VÁLINEWS; 236. levél J.-nek, Le Meux-be / 2014. november2014. november 2., vasárnap, Halottak Napja


09:41 Kedves Deske!
Az utóbbi napok bejegyzéseivel kapcsolatban nem hagyhatok szó nélkül legalább két dolgot.
Az egyik: ama karikatúrát sikerült drámaian félreértelmeznie.
A tanultság, a műveltség, a tájékozottság segít abban, hogy ne azt tekintsük valóságnak (pláne szépnek), amit csicsás paravánként elénk tolnak. Szóval az én értelmezésem szerint, aki a valóságot ily módon elhazudja, az az Ön szavaival: kárt okoz.
Az pedig egyáltalán nem ellentmondás, hogy a világban létező, megismerhető, felfedezhető szépségek ellenére a valóság nem egy pillangós tarka rét, sőt igen sokszor kiábrándító, visszataszító, embertelen. És annál inkább az lesz, ha ezzel az ember nem akar szembesülni.


2. És ezzel szorosan összefügg a másik észrevételem: ama már-már konfuciánus, vagy esetleg középkoriasan klerikális gondolat, hogy "AKI BÉKÉTLEN A KORMÁNNYAL, ÖNMAGÁVAL BÉKÉTLEN". Hát...
Mindenki számára szabad döntés, hogy hisz-e egy feljebbvalóban, de aki földi hatalmat tekint annak, az önként válik alattvalóvá. Nincs földi hatalom, amelynek Váli Dezső említett szavai ne csilingelnének gyönyörűen. Miért is volna feltétlenül belső békétlenség, ha az ember valami felháborító disznóság ellen tiltakozik?
(Csak zárójelben mondom: a székház megdobálása annak a 10-12 focihuligánnak a belső békétlensége volt, akiknek a tüntető tízezrekhez semmi közök nem volt.) És igen, az ország egy nagy szomszédság, amiben rendkívül sok gyanakvás, rosszindulat, egymással szembeni bunkóság halmozódott fel, de a konfliktusok megoldásához nem a kussolás, a vitából, konfrontációból való kivonulás vezet. A "bölcs" hallgatás, az "okos enged" mindig az hatalmaskodók malmára fogja hajtani a vizet. Üdvözlettel: S.


vas. - hétfő 06:18
Köszönöm figyelmes levelét.
1. Én (csak) annyit állítok, de azt igen, hogy a valóság (a világ) igazából nem rossz, gonosz, csúnya. Hanem az is. A tanultság ne arra vezessen, hogy a világot rosszabbnak, gonoszabbnak lássuk, mint amilyen. Tulajdonképpen a paraván odarajzolása a tévedés, mintha egy tanulatlan ember alapjában rosszul látná a világot. Nemcsak könyvműveltség van.
2. Persze, az igazságért, jogért-, egy rossz kormánydöntés ellen harcolni kell, sőt, feladat. De úgy gondolom, mindezt békés szívvel (nyugalommal} szabad csak művelni. Aki megkülönbözeti az ellenfelet az ellenségtől. És ha ellenség, akkor is szereti. Idáig jutottam a továbbgondolásban. Szívélyes üdvözlettel: d.19:26 Tegnap a Dunakanyarban informatikus barátomnál.
Apróka gyerekeire gondolva
így formálta meg a kerti játszóhely kerítését.
Angyali kislánya tiszteletére két éve képem született;
tegnap le is vettem neki,
úgyhogy ilyenformán képtulajdonos lett:
Műterem - hommage á Somogyi Dóra - A/2012/09
90x90 cm, 2012.3. - 2013.12.

 

 

 

 

2014. november 3., hétfő


09:22 Jó reggelt, Deske bácsi! Ötletes.
Találtam egy fotót, Zetelakán is.


12:21 Három ilyen fokon ellenszeves jelenséget tartok számon az egyetemes művészettörténetben. Délelőtt rászántam tíz percet Scheiber Hugó (1873-1950) kiállítására a Kieselbach Galériában, van-e bármi számomra valamennyire is szimpatikus munkásságában. Van. Valami okból sorra rajzolta az orvosi vizsgálóbizottságra váró első világháborús sebesülteket. Ügyüket is fölírta a rajzok mellé. Szép lapok.

21:34 Egy rövid mail Le Meux-ből. Ritka történet. És milyen szépet írt. Öröm.

Szia Deske, ma ujra àtrendeztem a hàzat, a képeidet, és hirtelen belém villant, mekkora öröm nekem a képeid jelenléte. a köpönyeg szegélye, ja...:)) Szoval csak meg akarom köszönni neked ezt a szépet, amit ajàndékoztàl, a tehetségedet, a baràtsàgodat, és a hüségedet. God bless you, J.

2014. november 4., kedd


Dátum: az egész nap. Megvan-e egy 40 éve Keszthelyre került képem, egy temetőfotó megabájt-mérete, hibás a honlapomon a privát gyors-kontakt a Műcsarnokkal, programmódosítás kell. Kiállításszervezés nyakig; assetudomholállafejem.

 

19:54 Békésen megyek az utcán, és szembejön velem a múltam. Mi történt. Tegnap György Peti kezembe nyomott egy halom fotóborítékot, vagy 700 negával, szabályosan opuszolva, feliratozva, ahogy szoktam; 1974-80 közöttiek. Hogy ő ezt a kukából vette ki a nagy fotószelektálásomkor, ha még emlékszem, s azóta őrzi egyetemi íróasztalában; és hát itt van, tessék. Rémületes helyzet. Első ijedtemben fölhívtam a B.-t, - jó barát -, a fotómúzeum igazgatóját, hogy most mit csináljak, segítsen. Ők őrzik minden fontosabb dolgomat. Szerencsére Párizsban vette föl a telefont, a felelősséget akartam volna csak áthárítani, persze. Aztán máig háromszor átválogattam az egészet, egyre radikálisabban. Megfelelően szelektáltam annó. Két negát eltettem a múzeumnak. Én tizenhetet tartottam meg magamnak, digitalizálásra, meg kell csináltatni valahol. Itthoni és nagymarosi műteremfotók, meg a zebegényi szabadiskolából három felvétel, új információkkal. Meg egy Aya Sofia enteriőr. A többit hosszában vágtam ketté, úgy a szemétkosárba. Kész, megvolt.

Sosem értettem egyet André Kertésszel, több tízezer válogatatlan negahagyaték.

 

És - nehezen - éjszaka följött a másik két nemkívánatos művész neve is. Kádár Béla, George Grosz.

 

1014. november 5., szerda


17:30 Ez se sikerült
igazán a Lukács-kertről. Majd még. F/2014/247

 

Lukács után aztán kiállításcsinálás íróasztalnál, egész nap.


2014. november 6., csütörtök


04:23 Egyszer életében mindenkinek le szabad fényképezni a Holdat.
Pláne, ha ilyen nagy, mint mostanában.

 

Mail párbeszéd éjszaka.

- ...ezzel együtt kezdek eléggé szenilis lenni, vagyis ezer bocsànat, ha tényleg elküldted. Már magam is rosszul vagyok újabban a feledékenységemtől. Igyekszem optimistán kezelni... Szóval ezer bocsànat, ha... A.
- Erzsébet húgomat ismerted? Ő Pannonhalmára került öregségére, fejlődő Alzheimer kórral. Két havonta orvosi bizottság. Kérdezték: Melyik év van most? - Nem tudom; nem mindegy…? És nevetett. d.
- Igen, ilyesmi. Edényt a mosógépbe, ruhát a mosogatógépbe... Néha világos, néha felejtem. Sokat kell koncentrálni a létezéshez. A.
- Ő mosolyog, és a múltkor séta közben nekem elszavalt egy 25! szakaszos (rossz) verset. A régiekre emlékszik. d.
- Igen, a régiek tiszták. Néha látom, hogy aggódnak értem, de amíg szeretnek, nincs semmi baj :), csak még tudom, hogy a terhükre lehetek... A.
- Persze, az öregek mindig terhükre vannak a fiatalaknak. Nincs avval semmi baj. d.
- Nincs baj :) csak újra kell rendezni az agyamat! :) Ha sikerül! A.
- Szerintem evvel sem érdemes nagyon harcolni… d.
- Igen, lehet, hogy igazad van. Amúgy, ha jól belegondolok, nincs is túl nagy esélyem. Ahogy öregszem :)))), lassanként kezdek átszivárogni az elfogadás szintre. Valahol errefelé rejtőzik a harmónia. A.

 

Marabu tartja a színvonalát.
2014.11.05.

 

 

Kiállításrendezés.

Kedden a Műcsarnokban.
Az iroda szőnyegpadlója
printekkel volt tele, ahogy beléptem.
Körberakva képek, szobánként,
ők így rendeznek.06:01 Ezt az éneket a templomban csöndben szoktam végighallgatni.

...Nálad nélkül keserűség
Itt a földön életünk.
Ó, egyetlen örömünk,
Uram, Jézus, légy velünk!

A vágyak keveredése az igazsággal. Én speciel a marcipános bonbonnak is örülök.

06:17
- Így szoktam énekelni halkan (hogy ne zavarjak másokat), ó legnagyobb örömöm.. és akkor igaz. L.
- Nekem sajnos így se. Egy megvilágodott pillanat az adatbázis átszervezésére... d.

Nem az egyensúly kedvéért, hanem mert ez a szöveg van mára. És gyönyörű.

Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti. Ki mérte meg markával a tenger vizét, ki mérte meg arasszal az eget? Három ujján ki tartja fenn a föld tömegét? A hegyeket és halmokat ki tudná súlyra mérni mérlegen? Ki irányította az Úr lelkét, ki volt tanácsadója, aki oktatta? Kitől kért tanácsot, ki taníthatta őt, az igazság ösvényeit ki mutathatta meg neki? Izaiás 40.

 

 

06:46 A fene egye meg, nem megy fegyelmezettebben ez a vasárnapi ebéd. Utána két nap teán és kenyéren, az egyenSÚLY kedvéért.

 

 

2014. november 7., péntek

04h óta fogalmazom ezt a mailt a Műcsarnoknak.

 

Kedves Sz +Z! Bocs, számozom, így a válaszok is átláthatóbbak lesznek.

1.  Réz Ágnes most jelzi, hogy közös a megnyitó, közös megnyitóbeszéddel. Evvel az egyetlen ünnepi óra személytelenné válik; ez nem jó.  Három ember egybecsomózva,  akinek nincs köze egymáshoz, és három közönség. Előny, hogy az emberek tán a másik kettő munkáit is megnézik. Jelzem, a kezdeti ígéret ellenére nem volt semmi egyeztetés velünk a döntnökök részéről. Ez végleges döntés?
2. RÁ kb. hány éves?
3. RÁ postai címlistát kér leadni. 1900-as címtáramat redukáltam 590-re.  Ha, mint írja, össz. 1200-at nyomnak, nyilván sokkal kevesebbet adhatok le. Hányat adhatok le?
4. Kérném a Műcsarnok címlistáját, hogy azokat a címeket a magaméból kirostáljam. Gondolom, így sem jön össze a lehetséges beküldhető, akkor nyilván saját költségen kell a többletet kinyomatni, és postázni. Azok akkor saját tervezésűek.
6. Zoli, a katalógusomba a reprókat kiválasztanád? Vagy ez az én munkám?
7. A fölemlített 60x60-as képfal ügyét végül rád bízom, maradjon, te jobban átlátod az egészet. Az A/2013/23- at példaképp hoztam föl, mint típust; de csakugyan szívesen venném. Ami cseréken gondolkoztál, pártolom pl. az A/2014/07-et, másodsorban az A/2014/63-at, de az egészet rád bízom.
9. Tán mindketten elfelejtettük,  a Tenger - sorozat három darabját csakugyan szeretném, (10-10 centire egymástól). Látni kéne, mit dobnak ezek ki. Múltkori leveledben erre rugalmas voltál. Vagy esetleg a IV. terembe pl. a nagy fekvő piros kép helyébe?, bár az is jó. A rendezés úgyis kissé módosulni fog, nem valószínű, hogy minden kép elérhető. Tartalék állomány is kell.
10. Az az egyetlen kis grafika, tudom, hogy tök zavaró ötlet. Csináljuk azt?, hogy beviszem majd, s hátha képakasztás közben mégis akad valami alkalmas zug számára?! Ha nem, nem.
11. Szeretnék tán a IV. terembe egy alacsony asztalkát, csomó 70/100-as új VD-plakátot fektetnék rá, mellé befőttes gumit, látogatóknak ajándékba. Talán tábla mellé: FREE
12. Meghívóra kép:  F/2001/12, (Tartaléknak négyzet formátumú változatot is ráteszem a pendrive-ra.) Ha nem lenne jó ez a kép, válassz, tudod, a honlapról mindent le lehet szedni nyomdai minőségben.
13. A katalógus-szöveg. Beviszem villamossal, vagy Hajtáspajtással beküldöm (legkésőbb hétfő reggel) pendriven, OK? Mailben nem lehet, szövegközi illusztrációk: sok kép, sok megabájt. Tipográfiáját kérem tartani, mert ezek szemelvények, így autentikus. Szerkesztett, lektorált, korrektúrázott szöveg.
14. Olvasva a katalógus-koncepciót, alighanem az egyoldalas Szüts-szöveget el kéne hagyni?! Mi a véleményed? Azért elküldöm azt is.
15. A katalógusba az életrajzot nekem kell megírni? Ha igen, milyen hosszút?
16. Nem átgondolt ötlet ez a 3 katalógus egy dobozba. És ki mikor fogja a valamelyiket legfölülre rakni. Mindenki majd hármat akar megvenni?
17. Megnyitó másnapján tárlatvezetés, ilyen nekem még nem volt. Ezek szerint ott kell lennem, OK. Gondolkodom, talán az ismerőseimet erre kéne inkább meghívni a megnyitó helyett?!
18. Irodalmi, zenei stb. estét - nem szoktam, köszönöm nem.
Phhhű. Köszönöm:
d.

 

10:06 Megint kijavítottam,
most MÁR TÉNYLEG JÓ
talán
ez az A/2014/07-es.

Ötödik állapota
fotózva.

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. november 8., szombat

 

09:31 Kéri a Műcsarnok. Írom.

2014.11.8.   html-2014/mucsarnok-eletrajz.htm    C.14796-797

ÉLETRAJZ

1942. Bp. szül.
1949. megtalálom a világ legszebb kavicsát
1953. föltalálom a rend-csinálás ellenében a rend-tartást
1953. illegális bencés kiscserkész
1959. első kép
1960. Seneca
1960. elajándékozom a könyvszekrényemet, s benne a könyvtáramat
1965. fiúból férfi
1965. pauszpapírral elfedett ablakaim
1967. belsőépítész diploma
1969. szabadfoglalkozású képzőművész
1970. első kiállítás
1972. szolgálati műteremlakás (2014. lakbér - 56.800 HUF)
1973. bernáthegyi kutya
1977. első gyerek
1978. letiltom képeim külföldre kerülését
1982. második gyerek
1984. nyolc kiló fotónega szemétbe
1985. Fioretti imaközösség
1985. vekker 05:23., hajnali imaóra
1986. Munkácsy-díj
1987. képeim szétajándékozása
1990. Lukács uszoda 07:05 / 1250 m.
2000. [deske.hu]; oeuvre-katalógus + Levelek Le Meux-be
2004. nyugdíj (2014. - 65.550 HUF)
2004. honlapom az OSZK. tulajdona
2008. 40. házassági évfordulónk
2009. naplóm az OSZK-ban (2014.11. / 14.800 gépoldal)
2010. megtalálom a világ legszebb kavicsát
2011. kidobom azt a kavicsot
2014. kidobom ezredik gyenge festményem


 

10:36 Most akkor főzök vagy három liter diófapác-oldatot, a majdan Műcsarnokba szállítandó képek kereteinek rendbehozatalához.
14:09 Öt liter, megvan, de jó. Még majd a konyhát edényeket páctalanítani, hát az nyűgös lesz. Műteremszolga kéne. 

A hajnali-délelőtti önéletírás egyetlen fájdalma volt, hogy a második sor második felét el kellett hagynom, pedig olyan jó volt (illetve lett volna; egy kis kerek dráma, de az átlendítene egy olyan érzelemtartományba, ami félreviszi a továbbiak befogadását).
megtaláltam a világ legszebb kavicsát; egy kisfiú hamarosan elrabolta tőlem.

  

10:43 Kedves Öregem! A temetőképem dolgában megállapodtunk, hogy több ilyet nem festek; lehet, hogy rosszul emlékszem, de úgy rémlik, ezt te kérted tőlem írásban is. Adódik, hogy a te ígéreted részét is ugyanakkor rögzítsük. Ez megállapodásunk része. Szerinted ezt nem kell most. Reméltem, ez neked lelkileg nem kellemetlen, pedig a kép végleg Magyarországon maradásának egyetlen jogi lehetősége, hogy múzeumnak ajándékozod, életed végéig haszonélvezeti joggal. Így múzeumi leltárba kerül, s csakugyan nem követelheti egy örökös.
Ha ezt nem tudod vállalni, kénytelen lennék a képet visszavásárolni, tisztelettel kérek részletfizetési lehetőséget...:))))
ölel: d
11:52 A ház gyanakszik és forrong a hibákkal teli, nehezen megtámadható szerződés miatt, amit a fejünk fölött megkötött egy tájékozatlan megbízott; s így a Telekom nyugodtan játszik velünk, véljük, húzza az időt, az átjátszóállomás megfelelő helyre tétele csúszik, bizonytalan. A lakók egy csoportja összefogott, napi 5-6 körlevél intézkedéseket sürgetve, bűnbackokat keresve. Most beleszóltam.

Kedveseim!
Halk megjegyzésem.
Vigyázni a körkörös gyanakvásokkal. Rontja a levegőt.
A fejem fölötti antenna átvételét én magam is aláírtam volna, amíg ki nem derült, hogy ez a műteremben 6,3 v/m. És hogy ez mit jelent. Addig én is azt hittem volna, hogy ez egy érdektelen ügy, ami valami pénzt is hoz, akár a korábbi Bosch-reklám…

Hálás lennék a Telekomnak, ha a torony fölé tenné 4 méterrel, és a sorsnak, ha lefelé ezt még egy rézhálóval le is szigetelné. Vélem, az adott helyzetben ez a reális remény.
váli

 

 

 

12:10 Marabu nem hagy cserben.
Most itt valami pártvezetést ostoroz, hiányol.
Ugyan ez 2014. október 7., Népszabadság,
de most találtam.
A festőpapírok között.


