?

 


12:14
Istvánbácsi! Előírtak nekem szobabicikli. Már fölment fél órára, közben filmet néz. De elfogytak. Nem borzadályosat tudna nekem küld, majd ha erre ideje. Ha lány lennék: csóközön… d12:33
Kata piacra,
éppen írok. Kikészítette nekem a hosszúnyelüt, hogy a gázon tíz perc múlva nézzem meg vele a krumplit. Percvekker. De elfelejtette megmondani, ha megszurkáltam, mit kell csinálni.13:50
‒ Kedves Deske! A bal oldali fogón három nitt van, de csak kettőnek van funkciója. Ha puhának érzed a megszurkált krumplit, akkor vedd le a tűzről, mert kész van. F.

‒ kösz! / 2. az a nitt egy aláerősítést fog… :-))) d.14:30

Nem hülyéskedek. Mi a különbség az egyszemélyes-,
és a közösségi érték között.
Netán azonos a kettő. Pld. a fotónál.
Sok éve látom őket, bár ezt ritkán, szombaton.
Mackó férfi az uszodafolyosón
mackó mozdulatokkal segít feleségének hajszárítani.
Amitől a művelet némileg komplikáltabbá válik.
De hát mindketten örülnek; egymásnak.
Szerettem azt a látványt.
Egyszer sikerült (rosszul) le is fotóznom.
Nekem ez a fénykép kincs.

Egyetemes érték?

Talán nem jó megközelítés.

F/2013/063

17:47
Kata hallgatta
Böjte atyát a Mária rádióban. Ő, ugye, otthontalan gyerekeket fogadott be Erdélyben, most már intézményesen. Egyszer egy nagyobb, problémás fiú került az egyik osztályba, a kicsik elkezdék gúnyolni. Akkor ő több kisfút megvert. Az atya elé került a dolog. Körbeültette őket. És innét zseniális: mondja el mindőtök a sorsát, mielőtt ide került. Mire végeztek ‒ szörnyű történetek ‒, teljes volt a lelkekben a harmónia, egymás iránti szimpátia.
És akkor a nagyfiú ügye külön: Todod, itt egy kisebb veréséért 100 guggolás jár. Öt gyerek, 500 guggolás. Hát én azt nem bírom. Akkor kénytelen vagyok én megcsinálni helyetted. És elkezdte. Akkor a fiú belekapcsolódott.
Ez a pasas egyetlen valamit tud, de azt tökéletesen.
Ami ebből megfejthető, hogy a problémák leggyökerét látja.
De nemcsak ennyi. A szelídsége, bölcsessége, alázatossága és egyszerűsége. Valahogy mindez egy; én frekvenciának nevezem.

 

21:56
A mai reggel.
Hazafelé egy mákos kifli is a boltból, Kata krumplit és két uborkát kért. Lassan gyalogolva lassan ettem, és közben igyekeztem boldog lenni. A lifttükörben ámultam, hogy mért vagyok szebb homlokra húzott kötött sapkával, a világ rejtélye, továbbra is. Mi az, hogy szép. (lánynál tudom) (tudni vélem)
A pumpálás már alig javított a helyzeten. Most három nagy fazék forrásban lévő vizet a mosdókagylóba, és tényleg kidugult.

 

2018. február 4.,vasárnap

12:30
Negyed hét
, indulok misére, a lépcsőfordulóban drámai fordulat. A közösségi, lerakós ablakpárkányon fóliába csomagoltan! egy 25-, de inkább 27 centis mákosbeigli. Ami egy évben ugyebár csak egyszer, karácsonykor. Megemelem, nézem a metszetoldalát, tökéletes. Sok mák, és finoman, kissé olajosan csillog. Kezem megremegett. De hát öt kiló többletsúlyom, tragédia. És letettem. Letettem. Szentmise. Mennék uszodába, de a lábam visszavisz a lépcsőházba, hátha. Ó, ó, szerencse, már elvitte valaki. Vasárnap, csak féltávot kell/szabad úszni. Aztán a büféből egy mákos rétes. És megkezdődik a nap. Mégiscsak inkább 25 centis volt.

 

12:54
Normafa, hó,
vasárnap, ember van. Lánctalpas terepjáró hordágy-pótkocsival, készenlétben.

 

 

És egy fotójellegű fénykép, az építési daru végtelen karja házunk fölé keveredett. F/2018/023

 


14:03

‒ Deske, ez azért elég máktöménységű váli-esszencia... a lemondás mákonya... H.
‒ alkonya. d.
- - - - - - - - - -  
15:28

‒ Máktöménységű váli-esszencia... a lemondás mákonya... alkonya...
nem mák volt az, nem biz a':
áfonya.  S.  

 

19:45
soha semmi
fölös gyógyszert
de doktornő barátom szerint nemhogy az az egy magnézium
de abból nekem másnaponta kettő kéne
értem
éjjel pillanatokra föl-fölébredek:
akkor naptár szerint páros napokon
vagyis jobb lenne napi másfél
himbakéssel deszkalapon felezni
az nincs, de csípőfogó
és akkor megvan
az a kedves kettős áttételű fekete-sárga szerszámom, alig fél éves
vágóélei elegánsan párhuzamosak a munkaművelet során végig
ez az

és reggel:
akkor intézkedni
nézem a tablettát, rovátkolt
kettétöröm, könnyedén hasad
el van rontva az örömöm

 

21:40

Kata este hazaér, elémtesz egy rúd mákos beiglit
‒ ez volt az?
‒ ez.

     hacsak
     nem egy szabadnapos angyal sütötte hirtelenjében
     netán felsőbb utasításra
     bár fóliacsomagolása eléggé lehasznált


visszatették

a hossza;
hát igen, hosszabbnak álmodtam
nem panaszként mondom

 

jóízű

22:10

Láttuk ezt a Lélek-filmet Enyedi Ildikótól. Egy barátnőm ezt írta: <<A Testről és lélekről film jó-nemjó. Eleje adrenalinfröccs a vágóhídon, aztán egy gyönyörű férfi Morcsányi Gézából, meg egy aszpergen szindrómás női szerep bonyodalmai. Részletek halmaza egymásután, ragyogóan rendezve. Én az Oszkárt Békés Italának adnám. Takartónő, közönséges, loncsos, de megmutatja a nőnek, miszerint a női szépség belülről jön, először is a járás. És tesz négy lépést KIRÁLYNŐKÉNT ! 90 éves! Ezért a pár lépésért fogom újra megnézni.>>
Én nem véleményezem. Annyit, hogy a végén nekem néhány megrendítő másodperc, ahogyan a nő váratlanul anyásan, gyengéden nézi a férfit. Igen, egy férfi mindig gyerek marad. Gyóntatóm Józsai atya: úgy nézd, minden nő Szűzmária egy kicsit.


2018. február 5., hétfő

08:31
Plakát a Lukácsosok
számára. DK. 94,5 éves.

 

 

10:31
Mi is igazából
a gyengédség. Foglalkoztat. Ugye, a gyengéd az az erősebb?!
A mákos beigli nem jobb a mákos rétesnél. Igaz, nem is rosszabb.


