VÁLINEWS; LEVELEK LE MEUX‒be / 342

2023. szeptember 1., péntek

05:46

Ó, ó, a szeptember! Indulás iskolába! Ha nem is én-; unoka. Esti mail:

Sziasztok! Piri tegnap hajnalban elindult. 4 óra késés aztán Londonban töröltek a jaratukat N.Y.fele. egy hotelben ejszakaztak es most szalltak le New Yorkban es 2 ora mulva mennek Cincinnatiba. Zsófi.05:48
Weöres Antikváriumból
megérkezett a (legjobb) Zelk-válogatás, Só és emlékezet. Persze megvan. Örülök neki. Aztán majd valaki.
(főinformáció a zárójelben :-)))
Most olvasom, az én szerdai telihold örömöm hivatalosan is ritka látvány volt. Ilyen legközelebb 2037-ben. Amikor a telihold épp legközelebb a földhöz.
06:16
Istenem,
meghempergetsz ebben az életben, mielőtt magadhoz emelsz.09:42
Egy Lukácsban
takarító erdélyi öreg, szokott mesélgetni nekem, most mutatta ezt a mobilján:
Andrásfalvy Bertalan / néprajzos


Andrásfalvy szövege.

Tanulságos.

A 18. századból fönnmaradt leveleket publikált Berlász Jenő az ő könyvében, máig nem került bele a tankönyvekbe, amiben azt írják a császárnak, hogy Erdély el fog veszni, mert a magyar urak elkergetik a magyar jobbágyokat és románokat hoznak, mert azok gyapjúval fizetnek és abból több pénz van. Ezt Wass Albert a saját őseiről is megírja. Nem rabolták el a románok Erdélyt, a magyar urak kikergették belőle a magyar jobbágyokat.

Amikor fölosztották a székely havasokat, több mint százezer székely vándorol ki. Addig minden székely szabadnak joga volt a havasokat használni, lelegeltetni az állataikat. És 1871-ben hozzák ezt a törvényt a magyar parlamentben, hogy nem jó, a székely jogokat el kell törölni, a havasokat föl kell osztani a birtoknagyság szerint. Akinek lent sok földje van, az kapja meg a havasok nagyobb részét, akinek kis földje van, az kicsit kapjon a havasokból. Ez az arányosítási törvény, amit végrehajtanak. Az egésznek a költségét ráterhelik a szegény székelyekre, akik eladósodva, árverésre kerül a házuk és egy sepsiszentgyörgyi tanárember megírja, hogy melyik faluban, mikor árverezik el a házakat. Jön a magyar bank, magyar csendőrökkel, kipiszkálják a székelyt az otthonából, az rádobja a motyóját a tehenére és három-négy-öt gyerekével megy Moldvába. Ekkor lesz Bukarest a második legnagyobb magyar város. Az elüldözött székelyek ott találnak munkát. Több mint százötvenezer székely lakik akkor Bukarestben, nem lakott még annyi Szegeden sem. Azok mind elrománosodnak. Csalódnak a nemzetben.
17:15
Istenem,
milyen tisztességes szép kép, mugyujtokhaza.hu. A licit most 19e HUF-on. Ilyen képek közé vágyódom.
Kamarás Béla (1921 --?): Utca télen, olaj, farost 50x60 cm.Az a kategória, mint Sugár számomra tán legkedvesebb képe. Nagyvonalúan összefogott, mégis egyetlen ablakon mennyi szín, munka...
Petőfi Sándor utca SU001


Igaz, ennél fontosabb számomra ez a túlvilági látomása. Nézegettem is egy? évig, itthon.
SZIKLÁK SU031
2023. szeptember 2., szombat

14:45
Már a víz alatt
elnevettem magam, hogy hiszen a testem is tud hazudni. Hátúszás, hosszúra sikerült bukóforduló, az első tempó után hátra fordultam, jön-e valaki. Dehogy. Szükségem volt egy nagyobb levegővételre.

14:48
Marczibányi
Műv. Ház, 11.30-kor a kerület professzionális művészeinek találkozója, egy-egy képpel paravánokon illusztrálva is. A sorolást velem kezdték, doyen, szokni kell. Konok, öregebb, de ő már meghalt. Polgármesteri köszöntő, szeretnének ebből hagyományt csinálni. A kb. negyvenből mondjuk öt értelmezhető munka. Enyém állványon, olyan nehéz, nem tudták paravánra lógatni. Polgármesternek mondom, már kétszer jelöltem kerületi díszpolgárnak házmesterünket, példa értékű lenne. Mondja, van egy ilyen típusú díjuk is, egy buszsofőr stb...
Nem tudom, hogy csinálja, lehet hogy jól. Erre a posztra 50 felettit tennék.
A program állítólag akár ötig eltart, beszélgetések a teraszon, bográcsgulyás. Este megyek a képért.
Megnyitóbeszéd, képemmel, (A/2023/08)
F/2023/122

 

 

18:30
TEGNAP
Erdőt, hegyet, tengert, folyót,
kék cinkét, csecsemőt ha láttam,
lelkem csak mondogatta:
milyen szép az Isten!
ZELK


2023. szeptember 3., vasárnap

06:24
Tizenegy
éves, óraközi szünetben a folyosón félrevont egy öreg nyolcadikos, Péter, nem akarnék-e... és elmagyarázta mit, kikkel. Egyiküket ismertem:
-- De hát az zsidó.
-- Nem olyan nagy baj az, felelte. (Ő is az volt.)
És igent mondtam.
1953. szeptember 3; ma 70 éve találkoztam először Dózsa György úti lakásán a legendás Fiúval; Dobszay Lászlóval. És elkezdődött (illegális) bencés kiscserkész életem. Apa híján tanítottak embernek lenni. Hetente egy este, Negró, Szatyi, Mackó, Kalef, Öcsike-, az egyetemista Zua vezetésével. Fiú egy másik csoportot vezetett. Hétvégéken közös kétnapos kirándulások a Pilisbe, közös szentmise, szénapadlásokon aludtunk. Befogadtak, csak megkérdezték, van-e gyufánk. Nem volt. Az jó, mert oda nem lehet fölvinni. Laci akkortájt egyszer megkérdezte, mért akarok pap lenni.
-- Mert akkor nem kell megnősülni.
-- Des, a szenvedést nem lehet elkerülni.
57-ben Parnok (parancsnok) Úr - Gerő atya OSB. utasítására oszlottunk föl.

Felháborodtam, az öregcserkészek miért találkoznak sokkal ritkábban.
-- Az öreg fákat szét kell ültetni... (ami ugyan biológiailag téves), de megértettem.

Laktam Lacinál 12 évesen, tanított fényképezni, első képeimet vittem neki, még nedvesen. Zenetudós lett, és még sok minden. Zseni volt, annak minden rettenetes többletterhével. Volt a Széchényi Művészeti Akadémia elnöke is. Magyar gregorián fölfedezései, kórusával vagy 30 lemezt csinált róla. Távoli barátom maradt, haláláig.
Utálta, ha fotózták, ezt a Margit körúton kaptam le róla, arcán látszik, észrevette.
Fiú, találkozunk.
F/2009/125

 

 

11:40
Egy vezető
szociológus ismerős a múlt héten: Csak Sárkány (a néprajzosok nagymogulja) és a te Katád írásait olvastam el mindig. Úttörő volt a szakmájában a témák szociálantropológiai megközelítésével. Varsány... máig idézett fontos munkája..
Ezt a rangját nem tudtam.14:43
Svábhegyen.
A főváros határa, bár ebből már csak f....os látszik. Igazából nem tudom, mért kell ezt akkora munkával egy őserdőben száz méterenként megmutatni. Talán, hogy a betyár túlnan lecsücsülve kifújja magát, mert a két pandúr itt csüggedten visszafordult.