 

14:30 Három napon át 03:30-kor ébredtem,
és hát aztán keltem is,
ezért tegnap este nemcsak citromfű tea,
de három (drága) német természetbarát erre célzott gyógybogyó is.
Úgyhogy ma 03:30 -kor ébredtem, és keltem is az ágyból.

 

2014. november 9., vasárnap


06:06 Minap - írtam - meghívtak a sajószentpéteri ünnepségre-, egyetlen még élőt a templomot hajdan kifestők közül. Fölkészületlenül valamit beszélnem is kellett. Gyengécske amatőrfelvételt kaptam róla, az ott elmondottakat leírva  valamelyest megszerkesztettem.

09:15 Csak türelemmel ki kell várni, mindennek eljön az ideje. Ilyen még nem volt, ébredve reggel, kissé szédültem. Kocogás azért ment, mise, uszoda. Kíváncsi voltam, mit szólnak ezek egymáshoz az úszás, bukófordulóval. Fokozódik, vagy elmúlasztja. Minden működött, aztán a könnyű szédülés hazafelé helyreállt. Itthon megmértem a vérnyomásom, pulzusom, testsúlyom és megszámláltam a fogaim; minden rendben. Mindennek eljön az ideje.

 

Kedves Marabu! Rajzait viszonylag rendszeresen idézem honlapomon, nagyra becsülöm. A blogomba tegnap föltett munkájára egy mai reakció:

09:39 Ad Marabu: azt hiszem, a Marabu-rajzon  - mint Ön is tudja, Maestro - , sokat számít a futópálya színe és annak környezete (a futó tévelygéseinek színtere) közötti színkülönbség. Marabu valóban zseni. A.09:57 Egy hülyéskedő levélváltás közepette:

- Deske, sosem vágyott arra, hogy meg nem értett művész legyen? P.
- Belegondolva, nem. Az ilyesfajta közösséghez tartozás érzülete, azt hiszem, hiányzik belőlem. d.19:19

- Des, nálunk mindig van kiállításod. Ezerszer ölelünk: Kiskutya és Á.
- Naná, a belépődíj,  az jól jön, persze..., a festő meg haljon éhen. d.

 

 

 

2014. november 10., hétfő

 

05:49 Vasárnap(i ebéd után) tíz dekát fogyni; ezt csinálja utánam valaki. Amennyiben a Kata főztjén.

 

05:56 A Miatyánk legkényesebb gondolatait Szent Ágoston így magyarázza meg:

Jöjjön el a te országod – amely amúgyis eljön, akár akarjuk, akár nem - az Isten országa iránti vágyakozásunkat akarjuk fölkelteni.
Ne vígy minket a kísértésbe – akkor mi magunkat figyelmeztetjük annak kérésére, hogy Isten ne vonja meg tőlünk segítségét, nehogy a gonosz lélektől rászedve és zaklatva beleegyezzünk valami kísértésbe.
Szabadíts meg a gonosztól – arra irányítjuk gondolatainkat, hogy földi életünk nem annyira jó, hogy semmi bajunk ne lehetne. Ez az utolsó helyen van az Úr imádságában, mert olyan tág értelmű, hogy a keresztény ember – ha bármilyen megpróbáltatásba is kerül –, ezzel a könyörgéssel öntse ki fájdalmát, ezt ismételgesse...

 

 

09:25

- ...Deske, ezt írod, "Miért, ha önök odaégetik a palacsintát, megégetik a piritóst, mit csinálnak vele? Másból sem áll a munkám, mint folyamatos válogatásból: semmi nem ment meg a pillanatnyi mérlegeléstől. A kiállítást illetően szerencsés helyzetben vagyok..." L.
- Szia! Nem érdem, de negyven évre visszamenőleg minden mondatomat megismerem. Ez biztos nem szó szerinti idézet. d.


 

09:43 Keményen dolgozunk a Műcsarnokkal.

-  Deske, akkor, ugye a 12/74 és a ... R.
-  NEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   AZ UTOLSÓ TÖLTÉNYIG NEM!!!!
   FÖLJELENTEM!
   BEPERLEM!
   egy festőnek is lehetnek elvei!
         merthogy az egyetlen igazi-igazi ezek között a 73-as….
        a többi csak hitvány próbálkozás, amolyan tessék-lássék-összejött… d.

 

 

10:26 És napi 6-8 körmail is érkezik a szervezkedő lakóktól a fejünk félé telepített Telekom antenna eltávolítása ügyében.. Most aláírásaokat gyűjtenek. Bevonnak, noha nem tulajdonos, csak bérlő, jogok nélküli.


Aláírom, ha kellek.
Váli Dezső
résztulajdonostalan

 

 

20:17 Tegnap rövid séta a Mátyás király úton, a Harangvölgy fölött. Siettünk, mert a tüdőgyulladásos fiúnak ebédet szállítani. F/2014/248

 


 

20:53. Most érkezett, a Ház a közös képviselőt aktívitásra bírta, és levél indult a Telekom ügyvédeinek. Pdf-ből (de)formált szöveg.

 

Tisztelt Telek és Bárány urak!
Mint a 1027 Budapest Margit krt. 64/b Tarsashaz kozos kepviselője tajekoztatom Onoket hogy a Tarsashaz tulajdonosi kozossege 2014. november 09-en irasban felszólitotta kozos kepviseletunket, hogy kepviselve erdekeiket az alabbiakről tajekoztassuk őnoket.

A 2014.09.05-en Onok altai  kozos kepviseletinknek reszere atadott kiviteli tervet - mellyel kapcsolatosan Dr. Hidvegi Mate professzor ur keszitett egy előzetes tanulmanyt - legyenek szivesek tovabb  módositani,  ugy,   hogy   az   antennak  kivitelezese . a   tetőgerincen/tetőcsucson  tulnyúló tartóoszlopok telepitesevel minimum a tarsashaz által megszavazott (2013 december) 4 meteres magassagot vegye figyelembe, illetve a lehető legmagasabb helyzetben: barmelyik lakas mennyezetetől szamitott 10 meteres magassag meglegyen. Ezen  felül a  tulajdonosok mind a  ket antenna vonzas korzeteben olyan maximalis arnyekolas biztosítasat kerik a Telekom reszerő1, amely az osszes erintett lakast megvedi a sugarzastől.

Kerem Onoket, hogy levelüink kezhezveteletől szamitott 10 napon beltil fentiekkel kapcsolatos valaszukat reszunkre megküildeni sziveskedjenek.

 

 

2014. november 12., szerda

 

 

06:09 XI. Piusz írja körlevelében Szent Jozefát püspök és vértanú kapcsán: "...ezért szentelte meg ezt az egységet a gondviselő Isten a szentség és vértanúság együttes pecsétjével..." Ez nekem kissé mindig zavaros volt. Hogy is van ez, Isten gyártotta ezt a gyilkosságot? Ezeket a gyilkosságokat? És most beugrott, milyen egyszerű. Tudok a biatorbágyi merényletről, de nem én csináltam. Miki fiamat én szültem, de ő megy New Yorkba.06:13 Tegnap délelőtt megbeszélés kiállításügyben a Műcsarnokban. Utána 22:40-ig munka a kompjuteren. Zajlik.08:58 Egy megküldött interjúm kapcsán.

Kedves H.! Egy visszaigazítást kérnék a szövegemben.
Én így írtam:
Ugyan szeretek Kossuth-díjat kapni. Bár. Tényleg nem akarnék...
Egyszavas magyar mondat. Más a hangulati értéke, amire kijavítottátok:
Ugyan szeretek Kossuth-díjat kapni, bár... Tényleg nem akarnék..
ölel: d.


 

10:40 Muszáj listába tenni, mert elfelejtem, intézendő.

60x60-as képek kiválaszt
értekezlet emlékeztető
kiáll. címadás
képtul. címjegyzék
van új fotó
új fotók PC-n kontroll
Kata-szöveg rendbe
borítékos negákra opuszszám
megköszönni: kaptam bútorkereket
gázos
PC. / WIN nem áll föl, RAM: cserélje vissza
bélyegző
új képekről fotó

10:52 Szóval Katának volt egy nagyon jól sikerült interjúja vasárnap - Legkedvesebb könyveim - a Katolikus rádióban. Fél óra, így ezt inkább olvasva praktikus megközelíteni.


Berzsenyit nagyon-nagyon szeretem. Lévén, hogy latinos voltam középiskolában, Horatiust nagyon szerettem, és rájöttem, hogy a magyar nyelv alkalmas az időmértékes, ritmikus verselésre, és Berzsenyi milyen gyönyörűen tudja ezt csinálni. „A közelítő tél” az egyik kedvencem:

Nyitva van az ajtó, belép, véletlen fültanúja lesz annak, hogy az Osváth lánya haldoklik, és kiabál az apjának, Osváth berohan és a lánya azt kéri, hogy „imádkozz velem apa”, és akkor elkezdik mondogatni az egyetlen imát, amit

 

és ezért nem tudom elfogadni az emberek kívülről megközelítését. A Popper Péterrel volt egy interjúja, pár sor, amit fölolvasok.
Pilinszky János beszélgetése Popper Péterrel.
„Utállak benneteket „pszi…”-vel kezdődő foglalkozásúakat (itt a pszichológusokra gondol). Mert nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit stb.- és összeomlik. A valóságban az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól-rosszul elviselhető. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség."