13:40
Miki fiam
ott forgat, mail: ölelés Lübeckből

14:32
Mailben
szóltak az imént:

A neten a Galéria Savaria árulja egy képemet,
tavaly cseréltem egy Ecseri-piacos árussal Sugár képért.
Lakására mentem, Tornyai kép is, gyönyörű garnitúrák,
Zsolnay porcelánok. Kíváló figura,
Kárpátaljából települt ide. A/2017/43

A TERMÉK: <<eredeti. Hazzám kerölt egy ritkaság.
Romantikus mütrrem 60 x 47 cm, olaj farost ,
lent szignozva. Van a képhez eredeti tanusitvány
amit a müvész Ur adót nekem.
Keretmétet 80x60 cm. garancia örökös 720.000 HUF>>

2018. február 6., kedd

9:19
A tél továbbra
is létezik. Viszonylagosan.

 

13:45
2011.10.     C.11061

 Délután apró stúdiófülke, rádióinterjú. Talán negyed óra. Az elejére vették a CD-n bevitt aranyos Zelk-versemet. Ezt nagyon megtanultam Kalkuttai Teréz anyától, interjúban csak semmi új gondolat!; tehát szokott, tisztességesen kidolgozott paneljeimből három-négy: az 5:23-as vekker előnyei. A rafting, mint életmodell: hogy a Le Meux-i levelekig az életet úgy éltem meg; az embert beteszik egy csónakba, fejére bukósisak, és ellökik a parttól. Evez a hegyről zúduló patakban teljes erőből, fő dolga, hogy kikerülje a vele szembe rohanó sziklákat. Hamis énkép ötven éven át. Hogy rendszeres naplófélét írok, visszaolvasva döbbenve láttam, hogy elsősorban boldog vagyok, napjaim szépek és gazdagok. Példaként, ami minden naponta elémtárul a Széna tér és a Lukács uszoda között. 

2011.12.   C.11136
Négy szakműveltségű embertől kaptam választ, lehetett-e Krisztus urunk náthás. Igen, hiszen fölvette embervoltunkat. A professzorasszony hozzátette, sőt, tetanusza biztosan volt. Kimutatta egy Z (...?) nevű tudós, hogy a letartóztatás tól a kivégzésig egy hét telt el. És a töviskoronától Ő vérmérgezést kaphatott, aminek így volt ideje kifejlődni. Erre utal még, hogy szokatlanul hamar halt meg a kereszten.

2018. február 7., szerda

12:10
Könyvet csinálunk,
kivételesen rólam, szokásos tempó, éjjel-nappal. Bár inkább nappal, de nagyon. "A. NAPLÓ", ez festményekről. B-, F-. VERSNAPLÓ már volt. Amit én, most: 1960 - 2018, évente egy festmény nagy méretben, baloldalán az adott évből szövegem; naplórészlet, stb. Hátul az össz képem (1300) kicsiben, adatokkal. A Kiadó(m) minden tételemet fölülírta, legyen ezúttal ez egy nagyformátumú album, jelentős, az össz képek okán jó vastag. Már belenyugodtam, már szeretem, már csinálom. Nyárra nyomda. Ősz elejére, tán egy kiállítással egybekötve, tán szülnapra.
Most azt számolom, a kis képek 52 vagy 75 mm-esek lehetnek.

14:16

fiam küldte

 

2018. február 8., csütörtök

05:31
- Deske, hogyhogy coming out-olt a könyvvel kapcsolatban a blogon? azt hittem, azt a  végsőkig titkolni akarja.:) S.
- Mert 3,6 millió hiányzik hozzá. Nékem a kérés nagy szégyen. Bizalom. vd. OTP: 11773023-03649082 d.

09:22
Első válasz.
Köszönöm.

2018. február 9., péntek

06:40
 Mert ha Isten temploma vagyunk, és Isten Lelke lakik bennünk, akkor bármelyik hívő több gazdagságot hordoz a lelkében,
mint amennyit megcsodál a csillagos égen.
Nagy Szent Leó pápa

 

09:02
- Deske, a férjem most utalt át a blogon megadott számlára 100ezer ft-ot. Nem sok, inkább csak gesztus, hogy fontos a könyv, és nagyon szeretnénk, hogy megjelenjen.[...] A.
- Deske, 100e HUF könyvedre, ölel: P.
- Hogy ne vaktába, a nagy méretre választott képeimet mutatom. Köszönöm és köszönöm. d.


10:48
Mailváltás Szütscsel.
- Apóka, sürgős korrektúrára van szükségem, az szerint csinálom tovább. Ötleted tökéletes; ez lesz, egy év-egy kép és a baloldalán naplóm. István ragaszkodna ahhoz, hogy a szövegek átfutóan egyetlen tömböt képezzenek, hogy ez szép, és a képre nagyobb hangsúly esik. Én attól félek, hogy így az olvasás áttekinthetetlen, kellemetlen. 1.ÁTFUTÓ  /  2. ÚJ SORBA AZ ÚJ SZÖVEG
Küldök egy kettősoldalt is a képpel együtt. ölel d.


- Abban veled értek egyet, hogy új dátummal új sor kezdődjék, áttekinthetőbb. Viszont valóban TÖMBÖSEN kellene szedni, és ha valahol felsorolás, az ne új sor, hanem köztük (mondjuk) gondolatjel. Nem szabadsorosra, hanem SORKIZÁRTRA CSINÁLNÁM, LEGYEN A SZÖVEG VALÓBAN EGY TÖMB.
szia m.


- Kösz, megerősítesz, most aztán bajban leszek, Istvánnal szemben nagyon nehéz... Erős fiú. És én, a gyenge nő. d.

13:13

A képeket rakom ki és megint vissza, aztán.
A kötetbe beválasztottak ügye.
Most Kata is beleszólt.
Neki is igaza van.
Mindenkinek igaza van.
Nekem is, egy kicsit.
Rémes.

Betenném például ezt
Zelk Zoltán kilenc műterme - A/2010/35
181x181 cm, gondolom, kerettel
hiszen egybeépítettem az egészet.

De itt is mindenki mást mond.
Vagy ha nem, fog mondani.


 

2018. február 10., szombat

05:47

Hír: tegnap reggeli telefon; P. Szűcs Juli elvállalta,
hogy az A. NAPLÓ elejére szöveget ír.
Megírom, mert te vagy a magyar Morandi.

(Morandiról írt annó kötetet.)
Világnézetünk nem hajszálra egyezik, érdektelen,
a feltűnően kevesek egyike a kritikusok közül,
aki ért a képekhez. Amúgy művészettörténész.
Első cikke 43 éve Bajcsy Zsilinszky úti kiállításomról.

A telefonban rögtön kérte, ha netán megvan valami
régi cikke nálam, küldeném át neki. Hát tényleg találtam
http://deske.hu/iras/html-2018/pszj-nek.htm

Azért elég sok mindent megadnék érte,
ha egy ilyen képet én


10:14
Persze a sok
copyzás közben bele-beleolvasgatok. Hát ez bizony egy andalítóan szép mondat. Idézi, nem tudom, Kosztolányi írhatta: „Váli Dezső festészete a 20. századi művészet egyik legszebb, legszomorúbb, legcsöndesebben suttogó erdeje.”

Meg ilyen is van:

1992. 1.                  iras/tobbi-level/mozgo-cimlap.htm                                                      (erdetileg: C.02226A) C.17138

Kedves Igen Lendületesen Mozgó Világ!  

Az általam tervezett 92-es címlap gyönyörű. De azonban.