F/2023/123

20:13
Avval a Rózsafüzér-titokkal
nem tudtam mit kezdeni, pedig naponta: ... és áldott a te méhednek gyümölcse Jézus, akit te a templomban megtaláltál" Aztán Kata gyönyörű ötlete, sokáig használtam: arra tanít, gyerekeinket csak kölcsön kapjuk (nem birtokoljuk).
Újabban mit találtam: Keress meg engem, Máriaanya, gyere utánam, és kézenfogva vagy akár a galléromnál fogva vigyél magaddal (Jézushoz).2023. szeptember 4., hétfő

12:05
A muslicák
is divatkövetőek. Sosem szoktak; most öt hulla lebeg az 50%-os Olympos citromlében.


16:06
Kata ma
nyolcvan. Este közös szentmise és megünnepeljük. Hónapokat dolgoztam rajta, amit este fog megkapni.2023. szeptember 5., kedd

12:07
Tegnap az
együttlét órájához igazítva unokája fölköszönti Katát Cincinnatiból.

F/2023/125

 

Ünnepünk.
-- Hova menjünk ebben a szép időben?
Karját lebegtette = a repülőtérre. Gyönyörű gondozott kihalt pázsit. Fázott, ő az én zakómban. Beszélgettünk.
F/2023/12412:18
TEREMTÉS UTÁN
Elhagyta őket a kotlós --
kerítetlen udvaron
rémült-csipogva futkosnak
az anyátlan csillagok.
ZELK
12:34
Feljött ez a régi
kép. Nagy becsben tartom. Ez egyetlen fotó mindent elmond Zsófilányunk és a tanulás kapcsolatáról. Bejött a műterembe, hogy a számtanlecke. Biztonság kedvéért két ingujjban magával hozta két tengerimalacát is.
F/1992/34
2023. szeptember 6., szerda

09:01
Rámeredtem,
földühödtem. Friss virág a konyhaasztalon. Hozhatták. Minek. Hiszen meghalunk. Csak ekkor kezdtem el gondolkozni.

 

09:15
Szüts-Vojnich
megnyitó a Fonóban. Mindenki ott volt.

 

 

2023. szeptember 7., csütörtök

10:04
Fiam meséli, mellékesen: Talált (!) egy holland honlapot, ahol filmforgatási helyszíneket árusítanak.
-- Elhagyott siló, szép terek benne. Amszterdamtól órányira. Üzletkötés előtt ennél többet nem árulnak el. A forgatáshoz még a zongora szállítását kell elintéznem. Majd a teret kissé gazdagítom, belógatott...
Kapkodom a fejem.

11:52
Beteg-bódultan
fekszem, nátha, van idő írni. Ezért a hangvételért (is) szeretem Zelket.

Ha most a múlt évemről faggatna valaki, egy nemrég írt, illetve két sor után befejezetlen hagyott versemmel tudnék csak felelni: "Egyre hosszabbak a napok -- kihunyt a halálfélelem szívemben." S ha a kérdező csodálkozva néz rám, várva, hogy folytassam, amit a versben nem tudtam vagy nem mertem folytatni, talán rászánnám magam az őszinte szóra:
-- Azért oly bejárhatatlanul hosszúak a napjaim, mert élménytelenül s munkátlanul múlnak el. Ha meg is tudom különböztetni a reggel és az este színét, reggel nem kezdődik el semmi, s az este is a semmire csuk csak ajtót. Tehetnék az asztalomra naptárt is, amelyikben a hétfőt szombatnak, a csütörtököt hétfőnek írták. S a hónapokat is jelölhetnék a naptár lapjain, ahogyan a fürdőben a csapot szokás: Hideg. Meleg. Csoda-e, ha ilyen állapotban azon kapja magát az ember, hogy már nem fél a haláltól? Az álmatlanságtól igen, meg az influenzától meg a síkos járdától, de a haláltól nem.
-- De hát versidézettel feleltél, ha csak egy töredékkel is, s ez arról vall, hogy dolgozni próbálsz, hogy nem akarsz tétlenül élni.
-- Persze hogy nem akarok. De ha ilyenkor tollat fog az ember, emlékeihez menekül, kihátrál a köréje nőtt világból. Fülét betömik a régi visszhangok, süket lesz e világ olykor bizony félelmetes hangjaira, amikből a verseiket s vonzóan rekedt muzsikájukat csinálják a fiatalok. Ettől pedig óvjon isten! Minden inkább, csak azt nem, hogy én értetlenül rámorogjak a fiatalokra.
-- De ha megöregedtél. Nézz szembe az öregséggel.
-- Csak éveimre vagyok öreg: Nehogy kérkedésnek vedd, rögtön módosítom: sajnos, csak éveimre vagyok öreg. Megint egy verstöredékem idézem: "Nem tudok megöregedni -- ahogy illik, szépen -- kapkodok a téli fák közt, -- kapkodok az égen." A tétlenségem csupa kapkodás. A kávéházi üldögélés is, s az esti ácsorgások is ifjúkorom utcáin, a Józsefvárosban. Hogyan beszéljek róla, hogy ne váljak nevetségessé? Kamaszmód kapkodok a szerelem után is. Mert kamaszszívvel, s ami annál is rosszabb, kamaszfővel élek. Ahelyett, hogy napi két-három órányi munka után megülnék a fűtőtest mellé húzott fotelban. Hidd el, én mindig szépnek láttam a fotelben alvó öregemberek arcát. S szeretem azt is, amikor padlóra hull kezükből az éppen csak kinyitott újság. De milyen értelmetlen és nevetséges az a nyugtalanság, amely bénább a kiszáradt fánál, amely semmit se terem.
-- Akkor mondd el a semmit: fordítsd ki a percek üres zsebét. Hátha egyszer mégis kihull belőlük valami, koppan és gurulni kezd a földön, s te kíváncsian utánaszaladsz.
-- Igen. Az ötfilléres, amit kabalából lottószelvényem vagy a hármas befutó tikettje mellé tettem.
-- Hát beszélj erről. Beszélj az ifjúkorodban, sőt férfikorodban is ismeretlen, kései szerencsevárásról. S a többi semmiről. Mindarról, ami történik veled, amikor nem történik semmi. Beszélj az angyalföldi piacról, melynek augusztusi dinnyegúlái és januári káposztáshordói között oly szívesen bámészkodol. S a Váci úti cukrászdáról, kapudtól karnyújtásnyira, ahol délután öttől este tízig tavalyi slágereket forgat a wurlitzer, ahol az asztaloknál lábukat rázva, vállukat dobálva, belvárosi lokálban ringatják magukat a kedves arcú fiatalok, akiknek zsebében néha éppen csak egy üveg sör vagy egy Coca-Cola ára szomorkodik. S nem szállsz föl naponta kétszer is a tizenötös buszra? Nincs szavad a kalauznő arcáról? s arról, hogy kis pultján üveg alatt őrzi gyermeke fényképét?


A hirtelen csönd arra figyelmeztet, most rajtam a sor e képzelt párbeszédben. De mégsem. Ő szól, ő kérdez megint.
-- És az olvasmányaid? Hiszen ezeken a semmire csukódó estéken is odakészítsz egy könyvet a fekhelyed mellé tett székre.
-- Igaz. Most hetek óta minden este Somlyó György és Vas István gyönyörű fordítói ajándékát, Kavafisz verseit.
-- Beszélj ezekről a versekről. Mondd el, miért élsz hetek óta e versek bűvöletében?
-- Kavafisz az első nagy költő életemben, akinek könyvében nincs kedvenc versem, még kedvenc sorom se, akinek minden versét, minden sorát egyformán szeretem. És föl se kavarnak ezek a versek, csak újra és újra, órákon át olvasom. Mit tudok róla? Azt hogy halála után fedezték föl? Valójában ez történt Apollinaire-rel s József Attilával is. De ők mégis csatazajban éltek, ütötték őket, de visszaütöttek is, s ők is azok közül valók, akik szerették volna magukat megmutatni. De Kavafisz úgy elrejtezett, hogy szerencse, ha holta után mégis ráakadtak. Rá "történelmi" verseire, s rá azokra, melyekben a "rendhagyó szerelem" izzik. Különben, hidd el, arra is megtanítanak ezek a versek, hogy minden szerelem is, a természetes is, ha igazán nagy szerelem: rendhagyó.[...]