Szóval Pilinszky szerintem egy nagyon fontos figura, és ő mellette nekem a nagy oroszok voltak olyanok, akik még tudták, hogy hol a helye az embernek az Istenhez képest. Bűnösök voltak, gyilkosok voltak,

Az, hogy „Különös házasság”, szóval, hogy ez nem a magyar társadalom egésze, hanem egy kirívó eset. Egy kicsit a mai értelmiség azonosítja…, a Móricz „Rokonok”, tehát mint hogyha ez lett volna a magyar világ. Ennél sokkal gazdagabb volt, és nagyon sok érték volt benne. Ez elidegenít engem, pl. a Parti Nagy Lajostól, aki most egy menő író, tehát hogy ő is ezt a kritikai hangvételt csinálja, de benne nem érzem a szeretetet, hanem szinte, mint egy cserebogarat az ember gombostűre tűz, és nézi, hogy hogy vonaglik. Fölüláll és kívül áll.
a teljes szöveg

11:01.
Ugyan szeretek Kossuth-díjat kapni; bár....
  A pontosvessző éppen úgy elkülönít, mint a pont, viszont: egy (akármilyen) kötőszó semmiképp nem alkot mondatot,  nincs plusz hangulati értéke. A.

Nyomatékosabb. d. 

 

 

12:55

Szia Deske!  Tulajdonképpen teljesen ütődött ez a vers, és semmi sincs benne, mégis szeretem.

NÉHAI LEGYEZŐ
Az ember hite néha hegyet dönt.
A pók elkapja a legyet fönt.
Az ember maga néha kegyetlen.
A béka elkapja a legyet lenn.

Az ember néha öncélúan rímel.
Az elkapott légy döglöttséget mímel.
Az ember, ha rímel, néha elfárad.
A pszeudo-döglött légy feltámad.

Az ember verse néha értelmetlen.
Ember helyett asszem légy kell lennem.
(Birtalan Balázs)

11:57
Kösz, REMEK. Tudod, egy vers nem arra való, hogy újat mondjon. A sokat emlegetett egyik legszebb:
mindig így volt e világi élet
egyszer fázott, máskor lánggal égett

...ezt valaki lefordította magyarra: egyszer így van, máskor meg úgy.
Nem mond semmit.17:06 S mindeközben kisebb-nagyobb földrengések, balkézből a most előkerült 700 (mára 19) fotónega digitalizáltatása (19e HUF) 1975 - 1982 közöttiek. "Elég lesz keddre megcsinálnom?" A műteremasztalon lévő Hölderlin kötetből kormeghatározás. Igen, Bukarestben Kiss Zoli tanított meg rá. Mikor volt az a kiállításunk, opuszjegyzék... megvan. A negákat, mi más, a Fotómúzeumnak adom, Péter még örül is majd neki. Beleszédültem rendbetételük között a múltamba. Nagymarosi alkotóház. Itthoni szobám, zebegényi szabadiskolai tanításunk. Öreg ember mulatsága. Jézusmária, mennyit dolgoztam.
F/1975/120
Ez az itthoni műterem. Ezek a német művésztelepről hazahozott munkák, másfél hónap volt. E festménynek egy része ma is megvan. A mennyezetről a jobboldali két fotóizzó lóg, festményreprózáshoz. A rajz nem az enyém. Legalábbis nem hiszem. Mögötte, egyetlen fotó, végre, ahol látom (tudom) a 2x2 méteres farost-kuckómat, ahol éltem-olvastam, reggelente 60 perc angol fordítás, évekig. Csak festeni jártam ki a nagy térbe, ott télen csak 13 fok volt. Itt bent pici kályha a lábam alatt.


 


És előkerült - elérzékenyülök - egy fotó a műterem sarkába épített kuckó belsejéből is.
De szerettem ott élni.
Az ablakon pauszpapír, körötte átderengő gyönyörű-lila
iskolai füzetborító papír - hajókajüt - kerek lyukkal.
Az üvegnek támasztva középen angol tankönyv.
A negyedik kötet. Avval kezdtem a magántanulást.
A falon körbe örökölt kaukázusi szőnyegem.
(Amikor a földön aludtam: fekvőhelyem.)
Alatta sötétben az ágyam. S lám, olykor Kata is. Éppen elfért.
Balról - sötétkék pokrócokat varrógépeltem össze - függöny zárta a teret.
Magántörténelem.

Úgy lett vége, volt esztétikatanárom meglátogatott, és rám szólt. Ha hidegben dolgozom, netán húsz évvel előrehozom öregkori betegségeimet. Másnaptól rendesen fűtöttem a műtermet is, a kajüt farost falait szétütöttem.
F/1976/82

 

 

2014. november 13., csütörtök

 

08:25 Üzenet érkezett, hogy a kiállításnak címe is kell, hogy legyen. Két napig keresgéltem.

45 MUNKAÉV
NEGYVENÖT ÉV
CÉGZÁRÁSRA KÉSZÜLŐDVE
ÖTSZÁZNEGYVEN HÓNAP
VISSZANÉZEK
87 A 2166 KÉPBŐL
UTOLSÓ? NAGY? DOBÁS
SZÉP KÉPEK
GYŰJTEMÉNYES
FÉL ÉVSZÁZAD KÉPEIBŐL

Aztán ma 04:50-kor nevetve a homlokomra csaptam.
De hátha van valakinek jó ötlete,
örülnék neki.

 

 

09:43 Ami ötlet eddig befutott, köszönet a segítségért:

Deske világa
Isten köpenyének csücske
Esszenciális képeim
Még egyszer...
Illusztrációk zarándokutamhoz. A.
------
Szia! Erre szavazok. VISSZANÉZEK. h.
------
KERESZTVONÁSOK / Hát nem nagy ötlet(de benne van az ecset is), majd vmelyik kritikus elsütheti! F.
-----
11:24
Az Utazás
Utazás
Kalandjaim
Vagy szovjet körfűrész C. /Stockholm/
------
mért nem jó, hogy VÁLI?.. J. /Le Meux/


10:40 Ezt az őszi Lukács-kerti fácskát minden ősszel lefényképezem, több-kevesebb sikerrel. Életem része. F/2014/249

 
10:46 Nagy munkák közepette kis magánélet,
a múltkoriban 3. sz íróasztalom lábából levágtam egy keveset.
Alacsonyabb, eddig jó.
De gurulnia is kell, Telekom-antenna, munkahelyköltözések.
Is várhatók.


 

 

2014. november 14., péntek

 

06:35 Barsi Balázs OFM. (is) azt tanítja, hogy Isten csak személy lehet, önmagáról tudó lény. De ha személy, elképzelhetetlen önmagában, mert ő a végtelen szeretet. De minek szeretni, mi a szeretet egyáltalán - kérdezem én - ott fönn. Talán így: a létezés kényszerűen mozgással jár, és ennek egyetlen indítéka a szeretet.


Kata bevásárolt, és hozott nekem egy csomaggal. De a gesztenyepüré tejszínhab nélkül félkarú óriás.


08:32 A mai tárgyaláson majd másfél milliót veszítek, vagyis lemondok ennyi haszonról, viszont fontosnak gondolt képem jó helyre kerül.

 

19:30 Kész a végleges műtárgylista.

 


22:11 A házban egy
jogászasszonyka kezébe vette a dolgot, nagyon vannak események. Most mindenkitől papírt kért; nekem egy ilyen több óra:

2014.11.14.                html-2014/bazisallomas-11-14.htm        C.14812
T. ÜGYINTÉZŐ!

BEMUTATKOZOM:
72 éves festő vagyok, Munkácsy- és Prima Primissima díjas, a M. Művészeti Akadémia köztestületi tagja. 42 éve lakom itt, szolgálati műteremlakásban. Ez a munkahelyem is. Készülők a Műcsarnokban decemberben nyíló életmű-kiállításomra.
A TÖRTÉNET:
A ház beleegyezett, hogy a Telekom a fejünk fölé bázisállomást telepítsen, szakértelem nélkül és jóhiszeműen, akár az előző Bosch-reklámnál. Arra senki nem gondolt, hogy itt nagy bajok lesznek, vagy lehetnek, ugyanis az csak a szerkezet bekapcsolásakor derült ki.
A PROBLÉMA:
Műtermem fölött 50 centire a rendszer alja. Ez több szakértő szerint tűrhetetlen. Műtermemben 6,3 v/m sugárzást mértek, jegyzőkönyvi adat. A szomszéd szobánkban ez 1,2 v/m, ami azt bizonyítja, mivel nálam elektr. szerkezet nem működik, hogy ezt kizárólag az új antenna okozza.
Hogy ez a dózis mennyire káros, égen és földön senki nem tudja biztosan, a tudomány még nem tart ott. A WHO lehetséges rák és leukémia veszélyről beszél. Én fizikailag nem érzékelem a sugárzást, mint szomszédom, de félek. Ennek tíz évig éjjel-nappal kitéve lenni - ha élek addig.
MIT TUDOK TENNI:
A nyarat művésztelepen tartózkodásom megoldotta. Ősszel kiköltöztem a műteremből, azonban ez terhes; életvitelemben és munkámban akadályoz.
MIT REMÉLEK:
Hogy a jogszabályok útvesztője ellenében az intézkedő emberekben az emberiesség fog győzni.

Szívélyes üdvözlettel: vd.