Tudtom és vágyam ellenére a címsor 186-ről 156 mm-re rövidült. Kompromisszum: a következő számtól kérem 176 mm-re változtatni.

vagy (szerzői jogomra hivatkozva) a -A borítót Váli Dezső tervezte- szöveg alá havonta kérem a köv. kiegészítést szedni: -bár ő a címsort kissé nagyobbnak tervezte-/képzelte-/álmodta-

Teljes tisztelettel: Váli Dezső

 

18:28
Tegnapi
mailem a fenti Morandi képpel, Zsófi lányom elképesztően 43 éves. Az imént cumizott. Meg--

Édes KisKutyám, tegnap nem, mára jutott eszembe, hogy mit küldenék neked, valami szépet, szülnapodra. Most engem  - ó – ó - Morandihoz hasonlítottak, így került elő nálam ez a remekműve.
Szeretlek d.

 

2018. február 11., vasárnap

06:14
A 15-re rátettem
még 2 órát, ezt a listát** rendebbe tenni. pszj-nek.htm És fél órára létrejött a nyugalom. Vagy legalábbis az izgalom hiánya. A százkilós Xavér atya mondta, én egy nagyon koszos kis malac vagyok, de az Isten nagyon koszos malaca. Fölfelé haladtomban az ötödiken két másodpercre ki kellett szuszognom magam. Aztán folytattam utamat. Fölfelé.

**Fiát megkértem, s ő íróasztala mellől, távolból törölte a mama gépéről levelemet a korábbi változattal. S ő azt is látta, a mama még azt nem nézte meg. Ez is rendben.

 

09:07

- Micsoda ajándékot kaptam. - Meglátogatott minket az Isten. - Micsoda mázlim volt. - Szerencsés sorsa van.
Nincs súlyával arányban gondolkodásunkban, hogy az Isten felénk-kegyelme nem löketszerű; véges-végig halálosan teljes.
Sors egyébként nincs is. Az még az antik görögök keresgélő világképe.

 

09:25

Tipografizáltam, aztán föltettem
Gábor honlapjára
berszangabor.hu,
az IRODALOMTÖRTÉNET ‒ MÁSKÉPP
fejezetébe az új tételt,
MAGYAR PRÓZÁT ÍRÓK...
ezúttal őslakókról és Madagaszkárról
szedett össze szövegrészleteket.
1880-as évek.
Ábra:
Tananarive, Madagaszkár fővárosa,
Miniszterelnök palotája.
A katolikus misszió temploma.
A királynő palotája.


 

12:39
Akkor a
kötelező Normafa fénykép. Fatörzstő.

 

 

12:43
Hiába lefedve
a használt teazacskók, míg összegyűlve szemétbe, hiába lefedve, a kis rohadék szörnyeteg muslincafélék így is beleszületnek az edénybe. Hogy csinálják, nem tudom. Emelem fedő, ők uzsgyi, szerteszét, számosan.
De megoldás. Nincs lefedés. Szálljanak csak nyakra-főre, nem amikor én fedőt emelnék. Ők tudják, lelkük rajta.

 

13:12

Irgalom édesanyám, mama, nézd, jaj kész a vers is!

 

16:37
Egy politikai
hozzánemértőnek is lehet véleménye. A Brexittel kapcsolatos Soros György-cikk minden állításával egyetértek.
[ HIRADO.HU / MAIL ON SUNDAY, 2018.02.11.]
Minden mást félretéve, tehát nem érdekel a múltja és a jövője, tehát csak itt és most, ebben nincs igaza?

‒  A népszavazás, amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt, végzetes tévedés volt.
‒ A népszavazásokon gyakran rossz döntések születnek, mivel a felheccelt emberek azt pillanatnyi helyzettel szembeni elégedetlenségük kifejezésére használják, a későbbi következmények mérlegelése nélkül.
‒ Az a tény, hogy a helyzet nem kielégítő, nem jelenti azt, hogy ne válhatna még rosszabbá.
‒ A Brexittel mindenki veszít, gyengül az EU is.
‒ Nem létezik baráti válás, a válás mindig pusztító.
‒ Generációs megosztottságot is okoz, mivel a 35 éven aluliak túlnyomó többsége a bennmaradásra, az 55 évnél idősebbek zöme a kilépésre voksolt. De a fiatalok viselik majd a Brexit következményeit. 

 

2018. február 12.,hétfő

05:49

szemem előtt lebeg
pontosabban mágnessel asztalomra szorítva
a figyelmeztetés
avagy édes emlék
a régi szép időkben
bizony böjtféle

két hete hetvenhat
ma hetvenhárom


odafönn összemosolyognak
onnét kértem segítséget
mer nekem ez alig megy
enni lyó

11:25
Két kis-színes
a Lukácsból. A Lukács-százszorszépek természetesen túlélték a minapi havazást. 2. A napi kedvesen kanyargó ösveny az uszodához. Pesze levágom, mínusz 4 sec.

11:29

Idős barátnőnk, hogy nem látja jól a könyvet, de létezik egy... Soha nem hallottam róla, mára megvan. Optikus ismerősnél,* az utolsó kettőt megvettem. Tényleg nagyszerű szerszám, hatalmas üvegnagyítónak képzeltem. Hajlékony, néhány gramm. A másodikra Kata azonnal lecsapott.
*Felesége odaszól nekem: Maga a blogjában szereti elhagyni az állítmányt. Hanyat estem.

 

 

12:40
Belenyugodtam,
ez egy ilyen ügyintézős délelőtt lesz. Katának könyvtámasz, sürgősen, mert az enyémet adtam oda. Boltba sarokvasért, nitt van itthon. Tiszta szerkezet ‒ törekszünk rá ‒, evvel együtt én ezt a régi támaszt jobban szeretem, az hússzeletelőből.
Tegnap a Normafa presszóban rákérdeztem, azóta nálam a netről a Rádió Gold [goldmusic.hu] szól. Hangosan. Slágerek nekünk, öregeknek, mert a hatvanas - hetvenes évekből. És köztük még reklám sincs. Twist, ősrockik, tánczdalfesztivál, Kovács Kati. Kata Schubertet hallgat.


13:55
Kata előterében napok
óta halom rozzant deszka. Hát ez meg honnét. Én minek. Nem kérdeztem rá, neki is van magánélete. Mára kiderült, fűrészgépemre vár, egyik keresztlányának fűtésgondjai. Egyszer ez okból lemértem egy cserépkályhaajtónyilásátlót. Ebédig ez is megvolt. Ebéd: Kata franciasalátát hagyott itt, majonézzel. Szűrőbe, csapból forró víz rá, majonéz a lefolyóba. Ő nincs itthon, beteg barátnőjénél takarít.

2018. február 13., kedd

06:38
Példabeszédek
könyvéből

Hát a bölcsesség nem kiált, és az okosság nem hallatja szavát? Fönt a magaslaton, az út fölött, ott áll, ahol az utak keresztezik egymást. A város kapuinál, a kapuk nyílásánál hangosan kiáltja: „Férfiak, hozzátok intézem szózatom, emberek, nektek szól a szavam! Ó, ti együgyűek, legyetek okosak végre, és ti, balgatagok, térjetek már észre!
...Mielőtt a hegyek keletkeztek volna, korábban hívott létre, mint a halmokat, amikor a földet és a mezőket még nem alkotta meg, és a föld első rögét sem. Ott voltam, amikor az eget teremtette, s az ősvíz színére a kört megvonta, amikor a felhőket fölerősítette, s az ősforrások erejét megszabta; amikor kijelölte a tenger határát – és a vizek nem csaptak ki –, amikor megrajzolta a föld szilárd részét. Ott voltam mellette, mint a kedvence, napról napra csak bennem gyönyörködött, mindig ott játszottam a színe előtt. Játszottam a földkerekségen, s örömmel voltam az emberek fiai között.06:39
Lukács
uszoda faliújságra.