[Zelknek még hátra volt egy szerencsétlen, majd egy boldog házassága.]

in: Előszó helyett párbeszéd, Élet és Irodalom 1969. január 11.
És azért ELŐSZÓ, mert evvel kezdte; kapott egy rovatot minden péntekre.

F/2022/026
Hát akkor nézzük... antikvarium.hu, van példány. Maradt is.

 

Konstantinos Petrou Kavafis, akit különösen angolul Constantine P. Cavafy néven ismertek, és gyakran CP Cavafy néven publikáltak, Alexandriából származó görög költő, újságíró és köztisztviselő volt. Munkája, ahogy egy fordító fogalmazott, "egy ölelésben tartja a történelmit és az erotikát". Wikipédia
Született : 1863. április 29-én Alexandriában, Egyiptomban
Meghalt : 1933. április 29-én Alexandriában, Egyiptomban


Hoppá.
Ez később jelent meg, mint Zelk olvashatta. Ő ezt láthatta: A barbárokra várva, 1968. Ez jobb, mert válogatás. Hát ezt is megrendeltem.

Tisztázatlan, miként hatott Kavafisz a magyar irodalomra. Petri mindenesetre többször is azt vallotta, Eliot költészete mellett a Kavafiszé volt az, mely pályája elején fölszabadító hatással volt rá. (Krupp József: Második Odüsszeia, Élet és Irodalom, 50. évfolyam, 25. szám –


Kedves Váli Dezső!
Köszönjük, hogy nálunk vásárolt. Célunk, hogy napról napra bővítsük könyvkínálatunkat annak érdekében, hogy Ön megtalálja kedvenceit. Az alábbi rendelését számítógépes rendszerünk tárolta, melynek feldolgozását megkezdtük, és csomagja várható érkezéséről hamarosan értesítést küldünk Önnek.
16:48
Kata, hogy
ötször is hiába csengetett nekem. Ez fontos baj. Kínai mérnöktévedés. Ilyen szerszámra nyomógomb kell, nem billenőkapcsoló.
Hiába tettem rá figyelmeztetősmirglit. Remélem, most majd; egy ruhacsipesz darabka erre hirtelenjében.

 

 


20:40
Ágybetegen
is kötelező az esti fogmosás?


2023. szeptember 8., péntek

12:06
Margit körút.
Biztatott, hogy csak csináljak több felvételt. Monokróm tetkó, lábszáron, fiatalember. Több olvasatú.

 

 12:08
'22 szept.
kezdtem a H-tarifát intézni, olcsóbb vele a téli klíma-fűtés. Szeptemberi levelemre dec. elején válaszoltak, hogy hiányzik róla egy aláírás. Pár nap alatt megküldtem. Márciusban válaszoltak rá, satöbbi. Ma elküldtük az újabb módosított papírokat, taxival (mert beteg) mentem érte a Rózsadombra. Még nincs elintézve.


2023. szeptember 9., szombat

12:36
Két napja Csomayt (83),
aki mindenhová biciklivel; telibe találta egy motoros a Fő utcában. Részleteket nem mondott el.
Mentők, kórházban hat óra, vizsgálatok, haza.

– ...csak fejsérülés és a hátam tropa. hazaengedtek, most nyalogatom sebeimet, kaptam egy bukósisakot esztertől zs.

– Édes Kis Kutyám! Repültél? Hat óra… A hátad..? Látogatható leszel? Veszek neked  jobbról balról egy-egy biciklis testőrt d.

– De hiszen van, mert az Őrangyalom vigyázott rám... Fáj a hátam, de elmúlik, csak egy kicsit lassan. Úgy képzelem, hogy 
holnap már mobil leszek teljesen. zs.

– Hátadra estél? Fejed koppant?

 

[később]
– Tudod, mért nem kötelező a bukósisak biciklire Magyarországon? Összeomlana a népgazdaság. Vidéken a nők biciklivel munkába, de nem hajlandók fölvenni, tönkremenne a frizurájuk. d.

– Hát, ez egy fontos adat, én is azért nem viseltem eddig - de sapkát sem nagyon szoktam. zs.

– Hát akkor NAGYON nő vagy. Ugyanis a te hajad mindig jó, szerencsés alkat… d.

– na, ezt még nem mondtad.. nem gondoltam, hogy ilyet észreveszel- a hajammal mázlim van, soha nem voltam fodrásznál... zs.

– "na, ezt még nem mondtad.." mindent megteszel, hogy ez ne derüljön ki… :-)) d.

F/2021/128

 
12:57
Összemosódik, tán harmadik napja
ágyban, amikor lehet; Katával keresztbe ellátjuk egymást. Bódult.
Miki (csak) hétvégeken nem jön, besegíteni.20:47
Az új hűtőgép,
CANDY. Világmárka. Annyira elegáns, hogy a hűtőajtóra nem tesz fogantyút.
Ha lehajolsz, az ajtó alja peremes, az se végig; négy újjal belenyúlhatsz, avval nyithatod.
Hát tettem rá, ami éppen volt.
2023. szeptember 10., vasárnap

08:23
Ha kerestek, megtaláltok; föltéve, hogy szívetek mélyéről kerestek. Megengedem majd, hogy megtaláljatok -- mondja az Úr.
Jer 29.12:01
Fexem.
Alvás + alvás + Bernáth Aurél könyvei.
Ágyam mellett vécépapír henger, ami zsebkendő, beleesett a kamillás teába, ami a szememre. Közös halál, elpusztították egymást.13:32

Vinném be neki a délit, tévé bekapcsolva.

F/2023/126

 

De megmagyarázza.

 

-- És sikerült? - kérdezem.13:57
Feljött a monitoron F/1986/06

Mikit molesztálja egy kisasszony a játszótéren.

 

 

 

18:58
Vasárnapi szentmise,
én csak itthon pokrócban, a monitor előtt. Lám, Kata Rókus testvérnél éppen áldozik.
F/2023/127

 

 22:11
Bernáth Aurél

...Ez csak a későbbi élete folyamán derült ki, amikor észrevette, hogy még a munkája is jobban megy, ha a szomszéd szobában valaki matat.

 

 

2023. szeptember 11., hétfő


03:14
Ha nem csinálok
valamit (nagyon), sivatag-rémület; értelmetlen életem. Ebből nehéz lesz kigyógyulni.

08:13
Följött
a monitoron egy tavalyi fotó F/2022/022


2023. szeptember 12., kedd

12:03
Amíg Kata távol,
ágyból ki, két dolgot intéztem. Covidteszt negatív 1500 HUF; hát volt és marad ez a hosszantartó nátha.
És megjött a verskötet a Margit hídhoz, amit Zelk olyan súlyosan dicsért. Nagyon várom.

 

12:19
Okt. 11.
kiállításom előválogatását megkezdtem. Különös, de ebben szakmai segítséget is kértem.

 14:12
AZ ÖREGEK LELKE
Kivénhedt, tönkrement testükben ül
lelke az öregeknek.
Szegények, milyen elesettek,
s hogy unják húzni-vonni nyomorult életüket!
S hogy reszketnek mégis elvesztésétől, ijedt,
ellentmondással teli lelkek,
hogy csüggnek rajt, tönkrement, színe veszett
irhájukban gubbasztva -- tragikomikus-esetlenül.

 

KAVAFISZ
Somlyó György ford.

 

21:29
Élet és Irodalom 1969. január 11.

És hidd el, azért is nyűgöznek le téged Kavafisz versei, mert sikerült neki az, amit a gyávák nem mernek megpróbálni: eszköztelenül, ahogyan az egy eseménytelen élethez illik, verssé forrósítani az összetéveszthetően egyforma napokat, éveket.

 

2023. szeptember 13., szerda

08:29
K. NAPLÓ

 


Hát megjelent
. Kata 80. szülnapjára kapta, szeptember 4.
Fél nyaram evvel.

Mától
boltban is: Írók Boltja // bookline.hu // nálam itthon // okt.11., kiáll.megnyitómon // 5000 Ft.
400 példány, a nyomda és szerkesztés társadalmi munkában (hálám), a papír és a layout volt 2,2 m. HUF.