 

2014. november 15., szombat

06:40 Kiderült, nagy bajban van. Kétesélyes helyzet volt, visszautasítja-e, az ő világában segítséget kérni, de elfogadni is nagy szégyen.
- Adnék én neked rajzokat, kis szöveg is van hozzá, de olyan, aminek az emberek szoktak örülni. Elfogadnád?
- Hát igen, mért ne.
Kezébe tettem egy köteg húszezrest.

De nyelek egyet, ha Kata soron kívül kivesz tízezret.

Az uszoda 35 percében végig azon tűnődtem, melyik a pontos ebben az esetben, a nyelek egyet vagy a szívom a fogamat. Hajlamon a dramatizálásra.


11:09
Nyelek egyet = lenyelem a bántást, szó nélkül hagyok valamit, amiért egyébként szólnék, de nincs hozzá merszem (jólneveltségből vagy alá-fölérendeltségi helyzetből kifolyólag).
Szívom a fogamat = ha valami ellenemre van, de nem tudok tenni semmit.  É.

- Köszi, bocs, én a köznyelvben mindkettőt többárnyalatúnak érzem. Pl. egymásba olvadónak, vagy fokozati különbségnek. d.21:29 Kalkuttai Teréz (minden reggel beszélek vele) azt mondta nővérkéinek, ha túl sok a dolgod, hagyd ott és imádkozz. És minden rendeződik. Talán nem illett volna elöljáróban ezt idetennem. De pár emelettel lejjebb is mintha igaz lenne. Nagyon sok a dolgom, mindezek mellett és ellenében ma kb. egész nap csillárt építettem. Végy egy másfél méteres 4x5-ös fenyőlécet. Csavarozz rá 11 porcelánfoglalatot... Az izzók nagyja M;, melegfényű, valaha egy tévéstáb bemérte nekem az 5500 kelvin fokot, a színhőmérsékletet. Így kell hozzá néhány H; hidegfényű is... És a vége: takard le a csillár fél oldalát pauszpapírral, mert a műterem totálvilágításban mégiscsak tűrhetetlen. Erősebb a fény most, mint eddig, noha az egészet föltettem a plafon alá. És bizony melegebbfényű, mint kellene, de szégyenszemre a kellemet már fontosabbnak vélem. Jó.

 

2014. november 16., vasárnap


03:45 Pénteken a Budai Vár/OSZK-ban csendes belső ünnepség, meghívtak, sőt, el is mentem. Húsz éves a Magyar Elektronikus Könyvtár. És kb. tíz éves a kapcsolatom velük. Ha nem úszom együtt Gézával, sosem fogadják be a honlapomat. Pláne, hogy az élő, és naponta (02:05-kor) frissül. Bekerült a könyvtárba, és ilyenformán megőrződik a teljes opuszjegyzékem, meg a többi csak mellékes játék. Három programozó dolgozott vele jó ideig, míg sikerült; utána azt mondták, na, ez megvan, de ilyet soha többet...

IDÉZET 2009.03.18.
MEK/OSZK HÍREK. Megújítottuk a MEK Kiállítótermében [mek.oszk.hu/html/kiallitas.html] található deske.hu honlap tükrözését. Mostantól a teljes, dinamikus adatbázis megtalálható a mi szerverünkön is: oszk.hu/deske/ A honlap Váli Dezső festőművész életművének nagy részét tartalmazza, a művész által digitalizált, és mintaszerűen rendezett formában. A digitalizált festmények, grafikák, fotók mellett egy 1990 óta vezetett napló is található, egy olyan blog, amit már akkor írtak, amikor még a blogot ki sem találták.

És egy fotó a díszterem erkélyéről, a Nemzeti Galériára látni. Szép ház. F/2014/250

És egy mail az igazgatónak:

...Köszönöm elsősorban neked ezt a sokéves együttműködést. A mindig-segítőkézségedet. Számomra óriási jelentősége van, hogy (elsősorban) az opuszjegyzékem halálom után is megmarad és hozzáférhető. Még ha az OSZK abbahagyná is a [deske.hu] domain évenkénti megújítási költségét kifizetni (ez tán most 4000), és ilyenformán a honlapom megszűnne, akkor is megmaradnak nálatok az adatok, és a tartalmak. Nem vagyok én ettől nagyobb művész. De amit csináltam, hozzáférhető marad.
a teljes levél.

 


2014. november 17., hétfő

 

18:45 Befejeződött az építkezés, két hónap után újra megnyitották a park felőli Lukács-kijáratot. Ünnep, boldogító ezen át gyalogolni be reggelente hétköznapjaimba.
Délelőtt magánmegbeszélés a Nemzeti Galéria Mai Osztály vezetőjével. Szerinte amit kitaláltam, az precedens nélküli, kér két napot a válaszra. Nem először mondják nekem. Irodája falán betűk; egy kortárs művész alkotása.
Aztán a kiállításra szállítandókat elkezdtem előkészíteni a nagy útra. A nagy képek elsősorban, de becsomagoltam a 400 befőttesgumit is. Nagyon jó periódus, mindent rendbe tenni, ilyen intenzíven dolgozni.


2014. november 18., kedd


08:31 Napi 5-10 kiállításmeghívó érkezik.
A neveket elolvasom, ezt viszont megnyitottam.
És tényleg. Radnóti Miklósné, Fanni hagyatéki árverése.
Egyszer vittek el hozzá, abba a lakásba,
és sikerült kezet csókolnom neki.
Az Arte aukciós ház árverése november 30.-án, az ő hagyatékából.
És a 097. tétel Váli Dezső Régi zsidó temető - P2/1982/25/1 fotója,
kikiáltási ár 18 ezer HUF.
Stimmel, pontos. [P2 = második számú papírnagyítás]

A Siret [Szeret] melletti temető, az egymás fölé temetkezésekből itt domb lett. 

09:13 A tegnapi fotó nem beszél a lelkemből, pedig.
Ma megpróbáltam ugyanazt, kicsit másképp.
De ez sem fejezi ki igazán a lényét.
Nem tudom, hogy lehetne.
Ezt türelmetlenségből fogcsikorgatva beszámoztam, bár.

F/2014/252Tegnap egy éles mondat II. János Páltól. Kb.: "Ha mechanikusan mondjuk a
rózsafüzért, és nem belemerülve a hit titkaiba; abba a csoportba kerülünk, amit a szentírás így ír le: (nem tudom a pontos idézetet) ne úgy, mint a pogányok, akik azt hiszik, sokat kell imádkozniuk, hogy meghallgatást találjanak".
Hát ma rákérdeztem a lelkivezetőmtől, én futás közben alig-figyelemmel mondom; akkor nem lenne helyes abbahagynom?
- Ez a napi imád? (Tök feledékeny.)
- Na nem, az egy hajnali óra.
- Akkor csináld tovább.
Ugyebár mostantól az ő felelőssége.
Megnyugodtam.

Penitenciája megint bölcs. Olvasd el a köv. vasárnapi bibliai részeket, kicsit fölkészülsz, a misén nem újként fogod hallani.

 

 

Egész nap keretjavítás, az elmenendő képek.A/2012/77
A/2012/78
A/2012/78
ma délben

19:57 Jó váratlan helyzetekre fölkészülni,
a képek most nagyon mozogni fognak,
hát szóltam fiamnak,
a tulajdonában lévő 2012/77 képem párját is
szívesen neki adnám.
Nagyon udvariasan hárította,
hogy nem kell.

Hoppá, végre egy igaz információ.
Halálpontos ítéletei vannak.
Ma át is festettem.

A sötét folt jól összefogta a képet,
vonzóan súlyos volt,
És egyszerű.


De most úgy látom, a háttér csöndességei az igazi tartalom,
És azt agyonvágta.
Ha letol érte, visszamosom.
Most itt a monitoron látom, a jobb fölső kis sötét folt
mégiscsak maradjon. Megyek át a műterembe.


Csüt. megy a kép a Műcsarnokba.

 

21:10 Most így áll. Kicsit erős az a sötét folt.


 

 

2014. november 19., szerda


06:13 Péter és Pál
római bazilikák ünnepe.
Pétertől a könnyeit irigylem.

 

 

 

13:11 Felháborodott levelek százai, elsöpört a népharag.
Tudomásul kell venni, megadom magam.
(Majdnemre) visszacsináltam ezt a 2012/78-ast.
Legyen meg az örömük.
Nekik.

 

Bár!, csak holnap viszik a képet. Hmm.


17:08 Ezt fejtse meg valaki, mert máig senki nem tudja, tulajdonosa se, miről lehet ez az utca elnevezve.

 

 

 

 

 


 

 

 

 18:13 Hogy létrejött
a harapógép által, szépek nálunk olykor az alkonyatok. F/2014/253

 18:55 Egy a százból.


HMVásárhely Múzeum
Nagy Imre dr. igazgató

Kedves Igazgató úr!
Ezek az aranyos Műcsarnok-fiúk valamikor lemennek az Őszi Tárlaton falon lévő képemért, merthogy létrejövőben ez a retrospektív kiállításom. Kérem ne röstellje nekik odaadni.
Köszönöm, szívélyes üdvözlettel:

 

 

2014. november 20., csütörtök

 

 

09:36
- "Hogy létrejött a harapógép által, szépek nálunk olykor az alkonyatok."
Létrejövén harapógép által a látkép, szépek nálunk olykor az alkonyatok. Őö

- Igen, köszönöm, már írtomban éreztem, hogy nagyon! zörög, de fene tudja miért, tetszett így. d.