Közben reggel kaptam egy mailt. Továbbítottam Kata fiának.
Vette, intézi.

Kedves Dezső !
Minden hétfőn este a Jelenits atyához
járok  Bibliamagyarázatra.
Kb. 50-60-an vagyunk és kértem,
hogy imádkozzunk a Kati felépüléséért.
Szívesen vette a kérést, és mint pap
szeretné meglátogatni, talán nem lesz akadálya.
Elnézést a zavarásért. Úszótársi üdvözlettel
a jobb szélről a Lukácsból: N.

09:50

Kínálnak nekem eladásra egy szép
Sugár-képet, 80x120, olaj.
Betettem a helyére, SU339, Csendélet.
Hát én inkább (az egyik) magamét
szeretném elajándékozni, mintsem.

De mutatom,
hátha valakinek megtetszik.
Hogy a honlap ténye,
vagyis az életmű ismertsége
elterjed, az árak most nagyon
emelkedni fognak.

10:39
Tegnap átküldték
Tarkovszkij: Áldozathozatal c. filmjét. https://gloria.tv/video/JkEuwn7AyEZp3t2jspusERCFz
Érdemes eltenni ezt az URL-t saját gépbe; CTRL+C aztán CTRL+V... És majd egy nyugodt estén.

 

12:52

Már rég festettem,
Itt közben mindenfélék voltak.
Élet.
60 centiset kezdtem.
Meztelen műterem - A/2018/05


Ez meg is van.

 

16:29
Kieselbach Galéria honlapján:

ÖNNEK IS VAN VÁLI DEZSŐ KÉPE?
Kérjen ingyenes értékbecslést, akár teljes hagyatékra is! 

Milyen egyszerű lenne a munkám, visszatölteni tőlük magamhoz a teljes hagyatékomat.

 

17:29
Az ő tanácsára
kezdtem ezt a szobasportot.

Kedves N.! Kénytelen vagyok alkalmanként nem fél, hanem  ¾ órákat biciklizni, (3 fokozat) mert a Mester és Margaréta mind 9 részlete ilyen hosszú… Ráadásul nem csak másodnaponként. Októberben még 5 perces filmekre lett volna szükségem. :-)) d.

 

2018. február 14., Hamvazószerda

 

06:16
Engedd, Istenünk, hogy a keresztény élet küzdelmét szent böjtöléssel kezdjük, és az önmegtagadás áldozatait vállalva szembeszálljunk lelkünk ellenségével.
Adtál üdvünkre szent időt, adj hát bűnbánó szívet is

 

10:04

Már az is nagyon jó, hogy a HIRADO.HU első tétele ma egy maja kultúrára épülő mexikói számtantanítási forradalomról szó. Hát még a tartalma. Leírja, megpróbálom megérteni, izgalmas. A maja matematika áttörést jelenthet a nehézségekkel küszködő tanulóknál.

Én anyacsavarokkal fogom csinálni.

Rájöttek, hogy az ősi maja számolás rendszerének segítségével a gyerekek sokkal gyorsabban és magabiztosabban sajátítják el a matematikai gondolkodás alapjait. A számoláshoz csupán pár babra, kagylótésztára és botra van szükségük, melyekkel bármilyen összeadást vagy kivonást könnyedén elvégezhetnek. Ami még ennél fontosabb, az a gyerekek fejében végbemenő változás. Úgy sajátítják el az analitikus gondolkodást, hogy közben nem is tudnak róla.
a teljes szöveg

12:00

Értem.
legalábbis az összeadás-kivonást.

Illetve megpróbáltam a
kivonást is, majdnem.
Nekem a 106-98-ra
nem 8, hanem 7 jött ki. :-)

 

Tulajdonképpen a rendszerből
a pálca kiiktatható lenne.
Biztos volt rá okuk.

Netán az orosz golyós
számolótábla, az abakusz
nem ezen alapszik, hogy minden emelet
egy nullával több?

 

http://www.mozaweb.hu/Lecke-INF-Informatika_5-Szamolas_abakusszal-105076
Itt van szó az inka-rendszerről is.

Biztos vannak az országban elmék,
akik ebből a többi műveletet
is ki tudják találni.

Én csak 10-et tudtam
elosztani hárommal...
Nagyon zörög az agyam.

13:38
Uszodából hazafelé
komolyan fontolgattam, nekem ma igyekvően-feltűnően fogyatékos napi étkezésem közepette vajh nem egy mákosrétes vásárlása lenne a szigorú böjt teljesítése, mint a legnagyobb lemondás valamiről. Korom okán rám már csak a hústilalom vonatkozik.

 

14:22
Próbálok fejben
abakusszal kivonni. Azt hiszem, értem.

 

2018. február 15., csütörtök

08:31
Hóközepi szentgyónás.
Józsi atya bajban volt velem. Uram, ments meg minket a köztünk élő szentektől! És összeröhögtünk. Hogy próbálj lazább lenni. Keresgélte a mondanivalóját. Hogy te minden regisztrálsz. Na ja. Végül, neked az egész év Nagyböjt, engesztelésképpen szeresd valamiben egy kicsit magadat. Ezen is mosolyogtunk, a feloldozás után. Végül elnézést kért, hogy gondolataiba annyira belegabalyodott, zsákutcába is került. Vigasztaltam, nem paneleket mondasz, az alkotómunka soha nem lineáris, vagyis köszönöm.
Hát penitencia. Hazafelé mégis vettem egy sajtosrudat. Meglesz a böjtje :-) Apad? hasamon két botrányos hurka.

 

08:46
Hanem másként
olvasom Parti Nagy női gyengeségen mosolygó gondolatát, hogy egy-két lassú tánc, és már el is folyt a magzatvíz. P. Szűcs egyik előkerült rólam-cikkében idéz valakitől egy mondatot, ami bőven túlzás, de gyönyörű, engem teljességgel levesz a lábamról, de sőt elandalít. Meg is tanultam, szórul szóra. Leírom, újra.
Váli festészete a 20. századi művészet egyik legszebb, legszomorúbb, legcsöndesebben suttogó erdeje.
Például itt van a legszomorúbb, amit ugyan én nem hallom, hogy igaz lenne, de az titokzatosan mégiscsak valamiféle igazi rang.
Vagy hát az erdő. Micsoda költői találmány.
Talán még annyit, hogy amikor a FrontPage nem tud fájlba menteni, én sajnálatosan kevéssé suttogásjellegű.

 

11:56

Ízléstelen, pontosabban ronda dolog
szentmisén fényképezni, de szerettem
volna valahogy Józsi atyát eltenni magamnak.
A szeretet magasabb rendű érték.
Hajnali miséje a Krisztus Király mellékoltáránál.
Sok éve járok oda, havonta.