A könyv itt van a honlapomon is: KÖNYVEIM // 15. könyveim. Ebben videók, hangfelvételek is, a képek nagyban.

Első oldala:
--------------------------------------------------------

1943. 09. 04. Kata
1968. 06. 20. esküvő
1975. 02. 09. Zsófi
1982. 08. 14. Miklós
2021. február 11. SOTE Neurológiai Klinika


        Kata tünetei:
        nehéz beszéd, stb.

        diagnózis:
motoneuron-betegség, izomsorvadással jár,
        most nyelés-, beszédprobléma,
        később a tüdő, nem gyógyítható,
        3–5 év.

--------------------------------------------------------

És a legvége. Nem tudom, életemben írtam-e ilyen erős szöveget. Logikán túli, szívszorító. Beszakad alatta az asztal.
Talált vers. Címet adtam neki: TÓTH ÁRPÁD SÉTÁNY '22. JANUÁR

--------------------------------------------------------

A Széchényi Könyvtár - Elektronikus Könyvtár-változatban a bemutató szöveg:
(Korábban indult, ott a számláló 1046-on.)

"Kata zseniálisan rávett, hogy életemben először kertészkedjek egy kicsit..."

CTRL+klikk a szövegre, fönt megjelenik.

--------------------------------------------------------

 

08:52
Katakapta
csokor végnapjai ma a konyhában.
F/2023/129
2023. szeptember 14., csütörtök

10:14
A Szent Kereszt
Felmagasztalásának ünnepe.

Egy kavics F/2019/191

 

 


2023. szeptember 15., péntek


10:12
Mail a körzeti
orvosnak, alllerg, gyógyszert küldött.

tárgy: ROHAMOSAN JAVULOK
szöveg: KÖSZÖNÖM!
d.

 

10:13
Meghívóm.
Hacsak fiam fenyegetően nem csóválja a fejét, akkor ez lesz.

 

 

 

2023. szeptember 16., szombat

 

09:30
A szegénységről,
mint ajánlott útról beszélgettünk.
Ezt nekünk igen nehéz létrehozni, mert:
-- Mélyen a föld alatt bányászott só számomra húsz centis mozdulat.
-- Mínusz 15-ben nem kell az udvar végébe az árnyékszékhez.
-- Vécétartályunkban is (fölöslegesen ivó)víz.
-- Ingyen nézdegéljük a fákat a kertben.
-- Egy tündérlátványt zsebben fotógépen hazaviszünk, örökbe.
-- Petri György életének minden fontos mondata egy ötvendekás könyvben.
-- Beszélgetésekben naponta gazdagodunk.
-- Nem nagy munkával egy halottat teljes búcsúval a mennybe juttathatunk.

Marad a folyamatos hálaadás, és éberség a szellemi-lelki-testi mértékletességre.
P. Jelenits: én sosem jóllakásig.

 

F/2023/132

 


09:59
Esti sétánk
a parkban.
F/2023/131
11:01
Kavafisz
magas nekem. Kidobtam.

 

 

2023. szeptember 17., vasárnap

08:50
Lukács

 

 

 

08:52

MINAP.HU // MISKOLCI NAPLÓ
További egyeztetések várhatóak a milliókat érő festmény sorsáról

Balogh Csilla

2023. szeptember 10. vasárnap 13:10

 MISKOLCI NAPLÓ-cikk
09:40
Katát megetettem,
nem ébredt fel. Bernáth Aurélt szeretnék olvasni, és aludni kellene. Sajnos a kettő együtt nem megy.

2023. szeptember 18., hétfő

08:39
FEKETERIGÓ
Fölébred s csőrét az egekbe mártja,
mintha ott kortyolná a dallamot
s a városzéli háztetőkre, fákra
ezüst trillák szökőkútja csobog.

Költők költője, fekete madárka,
egyetlen verset tudsz, de milliók
várják dalod: hány nemzedék csodálta
s csodálja még e bűvös "Tillió"-t.

És nem kutatja kandi értelem,
hogy trilláidban mi az értelem,
[...]
ZELK


12:56
Kipróbáltam valamit, Kata tévét néz, bár behunyt szemmel. F/2023/133
2023. szeptember 19., kedd

13:14
Valami koppanás
éjjel háromkor, zseblámpával Katához, édesdeden aludt. Viszont édes esőcsepegés nála, sokkal szebb, mint az én éjjel-nappal patakcsobogásom. Átvettem.

https://www.youtube.com/watch?v=LlKyGAGHc4c&list=RDLVLlKyGAGHc4c&index=3 CTRL+klikk a kékre = a fejlécben megjelenik

 

 

Aztán már eszembe jutott valami, azt írtam (fejben és sötétben) 03-05h között:


Tisztelt MMA Vezetőség

Idén, május végén a Képzőművész Köztestületi gyűlésen tettem egy javaslatot. Akkor ez körlevélben is kiment.
Mostani találkozónkon ezt egyeztettük.

Tehát javasoljuk

1. Az  MMA rendezzen két évente Budapesten országos képzőművészeti kiállítást.
    Elnevezése lehetne például Országos Képzőművészeti Kiállítás.
2. A kiállítás szabad beadással legyen meghirdetve. A beérkezett munkákat többtagú zsűri bírálja el.

Indokolás

1. A sűrűbb megmutatás: a képzőművészek igen nagy száma, valamint hogy annyival  több művet hoznak létre a népművészek,
    építészek stb.-hez képest.
2. A szabad beadás: pár éve egy kis nyírségi faluban született egy remekmű, láttam. Egy diploma után oda visszahúzódó festőnő munkája.
    Honnét tudhatna erről egy kurátor; nem látogathatja végig az ország valamennyi műtermét.
2023. szeptember 20.
vd.2023. szeptember 20., szerda

10:18
Tegnap délután.

 

12:56
Az Andrássy úti
MMA palotában minden az óramű pontosságával a köztestületi gyűlésen. A tegnap megfogalmazott beadványomat megszavazták, tartózkodás és ellenszavazat nélkül. És hivatalból nem fog történni semmi, mert nem volt jelen a tagság 25%-a sem. Így a beadvány eleve nem kerül a következő tavaszi MMA közgyűlés elé, ahol [elmagyarázták] sokkal több papírmunkával nem történne semmi. De sőt, a műcsarnoki ötéves kiállítási vetésforgót a színház szakma (is) kitágítaná, be szeretne kerülni. Ebbe bele is nyugodtam.
A papírkámat a vezetőségnek további intézkedésre örökre átadtam.
Egy művész elmesélte a mikrofonba, milyen problémái vannak. Amikor a mesterséges intelligencia veszélyeiről folytatódott a diskurzus, eljöttem.
Hazafelé az átszállásnál: Írók Boltja; van-e K. naplójuk. A művészethez tették, a galériára.

 

13:47
Ó, a Péter!
Hát ez nagyon körülöttünk csapkod. Legközelebb hozzá, amikor meghívtuk képeivel az Ernst múzeumi kiállításunkra Szüts-csel.
Nemcsak szerettük, hanem valahogy nagyon tiszteltük is a munkáit.20:55
-- Deske, a K. Napló megrendítő. Ölel dr. G.
-- Köszönöm. Szükségem van … vagyis örülök a (ritka) visszajelzéseknek. ölel d.

[amúgy, tudom a minőségét]

[itt, a 15. KÖNYVEIM-nél is megvan]21:11
Füst Milán
habitusa régóta zavart, megoldatlanul évtizedek óta izgat. Mintha Bernáth Aurél ebben világosan látna. Jól ismerte.

 

...Füst látása, így korai műve [költészete] a túlnani világ téri és éteri viszonyairól ad hírt... rejtélyes sorompókon és rácsokon át beszélve. Amíg ezt a világot a vallások idézik képzeletünk számára, addig kodifikált keretek között járunk... tekintve hogy a Biblia kodifikálta és a művészet láthatóvá tette számunkra.
Ám, aki Robinson módjára ér e világ partjára, és képzeletére hagyatkozik, a lélek örökre megmagyarázhatatlan villódzásai fényénél látja meg a téri viszonylatokat, lát homályt, elmerülő, majd felbukkanó arcokat, hall sugalmazásokat, és mint valamikor álmodó azt hiszi, hogy itt e földön is az örök igazságok honából, a szellem derivátumából, az igazságok sűrítéseiből... kerül majd ki műve a megfogalmazhatóság területére.