 

 

 

- Kedves Deske ha ez nem vicc, akkor jó lenne tudni, mely városban van ez a november 29 utca, írni az önkormányzatnak és megkérdezni: m i é r t ez a név?  (lehet pl. helyi specialitás) N.
- Annyit tudok, hogy nem vicc; hiteles darab, de gyűjtője se tud róla többet. Tehát a kérdés továbbra is nyitott. d.

 

 

 

12:01 Válasz A HMVásárhelyi Múzeum igazgatójától.

Tisztelt Váli Dezső Uram!
Nem lösz bennöm röstelködés ha meggyünnek a zaranyos Mítsarnokkos fijúk. Tsupán annyit kérök, hogy időben tudassa velönk mikoron várható érkezésik – legalább egy-kettő nappal elíbben, hogy a mívet előkíszíthessünk.
Maradík őszinte híve,
NI :))) :)))

 

 

20:52 Délben a Műcsarnok elvitte az innét induló képeket.
Előtte biztosítást kötöttek 24 millió 300 HUF értékre.

Kata-rádió javítás.
CD lejátszója fedele nyitva szeret maradni.
Hozzájárult,
sőt, a harmadik és negyedik kövét oda is adta erre a célra.19:43 Hogy miért, nem tudom, hogy hol van ilyen, azt igen. Pl. Pécsváradon. Az ottani önkormányzatnak illik tudnia, hogy mi miatt adták az utcának e nevet. üdv Z.

21:05 Kedves Dezső, November 29. utca a falu felszabadulásának napjára emlékezik. A falu = Pécsvárad. Forrás:
http://mna.unideb.hu/pdf/117pecsvarad-sorhu.doc
21:28 Kíváncsi voltam, hogy viselkedik új Sony gépem makrója kényes távolságmérés helyzetben. Így. A legyecske szegény egy sarokban halt meg, én tettem ide, az üvegre. F/2014/254

 2014. november 21., péntek


05:36 Hogy pár éve ágyból kifordulva és fölülve 10-10 test- és nyakforgatás stb., a reggelt máris késve kezdem. Igaz, havonta ha egyszer ébredek vekkerre, nem korábban; de akkor is rosszat szól. Már régen át kellett volna térnem a 05:21-re. De hát nem lehet, ez a 05:23 oly kedvelt műemlék. Fogmosás, tea, méreckedés, ránézés a levelekre; szoros az idő. Mert 05:40-kor már dolgom van/lenne. Bekerülök az egyetemes egyház vérkeringésébe; a Szent Zsolozsmát hangosan kéne mondani, de arra képtelen, ahhoz még túl fáradt. A vízben a tizedik körnél végleg ébredek, ott nagyon kell figyelni, kézre, könyöktartásra.
Tehát vekkerprobléma. Hülyéskedek is, meg nem is.10:12 Belebotlottam öregedésembe (vagy mindig ilyen voltam?); belesajdult. Elveim küszködnek vágyaimmal. Szeretnék szegény lenni, de nem szeretném örökösen ide-oda hurcolászni rádiómat új szobám és a műterem között. És ötlet, persze akkor azonnal. 10-12h között elengedett a főnököm. Villamossal a nagy rádióboltba. Gyaloglok az üzletek között és tudom, most vagyok a legboldogabb. Tudtam, illetve féltem már, nem forgalmazzák kedvelt öreg Pansonicomat, és tényleg; de van, többféle, jó is. No nem. Telefon egy régi ismerősömnek, akinek juttattam egy ilyet tavaly, a nyaralójába. Hogy egy képet adnék cserébe. Hát nem, nagyon szereti. Igyekszem megnyugtatni, hogy semmi baj. Nevetni-sírnivaló a megszokotthoz ragaszkodásom. És Kata megkönyörül, adja a saját konyhaiját, az ugyanolyan, én meg - már alvásidő - újra boltba, venni neki egy másikat. Fölszerelem, számára is. Neki egyelőre két minőségben, nem tudom, szemüveg nélkül mit tud elolvasni. És fanyarul boldog vagyok.

 

 

11:57 Éjjel pisilésre ébredve - jegyzetfüzet mindig kéznél - sötétben és vakon egy szó emlékeztető reggelre, ledobva a földre: FILM. Kelek, nézem, mi a túró ez. Talán valami álombeli dologgal kevertem össze. Próbálom szisztematikusan: analóg film. Múlt héten mindent leadtam. Digitális. Az most készül majd a jövő héten. Játékfilm. Az nem lehet, azt tudom, megnézendő, ha lesz rá időm, az ALKALMI-3 folderben, a Halál ötven órája, most kaptam. Mi lehet ez. Nem és nem.
A harmadik bukófordulónál ugrott be. Megnézni az oktatófilmben, Total Immersion úszásnál mennyire billeg a pasas válla, hogy kell csinálni.

 

 


11:06 Eltanultam ezt
új műszót, szelfi.
Lukácsból hazatérve, napsütésben.

F/2014/255

 

 

22:10 Pár éve világnézeti okokból, fuldokolva a haragtól, egyetlen nyisszantással elvágta negyven éves barátságunkat szintén öregedő barátnőm. Hogy ő azt is letagadja, hogy valaha ismert engem, és én őt soha többé ne keressem.
Most mégis hívnom kellett, egy műcsarnokba kellő kép tulajdonosáról csak ő tud. Elmondtam.
- Nincs kedvem, se időm evvel foglalkozni, gondolkoztam azon is, fölvegyem-e a telefont. Kár volt.
- Ez nem egy nagyon elegáns válasz.
- Hát nem.
- Hát akkor szia.
- Szia.
De fölzaklatott az egész.
Este aztán iszonyúan kitoltam szegénnyel, mert imánkban a Szűz gondjaira bíztuk.
És bizony ő az erősebb.

 

 

2014. november 22., szombat


06:32 Autóban beszélgettünk.

- Kint voltam Torontóban nagynénémnél, ő megjárta Auschwitzot, hívő. Szerinte jó, hogy a Fennebbvaló annyira törődik népünkkel, de jó lenne, hogy most másokkal is törődne...
- És maga hívő?
- Nem gyakorlom.
- Mondjon néha csak annyit: Itt vagyok, Uram.

 

 


09:32
- Kedves Deske! Most olvasom: "Minél kevesebb dologra van szükséged, annál gazdagabb vagy” És hogy hangozna mindez Deskéül? R.

- Nem tudok, Öregem, bonmotot erre, hirtelenjében. Azt tapasztalom az évtizedek során, valami  megmagyarázhatatlan biztonságot ad, ha csak a tényleg szükséges tárgyaim, azok viszont szoros rendben. Csináltam nehéz időkben nagy kiürítéseket, s mindig  nagyon megkönnyebbültem.
Utána kéne gondolni. Talán a fölös tárgyak is olyanok, mint ahogy nehezen viselem a nyitott helyzeteket, a majd egyszer megoldandóakat. Kerülöm is, azonnal bemászni az ágy alá az elgurult radírért.
Tehát nem is a morálissal függ össze, hanem a lélekgyengeséggel.
Talán akkor a klasszikus bonmot féle, így a többedik mondat után,
hogy repülnél, célszerű néhány homokzsákot kidobni.
ölel: d2014. november 23., vasárnap

 

20:55 Napokig filmforgatás lesz, amihez rekonstruálni kellett elhagyott műteremszobámat, ma megtettem. S közben bevillant egy ötlet, hogyan lehetne a még mindig sugárzó sugárzás ellenében is hazaköltözni. Festek fémkalapban, hónapok óta, az rendben. De ha nem, akkor íróasztal/kompjuter előtt ülök. Hát oda most egy fölül alufóliás előtető. Hihetetlen egyszerű szerkezet, egyetlen átkötéssel két pácolt fenyőléc, vége a könyvszekrénybe dugva, másik végét szál drót tartja. Átfektetve rajta egy hűtőszekrény hullámpapír doboz darabja, ezeket mindig gyűjtöm képcsomagoláshoz. Már csak aludni kell a szomszédba járni.
Szóval újra itthon. Bár nagyon megszerettem azt a másik szobasarkot is.


21:40 Szia Deske  - olvasom a sugárzástól védő alufóliát, ezért rögtön kísérletbe kezdtem: egy réteg alufóliába csomagoltam a mobilom, és fölhívtam a vonalasról.  Kicsörgött hosszan! Ha több rétegben betekertem, akkor nem tudtam fölhívni, foglaltat jelzett.   Nem vagyok biztos benne, hogy megvéd a fólia, ha alatta ülsz,  lehetséges, hogy kanyarban is terjed az a sugárzás. Ha kimérnék a védőernyőd alatt a sugárzást,  akkor. Ölel: Á.


- Köszi! Abban bízom, hogy ez visszaveri, hátha. Talán valami esőköpenyt kéne többrétegű fóliával borítani, vagy persze ezt a fedélt fogom --
ölel: d

 

 

2014. november 24., hétfő


11:15 Két csüggedt Telekomos elektromos sugár beszélget fölöttem, a padlástérben.
- Tehetetlenek vagyunk, ne is kísérletezz. Átalakította. A négyrétegű alufóliánál én is visszafordultam. Ezt tette velünk, a disznó. És még a kalapján is!


A kísérletet én is elvégeztem. Egynél igen, két réteg alupapír borításnál a mobil már nem működött.