F/2018/024

11:25

Nem szokásom, fölfelé néztem.
Annyira nem, hogy leginkább a járdát látom.
És fotózom.
Ezúttal a galéria.
Ahol mégiscsak van
egy üres 90 cm-es keret.
Hát akkor.
Nagy fehér műterem - A/2018/06

 

Tényleg, annyira nem,
15 éve egy Pilis-kőhegyi kirándulásunkra kértem
kölcsön egy orvosi gipsz nyakmerevítőt,
kipróbálni, hogy

12:23

Mail S. Nagy Katának,
aki egyébként évek óta
nem érintkezik velem.
(Hogy zsidó temetőket
fotózhattam évig,
azt is neki köszönhetem.)

Múlt héten, 46 év után tudtam meg,
hogy egyetlen (ötméteres) pannóm
neked köszönhető.
A Miskolci Múzeum keresett valakit,
te javasoltál.
Köszönöm!
d.

13:59
Speciális recept,
megosztom, ínyenceknek. A narancsot hat gerezdre szoktam vágni. Előtte sült húst vágtam azzal a késsel.

 

16:19
Kata délelőtt
Zsófi szülnapjára egy vörös ballont. Mondom neki, avassuk föl, fehér combfixharisnyád tök jó hozzá.

 

16:48
Nagyon jó
ballonkabát.

 

19:36
Este Katával
Képző Egyetem kiállítására az Andrássy útra. A felejtés emlékei FOTÓ / MODELL 2. A meghívó nagyon bután vagy nagyon okosan volt megfogalmazva, a kíváncsiságot fölkeltette, amúgy érthetetlen volt, mi lesz. Most se tudom, a régi Főiskola életéről mindenféle. Az atmoszférikus fotók működtek. A megnyitóbeszédeket nem vártuk meg, jó volt. Az új rektort majd 30 éve korrigáltam, mondtam, időnként szívesen beszél/get/nék hallgatókkal/nak. Ingyen.
Huszár Adolf műterme 1881 előtt, és a Főiskola 1898.

 19:57
Akiket évtizedek óta
használok: Zelk, Illyés, Rakovszky, Szabólőrinc, Petri. És Oravecz, aki most hetvenöt.

 

21:41
Szervezési hiba
volt a terpentines kiskanállal keverni esti teámat.
Nem vált be muslincákat a használt teafűről festőszerrel elriasztani.

 

2018. február 16., péntek

13:28
Ami sík betonfelület
látható, az már a mélygarázs második szintje. És pillérek a födémszintnek. Fagypont alatt is betonoztak. Az a fehér ív, autódaru, csövén betont önt a mélybe, a munkafelületre. F/2018/025

 

 

13:33
A Lukács-park
nem vesz tudomást a télről.

 

 

2018. február 17., szombat

04:14
A penitencia.
Kedvezz magadnak. Amire leginkább vágyom. Legyen. Este Kőbányáról szobamérleg, amilyet októberben kidobtam. Kétszer oda-vissza, mert az első hibás, nálam ez mindig így. (A metrón Tamási Áron novella. Jegyzetfüzetben inka kivonás.)
És méredzkedés újra naponta. Remény az elhalványult létbizonyosságra.
A lélek micsoda bukfencei.
Nem biztos, hogy Józsi atya ilyesmire gondolt.

 

05:10

VÁLINEWS 2016.05. A mai misén az atyácska: szellemileg gyerekkorúak, akik a híres papok prédikációit keresik, hogy ott majd megmondják nekik a tutit.


13:10
Ma reggeli történet.
Vártuk, mégis váratlan. Itt a vége a szerszámboltomnak. 27 év.
2. Követőim, a Lukács faliújság él.

 

14:20
Ezt nem tudtam.


 

20:39
Elővettem
valami miatt.

Takács Ferenc Igazi műterem (A DESKE.HU kötet bemutatása) Mozgó Világ 2009.03.

...Ennek a váltásnak persze igen érdekes – mondjuk így: művészetkommunikáció-elméleti – következményei vannak. A levélnapló elveszíti egyetlen, kitüntetett címzettjét is, radikálisan privát és bizalmas természetűvé, azaz „igazi” naplóvá válik. De a blogosításnak valójában evvel ellentétes az eredménye: a napló elveszíti titkos és bensőséges jellegét, ...úgy ír, olyan őszinteséggel vall önmagáról, mintha rajta kívül senki sem – vagy tényleg csupán a bizonytalan jövendő – olvasná ezeket a bejegyzéseket. (Külön figyelmet érdemel a bejegyzések irodalmilag értékelhető – és értékelendő! –megformáltsága, mely nemhogy gyengítené, hanem erősíti a vallomásos hitelt: Váli tud írni, mégpedig tapintatosan halk, de hajszálpontosan működő iróniával és öniróniával.)
 A naplóban elénk tárt személyiségének talán a legrokonszenvesebb vonása az a magabiztosan alázatos – vagy alázatosan magabiztos – derű és könnyedség, amellyel énjének és gondolkodásának az ellentmondásait viseli. Hithű katolikus, misére jár, gyón, lelkiatyját keresi fel eligazításért – közben pedig hangosan berzenkedik a vallásos giccs ellen, a Katolikus Rádiót hallgatva felmordul, hogy „nincs magyarok istene”... „lófasz az én kereszténységem”, sóhajt fel bűntudatosan.

a teljes szöveg

 

20:57
Mégegyszer
átnézve; este mail-, leadtam a Kiadónak az A. NAPLÓ általam írt szövegeit. Szemüvegét homlokára tolja és

 

21:09
‒ Add ide azt a zsebkendőt, gyűrött, kimosom.
‒ Második naptól gyűrött, nem adom.
‒ De hogy néz ki, szakadt is.
‒ A zsebemben tartom.
Állandóan evvel izél. Pizsamámmal is ezt tenné. Alig szokom meg, pár hetet se tud várni, máris cserélné. Az ing az más, az szerda szombat. De vele ellentétben az örökzsebkendő elvét vallom, minden zsebemben egy, mosni fölösleges, beszárad. Amúgy is, leginkább csak portörlésre használom. Megyek a konyhába hagyma vágni. Úszószemüveg.

 

21:59
Szélvédőn cédula,
este nyolckor! tették oda, hogy szabálytalan, 30 ezer HUF; méltányosságból csökkentésnek helye nincs. Igazuk van, szabálytalan, bár S. néni miatt, őt hoztam a heti közös imára, bottal is alig bír járni. És kilenckor viszem haza.
Nem pech, hanem üzemköltség.
Majd kevesebb kadmium-narancsot használok a köv. hónapban.

 

2018. február 18., vasárnap

05:45
Nem szeretnék
öregotthonba költözni. Jó hely ez. F/2018/026 Bár minden hely jó. Ha megcsinálom. Lefotóztam Zelk utolsó szobáját, majd ki is keresem.


 

09:31
Sasfészek a
Széna téren. Mi más lehetne ott 15 méter magasan, ember oda nem jut fel.

 

 

Nem, ennek a pompáját nem lehet lefényképezni. Vagy csak én nem tudom -

 És akkor itt Zelk utolsó szobája,
halálig Erzsébet asszony aludt ott.
Egy éve halt meg ő is.
Utolsó telefon, csak
furcsán nyöszörgött, dadogott,
érthetetlenül.

for me/F/2014/131

Itt is sok könyv volt.

Az Illyés Napló hiányzó utolsó kötetét
innét kunyeráltam el,
egy ideig meg is tartottam őket,
mígnem megint győzött ez elvem,
hogy nem róla, hanem tőle.
Ha itt ez nem is szó szerint értendő.