 

Aki ily rejtett és bizonytalan összetételű világból jön ki a napra, mint ahogy ő a verselése abbamaradván, az lehet a legnagyszerűbb hozzáértő, lehet a leghatalmasabb ész, de nem kerülheti el önnön szándékainak, irányának bizonytalanságát. Milán valami ősi, papi, vallási lélekanyag és misztérium megszólaltatására érezhette magát születettnek...

Ez nála abból volt látható, hogy ösztönei nem voltak alkalmasak az életre...
in: Kisebb világok p.179

2023. szeptember 21., csütörtök

09:23
GESZTENYE

Gyermekjátéknak nőtt gyümölcs,

kavicsa őszi fának,

lehull, koppan a gesztenye –

sosem leszek oly fáradt,

sosem leszek olyan öreg,

hogy ne hajoljak én le

gyepre, avarra – mindig az

emlékezés vizére.

Lehajlok érte. Fölveszem.

Elhajítom és látom,

ott száll, süvít már az egen,

túl minden planétákon,

túl minden csillagrendszeren,

hogy odaérjen végre,

mi csillagoknál távolibb,

gyermekkorom egére!

ZELK
09:38
Mire
hazaérek - hajnalban jön -, a takarítónőnk már messze jár. Nálam padlót súrol.

SMS:
KLÁRI, NE ENNYIRE FEHÉRRE A MŰTERMET, MEGVAKULOK! D.11:39
A keretfestés
munkaközi esztétikája asztalon, felülnézetben.


13:20

-- na ez ez egy zseniális kép! s.

-- :-))) d.

-- megvenném ezt a kép hátulját:) s.
-- asztallap négy lábbal d.
13:36
Felötlött
újra. És bizony, bizony. Jóakaratú színészek csoportja öregotthonba, produkcióval kis örömet, élményt. És ott kiderült, sokkal ajándékabb őket meghallgatni.
2023. szeptember 22., péntek

09:10
SMS váltás
06:50-kor.

-- Édesanyám ma reggel negyed hatkor meghalt. Máté

-- Szia Kata! Jó utat, továbbra is! d.
-- Hangosan elmondtam a mamámnak, azzal, hogy te üzened. M.

 

Dávid Kata, augusztusban volt 100.
09:16
Kedves N., 
maga világítóan okos ember.
Ugandai gyógyító pap jön okt. Bp-re, aki halottakat is támasztott föl.
Katának javasoltam, vinném. Nem jön, tömegben nagyon hamar rosszul lesz.
De engem küldene:
"ha nem vagy valami munkában, depressziós vagy."
Belső válaszom erre.
1. Nem vagyok depr., annak konkrét definícióját ismerem. Mániás-depressziós típus vagyok, gyerekkorom óta.
2. Igaz, hogy munka nélkül nehezen viselem az életet/magamat.
3. Nap közben is imádkozós ember vagyok.
4. Valami nagy írót elvittek egy híres pszichológusféléhez. Azt mondta, "ki tudom magát gyógyítani, de nem biztos, hogy többé tud/fog írni." Nekem ugyan nem életcélom - vágyam a munka, csak életeszköz... de valami lehet benne.
Kielégítően válaszoltam magamnak?
d.09:24
Érdekes.
Meglegyintett a halál békéje. Megyek reggelizni.

 

12:07
-- Megköszönöm, ha mamámért elmondod az üdvözítő imát. M.
-- A teljes búcsú. Igen. Ma este. d.
-- Köszönöm M.16:33
Milyen nevetséges
műalkotást árazni. Milyen szép; ennek az akvarellnek 16e. HUF találtak ki. Beron Gyula (1885-1971) 43 cm.

 

https://arte.hu/auction/39-kamara-23-09-28-csutortok-16-ora/

 

<
2023. szeptember 23., szombat

15:12
-- Szia, Deske! Nem tudom, érdekel-e még Rakovszky, de megjelent egy új verseskötete, Írók Boltja. A.
-- Kösz a napokban voltam, a pénztáros mutatta, történelmi regény a vallásháborúk korából egy néma cselédlány szemszögéből.
    Bizonyára valakiknek nagyon érdekes... d.


Délben ébredtem. És mondogattam minden remény nélkül mikor a lelkem roskadozva vittem... átölelt az Isten.
És azonnal egy mail.

-- Most betelefonáltam, verskötet. A.
...
-- Kösz, rögtön mentem, megvettem. Oktogonnál útközben egy pad: máris vannak benne a régire emlékeztető robbanó sorok.
   "Hányan vagyunk még, akik emlékeznek
tejeskannára és szemfelszedőre?"
Rossz cím: VITA ÉLŐ IDŐBEN, rossz borító, mindegy. Csodás comeback a nekem érdektelen regények után. Van, amit kizárólag ő tud.
Köszönöm, nélküled ezt nem... d.

 

15:16
Villamoson.
Na, ez Rakovszky tollára; ki emlékszik még Che Guevarára, a forradalmár tömeggyilkosra. Castro kedvence.
Zavarosfejűek példaképe volt. Dél-Amerikában sokan egyfajta apokrif szentként tisztelik. 


15:50

AZ ABLAK
Végül az életünk kilök
magából: hogy mikor jön el,
az órát és napot nem tudhatom.
Előbb csak pár gyanús tünet: a légszomj,
émelygés, tompa fájdalom,
de már homlokunkon ott a jel,
...
Az ablakon túl a világ,
már nélkülünk: sárgás falak,
muskátli és dohányvirág
a kertben, kutya szalad az úton át,
magasan jár a nap.
R.

 

Nézem, közben mégiscsak voltak verskötetei. Abból csak egyet ismertem, a Fortepan-t. Hát azt én nem.

 

 

2023. szeptember 24., vasárnap

06:40


2023.09.                                html-2023/naptar.htm                                      21754 - 755

LEVÉL A FERENCES TARTOMÁNYNAK

2022. november 28.

              Levél a kolostorba; már akiknek tudom a mail-címét:

Kedves Bence, kedves Atyák!
Szerencsétlen dolog. 2020-ban az akkor megjelent Ferences Zsebnaptár dolgában levelet írtam a kolostornak, miért nem bízzák szakemberre a borító tervezését. A vizuális kultúra teljes hiánya, és hogy egy címlap nem információ-ömlesztésre való.
Ellenreklám.
És javult a helyzet. A tervező-, Kis Kornél OFM. megértette. A 2021... 2022-es már kifejezetten szép, elegáns volt. És most tőle megint itt ez a szerencsétlen idei, a 2023-as. Mikroszkóppal, nagyítóval, szívekkel, kötéldarabkával, buborékokkal, apróka ferences szavakkal, sajnálatos színekkel, betűtípusokkal.
Egy ilyen megnyilvánulás az egész közösséget érinti. Egy évig sokan nézik majd. Vizuális kultúrájukat nem fogja emelni.
Mondjam, hogy két telefonnal grafikust lehetne keresni, aki akár szívességből is megcsinálja?
Jelenits atya egy régi Népszabadság-cikkem kapcsán mondta nekem: egyházunkon belül is minden hibát, hanyagságot, bűnt meg kell mondani...
Sajnálom...
vd.

2023. szeptember 24. 

Kedves Atyák!
Hamarosan itt az új naptárkészítés ideje. Ötlet: javasoljuk (konzultáltam grafikusokkal), tegyék állandóvá Kornél atya 2022-es nagyon sikerült borítóját, csak az évszám módosul.
A nagyon eltalált ferences háttérszín se változzék.
Szeretettel:
vd.