 

 

11:31 Drága Gyuri bácsi 87, de már 88-nak mondja magát; a zuhanyozóban tart fogadóórát reggelente. Időnként Izraelből kap pászkát, bár nemigen szereti. Tegnap:

- Gyurikám, csodálkoznom kell, régóta nem hozol nekem pászkát.
- Ojjé, éppen van... tudod, a kávéba aprítom... Holnap jössz?
- Nem tréfálkozunk, Huszonötödik éve minden nap.
És ma reggel.
- Gyurikám, csodálkoznom kell. Kinyitottam a dobozt. Ettem. És elfogyott. Miféle manna ez.
- A manna is elfogyott. De előtte pöröltek, hogy unják... Tudod, a zsidók mindig panaszkodnak...
- Tudom. Pont, mint az emberek.

 
17:53 Most is azt csinálom, délelőtt óta eddig vagy 12 mailváltás a Műcsarnokkal, adategyeztetések. Egy szíves telefon ügye Münchenből, hogy igen, hozza a képet, onnét, a megnyitó reggelére érne ide, ha így is kell. De közben a műtárgylista (124 tétel) kéne már a fordítónak + a katalógus-szerkesztőnek, stb. Feszített tempó. S közben egy-egy nyájas mail a külvilágból, hogy ugyan már, mondanám meg, ha éppen ráérek, hogy...

 

20:19 Most, hogy visszatértem,
ritkán szellőztetek a műteremben, elfelejtem.
Délután megtettem.
Na, ezt ne.
Ezt a látványt ne.
Műterem és panoráma: tűrhetetlen.
Igazam volt az eltakarással.

F/2014/262


 

 

2014. november 25., kedd

 

2014.11.25.            html-2014/mma-beadvany.htm                C.14823

Kedves Regős, vezetőnk, úgy tudom, neked kell megküldenem ezt, továbbítandó az Elnökség számára.
ölel: deske

MMA Elnökség
Budapest

Kedves Barátaim,
                csak ezt a részterületet ismerem. Illetve már ezt se, nincs rá mód. A festők. Hiányzik az Országos Kiállítás. (Tudom, sok év szabotázs után most lesz egy.) Az egyenlőség nem egyformaságot jelent; az elefánt is egy répát kap, és a kisegér is; ezen a területen a létszám miatt ezt évente kellene megrendezni. És a körülménynek ismeretében feltétlen Budapesten. Akár váltott helyszíneken, pl. Műcsarnok, MŰPA, Vigadó. Természetesen csak határozott, tisztességes zsűrivel lenne az egésznek (megkülönböztető) értelme. Ha a pénz probléma, a katalógus csak műtárgylista, képek nélkül.

2.. Amennyiben az MMA evvel egyetért, és önkéntesekből egy negyedévenként összeülő szakértői bizottságot össze tudna toborozni, javasolnék egy ajánlkozó levelet elküldeni a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia számára, hogy egyházmegyéik templomaiba csak szakmai zsűri által jóváhagyott műtárgyat engedjenek be. S hogy ehhez a szakmai hátteret az MMA biztosítani tudná.
Szíves üdvözlettel:
Váli Dezső
az MMA rend/etlen tagja.

 

 

F/2014/264 F/2014/263

16:12 A leginkább-mesterem, Sugár Gyuszi tanított rá, úgy vettem észre.
Mindig szerettem a csak fölülről fényt, valami gyönyörű.
Most a forgatáshoz újra meg kellett csinálni.
Így hagyom?
Hogy minisztériumtalan lettem, lehet, hogy elég lesz a fény, így is.
Az első kép ugyan még reggelről.

2014. november 26., szerda


17:47 Két évig kínlódtam vele, és nem tudtam eldönteni. Fiam véleménye is belezavart, hogy csak három együtt. De most.
1. Együvé helyezem el ezt az öt összetartozó képet.
2. Címük egy, de nem számozom őket össze, vagyis nem teszem kötelező sorozattá. Sőt, sorrendiséget se határozok meg. Lehet igazsága az ellenvéleménynek, hogy az öt sok egymás mellett. Én másként látom. Pl. a 2013-as Balatonboglári kiállítás. Döntsön majd harminc év mulva NN. kurátor úr.
Tehát szerencsésen a munkák együvé, a Horn-gyűjteménybe kerülnek, részben ajándékként, részben HUF. Itt amúgy is sok legjobb képem van már. Megnyugtatóan rendeztem a sorsukat. Már ami rajtam múlik. Például most, ha nem is mind, falra kerülnek, elkezdenek működni.
90 x90 centis képek.
Most decemberben majd hármat teszek ki közülük a Műcsarnokban. A képeket ide amúgy nem én válogattam, szerencsére. Kivéve azt a hármat.

Tenger és műterem - A/2013/40 Tenger és műterem - A/2013/73 Tenger és műterem - A/2013/74 Tenger és műterem - A/2013/75 Tenger és műterem - A/2013/76 Balatonboglár ev. tempom, 2013.19:13 Tapasztalat, enni mindig lenne ok.

 

22:12 Uszodából hazafelé
1. Fémreszelő kellett volna, be szokott szerszámboltomba. Témára térés előtt egymás egészségi állapota, meg hogy hogy áll a műcsarnoki kiállításom. Majd egy receptet hallgattam meg, s meg is kóstolhattam a főnök maga készítette lekváros süteményét. Megháláltam; még egyszer megkínáltattam magam.
2. Rendszeresítettem a füles kétszázast. Megjelölve a pénztárcámban, hogy ezt nem szabad elkölteni, a járókeretes néninek lesz, ha netán találkozunk, aki ezt szokta kérni, vagy cigarettát. Kinn áll és várakozik a kapuja előtt. A pénz füle azért, hogy a szigetelőszalag egy mozdulattal letéphető legyen.
Tegnap kiló kenyeret kért a szemközti boltból, kezembe nyomta rá a pénzt. Vittem neki, akkor egy gyűrött csomagolópapír darabkát adott, rajta számok. Mi ez. A kapu kódja; hogy engedjem be. Kilelt a hideg. Ezt se tudja már egyedül.


2014. november 27., csütörtök

 

05:12 Hajnalban, a fürdőszobában szoktam szólni hozzájuk. Ma megkértem őket, alakítsanak klubot együttesen dolgozni értem; összehangoltan segítsenek élni és meghalni.
Assisi Szent Ferenc,
Vianney Szent János,
Páter Pio,
II. János Pál pápa,
valamint korunk szokása szerint számontartatik a nők jelenléte, aránya, tehát
Kalkuttai Teréz Anya.
Sőt. Tulajdonképpen Mamit-, anyácskámat is bevehetnék a csapatba.

 

19:52 Lehet, másnál más a helyzet. Az én munkám tiszta alkímia.
Uszodából hazafelé az ember bevásárol - szerencsére minden boltban kapni -, listával:
     akasztott ember kötele,
      macskaháj,
     szárított denevér,
     fiatal vipera,
     bagolyürülék,
     százlábú, vagy néhány keresztes pók,
     valamint okkersárga világos.
Mindezt rézüstbe; némi folyadékkal nyílt lángon lassan keverni.
Általában egy-két hónapig, néhány évig.
És olykor megtörténik-, egy lobbanás, forró füst száll föl,
s a kondér alján ott csillog egy kevéske színarany.Kedd este György Peti könyvbemutatója-, írt benne a festők közül Kokasról, Gruber Béláról, Szalay Ferencről és Kondorról. Végül nem vettem meg a megjegyezhetetlen című könyvet, beláttam, az elkövetkező években nem lesz erre időm.
A Nyitott Műhely pincéje zsúfoltan tele. Katával csak az első sorban kaptunk helyet.
F/2014/266

 

 

Korábban kellett hazajönnöm az uszodából.
Nyolctól ötig forgatás a műteremben.
Kérdés - felelet.
Fejet kicsit jobbra.
Közben gyerekeimről mesélve
a kamera előtt az emlékektől elsírtam magam.
Fölvették.
A végén persze festés,
(alvásidő - félálomban),
fél órában,
kezdve a táblacsiszoláson.

Műterem születik kamera előtt - A/2014/70
60x60 cm.

21:25 Drága, végtelenül türelmes kurátorasszonyommal hat mailfordulóval megalkottunk a sajtó számára egy rövidített életrajzot. Elsőre ez érkezett:


Váli Dezső, aki legalább kétszer megtalálta a világ legszebb kavicsát, 1942-ben született Budapesten. Első képét 1959-ben alkotta, egy évvel később a könyvtárát viszont elajándékozta. Belsőépítész diplomáját 25 évesen, festőként kapta. 1978-ban letiltotta képeinek külföldre kerülését, de úgy tűnik hiába. 1986-ban Munkácsy-díjat kap, a következő évben szétajándékozza képeit. Rendszeresen úszik, és 2000-től vezeti a deske.hu oldalt. Idén dobta ki ezredik, általa gyengének nevezett festményét. 61 önálló kiállítást tudhat a magáénak, és több könyv is megjelent róla, egyúttal művészetéről.

 

Végül így alakult (másnap 04:50h):


Váli Dezső, aki kétszer találta meg a világ legszebb kavicsát, 1942-ben született, Budapesten. 1959-ben kezdi első képét. Egy évvel később elajándékozza könyvtárát. Belsőépítész diplomáját 25 évesen, festőként kapja meg. 1978-ban letiltja képeinek külföldre kerülését. 1986. Munkácsy-díj, a következő évben szétajándékozza képeit. 1990 óta reggel fut és úszik. 2000-től vezeti a deske.hu honlapot. Idén dobta ki ezredik, általa gyengének tartott festményét. 61 önálló kiállítás. Kilenc könyv munkáival - munkáiról.