Zelknél volt ez markáns,
mindent megírt prózában is.
Talán a forintosítás okából.
Azokat is kidobtam.
Mert versben mindezt
százszor szebben.

12:28
Buda, magánbirtokom.

 

19:37
Zsófia születésnap,
családi ebéd, második fázis. Előtte nagyarányú panírozások, uborkamegművelések. Kata négyfélét csinál vélt vagy valós igényeknek megfelelően. Az egyik állati terméket nem eszik, tehát tojással nem lehet panírozni, a másik a rántott húst szereti petrezselymes krumplival, de nem eszi a-, a harmadik-, nem tudom követni. Ebédnél mi speciel már hullafáradt, bár nem a főzéstől, magánügy.
for me/F/2018/027

 

 

Ünnepi ebéd harmadik fázis. Illetve az már előkészítve, ezt kedvelem: típus szerint előrendeztem; következik majd a mosogatás. Nem tudom, a három egységből melyik a legotthonosabb számomra. Ezek a gyerekek már nagyon messze járnak. Egy gyenge pontom: szeretem, ha mindig van itthon biztonsági tartalék mosogatószer. Bár ez áll a harmincas és negyvenes huzalszegekre is.

 

 

20:04
Vasárnap délutáni
közös ejtőzés, mosogatás még hátra van; olvasgatás fotelekben. Én: Gyergyai Albert előszava Proust fordításához. Magát a könyvet soha nem olvastam, nem is fogom; de itt negyven éves aláhúzásaim, ez andalító. És kiesett egy könyvjelző, kékkúti nyaralónk, jobbról kisfiam áhítatos pofija, pedig csak egy labdáról van szó.
for me/F/1992/40, szkenneltem, most teszem az opuszjegyzékbe.

 

 

20:37
Kiadóm-Istvánnal
szót váltottunk: az A. NAPLÓ szövege, amit leadtam ‒ három barátja ellenőrizte ‒, nagyon jó (ezt tudom),
és hogy naplóimmal egy új műfajt teremtettem, ez viszont igennagyon ojjé.
És most bef., radikális sterilizálás, ahogy én a mosogatást nevezem. A legtöbb újtervezésű konyhaszerszám anyagfelhasználásában alulméretezett (élettartamtervezés), és tisztíthatóság szempontjából átgondolatlan.

 

2018. február 19., hétfő

08:57
Reggel a hatméteres
kavicsos medencében békésen imádkozva csendesen rovom a kilométereket, mikor rám köszön T. bácsi. Váratlanul a korlátra könyököl és mesélni kezd. No már most kupola, csempe és füldugó; egyetlen kurva szót nem értek, nem hallok belőle. Hosszan elbeszélgettünk. Mimikájára a megfelelő mimikával és bólogatástípussal válaszoltam. Mosolyogva távozott. Közben kitaláltam az új könyv alcímét. A dolog égető volt, mert István már előhozakodott egy őrült latin nyelvű ötlettel. A. NAPLÓ ... festmények 1960 - 2018

 

14:26
Hát azért ezt
szeretem, ez ámulatos. Pár napja adtam le a kéziratot, már üzemben a kiadó-szerkesztő - tanulmányíró - a korrektor - a nyomdai előkészítő/tipográfus - és a nyomda is (méretmódosító adatot küldött). És kapom a próbaoldalak első csoportját pdf-ben, hogy az általam szeretett Book Antikvával vagy netán Palatino betűkkel...

2018. február 20., kedd

14:11
Nem írok, nem
gondolkodom, ilyen luxusra most nincs idő; dolgozom. Csak ebédnél egy fotó F/2018/028.


17:28

Baráti szívesség az infó,
éppen hivatalból fölméri,
mi van most a Városházán kikölcsönözve
a Kiscelli Múzeum állományából.
Harminc éves történet,
két képet adtam a Főpolgármester h. szobájába,
meg egy rajzot,
hátukon cédula, hogy ha a falról lekerülnek,
ez a Kiscelli Múzeum tulajdona.
A fiú most ezeket találta, kihelyezések.
A/1973/32
A/1974/30
A/1976/05
A/1978/17
A/1982/41
A/1982/48
A rajz viszont nincs köztük.

Kösz Feri, ahol  a 140 centis fekvő fehér képem volt,
abban a szobában volt ez is: Koldus - B/1968/47
szén 54,6x43,2 cm., ha netán evvel is találkoznál…
keretezve volt persze,
melléklem
szia d

 

2018. február 21., szerda

09:34
05h., hajnali levélváltás
az én briliáns angolságommal egy prágai pappal, nem tudni miért, ő tartja karban a zsolozsma.katolikus.hu -t.
A végén küldtem neki egy fotót...

Dear Juraj Vidéky!
From zsolozsma (office) You have lost the biograpy of the saints.
It was me good, and important, helping in my life.
I am not priest  only an painter artist,
every morning by yours zsolozsma.
Yours sincerely: d.

Thank you very much for your e-mail.
I have made some changes and introduced that bug
(no biography displayed ever).
I have corrected it – on the web
everything should be as before :)
Üdv: Juraj Vidéky

Thank You! (She is not my cat) :-))
d.

10h. És már tényleg hibátlan. Damiáni Szt. Péter püspök.

10:07
Ébredés
utáni szellőztetéskor. F/2018/029
10:37
Dionisio Pulido épp a tavaszi munkálatokat készítette elő 1943. február 20-án a mexikói Parícutin falu határában...földrengés... domb keletkezett. A lávaömlés után a faluból, illetve a lávatömegből csak ennyi látszik ki a mai napig.


 

13:45

Reggel elcsíptem egy parkolóőrt a múltheti 30 ezres büntetés kapcsán, nem megrovólag, hanem a tájékozódásiból végigkérdeztem, itt a sarkon mit lehet, és mit nem, mert ma este ismét gond lesz.  ‒Ja, azok nem mi, hanem a Városrendészet voltak... és hosszan körbejártuk a kérdést. Búcsúzáskor: ‒Véletlen nem maga a Váli Dezső? A húgomnak megvettem egy könyvét‒

 

14:23
Meghalt Pató Róza
(1934‒ ) pusztíthatatlan kedvű szobrászunk. Mindig vidám volt. Mikor minket művészeket egy pályázat kapcsán autóbusszal elvittek egy hadgyakorlatra, a tábornokot így szólította: Arany kiskutyám...

 

14:49

Ősmaradványokat, köztük óriáslajhárok fosszíliáit, valamint egy gondosan kidolgozott maja szentélyt rejt a világ legnagyobb, a mintegy 350 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszere Mexikóban. / HIRADO.HU

 

2018. február 22., csütörtök

06:46

Könyvcsinálás éjjel

(bár főleg-) nappal. Más valószínű nem szeretné annyira az ilyen munkát: opuszjegyzékben 2500 sorban a dátumleírás egységesítése vár ma rám. Utánuk két pont kell, átlépni az ostoba excelen. Akkor békén hagyja, azt hiszi, szöveg.
Ennek pld. 12 eleme változ. 18 év hanyagsága megy itt a füstbe.
2014.7,8,9,10..// 2016.01../ kidob: 2016.01.
2014.07.,08.,10. // 2016.01. // kidob: 2016.01..