 

--------------------

11:57
Tizenegykor adtam
át (két példányban) a fentieket a Tartományfőnök atyának. Érdemi válasza, Kornél atya jelezte, többé nem csinálja, és hogy a jubileumi év kapcsán majd minden kiadvány annak szellemében, és egy grafikust bíztak meg evvel.
Vittem könyveimből is, iskolakönyvtáraiknak.

 

14:14
Kedves Váli Dezső!
Bocsásson meg, h ismeretlenül irok Önnek!   Maga korabeli nyelvtanár, outsider képzőművész vagyok. 
Nagy érdeklődéssel kezdtem nézni a Szabó T. Annával készült beszélgetésről szóló filmet, de őszintén szólva már az elején sokkolt az állandóan elutasitó megjegyzéseivel,  ahelyett, h érdemben először is válaszolt volna a feltett kérdésekre, állandóan háritott, mondván, nem tudom, nincs véleményem, ezen még nem gondolkoztam....Ha valaki ennyire bizonytalan a világ és a maga dolgaival kapcsolatban, akkor megkérdezném, miért vállal el egy ilyen műsorban való közszereplést, ahol beszélgetésre kérték fel? De akkor hozott ki igazán a sodromból és hagytam abba a műsor nézését,amikor odáig ragadtatta magát, h a saját gyengeségéből kiindulva általános negativ kritikát fogalmazott meg az egész emberiség magatartására vonatkozóan: "első körben mindig mindenki hazudik!".   Engedje meg, h kifejezzem tiltakozásomat, nemcsak az emberiség, de a magam nevében is! Én nem szoktam hazudni, ki szoktam fejezni a legnagyobb őszinteséggel akár a pozitiv, akár a negativ véleményemet embertársaimmal kapcsolatban, akármilyen hihetetlenül is hangzik ez az Ön számára! Azt elismerem, h igy az itthoni művész világban nem is tudok érvényesülni- külföldön tudtam- mert itthon a művészek az ajnározáson kivül a kritikát nem viselik el, csak  a dicséret, tömjénezés divat- lásd a művészeti alkotásokról szóló kritikákat. Nem nagyon olvasni épitő, negativumokról szóló kritkai irást. 
Az biztos, h az én hozzáállásommal itthon nem lehet érvényesülni, ami nekem jelenleg nem is célom.Csak szerettem volna felhivni a figyelmét arra, h legközelebb, ha ilyen beszélgetést elvállal, készüljön rá!!! Konzultáljon előzőleg a részvevőkkel, h ne érje a helyszinen meglepetés, mert ez a készületlenség nagyon rossz fényt vet az egész világhoz való hozzáállására, esetleg a művészete hitelességét is aláássa.
Köszönöm, h meghallgatott. Üdvözlettel
N.
ps. bocsánat, de nincs hosszú i a számitógépemen
     nem szoktam senkinek ilyen irásokat küldözgetni, maga az első.... kizárólag azért tettem, h az állitását megcáfoljam.... és tulajdonképpen azért is, mert most sokaltam be attól, h a férfiak ma Magyarországon bármit mondhatnak, bármilyen sértőn viselkedhetnek egymással, embertársaikkal, a nőkkel, annak soha sehol semmilyen következménye nincsen... azért hagytam ki a nőket, mert rájuk nem jellemző mások nyilvános sértegetése....legalább is nem olyan nagy számban...

[Négy napja kaptam, nem mertem rá válaszolni, ebbe belebonyolódni. Bizarr, én az egészet már rég elfelejtettem, s most NÉGY nap után megint foglalkozik vele valaki, ezúttal más frekvencián.]

a beszélgetés, nekem hanggal van meg

itt film, hirtelenjében mekkkülték

https://youtu.be/8s-lndpSsKo?si=68U_2kyxg1Ojtwu3 CTRL+ klikk a kékre = fejlécben följön

Lám, nézem, itt meg mi, a film alatt: comment.

Váli 3/3 as ügynök volt, gimnaziumi osztálytarsait is besugta- legalább bevallotta par éve...


Igaz, de pontosítok.

Nem három per három, nem ügynök és nem "is". Megírtam: érettségi előtt, 1960 tavasza, BM. megkeresett, be voltam tojva, reakciós osztálytársaim érdekelték őket. Kerestem egy okos öregurat, segítsen; két jelentést írtunk meg arról a fiúról, akiről tudtam, hogy nem akar egyetemre menni. Meg egyszer megkocsikáztattak. Kérdezz-felelek. Semmire nem emlékszem belőle. Utána jelezték, hogy nem vagyok érdekes számukra, ejtettek. És ezt meg is tudom érteni, annyira nem volt osztálytársaimmal kapcsolatom, csakugyan nem ismertem őket.

Legközelebb akkor találkoztam velük, mikor melyik? bohókás barátom ötletére egy vagy két festményem a belügyminiszter szobájába került. Forintvetülete a dolognak nem volt. Vagy volt? Tényleg, mi lehet azokkal képekkel. Visszakaptam?

Na, nézzük, szereplésnapló. Kereső: BELÜGY.

kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1974/29 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak Kuncze Gábor miniszter szobájában 94.11.22..
kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1994/44 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak Kuncze Gábor tárgyalójában 94.11.22..
kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1993/04 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak Gyekiczky András szobájában 94.11.22..
kölcsön Belügyminisztérium Belügyminisztérium A/1993/18 Budapest 95.12.1. ig. esetleg vesznek is. ü.i.: dr. Gyekiczky András kabinetfőnök. 95.10.egy Panasonic faxot adtak (azóta megsemmisítve) 94.11.22..


Tényleg, egyszer becsengetett két szürkezakós fiatalember, hogy ők a BM-től, és jöttek faxot szerelni...
Aztán mennyit hülyéskedtünk avval, Esterházy épp Berlinben élt...


Akkor még egy komoly szó a besúgásról. Nem azért, mert eszembe jutott Esterházy könyve, apjáról. Illetve akár az is. Soha, a leghalványabban sem mernék megítélni valakit ilyesmiért. A hátteret csak Isten tudja. Vagy akár az Esterházy papa, akinek néhány napra eltűnt a kisfia...


Szüts mesélte egy telefonbeszélgetését egy gazember üzletfelével. Aki: ja, ha keménykedünk, a maga két kislánya a ...úti iskolába jár. Elütheti őket véletlen egy autó...

 

14:34
Vasárnap,
rövidtáv, Tóth Árpád sétány. ÍME A FÉRFI, mint olyan, lehető pontos leábrázolása. Meztelenül, rohamsisakban.
Vagy az a lóra való tekintettel csak bukósisak?

 
17:29
-- Deske, azért gyakran megkönnyezem a K. naplót. s.

-- köszi----- d.

[ két nap múlva]

Meg nevetek is s.

 

17:36
Hallgatom
a Petőfi Múzeum interjút. Ehhez tartozna:

2017.02.10..       html-2017/ars-poeticam.htm                C.16339 

ARS POETICA
Hittel vallom, hogy munkásságom végső célja egy keretbe illeszthető, közepes méretű kép létrehozása. Az alkotás óráiban ehhez alkalmas segédeszközöm a spirituális csönd, mely befogadja a prézlivel panírozott terek asszociációit, valamint segít ebben a halfilés emóciók meditatív világa is.
Egy tudatalatti lágytojás.
Egy rakott krumpli vasárnap délben.
– Abból még kérnék egy kicsit, ha lehet.
– Tartsd ide a tányérodat. De közelebb, mert lecsöpög.
2017. február
2023. szeptember 25., hétfő

06:21
Az Úr szózatot intézett hozzám: „Emberfia, nézd, elveszem tőled hirtelen szemed gyönyörűségét. De ne keseredj el és ne sírj, könnyeid ne folyjanak! Sóhajts halkan, ne tarts halotti gyászt; turbánodat tedd föl a fejedre, sarud legyen a lábadon, ne takard el szakálladat, és ne edd az emberek kenyerét!” Reggel szóltam a néphez, s este meghalt a feleségem. Másnap reggel a kapott utasítás szerint jártam el. 
Ez 24.


09:43
Egy régi
mondatomat ma uszodából jövet kineveztem versnek.