 

 

2014. november 28., péntek11:23 Tegnap a forgatáshoz sötét műteremhátulja kellett. Kifeszítettem egy drótot a mennyezet alatt, s föltettem a függönyüket. Hanem evvel számomra is érdekes fényügyi helyzet állt elő, ez tartósabban kipróbálandó. A szoba világos csak ott, ahol annak kell lenni. De nem adták el nekem az övékét, hogy majd kapok egy telefonszámot, ahol érdeklődhetem, hol kapni. Tízkor megvettem, 6,1 métert kértem, műteremszélesség. 3500 HUF, hazaérve föl is raktam. F/2014/267

 

 

 

 

14:04 Körkérdés. Nincs meg valakinek a H-Futura Extra Bold betű (amit negyven éve használok/nék), vagyis az a változata, ahol az M betű nem terpeszt, mert azt nagyon utálom. Kurzív fele nem kell.

 

21:10 Három kiállításrendező kereste délután a megoldást, a mailek másolatát folyamatosan kaptam. 2008-as fájljaim, kis hibákkal egyébként, és bonyolult háttérszerkezettel. Vakartam a fejem. Telefon informatikus barátomnak, gyorsan összehoztunk egy háttér-rendszerfájlt. És aztán mindent rendbe, a helyére.
Ugyanis a DESKE.HU kötetem hátsó borítójában volt egy CD, egy órányi anyagot a Rádió stúdiójában beolvastattak velem a könyvből. Ebből kell most a kiállításra részleteket hallhatóvá tenni.


olvasni:
http://deske.hu/konyvek/html/deske-hu-konyv/deske-hu-hangos.htm

egyenként meghallgatni:
http://deske.hu/konyvek/html/deske-hu-konyv/deske-hu-lemez-mp3-ban

végighallgatni:
http://deske.hu/konyvek/html/deske-hu-konyv/deske-hu-hangoskonyv-egyben.mp3

És mindez ezentúl egyetlen keresőfájlban:
http://deske.hu/konyvek/html/deske-hu-beolvasva.htm

 

2014. november 29., szombat


05:35 Műteremablakom jobb felét takaró pokrócot (fenti ábra) egy négyzetcsőn dobtam át, két végén spárgahurokkal fölfüggesztve. Ma félálomban - nem azért mert én, de - egy gyönyörű függesztőszerkezet jutott eszembe, ráadásul ez nem is leesékeny, ha netán függönyhuzigálás. Ágyból kelve rögtön meg is csináltam. Amit a csőbe dugtam, egy húszcentis keretléc darabka. S egy mozdulattal az egész szétszedhető, rekonstruálható.

Csak a lécet nem lehetett fűrészelni, ilyenkor mindenki alszik; de azt is megoldottam.

Köszönöm.

 

 

10:26 Jött egy mail a nevemre, olasz még sose jött. A szokásos 10 ezer dollár nyereméy mindenestre nincs benne.. Nem tudja valaki, ez mi, ez sima spam? Még nem tiltottam le.


Salve, Il mio nome è Anna, Vorrei suggerire uno scambio di link gratuito con deske.hu o con qualunque altro sito di cui lei sia in possesso.
Le farà piacere sapere che sto lavorando su un ventaglio di progetti di qualità per lo scambio di link gratuiti e che sono sicuro che questo scambio possa essere fruttuoso e produttivo per entrambi.
La prego di farmi sapere se è interessato ad avere più dettagli, o se ha qualche opinione da riferirmi in materia.
Attendo una sua mail!

 

 

10:38 Cédula a padlóra, merthogy ő később ébred, mint én indulok;
hogy tudja, ne várjon közös reggelinkre.
Megint végig akartam nézni az MDF-piac szerszámosa készletét.
Csodálatos dolgai vannak, és hozzá készséges magyarázatok, ismer már.
Sajnos mindenem van, ami kell.
Így aztán húsfogó fogó, meg egy csomag szivacs, világ csúfjára.

 

 

10:55 Még csütörtökön.
- Felvétel, kamera indul; jó dolog a házasság?
- Nagyon rossz, feleltem csípőből.
Ösztönösen nem szoktam a vártat válaszolni, másrészt hazudni se szeretek. Fájdalmas egy ilyen mondat, olvasni is, hallani is. A megközelítés persze buta. Hiszen az minden pillanatban más. És. Szeretnék pl. özvegy lenni...?!

És az ideális élettárs. Mindenesetre bernáthegyi kutya-szerű. Aztán Agneta Fältskug. Öleb, selyempincsi. Időnként Szüts Miklósos. Néha gyufásdoboz méretű.
Összességében: nem alaktartó.


 

11:52 Házunkban egy szerelő bácsi. Tegnap egy ihletett ötlettel megkérdeztem tőle, nincs véletlen valami leszerelt gázcsöve, két méteres. (Függönykarnisnak kéne, bár sok minden egyébre is hasznos. Polc alá, teherbírását növelni; íróasztalom lapját ez tartja nyikorgásmentesnek.)
És adott! Három métereseket! Kettőt!
Az egyiket egész délelőtt smirgliztem, rozsdátlanítottam. A másik vastagabb, tiszteletre méltó. Egészen biztosan jó lesz egyszer valamire.12:38. Üzenet.
Virág Judit aukció, december 13; a kiállítása ma nyílt "és van ott egy kurvajó képed a bejárattal szemben, a 81/12-es, a főfalon. Van még egy nagyon jó Egry, és egy nagyon jó Mednyánszky. Gyanúsan az előtérbe kerültél, mi ez."
C. kisasszony Trecentoban járt /cicánk átment a képen/ - A/1981/12
130 x 170 cm, 1981-82. Jó nagy, ajándékba kaptam ekkora lemezeket.
Most nézem a reprót, igen, a jobb alsó szélen látszanak a tappancsnyomok. Meghagytam.

Rögtön, 82-ben megvette egy filmrendező, azóta nála volt/lehetett.

Indul 800 ezerről, becsértéke 1,6 - 2,4 millió között.

 

 

 


17:02 Mail: A Bábel Antikvárium online aukcionálja egy 75-ös plakátom egy példányát. Stúdió Galéria, kiállításplakát - G/1975/02, 68x47 cm, 1500 HUF-ról indul. Két példányom nekem is van belőle, úgy értem, a C. naplóban, az OSZK. ill. MTA. Kézirattárakban. Ja, és 2002-ben a velem úszó Széchényi Könyvtár igazgató mosolyogva elhozta nekem plakáttáruk egy leírókartonját: Váli Dezső festőművész kiállítása [...] barna fotó: a művész igen rendetlen műtermében tanácstalanul áll. (Ha tudnák, milyen kemény rend van itt.)

 

Igen, már akkor is fóliatakarás az ablakon. A mennyezet alatt kifeszített dróton a festményreprózáshoz használt 500 wattos négy fotólámpa. Valami rúddal akaszthattam le belőlük kettőt, ha kellettek. A munkaasztalon épp keretépítés, a fiókban tejfölös poharakban szögek és csavarok. Hokedlin kerek tálcán, gondolom, a vacsora. Három, baloldalon belógatott függöny talán a térarányok javítása kedvéért. A közelebbi kisasztalon a fotóláda, körülötte az abba tartozó mindenfélék, előtétgyűrűsor makrofelvételhez. A földről hiányoznak a szokásos újságpapír-maradványok, viszont jócskán festékfoltok. Jobb elől a farost és pokrócfüggönyből épített fűtött lakókuckó teteje, külső oldalát kipolcoztam, azon fektetve a fotóállvány. A kuckó tetején az amorf forma egy bocibőr, zebegényi tanítványommal cseréltem festményért. Hat képet tudok beazonosítani, ezekből egyet tartottam meg, a keletnémet művésztelepről hazahozott háromosztatú csík-képet.
Katát kérhettem meg, a létrán másszon föl a galériára a felvételt megcsinálni. Hogy benne vagyok, gondolom, eleve a plakáthoz készült.

És alatta a szöveg háromszori fotózással 6x6-os negáról. Magyar betűs Futura Extra Bold. Először sok ABC-tábla fotópapírra, aztán egyenként méretre az összeragasztott sorok, majd a kész látvány, az már a nyomdának.
Retus fehér temperával.
Mindez 5 DIN-es nyomdai negára a nagyítógéppel fotózva; dokubróm papír, itthon, a korábbi vécéből átalakított 2x1 m-es sötét kuckóban.

 

2014. november 30., vasárnap


16:35 Ugyanaz másnap.

- Jó dolog a házasság?
- Nagyon rossz.
- Rossz?! Talán nehéz. Akkor ide a Szüts-klasszikus, bár ő a nőkre értette: Hol ilyen, hol olyan... Marha. Szeretnél például özvegy lenni?!17:05 Unoka szülnap.
Senki nem vette észre,
hogy tizenöt Kingát írtam a zászlóra.


2014. nov. olvasó
belső számláló [453403] = 3923 / hó = 131 / nap
C3 számláló szerint:  9178 / hó = 324 / napoldal teteje   előző levél    köv. levél     összes levél     LEVELEK LE MEUX-BE  1990.5.17. ►     weben 2000.6.11. ►  ‒

  facebook.com/deske.hu     honlap főoldal           üzenet: vali@deske.hu