 

06:48
Dávid Kata
(95) fia:

‒ Máté, van híred a Lukácsosok számára? ölel: d.
‒ Szia, a kórházból hazajöttünk. Nagyon gyenge még, és gyakran vannak gyomorfájdalmai, amelyek miatt alig tud enni. 
   Köszönettel az imákért. Máté09:08
Keresem a világ
legunalmasabb fotótémáját. Fölfelé jöttömben egy ötödik emeleti lépcsőfok. F/2018/030

 


 

10:16
Csinálom a táblázatot
, visszafelé, 2013-nál tartok. Pislogok, már zöld a fejem a fáradtságtól. De a munkát kiadni nem lehet, mert a szerveren lévő adatbázishoz csak én férek hozzá.

13:48
A Mária rádió
mellé kéne csinálni egy József rádiót férfiaknak, azoknak, akiknek nem az áhítat és ájtatosság az otthonos. Nem a suttogó szüzek hangvétele.

 

2018. február 23., péntek

09:24
Felettes fotóénem, elsőszámú szakértőm lefikázta tegnapi világlegunalmasabbképe opuszomat. Joggal. De hát.

-- Deske, írtad, hogy keresed a jó fotóképet, ez a mai nem rossz irány, tanulmánynak elmegy, de sokkal jobban is meg lehetne csinálni.
ölel, p​

-- tehetséget nem adnál hozzá?! :-)) d.


Próbálkozunk, nem adjuk fel, bár ezt már sokszor-, satöbbi. F/2018/031

 

09:47
‒ Deske, látod, tudsz, ha akarsz. :) a legutolsót tényleg a selectedbe (F/2018/031) p.
SELECTED WORK BY B.P. / 2018.

09:50
‒ Deske, különben ez eleve egy érdekes dolog. Hogy valami azzal keltse fel az érdeklődésünk, hogy unalmas.:) Szóval az alapkiindulás nagyon érdekes. L.

 

09:52
Még ezek ma
hazafelé, ezek csak úgy léteznek, semmi emelkedettség.

 

10:59
Tegnapi
Tiszatáj-online-ban Hegedűs Gyöngyi 3 verse, szövegeimre. http://tiszatajonline.hu/?p=111438 És ha ez elmúlik, akkor nálam.
És hír vétele után reggel a szokásos:

‒ 1. Bocs, ha azt  a javítást kérhetném, hogy most csonkacímek, az opuszszám lemaradt… d.
‒ 2. Drága Attila, alakul a dolog, de nem nekem van opuszszámom, hanem a képnek: „Zelk Zoltán kilenc műterme  - A/2010/35”
minden galériás nagyon utálja ezt, azt hazudom, hogy a címismétlődések miatt kell. Pedig a mócárt is így. d.

 

22.01
Kedves Deske, két nagyon érdekes és elgondolkodtató beszélgetés a Peruban látogatást tett Ferenc pápa és a helyi jezsuiták között: http://www.magyarkurir.hu/ferenc-papa/ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Kicsit hosszú, de érdemes elolvasnia. Így is lehet beszélnie az egyháznak... M.

 

2018. február 24., szombat

12:24

Könyvcsinálás. Nem gondoltam volna, teljes üzemidőben a második nap, ketten. Képek készülési dátumai, a hónapokat is jegyeztem.


13:14
Három éve még
tök jó volt az Alpokban. A zöld anorákom. Helikopterrel vittek föl minket. Közben egy adatbázis-excel átalakításán töprengtem.


 

2018. február 25., vasárnap

09:20

Megtiszteltem a ránk tört
mínusz kilenc fokot,
hajnali misére pizsamanadrág alulra;
mentségül: vastag és fekete.
Uszodában öltözködve a rémületes valóság,
hiszen ez kilátszik alul.
Botrány.
Sőt. Tragédia.
Kultúránk markás szorító-megszokásai.
Próbáltam visszagyömöszkölni.
Nem ment.
Aztán kemény munka, pár kemény perc,
mire sikerült fölnevetnem.
Kilóg.

És?!

12:43
Ma a Várba,
napsütés, Tóth Árpád sétány. Nagyon jó hely. Föntről messzire nézni/látni. Elandalít. for me/F/2018/032

 

 

12:51
Karácsonyra egy
kis vékonyka zsebIllyés, nem dobtam ki, tarisznyám tartozéka lett, hátul, alul. Ma, uszoda után, a villamoson találkoztunk.

LÁBNYOMOK
A hétnapos hóban jól láthatók 
a lábnyomok. 
Itt jött a férfi, széles és nehéz 
léptekkel, akár az elrendelés. 
És szembe - könnyedén, szaladva tán - 
a lány. 
Itt találkoztak. Aztán - hol a nyom? 
A völgy felé, a hó-fuvatokon 
csak az a súlyos férfi-láb 
megy már tovább, 
a mély havat mélyebbre törve még. 
És ő, a kicsi könnyűség? 
Oh, bár örökre
tartó boldogság kapta volna ölbe! 

 

2018. február 26., hétfő

09:18

Könyvcsinálás - A. NAPLÓ éjjel-nappal.
(csütörtöktől Kecskemét, alkotóház)
Már az alcím is megvan, kvázi adódik
FESTMÉNYEK 1960 - 2018
A könyv elején tehát minden évre egy kép,
nagy méretben.
Igen ám, de 66-ból nincs egy se.
Grafika se.
Mi legyen jobboldalt.
Fölirat.
KÉP NINCS, DIPLOMAÉV
ÉS SZERELEMSZOMORÚSÁG.
Két napig nagyon tetszett is.
De aztán: hát nemigen
alkalmas hely a nyafogásra.
Akkor: KÉP NINCS.
Végül egy harmadik megoldás.

F/1966/04

Az uszodában javasolták, tegyek bele szakácskönyv részleget, kelendőbb lesz. De önálló receptként én csak az imént sült húst vágott késsel narancsot szelnit tudom. Klubtársak rávágták: narancsos kacsasült (vagy mi), szóval ez is létre van már jőve.

10:39.
Hát előkerült
ez is.

1980.02. – C.00885 KISDUNA GALÉRIA – a kiállításkatalógusom szövege: 
Váli Dezső két citrompótlóval és négy kanál cukorral issza (a világ legrosszabb) teáját
Váli Dezső életében a legnagyobb fényűzés az aszkézis
Váli Dezső imád autót vezetni, (sajnos) soha nem fél vezetés közben
Váli Dezső épített egy 18x24 cm-es negatív méretű fényképezőgépet
Váli Dezső az elmúlt négy évben mindennap tanult egy órát angolul
Váli Dezső fölnevelt egy bernáthegyi kutyát
Váli Dezső naplóját mikrofilmen őrzi, hogy tűz, árvíz vagy földrengés esetén megmenthető legyen
Váli Dezső csináltatott egy fosztott pihével bélelt hálózsákot, amiben télen is lehet szabadban aludni
Váli Dezső reggel jógázik
Váli Dezső a múltkor azt írta: lehet, hogy a házikoszt jobb, mint a konzerv, de nem marad utána doboz
Váli Dezső imádja az édességet és a rock and rollt
Váli Dezső (állítólag) remekül síel
Váli Dezső legjobb barátja Paul Klee, a festő
Váli Dezső nem szeret festeni
Váli Dezső mindennap fest
Váli Dezső a barátom.
Szüts Miklós.