2023.09. // C.21756

CSENDÉLET

az életem a csendéletem

 

09:45
Nem írtam neki
jó régen, azóta. Most ő írt rövid életbeszámolót.
Válaszoltam:

Zsófi, köszönöm a beszámolódat. Megvagyunk, semmi különös nem történt.
Bevallom, nagyon meg vagyok bántva, hogy egyetlen sort se írtál, mióta (azonnal) megkaptad, a K. naplóról. Az nekem fontos történet, a nyáron dolgoztam vele. d.

Mesélem levelemet reggelinél Katának.
Füzet: "Írta, szerinte a magánszférába tartozik, amit írsz..."
… felelem neki, de tudod, mit válaszoltam (tudja),
hogy az egész szerelmi líra magánszféra,
és hogy erre azt válaszoltad, hogy az valahogy más…
mondtam (vagy gondoltam), de hát akkor nincs miről beszéljünk…
fáradtságról, időjárásról…09:56
Ez is
ma reggel
F/2023/134

 

10:44
-- Deske, ez hol szerepel, hogy Esterházy apa fiát elrabolták? Ez nem szerepel a Javított kiadásban. G.

-- Utánakerestem. Itt a forrás. d.

 

1955-ben ismertem meg Esterházy Mátyást.
1956-ban kátrányba mártott kötéllel verték.
1957-ben gyermekeivel zsarolták, kényszerítve őt, tegyen ''jelentéseket'' emberekről, közhangulatról, nem állt rá.
1957 februárjában egyik kisgyermeke másfél napra eltűnt, nem tudta megmondani, kik és hová vitték.
Felesége egyre határozottabb követelésre végül igent mondott.

A teljes szöveg 2002-ből.11:58
Sanyi úszómester
tegnap megkért, ha van, tegyek ki fotót is róla.

 


12:16
Ez is ma.
Egy okos plakát. SZERETNÉK MÁR EGY HELYET, AHOL...13:22
Kata nevetve
-búsan panaszkodik, gyönyörű zöld lebegő kötényruháját csirkefőzés közben lelocsolta étolajjal.
Mondom, a megoldás: az egészet olajozd be. [aztán mosd ki].
18:34
Elég munka
nekem világosságomban maradni. Erre a gyönyörűen megírt sötétben-bolyongásra, köszönöm, nincs szükségem.
Elbúcsúztam Rakovszky Zsuzsától.21:34
Egy homília/prédikáció
tartalma lehetne; meséli, fogcsikorgatós hálaadása. Nincsen ebben ellentmondás. Az ember létérzései rétegeltek. A hívő megéli, hogy biztos talajon áll, akár egy fölfordult pillanatban.

 

2023. szeptember 26., kedd

08:46
Nekem erre
van napi szükségem.

PÁRBESZÉD
[...]
menjünk velük,

a hegyre mennek…
– Lesz háboru?
– …tegnap egy ösvény
megszólitott,
mint ismerősét…
Kis ösvény volt,
épphogy csak látszik,
de fölkisért
a hegy csúcsáig!
– Lesz háboru?
– …alján a hegynek
gida szökellt,
tehén merengett.
Be szép is a
tőgyek zenéje,
sajtárban a
tej dobverése!
[...]

ZELK


11:32
Random
följött. Szerettem B/1995/05/6

 

 

19:39
Fiam fikázta,
igaza van, jav. Most nem tud beleszólni, Amszterdamban forgat egy hétig.

 


21:21
-- [kerestem levélben, eltűnt] ...Mester, meghalt a nővérem... szomorúság.. ..egyedüli rokon... ügyintézések... majd jelentkezem... F.

-- Mi a keresztneve? Felhatalmazásom van rá*, elmondanám érte holnap estére a teljes búcsút, hitem szerint evvel minden bűnétől megszabadul, és boldogító Istenlátás. d

-- Köszönöm, Zsuzsanna.

*Indulgentianum doctrina konstitúcó, 1967. június 15., VI. Pál pápa.
21:35
Kövágóörsi
Hatósági Közjegyző megbízásából a Hatósági Ügyintézőtől kaptam egy másfél oldalas szigorú levelet,
hogy a kékkúti házszámokat ellenőrzik. A levélből:

--...kormányrendelet alapján házszámok felülvizsgálatával kapcsolatos eljárást indítok... a hatóság az illetékességi területén hivatalból megindítja az eljárást, ha ezt az egyéb jogszabály előírja...
...a bekezdés szerint a hivatalbóli eljárás az első eljárási cselekmény elvégzésének napján kezdődik... vagy az eljárást megszünteti, honvédelmi, nemzetbiztonsági okból törvény kizárja...

 

...Az ügyfelet a hatósági eljárásban megilleti a törvény előtti egyenlőség, a tisztességes ügyintézés, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog... megilleti a eljárás során a nemzetiségi nyelv használatának joga... tolmácsolási költség előlegezése és viselése mellett... az ügyfél köteles az eljárás során jóhiszeműen közreműködni...
.. az ügyintézés megindításának napja... az ügyintézés határideje 60 nap... az ügyintézésbe be nem számítható időtartamokat...

 

...Az ügyfél köteles a hatóság felhívására nyilatkozatot tenni, adatot szolgáltatni, az ügy szempontjából jelentős adat valótlan állítása...
Címzetes Főjegyző megbízásából N. hatósági ügyintéző

 

-- Drága Csillagom! Megkaptam rettentő komoly kétoldalas levelét házszámrevízió ügyben. Egy a baj, Kékkúthoz 10 vagy 15 éve semmi közünk. Szívélyes üdvözlettel: vd

[Az nem mondtam meg, ma ki a tulajdonos. A lányom. Keressék meg az aktát.]

2023. szeptember 27., szerda

13:19
Az imént a konyhában
leejtettem a kanalat, és egészen fantasztikus dolog történt. Le bírtam guggolni. Rögtön még négyszer.

 

13:41
-- Kedves Deske! 
Elnézést a késői válaszért, és a hosszú hallgatásért. Nem volt éppen egy üde tangózás az élet az elmúlt pár évben. Amikor elkaptam a covidot, minden bizonnyal szövődményként lelőtte a szerotonin termelést az agyamban (ez találgatás, de az amúgy is erős depresszióm teljes lejtmenetben kezdett száguldani, és igen hamar a teljes elviselhetetlenségig zuhant). 
Tavaly májusban megjártam a toxikológiát és a pszichiátriát egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után. Az azóta eltelt út nagyon kemény és hosszú volt, de most éppen az egyéves teljes absztinenciát fogom elérni [...] A.

-- Örülök, hogy él. Maga kivételes tehetség, annak minden terhével együtt (a híres-neves Jelenits atya mondta nekem, anno osztályában a nagyon gyenge és a nagyon tehetséges gyerekekkel kellett nagyon gyengéden bánnia, az utóbbiaknak is nehezebb a sorsuk.)
Restancia: fogalmam sincs; ha van, felejtsük el.
Hát terhes évei voltak. Drogzott vagy ital?
Én, mint hívő, ezt  a tanítást használom szt. Páltól: mindenért hálát adni, igen, a terhekért is, Isten így látta jónak engem tovább vezetni.
Isten útjai kiszámíthatatlanok. Két és fél éve diagnosztizálták, megmondták: feleségem gyógyíthatatlan beteg, izomsorvadás, 3-5 éve van hátra. Beszélni és nyelni nem tud, azóta gyomrából kijövő csövön át táplálom két óránként. És soha-nem-volt-harmóniában** élünk azóta, két és fél éve [...]
Azon túl, hogy tehetséges, igen érdekes ember is maga. Örülni fogok, ha találkozunk. Megtisztelne, és örülnek neki, ha időnként írna magáról, most például, hogy hol, milyen körülmények között… Minek tud örülni mostanában… ? d.


** [Persze ebben benne az is, hogy ő nem tud beszélni :-)), nagyon lelassult a kommunikációnk.]13:50
Egy régi kép,
2019, házass. évf. reggele, előszoba, uszodából hazaérve.

14:35
Ma
folytattam, talán kész is. A/2023/38 60x60, visszatérve e mérethez.


 

2023. szeptember 28., csütörtök

00:45
Boldog napok
voltak. Tíz nap? Két hét? Tudtam, este két másodperc késéssel fog lábam felől pokrócom alá bújni.
Tudtam, hogy nem szabad folytatni.
01:23
Most éjjel közepén
jutott eszembe, megtaláltam a helyét a begépelt beszélgetőfüzet-részletnek, 2023. április-május.
Hamarjában be linknek, ahol először a szó megjelenik, '23.03., be a K. NAPLÓBA    [CTRL+klikk a szövegre = fejlécben megjelenik]

A beszélgetőfüzetek. Minden szobában egy. Tűnődtem értékén. Komponálatlan, sokszor értelmezhetetlen, de a legtisztább valóságtöredék. Nem gyűjtöm, de mintának ezt a néhány oldalt begépeltem belőle.


09:11
-- Ma végre leülhettem és elovastam a K. napló jó részét.
Az ellenérzéseim csökkenő félben, gyönyörű az egész, köszönöm.
Azt, hogy most ez a könyv nyilvánosságot kapott... hát, annak az igazságáról nem vagyok meggyőződve.
Igazából Kata betegsége "hozott össze" Benneteket- ez derült ki belőle. zs.

-- Köszi, így van. Tisztelem a tapintatérzékenységedet, irodalmat csinálni nem lehet tapintatosan. d.

[Kata annyit kifogásolt, hogy rossz-frizurás fotója is :-)) Tökéletes.]17:28Deske, gyorsan javítsd, a kiállításod HÉTFŐN ZÁRVA; kedd-szombat lesz nyitva!!!

 

 

2023. szeptember 29., péntek

09:13
Kijavított mondat.

Kata kifogása: egy rendetlen frizurás fotója is a könyvben. :-))
Tökéletes.13:43
Katával
a Lukács-parkban. F/2023/135
Érzékelte életzavaromat, nagyon nem tudtam magammal mit kezdeni a délelőtti alvából kelve-, hívtam, velem jött. Az asszonyka kérte reggel, hát vittem a Boltocskába a kávét-pogácsát osztogató Andinak egy sárga lapra nyomtatott Zelk/Gesztenye-verset. A honlapomon látta. Hogy evvel is történik valami.
Akkor fordulatot vett a séta, mutattam a harminchárom év alatt sokat változott Duna-parti parkot, amit annyira szeretek.
Ott üldögéltünk.


Tehát üldögéltünk a félárnyékban.
És leírt egy régi történetet. Erre hirtelenjében írásban is válaszoltam. Aztán régi, nagymarosi alkotóházi történetek, volt ott festő, akit ő is nagyon szeretett. Hazafelé mutattam az Irgalmas kórház-építkezést, a bicikliutat a Margit hídhoz, majd a hídnál a stabil koldusomat. Aki most is integetve jött felém.- ÉN FEKÜDTEM ITT A NAPPALI KÓRHÁZBAN, NEM TUDOM MIÉRT. KIOLVASTAM A KÖNYVTÁRUKAT. ESTE HAZALÁTOGATTAM, DE AZT MONDTAD, HOGY NE, CSAK MEGZAVAROM A TI 2 SZEMÉLYES ÉLETETEKET. AKKOR SÍRVA MENTEM VISSZA A KÓRHÁZBA.
- NE HARAGUDJ! [...KETTESBEN?]
- MIKIVEL [VOLTÁL]. ZSÓFI TÁN VALAKINÉL ALUDT.15:02
Máté most átküldte.17:32
Még egy
délelőtti fotót érdemes eltennem. F/2023/13717:59
Kedves Deske, megrendítő a K. NAPLÓ... nem tartalmilag - nekem legalábbis, hiszen naponta olvasom a newst..., sűrítve Kata egész lénye. Némaságba burkolózva létrehozta a harmóniát, a talán örökké remélt békét. és még most is van ereje, h másokra odafigyeljen. Különleges asszony. Gondolom most érvényét veszti a C. Naplóban megírt mondat "házasságom egy tévedés volt". S.20:49
Bekapcs;
egy kisebb zenekar Vivaldit játszik. Hegedűket hallok. És nem a zenét. Nem zenét.

 

 

2023. szeptember 30., szombat

13:25
Hát elbúcsúzunk
ettől a szeptembertől, nem tér vissza. Valószínüleg nagyon szép idő volt. Kerestem az összes-NEWS-ban, megírtam-e a türjei tragédiát valaha. Keresőbe ETUS NÉNI, gyerekkorunk bejárónője, iskolából jövet ebéddel várt. Több emlékem van, hát legyen meg, így együtt.

---------------------------------------------------------------------------------------

1996. november.  J-43-44
hír: amikor Apponyi gróf Trianonban a magyar határokért küzd, a térképet fölmutatva, Clemenceau közbekiabál: és Orgovány hol van? Ott is zsidókat öltek, a véres Tanácsköztársaságra válaszul, megtorlásként. Aminek az az előzménye, amit gyerekkori szakácsnőnk-mindenesünk, Etus néni mesélt, Tűrje, dunántúli kis faluja, 1919 március. A Lenin-fiúk házról házra járnak, hogy népgyűlés, -mindenkit a falu főterére zavarnak, fegyverrel. Teherautókkal lezárják a kivezető utakat, s falu vezetőit, jegyző, tanító- fölakasztják. Van, aki a helyszínen megőrül, stb.

2009. augusztus 26.
12 évesen, 1954. április elsején fedeztem fel a rendet. Etus néni mindenesünknek, tréfaként, iskolába indulás előtt rendbe raktam a szobámat. Másnap rádupláztam. És azóta egész életemben, reggeltől estig. A táblázatokat is ezért kedvelem, biztonság. Másoknál nehezen tolerálom a rendetlenségeket, szenvedek tőle, például szegény húgom ilyen. Pedig apáca: tartós fegyelmezetlenség kizárva. Most olvasom Németh Lászlónál, csomagonként veszem a zsilettpengét, ebből soha még kettőnél többet nem használtam föl. És hogy az ősei, meg a családja. Biológiai adottságként kezeli. Ígyekszem majd ennek a farvízén, munka lesz.

2012. február 2.
Ha a Szentháromság három személy, akkor Ők beszélgetnek egymással? Őrület. -Szép időnk van. -Azok a fiúk ott most atombombát csinálnak...?!
Minusz tíz fok, Etus néni ilyenkor azt mondta, 1952, friss időnk van. A medence acél lépcsőkorlátjához ragad a kezem. Öltözőben: -Voltam Szentpéterváron. Minusz harmincnál hajadonfőtt, kesztyű nélkü mobiloztak. Én a fotógép gombját nem bírtam lenyomni. Este egy zenész az utcasarkon hegedült.
Dávid Kata nagyon szép hitvallása a Hír TV-ben, 24 perces interjú. Reggel a vízben nem is mondta... Ő alapította meg 27 évesen a Művtört. Tud. Kutatóintézet elődjét, pálosokat, jezsuitákat, bencéseket foglalkoztatott - 1950!

2020. április 4.
Memorizálni sohasem tudtam. Hogy reggelente egy óra - négy évig - angoltanulás, ott is belső engedmény, szavakat nem tanulok. Mert nem megy. Három unokáim nevét évekig.
Anyám mesélt erről, a megtanulandó verset bejárónőnk, Etus néni már rég tudta, ahogy tőlem hallotta, én még nem. Annyira nem, anyám pszichológust kérdezett erről. Aki, tán vigasztalásul, érdekeset mondott. Hogy a fiú nem fogad be idegent, annyira a maga világ-, életformálására van beállva az agya.
Ezt a tán legkedvesebb Zelk-verset százszor hallottam, tőle.

----------------------------------------------------------------------------------------


13:59
Tegnapi fotóm,
ahol uszoda után minden nap. Fogom javasolni Kata asszonynak, cseréljen cégtáblát, arial bolddal: BOLTOCSKA.
F/2023/136

 

2023. szept. napi olvasó: 385
FBook követő: 514


   összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►