 

11:05
Telefon,
az Alkotóház vezetője:

Jónapot Dezső!
Megyek, gondolom ezért hívott.

És bocs, még egy dolog. Szüksége van-e a hűtőre?
Soha nem használom.
Mert a hetesben elromlott, folyamatban van, hogy veszünk egyet, satöbbi.

Ja, bocs, az tartja az ágyam végében a párnát.
Az is fontos funkció, akkor majd másképp oldjuk meg, persze. Szeretettel várjuk, tudom, reggel hét.

 

17:28

Uszodai faliújságra
holnap reggel

17:49

villamosmegálló üvegfalán
választási kampány kezdete
ezért a gondolkodásért különösebben nem lelkesedünk
igazi színvonal
a maga műfajában


19:11

Igazi nagy történet. 1996., New York, Brooklyn Múzeum, Delvaux képe, földbe gyökereztem, remekmű. Egész biztosan a világ legbutább festője, vagy legalábbis én nem láttam még egy ilyen, satöbbi. (Talán csak Magritte, tán belga sajátosság.) Valami csodálatosan infantilis. Elképesztő. Aszexuális meztelen szüzek lebegnek repkednek nála pályaudvari közegben. Talán a kalauzok süldő lányai. A megtestesült hülyeség. Csak sajnos csodálatos tehetség. Aztán valahogy megmagyarázhatták neki, netán öregedve magától kiötölte, hogy szép dolog egy vasúti szerelvény kisasszony cicik nélkül is. És csinált füstből-sínből-mozdonyból öntudatlanul (állítom) élet-halál képeket. Azóta láttam remekeket. Ő aztán jámboran már csak vasútban gondolkodott, a belga MÁV valami tiszteletbeli micsodájává is választották, láttam vénember korában fotóját vasutassapkában feszíteni, (1897-1994), boldogan mosolyogva. Isten a tehetségeket randomban osztogatja.
De repró semmi róla, akartam írni, vagy tán írtam is nekik, a képnek csak emléke maradt. Később - múltak az évek - többször kerestem hiába, levették a falról.
És ma, hogy régi naplóimon dolgozom, megüt-, ott a kép címe: Paix du Soir. Hiszen akkor megkereshető!, közben föltalálták nekem az internetet. Villámcsapás pillanat, 22 év után újra láthatom, itt és most, azonnal és rögtön az asztalomnál. Húsz másodperc, és tényleg megvan. Rámeredek. Fura, ezt a képet is, mint a valahai filmeket, régolvasott könyveket, meglehetősen átformáltam az évek során, annyira más, hogy kissé gyanakszom is, nem variáns-e. Bizony a kép sokkal jobbá érlelődött bennem az évtizedek múltával. Több benne a mellékmondat, mint kellene, és az a HÉV-szerelvény homlokzat sem annyira félelmetes. A villanyoszlopról szertefutó drótokra emlékeztem, leszedhették azóta. De mindevvel, a kép remek. Szervusz kép.
Hát ez történt ma délben.
Paix du Soir / Stillness of Night / Az éjszaka csendje / olaj, vászon, 120,7x229,9 cm., 1960, képtáramban: t235a

 

2018. február 27., kedd

05:54
Ma 02.30-05.40
utolsó korrektúra, délelőtt leadom, várja a tördelő-szerkesztő; felőlem nézve kész a könyv. Tegnap jómódú pártfogóm és gyűjtőm, kezébe adott könyvtervemen elámult, gratulált, és értve a helyzetet, vásárolt. Mindig a legjobbakat találja meg. Hála. A 2,7 milliót* egy óra múlva föladtam a nyomdának. Mondták, jókor, föl fog menni a papír ára. Elindultunk.
*Lélektani okokból hazudtam/publikáltam, hogy 2,6 mill lesz az A. NAPLÓ (és nem min. 4) mert az még belátható összeg. Abba még tán bele lehet(ne) segíteni.

 

10:20

Botond (2003-) levele Zsófi lányomhoz. Annó Kata is kapott Mikitől hasonlót, ugyanúgy más városbéli kollégiumból, anyától távol. Megérdemlik.

... ..még így egyedül is Király vagy... megőrizted a fiatalságot... nálad "tökösebb" anya nincsen. Egyszerre: szakács, kertész, állatorvos, pszichológus, ruhatáros, hittantícsör... [és ettől hiteles:] ...Ez rohadt nyálas. Nem baj.10:45
Hete forgattam
, aztán ma... Reggelente három perc a templomban, ilyenkor a szélfogóban egy térdeplő. Az üvegfalon túl, ott messze szemben az oltár. Amit eddig soha, letérdeltem. Különös erőteljes kapcsolat. Emlékszem a 30 év előtti Kaszap István-színdarab mondatra; a vén püspök mondja valami konfliktus lezárásakor a hozzá járuló fiatal papnak: az ember akkor a legnagyobb, amikor térdepel. A nézőtér ezt megtapsolta.
Fölkászálódva jegyzetfüzet: Ha az ember térdel, valahogy nem is kell mondania semmit se.

13:43

mostanában kívánságra
csak ideológiai rántott leves ebédre
tegnap halk fölsóhajtás
kevés kis fekete bolha benne
azt elrágni igen jó
és mára mit látok
ezek a Katák ijennek
mondhatni
már csak ijennek

14:42
Ideje feküdni.
A teljes A. NAPLPÓ kézirat leadva/átküldve. A majdnem 1400 festmény nyomdai minőségen 3 óra alatt bírt átevickélni a neten, a WeTransfer.com-on.


2018. február 28., szerda

06:42
Levél
a Kiadónak.

Ötletelésben ott tartok, barátaim, hogy az A. NAPLÓ könyvbemutató Kieselbach Galériában kb. szeptember végén, a meghívóra írva: a megjelenteknek egy kötet ajándékba. Egyébként pedig az Írók Boltjában lesz megvásárolható. d.

 

09:04
Az aktuális
dedikálógép szövege is megvan. A meghívóra: aki néhány szem tepertőspogácsát hoz, azt a helyszínen jóízűen elfogyaszthatja.

09:36
Drága Mester, mondjuk inkább, h féláron megvehetik!!!!!! [ a Kiadó]

miért. d.
hogy Te is kapj gesztust az emberektől! picit, sokkal kisebbet, mint amit Te adsz, amihez hozzászoktattad őket, amit elvárnak.

ilyen gesztikulálásokra nincs időm. :-) d.
szeretlek, Gideon!

11:16
Szia Deske,  Ha azt mondanád, hogy a könyv ajándék, de aki úgy érzi adna cserébe valamit az adjon pénzt mondjuk az igazgyöngy alapítványnak, mélyszegénységben élők művészeti képzésével foglalkoznak a keleti határ mellett 22 faluban, azzal elég nagy jót tehetnél sokakkal. Azokkal is, akiket megajándékozol. Ölelés: Gy.

Kösz, az ötlet szép, gondolkodom rajta. Most úgy látom, hogy a történet ívét megtörné. d.


12:12
Ismét egy
próbálkozás. Ez a látvány engem évek óta lenyűgöz. Nem tudom, a tetők, vagy a katedrál üveg-é a szebb. Elment vele a délelőtt, pedig ezúttal az igazán másra kellett volna. F/2018/033

 

honlapolvasó 2018. febr. 422/nap
Facebook kb.80

 

_________________________________________________________________________________________________________________